Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 619414
Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 per la qual es declara d'interès autonòmic el projecte de reforma parcial de l’alberg de La Victòria d'Alcúdia, d'acord amb l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'alberg de La Victòria, situat en un entorn de mar i muntanya declarada Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), en el municipi d'Alcúdia (Mallorca), és una instal·lació d'allotjament juvenil de 174 places inclosa en la Xarxa d'Instal·lacions Juvenils de les Illes Balears i en la Xarxa Espanyola d'Albergs Juvenils.

Tot i que la titularitat de l'edifici és de l'Ajuntament d'Alcúdia, la gestió i explotació de l'alberg correspon des de fa dècades a l'Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), en virtut de successius convenis signats entre les dues parts. Cal recordar en aquest sentit que l'IBJOVE és una entitat de dret públic adscrita a la Conselleria d'Afers Socials i Esports i regulada pel Decret 32/2006, de 31 de març, que té per objecte coordinar i executar la política autonòmica en matèria de joventut i lleure. Entre les seves funcions es troba, precisament, la creació, l'organització, la planificació, el finançament, la gestió, l'explotació i el manteniment de les instal·lacions, els campaments, els albergs, els centres i els serveis diversos per a infants i joves que siguin de titularitat de l'Administració autonòmica o la gestió dels quals li correspongui.

En data 12 de juliol de 2019, la consellera d'Afers Socials i Esports va dictar una mesura cautelar de tancament de l'edifici destinat a l'alberg, després que un informe de la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge, a resultes de les visites de control, hi detectàs un seguit de deficiències que podien afectar els requisits mínims de seguretat i en recomanés la clausura. Aquesta Resolució es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 97, de 16 de juliol.

En aquell moment, l'IBJOVE va iniciar els tràmits per elaborar un projecte que permetés adaptar a l'alberg a la normativa d'accessibilitat i de seguretat en prevenció d'incendis i executar altres treballs necessaris per a la reobertura de l'edifici.

Atès que la reforma afecta la recuperació del patrimoni cultural i històric, la desestacionalització en temporada baixa i la promoció d'un turisme sostenible, el projecte es va presentar a la convocatòria del Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible pel període 2019, finançat amb fons procedents de l'Impost d'Estades Turístiques, ratificat pel Consell de Govern el 17 de maig de 2019 i publicat el BOIB núm. 67, de 18 de maig. La proposta va ser seleccionada i se li va concedir un ajut d'1.676.185 euros, segons consta a l'Acord del Consell de Govern de dia 31 d'octubre de 2019, pel qual s'aprova la proposta de la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible relativa als projectes que s'han de finançar amb el fons per afavorir el turisme sostenible corresponent al Pla Anual de 2019, publicat en el BOIB núm. 149, de 2 d'octubre.

Atesa la urgència i la rellevància social de les obres de reforma, el Consell de Govern va declarar el 22 de novembre de 2019 que en el projecte de reforma de l'alberg de La Victòria hi concorrien raons d'urgència i d'interès públic excepcional i va acordar que es tramités d'acord amb el règim urbanístic excepcional que preveia l'article 149.3 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears, de conformitat amb la redacció vigent en aquell moment.

Tot i la vigència d'aquell Acord, la redacció i la tramitació del projecte s'han vist afectades en aquests dos anys per diverses circumstàncies que fan aconsellable actualitzar-lo, concretament:

a) En primer lloc, la declaració de l'estat d'alarma a tot l'Estat, per mitjà del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, va ocasionar la suspensió de terminis durant gairebé tres mesos i va paralitzar, en la pràctica, la tramitació del projecte que just s'havia començat a elaborar.

b) Entre finals de 2020 i el primer trimestre de 2021 es va dur a terme, mitjançant procediment obert, la contractació de la redacció del Projecte Bàsic i el Projecte d'Execució corresponent, la Direcció d'Obres, l'Estudi de Seguretat i Salut i l'emissió del Certificat Final de les Obres de l'Alberg. No obstant això, un cop adjudicat el contracte va haver de ser modificat el passat 16 de juliol de 2021 per tenir en compte l'augment del pressupost de les obres, fins als 2.278.771,52€ (IVA i despeses incloses), que va suposar la incorporació d'un seguit d'elements imprescindibles per reobrir la instal·lació.

c) En paral·lel a tot això, durant aquest període l'Ajuntament d'Alcúdia ha modificat les normes subsidiàries del municipi i tot apunta que el projecte de reforma de l'alberg ja estaria adaptat al planejament vigent.

d) Mitjançant l'acord del ple de dia 2 de desembre de 2021 l'Ajuntament d'Alcúdia va aprovar la mutació demanial de l'alberg i el campament de La Victòria a favor de l'IBJOVE, d'acord amb allò previst a l'article 130 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. Aquest acord preveu que l'IBJOVE gestionarà aquestes instal·lacions els propers 23 anys, amb la qual cosa en queda garantit el destí com a servei públic.

e) Finalment, el projecte definitiu de reforma parcial de l'alberg de la Victòria ja està redactat, finalitzat i validat pel Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, com a òrgan supervisor.

Entretant, mitjançant la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 es va modificar l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Aquesta reforma canvia la terminologia de l'antiga declaració d'interès públic i excepcional necessària perquè una obra es pogués acollir al règim urbanístic excepcional d'exempció de llicència que s'hi preveu, per l'actual d'interès autonòmic.

A dia d'avui el Govern continua apreciant la rellevància especial de la instal·lació per al desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears. Des de fa més de cinc dècades, l'alberg de La Victòria posa a disposició d'infants, joves, grups de joves, escoles, entitats juvenils i alberguistes de totes les Illes un espai emblemàtic en un entorn privilegiat on celebrar activitats educatives de contacte amb la natura, a uns preus adaptats a la seva capacitat econòmica. L'oferta educativa abasta un ample espectre d'activitats per a col·lectius de l'àmbit juvenil de les Illes com ara entitats i empreses que realitzen activitats educatives, centres d'Infantil i de Primària, de Secundària, escoles d'idiomes, conservatoris professionals de música i dansa, cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, centres d'educació de persones adultes que hi realitzen estades i sortides i un llarg etcètera de centres i serveis de caràcter educatiu i social. Després del tancament de l'Alberg Platja de Palma, l'any 2012, l'alberg d'Alcúdia és considerat actualment, amb unes 18.000 persones usuàries anuals, tot un referent pel que fa a instal·lacions juvenils, no només per la seva emblemàtica ubicació geogràfica, i els seus preus assequibles, sinó també per la seva gestió i la qualitat humana i tècnica del personal que hi treballa. Es tracta, a més, de l'únic alberg públic que queda a Mallorca, tant pel que fa a la seva titularitat com a la seva gestió.

Les circumstàncies expressades i, en especial, la rellevància social de l'edifici que es pretén rehabilitar; la necessitat d'executar amb celeritat el projecte per evitar, d'una banda, el deteriorament de la instal·lació i, en segon lloc, garantir la viabilitat del projecte de reforma; així com la necessitat d'actualitzar l'Acord adoptat pel Consell de Govern el 22 de novembre de 2019, fan necessari que es dicti un nou Acord que per declarar l'obra d'interès autonòmic, en concordança amb la nova redacció de l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, que disposa el següent:

Article 149. Actes promoguts per administracions públiques

1. Els actes especificats en els articles 146 i 148 d'aquesta llei, que siguin promoguts per òrgans de les administracions públiques o les seves entitats instrumentals de dret públic estan igualment subjectes a llicència o comunicació prèvia, amb les excepcions previstes expressament per la legislació sectorial o per altres normes amb rang de llei. 

2. Això no obstant, no estaran sotmeses a la intervenció municipal preventiva:

a) Les obres públiques de construcció, modificació i ampliació d'equipaments, infraestructures o instal·lacions que hagin estat declarades d'interès general, autonòmic o insular per llei, o per acord del Consell de Govern o del Ple del consell insular respectiu, d'acord amb les competències respectives; o bé que siguin previstes expressament amb caràcter de necessàries, en un pla especial, pla territorial insular o pla director sectorial aprovats definitivament.

b) Les obres de manteniment dels equipaments, les instal·lacions o les infraestructures fetes d'acord amb el que preveu el punt anterior, durant la seva vida útil.

c) Les que tenguin la consideració d'obres d'emergència segons la legislació específica.

3. La tramitació dels projectes prevists en l'apartat segon està subjecta als mateixos requisits de la llicència urbanística o la comunicació prèvia, segons correspongui, i l'aprovació per part de l'òrgan competent per autoritzar-los o aprovar-los en produeix els mateixos efectes.

4. En la tramitació dels projectes esmentats, és preceptiva l'audiència als ajuntaments afectats per un termini d'un mes, i aquests s'han de pronunciar sobre la conformitat o la disconformitat dels projectes amb el planejament urbanístic vigent.

Una vegada transcorregut el termini d'un mes, l'òrgan competent per autoritzar-los o aprovar-los podrà continuar-ne la tramitació.

5. En el cas que els actes prevists siguin disconformes amb el planejament municipal, el Govern de les Illes Balears o el consell insular respectiu, en l'àmbit de les seves competències per raó de la matèria, si aprecia raons d'urgència o d'interès públic excepcional, pot acordar continuar amb el procediment, obrint un termini d'informació pública i consultes a l'ajuntament i a la resta d'administracions afectades i persones interessades, perquè en el termini de 45 dies al·leguin o emetin els informes pertinents i tramitin simultàniament l'avaluació ambiental que correspongui.

A la vista del resultat del procés de participació i avaluació, el Consell de Govern o el Ple del consell podrà acordar procedir a l'aprovació i l'execució del projecte de manera immediata. En aquest cas, l'ajuntament ha d'adaptar el seu planejament urbanístic i incorporar-lo en la primera modificació o revisió del planejament urbanístic que es faci, d'acord amb la tramitació establerta en aquesta llei.

6. L'ajuntament només pot acordar la suspensió d'obres quan es pretengui dur-les a terme en absència d'audiència o, en cas de disconformitat amb el planejament, si no s'ha adoptat la decisió prèvia habilitant per part del Consell de Govern o del consell sobre la procedència d'executar el projecte. La suspensió s'ha de comunicar a l'òrgan redactor del projecte i al Consell de Govern o al Ple del Consell Insular, segons correspongui.

En data 16 de desembre de 2021, el director de l'IBJOVE ha emès l'informe justificatiu relatiu a la necessitat de renovar l'Acord del Consell de Govern de 22 de novembre de 2019, per adequar-lo a la redacció actual de l'article 149 de la Llei d'Urbanisme. A l'informe hi ha adjuntat un certificat de crèdit de la mateixa data en què es posa de manifest que el projecte es finançarà amb les aportacions del fons de l'Agència d'Estratègia Turística Illes Balears per afavorir el turisme sostenible corresponent al Pla Anual de 2019 i a càrrec del pressupost propi de l'IBJOVE.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Afers Sociasl i Esports, en la sessió de dia 20 de desembre de 2021, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar d'interès autonòmic el projecte de reforma parcial de l'alberg de La Victòria d'Alcúdia, d'acord amb allò previst a l'article 149, apartat 2, de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Segon. Trametre, a l'empara de l'apartat 4 de l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, aquest Acord i el projecte de reforma parcial de l'alberg de La Victòria a l'Ajuntament d'Alcúdia, per tal que, en el termini d'un mes, en notifiqui la conformitat o disconformitat amb el planejament urbanístic en vigor.

Tercer. Encomanar a l'IBJOVE la sol·licitud dels informes que siguin preceptius d'acord amb el projecte presentat en matèria mediambiental, prevenció d'incendis i altres segons la normativa sectorial aplicable a cada cas.

Quart. Informar que, en cas que el projecte sigui conforme amb la normativa urbanística, o que no hi hagi un pronunciament exprés per part de l'Ajuntament al requeriment del punt segon d'aquest Acord, l'aprovació del projecte per part de l'IBJOVE tendrà els mateixos efectes que l'obtenció de la llicència urbanística, d'acord amb allò previst a l'apartat 3 de l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre.

Cinquè. Establir que, en el cas que el projecte sigui disconforme amb el planejament urbanístic, d'acord amb l'apartat 5 de l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, el Govern podrà acordar continuar amb el procediment, obrint un termini d'informació pública i consultes a l'ajuntament i a la resta d'administracions afectades i persones interessades, perquè en el termini de 45 dies al·leguin o emetin els informes pertinents i tramitin simultàniament l'avaluació ambiental que correspongui. A la vista del resultat del procés de participació i avaluació, el Consell de Govern podrà acordar procedir a l'aprovació i l'execució del projecte de manera immediata. En aquest cas, l'ajuntament haurà d'adaptar el seu planejament urbanístic i incorporar-lo en la primera modificació o revisió del planejament urbanístic que es faci, d'acord amb la tramitació establerta en aquesta llei.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de desembre de 2021

La secretària del Consell de Govern (Per suplència d'acord amb l'article 5.2 del Decret 8/2021, de 3 de febrer, de la presidentade les Illes Balears) Rosario Sánchez Grau