Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA MARGALIDA

Núm. 40162
Ordenança per a la protecció de camins i vies municipals del terme de Santa Margalida

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari de dia 25/11/2021, en virtut del que s'aprovava inicialment l'Ordenança per a la protecció de camins i vies municipals de Santa Margalida, (BOIB Núm. 167 de dia 04/12/2021), el text íntegre de la qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del previst en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local:

ORDENANÇA PER A LA PROTECCIÓ DE CAMINS I VIES MUNICIPALS DEL TERME MUNICIPAL DE SANTA MARGALIDA

Exposició de motius

La utilització, cada vegada més habitual, dels camins rurals per part de vehicles de gran tonatge, exigeix ​​d'una regulació que permeti a l'Ajuntament de Santa Margalida conèixer la realització d'aquesta activitat amb antelació, a l'objecte d'establir les mesures que permetin garantir el bon estat i conservació d'aquests camins després de la seva utilització.

La regulació continguda en aquesta Ordenança ha estat redactada tenint en compte els articles 4, 84 i següents de la Llei 7/1985, de 02 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici i altres normes de transposició de la Directiva 2006/123 / CE de Parlament Europeu i de Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior.

L'Ajuntament de Santa Margalida té competències en matèria d'ordenació, gestió, execució i disciplina sobre la conservació dels camins i vies rurals de la seva competència, el que implica la possibilitat d'exercir la potestat sancionadora respecte dels danys que es puguin causar als mateixos, així com exercir totes les mesures legalment previstes, fins i tot coercitives, per a la restitució al seu estat originari dels camins danyats, a càrrec dels responsables dels mateixos. Aquestes competències s'han d'exercir respecte dels camins que figurin en l'Inventari Municipal de Béns o en el Planejament i respecte d'aquells que el caràcter de bé de domini públic del camí estigui prou acreditat.

Per part de l'Ajuntament de Santa Margalida s'instaurarà un servei especial que exerceixi les funcions d'inspecció i vigilància necessàries per al correcte compliment de les normes establertes en la present Ordenança per part de Policia Local de Santa Margalida, sense perjudici de les competències dels altres cossos i forces de seguretat Seprona, Agents de Medi Ambient, etc.

Així doncs, es pretén prohibir totalment la circulació per camins rurals municipals per part de vehicles que deteriorin el ferm dels camins, com són els vehicles de gran tonatge, si no és amb la preceptiva autorització municipal. S'entén per vehicle de gran tonatge a l'efecte d'haver d'obtenir la preceptiva autorització per circular pels camins rurals aquells vehciles el pes màxim autoritzat sigui superior a 10 tones i una longitud superior a vuit metres, així com també els remolcs (de tractors) amb una MMA superior a 10 tones.

Article 1.

Objecte

La present ordenança té per objecte regular l'ús i la protecció de l'aprofitament de camins i altres trames viàries de possessió municipal que cobreixin les necessitats generades en àrees rurals o donin servei a nuclis de població o predis agrícoles o forestals, així com els que, com tals, apareguin concebuts en la legislació estatal o autonòmica.

Es consideren de possessió municipal els camins i vies existents a la realitat que reculli l'Inventari municipal o en el Planejament Urbanístic, així com aquells que el caràcter de bé de domini públic del camí estigui suficientment acreditat a criteri dels serveis tècnics municipals.

Article 2.

Obligacions

El manteniment, la conservació, reparació i millora dels béns que constitueixen objecte d'aquesta ordenança correspondrà a l'Ajuntament de Santa Margalida que informarà per escrit i amb la periodicitat que sigui necessària de l'estat en què es trobin els camins i vies municipals, podent paralitzar qualsevol variació o abús que tractés d'exercir-se en ells i requerint la presentació o exhibició, de la llicència necessària per a l'execució de l'actuació pretesa, de la qual han d'informar immediatament a l'alcalde.

Article 3.

Ús comú dels camins i vies municipals per camions i maquinària

La utilització de camins, carreteres i vies municipals per part de camions o maquinària per a diverses indústries de gran tonatge constitueix un ús comú especial als efectes dels articles 75 i 77 de el Reglament de béns de les entitats locals R.D. 1372/1986.

L'ús comú especial normal dels béns de domini públic es subjectarà a llicència, ajustada a la naturalesa del domini, als actes de la seva afectació i obertura a l'ús públic i als preceptes de caràcter general.

Article 4.

Procediment i sol·licituds de l'ús dels camins, carreteres i vies municipals

L'obtenció d'autorització per a la utilització de camins, carreteres i vies municipals per part de vehicles pesats (longitud de més de vuit metres i una MMA superior a 10 tones i en el cas de tractors amb remolc, amb una MMA del remolc superior a 10 tones), se sotmet a el següent procediment:

A) Sol·licitud a l'Ajuntament de Santa Margalida amb una antelació mínima de 20 dies naturals a l'inici de l'activitat. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la següent documentació:

Identificació de la parcel·la on es realitzarà l'activitat i itinerari a realitzar amb la càrrega.

Identificació dels camins i vies municipals que resultaran afectats.

Identificació dels vehicles i maquinària que s'utilitzarà en l'activitat.

Tones previstes a transportar.

Autorització de el Govern Balear o Consell Insular competent en l'activitat sol·licitada en cas de ser preceptiva.

Justificant d'abonament d'una fiança per import de 200,00.- €.

Durada prevista de l'activitat.

En el termini de vint dies naturals des de la presentació de la comunicació prèvia, es pot exigir que l'import de la fiança sigui superior a 200,00.- € (mitjançant informe degudament motivat per l'Oficina Tècnica corresponent). Fins que no es completi la fiança requerida la comunicació prèvia no produirà efectes.

En el mateix termini de vint dies naturals podrà l'Ajuntament de Santa Margalida condicionar, limitar o prohibir l'activitat mitjançant resolució motivada.

En tot cas, abans de la data d'inici de l'activitat comunicada, els serveis municipals han de comprovar l'estat real dels camins i vies municipals afectades, realitzant un reportatge fotogràfic.

Finalitzada la utilització dels camins i arreglats per l'interessat els desperfectes que hagin pogut ocasionar podrà aquest sol·licitar la cancel·lació de la garantia. La cancel·lació de la fiança s'acordarà per resolució previ informe favorable dels serveis municipals.

La inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, en qualsevol dada, manifestació o document que s'acompanyi o incorpori a la comunicació prèvia, o la no presentació davant l'Ajuntament de Santa Margalida de la mateixa, determinaran la impossibilitat de continuar amb l'exercici de l'activitat des del moment en què es tingui constància de tals fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives a què hi haguera lloc, es presumeix que el camí es trobava en perfecte estat abans de l'inici de l'activitat.

La Resolució d'Ajuntament que declari circumstàncies de l'apartat anterior, podrà determinar l'obligació de la interessada de restituir la situació jurídica a el moment previ a el reconeixement o a l'exercici de el dret o a l'inici de l'activitat.

L'Ajuntament, en l'atorgament de les llicències i autoritzacions sobre actuacions que afecten els camins, haurà de considerar i assegurar que aquestes autoritzacions siguin compatibles i respectar la seguretat, tranquil·litat i ús pacífic, lliure i general dels camins, podent denegar aquelles sol·licituds que suposin obstacles o impediments importants o graduant les restants segons el criteri que menys onerós i menor restricció d'ús suposi per a la generalitat dels usuaris.

Expressament s'estableix que les peticions d'autorització o de llicències per a actuacions que afecten els camins, que no hagin estat resoltes expressament en el termini de tres mesos, s'entendran desestimades per silenci administratiu negatiu

Article 5.

Obligacions dels sol·licitants

Del compliment de les obligacions recollides en aquesta ordenança seran responsables solidaris el sol·licitant del permís, el transportista i el beneficiari del servei.

En el cas que diversos sol·licitants realitzin l'activitat simultàniament en el mateix camí respondran solidàriament de la seva reparació.

Durant la realització de l'activitat el sol·licitant haurà de mantenir els camins i vies utilitzats en un estat correcte perquè els altres ciutadans puguin transitar sense dificultats, donant compliment a les normes de circulació i seguretat vigents en cada moment

Article 6.

Restriccions

Es prohibeix la circulació en camins i vies veïnals rurals del terme de Santa Margalida a vehicles amb un Pes Màxim Autoritzat superior a 10 tonelades i una longitud superior a vuit metres, així com també els remolcs (de tractors) amb una MMA superior a 10 tonelades.

Aquesta incidència es senyalitzarà mitjançant cartell informatiu de l'Ajuntament de Santa Margalida.

Queda prohibit, igualment:

- Realitzar tasques de rompuda o de cultiu en camins de domini públic, procedir a fer qualsevol classe d'abocaments o afectar les cunetes o camins amb operacions de reg o volteig de la terra, així com realitzar aplicacions plaguicides que provoquin la pèrdua d'estabilitat i vegetació en els perfils de les cunetes o camins.

- Accedir a les finques a través d'accessos no regulats, així com, especialment, utilitzar els vorals per accedir a parcel·les amb ocasió d'efectuar tasques agrícoles.

- Encendre foc en llocs públics o privats susceptibles de provocar incendis en els camins, cunetes o espais inclosos en la delimitació d'aquests.

Amb caràcter general, es limita la velocitat de circulació per la xarxa de camins rurals de Santa Margalida a 30 km / h i tots els vehicles hauran de respectar el pes màxim autoritzat que tenen permès per circular.

Article 7.

Constitució de fiances

Quan la utilització del domini públic pugui ocasionar danys en el mateix, es pot exigir fiança en quantia superior als que preveu aquesta ordenança, previ informe de valoració emès per l'Oficina Tècnica Municipal corresponent.

En el cas que la infracció hagi ocasionat un deteriorament greu en el camí que impedeixi el seu ús normal, l'Ajuntament adoptarà les mesures que consideri apropiades per mantenir els camins oberts al trànsit veïnal, ordenant les reposicions i obres necessàries per a la reparació de l'ús pertorbat, sense perjudici de les accions de repercussió de el cost a l'infractor.

Article 8.

Autotutela

L'Ajuntament de Santa Margalida un cop comprovada la inexistència de llicència, autorització, comunicació prèvia o declaració responsable, segons els casos, per a l'ocupació o utilització del domini públic municipal, ha d'ordenar la retirada immediata dels vehicles, mobles, instal·lacions, maquinària o altres elements que estiguin situats en el domini públic.

Quan es comprovi que s'estan realitzant actes d'ús o ocupació del domini públic o d'utilització dels serveis públics que no s'ajusten a les condicions de l'autorització atorgada, l'òrgan competent de l'Ajuntament, ha d'ordenar a l'interessat el compliment de la normativa en un termini màxim de 5 dies hàbils.

El compliment de les ordres que regula aquest article no eximeix de la responsabilitat per comissió d'infraccions regulades en la present ordenança.

Article 9.

Execució Forçosa

En el cas d'incompliment de les ordres que regula l'article anterior, l'Administració municipal, procedirà a execució subsidiària, d'acord amb el que disposa la legislació vigent.

Article 10.

Infraccions

Els infractors d'aquesta ordenança seran sancionats amb multes que imposarà l'alcaldia o regidors delegats, dins dels límits assenyalats en la legislació.

Les infraccions administratives per incompliment de les prescripcions d'aquesta ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Es consideren infraccions lleus la comissió de les següents accions:

L'incompliment de l'contingut de li llicència, autorització, per a la utilització de camins, carreteres i vies municipals per camions o maquinària per a l'explotació de pedreres, mines, teuleres, muntanyes de fusta i altres indústries.

No exhibir a l'autoritat competent la llicència, autorització, comunicació prèvia o declaració responsable.

Es consideren infraccions greus les següents:

Impedir amb un vehicle o moble no autoritzat el pas de vehicles en els edificis, finques i solars senyalitzats amb el senyal de gual municipal.

Circular amb vehicles amb un Pes Màxim Autoritzat superior a 10 tonelades i amb una longitud superior a vuit metres, així com també amb els remolcs (de tractors) amb una MMA superior a 10 tonelades, sense causar danys.

La circulació de vehicles que es desplacin mitjançant eruga o cadena per camins, vies i carreteres asfaltades o formigonades, sense causar danys.

Abocament de qualsevol classe de líquids residuals al domini públic.

La instal·lació d'elements o estacionament de vehicles que dificultin la circulació de vehicles o límit d'amplada de les vies, sense la preceptiva autorització.

Es consideren infraccions molt greus les següents:

Circular amb vehicles amb un Pes Màxim Autoritzat superior a 10 tonelades i amb una longitud superior a vuit metres, així com també amb els remolcs (de tractors) amb una MMA superior a 10 tonelades, causant danys.

La circulació de vehicles que es desplacin mitjançant eruga o cadena per camins, vies i carreteres asfaltades o formigonades, sense causar danys.

La no reparació del paviment o voreres de terrenys d'ús públic local, un cop finalitzats els treballs autoritzats, o en el termini assenyalat en el requeriment municipal.

La utilització de camins, carreteres i vies municipals per camions o maquinària per a l'explotació de pedreres, mines, teuleres, muntanyes de fusta i altres indústries, sense la preceptiva llicència, autorització, comunicació prèvia o declaració responsable.

 

Article 11.

Sancions

Les sancions per infracció de la present ordenança seran les següents:

Infraccions lleus: multa, fins a 750 euros

Infraccions greus: multa des de 751 euros fins a 1.500 euros.

Infraccions molt greus: multa des de 1.501 euros fins a 3.000 euros.

En qualsevol cas, a més de la multa podrà sancionar amb la pèrdua de l'autorització que permeti l'exercici d'una activitat.

Per a la graduació de les sancions i sempre que les disposicions legals no estableixin una altra qualificació, s'atendrà a

El grau de culpabilitat o l'existència d'intencionalitat.

La continuïtat o persistència en la conducta infractora.

La naturalesa dels perjudicis causats.

La reincidència, per comissió en el terme d'un any de més d'una infracció de la mateixa naturalesa quan així hagi estat declarat per resolució ferma en via administrativa.

En la fixació de les multes es tindrà en compte, a més en tot cas, que la comissió de la infracció no resulti més beneficiosa per a l'infractor que el compliment de les normes infringides.

Article 12.

Responsables

La responsabilitat administrativa per les infraccions comeses contra aquesta Ordenança correspondrà a sol·licitant del permís, transportista i beneficiari del servei de forma solidària.

La responsabilitat s'exigirà, en cada cas, a les citades persones, sense perjudici de el dret d'aquestes a al·legar, en descàrrec seu, qui és la persona materialment imputable i traslladar-li, si escau, aquesta responsabilitat.

Les responsabilitats administratives que es derivin del procediment sancionador seran compatibles, amb l'exigència a l'infractor de la reposició de la situació alterada pel mateix al seu estat originari, així com amb la indemnització pels danys i perjudicis causats que podran ser determinats per l'òrgan competent, havent de, en aquest cas, comunicar a l'infractor per a la seva satisfacció en el termini que a l'efecte es determini, i quedant, de no fer així, expedita la via judicial corresponent.

Article 13.

Procediment

Les denúncies seran formulades per l'autoritat competent o pels particulars, i tramitades en el marc de les disposicions legals que siguin aplicables.

És competència la resolució dels expedients sancionats que s'incoïn a l'empara de la present ordenança a l'Alcaldia o la Regidoria delegada, si és el cas.

Article 14.

Prescripció d'infraccions i sancions.

Les infraccions molt greus prescriuran als tres anys, les greus als dos anys i les lleus als sis mesos.

Les sancions per infraccions molt greus prescriuran als tres anys, les greus als dos anys i les lleus a l'any.

El termini de prescripció de les infraccions comença a comptar des del dia en què la infracció s'hagués comès. En el cas d'infraccions continuades o permanents, el termini començarà a córrer des que va finalitzar la conducta infractora.

El termini de prescripció de les sancions començarà a comptar des de l'endemà del dia en que es pugui executar la resolució per la qual s'imposa la sanció o hagi transcorregut el termini per recórrer-la.

Article 15.

Concurrència Reglamentària.

Els supòsits que poguessin estar contemplats en altres normes prèvies de caràcter reglamentari de l'Ajuntament de Santa Margalida i que estiguessin prevists igualment en la present ordenança, quedaran sotmesos, preferentment, a allò que estableix aquesta última, sense perjudici de l'aplicació supletòria i complementària d'aquelles en qualsevol aspecte no considerat.

Article 16.

Entrada en vigor.

La present ordenança entrarà en vigor una vegada publicat el text íntegre en el BOIB i una vegada transcorregut el termini de quinze dies hàbils a comptar de la comunicació de l'acord a el Govern de les Illes Balears, al Consell i a la Delegació del Govern a les Illes Balears.

Contra el present acord, es podrà interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa. Tot això sense perjudici de que pugui interposar qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.

 

Santa Margalida, a data de la signatura electrònica (25 de gener de 2022)

El batle

Joan Monjo Estelrich

 

ANNEX I Model de sol·licitud d'autorització per a circulació de vehiclese amb un Pes Màxim Autoritzat sigui superior a 10 tonelades i amb una longitud de vuit metres, així com també dels remolcs (de tractors) amb una MMA superior a 10 tones per camins rurals del terme municipal de Santa Margalida

NOM

DOMICILI

DNI

TELÈFON

REPRESENTACIÓ QUE TÉ

DOMICILI DE L'ACTIVITAT (indicar nombre de polígon i parcel·la ocupats per l'activitat)

CIF DE L'EMPRESA

Sol·licita autorització per circular amb camions de gran tonatge pel / s camí / s següent / s:

(Indicar punts quilomètrics d'inici i final del trajecte al llarg de camí) a la qual cosa s'adjunta la documentació:

1.- VEHICLES / REMOLCS PER ALS QUE SOL·LICITA L'AUTORITZACIÓ:

Vehicle 1:

matrícula:

tara:

MMA .:

Vehicle 2:

matrícula:

tara:

MMA .:

2.- DESCRIPCIÓ DE L'EXPLOTACIÓ/ACTIVITAT I MATERIALS TRANSPORTATS.

Nom de l'Explotació:

Ubicació:

Superfície Ocupada:

Codi CNAE:

Producció Anual:

Nº Treballadors

Torns de Treball per dies:

Hores treballades dia / any

Períodes de cessament d'activitat:

adjuntar Plans»