Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 18348
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per aprofitament especial o utilització privativa d’entrades de vehicles a través de les voravies i les reserves de via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada finalitzat el termini d’exposició pública sense que s’hagin presentat al·legacions, ha resultat aprovada definitivament la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per aprofitament especial o utilització privatida d’entrades de vehicles a través de les voravies i les reserves de via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe. Es pública el text íntegre de la mateixa per la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l’article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Article 1. Fondament i naturalesa

D’acord amb el previst als articles 58 i 20.3 h  de la Llei 39/1988, de 28 desembre, reguladora de les hisendes locals, de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 de dit text legal, aquest Ajuntament estableix la taxa per entrades de vehicles a través de les voravies i les reserves de via pública per aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l’aprofitament especial que te lloc per l’entrada de vehicles a través de les voravies i la reserva de via pública per aparcaments exclusius, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe, especificat en les tarifes contingudes a l’article 5è. d’aquesta ordenança.

Article 3. Subjecte passiu

Son subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a que es refereix l’article 33 de la Llei General Tributària, a favor de les quals s’atorguin  les llicències per disfrutar l’aprofitament especial, o les que se’n beneficien  de l’aprofitament, si és que es varen procedir sense l’autorització corresponent.

En les taxes establertes per entrades de vehicles o carruatges a través de les voravies, tindran la condició de substituts del contribuent els propietaris de les finques i locals a on accedeixin dites entrades de vehicles, que podran repercutir, en el seu cas, les quotes sobre els respectius beneficiaris.

Article 4 Responsables.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants o col·laborin en la realització d’una infracció tributària.

2. Els coparticips o cotitulars de les Entitats jurídiques o econòmiques a que es refereix l’article 33 de la Llei General Tributària respondran  solidàriament en proporció a ses seves respectives participacions de les obligacions tributàries de dites Entitats.

3.Els administradors de persones jurídiques que no haguessin realitzat els actes necessaris de la seva competència per el compliment de les obligacions tributàries d’aquelles respondran subsidiàriament  dels següents deutes:

a) Quan s’ha comes una infracció tributària simple, de l’import de la sanció.

b) Quan s’hagi comes una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.

c) En supòsits de cessament de les activitats de la societat, de l’import de les obligacions tributàries pendents en la data del cessament.

1. La responsabilitat s’exigirà  en tot cas en els termes i de conformitat al procediment previst en la Llei General Tributària.

Article 5 Quota tributària

1. La quantia de la taxa  regulada en aquesta ordenança serà la que es fixa en les tarifes contingudes a l’apartat següent:

2. Les tarifes de la taxa seran les següents:

Epígraf 1.

a)   Per cada pas de vehicles a l’interior de l’immoble amb senyal de prohibició d’estacionament: 53,30 €/any, si l’immoble permet l’estacionament fins a quatre cotxes.

b)   Per cada cotxe que pugui contenir o condicionar que excedeixi dels quatre : 10 €/any/cotxe.

Epígraf 2.

a)   Per cada pas a l’interior d’una finca o trast que serveixi d’entrada de qualsevol classe de vehicles que sense que sigui portassa o garatge públic, pugui contenir fins a quatre cotxes, carros o fins a deu motocicletes o bicicletes. Cada any 8,00 €.

b)   El mateix que l’anterior però quan pugui contenir o condiciona fins a vint cotxes, carros o fins a cinquanta motocicletes o bicicletes, cada any 16,00 €.

c)    El mateix que l’anterior però quan pugui contenir o condicionar més de 20 cotxes, carros o cinquanta motocicletes o bicicletes. Cada any 39,46 €.

Epígraf 3.

Si l’entrada és pas o garatge públic, portasses de camions, tallers de reparació, lloguer de bicicletes, sigui quina sigui la seva capacitat. Cada any 31,98 €/any

Epígraf 4.

Reserva temporal de via pública per a vehicles particulars, amb autorització municipal prèvia, per metre lineal o fracció i dia:  1€/metre lineal/dia amb mínim de 20 €.

Epígraf 5.

Per autorització de reserva permanent de via pública, per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe, 3,95 €/m2./ l’any.

Epígraf 6.

Per entrega de placa d’autorització o prohibició, regulats en els epígrafs anteriors: 16,00 €.

Epígraf 7.

Locals destinats a garatges públics d’acord amb el que estableix l’Impost d’Activitats Econòmiques: 39,46 €/any

Quan per l’autorització de la utilització privativa s’utilitzin procediments de licitació pública, l’import de la taxa es determinarà per el valor econòmic de la proposició sobre la que recaigui la concessió, autorització o adjudicació.

Article 6   Meritació

La taxa merita quan s’iniciï l’ús privatiu o l’aprofitament especial, moment que, a aquests efectes, s’entén que coincideix amb el de concessió de la llicència, si aquesta es va sol·licitar.

Sense perjudici del previst en el punt anterior, serà precís dipositar l’import de la taxa quan es presenti la sol·licitud d’autorització per disfrutar especialment el domini públic local en benefici particular.

Quan s’hagi produït l’ús privatiu o aprofitament especial sense haver sol·licitat llicència, la meritació de la taxa te lloc en el moment de l’inici de dit aprofitament.

Article 7   Període impositiu

Quan la utilització privativa o l’aprofitament especial hagi de durar menys d’un any, el període impositiu coincidirà amb el determinat a la llicència municipal.

Quan la utilització privativa o aprofitament especial tingui una durada superior a un any, la meritació de la taxa tindrà lloc l’1 de gener de cada any i el període impositiu comprendrà l’any natural,  llevat en els supòsits d’inici o cessament en la utilització privativa o aprofitament especial, en que s’aplicarà el previst en els apartats següents.

Quan s’iniciï l’ocupació en el primer semestre, se pagarà en concepte de taxa corresponent a aquest exercici la quota íntegra. Si l’inici de l’ocupació te lloc en el segon semestre de l’exercici es liquidarà la meitat de la quota anual.   

Si es cessa en la ocupació en el primer semestre de l’exercici procedirà la devolució parcial de la quota (la meitat). Si el cessament te lloc en el segon semestre, no procedirà retornar cap import.

Quan no s’autoritzés  la utilització privativa o aprofitament especial, o aquest no resultés possible per causes no imputables al subjecte passiu, procedirà la devolució de l’import satisfet.

Article 8 Règim de declaració i ingrés

1. Quan es sol·liciti llicència per procedir a l’aprofitament especial, s’adjuntarà plànol detallat de l’aprofitament, es declararan les característiques d’aquest.

2. Les concessions de durada superior a un exercici, el pagament de la taxa se realitzarà en el període determinat per l’Ajuntament en el seu calendari fiscal.

Article 9  Infraccions i sancions

Les infraccions i sancions en matèria tributària es regiran per el disposat en la Llei General Tributària,  la seva normativa de desenvolupament i l’Ordenança General de Gestió, Inspecció i Recaptació de l’Ajuntament.

Disposició final

La present ordenança fiscal entrarà en vigor i serà d’aplicació l’endemà d’haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, només es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, en el període de dos mesos, comptats a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. No obstant l'anterior, es pot formular qualsevol altre recurs que es consideri oportú.

 

Felanitx, dia 9 de desembre de 2015

El batle
Joan Xamena Galmés