Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 54341
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntuals i cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Deià en sessió celebrada en data de 25 de novembre de 2021 va aprovar inicialment l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntuals i cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues.

Havent transcorregut el termini d'exposició pública de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntuals i cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues sense que s'hagin presentat reclamacions i, conseqüentment, havent-se aprovat definitivament les modificacions d'aquesta Ordenança fiscal, en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC AMB MERCADERIES, MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ, ENDERROCS, BARRERES, PUNTALS I CAVALLETS, BASTIMENTS I ALTRES INSTAL·LACIONS ANÀLOGUES

Article 1r. Fonament i naturalesa

Aquest ajuntament conforme el que autoritza l'article 106 de la Llei 7/1985 reguladora de les Bases de Regim local i d'acord amb el que preveu l'article 20.3 g de la Llei 39/88 Reguladora de les Hisendes Locals, estableix la Taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials per l'ocupació de terrenys d'us públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, camions de transport de materials de construcció, barreres, puntals cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues que es regularà per la present ordenança redactada conforme a l'article 16 de la Llei 39/88 esmentada.

Article 2n. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada por aquesta ordenança les persones o entitats a les que s'atorguin les llicencies, o les que se beneficiïn de l'aprofitament, si es va procedir sense l'oportuna autorització.

Article 3r. Quantia

La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà fixada a l'apartat següent.

1r.- Ocupació de via pública (vinculada a obres amb mercaderies, material de construcció, bastiments, contenidors, enderrocs i altres):

Per la tramitació (inclou senyalització anticipada de prohibició d'aparcament i retirada de dita senyalització, si escau): 20,00€.

Per l'ocupació:

Si s'ocupa una plaça d'aparcament: 1€ per metre quadrat i dia els mesos d'abril, maig, juny, juliol, agost i setembre; 0'5€ per metre quadrat i dia els mesos de gener, febrer, març, octubre, novembre i desembre. A aquests efectes es computarà el total de la plaça d'aparcament afectada.

Si s'ocupa un altre espai públic: 1€ per metre lineal i dia els mesos d'abril, maig, juny, juliol, agost i setembre; 0'5€ per metre lineal i dia els mesos de gener, febrer, març, octubre, novembre i desembre.

2n.- Tancament de carrer:

  • Per la tramitació (inclou informe policial, senyalització anticipada de prohibició d'aparcament i retirada de dita senyalització, si escau): 50,00€.
  • Pel tancament: 10€ per hora.
 

Normes d'aplicació de tarifes:

Quan les obres s'interrompen durant un temps superior a dos mesos sense causa justificada, les quanties resultants per aplicació de la Tarifa per ocupació de via pública amb materials de construcció, runes i vagonetes sofriran un recàrrec del cent per cent a partir del tercer mes i, en cas ,que una vegada finalitzada les obres, continuïn els aprofitaments, a les quanties els hi aplicaran un recàrrec del 200%.

Les quanties resultants per aplicació de la tarifa per ocupació amb tanques, caixons de tancament sofriran els següents recàrrecs a partir del tercer mes des de d'instal·lació o concessió. Durant el segon trimestre un 25%, durant el tercer trimestre un 50% i en cada trimestre, a partir del tercer un 100%.

Normes de gestió

1r.- de conformitat amb el que preveu l'article 46 e la Llei 39/1988 de 28 de desembre quan amb ocasió dels aprofitaments regulats en aquesta ordenança es produeixin desperfectes en el trespol o instal·lacions de la via pública, els titulars de la llicència o els obligats al pagament vendran subjectes al reintegrament total de les despeses de reconstrucció i reparació dels esmentats desperfectes o reparar els danys causats, que seran, en tot cas, independents dels drets liquidats pels aprofitaments realitzats.

2n.- Les quantitats exigibles d'acord amb la tarifa es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran deduïbles per períodes naturals de temps assenyalats en els respectius epígrafs.

3r.- Les persones interessades en la concessió d'aprofitament regulats en aquesta ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència.

4t.- Si no s'ha determinat amb exactitud la durada de l'aprofitament, una vegada autoritzada l'ocupació s'entendrà prorrogada mentre no se presenti la declaració de baixa.

5è.- La presentació de la baixa tendrà efectes a partir del dia primer del període natural de temps següent assenyalat en l'epígraf de la tarifa que correspongui. Sigui la que sigui la causa que s'al·legui en contrari, la no presentació de la baixa, determinarà l'obligació de continuar abonant la taxa.

Procediment de la sol·licitud

1r.- La sol·licitud d'ocupació s'haurà de registrar a l'Ajuntament per qualsevol dels sistemes legalment habilitats amb un període d'antelació mínim de 15 dies.

2n.- La sol·licitud de tancament de carrer s'haurà de registrar a l'Ajuntament per qualsevol dels sistemes legalment habilitats amb un període d'antelació mínim de 30 dies; si es registra amb una antelació menor haurà de ser per motiu de causa major degudament justificat a la corresponent sol·licitud.

3r.- El no compliment dels punts 1r i 2n donarà lloc a la desestimació de les sol·licituds.

4t.- L'Ajuntament té 7 dies per a contestar les sol·licituds d'ocupació i 15 dies les de tancament de carrer.

5è.- En qualsevol cas, i atenent a l'article 4t de la present Ordenança, el sol·licitant haurà d'abonar la corresponent taxa abans de retirar l'autorització.

Article 4t. Obligació de pagament

1.- L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

  • Tractant-se de concessions de nous aprofitaments en la via pública, en el moment de sol·licitar la corresponent llicència.
  • Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, el dia primer del semestre natural.

2.- El pagament de la taxa es realitzarà:

Tractant-se d'autoritzacions de nous aprofitaments o de aprofitaments amb durada limitada, per ingrés directe a la tresoreria municipal o on estableixi l'ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència o la denominació que correspongui.

3. Tractant-se d'autoritzacions ja concedides i sense duració limitada, una vegada incloses en els corresponents padrons o matrícules d'aquesta taxa, per semestres naturals a les oficines municipals des del dia 16 del primer mes de setembre fins al dia 15 del segon.

Article 5è. Calendari especial d'estiu i criteri d'autorització

Durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre no es concedirà permís per a tancaments de carrers, exceptuant casos de força major que hauran de ser degudament justificats en la sol·licitud i rebre autorització pertinent de la batllia.

Durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre no es concediran en cap cas ocupacions de carrer superiors a les 2 places d'aparcament o els metres equivalents.

En qualsevol cas i en qualsevol període de l'any les autoritzacions podran esser denegades de forma motivada per part de la batlia si existeix un interès general que sempre ha de prevaldre.

Article 6è. Règim sancionador

L'ocupació de la via pública amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, camions de transport de materials de construcció, barreres, puntals cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues sense la preceptiva autorització suposarà una sanció de 80€ per metre i dia.

El tancament d'un carrer sense la preceptiva autorització suposarà una sanció de 80€ per hora, començant des del mateix moment en què es produeixi.

Disposició derogatòria

Queden derogats tots els texts de les ordenances municipals contraris al nou text, i específicament l'Ordenança reguladora per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntals i cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues publicada al BOIB 156 de 16 de novembre de 2019.

Disposició final

La present modificació de l'ordenança entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Deià, document signat electrònicament (2 de febrer de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll