Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 608633
Aprovació definitiva de la modificació dels Estatuts de la Fundació Castell de Capdepera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada aprovada inicialment la modificació dels Estatuts de la Fundació Castell de Capdepera en el Ple de dia 26 d'abril de 2021 i transcorregut el termini d'exposició al públic sense que se n'hagi presentat cap reclamació, es donen per definitivament aprovats en compliment d'allò disposat a l'article 49.c) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i a l'art. 102.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. En conseqüència, es publica íntegrament, de conformitat amb allò que s'estableix a l'art. 70.2 de l'esmentada Llei i a l'art. 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre.

ESTATUTS FUNDACIÓ CASTELL DE CAPDEPERA

Article 1. Denominació, objecte i finalitats

Es constitueix una FUNDACIÓ que es denominarà CASTELL DE CAPDEPERA, amb la finalitat d'utilitzar i conservar de forma adequada els béns donats o alienats que pertanyin al municipi de Capdepera, dins l'àrea del seu Castell i terrenys adjacents.

La Fundació Castell de Capdepera és un organisme autònom fundat per l'Excel·lentíssim Ajuntament de Capdepera, conforme disposen els articles 25, 85.2.a) i b) (segons la redacció donada per la LRSAL), i 85 bis de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local; 45 a 82 de la Llei 6/1997, de 14 d'abril, d'organització i funcionament de l'Administració General de l'Estat; 85 al 88 del Reglament de serveis de les entitats locals; i article 161 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

La Fundació Castell de Capdepera té les següents finalitats:

  1. Conservar, mantenir, investigar, promoure i millorar l'immoble que constitueix el Castell de Capdepera, així com els seus terrenys adjacents.
  2. Organitzar al recinte de l'immoble actes artístics, culturals, populars, tradicionals o d'altra classe adequats a les característiques historicoartístiques del CASTELL DE CAPDEPERA.

Article 2. Personalitat jurídica, autonomia i naturalesa

La Fundació Castell de Capdepera disposa de personalitat jurídica pròpia, mitjans personals, patrimoni independent, autonomia orgànica i funcionament per acomplir els seus fins, diferents dels de l'Ajuntament, i conforme disposa la normativa més amunt esmentada i aquests Estatuts.

La Fundació Castell de Capdepera té naturalesa administrativa i es regeix per les normes pròpies de les Administracions Públiques, amb les especialitats del règim local i els presents Estatuts, que tenen la consideració de norma reglamentària específica.

Article 3. Control de l'Ajuntament

L'Ajuntament, com a administració territorial creadora de la Fundació Castell de Capdepera, tant té les facultats de control assignades per la normativa general de règim local i de les administracions públiques com aquelles contingudes als presents Estatuts.

Article 4. Competències

1. Per poder exercir les seves competències la Fundació Castell de Capdepera requerirà l'autorització corresponent de l'Ajuntament, mitjançant un acord del Ple, en els supòsits següents:

    1. Les operacions de crèdit.

    2. La plantilla de personal i les seves retribucions.

    3. L'inventari de béns i les seves rectificacions anuals.

    4. L'alienació, cessió o gravamen de béns immobles.

    5. La participació en altres entitats i creació d'aquestes.

    6. L'exercici de la iniciativa pública en l'activitat econòmica.

    7. L'acceptació de delegacions de competència i comandes de gestió d'Administracions Públiques diferents de l'Ajuntament.

    8. La modificació d'aquests Estatuts.

    9. Qualsevol altre que segons la llei correspongui aprovar al Ple de l'Ajuntament.

2. El Ple de l'Ajuntament podrà suspendre els acords de la Fundació Castell de Capdepera quan, a parer seu, cregui que es refereixen a temes o afers que no són de la seva competència, s'estimin contraris als interessos del municipi o constitueixin infracció manifesta de les lleis. Així mateix, podrà obtenir dels òrgans de govern i administració de la Fundació tota classe d'informes i documents, i també ordenar les inspeccions que consideri oportunes.

3. Les actuacions i resolucions dels òrgans de la Fundació Castell de Capdepera són susceptibles dels recursos administratius que disposa la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

4. Les reclamacions prèvies, en assumptes civils laborals, les resoldrà el President.

Article 5. Durada i domicili

1. La Fundació Castell de Capdepera es crea per un temps indefinit, fins que se'n produeixi l'extinció per alguna de les causes previstes per la llei o aquests Estatuts.

2. La Fundació Castell de Capdepera tendrà la seva seu al poble de Capdepera i el domicili a l'edifici de l'Ajuntament de Capdepera.

Article 6. Règim patrimonial

1. La Fundació Castell de Capdepera tendrà el seu propi patrimoni, independent del de l'Ajuntament. Estarà constituït pels béns, drets i accions de què sigui titular l'organisme autònom. Serà d'aplicació la normativa que regula el patrimoni de les entitats locals, amb les peculiaritats que es derivin de la naturalesa institucional de la Fundació Castell de Capdepera i aquests Estatuts.

2. Els béns qualificats com a patrimonials no tendran més peculiaritats al seu règim jurídic respecte dels de la mateixa naturalesa de l'Ajuntament que la seva distinta titularitat.

3. Els béns de la Fundació Castell de Capdepera afectes a un ús o servei públic i que disposin de naturalesa de domini públic es regiran por la seva normativa especial. Podran ser de titularitat de l'organisme autònom quan es tracti de béns adquirits per la Fundació Castell de Capdepera i els afecti un ús o servei públic de la seva competència.

4. L'Ajuntament podrà adscriure béns patrimonials i de domini públic de titularitat municipal a la Fundació Castell de Capdepera. En aquest cas correspondrà únicament a dita Fundació Castell de Capdepera utilitzar-los, administrar-los, conservar-los i mantenir-los.

5. La Fundació disposarà, administrarà i gaudirà del Patrimoni a efectes d'acomplir els seus fins, i aquesta estarà integrada per:

  1. Béns fundacionals.
  2. Béns adquirits per la Fundació mitjançant actuacions inter vivos o mortis causa amb caràcter onerós o lucratiu.
  3. Subvencions atorgades per organismes públics, entitats, agrupacions o associacions de tota classe, quotes, donatius i llegats de particulars, import de bestretes i préstecs, import d'entrades a espectacles de tota classe, cànons d'explotació de béns de la Fundació, dotacions o qualsevol altre mitjà legítim en dret.

6. Els béns fundacionals no podran ser alienats, gravats, cedits ni distrets dels fins específics de la Fundació i sense l'autorització expressa de l'òrgan al qual està adscrit.

7. Tots els béns mobles i immobles propietat de la Fundació seran inclosos al corresponent inventari, i hauran d'incloure les respectives valoracions i descripcions classificades.

8. Els seus béns, fruits i beneficis es destinaran únicament i exclusivament a acomplir els objectius de la Fundació.

Article 7. Estructura orgànica i funcionament

1. Correspon als òrgans següents governar i administrar l'organisme autònom local Fundació Castell de Capdepera:

  1. Al president.
  2. Al vicepresident.
  3. Al ple.

2. Juntament amb els òrgans de govern i administració, es podran constituir comissions d'estudi.

3. La Presidència correspon al batle-president de l'Ajuntament, que podrà delegar l'exercici de les seves funcions en el vicepresident.

4. En tot cas, corresponen al president les atribucions següents:

- Exercir la representació legal de l'organisme autònom en tots els actes i procediments.

- Convocar, presidir, suspendre i aixecar les sessions del Ple, dirigir les deliberacions i dirimir els empats amb vot de qualitat.

- Executar els acords del Ple.

- La superior inspecció i direcció de tots els serveis, inclosa l'aprovació de les normes d'ordre intern per a una millor gestió dels serveis.

- Exercir la prefectura superior de tot el personal de la Institució.

- Elevar al Ple el projecte de Pressupost General de l'organisme i les seves modificacions abans de ser tramitat per l'Ajuntament.

- Reconeixement d'ingressos i drets.

- Administrar els fons transferits a la Fundació Castell de Capdepera per altres administracions en virtut dels convenis que subscrigui.

- Convocar i concedir subvencions o ajudes a ajuntaments, entitats públiques o privades i persones físiques, per a una correcta utilització i conservació del Castell de Capdepera, així com altres qualssevol que li siguin conferides per aquests Estatuts. Així mateix, podrà sol·licitar i acceptar subvencions.

- Obrir i cancel·lar tota classe de comptes corrents i d'estalvi a qualsevol entitat bancària.

- Acordar les despeses i ordenar els pagaments per poder atendre els fins de la Fundació Castell de Capdepera, dins les normes d'execució del pressupost de l'organisme autònom.

- Contractar obres, serveis i subministraments i resta de relacions jurídiques contractuals, en els termes prevists a la legislació contractual i de règim local.

- Aprovar les bases de les proves per a la selecció de personal i per als concursos de provisió de llocs de treball, distribuir les retribucions complementàries que no siguin fixes i periòdiques, exercir la prefectura superior de tot el personal, i acordar el seu nomenament i sancions, la separació del servei dels funcionaris de la Fundació Castell de Capdepera i l'acomiadament del personal laboral. D'aquests dos darrers casos n'haurà de donar compte al Ple, a la primera sessió que es realitzi.

- La resta de facultats que no estiguin atribuïdes expressament a altres òrgans, les que el Ple li delegui, i tantes altres que siguin inherents a la seva condició de President de l'organisme.

5. El president pot delegar l'exercici d'aquestes competències en el vicepresident, i en el primer cas haurà d'indicar de forma expressa si faculta terceres persones per dictar actuacions administratives amb efectes jurídics. En aquest cas, les seves actuacions esgotaran la via administrativa.

6. El president, en cas d'urgència degudament motivada, adoptarà les mesures que consideri necessàries, de la qual cosa haurà de donar compte al Ple a la primera sessió ordinària que es realitzi o a l'extraordinària que es convoqui a aquest efecte.

7. El Ple de la Fundació designarà un vicepresident d'entre els seus membres, que suplirà el president en cas d'absència, malaltia o cessament en el càrrec de batle de Capdepera.

8. El Ple de la Fundació, a la primera sessió que realitzi, designarà quins membres de les associacions el podran integrar. Es podran modificar anualment.

9. Són competències del vicepresident substituir el president en els casos de vacant, absència, malaltia i altres circumstàncies que li hagin estat expressament delegades.

10. El Ple de la Fundació és el seu òrgan superior de govern i tendrà la següent composició:

- Batle de Capdepera, que en serà president.

- Regidor de l'Ajuntament de Capdepera.

- Un regidor de l'oposició de l'Ajuntament de Capdepera.

- Un representant de la Confraria de Pescadors.

- Un representant de cada una de les associacions de veïns legalment constituïdes.

- Un representant de cada una de les associacions relacionades amb les matèries de cultura i patrimoni i que actuïn al terme municipal de Capdepera.

- Un representant del professorat del terme municipal.

- Un representant de cada una de les associacions de la tercera edat.

- Un representant de cada una de les associacions empresarials i comercials del municipi de Capdepera.

- Un representant de l'Associació Hotelera del municipi de Capdepera.

- Secretària.

- Interventora.

11. La Secretaria, Intervenció i Tresoreria de la Fundació Castell de Capdepera correspon als titulars d'aquests càrrecs a l'Ajuntament, sense perjudici de la possibilitat de delegar l'exercici de les funcions. Poden participar a les sessions sense veu ni vot exercint les funcions pròpies del seu càrrec.

12. La Fundació podrà requerir la informació o assistència a les sessions de les persones, entitats o organismes que consideri necessaris o convenients. Aquestes persones no tendran vot en cap cas.

13. El PLE té les següents competències:

  1. Aprovar, amb una proposta prèvia del president, el pla i programes d'actuació anual.
  2. Dictaminar els reglaments de règim intern per a una millor gestió dels serveis i d'honors i distincions.
  3. Aprovar el Projecte de Pressupost anual i elevar-lo al Ple per fer-ne la corresponent aprovació, modificacions, liquidació i Compte General.
  4. Aprovar l'Inventari dels seus béns i rectificació anual.
  5. Aprovar la plantilla i relació de llocs de feina.
  6. Proposar al Ple la modificació dels estatuts.
  7. Proposar l'extinció i dissolució de l'organisme.
  8. Aprovar la celebració de convenis quan les seves condicions excedeixin dels límits de la competència atribuïda al president.
  9. Les disposicions de despeses quan excedeixin dels límits atribuïts al president.
  10. Aprovar les operacions de crèdit conforme disposa la legislació vigent per al Ple de les Corporacions Locals.
  11. Exercir les accions judicials i administratives, interposar recursos i defensar l'organisme conforme a la legislació vigent per al Ple de les Corporacions Locals.
  12. Acordar la celebració de convenis de cooperació o reciprocitat amb altres organismes, ens o institucions, tant públiques com privades per aconseguir els fins de l'organisme, el termini de vigència dels quals sigui superior a un any o exigeixi crèdits superiors als consignats al Pressupost anual.
  13. Acceptar llegats, donacions, ajudes, subvencions o qualsevol altre auxili que es concedeixi a l'organisme.
  14. Ratificar el comiat disciplinari del personal de l'organisme.
  15. Aprovar els possibles canvis de domicili social de l'organisme.
  16. Resoldre els recursos que s'interposin contra els seus acords.

14. El Ple de la Fundació realitzarà reunions ordinàries o extraordinàries.

15. Les Sessions ordinàries tendran freqüència mínima bimensual.

16. Les extraordinàries es realitzaran quan en estar reunits tots els membres que constitueixen el ple de la Fundació així ho acordin; també quan el President els convoqui, i a petició de cinc dels membres de la Fundació.

17. Les convocatòries es cursaran mitjançant una cèdula subscrita per Secretaria, i senyalant l'ordre del dia dels temes a tractar. La cèdula s'ha de remetre amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores abans de la realització de la sessió.

18. Les sessions es realitzaran en primera convocatòria, si hi concorre la majoria absoluta legal dels components del Ple de la Fundació. Si no fos així, en segona convocatòria mitja hora després de la primera, sempre que com o mínim hi assisteixin el president i el secretari o funcionari delegat.

19. Els acords s'adoptaran per majoria simple de vots dels membres que concorrin a la sessió.

20. No tendran validesa els acords sobre assumptes que no figurin a l'ordre del dia, tret que se'n voti i aprovi la urgència amb antelació.

21. La Fundació ajustarà el desenvolupament econòmic al seu pressupost.

22. Els acords i resolucions dels òrgans de govern podran ser objecte de recurs de reposició en el termini d'un mes davant el mateix òrgan que els va dictar. Així mateix, s'estableix un termini de quinze dies per interposar davant l'Ajuntament en Ple un recurs d'alçada, i la seva resolució esgotarà la via administrativa.

23. Es durà un llibre d'Actes en el qual es faran constar tots els acords adoptats pel Ple de la Fundació, tant a les seves reunions ordinàries com extraordinàries, i estendrà aquestes Actes el Secretari de la Fundació amb el vistiplau del President.

Article 8. Règim econòmic

1. L'Organisme tendrà patrimoni, comptabilitat i pressuposts propis, independents dels de l'Ajuntament. El seu pressupost estarà integrat al Pressupost únic de l'Ajuntament.

2. Els ingressos de la Fundació Castell de Capdepera estaran constituïts per:

- Subvencions i ajudes procedents d'altres entitats.

- Rendiment dels béns que tenguin adscrits.

- Les operacions de crèdit que pogués concretar.

- Altres qualsevol que es puguin produir.

3. Els recursos enumerats constituiran l'Estat d'Ingressos del Pressupost anual.

4. El règim de comptabilitat, que es durà amb independència de la general de l'Ajuntament, serà l'establert per a les Corporacions Locals, i es desenvoluparà la forma que permeti l'estudi del cost i rendiment dels serveis.

5. La seva formulació i rendició l'efectuarà el President de la Fundació del Castell de Capdepera en els termes establerts per la normativa pressupostària.

6. Els comptes anuals seran sotmesos al Ple per poder ser aprovats i elevats a l'Ajuntament, conforme disposa l'article 212 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

Article 9. Règim, modificació d'estatuts i dissolució de l'organisme

1. La modificació d'aquests Estatuts s'ajustarà als mateixos tràmits seguits per aprovar-los.

2. L'Organisme es podrà dissoldre per acord del Ple de l'Ajuntament i conforme a la resta de casos prevists per la llei.

3. En dissoldre's l'organisme autònom, l'Ajuntament el succeirà universalment, i revertirà en ell tota la dotació amb els increments i aportacions que constessin a l'actiu de la Institució dissolta.

DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA

En tot allò no previst als presents Estatuts la Fundació Castell de Capdepera, com o organisme autònom, es regirà per la normativa reguladora del règim local i, en el seu defecte, pels preceptes pertinents de l'ordenament jurídic administratiu.

DISPOSICIÓ FINAL SEGONA

Els presents Estatuts entraran en vigor l'endemà d'haver transcorregut el termini de quinze dies hàbils continguts a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Capdepera, 3 de desembre de 2021

El batle Rafel Fernández Mallol