Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 231125
Segona modificació Pla estratègic de subvencions de la Regidoria d’Educació i Política Lingüística (2020-2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern, en sessió de data 13 d'abril de 2022, va adoptar  l'acord  següent:  

1r. Aprovar  la segona modificació del PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS 2020-2022, el qual es va aprovar per  Acord de la Junta de Govern de 13 de març de 2019 i  es va modificar per Acord de la Junta de Govern de 2 de juny de 2021, en el sentit següent:

- L'article 5, queda redactat de la manera següent:  

“Fomentar actuacions per aconseguir una acció eficaç i fer efectiva la participació municipal en matèria educativa, desenvolupar estratègies dirigides a la participació de la comunitat educativa dins l'àmbit escolar i aquelles a donar suport a les famílies i a la comunitat educativa en general, fomentar iniciatives d'investigació, recuperació i difusió de la memòria històrica de Palma i col•laborar amb altres entitats i institucions en la promoció de la llengua catalana.”

- A l'article 8, afegir a la lletra C) un segon punt

II. 

a) Objectiu:Subvenció directe en favor de l'entitat Institució Moll per a la digitalització del Diccionari Català-Valencià-Balear per un import de vint mil euros (20.000 €).per l'any 2022  Aquesta subvenció nominativa es resta referida al pressupost de despeses de l'exercici 2022 de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística i a la partida pressupostaria  10 33470 48201. 

b) Finalitat: Marcatge i digitalització del diccionari català-valencià-balear Fer un nou marcatge i etiquetatge de les 150.963 entrades té per objectiu fer del DCVB una eina encara més útil als usuaris i permetrà desplegar tot el seu potencial de consulta per al seu ús i accés universal. L'accés en línia disponible en aquests moments no permet el creuament complex de dades ni la cerca específica de cada paraula dins tot el corpus textual, ni –per exemple—la creació automàtica de mapes i múltiples diccionaris del diccionari (per exemple, tots els refranys a la distància d'un clic, o tots els noms de peixos, o totes les entrades on surt Palma... etc.), cosa que sí serà possible amb aquest projecte. Per aquest motiu, l'objectiu general d'aquest projecte és el marcatge i la digitalització del DCVB en funció de les prestacions tecnològiques que es volen implementar a fi de posar a l'abast dels usuaris tot el potencial del seu contingut mitjançant les tecnologies digitals d'avui. La subvenció és en concepte de despeses per finançar el cost de les actuacions que constitueixen l'objecte del projecte per al marcatge i digitalització d'una part específica de les 150.963 entrades del DCVB mitjançant el marcatge dels elements rellevants de cada entrada amb vista a una nova presentació estructurada dels continguts dins l'any 2022.

c) Cos previsible: Un total de 20.000 € de l'exercici 2022.

d) Finançament: Es durà a terme amb fons propis amb càrrec a la partida 10 33610 48100 del pressupost de despeses de l'Ajuntament de l'exercici 2022.

e) Accions: Conveni de col•laboració amb l'associació Institució Francesc de B. Moll que és la titular única de “l'administració, gestió i explotació de tots els drets de propietat intel•lectual sobre l'obra filològica, literària i artística de Francesc de Borja Moll i Casanovas” d'acord amb el contracte signat dia 3 de febrer de 2016 amb els hereus dels seus drets d'autor.

2n.  Publicar  aquest Acord al BOIB i a la pagina web d'aquest Ajuntament,  juntament amb el text íntegre del Pla Estratègic una vegada introduïdes les modificacions aprovades. 

Pla estratègic de subvencions de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística (2020-2022)

PREÀMBUL

L'article 8.1 de la Llei 38/2003, General de Subvencions de 17 de novembre, disposa que “Els òrgans de l'Administració o qualsevol ens que proposi l'establiment de subvencions, amb carácter previ, haurà de concretar un pla estratègic de subvencions els objectius y efectes que es pretenen amb la seva aplicación, el termini necessari per a la seva consecución, els costs previsibles i les fonts de finançament que es supeditarà, en tot cas, als objectius d'estabilitat”

Aquesta norma suposa un pas més en el procés de perfeccionament i racionalització del sistema econòmic, així els principis que informen la Llei són el de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació per tal d'assolir un increment als nivells de eficàcia y eficiència en la gestió de la despesa pública subvencional.

Per a millorar l'eficàcia, es preveu a la Legislació que es procedeixi a elaborar un Pla Estratègic de Subvencions, de caràcter plurianual y amb caràcter previ a l'establiment de les subvencions o dels convenis de col•laboració que la Corporació pugui celebrar amb persones, Associacions o entitats públiques o privades sense afany de lucre, i en els termes previstos a l'art. 4 de l'Ordenança General reguladora de la concessió de subvencions de l'Ajuntament de Palma, publicada al BOIB núm. 35 de 12 de març de 2015.

L'Àrea d'Educació i Política lingüística i el Patronat d'Escoles d'Infants adscrit a aquesta àrea, amb aquest Pla respon al que fixa la normativa, i estableix els criteris a seguir per a la concessió de subvencions, per tal d'aportar transparència a la gestió econòmica així com fomentar el desenvolupament de projectes d'interès general dins l'àmbit de les seves competències.

CAPÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.

La concessió de subvencions per l'Àrea d'Educació i Política Lingüística  de l'Ajuntament de Palma durant el període 2020-2022 s'ajustarà a la Ordenança General de Subvencions de l'ajuntament i a la resta de legislació vigent en matèria de subvencions, al present Pla Estratègic, als corresponents convenis i a les Bases de les convocatòries anuals de les subvencions.

Article 2.

L'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla, requerirà la inclusió de les consignacions corresponents en els Pressupostos municipals de cada any de vigència i a la aprovació de les respectives convocatòries que recullin les bases reguladores de la seva concessió.

Article 3.

La concessió de subvencions queda supeditada al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostaria per la qual cosa les consignacions pressupostaries que s'aprovin i les bases reguladores de la seva concessió s'ajustaran en tot moment als esmentats objectius.

Article 4.

L'aprovació del present Pla Estratègic de Subvencions no suposa la generació de dret de cap tipus a favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir indemnització o compensació alguna en cas de que el Pla no es dugui a terme.

CAPÍTOL II

OBJECTIU ESTRATÈGIC

Article 5.

Fomentar actuacions per aconseguir una acció eficaç i fer efectiva la participació municipal en matèria educativa, desenvolupar estratègies dirigides a la participació de la comunitat educativa dins l'àmbit escolar i aquelles a donar suport a les famílies i a la comunitat educativa en general, fomentar iniciatives d'investigació, recuperació i difusió de la memòria històrica de Palma i col•laborar amb altres entitats i institucions en la promoció de la llengua catalana. 

CAPÍTOL III

BENEFICIARIS

Article 6.

L'Àrea d'Educació i Política lingüística de l'Ajuntament de Palma concedirà subvencions, mitjançant convocatòria pública en règim de concurrència competitiva o a través de la signatura de convenis de col•laboració, a favor de Persones, Associacions o Entitats públiques o privades amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats de utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de finalitats públiques atribuïdes a la competència local.

Article 7.

L'Àrea d'Educació i Política lingüística de l'Ajuntament de Palma establirà anualment subvencions en les següents matèries:

A. Educació infantil 0-3 anys.

B. Activitats escolars i extra escolars als centres educatius de Palma

C. Subvencions directes.

D. Projectes de temàtiques relacionades amb la memòria històrica de Palma.”

Article 8.

S'establiran durant el període de vigilància del Pla, les següents línees de subvenció i subvencions directes:

A)  Educació Infantil 0-3 anys.

a) Objectius: Incrementar les places sostingudes parcialment amb fons públics a les escoles d'infants privades del municipi de Palma per tal de cobrir la manca de places públiques al municipi, afavorir la conciliació familiar i donar suport a les famílies amb menys recursos econòmics.

b) Finalitat: Atenció a la infància, igual per a tots.

c) Costos previsibles: un total de 1.050.000 € per als tres exercicis (350.000 € anuals)..

d) Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 0032100 48910 del Pressupost propi del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de  Palma per als anys 2020, 2021 i 2022 (cursos escolars de setembre a juny) 

Sempre ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i de programació pressupostària plurianual.

e) Accions: Convocatòries anuals Bo escolar, sempre abans de la finalització del curs anterior per tal de resoldre abans de l'inici del curs, s'haurà de donar compliment al que s'exigeix a l'article 56 del Reglament de la llei General de Subvencions.

x.- Exercici 2020 :  350.000 €.

x.- Exercici 2021 :  350.000 €

x.- Exercici 2022 :  350.000 €.

f) Indicadors: Nombre nins beneficiats.

B)  Activitats escolars i extra escolars als centres educatius de Palma

a) Objectius: Desenvolupament d'activitats educatives i extraescolar de qualitat i accessible a tots, la posada en marxa de serveis educatius complementaris, fomentar la participació de pares i mares en l'educació i donar assistència als escolar dins l'àmbit de l'ensenyament.

b) Finalitat: Educació de qualitat igual per a tots.

c) Costos previsibles: Un total de 390.000 € per als tres exercicis.

d) Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 10 32633 48100 del Pressupost de despeses de l'Ajuntament per els exercicis 2020, 2021 i 2022.

Ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i programació pressupostària plurianual.

e) Accions: Convocatòria anual subvencions per activitats escolars i extraescolars, es convocaran abans de l'inici del curs i, preferiblement, es resoldran dins el primer trimestre del curs escolar i s'haurà de complir el que s'exigeix a l'article 56 del Reglament de Subvencions.

exercici 2020:  130.000 €

exercici 2021:  130.000 €

exercici 2022:  130.000 €

f) Indicadors: Nombre total d'activitats realitzades, nombre total d'alumnes participants, nombre d'hores lectives i extraescolars realitzades, comparatives respecte a altres cursos.

C)  Subvencions directes.

I. Subvenció directe en favor de l'entitat Institut d'estudis Baleàrics (IEB) per organitzar cursos (presencials i semipresencials) de llengua catalana per a adults al municipi de Palma durant els anys de vigència del Pla -2020, 2021 i 2022- i per un import de trenta mil euros (30.000 €). Aquesta subvenció nominativa resta referida al pressupost de despeses de la Regidoria i a la compte 10 32652 46700.

II.

a) Objectiu:Subvenció directe en favor de l'entitat Institució Moll per a la digitalització del Diccionari Català-Valencià-Balear per un import de vint mil euros (20.000 €).per l'any 2022  Aquesta subvenció nominativa es resta referida al pressupost de despeses de l'exercici 2022 de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística i a la partida pressupostaria  10 33470 48201. 

b) Finalitat: Marcatge i digitalització del diccionari català-valencià-balear Fer un nou marcatge i etiquetatge de les 150.963 entrades té per objectiu fer del DCVB una eina encara més útil als usuaris i permetrà desplegar tot el seu potencial de consulta per al seu ús i accés universal. L'accés en línia disponible en aquests moments no permet el creuament complex de dades ni la cerca específica de cada paraula dins tot el corpus textual, ni –per exemple—la creació automàtica de mapes i múltiples diccionaris del diccionari (per exemple, tots els refranys a la distància d'un clic, o tots els noms de peixos, o totes les entrades on surt Palma... etc.), cosa que sí serà possible amb aquest projecte. Per aquest motiu, l'objectiu general d'aquest projecte és el marcatge i la digitalització del DCVB en funció de les prestacions tecnològiques que es volen implementar a fi de posar a l'abast dels usuaris tot el potencial del seu contingut mitjançant les tecnologies digitals d'avui. La subvenció és en concepte de despeses per finançar el cost de les actuacions que constitueixen l'objecte del projecte per al marcatge i digitalització d'una part específica de les 150.963 entrades del DCVB mitjançant el marcatge dels elements rellevants de cada entrada amb vista a una nova presentació estructurada dels continguts dins l'any 2022.

c) Cos previsible: Un total de 20.000 € de l'exercici 2022.

d) Finançament: Es durà a terme amb fons propis amb càrrec a la partida 10 33610 48100 del pressupost de despeses de l'Ajuntament de l'exercici 2022.

e) Accions: Conveni de col•laboració amb l'associació Institució Francesc de B. Moll que és la titular única de “l'administració, gestió i explotació de tots els drets de propietat intel•lectual sobre l'obra filològica, literària i artística de Francesc de Borja Moll i Casanovas” d'acord amb el contracte signat dia 3 de febrer de 2016 amb els hereus dels seus drets d'autor.

D) Donar suport als projectes d'investigació, recuperació i difusió de temàtiques relacionades amb la Memòria de la Ciutat.

a) Objectius: L'objecte d'aquesta convocatòria és promoure la realització de projectes i publicacions centrats en l'estudi i la difusió de temàtiques relacionades amb la memòria històrica de Palma que es considerin d'utilitat pública o social i d'interès general, que redundin en benefici dels ciutadans de Palma, dins l'àmbit de les competències de l'àrea.

b) Finalitat: Promoure el coneixement de la Memòria de la Ciutat.

c) Costos previsibles: un total de 40.000 € per als dos exercicis.

d) Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 10 33610 48100 del Pressupost de despeses de l'Ajuntament pels exercicis 2021 i 2022.

Sempre ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i de programació pressupostària plurianual.

e) Accions: Convocatòria anual de subvencions mitjançant procediment de concurrència competitiva per projectes que contribueixin a millorar el coneixement de la ciutat i la seva història.

x.- Exercici 2021 :  20.000 €

x.- Exercici 2022 :  20.000 €.

Article 9.

Finalitzada la vigència del pla, i abans de la elaboració del següent, el Regidor/a de l'Àrea d'Educació i Esports haurà de presentar a la Junta de Govern i a la Regidoria d'Hisenda una Memòria a la que es reflecteixi el grau de compliment del Pla, la seva eficàcia, i eficiència en l'assoliment del objectius i efectes pretesos amb les conclusions obtingudes.

El control i avaluació dels resultats derivats de l'aplicació de l'esmentat Pla Estratègic serà realitzat amb la valoració dels indicadors quantitatius proposats.

Juntament amb els informes anuals es proposarà, si s'escau, la continuació, substitució o modificació de determinats criteris i punts de les bases de cadascuna de les línies de subvenció amb la finalitat de millorar la eficàcia i eficiència en relació a l'assoliment dels objectius plantejats.

La qual cosa es fa pública per al seu general coneixement

   

Palma, 19 d'abril de 2022

La cap de negociat

p.d. Decret de batlia núm 3000 de 26/02/2014 (BOIB núm. 30, de 04/03/2014)

Francisca Ropero Salom