Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 13209
Aprovació definitiva del Reglament del Consell municipal de la Joventut d'Inca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent finalitzat el termini per a la formulació d’al·legacions i/o presentació de reclamacions i suggeriments contra l’acord adoptat per l’Ajuntament en Ple, en sessió ordinària celebrada el dia 27 de setembre de 2018, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears en data 18 d'octubre de 2018, núm.  129, relatiu a l’aprovació inicial del Reglament del Consell Municipal de la Joventut d'Inca,  sense que s’hagi formulat cap al·legació, reclamació i/o suggeriment, de conformitat amb el que estableix l’article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, modificada per la Llei 11/1999, de 21 d’abril, així com l’article 102 de la Llei 20/2006, de 15 desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, queda definitivament aprovat el Reglament en qüestió. A continuació es fa públic el text íntegre.

"REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE LA JOVENTUT D’INCA

Les associacions i entitats són les que marquen el dinamisme i moviment de les ciutats. A Inca tenim un gran teixit associatiu, amb un gran potencial, però moltes d’elles estan en un estat de immobilisme o aturades i sense gaire activitat.

Es cert que al darrer any han estat diversos els joves que han contactat amb nosaltres per emprendre un projecte d’associacionisme en diferents disciplines. L’àrea de joventut, ha respost amb el suport i assessorament per la constitució d’aquestes associacions.

Des de l’àrea de joventut volem donar una empenta a les associacions per tal de que aquestes es desenvolupin i siguin de forma real i efectiva, els representants de les inquietuds dels ciutadans d’Inca.

Des de l’Àrea de Joventut considerem que els joves del municipi ha de ser part de la vida social i han de participar de forma activa a totes les entitats i associacions que formen part de la nostra ciutat.

Per la representació real dels joves en qüestions que realment els afecten, des de la Regidoria de Joventut, crearem el Consell de la Joventut a Inca, com a òrgan consultor de les polítiques que en joventut, duguem endavant d’aquesta Regidoria.

Aquest consell de la Joventut estarà format per tots aquells joves que vulguin fer-ho, però prioritzarem a representants de associacions o grups formals de joves, intentant formar un consell d’experts en diferents àrees i temes, aconseguint així una amplia visió de la Inca que volen tenir els Joves.

Article 1

Definició

El Consell Municipal de Joventut és un òrgan de participació dels joves de la Ciutat d’Inca amb naturalesa consultiva que pretén promoure la participació juvenil, dinamitzar activitats i fer partícips als joves dels assumptes rellevant de la nostra ciutat, així com incloure la visió juvenil en aspectes de la gestió diària.

Article 2

Objectius

Els objectius generals del Consell de la Joventut són:

1.- Col·laborar amb les iniciatives i accions que du a terme l’ Ajuntament d’Inca.

2.- Assessorar i donar respostes efectives en qualsevol àmbit.

3.- Inserció I participació de joves en aspectes de la vida social, cultural, I econòmica de la nostra ciutat

4.- Reduir obstacles dels joves en la seva participació efectiva

5.- Vetllar per la representativitat del col·lectiu joves dins els aspectes de la vida social del nostre municipi.

 

Article 3

Composició

El Consell de la Joventut estarà compost:

  • El batle o batlessa, o membre de la corporació en qui delegui, president o presidenta del Consell.

  • El regidor o regidora de Joventut, vicepresident o vicepresidenta del Consell.

  • Representants seccions juvenils del grups polítics amb representació.

  • Representants de associacions amb seu al Hostal d’entitats juvenils del Casal de Jove Sa Fàbrica.

  • Representants del grups de música que facin ús del espais municipals per assaig

  • Representants de Clubs esportius.

  • Qualsevol Jove organitzat que vulgui participar.

Article 4

Competències i funcions

Corresponen als membres del Consell de la Joventut, en relació amb les seves competències, les funcions següents:

1.- Analitzar i Debatre sobre la realitat juvenil local i informar i comunicar a la societat d’Inca i a l’Ajuntament sobre aquesta realitat.

2.- Fer propostes d’actuacions sobre temes concrets (treball, habitatge, cultura...) i implementar accions i campanyes que facilitin l’emancipació juvenil

3.- Participar en disseny, execució i avaluació de les polítiques locals de joventut.

4.- Diagnosticar, planificar i desenvolupar activitats per als joves, més enllà de les ja organitzades per la Regidoria i per la resta d’entitats juvenils i locals.

5.- Impulsar la col·laboració i la cooperació entre associacions i altres entitats que treballin en temes de joventut.

Els acords que adopti el Consell Municipal de Joventut, seran sotmesos a la consideració de les àrees municipals a les quals afecti, i si s'escau al corresponent òrgan municipal.

Aquests acords del CMJ, tindran caràcter no vinculant. No obstant això, l'Ajuntament d’Inca determinarà les línies generals de les seves polítiques de joventut atenent a les propostes que formuli el Consell Municipal de Joventut

L'Ajuntament d’Inca informarà al Consell Municipal de la Joventut de les decisions que adopti en l’àmbit de desenvolupament de les accions en matèria de joventut.

Article 5

Organització

Els òrgans del Consell Municipal de Joventut són:

  • L'Assemblea Plenària

  • La Presidència

  • La Vicepresidència

  • La Comissió permanent

  • Les Taules Joves

1.- L'Assemblea Plenària

És l’òrgan de màxima representació del Consell. Està integrada per la totalitat de les persones representants de les entitats membres del Consell Municipal de Joventut,

L'Assemblea Plenària estarà constituït per:

a) President/a Alcaldia i/o Regidor de Joventut de l’ajuntament d’Inca

b) Vicepresident/a, regidor o regidora de joventut.

d) Secretari/a Representant de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament D’inca

c) Vocals: La resta de la Composició del Consell de la Joventut d’Inca

Les funcions del Plenari del Consell són:

a. Aprovar les propostes de modificació d'aquest Reglament i elevar-les al Ple de l'Ajuntament d’Inca per a la seva tramitació reglamentària.

b. Aprovar el programa de treball.

c. Aprovar el calendari de reunions dels diferents òrgans del Consell Municipal de Joventut

d. Aprovar la memòria anual d'activitats realitzades.

e. Aprovar i elevar a l'Ajuntament per a la seva tramitació reglamentària les propostes d'actuació consensuades en les diverses comissions de treball, sempre que siguin de tràmit o constitueixin execució de decisions o programes ja aprovats pel l'Assemblea Plenària.

f. Aprovar l'admissió de nous membres.

g. Proposar i aprovar la constitució de Taules Joves.

h. Acordar la renovació dels òrgans del Consell d'acord amb el que es preveu en aquest reglament.

i. Aprovar l’acta del Plenari anterior, què s’haurà d’enviar als seus membres 15 dies abans del Plenari Funcionament del plenari

El Plenari es reunirà de manera ordinària, com a mínim, 1 vegada a l’any. De manera extraordinària, es reunirà quan la convoqui el/la president/a i a sol·licitud d'una tercera part dels membres del Plenari mitjançant una petició en què s'expliquin i es justifiquin els motius i la urgència de la convocatòria.

Les reunions del Plenari quedaran constituïdes vàlidament sempre que, una vegada convocada formalment, hi concorrin a més del/la President/a, o qui legalment el substitueix, i del secretari/a, almenys una tercera part dels membres integrants. Si no s'arriba al quòrum, es reunirà mitja hora més tard, en segona convocatòria i quedarà legalment constituïda qualsevol que sigui el nombre d'assistents, que mai podrà ser inferior a tres.

Les convocatòries d'aquest òrgan es faran per escrit amb una antelació mínima de quinze dies naturals per a les ordinàries i de quatre dies hàbils per a les extraordinàries, fixant sempre el lloc, el dia i l'hora, i adjuntant-hi l'ordre del dia.

Els acords del Plenari del Consell s'adoptaran en votació ordinària i per majoria dels assistents. En tot cas, es tendirà a què els acords es prenguin per consens i unanimitat en aquelles qüestions en les quals persisteixin diferències.

No s’admetrà vot per representació.

2.- La presidència

Correspon a la presidència del Consell:

a. Convocar les sessions ordinàries i extraordinàries del Consell i establir l'ordre del dia, tenint en compte, en el seu cas, les peticions de la resta de membres del Consell formulades amb suficient antelació.

b. Presidir les sessions de l'Assemblea Plenària.

c. Conduir els debats de les reunions, seguint l'ordre del dia, i vetllar perquè es respectin els principis de concurrència d'opinions i del libertat d'expressió.

d. Representar i/o designar la persona o persones que representen el Consell Municipal de Joventut.

e. Convidar, amb veu i sense vot, de les persones que es consideri oportú davant el tractament d'un tema concret, amb especials coneixements sobre l'àmbit juvenil o el tema en qüestió.

f. Executar els acords dels òrgans col.legiats del Consell.

g. Exercir el vot de qualitat per dirimir els empats.

3.- La Vicepresidència

a. La vicepresidència assistirà al/la president/a en l'exercici de les seves funcions, i el substituirà en cas d'absència, malaltia o vacant.

b. Convocar i coordinar la Comissió Permanent.

3.- La comissió permanent

Estarà formada per la vicepresidència, els membres del Consell i es reunirà al manco una vegada cada 3 mesos i cada vegada que ho sol·licitin un mínim de un 50% dels Seus membres, on es tractarà l’ordre del dia establert per tots els membres que vulguin aportar temes.

La Comissió Permanent tindrà capacitat per prendre decisions representatives del Consell en cas de consulta urgent en referència a la política municipal de joventut, donant-se compte a l'Assemblea en la primera sessió que celebri.

4.- Taules Joves

Es podran crear les taules joves que es considerin oportunes per aprofundir en àmbits temàtics concrets que siguin d'interès i hagin estat plantejats pel plenari del Consell, a proposta d'un dels seus membres i aprovat per majoria simple del mateix, o per la comissió permanent, amb posterior aprovació per part del plenari.

L'adscripció a les Taules Joves serà lliure per part de tots els membres de l'Assemblea Plenària del Consell.

Així mateix, podran incorporar-s'hi les persones integrants de les entitats representades i joves a títol individual que voluntàriament ho desitgin i/o que els membres del Consell, de forma consensuada, considerin oportú.

També hi podran formar part personal municipal i persones especialistes en els temes específics de cada comissió que la presidència i/o el Consell considerin adients.

Article 6

Renovació dels òrgans

Tots els òrgans del Consell s'hauran de renovar cada quatre anys i, en tot cas sempre, en ocasió de la renovació dels membres de la Corporació municipal.

Les entitats ciutadanes representades al Consell, hauran de comunicar de forma reglada els canvis produïts en la seva representació per causa de dimissió, substitució per malaltia, absència o qualsevol altra circumstancia justificada.

Així mateix, l'Ajuntament comunicarà al Consell les modificacions que s'esdevinguin en els seus representants i en els dels seus grups polítics municipals.

Article 7

Extinció

1. L'extinció del Consell Municipal de Joventut, només podrà ser considerada quan resulti acreditada la impossibilitat de complir els seus fins.

Disposició final

De conformitat amb el disposat a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, el present Reglament entrarà en vigor una vegada que s'hagi publicat el seu text íntegre en el BOIB i hagi transcorregut el termini a què es refereix l'article 113 de la citada Llei."

  

Inca, 13 de desembre de 2018

El Batle-President Virgilio Moreno Sarrió