Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SÓLLER

Núm. 14418
Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehícles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Ple de data 27 d´octubre de 2017 es va aprovar inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica. Finalitzat el període d'exposició pública i, atès que no s'han presentat al·legacions, s'aprova definitivament l'esmentada modificació i per aquest motiu, es publica el text íntegre de l'esmentat acord, que és el següent:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

FONAMENT LEGAL I FET IMPOSABLE

Art. 1er.- 1. De conformitat amb el disposat als articles 92 i següents del RDL 2/2004 de cinc de març, que aprova el Text Refós de les Hisendes Locals, s'estableix l'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA, que gravarà els vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per a circular per les vies públiques, qualsevol que sigui la seva classe i categoria.

2. Se considera vehicle apte per a la circulació el que hagués estat matriculat als registres públics corresponents i mentre no hagi causat baixa en els mateixos. Als efectes d'aquest impost també es consideraran aptes els vehicles provists de permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost els vehicles que havent estat donats de baixa en els registres per antiguitat del seu model, poden estar autoritzats per circular excepcionalment amb ocasió d'exhibicions, certàmens o carreres limitades als d'aquesta naturalesa.

SUBJECTE PASSIU

Art. 2on.- Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les Entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, al nom de la qual consti el vehicle en el permís de circulació.

EXEMPCIONS I BONIFICACIONS

Art. 3er.- 1. Estaran exempts de l'impost:

a) Els vehicles oficials de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, Agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, estaran exempts de l'impost els vehicles dels Organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c) Les ambulàncies i demés vehicles directament destinats a l'assistència sanitària, que pertanyin a la Creu Roja Espanyola.

d) Els vehicles per a persones amb grau de discapacitat reconegut a què es refereix la lletra A) de l’annex II del Reglament general de vehicles, aprovat pel Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre.

Així mateix, n’estan exempts els vehicles matriculats a nom de discapacitats per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s’ha d’aplicar mentre es mantinguin aquestes circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats a transportar-les.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no són aplicables als subjectes passius beneficiaris d’aquestes per a més d’un vehicle simultàniament.

A l’efecte del que disposa aquest paràgraf, es consideren persones amb grau de discapacitat les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33% i una puntuació igual o major a set punts en mobilitat reduïda.

e) Els autobusos urbans adscrits al servei de transport públic en règim de concessió administrativa atorgada pel municipi de la imposició.

f) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària provists de la Targeta d'Inspecció Agrícola.

2.- Per poder gaudir de les exempcions a què se refereixen les lletres d) i f) de l'apartat 1 del present article els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i causa del benefici. Declarada aquesta per l'Administració municipal s'expedirà un document que acrediti la seva concessió.

3.- Tindran una bonificació del 100 per 100 de la tarifa d’aquest impost tots aquells vehicles històrics, o aquells que tinguin una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys comptats a partir de la data de la seva fabricació. Si aquesta no es conegués es prendrà com a tal la de la seva primera matriculació, en el seu defecte, la data en que el corresponent tipus o variant es va deixar de fabricar.

El procediment de tramitació d’aquestes sol·licituds serà a instància de part, amb la presentació documental necessària per acreditar l’anterior supòsit; una vegada acreditada l’antiguitat del vehicle, mitjançant acord de la Junta de Govern Local es concedirà la bonificació.

4.-Els vehicles elèctrics i els que utilitzin pel seu funcionament exclusivament fonts d’energia no contaminant podran gaudir d’una bonificació del 50% de la quota de l’impost.

Els vehicles híbrids (motor elèctric-benzina, elèctric-gasoil o elèctric-gas), que estiguin homologats de fàbrica, podran gaudir d’una bonificació del 50% de la quota.

Totes les exempcions i bonificacions dels punts anteriors, es concediran a instància de part, i seran efectives a partir de l'any següent al de la seva tramitació, o del mateix anys, si es demana abans d'un mes de la data d'aprovació del padró municipal anual de dit impost. No podran tenir mai, caràcter retroactiu. Els sol·licitants hauran d'aportar la documentació acreditativa del compliment dels requisits exigits per a la seva concessió.

Per gaudir de les exempcions i bonificacions dels punts anteriors, serà necessari un certificat que acrediti estar al corrent de pagament de totes les obligacions tributàries d'aquest Ajuntament.

BASES I QUOTA TRIBUTÀRIA

Article 4rt.- Pel càlcul de l'import s'aplicarà el coeficient 1'72 al quadre de tarifes vigent, resultant, en conseqüència les següents quotes:

Coeficient d'increment

1,72

Potència i classe de vehicle

Quota euros

Q basica

Quota 2018

A) TURISMES

De menys de 8 cavalls fiscals

12,62

21,70

De 8 fins a 11'99 cavalls fiscals

34,08

58,60

De 12 fins a 15'99 cavalls fiscals

71,94

123,70

De16 fins a 19.99 cavalls fiscals

89,61

154,10

De més de 20 cavalls fiscals

112,00

192,60

B) AUTOBUSOS

De menys de 21 places

83,30

143,30

De 21 a 50 places

118,64

204,10

De més de 50 places

148,30

255,10

C) CAMIONS

De menys de 1.000 kg. de càrrega útil

42,28

72,70

De 1.000 a 2.999 Kg. de càrrega útil

83,30

143,30

De 2.999 a 9.999 Kg. de càrrega útil

118,64

204,10

De més de 9.999 kg. de càrrega útil

148,30

255,10

D) TRACTORS

De menys de 16 cavalls fiscals

17,67

30,40

De 16 a 25 cavalls fiscals

27,77

47,80

De més de 25 cavalls fiscals

83,30

143,30

E) REMOLCS I SEMIRREMOLCS ROSSEGATS PER

VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

De menys de 1.000 Kg. de càrrega útil

17,67

30,40

De 1.000 a 2.999 Kg. de càrrega útil

27,77

47,80

De més de 2.999 Kg. de càrrega útil

83,30

143,30

F) ALTRES VEHÍCLES

Ciclomotors

4,42

7,60

Motocicletes fins a 125 c.c.

4,42

7,60

Motocicletes de més de 125 fins a 250 c.c.

7,57

13,00

Motocicletes de més de 250 fins a 500 c.c.

15,15

26,10

Motocicletes de més de 500 fins a 1.000 c.c.

30,29

52,10

Motocicletes de més de 1.000 c.c.

60,58

104,20

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ

Art. 5è.- 1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, llevat del cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia en què es produeixi dita adquisició.

2. L'Impost se merita el primer dia del període impositiu.

3. L'Import de la quota de l'impost se prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa del vehicle.

RÈGIMS DE DECLARACIÓ I D'INGRÉS

Art. 6è.- La gestió, liquidació, inspecció i recaptació així com la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària correspon a l'Ajuntament del domicili que consti en el permís de circulació del vehicle.

Art. 7è.- 1. Qui sol·liciti davant la Prefectura Provincial de Trànsit la matriculació, la certificació d'aptitud per circular o la baixa definitiva d'un vehicle, haurà d'acreditar, prèviament, el pagament de l'impost.

2. A la mateixa obligació estaran subjectes els titulars dels vehicles quan comuniquin a la Prefectura Provincial de Trànsit la reforma dels mateixos, sempre que alterin la seva classificació a efectes d'aquest impost, així com també en els casos de transferència i de canvi de domicili que consti en el permís de circulació del vehicle.

3. Les Prefectures Provincials de Trànsit no tramitaran els expedients de baixa o transferència de vehicles si no s'acredita prèviament el pagament de l'impost.

Art. 8è.- El pagament de l'impost s'haurà de realitzar dins del primer trimestre de cada exercici per als vehicles que ja estiguessin matriculats o declarats aptes per a la circulació. En cas de nova matriculació o de modificació en el vehicle que alteri la seva classificació a efectes tributaris, el termini del pagament de l'impost o de la liquidació complementària serà de trenta dies a partir del següent al de la matriculació o rectificació.

Art. 9è.- 1. Anualment se formarà un Padró en el que figuraran els contribuents afectats i les quotes respectives que se liquidin per aplicació de la present Ordenança, el qual serà exposat al públic durant un mes, a efectes de reclamacions, previ anunci en el B.O.C.A.I.B. i edictes en la forma acostumada a la localitat.

2. Transcorregut el termini d'exposició al públic, l'Ajuntament resoldrà sobre les reclamacions presentades i aprovarà definitivament el Padró que servirà de base per la emissió dels documents de cobro corresponents.

Art. 10è.- Les quotes liquidades i no satisfetes en el període voluntari, se faran efectives per la via de constrenyiment, d'acord amb les normes del Reglament General de Recaptació.

 

FALLITS

Art. 11è.- Es consideraran fallits o crèdits incobrables aquelles quotes que no s'hagin pogut satisfer pel procediment de constrenyiment, per a la declaració de les quals se formalitzarà l'oportú expedient, d'acord amb el previngut al Reglament General de Recaptació.

INFRACCIONS I SANCIONS

Art. 12è.-Pel que fa a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que a les mateixes corresponguin en cada cas, s'estarà al disposat als articles 178 i següents de la Llei General Tributària, conforme s'ordena a l'article 12 del TRLRHL.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i serà d'aplicació a partir del dia 1 de gener de 2018 romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Sóller, 20 de desembre de 2017

El Batle
Jaume Servera Servera