Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 22453
Decret pel qual es regulen les característiques de prestació del servei de recollida de residus municipals i neteja d'espais públics any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En compliment del disposat al Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, es publica al BOIB el següent Decret, firmat en data 14 de gener de 2022, pel Tinent de batle de transparència, innovació i Serveis Econòmics:

“DECRET PEL QUAL ES REGULEN LES CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI DE RECOLLIDA DE RESIDUS MUNICIPALS I NETEJA D'ESPAIS PÚBLICS

ANY 2022

L'Ordenança municipal de recollida de residus municipals i neteja d'espais públics va ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament en sessió de data 27 de març de 2014. Aquest text ha estat publicat en el BOIB núm. 55/2014, de 22 d'abril. En aquesta ordenança, en l'article 1.4.h, s'especifica que l'Ajuntament ha de publicar, mitjançant ban o resolució de Batllia, les programacions, freqüències i altres regulacions necessàries per prestar correctament el servei. A més, segons especifica l'article 15.2, s'ha de publicar i mantenir actualitzada la llista de generadors singulars qualificats.

Amb la finalitat de detallar les característiques específiques de prestació de serveis als generadors de residus adscrits al sistema públic de recollida, concretar les dates de modificació en cada període de l'any, definir les característiques específiques de les recollides especials i els generadors concrets que són considerats com a generadors singulars qualificats i no qualificats, com també definir amb exactitud quins són els carrers del municipi que conformen les «zones P», i on estan situats els punts de presentació d'aquestes zones, segons els annexos adjunts, dict la següent:

RESOLUCIÓ

1. HORARI DE PRESTACIÓ DE SERVEIS

Els serveis de recollida de residus municipals i de neteja d'espais públics poden prestar-se de dilluns a diumenge, excepte el dia 25 de desembre i els dies 1 i 6 de gener. El servei es presta en els torns següents:

Torn de matí: entre les 6 h i les 13 h

Torn d'horabaixa: entre les 14 h i les 21 h

En moments puntuals, a causa de la celebració d' esdeveniments a la via pública que provoquin el tall de la circulació per la via pública o similars, els serveis es podran prestar fora dels horaris establerts per adaptar-se a les condicions particulars especials.

La Deixalleria (Punt Net) està oberta de dilluns a diumenge, excepte els dies 24, 25 i 31 de desembre, i 1 i 6 de gener, en horari des de les 8 fins a les 15 h (última entrada admesa a les 14.45 h).

2. PROGRAMACIÓ DE PRESTACIÓ DE SERVEIS

Les freqüències aplicables als serveis varien en funció de l'època de l'any. Per al 2022 es defineixen els trams següents:

 

DES DE

FINS A

PERÍODE A (1)

01/01/2022

27/02/2022

PERÍODE B

28/02/2022

03/04/2022

PERÍODE C

04/04/2022

09/10/2022

PERÍODE D

10/10/2022

13/11/2022

PERÍODE A (2)

14/11/2022

31/12/2022

 

3. CLASSIFICACIÓ DELS USUARIS DEL SERVEI

3.1. Usuaris generals del servei

Tots els residents emplaçats en sòl urbà que aporten els seus residus en els contenidors situats en via pública. També s'hi inclouen els establiments comercials emplaçats en sòl urbà que, tot i que puguin disposar de contenidors propis per a alguna de les fraccions, utilitzen aquests contenidors en via pública per al dipòsit dels seus residus.

3.2. Usuaris generals amb orgànic del servei

Usuaris generals del servei segons el descrit en el punt anterior però que, a més, fan la separació habitualment de la fracció orgànica i la dipositen tant en contenidors específics en la via pública com mitjançant contenidors propis a l'interior dels seus recintes.

3.3. Usuaris qualificats del servei amb cinc fraccions

Tots els residents, així com establiments comercials situats en sòl urbà o no, que fan la separació dels seus residus en les cinc fraccions (orgànic, envasos, paper-cartó, vidre i rebuig) mitjançant contenidors propis a l'interior dels seus recintes privats o cambres d'escombraries. Aquests usuaris no poden fer ús dels contenidors de via pública, a excepció dels usuaris amb sistema de recollida «porta a porta» que, tot i ser considerats com a qualificats amb cinc fraccions, sí poden fer ús dels contenidors públics de vidre instal·lats en els seus nuclis.

El llistat dels Grans Generadors Qualificats amb cinc fraccions es troba recollit en l'Annex II del present document.

3.4. Usuaris amb ús d'Àrees d'Aportació

Tots els residents o establiments comercials que no tenen servei de recollida i que han de dipositar els seus residus a les Àrees d' Aportació de Residus Rústics disponibles al municipi

3.5. Usuaris emplaçats a zones P

Tots els residents o  comerços emplaçats als carrers que formen  les zones P del municipi segons detallat a l' annex I d' aquest document. Aquests usuaris disposen dels seus propis contenidors, que han de ser la via pública per a la seva retirada en les condicions definides en aquest document. Han de realitzar, com a mínim, la separació en origen de les fraccions rebuig, paper-cartró i vidre.

4. CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES DE RECOLLIDA PER TIPUS DE GENERADOR

4.1. Usuaris generals del servei

4.1.1. Usuaris generals amb dipòsit a contenidors en via pública

4.1.1.1. Fracció rebuig

- Horari per dipositar els residus en el contenidor: de 19 h a 6 h

4.1.1.2. Fracció paper-cartó i envasos

1. Horari per dipositar els residus en el contenidor sense restricció.

4.1.1.3. Fracció vidre

- Horari per dipositar els residus en el contenidor: de 8 h a 22 h

4.1.1.4. Resta de residus domiciliaris per als quals no s'ha definit recollida específica

- Recollida mitjançant dipòsit a la Deixalleria.

4.1.2. Negocis del polígon de Son Bugadelles

4.1.2.1. Fracció rebuig

- Dipòsit en contenidors propis negres o grisos de 240 o 1.100 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard.

- Recollida de dilluns a divendres en torn de matí a la porta del negoci o local.

- Els contenidors s'han de treure no abans del tancament del negoci el dia anterior al de la recollida i retirar-se de la via pública abans de les 13 h.

4.1.2.2. Fracció paper-cartó

- Dipòsit en contenidors propis blaus de 240 o 1.100 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard.

- Els contenidors hauran de romandre a l'interior dels establiments i treure's els dies establerts de recollida, en torn d'horabaixa.

4.1.2.3. Fracció envasos

- Dipòsit en contenidors a la via pública.

- Horari per dipositar els residus sense restricció.

4.1.2.4. Fracció vidre

- Dipòsit en contenidors a la via pública.

- Horari per dipositar els residus al contenidor: de 8 h a 22 h.

4.1.2.5. Els contenidors privats han d'estar correctament identificats, especificant el carrer i el número de l'establiment al qual pertanyen. S'hi han de retolar el nom comercial i el tipus de fracció de recollida del contenidor. Aquesta informació ha d'estar visible en els contenidors mitjançant uns adhesius normalitzats, amb número de referència únic i proporcionats pels serveis municipals.

4.1.3. Ports situats en el terme de Calvià

4.1.3.1. Fracció rebuig

- Dipòsit en contenidors propis verds de 1.100 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard. Han d'estar situats a l'interior del port en una zona completament accessible als serveis de recollida, en torn de matí.

- Recollida diària durant tot l'any.

4.1.3.2. Recollida de la fracció vidre

- Recollida una vegada per setmana en PERÍODE C en torn d'horabaixa.

- Recollida adaptada a la generació de cada port la resta de l'any en torn d'horabaixa.

- Presentació en contenidors propis verds tipus iglú de 2.500 o 3.000 litres de capacitat nominal, amb sistema de descàrrega vertical mitjançant doble ganxo. Han d'estar situats a l'interior del port en una zona completament accessible als serveis de recollida, en torn de tarda.

4.1.3.3. Recollida de la fracció paper-cartó i envasos

- Recollida adaptada a la generació de cada port en cada període de l'any turístic en torn de matí o horabaixa.

- Presentació en contenidors propis blaus de 3.200 litres de capacitat nominal, amb sistema de càrrega lateral i homologats segons la norma UNE EN 12574. Han d'estar situats a l'interior del port en una zona completament accessible als serveis de recollida, en torn de matí o tarda.

4.1.4. Grans generadors generals

En el cas que algun usuari del sistema general de residus generi grans quantitats d'alguna fracció, no assimilables a quantitats domèstiques, o que per altres raons degudament motivades no pugui fer ús dels contenidors en via pública, els serveis municipals podran establir la recollida mitjançant contenidor propi, en recinte privat de residus, de les fraccions que es vegin afectades.

4.1.4.1. Fracció a recollir en recinte privat indicada pels serveis municipals

La fracció objecte de recollida en recinte privat es farà amb les mateixes condicions establertes per a cada tipus de fracció aplicables als usuaris qualificats amb cinc fraccions descrites en el punt 4.3 d'aquest document

4.2. Usuaris generals amb orgànic del servei

4.2.1. Fraccions de rebuig, paper-cartó, envasos i vidre en les mateixes condicions que els usuaris generals del servei

4.2.2. Fracció orgànica

- Dipòsit en contenidors, amb control d'accés mitjançant identificació del generador que fa l'aportació, instal·lats a la via pública en cas que estiguin disponibles.

- En cas de recollida de contenidors propis, dipòsit en recinte privat de residus, en contenidors propis de color marró de 240 litres homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN Standard. En el cas que així es disposi, Calvià 2000 podrà instal·lar en aquests contenidors privats sistemes RFID amb l'objecte d'identificar els generadors usuaris d'aquest servei

- En cas de recollida de contenidors propis, presentació en contenidors de color marró de 240 litres homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard. En el cas que així es disposi, Calvià 2000 podrà instal·lar en aquests contenidors privats sistemes RFID a fi d'identificar els generadors usuaris d'aquest servei.

- Horari per dipositar els residus en el contenidor: de 19 h a 6 h

- En cap cas, la fracció orgànica dipositada no pot superar el 5 % d'impropis (Annex condicions d'entrada II PDSRNPM).

- Es considera que aquests usuaris realitzen de forma habitual la separació en origen de la fracció orgànica, i per tant tenen dret a la tarifa específica, quan realitzin, com a mínim, 75 aportacions anuals de fracció orgànica al sistema de recollida. Quan no s' assoleixin aquestes aportacions, el servei es reserva el dret d'estudiar si l'usuari realitza la separació en origen de la fracció orgànica i, en el cas de que no sigui així, es podrà proposar que s'apliqui la tarifa general del servei en el següent exercici. En el cas que, per problemes tecnològics, no es puguin identificar correctament les aportacions o usos anteriorment descrits, els límits fixats s' establiran proporcionalment al temps en què la tecnologia d' identificació ha estat plenament operativa.

- A més de l' anterior, els usuaris que realitzin autocompostatge i, per tant, no aportin fracció orgànica per a la seva recollida pels serveis municipals, també estaran considerats com a Usuaris Generals amb Fracció Orgànica del servei. Aquests usuaris hauran de comunicar a Calvià 2000 que realitzen aquest autocompostatge i, en aquests casos, els serveis municipals podran realitzar comprovacions del correcte funcionament del compostador a l'habitatge de l'usuari. Aquests usuaris accepten la realització d' aquestes inspeccions i, en el cas que no permetin l' accés per realitzar aquestes comprovacions, se' ls donarà de baixa immediata com a usuaris amb orgànic del servei.

4.3. Usuaris qualificats del servei amb cinc fraccions

4.3.1. Establiments comercials qualificats del servei amb cinc fraccions

La qualificació dels establiments comercials com a grans generadors qualificats amb 5 fraccions es realitzarà mitjançant petició del propi establiment a l' Ajuntament de Calvià. En aquest cas, l' Ajuntament demanarà informe a Calvià 2000 en el qual s' especifiqui si aquest compleix amb les condicions establertes en aquest article. En cas afirmatiu, i un cop s' hagi comprovat que es realitza la separació habitual dels residus en les 5 fraccions, l' establiment s' inclourà en el llistat de grans generadors que es troba a l' annex II d' aquest document a l' any següent de la petició i conseqüent comprovació de les condicions establertes.

4.3.1.1. Fracció rebuig

- Recollida diària preferiblement en torn de matí durant tot l'any.

- Dipòsit en recinte privat de residus, en contenidors propis verds de 1.100 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard.

4.3.1.2. Fracció orgànica

- Recollida adaptada a la generació de cada generador en cada període de l'any.

- Dipòsit en recinte privat de residus, en contenidors propis de color marró de 240 litres homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard.

- En cap cas, la fracció orgànica dipositada no pot superar el 5 % d'impropis (Annex condicions d'entrada del PDSRNPM). En el cas que el superi, el servei no recollirà aquesta fracció fins que es compleixi aquest requisit.

4.3.1.3. Fracció paper-cartó

- Recollida adaptada a la generació de cada generador en cada període de l'any.

- Dipòsit en recinte privat de residus, en forma de bales compactes i lligades, preferiblement produïdes mitjançant compactadora, i amb un pes no superior a 20 kg.

4.3.1.4. Fracció envasos lleugers

- Recollida diària en PERÍODE C en torn d'horabaixa.

- Recollida adaptada a la generació de cada generador la resta de l'any en torn d'horabaixa.

- Dipòsit en recinte privat de residus, en contenidors propis grocs de 1.100 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN estàndard.

- En cap cas, la fracció dipositada, pot superar el 10 % d'impropis. En el cas que el superi, el servei no recollirà aquesta fracció fins que es compleixi aquest requisit.

4.3.1.5. Fracció vidre

- Recollida una vegada per setmana en PERÍODE C en torn d'horabaixa.

- Recollida adaptada a la generació de cada hotel la resta de l'any en torn d'horabaixa.

- Dipòsit en recinte privat de residus, en contenidors propis verds tipus iglú de 2.500 o 3.000 litres de capacitat nominal, amb sistema de descàrrega vertical mitjançant doble ganxo.

- En cap cas, la fracció orgànica dipositada, pot superar el 5 % d'impropis (annex condicions d'entrada del PDSRNPM). En el cas que el superi, el servei no recollirà aquesta fracció fins que es compleixi aquest requisit.

4.3.2. Usuaris del servei «Porta a Porta»

4.3.2.1. Els residents i establiments comercials situats en sòl urbà dels pobles de Calvià Vila i es Capdellà han de dipositar els seus residus segons el sistema implantat del «porta a porta».

Excepcionalment, i sempre que raons d' eficiència en el servei així ho aconsellin, es podrà prestar el servei de recollida selectiva porta a porta en aquells immobles de naturalesa diferent a la urbana, en els quals el seu accés principal es trobi en carrers que, essent considerades com a rústiques segons el PGOU, estiguin integrades en urbà. S' entén que aquests carrers estan integrats en urbà quan l' accés a aquestes únicament es pugui realitzar per carrers urbans del municipi. En el cas que la ruta de recollida passi per aquests carrers, els residents hauran de treure els cubells davant la porta del seu habitatge. En el cas que la ruta no passi per aquests carrers, els residents hauran de traslladar els seus cubells fins al punt més proper per on sí que passi la ruta. Destacar que aquests carrers en sòl rústic susceptibles d' estar integrats en el servei PaP s' hauran de tractar de forma individual, no es contempla la integració d' urbanitzacions, zones o conjunt de carrers en sòl rústic en el servei PaP.

- Dipòsit en poals o contenidors propis normalitzats amb identificació individualitzada mitjançant RFID.

- Els poals o contenidors s'hauran de presentar davant la façana de la residència o establiment de l'usuari del sistema en les condicions, horaris i dies establerts en l'Annex V «Porta a porta». En el cas que els vehicles de recollida no puguin passar per davant de la façana de la residència o establiment, els usuaris hauran de presentar els cubells de residus en el punt més proper a la seva façana per on sí passin els vehicles de recollida.

- Els residus que es presentin sense complir les condicions, horaris i dies establerts, no es recolliran pels serveis municipals. En aquests casos, és obligació del responsable retirar immediatament els residus de la via pública i gestionar-los de forma correcta. En cas contrari, es considerarà la comissió d' una infracció greu segons el recollit a l' article 52.1 de l' Ordenança Municipal per a la Recollida de Residus Municipals i Neteja d' Espais Públics

- De manera excepcional, i quan no quedi una altra opció, els usuaris del sistema «porta a porta» podran dipositar els seus residus en les àrees d'aportació de residus rústics.

- Els serveis municipals aportaran els  poals i contenidors necessàries en la implantació del sistema, tant als residents com als establiments comercials. La renovació d'aquests poals als residents, per pèrdua o deterioració, anirà a càrrec dels propietaris d'aquests segons el següent criteri:

- Els dos primers poals a renovar, en un període de tres anys, tindran un preu equivalent al 25% del seu cost.

- El tercer y quart poals a renovar, en un període de tres anys, tindran un preu equivalent al 75% del seu cost.

- El quint poal i següents, en un període de tres anys, tindran un preu equivalent al 100% del seu cost.

- Es considera que aquests usuaris realitzen de forma habitual la separació en origen mitjançant el servei porta a porta, i per tant tenen dret a la tarifa específica, quan realitzin, com a mínim, 150 aportacions anuals de fracció selectiva (orgànic, envasos o paper-cartró) i, a més, facin un ús de l'àrea d'aportació menor a 25 vegades a l'any. Quan no s' assoleixin aquestes aportacions, el servei es reserva el dret d'estudiar si l'usuari realitza la separació en origen mitjançant el servei Porta a Porta i, en el cas de que no sigui així, es podrà proposar que s'apliqui la tarifa general del servei en el següent exercici. En el cas que, per problemes tecnològics, no es puguin identificar correctament les aportacions o usos anteriorment descrits, els límits fixats s' establiran proporcionalment al temps en què la tecnologia d' identificació ha estat plenament operativa.

4.3.2.2. Fracció rebuig

- Dipòsit en bosses dins el poal propi normalitzat amb identificació individualitzada mitjançant RFID de 20 litres de capacitat i color marró amb tapa grisa.

4.3.2.3. Fracció orgànic

- Dipòsit en bosses compostables dins poal propi normalitzat amb identificació individualitzada mitjançant RFID de 20 litres de capacitat i color marró amb tapa grisa.

4.3.2.4. Fracció paper-cartó

- Dipòsit a granel dins poal propi normalitzat amb identificació individualitzada mitjançant RFID de 40 litres de capacitat i color blanc

4.3.2.5. Fracció envasos

- Dipòsit en bosses de plàstic dins poal propi normalitzat amb identificació individualitzada mitjançant RFID de 40 litres de capacitat i color blanc.

4.3.2.6. Fracció vidre

- Dipòsit en contenidors a la via pública de 8 h a 22 h.

4.4. USUARIS AMB ÚS D'ÀREES D'APORTACIÓ

4.4.1. Fraccions d'orgànic, rebuig, paper-cartó, envasos i vidre.

- Dipòsit en contenidors situats en els recintes d'aportació de residus rústics disponibles en el municipi.

- Accés a aquests recintes mitjançant targeta amb identificació individual i autorització d'ús. Aquesta targeta serà proporcionada per Calvià 2000.

- S'haurà de fer el dipòsit de cada fracció en els corresponents contenidors específics.

- En cap cas no es podrà dipositar cap tipus de residu fora dels contenidors. Ni cap residu que no correspongui a les fraccions d' orgànic, rebuig, paper-cartró, envasos i vidre. En cas contrari, es considerarà la comissió d' una infracció greu segons el recollit a l' article 52.1 de l' Ordenança Municipal per a la Recollida de Residus Municipals i Neteja d' Espais Públics.

4.4.2. Resta de residus domiciliaris per als quals no s'ha definit recollida específica

- Recollida mitjançant dipòsit a la Deixalleria.

 

4.5 USUARIS EMPLAÇATS EN ZONES P

4.5.1 Residents o negocis situats en "zones P"

4.5.1.1 Els contenidors privats del sistema P han d'estar correctament identificats, especificant el carrer i el número de l'establiment o residència a la qual pertanyen. S' hi ha de retolar el nom comercial i el tipus de fracció de recollida del contenidor. Aquesta informació ha d' estar visible en els contenidors mitjançant uns adhesius normalitzats, amb número de referència únic i proporcionats pels serveis municipals. En el cas que així es disposi, Calvià 2000 podrà instal·lar en aquests contenidors privats sistemes RFID amb l'objecte d'identificar els generadors usuaris d'aquest servei

- Els contenidors es poden treure al punt P més proper a la direcció del portal del resident o negoci a partir de les 19 h i mai abans del tancament del negoci el dia anterior al de recollida.

- Els contenidors han de ser retirats del punt P l'endemà abans de les 10h.

- El llistat actualitzat i la ubicació dels punts P es troba recollit a l' Annex I

4.5.1.2 Fracció rebuig

- Dipòsit en contenidors propis negres o grisos de 240 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN Standard.

- Recollida diària en torn de matí al punt P més proper a la direcció del portal del resident o negoci.

4.5.1.3 Fracció vidre

- Dipòsit en contenidors propis verds de 240 litres, homologats segons la norma UNE EN 840 i amb sistema de recollida DIN Standard.

- Recollida diària en PERÍODES B, C i D.

- Recollida dilluns, dimecres i divendres en PERÍODE A (1 i 2).

4.5.1.4 Fracció paper-cartró

- Dipòsit en l' horari fixat a l' annex III, davant del portal del negoci o residència, degudament doblat en bales, lligades o similar, de manera que no pugui dispersar-se per acció del vent o altres. En el cas que el negoci o residència s' ubiqui en un carrer per la qual no circula el camió de recollida, s' haurà de portar el cartró al punt P més proper

- Les freqüències de recollida per a època de l'any es troben a l'annex III.

- En el cas que estigui disponible, i sempre que així ho disposin els serveis municipals, s' haurà d' usar el recinte municipal específic de dipòsit de cartró els comerços que hi tinguin l' accés habilitat seguint el que disposa l' annex IV.

5. RECOLLIDES ESPECIALS

5.1. Recollida de voluminosos i aparells elèctrics i electrònics

- Recollida de dilluns a divendres en torn de matí o horabaixa.

- Recollida concertada a petició prèvia del servei o dipòsit a la Deixalleria.

- Màxim de cinc objectes o unitats de residu per servei.

- No formen part del servei de recollida especial els residus voluminosos o RAEE quan es generin en comerços, serveis o indústries.

5.2. Recollida de branques i restes de poda

- Recollida de dilluns a diumenge en torn de matí.

- Recollida concertada amb petició prèvia del servei o dipòsit a la Deixalleria.

- Les restes de poda han de poder ser recollits directament per la grua d'un camió-pop, tant per la ubicació del punt de recollida (carrers d'accés) com per les pròpies característiques d'aquest punt.

- Màxim de cinc metres cúbics per servei i tres serveis al mes.

- No formen part del servei de recollida especial els residus de branques i restes de poda quan es generin com a resultat del servei de poda o desbrossament per part d'una empresa o professional.

- No formen part del servei de recollida especial els residus de branques i restes de poda que es generin en comerços, serveis o indústries.

- No formen part del servei de recollida especial els residus de branques i restes de poda que es generin com a resultat de treballs de desbrossament o poda de solars no habitats.

- Atès que el Consell de Mallorca no considera que els següents residus de jardineria puguin ser compostables, i estan considerats com a fracció rebuig, no formen part del servei de recollida especial els residus de:

- Palmera de qualsevol espècie

- Tot el gènere de les famílies Carpobrutus Edulis o Carpobrutus Acinaciformis (dent de lleó, ungla de lleó)

- Oxalis Pes-carpae (vinagrella)

- Ailanthus Altísima (arbre dels déus)

- Opunthia Ficus Indica (figa de moro, chumbera)

- Eichhornia Crassipes (jacint d'aigua o violeta d'aigua)

- Caulerpa Taxcifolia o Caulerpa Racemosa

5.3. Recollides puntuals de quantitats majors a les habituals

Quan es tingui necessitat de generar puntualment quantitats de residus majors que les habituals, no s' haurà d' utilitzar els contenidors de via pública i s' haurà d' avisar amb una antelació mínima de 3 dies als serveis de recollida per a la seva recollida concertada.

6. DEIXALLERIA

6.1. Usuaris

6.1.1. Particulars

- En vehicles < 3.500 kg particulars o de lloguer.

- Per a residus domèstics o assimilables en tipologia i quantitat. En el cas que la tipologia o les quantitats aportades superin l'assimilable a la generació en un domicili, no s'acceptaran a la Deixalleria i Calvià 2000 informarà de la instal·lació de recepció en la qual es poden lliurar aquests residus.

- Accés amb DNI, domicili a Calvià. El propietari del DNI ha de fer personalment el lliurament dels residus o mitjançant una autorització expressa signada i datada recentment a favor d'un tercer amb fotocòpia del DNI de la persona domiciliada a Calvià que autoritza. En el cas que la persona no tingui la residència a Calvià, però tingui un domicili en el municipi, haurà de presentar també una fotocòpia d'algun rebut municipal.

- S'ha de facilitar als operaris de Calvià 2000 tota la informació dels residus que es pretenen lliurar perquè siguin introduïts en l'aplicació de control i seguiment. En el cas dels RAEE, se n'haurà d'informar de la marca, tipus i número de sèrie.

- En cap cas no s'acceptaran residus que no estiguin separats prèviament; cada residu s'ha de dipositar en el seu contenidor corresponent.

- En tot cas s'hauran de seguir les indicacions del personal de Calvià 2000.

6.1.2. Petit comerç

- En vehicles < 3.500 kg particulars, de lloguer o pertanyents al propi comerç.

- Únicament residus voluminosos d'origen domèstic o assimilable a domèstic (en tipologia i quantitat, codi LER 200307). En el cas que la tipologia o les quantitats aportades superin l'assimilable a la generació en un domicili, no s'acceptaran a la Deixalleria i Calvià 2000 informarà de la instal·lació de recepció en la qual es poden lliurar aquests residus.

- Límit de dues entrades cada 30 dies.

- En cap cas s'acceptaran residus que no estiguin separats prèviament; cada residu s'ha de dipositar en el seu contenidor corresponent.

- En tot cas s'hauran de seguir les indicacions del personal de Calvià 2000.

- Accés amb CIF. Ha d'estar inclòs en el padró de la taxa de recollida i pertànyer a algun dels epígrafs següents:

 

Epígraf

Descripció

1.3

Restaurants - 100 m²

1.3.1

Restaurants - 100 m² (RS)

1.5

Cafeteries - 100 m²

1.5.1

Cafeteries - 100 m² (RS)

1.7

Bars - 100 m²

1.7.1

Bars - 100 m² (RS)

1.9

Locals comercials - 60 m²

1.9.1

Locals comercials - 60 m² (RS)

1.9.2

Locals comercials de 61 a 100 m²

1.9.3

Locals comercials de 61 a 100 m² (RS)

1.11

Centres d'ensenyament amb internat

1.11.1

Centres d'ensenyament amb internat (RS)

1.12

Centres d'ensenyament sense internat

1.12.1

Centres d'ensenyament sense internat (RS)

1.17

Supermercats - 100

1.17.1

Supermercats - 100 (RS)

1.22

Discoteques - 100 m²

1.22.1

Discoteques - 100 m² (RS)

1.28

Paradetes mercat estiu

1.29

Paradetes mercats periòdics (mod. 5,60 m²)

 6.2. Residus admissibles aportats pels usuaris a la Deixalleria

6.2.1. Residus no perillosos admissibles a la Deixalleria. El petit comerç únicament pot dipositar el que inclou el codi 200307.

Residu

Codi Llista Europea de Residus (LER)

Codi LER-RAEE RD 110/2015

Radiografies

090107

 

Porexpan

150102

 

Pneumàtics sense llanda de turismes i bicicletes

160103

 

Bombones i extintors

160505

 

Piles alcalines

160604

 

Enderrocs domèstics en petites quantitats (*)

170904

 

Cartó

200101

 

Vidre pla

200102

 

Roba

200110

 

Tèxtil

200111

 

Oli vegetal

200125

 

Plàstic no envasos (ex. cadires de plàstic, canonades de reg)

200139

 

Metalls

200140

 

Coure

 

 

Poda

200201

 

Palmera (sense afecció de becut vermell)

 

 

Voluminosos

200307

 

Monitors i pantalles LED

200136

200136-23

Llums LED

 

200136-32

Residus d'aparells elèctrics i electrònics grans SENSE CFC

 

200136-42

Residus d'aparells elèctrics i electrònics petits SENSE CFC

 

200136-52

(*) No es podran dipositar a la Deixalleria enderrocs o sacs d'obra en quantitat superior a 15 bosses o sacs de 30 litres cadascun per setmana (450 litres per setmana en total).

(**) Els residus de palmera hauran d'estar tallats a una longitud màxima de 50 cm

 6.2.2. Residus perillosos domèstics admesos que, a causa de la seva composició, han de gestionar-se de forma diferenciada perquè poden comprometre la recuperació d'altres fraccions, a més de comportar un risc per a la salut de les persones o per al medi ambient. 

Residu

LER

LER-RAEE

Termòmetres

060404*

 

Tòner en pols

080317*

 

Resines/segellants

080409*

 

Envasos contaminats

150110*

 

Aerosols

150111*

 

Absorbents

150202*

 

Filtres d'oli

160107*

 

Reactiu de laboratori

160506*

 

Piles de botó

160603*

 

Amiant**

170605*

 

Dissolvents

200113*

 

Àcids

200114*

 

Alcalins

200115*

 

Productes fotoquímics

200117*

 

Plaguicides

200119*

 

Fluorescents

200121*

200121-31

RAEE amb CFC (neveres, etc.)

200123*

200123-11

RAEE amb CFC (aire condicionat, etc.)

 

200123-12

Oli mineral

200126*

 

Pintura

200127*

 

Bateries

200133*

 

RAEE monitors i pantalles CRT

200135*

200135-21

RAEE monitors i pantalles no CRT no Led

 

200135-22

RAEE grans aparells >50 cm amb components perillosos

 

200135-41

Petits RAEE amb elements perillosos i piles incorporades

 

200135-51

Aparells informàtics amb elements perillosos

 

200135-61

 ** L'amiant, ateses les seves característiques perjudicials per a la salut, ha de protegir-se en origen abans de ser dipositat a la Deixalleria mitjançant embolcall de plàstic, de manera que no pugui generar pols i que s'eviti qualsevol tipus de contacte amb aquest material. No es podran dipositar a la Deixalleria quantitats superiors a 6 m2 de plaques amb amiant (o equivalent) al mes.

6.2.3. En cap cas s'acceptaran a la Deixalleria els materials següents: residus infecciosos, radioactius, material explosiu o inflamable, residus industrials, residus hospitalaris, vehicles fora d'ús, animals morts i qualsevol altre residu que es pugui considerar perillós i/o inadequat per emmagatzemar o manipular a la Deixalleria.

6.2.4. Prioritat de la preparació per a la reutilització dels voluminosos i RAEE aportats a la Deixalleria o a través del servei municipal de recollida de voluminosos.

  • Amb l'objectiu d'avançar cap a la sostenibilitat mediambiental, reduir el consum de productes i contribuir a l'economia circular, tots els voluminosos i RAEE que siguin adequats es destinaran a la preparació per a la reutilització, ja sigui pels propis serveis municipals, ja sigui per empreses o organismes que s'hi dediquin.

  • En el cas que, per qualsevol raó, el dipositari del voluminós o RAEE no vulgui destinar-lo a la preparació per a la reutilització, sinó que desitgi que es tracti com un residu a gestionar, haurà d'indicar-ho en el moment del lliurament als serveis municipals.

El present Decret entrarà en vigor amb la seva publicació en el BOIB i deixarà sense efecte l'anterior decret publicat en el BOIB núm. 39, de 20 de març de 2021.”

 

Calvià, en el dia de la signatura electrònica (17 de gener de 2022)

El tinent de batle de Transparència, Innovació i Serveis Econòmics

Marcos Pecos Quintans

Documents adjunts