Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT BALEAR DE LA JOVENTUT

Núm. 42368
Resolució del director de l’Institut Balear de la Joventut de 26 de gener de 2022 per la qual es modifica la convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d’octubre) mitjançant l’aprovació d’un nou termini d’inscripció i de presentació de la documentació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Codi BDNS: 588569 

Fets

1. L'Institut Balear de la Joventut va publicar la Resolució d'1 de setembre de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d'octubre), amb la finalitat de fomentar la sensibilització dels joves i de tota la ciutadania respecte de temes mediambientals.

2. Els destinataris d'aquesta convocatòria, en funció de la modalitat a què es presentin, són els següents:

  • Centres educatius. Els centres d'educació secundària, batxillerat i formació professional; públics, concertats, privats, municipals o estrangers, reconeguts per la Conselleria d'Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears. En aquest cas, els grups participants han d'estar formats per joves de 12 a 30 anys.
  •  Joves. Les persones físiques de 18 a 30 anys titulars del Carnet Jove de les Illes Balears, tant individualment com formant una agrupació de persones físiques sense personalitat jurídica. En aquest darrer cas, un membre de l'agrupació ha de representar la resta.

3. Es destina a aquesta convocatòria de premis la quantitat màxima de 8.000 €, a càrrec del pressupost de l'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) per a l'any 2021.

4. Es poden presentar els vídeos en una de les dues modalitats, d'acord amb els destinataris establerts en l'apartat 4 de les bases de la convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d'octubre):

  • Centres educatius.
  • Joves.

5. Es concedirà un màxim de vuit premis: quatre premis es destinen a la modalitat de centres educatius i quatre premis es destinen a la modalitat de joves.

Els premis de la modalitat de centres educatius són els següents:

— S'estableix un primer premi dotat amb un import de 2.000 €, amb els imposts inclosos, que s'ha d'atorgar al millor vídeo.

— S'estableix un segon premi dotat amb un import de 1.000 €, amb els imposts inclosos, que s'ha d'atorgar al vídeo més ben valorat després del primer premi.

— S'estableixen dos tercers premis dotats amb un import de 500 € cada un, amb els imposts inclosos, que s'han d'atorgar als dos vídeos més ben valorats després del primer i el segon premis concedits.

Els premis de la modalitat de joves són els següents:

— S'estableix un primer premi dotat amb un import de 2.000 €, amb els imposts inclosos, que s'ha d'atorgar al millor vídeo.

— S'estableix un segon premi dotat amb un import de 1.000 €, amb els imposts inclosos, que s'ha d'atorgar al vídeo més ben valorat després del primer premi.

— S'estableixen dos tercers premis dotats amb un import de 500 € cada un, amb els imposts inclosos, que s'han d'atorgar als dos vídeos més ben valorats després del primer i el segon premis concedits.

D'acord amb aquest import, es concedirà un màxim de vuit premis amb dotació econòmica als millors vídeos presentats en el Certamen, segons els criteris de valoració establerts en les bases. Així mateix, la Comissió Avaluadora pot concedir mencions honorífiques sense dotació econòmica si ho considera convenient.

6. El termini de presentació dels vídeos i de la documentació és fins al 10 de març de 2022 i, a més de complir l'objecte de la convocatòria, han de ser originals i inèdits i han de tenir les característiques següents:

  • La durada dels vídeos no pot ser superior a dos minuts ni inferior a vint segons.
  •  Els vídeos que participin en aquest Certamen poden ser:

a) Vídeos convencionals.

b) Stop-motion.

c) Slow-motion.

d) Animacions per ordinador.

e) Flashmobs.

f) Qualsevol altra fórmula que permeti la realització d'un vídeo.

En qualsevol cas, es poden presentar com a:

a) Anuncis.

b) Documentals.

c) Entrevistes.

d) Reportatges.

e) Notícies.

f) Qualsevol altra fórmula que es consideri adient per complir els objectius del Certamen.

7. L'Institut Balear de la Joventut crearà un banc de vídeos, en un espai virtual, amb tots els vídeos finalistes i guanyadors del Certamen, que quedaran a disposició dels joves i de la societat en general, amb l'objectiu d'incentivar-ne la difusió en pàgines web i xarxes socials per augmentar el coneixement i la conscienciació respecte del medi ambient en un sentit ampli, així com respecte de qualsevol subtema propi del camp, i incentivar mesures responsables.

8. El termini de presentació de les sol·licituds i de la documentació del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d'octubre) va finalitzar el 13 de gener de 2022, i el nombre de vídeos i/o sol·licituds que s'han presentat per participar durant aquest termini és de tretze, abans d'avaluar si els participants compleixen els requisits de participació que recullen les bases. El nombre màxim de premis amb dotació econòmica prevists en la convocatòria és de vuit, d'acord amb els criteris especificats en les bases: quatre, destinats a la modalitat de centres educatius i quatre, destinats a la modalitat de joves. En la convocatòria d'aquest Certamen de l'any 2020 es va rebre un total de quaranta-dues sol·licituds, abans d'avaluar si els participants complien els requisits de participació que es recollien en les bases, per la qual cosa s'observa un detriment important en la convocatòria de 2021, que es vol de corregir amb l'obertura d'un nou termini d'inscripcions.

9. En aquests moments, la situació epidemiològica de la COVID-19 no ha limitat el nombre màxim de persones que poden reunir-se, com va passar durant la convocatòria anterior, però sí que en el darrer mes del termini de presentació de sol·licituds s'ha complicat molt la situació epidemiològica als centres educatius i també a les famílies i altres grups socials, i aquest fet pot haver dissuadit els joves i els centres educatius de participar en aquest Certamen.

10. L'interès de l'Institut Balear de la Joventut d'afavorir al màxim la participació dels joves en aquesta iniciativa implica prendre mesures per pal·liar les dificultats exposades i, per tant, obrir un nou termini d'inscripcions i d'enviament dels vídeos i de la documentació relatius a aquest Certamen, que s'estén fins al 10 de març de 2022; tot això, d'acord amb l'article 9.2 de la convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d'octubre), que preveu obrir un nou termini, un cop finalitzat el termini d'inscripcions i presentació de la documentació inicial amb motiu de millorar una baixa participació o per altres causes justificades que es considerin oportunes, sempre amb la publicació prèvia en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i conservant les sol·licituds ja presentades.

11. Pel que fa a les persones que han presentat sol·licituds i/o vídeos durant el termini inicial, a fi de no perjudicar-les amb l'obertura d'un nou termini, disposen d'un temps addicional, dins el nou termini, per fer modificacions, canvis o millores en els vídeos i/o sol·licituds presentats i, fins i tot, per substituir-los per altres de nous, si ho consideren adient. La finalitat d'aquesta mesura és garantir la igualtat d'oportunitats entre tots els participants.

12. No es modifica cap altre aspecte dels que s'estableixen en la convocatòria inicial.

Fonaments de dret

1. La Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut (BOIB núm. 109, de 3 d'agost), té per objecte establir el marc normatiu i de competències per al desenvolupament de les polítiques de joventut, que engloben el conjunt d'actuacions i iniciatives destinades a fer possibles l'emancipació i el desenvolupament personal dels joves, com també a promoure'n i fomentar-ne la integració i la participació en la vida política, econòmica, social i cultural.

2. El Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l'Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 51, de 6 d'abril), modificat pel Decret 77/2008, de 4 de juliol (BOIB núm. 96, de 10 de juliol); pel Decret 123/2010, de 17 de desembre (BOIB núm. 190, de 30 de desembre), i pel Decret 23/2018, de 6 de juliol (BOIB núm. 84, de 7 de juliol), estableix com a objecte d'aquest Institut la coordinació i l'execució de la política autonòmica en matèria de joventut i lleure, i la realització de totes les activitats que siguin necessàries i convenients per complir aquesta finalitat institucional.

3. El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol), determina la composició del Govern i estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. A més, el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, assigna les competències en matèria de joventut a la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies, adscrita a la Conselleria d'Afers Socials i Esports. Per tant, són competència d'aquesta Direcció General l'aplicació de mesures de justícia juvenil, la prevenció del delicte juvenil, l'ordenació de la protecció de menors, la promoció i la informació de les activitats juvenils, els programes de mobilitat juvenil, la participació i les associacions juvenils, les polítiques de promoció i suport a les famílies i unitats de convivència i la protecció a les famílies.

4. El Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut (BOIB núm. 84, de 7 de juliol), regula el Carnet Jove Europeu de les Illes Balears en el títol V.

5. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l'establiment o la gestió de les quals correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma o a les entitats públiques que en depenen. Té la consideració de subvenció qualsevol disposició gratuïta de fons públics i, en general, de qualsevol recurs públic avaluable econòmicament que dugui a terme l'Administració a favor d'una persona física o jurídica, pública o privada, i que es destini a la realització d'una activitat d'utilitat pública o d'interès social, o a la consecució d'una finalitat pública.

6. L'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març).

7. Mitjançant el Decret 51/2019, de 5 de juliol, pel qual es disposa el nomenament dels alts càrrecs i directors generals de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 91, de 6 de juliol), es nomena la senyora Marta Carrió i Palou directora general d'Infància, Joventut i Famílies. Per tant, d'acord amb el Decret 32/2006, és la presidenta de l'Institut Balear de la Joventut.

8. Mitjançant la Resolució de la presidenta de l'Institut Balear de la Joventut de 15 de juliol de 2019, es disposa el nomenament del senyor Sebastià Lliteres Lliteres com a director de l'Institut Balear de la Joventut.

9. Mitjançant la Resolució del president de l'Institut Balear de la Joventut de 15 de febrer de 2018, es deleguen determinades competències en el director de l'Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 23, de 20 de febrer).

10. Aquesta línia de subvencions està supeditada a la inclusió en el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici 2021.

11. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Modificar la convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove 2021 (BOIB núm. 144, de 21 d'octubre) mitjançant l'aprovació d'un nou termini d'inscripció i de presentació de la documentació, que s'estén des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins al 10 de març de 2022. Així mateix, en aquest nou termini les persones sol·licitants que han presentat la sol·licitud i/o els vídeos dins el termini ja finalitzat poden fer modificacions, canvis o millores en els documents presentats, com també substituir els vídeos i sol·licituds presentats per altres de nous, si ho consideren oportú.

2. Establir un termini màxim de tres mesos per resoldre la concessió dels premis de la convocatòria d'aquest Certamen, comptadors des del final del nou termini de presentació de sol·licituds que estableix aquesta Resolució. Aquest termini es pot modificar en el cas que hi hagi impediments, justificats degudament, que no permetin complir-lo.

3. Designar l'Àrea del Carnet Jove de l'Institut Balear de la Joventut com a òrgan competent per instruir i tramitar el procediment, d'acord amb l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 12 de l'Ordre de les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i esports.

4. Ordenar comunicar aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions, així com publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Aquesta Resolució no modifica cap altre aspecte dels que s'estableixen en la convocatòria inicial.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el director de l'Institut Balear de la Joventut en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 26 de gener de 2022

El director de l'Institut Balear de la Joventut Sebastià Lliteres Lliteres Per delegació de la presidenta de l'Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 23, de 20/02/2018)