Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 13355
Acord del Consell de Govern de 21 de desembre de 2018 de creació d’ajuts al copagament farmacèutic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El règim actual de copagament farmacèutic per a les persones beneficiàries de les prestacions del Servei de Salut de les Illes Balears va començar a regular-se mitjançant el Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, el qual va establir un seguit de percentatges de participació en el pagament del preu dels medicaments que havien de dur a terme els beneficiaris del sistema públic de salut, d’acord amb uns nivells d’enquadrament distints establerts en funció, fonamentalment, de les rendes econòmiques i la situació laboral.

Atesos els efectes d’aquest copagament, resta acreditat que esdevé necessari adoptar un seguit de mesures, tot amb l’objecte de pal·liar parcialment els efectes menys desitjables que es poden derivar del copagament farmacèutic establert actualment per l’article 102 del Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes farmacèutics, i garantir que aquesta participació en el pagament no serà un obstacle per a l’adherència als tractaments farmacològics.

Aquesta necessitat és especialment aguda en relació amb els col·lectius que més propensió presenten a la cronicitat de les patologies i a una consegüent polimedicació, com és el cas de la gent gran, habitualment jubilada, i a persones amb discapacitats.

En aquests grups de població els riscs que es deriven d’un abandonament total o parcial dels tractaments esmentats no només suposen un major perill per a la pròpia existència d’aquestes persones o d’una vida en les condicions de salut més òptimes possibles, sinó també que l’agudització d’aquestes patologies, derivades de l’abandonament dels tractaments, té sovint, des d’un punt de vista de finançament de la sanitat pública, uns costs molt superiors que els que es puguin derivar del finançament íntegre de la continuïtat del tractament.

Amb la finalitat d’evitar aquestes conseqüències indesitjables, el Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019, el qual, a hores d’ara, és objecte dels darrers tràmits parlamentaris abans que s’aprovi definitivament, recull la disposició addicional següent:

Disposició addicional cinquena

Prestació econòmica complementària per garantir l’adherència als tractaments farmacològics dels pensionistes residents a les Illes Balears

1. D’acord amb el que preveu l’article 2.3 a del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, en relació amb els punts 15 i 48 de l’article 30 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, s’habilita el Govern de les Illes Balears perquè, mitjançant un acord, estableixi una prestació econòmica que garanteixi l’adherència als tractaments farmacològics dels pensionistes residents a les Illes Balears, i assegurats del Sistema Nacional de Salut, amb targeta sanitària individual expedida pel Servei de Salut de les Illes Balears, que compleixin els requisits i les condicions que a aquest efecte es fixin en l’acord del Consell de Govern i, si s’escau, en el conveni de col·laboració que se subscrigui amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.

2. Les quanties i els col·lectius concrets de pensionistes beneficiaris de la prestació esmentada, que s’hauran d’identificar en funció dels trams establerts per a la targeta sanitària, el procediment per al seu reconeixement i pagament, que podrà ser anticipat i sense exigència de garanties, i, en general, tot el règim jurídic de la prestació s’han de regir per l’acord del Consell de Govern i, si s’escau, pel conveni de col·laboració esmentats en l’apartat anterior, amb efectes a partir de l’1 de gener de 2019, i amb càrrec a les consignacions pressupostàries oportunes del Servei de Salut de les Illes Balears dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Aquesta disposició es dicta amb l’objecte de fer efectiva aquesta prestació immediatament després de l’entrada en vigor del que és ara el Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019, per tal que es dugui a terme l’adopció de l’acord del Consell de Govern.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut, en la sessió de dia 21 de desembre de 2018, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Crear, d’acord amb el que preveu la disposició addicional cinquena del Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019, uns ajuts públics per compensar les despeses derivades del règim d’alguns dels copagaments concrets establerts en l’article 102 del Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de garanties i ús racional del medicament, amb l’objecte de garantir l’adherència als tractaments farmacològics per part dels col·lectius de persones amb condició de pensionistes i assegurats del Sistema Nacional de Salut residents a les Illes Balears i amb targeta sanitària individual expedida pel Servei de Salut de les Illes Balears.

El dret i el règim de concessió, el pagament i la justificació d’aquests ajuts es regeixen pels criteris següents:

a. Són beneficiàries d’aquests ajuts les persones pensionistes i assegurades del Sistema Nacional de Salut residents a les Illes Balears i amb targeta sanitària individual expedida pel Servei de Salut de les Illes Balears que estiguin compreses en els col·lectius de subjectes descrits en els punts b) i c) de l’apartat sisè de l’article 102 del Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, els quals corresponen específicament i respectivament als codis de règim d’aportació de targeta sanitària TSI 002-01 i TSI 002-02.

b. L’import de l’ajut individual per a cada pensionista titular de targeta sanitària individual amb codi TSI002-01 és de 8,14 € mensuals màxims.

c. L’import de l’ajut per al pensionista titular de targeta sanitària individual amb codi TSI002-02 és de 18,32 € mensuals màxims.

d. Els ajuts seran objecte de pagament anticipat, en la forma que es preveu en els punts següents, i s’han d’atendre amb càrrec als crèdits consignats en la partida pressupostària 60001.412B01.48900.00 d’aquest pressuposts.

e. La sol·licitud dels ajusts es considera feta amb la primera presentació mensual a una oficina de farmàcia o servei de farmàcia hospitalària de la targeta individual de cada beneficiari, per a la dispensació i la retirada de medicaments i productes farmacèutics finançats pels fons del Sistema Nacional de Salut. Això s’entén sense perjudici del dret de la persona beneficiària a renunciar en qualsevol moments als ajuts, el qual s’ha de manifestar per escrit adreçat a la Direcció General del Servei de Salut de les Illes Balears.

f. Una vegada els beneficiaris que defineix el punt 1.a) d’aquest Acord presenti la targeta sanitària individual per a la retirada de medicaments en la forma que es preveu en el punt precedent, l’oficina o servei de farmàcia dispensador no ha de fer cap tipus de cobrament de tot o part del preu dels medicaments dispensats al beneficiari.

g. El pagament de la part del preu del medicament objecte de l’ajut s’ha de fer mitjançant la facturació per part de l’oficina de farmàcia del preu íntegre del medicament al Servei de Salut de les Illes Balears, facturació que es durà a terme i es pagarà per mitjà de l’aplicació dels procediments i l’actuació que actualment estan pactats o que en el futur hi puguin estar amb el Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears com a entitat col·laboradora en la gestió d’aquests ajuts.

h. Es considera justificada la despesa derivada de cada ajut individual concedit per la concurrència de la prescripció del medicament o producte farmacèutic per part del facultatiu o titulat de grau competent, la dispensació per part de l’oficina de farmàcia o servei de farmàcia corresponent i la retirada del medicament o producte sanitari corresponent.

i. Prèviament al pagament a les oficines de farmàcia dels imports facturats d’acord amb el punt setè, els òrgans competents del Servei de Salut de les Illes Balears han de comprovar la correcció i la procedència dels ajuts atorgats, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears ha de dictar, prèviament al pagament esmentat, una resolució que aprovi la relació dels beneficiaris i dels ajuts concedits i dels rebutjats pels beneficiaris, resolució que s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

j. Resten excloses de la percepció dels ajuts les persones que es trobin en les causes de prohibició establertes en la normativa bàsica estatal i la normativa autonòmica en matèria de subvencions. La concurrència o manca de concurrència d’aquestes circumstàncies serà objecte d’investigació d’ofici per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Indicar que, una vegada publicat aquest Acord, únicament produirà efectes des de l’entrada en vigor de la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a 2019, i aquesta eficàcia restarà condicionada al fet que la Llei esmentada contengui els termes (amb el mateix ordinal o diferent) de la disposició addicional cinquena del Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019 en la forma transcrita prèviament a l’expositiu de l’Acord o, en cas que s’hagi esmenat en tràmit parlamentari, que aquest Acord sigui compatible com a desplegament dels termes resultants finals d’aquella disposició.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  

 Palma, 21 de desembre de 2018

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra