Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 53799
Aprovació definitiva Ordenança fiscal reguladora de l’estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Deià en sessió celebrada en data de 25 de novembre de 2021 va aprovar inicialment l'Ordenança fiscal reguladora de l'estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes.

Havent transcorregut el termini d'exposició pública de l'Ordenança fiscal reguladora de l'estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes sense que s'hagin presentat reclamacions i, conseqüentment, havent-se aprovat definitivament les modificacions d'aquesta Ordenança fiscal, en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES LIMITAT I CONTROLAT AMB PARQUÍMETRES I LES SEVES TAXES

Article 1. Concepte.

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i de l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al qual disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei d'Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març; aquest Ajuntament estableix la taxa per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals delimitades com a zona blava, les normes de la qual s'atenen a allò que estableix l'article 57 de l'esmentat Text Refós.

Article 2. Fet imposable.

1. Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic i local per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica dins de les zones que, a aquest efecte, es determinin i amb les limitacions que pugui establir l'autoritat competent.

2. Els propietaris dels vehicles següents no estan subjectes a la taxa regulada per aquesta Ordenança:

a) Motocicletes i ciclomotors de dues rodes.

b) Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria o activitat.

c) Els vehicles del servei públic de taxi, quan el conductor estigui.

d) Els vehicles en servei oficial, degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència quan realitzin aquests serveis.

e) Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, com també els vehicles assignats al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari. Tot això a condició de reciprocitat.

f) Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.

g) Els vehicles propietat de minusvàlids que disposin de l'acreditació oficial d'aquesta condició.

h) Els vehicles elèctrics.

3. A la zona de son Marroig en queden exclosos també:

a. Els vehicles amb la targeta acreditativa per a residents de Deià.

b. Els vehicles que estiguin acreditats per a esdeveniments que es desenvolupin a son Marroig, per als quals s'habilitarà en tot cas un aparcament alternatiu.

Article 3. Subjectes passius contribuents i responsables.

a) Són subjectes passius els conductors que estacionin els vehicles en els termes previstos a l'article anterior, apartat 1r.

b) Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei General Tributària.

 

c) Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei General Tributària.

Article 4. De la quota tributària.

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes següents:

 

1 abril – 31 octubre

1 novembre – 31 març

 

Zona Deià

 

30 minuts (mínim)

0'70€

0'50€

120 minuts (màxim)

2'80€

2'00€

 

Zona Cala Deià

 

60 minuts (mínim)

1'40€

Exempta

240 minuts (màxim)

5'60€

Exempta

 

Zona son Marroig

 

45 minuts

(mínim)

1€

0'5€

360 minuts (màxim estiu)

7€

-

480 minuts (màxim hivern)

-

11€

 

Autobusos zona son Marroig

 

30 minuts (mínim)

6€

2€

300 minuts (màxim)

28€

20€

 

Elements comuns

 

Fracció mínima

0'05€

 

Aquesta quota tributaria serà aplicable de dilluns a diumenge amb els següents horaris:

- De dia 01 d'abril a 31 d'octubre de les 10.00 a les 20.00 h.

- De dia 01 de novembre a 31 de març de les 10.00 a les 18.00 h.

La batlia podrà determinar mitjançant resolució que entre el 1r de novembre i el 31 de març a la Zona de Deià el temps màxim d'estacionament sigui de 240 minuts amb un preu de 4 €.

Article 5. Declaració i ingrés.

1. L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà amb color blau els vials, zones i/o places en què seran aplicable les normes de la present Ordenança perquè els usuaris tinguin el degut coneixement. Aquesta senyalització es farà horitzontalment i verticalment, segons allò que disposi el Reglament General de Circulació.

Els espais reservats a càrrega i descàrrega, fora de l'horari destinat a aquesta funció, també quedaran regulats per aquesta ordenança.

L'alcaldia queda habilitada per a determinar mitjançant l'oportuna resolució les vies públiques que se sotmetran a aquest règim i la seva agrupació en zones i subzones, així com les modificacions que resultin necessàries. Així mateix, queda habilitada per a excloure determinades zones per motius d'interès públic com puguin ser festes o actes multitudinaris.

2. El pagament de la taxa es realitzarà:

Mitjançant l'adquisició dels efectes municipals valorats, ‘tiquets d'estacionament', corresponents a la zona on s'estacioni. Els tiquets s'obtindran introduint monedes o amb targeta de crèdit a màquines expenedores especialment habilitades a llocs pròxims i visibles, i s'indicarà clarament el dia, mes, hora i minuts màxims en què es permetrà l'estacionament, així com la quantitat pagada.

Aquests tiquets s'hauran d'adquirir en els llocs habilitats a aquest efecte. Per a acreditar l'esmentat pagament, aquest tiquet s'haurà d'exhibir a la part interior del parabrisa, de forma totalment visible des de l'exterior.

L'alcaldia quan es donin les circumstàncies que així ho aconsellin per a l'interès municipal podrà implantar altres sistemes d'acreditació del pagament.

 

Article 6. Infraccions.

Es consideraran infraccions a aquesta ordenança: estacionar sense tiquet, no posar el tiquet a un lloc adequat i visible, tenir estacionat el vehicle per un temps superior a l'indicat al tiquet o exhibir un tiquet d'una altra zona tarifària o d'un altre municipi.

Article 7. Sancions.

S'estableix el següent quadre de denúncies, codis i imports de les mateixes per incompliment de les normes d'aparcament al Reglament general de circulació:

  • Art. 94.2b Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l'autoritat municipal amb limitació horària sense col·locar el distintiu que l'autoritza: 80€.
  • Art 94.2b Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l'autoritat municipal excedint el temps màxim d'estacionament permès per l'ordenança municipal: 40€.

Els infractors amb residència fora del territori espanyol hauran d'abonar la denúncia a l'acte, aplicant el 50% de descompte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

Segons la Llei de Seguretat Viària, tots els infractors que abonin les denúncies abans de 20 dies de la notificació tindran dret a la reducció del 50% del valor de la infracció.

Article 8. Anul·lació de sanció.

Una sanció per a tenir estacionar el vehicle per un temps superior a l'indicat al tiquet, sempre que aquest temps no excedeixi els 60 minuts, l'usuari podrà anul·lar la tramitació de la denúncia obtenint un segon tiquet especial de 6€ en què ha de constar l'hora de la seva impressió.

Aquest bitllet, amb el primer i l'avís de sanció, seran introduïts a la ranura especialment habilitada a la màquina expenedora o lliurats a les dependències de la Policia Local.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Amb l'aprovació d'aquesta ordenança es deroga l'Ordenança fiscal reguladora de l'estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes publicada al BOIB 210 de 17 de desembre de 2020.

DISPOSICIÓ FINAL

1r- La present modificació d'ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

2n- De conformitat amb allò disposat a l'esmentat art. 17 de l'esmentat RDL 2/2004, de 5 de març, el present acord provisional, s'exposarà al públic pel termini de trenta dies, a fi que les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes. En cas que no es presentin reclamacions, l'acord s'entendrà definitivament aprovat i s'exposarà en el BOIB el text íntegre de l'ordenança.

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Deià, document signat electrònicament (2 de febrer de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll