Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS

Núm. 17436
Acord de la mesa del Parlament de les Illes Balears pel qual es regula la creació del tribunal de recursos contractuals del Parlament de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Mesa del Parlament de les Illes Balears, en sessió de dia 12 de gener de 2022, adopta l'acord següent:

ACORD DE LA MESA DEL PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS PEL QUAL ES REGULA LA CREACIÓ DEL TRIBUNAL DE RECURSOS CONTRACTUALS DEL PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Mesa del Parlament, en sessió de dia 18 de maig de 2016, va prendre l'acord pel qual es regula la creació del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears.

L'esmentat acord es va adoptar en aplicació de la normativa vigent l'any 2016, que era el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de contractes del sector públic.

Amb posterioritat, s'aprovà la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

La Mesa del Parlament de les Illes Balears, en sessió de dia 17 de novembre de 2021, acordà la modificació de l'Acord de la Mesa del Parlament pel qual es regula la creació del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament aprovat en sessió de la Mesa de la cambra de 18 de maig de 2016, per tal d'adequar-lo a la nova normativa.

Això no obstant, i passats més de cinc anys des de la seva creació, es fa necessari procedir a una nova regulació per actualitzar alguns aspectes de la composició i el règim de funcionament, amb l'objectiu de dotar-lo d'un caire més tècnic, tal com es deriva de la disposició addicional quaranta-quatrena de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, amb l'idea de refondre en un sol text tota la normativa que es regula, amb el següent redactat:

Article 1

Naturalesa

1. El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears com a òrgan col·legiat és el competent a l'àmbit del Parlament per resoldre el recurs especial en matèria de contractació.

2. El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears gaudeix de plena independència funcional en l'exercici de les seves competències en matèria de revisió dels procediments de contractació promoguts pel Parlament de les Illes Balears i s'adscriu, sense integrar-se a l'estructura jeràrquica del Parlament, a la Mesa, que facilitarà al Tribunal el suport administratiu i tècnic per poder dur a terme les seves funcions.

Article 2

Competències

El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears és l'òrgan competent:

a) Per al coneixement i la resolució dels recursos especials en matèria de contractació a què fa referència l'article 44 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

b) Per a l'adopció de les decisions amb relació a les mesures cautelars que puguin sol·licitar les persones legitimades d'acord amb l'establert a l'article 49 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

c) Per a qualsevol altra qüestió relacionada amb recursos especials en matèria de contractació pública establerts a la legislació vigent sobre contractació pública.

 

Article 3

Composició i nomenament dels membres del Tribunal

El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears estarà format per un president o una presidenta i dos vocals, un dels quals exercirà les funcions de secretari o secretària amb veu, tots ells amb la llicenciatura o el grau en dret.

1. La composició serà la següent:

  • Un professor o una professora universitari del departament de Dret Públic de la Universitat de les Illes Balears com a titular, i un altre com a suplent, amb un mínim de 10 anys d'experiència en temes de dret administratiu o contractació pública.
  • Un funcionari o una funcionària de carrera de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears com a titular, i un altre com a suplent, que pertanyin al cos o l'escala classificat al subgrup A1, amb un mínim de 10 anys d'experiència en temes de dret administratiu o contractació pública.
  • Un lletrat o una lletrada del Parlament de les Illes Balears proposat per l'Oficialia Major de la cambra com a titular. En el cas d'haver de nomenar un suplent, es farà quan es produeixi la incidència, sempre entre lletrats del Parlament que no haguessin participat en el procediment de contractació.

2. La Mesa del Parlament de les Illes Balears, a proposta de l'oficial o l'oficiala major, nomenarà els membres del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament i els seus suplents una vegada examinada la seva idoneïtat per al càrrec.

3. Els membres del Tribunal elegiran el president o la presidenta d'entre els seus membres, que no siguin lletrat o lletrada del Parlament de les Illes Balears, ja que aquest o aquesta exercirà les funcions de secretari o secretària amb veu i vot.

4. El nomenament per al càrrec de membres del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears es podrà simultaniejar amb el lloc de treball al qual el membre nomenat estigui adscrit.

5. La condició de membre del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears no té caràcter retributiu, sens perjudici que l'assistència a les sessions del Tribunal doni lloc a la percepció de les corresponents indemnitzacions per raó de servei. El règim d'aquestes indemnitzacions serà determinat per la Mesa del Parlament.

Article 4

Mandat i garanties dels membres del Tribunal

1. La duració del mandat dels membres del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears comprèn tota la legislatura, inclòs el període entre legislatures, fins a la constitució del Parlament de la nova legislatura, moment a partir del qual es designaran nous membres o es prorrogarà el mandat dels membres designats. En qualsevol cas, cessat un membre, aquest continuarà en l'exercici de les seves funcions fins que prengui possessió del seu càrrec el que l'hagi de substituir.

2. Els membres d'aquest tribunal tendran caràcter independent i inamovible i no podran ser remoguts dels seus llocs, excepte per les causes següents:

a) Per expiració del seu mandat.

b) Per renúncia acceptada per la Mesa del Parlament de les Illes Balears.

c) Per incompliment greu de les seves obligacions.

d) Per condemna a pena privativa de llibertat o inhabilitació absoluta o especial per a l'ocupació de càrrec públic per raó de delicte.

e) Per incapacitat sobrevinguda per a l'exercici de la seva funció.

Correspon a la Mesa del Parlament de les Illes Balears la remoció per les causes previstes a les lletres c) i e), previ expedient amb l'audiència a l'interessat.

3. És causa d'abstenció i, si n'és el cas, de recusació dels membres del Tribunal:

a) Haver emès informe o haver assessorat directament o indirecta amb relació als plecs de contractació del procediment de contractació enjudiciat.

b) Haver format part d'una mesa de contractació respecte del procediment de contractació enjudiciat.

c) La resta de causes previstes als articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

 

Article 5

Normes de procediment

1. El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears en allò no previst en aquest acord, sotmet la seva actuació a les disposicions sobre procediment establertes a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic; al Reial Decret 814/2015, d'11 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments especials de revisió de decisions en matèria contractual i d'organització del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals; i a les normes de desplegament i complementàries del sector públic i del procediment administratiu.

2. La presentació del recurs especial s'ha de fer al Registre General del Parlament, que immediatament en farà trasllat al Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears.

Les comunicacions entre el Tribunal i els òrgans de contractació o les entitats contractants es faran, sempre que sigui possible, per mitjans informàtics, electrònics o telemàtics. Els acords s'adoptaran per la majoria dels membres del Tribunal o pels que els supleixin.

3. Les resolucions del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears han de ser motivades i fonamentades en dret i exhaureixen la via administrativa, de manera que només s'hi pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 10.1.k) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Article 6

Quòrum per a la constitució i l'adopció d'acords

Els membres del Tribunal prestaran la promesa o el jurament del seu càrrec davant la Mesa del Parlament de les Illes Balears.

El Tribunal s'entén vàlidament constituït amb l'assistència del president o de la presidenta i del vocal secretari o de la vocal secretària o dels que els supleixin.

Disposició derogatòria

Queda sense efecte l'Acord de la Mesa del Parlament de les Illes Balears de data 18 de maig de 2016, pel qual es regula la creació del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears, així com les modificacions posteriors.

Disposició transitòria

Els recursos interposats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest acord seran resolts pel Tribunal constituït de conformitat amb l'Acord de la Mesa del Parlament de les Illes Balears de data 18 de maig de 2016, pel qual es regula la creació del Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears i les modificacions posteriors.

El Tribunal de Recursos Contractuals del Parlament de les Illes Balears exercirà les competències aquí descrites des de la primera constitució del Tribunal en relació amb recursos interposats amb posterioritat a aquesta data.

Disposició final

Publicació i entrada en vigor

1. Aquest acord s'ha de publicar al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Aquest acord entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

 

A la seu del Parlament de les Illes Balears, 12 de gener de 2021

El president del Parlament de les Illes Balears

Vicenç Thomas i Mulet