Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALGAIDA

Núm. 13072
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per a la utilització de terrenys d’ús públic amb finalitats lucratives de l’Ajuntament d’Algaida

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada inicialment per l'Ajuntament Ple en sessió de dia 5 de novembre de 2020 la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per a la utilització de terrenys d'ús públic amb finalitats lucratives de l'Ajuntament d'Algaida, i atès que durant el termini d'exposició pública no s'hi ha presentat cap reclamació i, per tant, esdevé aprovada definitivament, es publica íntegrament en compliment del disposat a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i a la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Recursos

Contra l'aprovació definitiva d'aquesta ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient

L'expedient es pot consultar en el departament d'Intervenció de l'Ajuntament d'Algaida, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius.

 

Algaida, 28 de desembre del 2020

La batlessa Maria Antònia Mulet Vich

 

 

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER A LA UTILITZACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC AMB FINALITATS LUCRATIVES

Article 1.- Concepte

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament estableix la taxa per la utilització de terrenys d'ús públic amb finalitats lucratives, que es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen al que estableix l'article 57 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Article 2. Fet imposable

1.- Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic local per a activitats amb finalitat lucrativa.

2.- Afecta a:

A.-  Activitats comercials:

  • Mercats minoristes temporals.
  • Parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions.
  • Les anomenades tradicionalment “fires”.

B.-   Taules i cadires.

C.- Rodatge de pel·lícules de cinema, programes de televisió, documentals, anuncis publicitaris, vídeos, reportatges fotogràfics o qualsevol altre producte audiovisual.

3.-  Pel que fa a l'apartat 2.B d'aquesta ordenança, no es consideraran subjectes a aquesta taxa (hauran de comptar preceptivament amb l'oportuna llicència) els actes de caràcter cultural, esportiu o educatiu organitzats per entitats inscrites al Registre municipal d'entitats ciutadanes, o bé quan l'assistència a aquests actes sigui gratuïta, encara que els organitzadors no estiguin inscrits al dit registre.

Pel que fa a l'apartat 2.A.b. d'aquesta ordenança, no es consideraran subjectes a aquesta taxa els actes de caràcter cultural o educatiu organitzats per entitats inscrites al Registre municipal d'entitats ciutadanes o bé quan l'assistència a aquests actes sigui gratuïta, encara que els organitzadors no estiguin inscrits al dit registre.

Tampoc no estaran subjectes a la taxa les associacions o entitats esmentades anteriorment ni els partits polítics, pels actes d'obtenció de fons o ajudes amb fins benèfics, sempre que s'acrediti aquesta destinació, encara que sigui posteriorment a la sol·licitud de llicència.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària  a favor dels quals s'atorguin llicències, o les que es beneficiïn de l'aprofitament si es va procedir sense l'autorització oportuna.

Article 4. Responsables

1.- Respondran solidàriament de les obligacions tributàries de subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 38.1 i 39 de la Llei General Tributària.

2.- Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats generals, en els supòsits i amb l'abast que assenya l'article 40 de la Llei General Tributària.

Article 5. Quota tributària

La quota tributaria es determinarà d'acord amb les tarifes contingudes a l'annex d'aquesta Ordenança.

Article 6. Exempcions i bonificacions

1.- No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa, més enllà de la prevista en l'annex d'aquesta Ordenança per el cas de concursos de televisió on s'acrediti que el producte resultant contribueix a la promoció de la ciutat i es faci constar expressament la col·laboració del municipi d'Algaida i se'n lliuri una còpia per a l'arxiu.

2.- L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals no estaran obligades al pagament de la taxa pels aprofitaments inherents als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per tots els que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

Article 7. Meritació

1.- Conformement a l'article 26 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, la taxa es meritarà en el moment de sol·licitar l'ús privatiu o l'aprofitament especial, que no es tramitarà si no s'ha fet el pagament corresponent.

2.- Quan es produeixi l'ús privatiu o l'aprofitament especial sense sol·licitar llicència, la taxa es meritarà en el moment d'inici de l'aprofitament.

Article 8.

1.- Pel que fa a la prestació de serveis a mercats temporals, es refereix al mercat del divendres a Algaida i el mercat del dimarts a Pina,  la taxa es meritarà el primer dia de mercat dels mesos gener, abril, juliol, octubre, i el període impositiu comprendrà un trimestre natural, llevat en els supòsits d'inici o cessament en què s'aplicarà el previst en els apartats següents.

2.- Pel que fa a l'apartat 2.A.a d'aquesta Ordenança, quan s'iniciï el gaudiment del servei en el primer trimestre, s'abonarà en concepte de taxa corresponent a aqueix exercici la quota íntegra. Si l'inici del gaudiment de l'aprofitament té lloc en temps superior a la meitat del trimestre es liquidarà la meitat de la quota trimestral.

3.- Pel que fa als mercats minoristes temporals, si se cessa en el gaudiment del servei no procedirà la devolució de cap quantitat.

Article 9. Declaració i ingrés

1.- Les persones o entitats interessades en els aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent concessió o autorització i fer l'ingrés en la forma següent: les tarifes relatives al mercats temporals les satisfaran els obligats al pagament en terminis trimestrals naturals avançats; pel que fa a les fires, la forma del pagament de les tarifes serà quan es sol·liciti l'autorització.

2.- En cas de denegar-se les autoritzacions, els interessats podran sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import corresponent sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan per causes imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

3.- No es consentirà l'ocupació de la via pública, fins que no s'hagi autoliquidat la taxa i els interessats no hagin obtingut la llicència corresponent. L'incompliment d'aquest mandat podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoqui.

4.- Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides ni subarrendades a tercers. L'incompliment d'aquesta obligació donarà lloc a l'anul·lació de la llicència.

Article 10. Infraccions i sancions

Per tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposen els articles 77 i següents de la Llei General Tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i la complementin.

Disposició transitòria

Les tarifes que deriven de la present ordenança no seran d'aplicació durant l'any 2021.

Disposició final

Un cop publicat el text íntegre de la present Ordenança al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, entrarà en vigor, a partir del dia següent al de la referida publicació.

 

 

ANNEX: TARIFES VIGENTS

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER A LA UTILITZACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC LOCAL AMB FINALITATS LUCRATIVES

A.- Activitats comercials:

1.- Mercats temporals:

Concepte

Import

A.- Mercat del divendres a Algaida (per metre lineal o fracció i trimestre)

6,00 €

B.- Mercat del dimarts a Pina (per metre lineal o fracció i trimestre)

2,75 €

2.- Parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions:

Superfície ocupada

per m2 i dia natural o fracció

els primers 100 m2

0,60 €

de 101 a 200 m2

0,50 €

de 201 a 300 m2

0,40 €

de 301 a 400 m2

0,30 €

de 401 a 500 m2

0,20 €

més de 500 m2

0,10 €

 

3.- Fires:

Concepte

per metre lineal i dia natural o fracció

Parada

3,00 €

Per a la determinació de les tarifes es prendrà com a base el metre lineal de façana de venda o servei, en el ben entès que a les parades que facin cantó s'hauran de sumar els costats dels angles que formin.

B.- Taules i cadires:

1.- Taules i cadires de cafès i establiments anàlegs:

Concepte

Per m2 o fracció i dia natural o fracció d'ocupació

Taules i cadires

0,15 €

Als efectes de la fixació de la taxa, l'Administració podrà considerar la correspondència següent entre instal·lacions de diversos tipus i superfície ocupada:

Instal·lacions

Metres quadrats

Per cada taula

1

Per cada cadira

0,5

C.- Rodatge de pel·lícules de cinema, programes de televisió, documentals, anuncis publicitaris, vídeos, reportatges fotogràfics o qualsevol altre producte audiovisual:

  • Filmacions de pel·lícules cinematogràfiques, reportatges, documentals, imatges de videoclips musicals o similar, efectuades amb finalitat lucrativa que requereixin l'ocupació de la via pública sense limitació, amb aparells o vehicles (grues, focus estàtics, grups electrògens,cadafals, escenaris, decorats, camions, etc.), que produeixin problemes per al trànsit rodat o de vianants, sense limitacions de mitjans ni del personal que hi intervé, sempre que s'acrediti que el producte resultant contribueix a la promoció de la ciutat i es faci constar expressament la col·laboració del municipi d'Algaida i se'n lliuri una còpia per a l'arxiu: 0 €. 
  • Filmacions de concursos de televisió i espots publicitaris o similar, efectuades amb finalitat lucrativa que requereixin l'ocupació de la via pública sense limitació, amb aparells o vehicles (grues, focus estàtics, grups electrògens, cadafals, escenaris, decorats, camions, etc.), que produeixin problemes per al trànsit rodat o de vianants, sense limitacions de mitjans ni del personal que hi intervé: 250 €/dia. En circumstàncies especials, en el cas dels concursos de televisió, es podrà eximir el pagament de la taxa en el cas que s'acrediti que el producte resultant contribueix a la promoció de la ciutat i es faci constar expressament la col·laboració del municipi d'Algaida i se'n lliuri una còpia per a l'arxiu. 
  • Fotografies comercials (catàlegs, anuncis...) sense assentament fixo (no fotografia ambulant): 50 €/dia. 
  • Fotografies comercials (catàlegs, anuncis...) sense assentament fixe (no fotografia ambulant), amb llicències de validesa de 3 a 12 mesos fins al 31 de desembre de l'any en curs: 200 €