Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANCOR DE LA VALL

Núm. 13166
Elevació automàtica a definitiu de l'Acord provisional de modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Primer.- Transcorregut el termini d'exposició pública de l'Acord Plenari adoptat pel Ple municipal en sessió extraordinària de data 9 de novembre de 2020, de 2018, d'aprovació provisional de modificació de l'ordenança fiscal reguladora del ICIO; i no havent-se presentat al·legacions, s'eleva a definitiu l'esmentat acord conforme al que disposa l'article 17.3 del RD legislatiu 2/2004, de 5 d'abril pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals.

Segon.- El text refós complet de l'ordenança s'insereix a continuació, conforme a l'establert en l'Art. 17.4 del mateix text legal:

TEXT REFÓS DE L'ORDENANÇA FISCAL DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Article 1.

Fet imposable.

1. Constitueix el fet imposable de l'impost, la realització, dins del termini municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per la qual s'exigeixi obtenció de la corresponent llicència d'obra urbanística, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, sempre que la seva expedició correspongui a aquest Municipi.

2. Les construccions, instal·lacions o obres a les que es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

a) Alineacions i rasants.

b) Obres de lampisteria i clavegueram

c) Obres en cementiris.

d)Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de totes classes de nova planta.

e) Obres de demolició.

f) Obres en edificis, tant aquelles que modifiquin la seva disposició interior com el seu aspecte exterior.

g) Altres actuacions urbanístiques.

 

Article 2.

Subjectes Passius.

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques o jurídiques i les entitats a les que es refereix l'art. 33 de la Llei General Tributària, propietaris dels immobles sobre els quals es realitzin les obres i, en els altres casos, es considerarà contribuent a qui ostenti la condició de propietari de l'obra.

2.Tenen la consideració de subjectes passius substituts del contribuent els qui sol·licitin les corresponents llicències o realitzin les construccions, instal·lacions o obres , si aquests no foren els propis contribuents.

Article 3.

Base Imposable, quota i meritació.

1. La base imposable d'aquest impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra.

2. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus de gravamen serà el 3 per 100.

(Modificació de l'Art. 3.3 aprovada definitivament i publicada en el BOIB núm. 28, de 26 de febrer de 2004)

4. L'impost es reporta en el moment d'iniciar-se la construccions, instal·lacions o obres, inclòs en els casos on no s'hagi obtingut la corresponent llicència.

 

Article 4.

Bonificacions i exempcions.

4.1- S'estableix una bonificació del 95% de la quota de l'impost a favor de les construccions,instal·lacions i obres d'especial interès o utilitat municipal. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, qui haurà d'expressar-la amb l'autoliquidació de l'impost, en la qual haurà d'acreditar l'obtenció de la declaració d'especial interès o utilitat municipal.

4.2- S'estableix una bonificació del 50% a favor de les construccions, instal·lacions i obres referents als Habitatges de Protecció Oficial de promoció pública. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu.

4.3- S'estableix una bonificació del 70% a favor de les construccions, instal·lacions i obres que incorporin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar per a l'autoconsum. L'aplicació d'aquesta bonificació estarà condicionada que les instal·lacions per a producció de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'Administració competent. La bonificació s'aplicarà únicament sobre el cost de la construcció, instal·lació i obra de l'aprofitament d'energia solar. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, que haurà d'acreditar, si escau, el cost específic corresponent a l'aprofitament de l'energia solar.

4.4.- Una bonificació del 30% a favor de les construccions, instal·lacions o obres vinculades als plans de foment de les inversions privades en infraestructures. La bonificació prevista a aquest paràgraf s'aplicarà a la quaota resultant d'aplicar, al seu cas, les bonificacions a que es refereixen els paràgrafs a) i B).

4.5- S'estableix una bonificació del 90 per 100 a favor de les construccions, instal·lacions i obres que afavoreixin les condicions d'accés i habitabilitat de les persones discapacitades. La bonificació s'aplicarà, únicament, sobre el cost de la construcció, instal·lació i obra que afavoreixi l'accés i habitabilitat dels discapacitats. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, que haurà d'acreditar, el cost específic corresponent a l'obres d'afavoriment de l'accés i habitabilitat dels discapacitats.

4.6- S´estableix una bonificació del 50% en el cas de que el fet imposable de l'impost es realitzi en immobles amb algun grau de protecció fixat en el Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric de Mancor de la Vall, què haurà de ser aprovat pel Ple,s'aplicarà d'ofici per part de l'òrgan competent en l'atorgament de les llicències urbanístiques o pel subjecte passiu en el document d'autoliquidació de l'impost en el cas de procediments de comunicació prèvia.

4.7 La concessió de les bonificacions anteriorment esmentades queda condicionada a no tenir cap tipus de deute municipal en període executiu i seran simultàniament aplicables als casos als que el text refós de la llei reguladora d'hisendes locals així ho determini.

Article 5.

Gestió.

1. Quan es concedeixi llicència preceptiva es practicará una liquidació provisional, determinant-se la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que el mateix hagi estat visat pel Col·legi Oficial corresponent; en altre cas, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte.

2. A la vista de les construccions, instal·lacions o obres efectivament realitzades, i del cost real efectiu de les mateixes, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si escau, la base imposable a la que es refereix l'apartat anterior, practicant la corresponent liquidació definitiva i exigint del subjecte passiu o reintegrant-li, en el seu cas, la quantitat que correspongui.

Article 6.

Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es realitzaran d'acord amb el previst en la Llei General Tributària i en les altres Lleis de l'Estat reguladores de la matèria, així com en les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Article 7.

Infraccions i sancions.

En tot el relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries així com a la determinació de les sancions que per les mateixes corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementen i desenvolupen.

DISPOSICIÓ FINAL

La presentació de la present ordenança fiscal entrará en vigor el dia de la publicació en el Butlletí oficial de la Comunitat Autònoma de les Illa Balears i començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 1990, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

El text refós de l'Ordenança, inclosa la seva darrera modificació, entrarà en vigor l'1 de gener de 2021.

Tercer.- Contra el present acord definitiu de modificació d'Ordenança Fiscal, els interessats podran interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar des de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb l'Art. art. 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciós-administrativa, davant el Tribunal Superior de Justicia de les Illes Balears.

 

Mancor de la Vall, 31 de desembre de 2020

El batle

Guillem Vilallonga Ramonell