Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 13061
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, de data 30.11.2020, relatiu a la incoació de l’expedient de modificació de la delimitació de l’entorn de protecció de la zona arqueològica del Poblat Arqueològic de Binicodrell de darrere, Es Migjorn Gran (exp. 2109-2020-000003)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per unanimitat dels membres assistents, s'aprova la urgència de l'assumpte.

En data 6 de febrer de 1995 el Consell Insular de Menorca va assumir, en virtut de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, les competències autonòmiques determinades en la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol.

En data 16 de novembre de 2020, amb registre d'entrada del CIM núm. 26671, l'Ajuntament des Migjorn Gran ha sol·licitat, amb caràcter d'urgència, la modificació de l'àrea de protecció de Binicodrell de Darrere BCD-01.

La zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere té aprovada la delimitació del seu entorn mitjançant l'acord del Ple del CIM de 19 de desembre de 2003 (BOIB 21 de 12 de febrer de 2004).

L'article 11 de la Llei 12/1998, del patrimoni històric de les Illes Balears, preveu que les modificacions que es vulguin realitzar als entorns de protecció del BIC han de seguir el mateix procediment i la mateixa tramitació que per a la declaració d'un bé d'interès cultural.

Vist l'informe de la TAE del Servei de Patrimoni Històric, emès dia 18 de novembre de 2020 i que figura en l'expedient;

Vist l'informe favorable a la incoació de l'expedient emès per la Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric en la sessió de caràcter ordinari de dia 23 de novembre de 2020;

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports;

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Incoar l'expedient de modificació de la delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere, es Migjorn Gran, segons la descripció i la planimetria que figuren en l'annex.

Segon. Notificar l'acord al Registre de Béns d'Interès Cultural de la CAIB i al Registre General de Béns d'Interès Cultural del Ministeri de Cultura i Esports per a la seva anotació preventiva.

Tercer. Notificar l'acord a l'Ajuntament des Migjorn Gran perquè durant el termini de 15 dies pugui presentar les al·legacions que estimi oportunes, d'acord amb el que estableix l'art. 8 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

Quart. Sol·licitar a l'IME l'informe previst en l'art. 9.1 a, d'acord amb l'art. 96, de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

Cinquè. Publicar l'acord en el BOIB i en el BOE als efectes d'informació pública, conformement amb el que preveu l'article 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

ANNEX

Identificació del bé objecte de modificació de la delimitació

Zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere

Codi registre insular: 07902 – 55 - 001090-BCD-01

Codi registre Govern Illes Balears: 7032 – 2 – 2 – 55 - 2861

Codi registre Ministeri: R – I – 55 - 0000696

Situació: Coordenades UTM: 589398 / 4422064

Situació del bé objecte de modificació de la delimitació

Es localitza entre les cases del mateix nom, Binicodrell de Darrere, i el cementeri des Migjorn Gran.

Descripció i estat de conservació

Assentament talaiòtic amb dos talaiots. Antigament era un poblat de grans dimensions que descriu la bibliografia antiga. Ramis (1818) cita 4 talaiots ben conservats i 2 en runes. Blasco (1879) en cita 5. Actualment el talaiot del N, el que està més a prop de les cases, és el millor conservat. Té una rampa d'accés l'antiguitat de la qual alguns investigadors han posat en dubte. El talaiot del S, el que està més a prop del cementiri, està molt degradat i el seu parament està reconstruït amb pedra menuda. Segons la planimetria d'Hernández Mora (1922) tenia un portal d'entrada, corredor i cambra circular.

En superfície hi ha fragments de ceràmica talaiòtica, tardopúnica, romana i islàmica.

Descripció de la modificació de la delimitació de l'entorn

La nova delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica és la que es projecta en el plànol annex i travessa la parcel·la de l'Ajuntament per la paret seca existent fins a la paret mitgera amb les cases de Binicodrell de Darrere. L'àrea del jaciment és la que figura amb trama ratllada al plànol adjunt. L'àrea de l'entorn de protecció és la que abraça una distància màxima de 70 m metres al voltant de les restes adaptada als límits de parets i carreteres i que figura amb línia contínua al plànol adjunt.

Titular del dret de propietat

Ajuntament des Migjorn Gran

Referència cadastral: 9522572EE8292S0001HF

Registre de la Propietat: finca 11387 des Mercadal, tom 1853, llibre 233, foli 160

Criteris bàsics que amb caràcter específic han de regir les intervencions sobre l'entorn

Les intervencions sobre el bé o el seu entorn de protecció han d'anar encaminades a la protecció, la investigació, l'estudi i la valoració del bé. S'hi permeten els treballs agrícoles si aquests es fan amb erxos i tractors de rodes de goma i no afecten les estructures arquitectòniques; a l'àrea del jaciment, cal avisar el Servei de Patrimoni del CIM perquè practiqui les oportunes inspeccions. Igualment també és necessària l'autorització de la Conselleria de Cultura per mantenir bestiar porquí a l'àrea del jaciment, però no a l'àrea de l'entorn.

Interposició de recurs

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 21 de desembre de 2020

Per delegació de la presidenta

La secretaria

Rosa Salord Olèo

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)