Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

AGÈNCIA D'ESTRATÈGIA TURÍSTICA DE LES ILLES BALEARS

Núm. 242300
Resolució del president de l'Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) per la qual s'aprova la convocatòria d’ajudes mitjançant un sistema de “bonus turístics“ amb l’objectiu d’incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears, mitjançant un sistema de “bonus turístics” per a la convocatòria 2022-2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1.- La pandèmia generada per la COVID-19 ha provocat una paralització de l'activitat turística amb unes repercussions mai vistes a la nostra comunitat autònoma, a la nostra economia i a la nostra societat. A més, la inestabilitat generada pels recents conflictes a Europa de l'est ha provocat una crisis global, produint com a conseqüència l'alentiment de la recuperació econòmica, afectant especialment al sector turístic. Qualsevol avaluació de l'impacte de dues crisis enllaçades d'una magnitud sense precedents en el sector turístic s'ha vist sobrepassada immediatament per una realitat canviant que afecta a una economia ja greument deteriorada.

2.- La comunitat autònoma de les Illes Balears, mitjançant l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), conscient que el sector turístic és un dels majors afectats per aquestes crisis, i que aquesta situació no és de cap manera imputable als oferidors de productes i serveis turístics, caracteritzats pels seus atributs de qualitat i singularitat davant de destinacions competidores, sinó a la gran contracció que ha patit la demanda turística, sobretot la de procedència internacional, la qual cosa fa necessari actuar sobre aquesta (la demanda) per tal de pal·liar els efectes que la seva falta de dinamisme genera sobre aquella (l'oferta turística) amb vista a la seva supervivència en el curt termini i posterior reactivació per la qual cosa es posa a disposició de la societat balear aquesta convocatòria de subvencions directes, amb l'únic objectiu d'incentivar el turisme balear i reactivar l'economia. Ates que aquesta situació d'inestabilitat es preveu que es mantingui  a llarg termini s'impulsa aquesta iniciativa que es mantindrà fins a l'any 2023.

3.- Entre les finalitats de l'AETIB, d'acord amb l'article 5 del Decret 18/2018, de 22 de juny, pel qual es reorganitza, reestructura i es regula l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i modificat pel Decret 4/2022 de 28 de febrer, de modificació dels Estatuts de l'AETIB, l'AETIB ha d'elaborar l'estratègia turística per la millora del posicionament internacional de les Illes Balears; així mateix, és l'encarregada de la planificació general i el foment de l'activitat econòmica de les Illes Balears que afecti al sector turístic. En aquest context, es preveu que aquest programa d'ajudes suposarà una injecció pel sector e incentivarà la despesa turística mitjançant els “bonus turístics”.

4.- La Llei 8/2012, de 18 de juliol, de Turisme de les Illes Balears, marca com a objectiu, la planificació, la promoció, el foment i la disciplina del turisme i de la qualitat en la prestació dels serveis turístics, en el marc de l'Estatut d'Autonomia i de la resta de l'ordenament jurídic. Així mateix, l'article 68 del mateix cos legal, estableix que, l'activitat turística de la comunitat autònoma és dirigeix cap a la millora de la competitivitat del sector turístic mitjançant el desenvolupament del turisme sostenible atenent a la preservació i conservació dels recursos turístics, que garanteixi la perdurabilitat, la conservació i manteniment del legat cultural, natural, artístic i social de les Illes, i que contribueixi de forma equitativa al creixement econòmic i al benestar general.

D'acord amb l'exposat cal actuar sobre la demanda, incentivant-la, per a garantir la pervivència de l'oferta turística de la comunitat.

L'Ordre del conseller de Turisme de dia 20 de juny de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de turisme (BOIB num.96, de 25 de juny de 2005) estableix en el seu article 2 que podrà ser objecte d'ajudes, la creació, la reforma i la dotació o el manteniment d'infraestructures i programes que donin suport a les activitats o als beneficiaris de l'acció de la Conselleria de Turisme i dels ens instrumentals que en depenen.

5.- Aquesta línia d'ajudes persegueix fomentar la realització de viatges, amb pernoctació i dins l'àmbit autonòmic, entre la ciutadania balear, per tractar-se del segment de demanda més pròxim a l'oferta turística que cal salvaguardar, persones beneficiàries de les ajudes objecte del programa.

6.- Prèviament a aquesta convocatòria d'ajudes, es va dur a terme un procediment sotmès als principis de publicitat, concurrència, igualtat de les entitat col·laboradores (agencies de viatges). Al BOIB núm. 48 de 9 d'abril de 2022, es va publicar la  Resolució del president de l'AETIB, de data 6 d'abril de 2022 per la qual s'aprova el procés de selecció de les entitats col·laboradores en la gestió de la convocatòria d'ajudes per a incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears, mitjançant un sistema de “bonus turístics”.

 

Fonament de dret

Primer.- L'article 15 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), estableix que la convocatòria ha de ser aprovada per resolució de l'òrgan competent i s'ha de publicar al BOIB.

Segon.- L'article 4.1 de l'Ordre de bases reguladora de subvencions de la Conselleria de Turisme, de 20 de juny de 2005, estableix que les convocatòries les han d'aprovar els òrgans de direcció de les entitats públiques de què depenen.

Per tot això, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, l'Ordre del conseller de Turisme de dia 20 de juny de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de turisme (BOIB num.96, de 25 de juny de 2005) i la Llei 2/2020,de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19;  a proposta de la direcció de l'AETIB, aprovat pel Consell de direcció de l'AETIB de data  3 de març de 2021; i fent ús de les facultats que m'atribueixen la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears,

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions de l'AETIB per a la concessió d'ajudes, mitjançant el sistema de «bonus turístics», amb l'objectiu d'incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears, que figura en l'Annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar un pressupost de 200.000 d'euros amb càrrec al pressupost de l'AETIB per  l'anualitat 2022 i  un pressupost de 200.000 d'euros amb càrrec al pressupost de l'AETIB per l'anualitat 2023,  provinent del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència. Aquest pressupost esta condicionat a la recepció per part de l'AETIB de les transferències corresponents que aniran a càrrec de la transferència a rebre de la Conselleria de model econòmic, turisme i treball, segons RD 1118/2021, de 21 de desembre, per el que es regula la concessió directa de fons destinats al finançament de les estratègies de resiliència turística per territoris extrapeninsulars, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, corresponent a la dotació per l'any  2023

3. Comunicar el text de la convocatòria a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS), amb la resta d'informació que es requereix d'acord amb l'establert a  l'article 15 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

4. Ordenar la publicació d'aquest Resolució i els annexos que l'acompanyen al BOIB.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar recurs potestatiu de reposició davant el president de l'AETIB en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seva publicació al BOIB, d'acord amb el que estableixen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril) i l'article 124 de la Llei 39/12015, d'1 d'octubre , del procediment administratiu comú de les Administracions publiques

També es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu, en el termini de dos mesos des de l'endemà de la publicació al BOIB, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

 

Palma, a data de la signatura electrònica (29 d'abril de 2022)

El president de l'AETIB

Jaume Colom Adrover

(Per Resolució del President de l'AETIB de

28 de setembre de 2021, de delegació de signatura) 

 

 

ANNEX 1

1. Objecte de la convocatòria 

1.1 L'objecte de la present convocatòria és l'establiment d'ajudes destinades a fomentar l'activitat turística en el territori de la comunitat autònoma mitjançant la incentivació dels serveis turístics de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, ubicats fora de l'illa on es troba el municipi de residencia habitual del sol·licitant, amb l'objectiu de fomentar l'activació econòmica del sector turístic balear. Cercant amb això que les empreses puguin   allargar  la temporada turística, la qual cosa es traduirà en perllongar l'activitat i la feina en aquest sector, en dos períodes concrets:

  • Per l'any 2022:  des de l'1 de  juny de 2022 fins al 30 de juny de 2022 a excepció del 23 al 26 de juny i de l'1 de setembre fins al 15 de novembre de 2022 (totes les dates indicades incloses).
  • Per l'any 2023:  des de l'1 de  juny de 2023 fins al 30 de juny de 2023 a excepció del 22 al 25 de juny i de l'1 de setembre fins al 15 de novembre de  2023 (totes les dates indicades incloses).

1.2 Aquesta convocatòria es regeix pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB, l'Ordre del conseller de Turisme de 20 de juny de 2005, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions  al foment de l'activitat turística i per la resta del ordenament jurídic que li sigui d'aplicació.

2. Actuacions Subvencionables

2.1 L'AETIB subvencionarà els serveis turístics que s'ofereixin a les illes de Mallorca,  Menorca, Eivissa i Formentera per les estades en allotjaments turístics reglats i/o estades  turístiques vacacionals (ETV) a una illa diferent a la de la residencia habitual (s'inclou el règim seleccionat a l'establiment).

A efectes d'interpretació i l'aplicació d'aquest es realitza d'acord amb les definicions de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, de turisme de les Illes Balears.

2.2 Qualsevol reserva només es podrà realitzar mitjançant les agències de viatges que prèviament s'hagin convertit en entitats col·laboradores de l'AETIB en aquest convocatòria.

2.3 Una vegada realitzada la sol·licitud de la subvenció per part de l'agència de viatges a l'AETIB, aquesta no podrà realitzar cap devolució total o parcial respecte de l'import detallat  a la factura vinculada al bonus. Tampoc es podran realitzar canvis a la reserva ja emesa, a excepció d'aquells considerats com a causes de força major.

2.5 Només es consideraran subvencionables aquells serveis contractats que hagin estat abonats mitjançant una entitat financera: transferència bancària, xec nominatiu, o targetes de crèdit / dèbit.

2.6 Com a màxim es podrà subvencionar per bonus, el titular i fins a un màxim de 10 acompanyants.

3. Dotació pressupostaria

El pressupost global màxim de les ajudes per a concedir ascendeix a un total de  400.000  d'euros, amb càrrec al pressupost de l'AETIB, amb el següent desglossament :

- Per l'anualitat 2022: 200.000€, del pressupost de l'AETIB

- Per l'anualitat 2023: 200.000€, provinent del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència. Aquest pressupost esta condicionat a la recepció per part de l'AETIB de les transferències corresponents que aniran a càrrec de la transferència a rebre de la Conselleria de model econòmic, turisme i treball, segons RD 1118/2021, de 21 de desembre, per el que es regula la concessió directa de fons destinats al finançament de les estratègies de resiliència turística per territoris extrapeninsulars, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, corresponent a la dotació per l'exercicis  2023.

No obstant això, en el cas que els imports reservats per a cada anualitat fossin insuficients, aquests es podran ampliar, a criteri de la direcció, en funció de la disponibilitat pressupostaria de l'AETIB.

Per l'anualitat 2022, en el cas que a data 2 de novembre de 2022 no s'hagi exhaurit la totalitat de la disponibilitat pressupostària, l'AETIB podrà disposar dels romanents, bé per ampliar el pressupost de la convocatòria per l'any 2023 o bé per destinar-los a altres projectes segons les necessitats, tenint en compte la partida pressupostària i capítol al que varen ser assignats.

Per l'anualitat 2023, en el cas que a data 2 de novembre de 2023 no s'hagi exhaurit la totalitat de la disponibilitat pressupostària, l'AETIB podrà disposar dels romanents per destinar-los a altres projectes segons les necessitats, tenint en compte la partida pressupostària i capítol al que varen ser assignats.

4. Quantia dels ajuts

4.1 La subvenció consistirà en un import màxim de 100€ por persona beneficiaria i s'haurà de complir amb les següents condicions:

- L'estada mínima a l'allotjament serà de 2 nits consecutives.

- L'estada ha de ser a  una illa distinta a la de residencia habitual.

4.2 En qualsevol cas no es considerarà despesa subvencionable: l'IVA,  l'impost del turisme sostenible, els impostos indirectes que puguin ser susceptibles de recuperació o compensació, ni els tipus de despeses esmentades a l'article 31.7 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

4.3 En cap cas, es subvencionarà per bonus una quantia superior a l'import abonat a la factura dels serveis (impostos i taxes no incloses). L'ingrés serà individualitzat, per la qual cosa s'hauran d'aportar les comptes corrents de cadascun de les persones incloses al bonus que siguin majors d'edat.

4.4 La quantia a abonar a cada beneficiari de la subvenció serà proporcional a l'import total subvencionable en relació al número de persones beneficiaries del bonus i l'import abonat a la factura (impostos i taxes no incloses).

5.  Períodes subvencionables:

Els serveis turístics objecte d'aquestes ajudes hauran de ser prestats dins dels següents períodes:

  • Per l'any 2022: 

Des de l'1 de  juny de 2022 fins al 30 de juny de 2022 a excepció del 23 al 26 de juny i del l'1 de setembre fins al 15 de novembre de  2022 (totes les dates indicades incloses).

  • Per l'any 2023: 

Des de l'1 de  juny de 2023 fins al 30 de juny de 2023 a excepció del 22 al 25 de juny i del l'1 de setembre fins al 15 de novembre de  2023 (totes les dates indicades incloses).

Excepcionalment, i ateses les circumstàncies actuals, es podran modificar aquests períodes mitjançant Resolució del president de l'AETIB.

6. Beneficiaris: Requisits

Podran ser beneficiaris en aquesta convocatòria d'ajudes, les persones físiques  que s'inscriguin en el plataforma habilitada a l'efecte  https://bonusturistic.illesbalears.travel i compleixin els següents requisits:

6.1 Requisits de les persones beneficiàries de la subvenció:

  • Ser major d'edat.
  • Ser resident a les Illes Balears.
  • Trobar-se al corrent de les obligacions tributàries i de seguretat social.
  • No està incurs en cap causa de prohibició per a obtenir la condició de beneficiari de l'article 10 del Decret Legislatiu 2/2005, de subvencions.
  • Comprometre a mantenir les mesures sanitàries establertes vigents per la prevenció i contenció per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.
  • Comprometeres a comunicar a l'AETIB l'obtenció de qualsevol ajuda pel mateix concepte.
  • Autoritzar la presentació de la sol·licitud i posterior justificació a l'entitat col·laboradora (Agència de viatge)  per la tramitació de la subvenció.
  • Comprometre a mantenir el compliment de totes i cadascuna de les circumstancies expressades, en tot cas, durant el període de temps inherent al reconeixement o exercici del dret de cobro de la subvenció que sol·licita.
  • No haver sol·licitat prèviament un bonus turísitc per a la mateixa anualitat d'aquesta convocatòria. Tan sols, en cas que el codi promocional no es faci efectiu i/o la subvenció no sigui atorgada, la persona física podria tornar a optar a ser beneficiari però sempre dins un nou codi promocional.

6.2 Requisits del servei objecte de subvenció:

  • Les reserves només es poden realitzar mitjançant agències de viatges col·laboradores d'aquesta convocatòria.
  • Les reserves només poden contenir reserves de serveis que es realitzin a les Illes Balears.
  • El servei inclosos a la reserva han de ser  fora de l'illa de residència.
  • L'estada mínima del servei haurà de ser de dues  nits consecutives.

La formulació de la preinscripció per via telemàtica implicarà l'acceptació de les presents bases de la convocatòria en els seus termes i condicions, així com el consentiment inequívoc al tractament de dades de caràcter personal i a la seva  publicació, de conformitat amb la Llei Orgànica 3/2018 de 5 de Desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantía dels Drets Digitals.

6.3 Una persona física només podrà ser una vegada beneficiari de la subvenció, amb independència de què sigui titular o beneficiari de la preinscripció. Una vegada realitzada aquesta, no podrà tornar a sol·licitar preinscripció per ser beneficiari a aquest convocatòria. Tan sols, en cas que el codi promocional no es faci efectiu i/o la subvenció no sigui atorgada, la persona física podria tornar a optar a ser beneficiari però sempre dins un nou codi promocional.

6.4 El codi promocional es personal i intransferible.

6.5 El codi promocional tan sols podrà estar vinculat a una sola reserva i, per tant, a una  illa de destinació.

7.  Procediment previ de preinscripció  en la convocatòria de subvenció  

Les persones interessades, podran realitzar la tramitació de tot el procediment en nom propi i/o en representació dels seus acompanyants. La representació, s'entendrà atorgada quan les persones beneficiaries viatgin juntes, sempre que estiguin en el mateix bonus.

Les persones interessades han de formular una preinscripció mitjançant l'enllaç següent: https://bonusturistic.illesbalears.travel  al formulari destinat a aquest efecte.

El termini  començarà:

  • En 2022, des del dia 2 de maig de 2022 a les 12 hores fins al 1 de novembre de 2022.
  • En 2023, des del dia 1 de març de 2023 a les 12 hores fins al 1 de novembre de 2023.

Dins d'aquest termini la plataforma podrà assignar periòdicament nous codis promocionals fins assolir la quantitat pressupostaria disponible.

Les preinscripcions seran ateses per rigorós ordre d'entrada a la plataforma online https://bonusturistic.illesbalears.travel. No s'acceptarà cap preinscripció per qualsevol altra via.

Aquesta es realitzarà per via telemàtica i tan sols es podran inscriure les persones majors d'edat. En aquest formulari s'haurà de incloure les següents dades personals del titular de la preinscripció i de les persones acompanyants, si n'és el cas:

Del TITULAR:

  • Nom i llinatges complets
  • Data de naixement
  • DNI o NIE
  • Municipi de residencia habitual
  • Codi postal
  • Correu electrònic
  • Telèfon mòbil

Del ACOMPANYANTS: (hauran de ser els mateixos que a la emissió de la factura)

  •  Nom i llinatges complets
  •  Data de naixement
  •  DNI o NIE
  •  Municipi de residencia habitual

Així mateix, s'haurà d'acceptar la declaració responsable de compliment dels requisits, descrits a l'apartat 6 d'aquestes bases.

Una vegada realitzada aquesta preinscripció la plataforma generarà un codi promocional que confirmarà la preinscripció en el programa i l'habilita per a realitzar les gestions necessàries per a sol·licitar la concessió de l'ajuda en el termini de 30 dies naturals a comptar  des de la data de generació d'aquest.

En cas que el número de preinscripcions excedí la dotació econòmica prevista per aquesta  convocatòria, la plataforma generarà una llista d'espera per ordre de preinscripció .

Transcorregut el termini de 30 dies naturals a comptar des de la data de generació del codi promocional, i no havent realitzat la formalització de la reserva, la plataforma cancel·larà aquest codi promocional, retornant la reserva econòmica vinculada a aquest codi, a la partida pressupostaria general de la convocatòria. Per aquet motiu periòdicament, la plataforma assignarà nous codis promocionals per ordre d'entrada de les preinscripcions en llista d'espera fins a assolit la quantia disponible.

8. Tramitació posterior a la prèvia preinscripció al programa. Sol·licitud i documentació a presentar pel beneficiari.

8.1 Amb aquest codi promocional s'haurà de dirigir a les entitats col·laboradores que hi consten a la pàgina web habilitada per la tramitació d'aquesta subvenció. Tan sols, podran acudir a tramitar les reserves a les agències de viatges acreditades a patir de:

  • Convocatòria de 2022: 14 de maig de 2022 fins dia 14 de novembre de 2022.
  • Convocatòria de 2023: 1 de març de 2023 fins dia 14 de novembre de 2023.

Els beneficiaris hauran d'efectuar la reserva en l'agència col·laboradora i aportar la documentació que s'estableix a l'apartat 6 d'aquestes bases per poder ser beneficiari.

8.2 Les entitats col·laboradores una vegada revisada la documentació lliurada pel beneficiari  comprovant que queda acreditat el compliment dels requisits, iniciaran el procés de sol·licitud d'ajuda al programa per la via telemàtica habilitada a aquest efecte a la pàgina web https://bonusturistic.illesbalears.travel. Aquesta  sol·licitud de ajuda es sol·licitarà una vegada realitzada i abonada la confirmació de la reserva del servei turístic, en la qual haurà de constar el codi promocional  assignat. L'ordre de formalització de les reserves  i la remissió per part de l'agència de viatges de la sol·licitud i documentació  justificativa determinarà l'ordre en la concessió de les subvencions fins a exhaurir la dotació pressupostària disponible.

8.3 Documentació acreditativa: La sol·licitud haurà d'anar acompanyada del formulari acreditatiu de la representació atorgada per la persona sol·licitant a l'agència de viatges col·laboradora i la resta de documentació justificativa prèviament validada per aquesta entitat.

L'agència de viatges col·laboradora està obligada a revisar la documentació prèviament, hi en el cas de que hi manqui qualsevol documentació, l'AETIB requerirà a les entitats col·laboradores per a que en un termini màxim de 10 dies naturals esmenin la documentació pertinent. La documentació haurà de ser presentada de forma telemàtica a la plataforma.

La documentació que s'ha de incorporar al tràmit es la següent:  

La sol·licitud (ANNEX 2) degudament complimentada que anirà acompanyada de la següent documentació:

a.) Certificat residència del titular i acompanyats.

b.) Certificat de compte bancari que es podrà descarregar al següent enllaç tant del titular com del acompanyats:

http://www.caib.cat/govern/sac/fitxa.do?codi=1714109&coduo=32&lang=ca

L'ingrés serà individualitzat, per la qual cosa s'hauran d'aportar les comptes corrents de cadascun de les persones incloses al bonus que siguin majors d'edat.

c.) Factura on haurà de quedar clarament reflectit els següents punts:

- Identificació de l'emissor (agència de viatges)

- Els serveis separats i desglossats per conceptes e imports (taxes e impostos excloses)  identificant clarament quins son objecte de la subvenció.

- Identificació de la persona/es beneficiària/es (no podrà ser diferents a les indicades a la preinscripció).

- Codi promocional assignat a la preinscripció.

d.) Justificant del pagament efectuat per la persona beneficiària que ha de ser la titular.

El termini màxim del que disposen les entitats col·laboradores per a pujar la documentació a la plataforma serà fins dia 31 de desembre de l'anualitat corresponent. Fora d'aquest període l'AETIB no estarà obligada a acceptar cap documentació justificativa, a excepció del seguiment de les incidències amb relació a la documentació prèviament lliurada.

8.4 Formalitzada la sol·licitud i presentada la justificació, es comunicarà per via telemàtica el registre d'aquesta a l'entitat col·laboradora i al beneficiari, confirmant la recepció de la documentació.

8.5 Una vegada transcorregut el temps per formalitzar la reserva, que és com a màxim d'un mes des de l'emissió del bonus, i en cas de no haver-ne fet ús d'aquest es procedirà a la cancel·lació de la preinscripció de forma automàtica.

8.6 Realitzada la cancel·lació automàtica dels bonus no emprats, l'AETIB, seguint l'ordre de registre d'entrada de les preinscripcions realitzades, tornarà a assignar bonus amb codi promocional informant per correu electrònic als titulars de la preinscripció.

9. Ordenació i instrucció

No s'estableix comissió avaluadora, sent l'òrgan competent per a la iniciació, instrucció i resolució del procediment serà  la direcció de l'AETIB, qui en col·laboració amb l'entitat col·laboradora tramitarà el procediment de concessió.

10.  Resolució de la concessió i abonament de l'ajuda

10.1 La concessió de l'ajuda es realitzarà atenent a la confirmació de la reserva fins a exhaurir la dotació pressupostària disponible. A la concessió s'indicarà l'import de l'ajuda en funció dels serveis subvencionables inclosos a la factura que s'adjuntarà junt a  la sol·licitud i incorporarà, si escau, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què hagi de subjectar-ne la persona beneficiària.

10.2 La direcció de l'AETIB, una vegada comprovada la documentació presentada per via telemàtica per l'entitat col·laboradora i comprovat d'ofici per part de l'AETIB  que el beneficiari es troba al corrent de les obligacions tributaries i de seguretat social ,resoldrà la sol·licitud de l'ajuda i emetrà la resolució de concessió o denegació i ordre de pagament, si n'és el cas. La resolució es notificarà via telemàtica o mitjà mes adient als sol·licitants i per mitjans telemàtics a les entitats col·laboradores.

10.3 El termini per a resoldre, notificar i pagar serà de 6 mesos des de la presentació de la justificació  corresponent.

Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud podrà entendre's desestimada.

10.4 La resolució de concessió o denegació de l'ajuda que no posarà fi a la via administrativa, contra aquesta es podrà interposar-se un recurs d'alçada, enfront del mateix òrgan que va dictar l'acte o del superior, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la notificació, d'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

10.5 Les ajudes concedides es publicaran en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS), en compliment del que s'estableix en l'LGS, amb expressió de la convocatòria, programa i crèdit pressupostari al qual s'imputen, persona beneficiària, quantitat concedida i objectiu o finalitat de l'ajuda.

11.  Justificació de les ajudes

11.1 La documentació relativa a la justificació de les ajudes rebudes s'haurà d'acompanyar de l'esmentada en el punt 8.3 lletres a, b i c d'aquesta Resolució.

11.2 Presentada la justificació, es comunicarà  per via telemàtica el registre d'aquesta a l'entitat col·laboradora, confirmant la recepció de la documentació. La supervisió per a la validació de la documentació lliurada i el pagament es realitzarà per part de l'AETIB qui disposarà de 6 mesos per realitzar aquesta tràmit.

11.3 Els pagaments de la factura només s'admetran si estan realitzats a través d'entitat financera, bé mitjançant transferència bancària, xec nominatiu, targeta de crèdit o de dèbit, i la justificació es realitzarà mitjançant la presentació d'una còpia de l'extracte bancari que acredita l'eixida efectiva dels fons per part de la persona beneficiària, del xec nominatiu o del càrrec corresponent efectuat sobre la respectiva targeta.

11.4 Queden exclosos els pagaments realitzats en efectiu o mitjançant ingrés en compte. En cas que l'ordre de transferència o l'anotació de l'extracte bancari siguin globals i estiguin referits a diversos justificants de despesa, serà necessari acompanyar una relació degudament detallada en la qual aparegui la entitat destinatària del pagament (agència de viatges).

11.5 Només es consideraran vàlids els justificants que acrediten el pagament per part de la persona sol·licitant titular de la preinscripció.

11.6 Les entitat col·laboradores han de disposar dels documents originals acreditatius de les despeses que es justifiquen, d'acord amb l'article 30.3 de l'LGS, i que aquests documents estiguen reflectits en els registres comptables.

12.  Compatibilitat amb altres ajudes

12.1 Les persones beneficiàries hauran de comunicar a l'AETIB la percepció d'altres subvencions o ajudes que hagin pogut percebre amb el mateix objecte, quan siguin  coneixedores d'aquesta concessió.

12.2 L'import conjunt de les ajudes, subvencions o recursos públics que amb aquest objecte pugui rebre la persona sol·licitant, no podrà superar el preu dels serveis subvencionats. En el cas que així fora, es reintegrarà la quantitat que excedeix d'aquest, d'acord amb el que disposa l'article 20 del Decret legislatiu 2/2005.

 

13.  Control i reintegrament de les subvencions

13.1 L'AETIB vetllarà pel compliment del que s'estableix en aquests bases i a l'assoliment dels objectius als quals es dirigeix aquest programa d'ajudes.

13.2 Les persones beneficiàries de la subvenció, així com les entitats col·laboradores queden  obligats a facilitar el control de la subvenció durant un termini de cinc anys.

13.3 En el cas que es detectaren incompliments en algun dels aspectes als quals es refereixen aquests bases, imputables a la persona beneficiària, s'iniciarà un expedient de reintegrament de la subvenció, incrementada en els corresponents interessos legals.

13.4 L'incompliment dels requisits i obligacions que s'estableixen en aquesta convocatòria per part de les persones beneficiàries que s'inscrigueren a aquest programa, així com les  agències de viatges adherits a aquest i que actuen com a entitats col·laboradores, es sotmetrà al règim d'infraccions i sancions fixat en el títol IV de la Llei General de Subvencions .

13.5 Caldrà reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes, així com l'abonament dels interessos de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que s'acorda la procedència del reintegrament d'aquesta, en els supòsits recollits en l'article 37 de l'LGS. En particular, correspondrà el reintegrament total de l'ajuda en el supòsit de falsedat dels documents justificatius de l'ajuda concedida.

 La graduació per incompliment serà  la següent:

  • Presentació  defectuosa de la justificació.
  • No indicació a les  factures dels descomptes.

La graduació de les sancions, es realitzarà de conformitat amb l'establert a l'article 59 de la Llei 2/2005, de 28 de desembre, per la qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

13.6 No obstant, l'article  90 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions possibilita al beneficiari a retornar amb caràcter voluntari, sense el previ requeriment de l'AETIB, l'ajuda concedida i abonada, ja sigui l'import total de la subvenció o una part d'aquesta, d'acord amb la situació de l'expedient. Aquesta opció voluntària eximirà de l'obertura de l'expedient de reintegrament possibilitant la concurrència i recepció d'altres subvenciones i ajudes a concedir per l'AETIB.

14 .  Fiscalitat

 A efectes fiscals, l'import de la subvenció és un increment patrimonial, que tributarà en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

15.  Publicitat

Les entitats que hi han estat seleccionades com entitats col·laboradores, i que s'han adherit a aquest programa hauran de presentar a un lloc visible el distintiu que hi figura  com ANNEX 3.

En aplicació de les disposicions del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es prioritzarà l'ús del català en la publicitat promoguda en aquesta convocatòria en els mitjans de comunicació locals de l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

16.  Protecció de dades 

Les dades personals derivades del desenvolupament del programa «Bono Viatge» seran tractades per l'AGÈNCIA D'ESTRATÈGIA TURÍSTICA DE LES ILLES BALEARS (AETIB), amb domicili en carrer Rita Levi, s/n (Parc Bit), 07121 Palma (Illes Balears); dpd@aetib.caib.es, per a la gestió i control del programa «Bono Viatge» i el compliment d'obligacions legals derivades de la la relació jurídica establerta amb els participants al programa. Les dades seran cancel·lades quan hagin deixat de ser necessàries o pertinents per a les finalitats per a les quals van ser recaptats i en tot cas, una vegada complerts els terminis legals previstos i terminis de prescripció davant possibles responsabilitats. No es comunicaran dades a tercers excepte obligació legal o quan sigui indispensable per la efectiva aplicació del programa. Els interessats tenen dret a sol·licitar l'accés a les seves dades, la seva rectificació, supressió o portabilitat, la limitació del seu tractament, a oposar-se al tractament i a presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.  

17. Pàgina web amb la informació i tramitació  del procediment de concessió de les ajudes

La informació  i tramitació relativa al programa «Bonus Viatge» estarà publicada en la pàgina web https://bonusturistic.illesbalears.travel.

18.  Normativa aplicable i dret a la competència 

Aquestes ajudes tenen la consideració de subvencions públiques i es regeixen per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el seu reglament, i altra normativa concordant, i el Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB.

19.  Regim de mínims

Aquestes ajudes se sotmeten al règim de mínims establit en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de mínims, publicat en el DOUE L352 de 24 de desembre de 2013.

20.  Entrada en vigor

Aquesta resolució tindrà efectes des de l'endemà de la seva publicació al BOIB.​​​​​​​

Documents adjunts