Secció I. Disposicions generals
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 188505
Ordre 5/2022, de 29 de març de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria per a l’any 2022 de subvencions per al suport a la implementació de la normativa de residus i el foment de l’economia circular a les Illes Balears finançat per la Unió Europea-Next Generation EU
Preàmbul
I
La pandèmia de la COVID-19 ha tingut unes conseqüències no només per a la salut de les persones, sinó també per al teixit social i econòmic, que ha donat lloc a l'àmbit de la Unió Europea a un paquet de mesures per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea, que s'han traduït, entre d'altres, en l'Acord del Consell Europeu, de 21 de juliol del 2020, sobre el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i l'Instrument Europeu de Recuperació, també anomenat Next Generation EU (NGEU), així com en l'aprovació del Pla de recuperació per a Europa; i en el Reglament (UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència.
Les mesures de la Unió Europea s'articulen bàsicament en dues vies: el Marc financer plurianual (MFP) per als exercicis 2021-2027 i l'Instrument europeu de recuperació, també anomenat Next Generation UE, amb una dotació de 750 mil milions d'euros, amb la finalitat de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del SARS-CoV-2 i impulsar inversions i reformes en els àmbits d'actuació prioritaris a nivell europeu, estructurats en els 6 pilars establerts a l'article 3 del reglament 2021/241, entre els quals cal destacar, entre d'altres i als efectes d'aquesta Ordre, la transició ecològica, la transformació digital i la cohesió social i territorial.
Els recursos dels Mecanisme de recuperació i resiliència (d'ara endavant MRR) es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència que han d'aprovar els seus Estats membres (cap. III del Reglament UE 2021/241).
II
L'Estat espanyol va aprovar el Pla de recuperació, transformació i resiliència, mitjançant Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021 (BOE 130 de 30/4/2021), i una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu, en data 13 de juliol de 2021.
En el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya, dins l'apartat relatiu a «Descripció d'inversions i reformes», estableix 30 components, entre ells el component 12, relatiu a la «Política industrial España 2030», en el qual s'inclou el subcomponent anomenat «Pla de suport a la implementació de l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) i a la normativa de residus» (component 12.I3), l'objectiu del qual es contribuir al foment de l'economia circular a Espanya mitjançant el finançament de projectes destinats a aplicar el marc nacional de regulació de residus i assolir els objectius de la UE en l'àmbit dels residus, així com fomentar projectes innovadors d'economia circular en el sector privat per a facilitar la transició cap a l'economia circular.
La Conferència Sectorial de Medi Ambient, en la seva reunió de 14 d'abril de 2021, aprova els criteris objectius de distribució i la distribució territorial dels crèdits pressupostaris entre les Comunitats Autònomes i Ciutats amb Estatut d'Autonomia destinats al projecte d'inversió que anomena «Plan de apoyo a la implementación de la normativa de residuos, Programa de Economía Circular y Plan de Impulso al Medio Ambiente-PIMA Residuos».
Les bases reguladores, la dotació pressupostària per al finançament del projecte, la fixació dels criteris objectius que serveixen de base per a la distribució territorial dels fons i la seva distribució territorial resultant figuraren a l'Annex de l'Acord de la Conferència sectorial de Medi Ambient esmentat.
Segons l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient les ajudes tenen com a objectiu accelerar les inversions necessàries per a millorar la gestió dels residus a l'Estat espanyol i garantir el compliment dels nous objectius comunitaris en matèria de gestió de residus municipals i d'envasos i residus d'envasos, fonamentalment. Per una altra banda, les bases reguladores aprovades preveuen que un màxim del 2% del pressupost transferit pugui ser destinat a despeses de gestió. Aquestes despeses de gestió inclouen, entre d'altres, el cost de la prestació de serveis específics corresponents a la tramitació d'expedients de sol·licitud d'ajudes amb la seva avaluació administrativa i tècnica i la seva resolució; el cost de la prestació de serveis específics relacionats amb les actuacions de control i verificació del pagament de l'ajuda i la inspecció del procés, així com, en cas necessari, la revocació i reintegrament de les ajudes; el cost de la prestació de serveis específics d'atenció a consultes dels sol·licitants i el cost de les activitats específiques de promoció i difusió del programa.
Aquest Acord s'adopta de conformitat amb l'article 148.2.f) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i amb l'article 86 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, General Pressupostària, i després de l'Acord del Consell de Ministres, de 23 de març de 2021, pel qual s'autoritza la proposta de distribució territorial per a l'execució dels crèdits pressupostaris per al seu sotmetiment a la Conferència Sectorial de Medi Ambient.
III
A l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la quantia assignada per executar el «Plan de apoyo a la implementación de la Estrategia Española de Economia Circular (EEEC)» és de 15.876.840,19 € (quinze milions vuit-cents setanta-sis mil vuit-cents quaranta euros i dinou cèntims)
Aquest import és transferit a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dia 1 de juny de 2021 per part del Ministerio para la Transición Ecológica y Reto Demográfico.
L'import màxim que la comunitat autònoma pot destinar a les despeses de gestió del « Pla de suport a la implementació de la normativa de residus» és de 317.536,80 € (tres-cents desset mil cinc-cents trenta-sis euros i vuitanta cèntims).
El Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i la declaració de projectes estratègics que s'hi inclouen es va aprovar per Acord del Consell de Govern, de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137 de 7/10/2021). En el seu annex 2 es declaren estratègics, entre d'altres, les convocatòries d'ajudes per a la millora de la gestió dels residus, que formen part de l'eix «2_Sostenibilitat» i que s'identifica amb el número 39.
Així mateix, l'Acord del Consell de Govern de 31/1/2022, manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears amb la lluita contra el frau i aprova el Pla de mesures antifrau en l'àmbit d'execució del fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència- Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 17, d'1 de febrer de 2022).
IV
La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm.173, de 18/12/2021), sota la rúbrica «especialitats en matèria de subvencions» (capítol VI, articles 15 a 17), estableix, entre d'altres especialitats, que les bases reguladores de les subvencions puguin incorporar la convocatòria i que el procediment d'aprovació de les bases ha de seguir exclusivament el tràmits de: resolució d'inici, informe dels serveis jurídics, i, si escau, fiscalització prèvia de la Intervenció general. Els informes s'han d'emetre en termini màxim de 10 dies naturals, limitant la fiscalització prèvia de la Intervenció General als aspectes de la convocatòria susceptibles de la fiscalització (art. 15, apartats 1 i 2).
A aquests tràmits s'ha de afegir, per una banda, la certificació de la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la conselleria de Fons Europeus, Universitats i Cultura, prevista a l'apartat segon, 3r, de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, pel qual s'aprova el Pla estratègic autonòmic -estratègic d'inversions Illes Balears 2030- i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm.137 de 7/10/2021); i per altra banda, el tràmit de l'aprovació de l'Ordre pel Conseller de Medi Ambient i Territori (art. 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears), i la seva publicació en el butlletí oficial de les Illes Balears (art. 52, Llei 1/2019) i a la plana web http:// residus.caib.es.
El Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori va emetre l'informe, de caràcter preceptiu, en data 8 de març de 2022; i la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va emetre l'informe de fiscalització prèvia limitada als aspectes objecte de fiscalització en data 22 de març de 2022.
V
La Conselleria de Medi Ambient i Territori, d'acord amb el previst a la Llei 4/2021 (art. 15.1) i al Reial Decret Llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de la Administració Pública i per a la execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (art. 61.1), ha optat per incorporar la primera convocatòria de subvencions a les bases reguladores, mitjançant la fórmula d'establir-hi a l'annex 1 la primera convocatòria de subvencions per al suport a la implantació de la normativa de Residus i el foment de l'economia circular a les Illes Balears finançat per la Unió Europea Next Generation UE.
La present Ordre consta de vint-i-vuit articles, dividits en un capítol preliminar i cinc capítols, així com de tres disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició final i nou annexos.
El capítol preliminar (articles 1 a 5), sota la rúbrica de «disposicions generals», es refereix a l'objecte i la finalitat de l'Ordre, a la procedència del fons objecte de la subvenció i als principis aplicables a les subvencions, així com a la distribució territorial, l'import de les subvencions i la compatibilitat amb d'altres ajuts o subvencions.
El capítol I (articles 6 a 8), es refereix a les qüestions subjectives relatives als òrgans competents, els beneficiaris i les obligacions d'aquests beneficiaris, amb una remissió a l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Subvencions, especificant i detallant les obligacions aplicables assenyalades a la legislació de subvencions, i a la normativa estatal i comunitària aplicable.
Les línies i despeses subvencionables es recullen en el capítol II (articles 9 a 11), assenyalant que els projectes subvencionables s'articulen en línies i cada una de les línies en sublínies, que es detallen i particularitzen a un annex; als requisits tècnics dels projectes, amb una remissió a un altre annex, i a les despeses subvencionables i no subvencionables, que es recullen també en un annex, atesa la seva extensió i complexitat.
El procediment d'atorgament de les subvencions s'ha detallat en el capítol III (articles 12 a 20), recollint essencialment les fases d'iniciació, els requisits i documents de la sol·licitud, l'esmena de deficiències, la instrucció, els criteris objectius que han de regir l'atorgament de la subvenció, el tràmit d'audiència previ a la proposta de resolució, el termini per resoldre, notificar i el sentit del silenci administratiu, la resolució, així com la pròrroga, modificació i anul·lació de la resolució de concessió. El criteri que s'ha seguit en aquest procediment es basa en el procediment administratiu general, regulat a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú.
El capítol IV (articles 21 a 26), es refereix a la subcontractació o encàrrec a mitjans propis, a la justificació de les despeses, al pagament de la subvenció, així com a la revocació, reintegrament, informació, comunicació i publicitat, fent una detallada regulació dirigida als sol·licitants i també a la pròpia Administració pública.
El règim d'infraccions i de sancions es recull al capítol V (articles 27 i 28), amb una remissió al règim que estableix el títol V del Decret Legislatiu 2/2005 i a la Llei 39/2015 i al Reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració pel que fa al procediment sancionador i als òrgans competents.
La important disposició addicional primera preveu la possible aprovació d'una guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció, el contingut de la qual forma part del règim jurídic de la subvenció, tal i com es recull a la Instrucció de l'interventor general de l'Administració de l'Estat, relativa a l'abast i contingut de les bases reguladores de subvencions que han d'emetre les intervencions delegades, d'acord amb l'article 17 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
També s'especifica que les notificacions seran telemàtiques (disposició addicional segona) i el caràcter reglamentari de l'Ordre i els seus annexos, llevat de l'annex 1, relatiu a la convocatòria, que té el caràcter d'acte administratiu.
L'extensió i complexitat de la matèria regulada han aconsellat, des del punt de vista de la tècnica legislativa, l'existència de nou annexos, el primer dels quals es refereix a la convocatòria per a l'any 2022 i la resta d'annexos a les següents qüestions: l'absència de conflicte d'interessos (annex 2), les línies subvencionables (annex 3), els requisits tècnics dels projectes (annex 4), les despeses subvencionables i no subvencionables (annex 5), el model de sol·licitud i documentació annexa (annex 6), els criteris generals que han de regir l'atorgament de les subvencions (annex 7), les obligacions del subcontractistes i mitjans propis (annex 8) i la justificació de les despeses (annex 9). Una part important d'aquests annexos són o inclouen models que tracten de facilitar als beneficiaris l'obtenció de les subvencions.
Per tot això, d'acord amb el previst a l'article 12 del Decret legislatiu 2/2005, en relació amb l'article 15.2 de la Llei 4/2021 de 17 de desembre, i l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent
ORDRE
Capítol preliminar
Disposicions generals.
Article 1
Objecte
1. L'objecte d'aquesta ordre, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), és:
a. Establir les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per al suport a la implementació de la normativa de residus i al foment de l'economia circular a les Illes Balears, en el marc del PRTR.
b. Aprovar la convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per al suport a la implantació de la normativa de Residus i el foment de l'economia circular a les Illes Balears amb el finançament de la Unió Europea Next Generation UE, que s'adjunta com a annex 1.
Article 2
Finalitat
1. La finalitat genèrica dels ajuts prevists en aquestes bases es contribuir a la consecució dels objectius relacionats amb la Mesura C12.I3 del component 12 de l'annex del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya aprovat per la Decisió d'execució del Consell de 13 de juliol de 2021.
2. En particular, les finalitats específiques i objectius dels ajuts son:
a. Implantació de noves recollides separades de bioresidus, i millora de les existents.
b. Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament
c. Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament.
d. Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.), i millora de les plantes de tractament mecànic-biològic existents.
Article 3
Procedència dels fons objecte de subvenció i principis aplicables
1. Les subvencions es concedeixen amb càrrec als fons assignats a les Illes Balears en el «Plan de apoyo a la implementación de la normativa de residuos», dins els límits determinats per les disponibilitats pressupostàries de cada exercici.
2. Les subvencions s'han de gestionar d'acord amb els principis següents:
a. Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.
b. Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.
c. Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
d. Principi de concurrència competitiva, mitjançant la comparació en un únic procediment de les sol·licituds presentades, amb la finalitat d'establir un ordre de prelació entre aquestes d'acord amb els criteris de valoració establerts en aquestes bases i en les corresponents convocatòries.
Article 4
Distribució territorial del fons i import de les subvencions
1. La distribució dels fons a que es refereix aquesta Ordre ha de tenir en compte les necessitats de cada illa per fer front a la gestió dels residus, i la convocatòria establirà els percentatges de distribució per a cada una de les illes, aplicant el criteri que s'estimi mes adient establert a la Llei 3/2014, de 17 de juny, del sistema de finançament definitiu dels consells insulars.
2. El sobrant del percentatge de crèdit assignat a cada una de les illes s'incorporarà a la resta d'illes, en els termes que estableixi la convocatòria.
3. L'import màxim de les subvencions es del 90% del cost total subvencionable del projecte, sense que en cap cas l'import de la subvenció superi, en concurrència amb d'altres subvencions, el cost del projecte objecte de la subvenció.
Article 5
Compatibilitat amb d'altres ajuts o subvencions
Les ajudes previstes en aquestes bases no són compatibles amb els Projectes Clima, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible (FES-CO2), però sí amb altres ajudes, ingressos o recursos per la mateixa finalitat, procedents de qualsevol altra administració o entitat pública nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, sense que, en cap cas, l'import conjunt de les subvencions o ajudes superi el cost del projecte que el beneficiari ha de realitzar o el valor de la situació objecte de finançament, d'acord amb l'article 20 del Decret Legislatiu 2/2005.
Capítol I
Òrgans competents, beneficiaris i obligacions dels beneficiaris
Article 6
Òrgans competents
1. Son òrgans competents, als efectes d'aquestes bases:
a. El conseller de Medi Ambient i Territori per a:
1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.
2n. L'atorgament o denegació de les subvencions, la seva modificació, revocació o reintegrament.
3r. La resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus i greus, però no per a les molt greus que correspon al Consell de Govern.
4t. L'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir el risc de frau, corrupció i conflicte d'interessos. En tot cas, vetllarà pel compliment del Pla de mesures antifrau aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022 pel qual es manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears de lluita contra el frau i s'aprova el Pla de Mesures Antifrau, en l'àmbit d'execució dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència – Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
5è. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la conselleria de Medi Ambient i Territori.
b. El director general de Residus i Educació Ambiental per a:
1r. La tramitació de les sol·licituds de subvencions, designant l'instructor o instructors i elevant al conseller la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions, la seva modificació, revocació o reintegrament.
2n. La iniciació del procediment de revocació o reintegrament de subvencions, així com d'inici del procediment sancionador.
c. L'instructor/instructors, per dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades que han de servir de base a la resolució i, en particular, les previstes a l'article 16.2 del Decret Legislatiu 2/2005.
d. La comissió avaluadora, per examinar, a la vista de l'informe previ i altres actuacions de l'instructor/instructors, les sol·licituds presentades i emetre un informe que ha de servir de base per a l'elaboració de la proposta de resolució que el director general ha d'elevar al conseller.
2. Tots els intervinents en el procediment de concessió de subvenció han de manifestar, de forma expressa, l'absència de conflicte d'interessos, mitjançant una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), d'acord amb el model relatiu als òrgans administratius establerts a l'annex 2 d'aquesta Ordre. En tot cas, es considera que han de signar la declaració d'absència d'interessos els òrgans competents per iniciar, instruir, tramitar i resoldre el procediment de concessió de subvencions, els empleats públics que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries, així com en la instrucció del procediment, i els membres de la comissió avaluadora.
En el cas de conflicte d'interessos, la persona afectada concretarà la sol·licitud o sol·licituds sobre les quals recau l'esmentat conflicte i s'abstendrà d'intervenir en tot el procediment.
Article 7
Beneficiaris
1. Poden ser beneficiaris de les subvencions o ajuts previstes a la present Ordre, segons les línies d'actuació subvencionables previstes en el seu article 9, les persones i entitats que especifiqui concretament la convocatòria, i que, amb caràcter general poden ser:
a. Els consells insulars, per a les línies 1, 2, 3 i 4.
b. Els municipis, per a les línies 1 i 4.
c. Les mancomunitats de municipis, per a les línies 1 i 4.
d. Els consorcis amb participació d'entitats locals que tenguin atribuïda la competència de prestar els serves de recollida o de tractament de residus i que presentin projectes sobre els serveis de la seva competència, per a les línies 1, 2, 3 i 4.
e. Els gestors de residus, definits a l'article 3.n de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, per a les línies 2, 3 i 4.
2. De conformitat amb l'Acord de la Conferencia Sectorial de Medi Ambient de 14 d'abril de 2021, quan els beneficiaris siguin entitats jurídiques privades és d'aplicació la normativa comunitària en matèria d'ajudes compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.
3. Una mateixa entitat pot sol·licitar una subvenció per executar projectes de diferents línies, sempre que es presentin clarament desagregats uns dels altres, identificant la línia d'actuació a la qual es vol incloure la sol·licitud i les partides finançables a cada una d'elles.
4. No poden concórrer a la convocatòria, simultàniament i per als mateixos projectes, les entitats locals i els consorcis dels quals formen part les entitats locals corresponents. Cada projecte només podrà ser subvencionat una vegada.
5. No poden esser beneficiàries de les subvencions o ajuts prevists a la present Ordre les entitats i persones en les quals concorri alguna de les prohibicions per a ser beneficiaris que estableix l'article 10 del Decret Legislatiu 2/2005. La justificació de no estar sotmeses a les prohibicions per ser-ne beneficiaris s'efectuarà mitjançant declaració responsable, llevat que l'interessat opti per un altre medi de justificació.
Article 8
Obligacions dels beneficiaris
1. Els beneficiaris han de complir les obligacions generals que s'estableixen a l'article 11 del Decret Legislatiu 2/2005 i les que s'estableixen en aquesta Ordre.
2. En tot cas, són obligacions dels beneficiaris, entre d'altres:
a. Sol·licitar els permisos i autoritzacions necessàries per poder executar les accions i projectes finançats.
b. Adquirir el compromís de finançar la part del pressupost que no cobreixi la subvenció sol·licitada.
c. Justificar davant l'òrgan concedent el compliment dels requisits i de les condicions, així com la realització del projecte i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o gaudi de la subvenció.
d. Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'indiquen, essent d'aplicació l'article 25 d'aquesta Ordre i la normativa estatal i comunitària.
e. Comunicar immediatament a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades a la sol·licitud o/i a la resolució de concessió, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.
f. Subjectar-se a les actuacions de seguiment, comprovació i control a efectuar per l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu, i també, quan procedeixi, la Fiscalia Europea, en els termes prevists a la legislació aplicable.
g. Comunicar a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental l'obtenció d'altres ajuts o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte.
h. Remetre a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, la informació que els sol·liciti relativa a la contribució del projecte subvencionat al compliment de les fites i objectius establerts a l'annex de la Proposta de Decisió d'execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de recuperació i resiliència d'Espanya per al component 12 del PRTR «Política Industrial España 2030», mesura C12.I3 «Plan de apoyo a la implementación de la normativa de residuos y al fomento de la economía circular».
i. En el cas d'adquisició, construcció, rehabilitació o millora de béns inventariables, el termini que la persona beneficiària haurà de destinar els béns al fi concret per al qual s'hagi concedit la subvenció serà de cinc anys en el cas dels béns inscriptibles en un registre públic i de dos anys per a la resta de béns.
j. Respectar el principi de no causar dany al medi ambient (DNSH «Do not significant harm»), així com la normativa comunitària i nacional, especialment el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021 pel que s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència; el Reglament (UE) 2020/852, relatiu a l'establiment d'un marc per a facilitar inversions sostenibles (Reglament de Taxonomia) i la Guia Tècnica de la Comissió Europea 82021/C 58/01) sobre l'aplicació d'aquest principi,conforme a la declaració responsable aplicable.
k. Adoptar les mesures, oportunes i proporcionades al seu àmbit de gestió, dirigides a prevenir, detectar, comunicar i corregir el frau, la corrupció i el conflicte d'interessos, de conformitat amb l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, i l'article 6 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, amb la subscripció d'una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), d'acord amb el model establert a l'annex 2 d'aquesta Ordre.
l. Subministrar informació corresponent a contractistes i subcontractistes conforme al previst a l'article 8 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre. En concret, els beneficiaris han de complir les obligacions següents en relació amb la identificació dels contractistes i subcontractistes indicant número Número d'Identificació Fiscal (NIF), nom o raó social i domicili fiscal.
m. No oposar-se als drets i accessos necessaris per a garantir que la Comissió, l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), el Tribunal de Comptes Europeu, la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals i autonòmiques competents exerceixin les seves competències.
n. No oposar-se a la cessió i tractament de dades en relació amb l'execució dels projectes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, conforme a la declaració responsable aplicable, conforme a l'annex 6 d'aquesta Ordre.
o. El compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que poguessin afectar a l'àmbit objecte de gestió, que estableix l'article 2 i l'annexe IV.C de l'Ordre HFP/1030/2021, conforme a la declaració responsable aplicable.
3. Els beneficiaris queden sotmesos a les mesures de comprovació i fiscalització que estableix la legislació de finances i pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears quant a la concessió i el control dels ajuts públics, i han de facilitar tota la informació que els requereixi la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i altres òrgans de control extern. L'ocultació de qualsevol informació sobre els requisits dóna lloc a la denegació o a la revocació de l'ajut atorgat.
4. Complir les obligacions de control, verificació, seguiment i altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.
5. Presentar el compte justificatiu de la subvenció, amb les condicions i el termini establerts en aquesta Ordre i a la convocatòria.
6. Complir els requisits tant a nivell de compliment de fites i objectius, etiquetatge verd i digital, com d'execució pressupostària i comptable, entre d'altres, que els corresponguin d'acord amb l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre.
7. Presentar un informe anual de l'estat d'execució del projecte , des de l'any següent a l'inici de l'execució del projecte i abans del 31 de maig de cada any, de conformitat amb el model que estableixi la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, el qual ha d'estar disponible a la web de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. La no presentació de l'informe d'execució anual implicarà la devolució total o parcial de l'ajut adjudicat.
Capítol II Línies i despeses subvencionables.
Article 9
Línies subvencionables
1. Els projectes subvencionables, d'acord amb el previst en aquesta Ordre, s'articulen en quatre línies:
a. Línia 1: Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents.
b. Línia 2: Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament
c. Línia 3: Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament
d. Línia 4: Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.), i millora de les plantes de tractament mecànic-biològic existents
2. Cada una de les línies subvencionables s'estructuren en distintes sublínies que es detallen i particularitzen a l'annex 3.
3. La convocatòria determinarà, en particular i per a l'exercici que sigui d'aplicació, les línies i sublínies subvencionables, així com, si escau, la seva priorització.
Article 10
Requisits tècnics dels projectes
Els projectes subvencionables han de complir els requisits tècnics que s'estableixen per cada línia i sublínia subvencionable a l'annex 4 d'aquestes bases, sens perjudici del compliment d'altres requisits prevists, en el seu cas, per la legislació sectorial.
Article 11
Despeses subvencionables i no subvencionables
Les despeses subvencionables i no subvencionables dels projectes objecte d'aquesta Ordre, i segons les línies i sublínies a què es refereix l'article 9 i l'annex 3, són les indicades a l'annex 5.
Capítol III Procediment d'atorgament de les subvencions
Article 12
Inici del procediment
1. El procediment de concessió de subvencions s'iniciarà d'ofici, mitjançant l'oportuna convocatòria.
2. La present Ordre aprova la convocatòria per a l'exercici 2022, que s'inclou a l'annex 1, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021.
3. Les successives convocatòries de subvencions que, en el seu cas, s'aprovin a l'emparament d'aquesta Ordre s'ajustaran al previst a l'article 15 del Decret Legislatiu 2/2005.
Article 13
Sol·licituds: requisits i documentació
1. Les sol·licituds de subvenció s'han d'ajustar al model normalitzat que estableix l'apartat primer de l'annex 6 d'aquesta Ordre i la seva presentació ha de ser exclusivament de forma telemàtica a través del Registre Electrònic General dirigides a la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, i en el termini assenyalat a l ‘oportuna convocatòria.
2. A la sol·licitud s'ha d'acompanyar la documentació administrativa i tècnica que estableix l'apartat segon de l'annex 6 d'aquesta Ordre.
3. La convocatòria, si escau, podrà exigir documentació complementaria a presentar amb la sol·licitud.
Article 14
Esmena de deficiències i presentació de documentació
Si la sol·licitud no reuneix els requisits establerts en el model normalitzat o no va acompanyada de la documentació exigida a l'annex 6 d'aquesta Ordre i/o a la convocatòria, s'ha de requerir a l'interessat perquè en un termini de deu dies hàbils esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, amb indicació que, si no ho fa, es tendra per desistit de la seva petició, prèvia resolució, que es dictarà en els termes indicats en l'article 21.1 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Article 15
Instrucció
1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions l'ha de dur a terme el personal funcionari de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental que designi la persona titular d'aquesta direcció general, que és l'òrgan competent per tramitar els procediments.
2. L'instructor ha de dur a terme les actuacions previstes a l'article 16.2 del Decret Legislatiu 2/2005, sol·licitant tots els informes i realitzant tots els tràmits prevists legalment, entre ells la tramesa a la comissió avaluadora en els termes prevists a l'article 19 de la mateixa Llei i ha d'elevar al director general la proposta de resolució que pertoqui, per la seva tramesa al conseller.
3. La comissió avaluadora, que s'ha de constituir preceptivament, està integrada per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres. La convocatòria ha de determinar la composició, el nombre concret de membres, d'acord amb criteris de competència professional i d'experiència i tenint en compte la presència equilibrada de dones i homes, de conformitat amb la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
Tots els integrants de la comissió avaluadora han de formalitzar, abans de la primera sessió, una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI) prevista a l'annex 2 d'aquesta Ordre, que s'ha de reflectir a la corresponent acta.
Article 16
Criteris objectius que han de regir l'atorgament de la subvenció i, en el seu cas, la ponderació
Els criteris objectius que han de regir l'atorgament de les subvencions es classifiquen en:
a. Criteris generals i, en el seu cas de ponderació, que s'estableixen a l'annex 7 d'aquesta Ordre.
b. Criteris específics i de preferència que es fixen a la convocatòria.
Article 17
Proposta de resolució i tràmit d'audiència.
1. L'instructor, a la vista de l'expedient i del informe de la comissió avaluadora, ha de formular la proposta de resolució provisional, motivada, que ha d'especificar la quantia de la subvenció, la seva avaluació i criteris de valoració seguits per a la seva determinació. La proposta s'ha de notificar als interessats, obrint, un tràmit d'audiència, per un termini mínim de deu dies i màxim de quinze, a fi de que puguin formular les al·legacions que estimin adients.
2. En tot cas, quan l'import de la subvenció aprovada sigui inferior al que figura a la sol·licitud presentada, s'ha d'instar al beneficiari per a què, en el termini previst per al tràmit d'audiència, accepti la quantitat inicialment aprovada que li ha estat comunicada.
En el cas de no acceptar la quantitat inicialment aprovada, s'entendrà que desisteix de la seva petició de subvenció.
Article 18
Termini per resoldre, notificar i el sentit del silenci administratiu
1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de quinze mesos, a comptar des de l'aprovació de la distribució dels crèdits per Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, de 14 d'abril de 2021, pel qual es varen aprovar els criteris de distribució i la distribució territorial dels crèdits relatius al pla de suport a la implementació de la normativa de residus, programa d'economia circular i Pla d'Impuls al medi ambient- PIMA residus.
2. La manca de resolució expressa i notificació, en el termini indicat, te caràcter desestimatori, amb aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.
Article 19
Resolució
1. La resolució d'atorgament o denegació de la subvenció, que ha de ser motivada, s'ajustarà al previst amb a l'article 21 del Decret legislatiu 2/2005 i ha de contenir, com a mínim, les dades següents:
a. La identificació del beneficiari i la descripció del projecte que es subvenciona.
b. El pressupost total del projecte subvencionat.
c. L'import individual de la subvenció concedida, amb l'exclusió de l'IVA suportat.
d. El termini per a l'execució del projecte en els termes que es fitxin a la convocatòria.
e. Les obligacions del beneficiari i les garanties que, en el seu cas, i quan procedeixi, ofereix o l'exempció d'aquestes garanties.
f. La forma de pagament.
g. La forma de justificació dels fons percebuts.
h. Si la subvenció implica una despesa plurianual, el nombre d'exercicis en els quals s'aplica la despesa i la quantia màxima que s'ha d'aplicar a cada exercici, dins els límits que fixen el Text refós de la Llei de finances i les lleis generals de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears respecte de les despeses plurianuals. En tot cas, pel que fa a les anualitats posteriors a l'exercici corrent, s'entén que l'eficàcia de la resolució de concessió resta sotmesa a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de cada exercici, com també a la previsió expressa de la línia de subvenció en el pla estratègic de subvencions de l'any corresponent.
i. Que exhaureix el procediment administratiu i que contra la mateixa es pot interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori, en el termini d'un mes a comptar des de la notificació o directament recurs contenciós administratiu, en el termini de 2 mesos davant la jurisdicció contenciosa-administrativa, indicant l'òrgan jurisdiccional concret.
2. La resolució s'ha de notificar individualment, de forma telemàtica, als interessats i es publicaran, conjuntament, per tractar-se d'actes integrants d'un procediment selectiu o de concurrència competitiva, en el butlletí oficial de les Illes Balears i a la plana web http:// residus.caib.es.
Article 20
Pròrroga, modificació i anul·lació de la resolució de concessió
1. El Conseller de Medi Ambient pot prorrogar, a petició del beneficiari, el termini màxim d'execució del projecte amb les particularitats establertes a la convocatòria corresponent. En tot cas, aquesta pròrroga no podrà excedir del 31 de març de 2026.
2. La modificació de la resolució de concessió de la subvenció s'ajustarà al previst a l'article 24 del Decret Legislatiu 2/2005, en el supòsit d'alteració de les condicions que s'han tengut en compte per a la concessió de la subvenció, i en tot cas, per a l'obtenció de subvencions incompatibles.
Així mateix, podran modificar-se les condicions d'execució del projecte subvencionat, en els termes prevists a l'article 24.3 del Decret Legislatiu 2/2005.
2. La anul·lació de la resolució de concessió de la subvenció s'ajustarà al previst a l'article 25 del Decret Legislatiu 2/2005.
Capítol IV De la subcontractació o encàrrec a mitjans propis, de la justificació de les despeses, del pagament de la subvenció, de la revocació i reintegrament de les subvencions, de la informació, comunicació i publicitat.
Article 21
Subcontractació o encàrrec a mitjans propis
1. El beneficiari pot subcontractar, de forma total o parcial, l'activitat subvencionada, excepte les activitats que, tot i augmentar el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut de la mateixa activitat. Així mateix, podrà efectuar un encàrrec a mitjans propis, en els termes prevists a l'article 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.
2. S'entén que un beneficiari subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció. Queda fora d'aquest concepte la contractació de les despeses en què hagi d'incórrer el beneficiari per a la realització per si mateix de l'activitat subvencionada.
3. No es pot subcontractar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb les persones, entitats, intermediaris o assessors especificats a l'apartat 7 de l'article 38 del Decret Legislatiu 2/2005.
4. Quan l'activitat subcontractada amb un tercer excedeixi el 20% de l'import de la subvenció i l'import sigui superior a 60.000,00 euros, la subcontractació estarà sotmesa al compliment dels següents requisits:
a. Que es subscrigui per escrit.
b. Que la formalització sigui autoritzada prèviament per l'òrgan competent per concedir la subvenció.
En tot cas, no es pot fraccionar un contracte amb la finalitat de disminuir la quantia i eludir el compliment dels requisits a que es refereix aquest apartat.
4. Els subcontractistes o mitjans propis queden obligats només front el beneficiari, que assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'òrgan atorgant de la subvenció.
5. Son obligacions dels subcontractistes i dels mitjans propis:
a. La subjecció a les actuacions de comprovació i control que estableix l'apartat 2f de l'article 8 d'aquesta Ordre.
b. Declaració responsable relativa a la cessió i tractament de dades en relació amb l'execució dels projectes del Pla de recuperació, transformació i Resiliència, i al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que puguin afectar a l'àmbit objecte de gestió, que estableix l'article 2 i l'annexe IV.C de l'Ordre HFP/1030/2021, que s'ha d'ajustar al model que s'adjunta com annex 8.
c. L'acreditació de la inscripció en el Cens d'empresaris professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, que ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l'ajut.
Article 22
Justificació de les despeses
1. Els beneficiaris han de justificar davant la Direcció General de Residus i Educació Ambiental l'aplicació dels fons percebuts i despeses en què han incorregut, així com compliment de les obligacions establertes al Decret legislatiu 2/2005, a aquesta Ordre, a la convocatòria i la resolució de concessió, a les presents bases reguladores i a la normativa aplicable.
2. La justificació de les despeses s'ha de dur a terme exclusivament de forma telemàtica, mitjançant la presentació de les factures o documents a que es refereix l'apartat 5.b)2n d'aquest article.
3. La manca de justificació de la totalitat del pressupost del projecte, determina que la subvenció sigui minorada en la mateixa proporció.
4. El termini màxim de justificació de la subvenció s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos, des de la data de finalització del termini d'execució del projecte assenyalat a la convocatòria.
Transcorregut el termini que s'assenyala al paràgraf anterior, sense haver-se presentat l'esmentada justificació, s'ha de requerir al beneficiari per a què en un termini improrrogable de quinze dies la presenti, en aplicació del que preveu l'article 70.3 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
5. La justificació de les despeses s'ha d'ajustar al model normalitzat que estableix l'annex 9, que inclou la documentació següent:
a. Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció que indiqui les activitats realitzades i els resultats obtinguts en relació als indicadors de seguiment i avaluació proposats. Inclourà un apartat amb una estimació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle evitades i de les tones de residus que contribuirien al compliment dels objectius en aquesta matèria.
b. Memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades que ha de contenir:
1r. Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import i la data d'emissió. En el cas que la subvenció s'atorgui segons un pressupost, s'indicaran les desviacions produïdes.
2n. Les factures o documents de valor probatori equivalents en el tràfic jurídic mercantil, o amb eficàcia administrativa, incorporats en la relació a la qual fa referència el punt anterior d'aquest article i la documentació acreditativa del seu pagament efectiu. Les factures han de concretar suficientment els conceptes inclosos i les seves característiques, a fi que es pugui comprovar que s'ajusten als requisits de la convocatòria i a les despeses subvencionables.
3r. Certificat de taxador independent, degudament acreditat i inscrit en el corresponent registre oficial, en el cas d'adquisicions de bens immobles.
4t. Indicació dels criteris de repartiment dels costos generals i/o indirectes incorporats en la relació a la qual fa referència el punt 1er. b) d'aquest article.
5è. L'acreditació de la procedència i l'aplicació dels fons propis, o altres subvencions o recursos que subvencionen el projecte.
6è. Les tres ofertes/pressuposts de distints proveïdors, quan l'import de la despesa subvencionable superi la quantia prevista a la legislació de contractes per al contracte menor, previst a l'article 118 de la Llei 9/2017, en relació a l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
c. Declaració responsable acreditativa de: la execució del projecte, la quantia de la subvenció atorgada, conjuntament amb altres fonts específiques de finançament del projecte, no supera el cost total del projecte, i la veracitat de les dades bancàries, conforme al model que estableix l'annex 9, apartat tercer, d'aquestes bases.
d. Document acreditatiu del compromís de la despesa.
6. La convocatòria pot establir continguts més específics del compte justificatiu i models homogenis per presentar la documentació.
7. Si la justificació de la subvenció presenta deficiències o no va acompanyada de la documentació exigida, es requerirà al beneficiari per a que en un termini màxim de quinze dies hàbils esmeni les deficiències o acompanyi la documentació.
La manca de presentació de la justificació, o d'una part d'ella, en el termini corresponent, determina el reintegrament, total o parcial, de la subvenció, sense perjudici de la imposició, si escau, de la corresponent sanció.
8. Només es consideren despeses justificables les realitzades dins el termini d'execució del projecte subvencionable.
Article 23
Pagament de la subvenció
1. El pagament de la subvenció s'ha de fer efectiu una vegada s'hagi acreditat el següent:
a. El compliment de la finalitat per la qual la subvenció va esser atorgada.
b. La justificació de la realització del projecte, mitjançant la presentació del compte justificatiu indicat a l'apartat 5é de l'article 22 de la present Ordre i, en cas necessari, després d'haver dut a terme les comprovacions o inspeccions corresponents.
c. L'acreditació que el beneficiari està al corrent de les obligacions tributaries i amb la seguretat social, en el moment del pagament, la qual cosa s'ha de realitzar d'ofici per l'Administració si el beneficiari no s'ha oposat a la seva comprovació a la sol·licitud de subvenció.
2. No obstant l'indicat a l'apartat anterior, es poden fer bestretes de pagament sobre l'import de la subvenció concedida amb l'exigència, si escau, de les garanties adients, en els supòsits que assenyala l'article 37 del Decret legislatiu 2/2005, sempre que així es faci constar expressament en la convocatòria corresponent.
3. La documentació per justificar les despeses i obtenir el pagament es pot presentar en qualsevol moment després de què s'hagi executat el projecte i donat compliment a totes les obligacions exigibles, i abans de la finalització del termini d'execució.
4. Les convocatòries poden preveure la possibilitat de pagaments parcials o fraccionats, amb la justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment, en els termes que la mateixa convocatòria estableixi.
Article 24
Revocació i criteris de gradació
1. Pertoca la revocació, total o parcial, de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, el beneficiari:
a. Incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció
b. No s'assoleixen els objectius prevists o no es pugui acreditar l'assoliment dels objectius prevists per la falta de fiabilitat dels indicadors reportats.
2. La revocació de la subvenció es subjecta al següent procediment:
a. Iniciació d'ofici, mitjançant resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, que ha d'especificar la causa de revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment el beneficiari, així com, si cal, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar al beneficiari, en els termes de l'article 44.5 paràgraf segon del Decret legislatiu 2/2005.
b. Notificació de la resolució d'inici a l'interessat, per via telemàtica a fi de que presenti, si cal, les al·legacions i/o documents que estimi adients en el termini de 15 dies hàbils.
c. Anàlisis de les al·legacions, informe addicional i obertura, en el seu cas, d'un tràmit de prova.
d. Tràmit d'audiència, si es sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació telemàtica a l'interessat.
e. Estudi d'al·legacions o d'informació addicional, si l'interessat les formula durant el tràmit d'audiència.
f. Proposta de resolució del director general de Residus i Educació Ambiental.
g. Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, amb notificació telemàtica a la persona interessada i a la Intervenció general de la Comunitat Autònoma, a traves del servei de Gestió Econòmica de la conselleria.
3. A l'efecte de la revocació, s'han de tenir en compte el principi general de proporcionalitat i la resta de criteris de gradació següents:
a. En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas. En particular, s'ha de tenir en compte l'existència de mòduls, fases o unitats individualitzades que siguin susceptibles de dur-se a terme de manera independent.
b. En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa distinta, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb d'altres, llevat que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti al compliment de la finalitat essencial de la subvenció.
c. En el cas de la falta de presentació de la documentació justificativa de la subvenció dins el termini establert o dins el termini de la pròrroga, i sense perjudici del règim sancionador que, si escau, sigui aplicable, la revocació de la subvenció exigeix que, prèviament, l'òrgan competent per a la comprovació de la subvenció requereixi per escrit a la persona o l'entitat beneficiària que presenti la documentació en el termini màxim de quinze dies i que la persona o l'entitat beneficiària no l'aporti dins aquest termini addicional.
d. En el cas d'incompliment de l'obligació de difusió publicitària a què es refereix l'article 26 de l'Ordre s'han d'aplicar les regles especials següents:
1r. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir a la persona o a l'entitat beneficiària perquè adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de quinze dies com a màxim, i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.
2n. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han dut a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el que es preveia inicialment. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini de quinze dies com a màxim perquè s'adoptin les mesures, i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.
4. Quan el compliment pel beneficiari o, en el seu cas, l'entitat col·laboradora s'aproximi de forma significativa al compliment total i s'acrediti per aquests una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, la quantitat a reintegrar vendrà determinada pel l'aplicació dels criteris de gradació de l'article 17.3 n) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
5. La revocació s'entén sense perjudici de la aplicació del regim d'infraccions i sancions que estableix el títol V del decret legislatiu 2/2005.
Article 25
Reintegrament
1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, dels fons transferits al beneficiari, i també el procediment per exigir-lo, es regeixen per l'article 44 del Decret Legislatiu 2/2005 i la normativa reglamentària que el desplega, tot tenint en compte les regles particulars i els criteris de gradació que s'estableixen a la present Ordre.
2. En el cas que es produeixi un excés de finançament sobre el cost d'una activitat com a conseqüència d'altres subvencions d'altres entitats públiques o privades, s'ha de reintegrar l'import total que excedeixi el cost fins al límit de la subvenció atorgada, d'acord amb el procediment assenyalat a l'apartat 2 de l'article 23 d'aquesta Ordre.
Article 26
Informació, comunicació i publicitat
1. Els beneficiaris dels ajuts estan obligats a:
a. Fer menció a l'origen d'aquest finançament i ha d'incloure l'emblema de la UE amb una declaració de finançament adequada que digui «finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU», en particular, quan promoguin les accions i els seus resultats, facilitant informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic (article 34 del Reglamento (UE) 2021/241 del Parlamento Europeo y del Consejo de 12 de febrero de 2021 por el que se establece el Mecanismo de Recuperación y Resiliencia)
b. Col·locar tots els cartells i plaques acreditatius de l'origen del finançament del projecte en un lloc ben visible d'accés al públic, que inclourà l'emblema europeu i de la comunitat autònoma.
c. Exhibir en un lloc destacat l'emblema de la UE i la declaració de finançament en tots els productes digitals, llocs web i les seves versions mòbils destinats al públic o participants.
2. Les convocatòries s'han de publicar en el butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del Decret Legislatiu 2/2005.
3. La informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades de les mateixes es remetrà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) de conformitat amb els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i es publicarà a la web del Govern de les Illes Balears http://www. caib.es
Capítol V Règim d'infraccions i sancions
Article 27
Infraccions i sancions
El règim d'infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions a què es refereix aquesta Ordre és el previst al Títol V del Decret Legislatiu 2/2005 (article 50 a 63).
Article 28
Procediment sancionador i òrgans competents
1. El procediment sancionador és el que estableix:
a. La Llei 39/2015 i, en particular els articles 63, 64, 77.4, 85, 88.7, 89, 90 i 96.5 que estableixen les especialitats del procediment administratiu sancionador, així com els tràmits del procediment administratiu simplificat.
b. El Reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
2. Els òrgans competents per a la imposició de les sancions és el que estableix l'article 62.2 del Decret legislatiu 2/2005.
Disposició addicional primera.
Guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció
El titular de la direcció general de Residus i Educació Ambiental pot aprovar una guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció, el contingut de la qual forma part del règim jurídic de la subvenció.
Disposició addicional segona.
Notificacions telemàtiques.
Les notificacions a que es refereix aquesta Ordre s'han de realitzar sempre de forma telemàtica, de conformitat amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015.
Disposició addicional tercera.
Caràcter Reglamentari.
La present ordre, així com els seus annexos, tenen caràcter reglamentari, llevat de l'annex 1, que té caràcter d'acte administratiu, tot això a efectes de la interposició dels recursos escaients.
Disposició transitòria
Reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la CAIB.
Fins que no es dicti altra norma, el reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears es el aprovat pel Decret 14/1994 de 10 de febrer (BOIB núm. 21 de 17 de febrer de 1994), que es l'aplicable en tot allò que no s'oposi al previst a la Llei 39/2015, i en particular a la tramitació simplificada dels procediments sancionadors.
Disposició final.
Entrada en vigor
Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 29 de març de 2022
El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual
ANNEX 1 Convocatòria per a l'any 2022 de subvencions per al suport a la implementació de la normativa de residus i el foment de l'economia circular a les Illes Balears finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.
Primer
Objecte
La present convocatòria per a l'any 2022 té per objecte les subvencions públiques per al suport a la implementació de la normativa de residus i al foment de l'economia circular a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.
Segon
Beneficiaris
Poden ser beneficiaris de les subvencions o ajuts previstes a la present convocatòria, les persones i entitats establertes a l'article 7.1 de l'Ordre, amb la particularitat següent: els gestors de residus que poden ser beneficiaris han de ser els concessionaris d'instal·lacions de titularitat pública.
Tercer
Línies subvencionables.
1. A la present convocatòria les línies i sublínies subvencionables son les següents:
a. Dins la Línia 1, «Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents», la Sublínia 1.1. Projectes d'implantació, ampliació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o ambdues).
b. Dins la Línia 2, «Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament», les sublínies següents:
1r. Sublínia 2.1. Projectes de construcció d'instal·lacions de compostatge, de digestió anaeròbia o una combinació d'ambdós tractaments, per al tractament dels bioresidus recollits separadament.
2n. Sublínia 2.2. Projectes de millora d'instal·lacions de compostatge i de digestió anaeròbia existents, o una combinació d'ambdós tractaments, destinades al tractament dels bioresidus recollits separadament.
Queden excloses d'aquesta línia, d'acord amb el que disposa l'article 9.2 en relació a l'annex 3, els projectes d'instal·lacions de compostatge o de digestió anaeròbia destinats al tractament de bioresidus recollits separadament que incloguin un tractament mecànic previ exhaustiu per a la separació d'impropis, propis de recollides mesclades.
c. Dins la Línia 3, «Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament», la sublínia 3.1 «Construcció d'instal·lacions de preparació per a la reutilització de fluxos de residus recollits separadament», tant les instal·lacions noves com l'ampliació de les existents per a incloure la preparació per a la reutilització.
d. Dins la Línia 4, «Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.), i millora de les plantes de tractament mecànic-biològic existents», la sublínia 4.1. «Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de recollida (com deixalleries; inclou la recollida de residus tèxtils i residus domèstics perillosos)».
Quart
Priorització de les línies subvencionables
1. La priorització de les línies subvencionables a la present convocatòria es, en aquest ordre, la següent:
a. Els projectes de la línia 1
b. Els projectes de la línia 2
c. Els projectes de la línia 3
d. Els projectes de la línia 4
2. I tot això d'acord amb els criteris de distribució territorial que, en desenvolupament de l'article 4.1 d'aquesta Ordre, s'estableixen en el punt setè apartat 1r i la distribució dels fons per a cada línia subvencionable que s'estableix en el punt vuitè apartat 1r d'aquesta convocatòria.
Cinquè
Terminis
1. El termini de presentació de les sol·licituds, a que es refereix l'article 13.1 de l'Ordre, és d'un mes comptador des del dia següent a la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, acabant el mateix dia en que es va produir la publicació en el mes del venciment.
2. Els projectes objecte de subvenció poden haver-se iniciat des de l'1 de març de 2020.
3. El termini per a l'execució del projecte finalitza el 31 de març de 2024, el qual es pot prorrogar anualment, per resolució del conseller, d'acord amb el que s'indica a l'article 20 de l'Ordre, fins al 31 de març de 2026, a petició de beneficiari. Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini d'execució.
4. El termini màxim de presentació de la documentació justificativa de les despeses, a que es refereix l'article 22.4 d'aquesta Ordre, és de tres mesos des de la data de finalització del termini d'execució.
Sisè
Import màxim de la convocatòria i crèdits pressupostaris als quals s'imputa
1. L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria és de 15.559.303,39 € (quinze milions cinc-cents cinquanta-nou mil tres-cents tres euros i trenta-nou cèntims) amb càrrec a les partides pressupostàries de l'any 2022 a 2024, desglossat amb els següents imports i anualitats:
Any |
Quantia |
Partida pressupostària |
---|---|---|
2022 |
4.438.386,65 € |
15601 G/571A01 76001/10/MR006 |
2022 |
729.665,38 € |
15601 G/571A01 76001/20/MR 006 |
2022 |
939.000,57 € |
15601 G/571A01 76001/30/MR 006 |
2022 |
86.220,66 € |
15601 G/571A01 76001/40/MR 006 |
2022 |
500.000 € |
15601 G/571A01 46001/10/MR006 |
2022 |
250.000 € |
15601 G/571A01 46001/20/MR 006 |
2022 |
250.000 € |
15601 G/571A01 46001/30/MR 006 |
2022 |
75.000 € |
15601 G/571A01 46001/40/MR 006 |
2023 |
5.008.989 € |
15601 G/571A01 76001/10/MR006 |
2023 |
564.229,29 € |
15601 G/571A01 76001/20/MR 006 |
2023 |
607.554,32 € |
15601 G/571A01 76001/30/MR 006 |
2023 |
37.500 € |
15601 G/571A01 76001/40/MR 006 |
2024 |
1.669.662,99 € |
15601 G/571A01 76001/10/MR006 |
2024 |
188.076,43 € |
15601 G/571A01 76001/20/MR 006 |
2024 |
202.518,10 € |
15601 G/571A01 76001/30/MR 006 |
2024 |
12.500 € |
15601 G/571A01 76001/40/MR 006 |
2. En el cas de concessió de pròrrogues, s'imputaran a les partides pressupostàries equivalents dels exercicis 2025 i 2026.
Setè
Distribució dels fons per illes
1. D'acord amb el previst a l'article 4.1 de l'Ordre, els percentatges de distribució territorial dels fons per illes són els que estableix l'article 10.4 de la Llei 3/2014, de 17 de juny, del sistema de finançament definitiu dels consells insulars, quedant reflectit a la taula següent els percentatges i els imports màxims assignats a cada illa:
Illa |
Proporció imputada |
Import assignat |
Mallorca |
74,662974 % |
11.617.038,64 € |
Menorca |
11,131418 % |
1.731.971,10 € |
Eivissa |
12,848088 % |
1.999.072,99 € |
Formentera |
1,357520 % |
211.220,66 € |
TOTAL |
100 % |
15.559.303,39 € |
2. El sobrant de l'import assignat a una de les illes s'ha d'incorporar a la resta d'illes de forma proporcional.
Vuitè
Distribució dels fons per línies
1. L'import màxim que es destina a cada una de les línies subvencionables, aprovat per l'Acord de 10 de novembre de 2021 de la Comissió de coordinació en matèria de residus, a que es refereix l'article 13 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, és el següent:
Línies subvencionables |
Quantia |
Proporció |
Línia 1: Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents. |
4.904.719,42 € |
31,52% |
Línia 2: Construcció o millora d'instal·lacions específiques pel tractament dels bioresidus recollits separadament. |
9.092.205,83 € |
58,44% |
Línia 3: Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament. |
538.916,57 € |
3,46% |
Línia 4: Inversions relatives a instal·lacions de triatge i classificació de residus: deixalleries i plantes d'envasos. |
1.023.461,57 € |
6,58% |
TOTAL |
15.559.303,39 € |
100% |
2. El sobrant de crèdit assignat a una línia d'actuació s'ha d'incorporar a la resta de línies d'actuació de forma proporcional.
Novè
Comissió avaluadora
1. La composició de la comissió avaluadora, a que es refereix l'article 15.3 de l'ordre, es la següent:
a. Presidenta: la cap del departament de Residus i Educació Ambiental.
b. Cinc vocals:
1r. Tres tècnics de la direcció general competent en matèria de residus, designats per la persona titular, un dels quals farà les funcions de secretari.
2n. Una persona representant del Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, designat per la Secretaria General.
3r. Una persona representant del servei de Gestió Econòmica i Contractació de la Conselleria de Medi Ambient i Territori , designat per la Secretaria General.
2. A les designacions del director general de Residus i Educació Ambiental i de la secretària general de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s'ha de tenir en compte una presència equilibrada d'homes i dones, per la qual cosa es coordinaran ambdós titulars dels òrgans directius.
Desè.
Criteris objectius i de preferència, de caràcter específic, que han de regir la concessió de la subvenció
1. Els criteris específics objectius i de preferència per a la concessió de subvencions estan subjectes als principis següents:
a. La distribució territorial establerta a l'apartat 1 del punt setè d'aquesta convocatòria.
b. La distribució dels fons entre les diferents línies subvencionables establerta a l'apartat 1 del punt vuitè d'aquesta convocatòria.
c. La priorització de les línies subvencionables establerta en el punt quart d'aquesta convocatòria.
2. Dins els principis a que es refereix l'apartat anterior d'aquest punt desè, els projectes admesos s'han de puntuar d'acord amb els criteris següents:
a. Línia 1. Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents. Sublínia 1.1. Projectes d'implantació, ampliació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o ambdues).
1r. Coherència, qualitat i claredat de la memòria del projecte: es puntua fins un màxim de 10 punts.
i. La coherència es valora en funció dels resultats i conclusions de la diagnosis, la viabilitat ambiental i econòmica del projecte, la planificació d'objectius, així com l'abast i seguiment del projecte: es puntua fins un màxim de 3 punts.
ii. La qualitat del projecte es valora en funció del grau de detall tècnic i descriptiu de la memòria: es puntua fins un màxim de 3,5 punts.
iii. La claredat de la memòria es valora en funció del nivell de coneixement, explicació i justificació de les actuacions projectades, així com per l'absència de requeriments d'esmenes aclaridores de la memòria del projecte per part dels instructors de l'expedient: es puntua fins un màxim de 3,5 punts.
2n. Població beneficiada pel projecte, d'acord amb l'última dada del cens disponible del Institut Balear d'Estadística (IBESTAT). En el cas que la població beneficiada sigui inferior a la població d'un municipi, s'acreditarà mitjançant certificat del secretari de l'entitat local corresponent. Es valora fins un màxim de 40 punts atenent a la següent població.
i. Fins a 10.000 habitants: 10 punts.
ii. Entre 10.001 i 50.000 habitants: 20 punts
iii. Entre 50.001 i 100.000 habitants: 30 punts
iv. Més de 100.000 habitants: 40 punts
3r. Proporció de la població censada a l'àmbit territorial del projecte en el qual la recollida separada de bioresidus és de nova implantació. Es fixa com a referència de població l'última dada del cens publicat a l'IBESTAT. En el cas que la població sigui inferior a la total d'un municipi, s'acreditarà mitjançant certificat del secretari de l'entitat local corresponent. Es valora fins un màxim de 40 punts conforme a la fórmula següent:
P= 40 x (Pnova implantació/PATP)
On:
P: puntuació del criteri
Pnova implantació: població atesa pel projecte en la qual la recollida separada de bioresidus és de nova implantació.
PATP: Població total censada a l'àmbit d'actuació territorial definit en el projecte.
4t. Incorporació de sistemes de recollida que permetin un baix contingut d'impropis amb la finalitat d'assolir un reciclatge de qualitat. Es valora amb 10 punts.
b. Línia 2. Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament
1r. Coherència, qualitat i claredat de la memòria del projecte: es valora fins un màxim de 20 punts, aplicant els mateixos criteris i proporcions assenyalats per a la sublínia 1.1.
2n. Capacitat anual de tractament de bioresidus recollits separadament de les instal·lacions. En el cas de projectes de millora d'instal·lacions existents, únicament s'ha de valorar l'increment de la capacitat de tractament causada per l'ampliació de la instal·lació: fins a un màxim de 60 punts, assignant la puntuació màxima a les sol·licituds amb la major capacitat anual de tractament i, proporcionalment, a la resta de les sol·licituds, conforme a la fórmula següent:
P= Tb x 60/Tbmàx.
On:
P= puntuació assignada al projecte
Tb= tones anuals de bioresidus que es preveuen tractar.
Pbmàx= tones anuals de bioresidus del projecte d'instal·lació (nova o millora d'una existent) que presenta la major capacitat anual de tractament de bioresidus d'entre totes les sol·licituds.
3r. El compost generat per la instal·lació compleix els requisits establerts en la normativa vigent per poder utilitzar-se en la producció ecològica: es valora amb 20 punts.
c. Línia 3. Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament. Sublínia 3.1. Construcció d'instal·lacions de preparació per a la reutilització de fluxos de residus recollits separadament, es valora:
1r. Coherència, qualitat i claredat de la memòria del projecte: es valora fins un màxim de 10 punts, en els mateixos termes que els assenyalats per a la sublínia 1.1.
2n. Capacitat anual de preparació per a la reutilització de residus recollits separadament. En el cas de projectes de millora d'instal·lacions existents, únicament s'ha de valorar l'increment de la capacitat de preparació per a la reutilització causada per l'ampliació de la instal·lació: es valora fins a un màxim de 40 punts, assignant la puntuació màxima a les sol·licituds amb la major capacitat anual de tractament i proporcionalment a la resta de les sol·licituds, conforme a la fórmula següent:
P= TPxR x 40/TPxRmàx.
On:
P= puntuació assignada al projecte
TPxR= tones anuals de residus recollits selectivament que es preveuen preparar per a reutilitzar.
PPxRmàx= tones anuals de residus del projecte d'instal·lació (nova o millora d'una existent) que presenta la major capacitat anual de preparació per a la reutilització de residus d'entre totes les sol·licituds.
3r. Projecte definit en un àmbit territorial d'actuació en el qual no es realitza la preparació per a la reutilització de la mateixa tipologia de residu: es valora amb 10 punts.
4t. Projecte que contempla la preparació per a la reutilització de dos o més fluxos de residus recollits separadament: es valora amb 15 punts.
5è. Els projectes són desenvolupats amb col·laboració d'entitats socials, de manera que permetin la generació d'ocupació de col·lectius de persones en situació de risc social, i la seva introducció o reintroducció en el mercat laboral: es valora amb 15 punts.
6è. Els projectes incorporen un circuit de venda dels productes preparats: es valora amb 10 punts.
d. Línia 4. Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.). Sublínia 4.1. Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de recollida (com deixalleries; inclou la recollida de residus tèxtils i residus domèstics perillosos).
1r. Coherència, qualitat i claredat de la memòria del projecte: es valora fins un màxim de 10 punts, en els mateixos termes que els assenyalats per a la sublínia 1.1.
2n. Ubicació de les instal·lacions de recollida:
i. Si la instal·lació està ubicada en una zona urbana: es valora amb 15 punts.
ii. Si la instal·lació està ubicada a menys d'un quilòmetre d'una zona urbana: es valora amb 5 punts.
3r. El projecte inclou la construcció o la millora d'instal·lacions destinades a l'emmagatzematge de residus perillosos: es valora amb 15 punts.
4t. El projecte preveu instal·lacions destinades a la preparació per a la reutilització, ja sigui per a l'emmagatzematge separat dels residus susceptibles de ser preparats per a la reutilització com per a la comprovació i el tractament: es valora amb 15 punts.
5è. El projecte incorpora la construcció d'espais públics d'autoreparació i intercanvi d'objectes i utensilis dins de la instal·lació (mobles, roba, petits RAEE, etc.): es valora amb 15 punts.
6è. El projecte inclou un espai habilitat dins la instal·lació destinat a tasques d'educació ambiental: es valora amb 15 punts.
7è. El projecte incorpora eines informàtiques en les instal·lacions per al registre de les entrades i les sortides de residus (arxiu cronològic): es valora amb 15 punts.
Onzè
Pagament fraccionat
1. Els beneficiaris poden sol·licitar un pagament fraccionat de l'import de la subvenció atorgada per un projecte, mitjançant justificacions i liquidacions parcials, d'acord amb les prescripcions següents:
a. La justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment s'ha de dur a terme mitjançant la presentació de la documentació indicada a l'article 22 de la present Ordre.
b. Únicament poden ser objecte de pagament fraccionat les despeses efectivament executades i pagades abans de presentar la documentació justificativa per acollir-se al pagament fraccionat.
c. Les quantitats o imports a pagar de manera fraccionada no poden ser superiors al 50% de la subvenció atorgada per a aquell projecte.
d. La memòria d'actuació justificativa a la qual fa referència l'article 22.5.a) de la present Ordre a presentar al final de l'execució ha d'abastar la totalitat del projecte, independentment de la documentació aportada per obtenir el pagament fraccionat.
Dotzè
Naturalesa jurídica de la convocatòria i la seva impugnació
La present convocatòria, d'acord amb el que estableix la disposició addicional tercera de la present Ordre, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, contra la que cal interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori, en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, o directament recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, davant l'òrgan adient de la jurisdicció contenciosa.
ANNEX 2 Model de declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI)
A emplenar pels titulars dels òrgans administratius que intervenen al procediment de subvenció:
Sr./Sra._______________________________________, amb DNI ____________________, amb càrrec ________________________________ i als efectes assenyalats a l'article 6.2 d'aquesta ordre. |
A emplenar pels sol·licitants de la subvenció:
Sr./Sra._______________________________________, amb NIF ____________________, com a representant legal de l'entitat __________________________________ amb CIF___________________________ que ha sol·licitat una subvenció per l'execució del projecte______________________________________________________________________________en el marc de la convocatòria de subvencions per al finançament de les actuacions incloses en el marc del «Pla de suport a la implementació de l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) i a la normativa de residus» |
Primer. DECLARA baix la seva responsabilitat que no es troba incurs en cap de les situacions mencionades en els articles següents:
1. L'article 61.3 «Conflicte d'interessos», del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol (Reglament financer de la UE) estableix que «existirà conflicte d'interessos quan l'exercici imparcial i objectiu de les funcions es vegi compromès per raons familiars, afectives, d'afinitat política o nacional, d'interès econòmic o per qualsevol motiu directe o indirecte d'interès personal.»
2. L'article 64 «Lluita contra la corrupció i prevenció dels conflictes d'interessos» de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, té com a fi evitar qualsevol distorsió de la competència i garantir la transparència en el procediment i assegurar la igualtat de tracte a tots els candidats i licitadors.
3. L'article 23 «Abstenció», de la Llei 40/2015, d'1 octubre, de règim jurídic del sector públic, estableix que hauran d'abstenir-se d'intervenir en el procediment «les autoritats i el personal al servei de les Administracions en els qui es donin algunes de les circumstàncies assenyalades en l'apartat següent», les quals són:
a) Tenir interès personal en l'afer de què es tracti o en un altre la resolució del qual pugui influir la d'aquell; ser administrador de societat o entitat interessada, o tenir qüestió litigiosa pendent amb algun interessat.
b) Tenir un vincle matrimonial o una situació de fet assimilable, i el parentesc de consanguinitat dins del quart grau o d'afinitat dins del segon, amb qualsevol dels interessats, amb els administradors d'entitats o les societats interessades i també amb els assessors, representants legals o mandataris que intervinguin en el procediment, així com compartir despatx professional o estar associat amb aquests per a l'assessorament, la representació o el mandat.
c) Tenir amistat íntima o enemistat manifesta amb alguna de les persones esmentades a l'apartat anterior.
d) Haver intervingut com a pèrit o com a testimoni en el procediment de què es tracti.
e) Tenir relació de servei amb una persona natural o jurídica interessada directament en l'afer, o haver-li prestat en els dos últims anys serveis professionals de qualsevol classe i en qualsevol circumstància o lloc».
Segon. Que no està/an sotmès/esos a cap situació que pugui qualificar-se de conflicte d'interessos de les indicades en l'article 61.3 del Reglament Financer de la UE i que no concorre en la/les seva/seves persona/es cap causa d'abstenció de l'article 23.2 de la Llei 40/2015 que pugui afectar al procediment de licitació/concessió.
Tercer. Que es compromet/en a posar en coneixement de l'òrgan de contractació / comissió d'avaluació, sense dilació, qualsevol situació de conflicte d'interessos o causa d'abstenció que doni o pogués donar lloc a aquest escenari.
Quart. Que coneix/en que, una declaració d'absència de conflicte d'interessos que es demostri que és falsa, implicarà les conseqüències disciplinàries/administratives/judicials que estableix la normativa d'aplicació.
_______________, ___ d_______________ de 202_
[Signatura]
ANNEX 3 Línies subvencionables
Els projectes subvencionables, d'acord amb el previst a l'article 9 d'aquesta Ordre, s'articulen en 4 línies, i dins cada línia, amb distintes sublínies, que es determinaran, en particular, a la convocatòria.
Les línies i sublínies subvencionables són:
1. Línia 1: Implantació de noves recollides separades de bioresidus, i millora de les existents.
Són subvencionables amb càrrec a aquesta línia els projectes indicats a les següents sublínies:
a. Sublínia 1.1. Projectes d'implantació, ampliació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o ambdues).
b. Sublínia 1.2. Projectes de separació i reciclatge en origen de bioresidus mitjançant el seu compostatge domèstic i comunitari.
c. Sublínia 1.3. Projectes d'implantació o millora de la recollida separada d'oli de cuina usat generat a l'àmbit domèstic, del comerç i serveis, per a destinar-lo a valorització, especialment per a l'obtenció de biocarburant.
d. Sublínia 1.4. Projectes d'implantació o millora de la recollida separada de la fracció de residus tèxtils dels residus municipals per a destinar-los a la preparació per a la reutilització o reciclatge.
2. Línia 2: Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament.
Són subvencionables amb càrrec a aquesta línia d'ajut els projectes indicats a les següents sublínies:
a. Sublínia 2.1. Projectes de construcció d'instal·lacions de compostatge, de digestió anaeròbia o una combinació d'ambdós tractaments, per al tractament dels bioresidus recollits separadament.
b. Sublínia 2.2. Projectes de millora d'instal·lacions de compostatge i de digestió anaeròbia existents, o una combinació d'ambdós tractaments, destinades al tractament dels bioresidus recollits separadament.
c. No són subvencionables per aquesta línia els projectes d'instal·lacions de compostatge o de digestió anaeròbia destinats al tractament de bioresidus recollits separadament que incloguin un tractament mecànic previ exhaustiu per a la separació d'impropis, propis de recollides mesclades.
3. Línia 3: Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament.
Són subvencionables amb càrrec a aquesta línia d'ajut els projectes indicats a les següents sublínies:
a. Sublínia 3.1. Construcció d'instal·lacions de preparació per a la reutilització de fluxos de residus recollits separadament.
Són subvencionables tant les instal·lacions noves com l'ampliació de les existents per a incloure la preparació per a la reutilització.
b. Sublínia 3.2. Construcció d'instal·lacions de reciclatge de residus tèxtils.
1r. És subvencionable la construcció d'instal·lacions que permetin un tractament diferenciat dels residus tèxtils (roba, calçat, accessoris de vestimenta, roba de la llar i similars) recollits separadament, de manera que aquest flux de residus pugui contribuir a la consecució dels objectius comunitaris, estatals i autonòmics de preparació per a la reutilització i reciclatge.
2n. No és subvencionable la construcció d'instal·lacions que tinguin per objecte altres tractaments diferents del reciclatge de residus tèxtils.
c. Sublínia 3.3. Construcció d'instal·lacions de reciclatge de plàstic. Són subvencionables:
1r. La construcció d'instal·lacions que permetin un tractament diferenciat dels residus plàstics, de manera que aquest flux de residus pugui contribuir a la consecució dels objectius comunitaris, estatals i autonòmics de preparació per a la reutilització i reciclatge, així com els objectius establerts en la Directiva (UE) 2018/852 per al reciclatge de residus d'envasos i els d'incorporació de plàstic reciclat a les botelles per a begudes (Directiva 2019/904).
2n. La millora de les instal·lacions ja existents, sempre que aquestes millores tinguin per objecte augmentar la qualitat dels materials reciclats perquè sigui compatible amb el seu ús alimentari.
4. Línia 4: Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.), i millora de les plantes de tractament mecànic-biològic existents.
Són subvencionables amb càrrec a aquesta línia d'ajut els projectes indicats a les següents sublínies:
a. Sublínia 4.1. Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de recollida (com deixalleries; inclou la recollida de residus tèxtils i residus domèstics perillosos).
b. Sublínia 4.2. Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.).
c. Sublínia 4.3. Projectes per a la millora de les instal·lacions de tractament mecànic-biològic existents per a incrementar la seva eficàcia en la recuperació de materials susceptibles de ser reciclats.
ANNEX 4 Requisits tècnics dels projectes.
1. Els requisits tècnics dels projectes subvencionables, d'acord amb el que estableix l'article 10 de l'Ordre, per a cada línia i sublínia d'ajudes són els següents:
2. Els projectes de la línia 1 han de complir els requisits següents:
a. Sublínia 1. 1 Projectes d'implantació, ampliació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o ambdues):
1r. Una descripció detallada del projecte i del seu abast, que haurà d'incloure actuacions de formació, informació i sensibilització a la població atesa pel projecte, convenientment detallades.
2n. Destinar els bioresidus recollits separadament a una instal·lació de tractament biològic autoritzada, essent necessari garantir que aquests bioresidus no es mesclin amb residus diferents dels permesos com a matèria primera per a l'elaboració de compost (CMC 3) o digestat (CMC 5) a l'annex II del Reglament (UE) 2019/1009 del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juny de 2019, pel qual s'estableixen disposicions relatives a la posada a disposició del mercat els productes fertilitzants UE.
3r. En el cas que la instal·lació de destí dels bioresidus recollits separadament no estigui encara en funcionament per ser una instal·lació nova, es podrà finançar el projecte de recollida separada de bioresidus sempre que el projecte de tractament biològic de destí estigui en tramitació i compleixi amb els requisits tècnics establerts a la línia 2.
b. Sublínia 1.2 Projectes de separació i reciclatge en origen de bioresidus mitjançant el seu compostatge domèstic i comunitari. Una descripció detallada del projecte, així com del seu abast, amb les següents indicacions:
1r. La formació per als participants involucrats en el projecte, així com una estratègia per a la formació dels participants (per exemple manual de compostatge, formació teòrica i pràctica, mecanismes per a la resolució de dubtes).
2n. El seguiment del projecte, mitjançant un coordinador tècnic amb la formació adequada i acreditada, que inclogui les quantitats tractades, durant la seva posada en funcionament (visites periòdiques a participants, assessorament telefònic o telemàtic, etc.) i una vegada finalitzada la posada en funcionament, com a mínim, un any més.
3r. Les actuacions previstes per a la recollida de la informació necessària per al càlcul de la contribució del projecte als objectius de preparació per a la reutilització i reciclatge de la Directiva marc de residus, s'han de dur a terme de conformitat amb l'establert a la Decisió d'execució (UE) 2019/1004, de la Comissió de 7 de juny de 2019 per la qual s'estableixen normes relatives al càlcul, la verificació i la comunicació de dades sobre residus.
c. Sublínia 1.3 Projectes d'implantació o millora de la recollida separada d'oli de cuina usat generat a l'àmbit domèstic, del comerç i serveis, per a destinar-lo a valorització, especialment per a l'obtenció de biocarburant. Una descripció detallada del projecte i del seu abast, amb les següents determinacions:
1r. Indicar la instal·lació de destí autoritzada on s'hagin de tractar els residus recollits selectivament.
2n. Contenir una campanya de sensibilització de la població, comerços i serveis atesos pel projecte, i contenir una descripció detallada de les actuacions que s'han de realitzar.
d. Sublínia 1.4 Projectes d'implantació o millora de la recollida separada de la fracció de residus tèxtils dels residus municipals per a destinar-los a la preparació per a la reutilització o reciclat. Una descripció detallada del projecte i del seu abast, amb les següents determinacions:
1r. Indicar la instal·lació de destí autoritzada on s'hagin de tractar els residus tèxtils recollits selectivament.
2n. Incloure una campanya de comunicació i sensibilització de la població atesa pel projecte, amb una descripció detallada de les actuacions previstes.
3. Els projectes de la línia 2, en les seves dues sublínies, han de complir els requisits següents:
a. Les instal·lacions o línies de tractament només tractaran conjuntament amb els bioresidus aquells residus permesos com a matèria primera per l'elaboració de compost (CMC 3) o Digestat (CMC 5) a l'Annex II del Reglament (UE) 2019/1009, pel qual s'estableixen disposicions relatives a la posada a disposició en el mercat dels productes fertilitzants UE, amb l'objecte que aquests materials obtinguts puguin comercialitzar-se com a producte.
b. Els projectes han d'indicar els residus a tractar, el tipus de tractament, els equips, destí dels materials aconseguits, usos del biogàs en el seu cas, etc.
4. Els projectes de la línia 3 han de complir els requisits següents:
a. Sublínia 3.1 Construcció d'instal·lacions de preparació per a la reutilització de fluxos de residus recollits separadament: ha d'incloure els tipus de residus que prepararan per a la reutilització, els tractaments de cada un d'aquests residus, així com les condicions de venda, que inclourà la corresponent garantia postvenda i la seva declaració com a producte nou en aquells casos que sigui necessari.
b. Sublínia 3.2 Construcció d'instal·lacions de reciclatge de residus tèxtils: han de permetre un tractament diferenciat dels residus tèxtils (roba, calçat, accessoris de vestimenta, roba de la llar i similars) recollits separadament, de manera que aquest flux de residus pugui contribuir a la consecució dels objectius comunitaris, estatals i autonòmics de preparació per a la reutilització i reciclatge.
c. Sublínia 3.3 Construcció d'instal·lacions de reciclatge de plàstic: han de permetre un tractament diferenciat dels residus plàstics, de manera que aquest flux de residus pugui contribuir a la consecució dels objectius comunitaris, estatals i autonòmics de preparació per a la reutilització i reciclatge, així com els objectius establerts en la Directiva (UE) 2018/852 per al reciclatge de residus d'envasos i els d'incorporació de plàstic reciclat a les botelles per a begudes (Directiva 2019/904).
5. Els projectes de la línia 4 no es subjecten a requisits específics, sense perjudici dels que siguin aplicables segons la naturalesa del projecte.
ANNEX 5 Despeses subvencionables i no subvencionable
1. Son despeses subvencionables, amb caràcter general, aquelles que, de manera inequívoca, responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionable, resultin estrictament necessàries per aquesta, es duguin a terme en els terminis i condicions que determinin aquestes bases, les corresponents convocatòries i la normativa que resulti d'aplicació, i s'hagin pagat abans de finalitzar el període de justificació de la subvenció concedida.
2. Són despeses subvencionables, en particular i per a cada una de les línies subvencionables, les següents:
A. Línia 1. Implantació de noves recollides separades de bioresidus, i millora de les existents.
a. Sublínia 1.1 Projectes d'implantació, ampliació o millora de la recollida separada de bioresidus destinats a instal·lacions específiques de tractament biològic (compostatge, digestió anaeròbia o ambdues), són subvencionables els conceptes següents:
1r. Cubells domèstics de bioresidus: El cubell per a la recollida separada de bioresidus serà de tipus airejat i de color marró, total o parcialment. Haurà d'incorporar, com a mínim, la identificació (amb un adhesiu o serigrafia) dels materials que es poden dipositar al seu interior. S'inclouen també les galledes domèstics d'aportació a la via pública per a la recollida separada porta a porta de bioresidus a la via pública.
2n. Bosses compostables d'ús domèstic: Bosses compostables per a la recollida separada de la fracció orgànica que hauran de complir la norma UNE-EN 13432. Hauran d'incorporar, com a mínim, la identificació que són bosses compostables específiques per als residus orgànics.
3r. Cubells comunitaris de bioresidus: Cubells per a les comunitats de propietaris. El cub ha d'incorporar, com a mínim, la identificació (amb un adhesiu o serigrafia) dels materials que es poden dipositar en el seu interior, i hauran de ser totalment o parcialment de color marró.
4t. Sistemes d'aportació: Penjadors i/o compartiments de cubs o bosses individuals o comunitaris per a la recollida porta a porta.
5è. Sistemes d'identificació d'usuari i pesatge: Sistemes d'identificació d'usuari i pesatge de cubells i contenidors i/o paret i els sistemes informàtics associats necessaris (lectors, antenes, programari). No és subvencionable el manteniment, només l'adquisició.
6è. Contenidors per a la via pública: Els contenidors per a la recollida separada de bioresidus a la via pública hauran de ser, parcialment o totalment, de color marró o incorporar una identificació de color marró. La resistència dels contenidors serà l'equivalent al pes del contenidor ple de matèria orgànica i aquests han de permetre la incorporació de sistemes d'identificació i pesat. El contenidor inclourà una impressió permanent dels materials que poden ser dipositats al seu interior.
7è. Construcció d'àrees d'aportació i control d'accés: Construcció d'àrees d'aportació tancades amb contenidors dins de les mateixes i control d'accés d'usuaris, incloent la tecnologia necessària, fins i tot per limitar l'aportació de la fracció resta.
8è. Saques reutilitzables per a la recollida de restes vegetals: Saques reutilitzables per a la recollida separada de restes vegetals. Les saques d'incloure una impressió permanent dels materials que poden ser dipositats al seu interior.
9è. Biotrituradores: Biotrituradores transportables o portàtils per a la trituració in situ de les restes vegetals generades en les podes, per facilitar el transport d'aquests residus.
10è. Cubells per bioresidus de grans generadors (*): Hauran de ser, parcialment o totalment, de color marró o incorporar una identificació de color marró. El cub inclourà una impressió permanent dels materials que poden ser dipositats al seu interior.
11è. Bosses i fundes compostables per bioresidus de grans generadors (*): Bosses i fundes compostables per a la recollida separada de la fracció orgànica que hauran de complir la norma UNE-EN 13432. Hauran d'incorporar, com a mínim, la identificació que són bosses compostables específiques per als residus orgànics.
12è. Camions per a la recollida de bioresidus, preferiblement no compactadors: Es finançarà com a màxim un camió per projecte, preferiblement no compactador. El camió ha de portar serigrafiat en un lloc visible que és per a la recollida separada de bioresidus.
En el cas en què les característiques de el projecte presentat posen de manifest la insuficiència d'un únic camió per aconseguir una recollida adequada, la comunitat o ciutat autònoma podrà finançar més d'un camió per projecte, fins al nombre mínim que garanteixi la recollida adequada.
13è. Campanya d'informació, difusió i sensibilització a la població i seguiment de el projecte: Les actuacions de formació, informació, difusió de el projecte i sensibilització de la població atesa en el projecte hauran d'incloure un pla de treball i una guia en la qual es detalli quines bioresidus són objecte de la recollida separada, així com la vigilància i control.
14è. Campanya d'informació, difusió i sensibilització als grans generadors i seguiment de el projecte (*): Les actuacions de formació, informació, difusió de el projecte i sensibilització dels grans generadors atesos en el projecte hauran d'incloure un pla de treball i una guia en la qual es detalli quines bioresidus són objecte de la recollida separada, així com la vigilància i el control.
En les actuacions que comprenguin diferents fraccions, com campanyes de comunicació, tancament de contenidors, per exemple, únicament seran elegibles els costos corresponents als percentatges associats a les fraccions subvencionades, la qual cosa es determinarà considerant els percentatges de la bossa tipus en cada àmbit.
(*) S'enten per grans generadors de bioresidus dels restaurants, majoristes, menjadors, serveis de restauració col·lectiva i establiments de consum a l'detall. L'entitat sol·licitant només podrà sol·licitar finançament per a aquests conceptes si gestiona els bioresidus d'aquests grans generadors de conformitat amb les seves ordenances (d'acord amb la Llei 22/2011, de 28 de juliol, article 12, apartat 5c).
b. Sublínia 1.2 Projectes de separació i reciclatge en origen de bioresidus mitjançant el seu compostatge domèstic i comunitari, són subvencionables els conceptes següents:
1r. Cubells domèstics de bioresidus: El cubell per a la separació de bioresidus a les llars que serà de color marró, totalment o parcialment. Haurà d'incorporar, com a mínim, la identificació (amb una ferratina o serigrafia) dels materials que es poden dipositar en el seu interior.
2n. Compostadors domèstics: Compostadors per habitatges unifamiliars amb jardí o hort en els quals es dipositin i es compostin els bioresidus.
3r. Construcció d'àrees de compostadors domèstics: Construcció d'àrees de compostadors comunitaris, o la part proporcional d'àrees compartides amb l'aportació d'altres fraccions de recollides separades.
4t. Compostadors comunitaris: Compostadors per a zones comunitàries en les quals es dipositin i es compostin els bioresidus. En la quantia màxima finançable per als compostadors comunitaris es considera inclòs l'import dels airejadors, termòmetres i garbells.
5è. Biotrituradores: Biotrituradores per a la trituració del material estructurant.
6è. Airejadors, termòmetres i garbells per al compostatge domèstic: Airejadors i termòmetres específics per a controlar el procés de compostatge i garbells per al porgat del compost obtingut. Els airejadors, termòmetres i garbells del compostatge comunitari es consideren inclosos dins de la quantia del concepte «compostadors comunitaris».
7è. Actuacions de formació, difusió i seguiment del projecte: Les actuacions de formació, difusió i seguiment hauran d'incloure un pla de treball, així com la vigilància i el control. Entre aquestes actuacions s'inclourà una guia per a cada habitatge participant en la qual es detallin els bioresidus que poden ser objecte de compostatge.
8è. Cartells explicatius a les àrees de compostatge comunitari: Els cartells hauran d'incorporar, com a mínim, la identificació dels materials que es poden compostar, així com una explicació de les accions a dur a terme pels participants (aport de material estructurant, proporció, etc.) i un telèfon o correu electrònic de contacte per a la resolució de dubtes dels participants.
c. Sublínia 1.3 Projectes d'implantació o millora de la recollida separada d'oli de cuina usat generat a l'àmbit domèstic, del comerç i serveis, per a destinar-lo a valorització, especialment per a l'obtenció de biocarburant, són subvencionables els conceptes següents:
1r. Embuts: Embuts adaptables per omplir envasos apropiats en llars i centres de generació.
2n. Bidons i/o contenidors: Bidons de boca ampla amb tapa o contenidors adequats per al dipòsit i emmagatzematge d'aquest residus a la comunitat de veïns, edifici públic o privat, o en la via pública. L'oli s'haurà de dipositar en un envàs convenientment tancat dins d'un contenidor, llevat que es justifiqui una proposta alternativa per al dipòsit d'oli directament en el contenidor. En tot cas, el contenidor haurà de garantir l'estanquitat per evitar pèrdues de líquids i el seu vessament, i evitar les mescles amb altres tipus d'olis. S'identificarà (amb una ferratina o serigrafia) que el bidó o contenidor està destinat exclusivament a la recollida d'oli de cuina usat.
3r. Actuacions de difusió, comunicació, sensibilització i seguiment del projecte: Les actuacions de difusió, comunicació i sensibilització a la població atesa en el projecte, així com la vigilància i el control, hauran d'incloure un pla de treball i la descripció de les actuacions previstes convenientment detallades.
d. Sublínia 1.4 Projectes d'implantació o millora de la recollida separada de la fracció de residus tèxtils dels residus municipals per a destinar-los a la preparació per a la reutilització o reciclatge, són subvencionables els conceptes següents:
1r. Contenidors per a la via pública i per a deixalleries (parcs verds): La resistència dels contenidors serà equivalent al pes del contenidor ple de residus tèxtils i aquests hauran de permetre la incorporació de sistemes d'identificació i pesatge. El contenidor inclourà una impressió permanent dels materials que poden ser dipositats en el seu interior.
2n. Actuacions de difusió, comunicació, sensibilització i seguiment del projecte: Les actuacions de difusió, comunicació i sensibilització a la població atesa pel projecte hauran d'incloure un pla de treball i la descripció de les actuacions previstes convenientment detallades, així com el control i la vigilància.
3r. Saques reutilitzables per a la recollida de residus tèxtils: Saques reutilitzables per fomentar la recollida separada i l'aportació dels residus tèxtils en contenidors de la via pública o en sistemes de recollida porta a porta.
B. Línia 2: Construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament, són subvencionables els conceptes següents:
a. L'obra civil, incloent l'adequació del terreny, de la instal·lació o de la línia de tractament dedicada al tractament biològic dels bioresidus recollits separadament, incloses zones d'emmagatzematge.
b. La maquinària i altres elements estrictament necessaris per al procés de tractament.
C. Línia 3: Construcció de noves instal·lacions de preparació per la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament.
a. Sublínia 3.1 Construcció d'instal·lacions de preparació per a la reutilització de fluxos de residus recollits separadament, són subvencionables els conceptes següents:
1r. La construcció de la instal·lació dedicada a la preparació per a al reutilització, incloent zona d'emmagatzematge i superfície destinada a la venda dels productes recuperats. El finançament se limitarà als conceptes mínims per a un adequat funcionament de la instal·lació, i el projecte complirà amb tots els requisits que la normativa sectorial pot imposar a aquestes instal·lacions. No s'inclouen instal·lacions auxiliars, com oficines.
2n. Els elements d'emmagatzematge adequat tant pels residus rebuts com per als productes recuperats, com gàbies o prestatges.
3r. La maquinària i eines necessàries per a desenvolupar els treballs de preparació per a la reutilització. No s'inclouen en aquest concepte material fungible o altre tipus de maquinària i eines que no siguin necessàries per al desenvolupament de l'activitat.
4t. Campanya de comunicació, una vegada acabada la instal·lació i dirigida a conscienciar a la població propera de l'entrega de residus per a la seva preparació per a la reutilització.
5è. Formació per als treballadors de la instal·lació.
6è. L'adquisició de software i hardware per al control i la traçabilitat tant dels residus rebuts i generats, com dels productes recuperats.
En el cas que el projecte afecti fluxos de residus coberts per la responsabilitat ampliada del productor, no serà finançable la part atribuïble a aquesta.
b. Sublínia 3.2 Construcció d'instal·lacions de reciclatge de residus tèxtils, són subvencionables els conceptes següents:
1r. La construcció (incloent l'adequació del terreny) de la instal·lació dedicada al reciclatge dels residus tèxtils, incloent les zones d'emmagatzematge. No s'inclouen les instal·lacions auxiliars (com oficines, magatzems per a maquinària, etc.).
2n. La maquinària i eines estrictament necessàries per al procés de reciclatge, incloent aquella necessària per a la classificació dels residus tèxtils, el seu tractament mecànic (bobinat, tall, etc.) o tractament fisicoquímic (inclosos processos tèrmics). No s'inclouen en aquest concepte material fungible o altre tipus de maquinària i eines que no siguin estrictament necessàries per al reciclatge dels residus tèxtils.
3r. Instal·lacions o elements per a l'emmagatzematge tant dels residus tèxtils objecte de tractament com dels materials obtinguts després del procés de reciclatge.
c. Sublínia 3.3 Construcció d'instal·lacions de reciclatge de plàstic, són subvencionables els conceptes següents:
1r. La construcció (incloent l'adequació del terreny) de la instal·lació dedicada al reciclatge dels residus de plàstic, incloent les zones d'emmagatzematge. No s'inclouen les instal·lacions auxiliars (com oficines, magatzems per a maquinària, etc.).
2n. La maquinària i eines estrictament necessàries per al procés de reciclatge. Els processos utilitzats hauran d'incloure, necessàriament, etapes de descontaminació dels plàstics tractats. No s'inclouen en aquest concepte material fungible o altre tipus de maquinària i eines que no siguin estrictament necessàries per al reciclatge dels residus de plàstic.
3r. La modificació dels tractaments utilitzats en instal·lacions de reciclatge de residus plàstics ja existents, l'objectiu dels quals sigui obtenir un material que assoleixi la qualitat necessària per a la seva entrada en contacte amb aliments.
D. Línia 4: Inversions relatives a instal·lacions de recollida (com deixalleries), triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.)
a. Sublínia 4.1 Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de recollida (com deixalleries; inclou la recollida de residus tèxtils i residus domèstics perillosos), són subvencionables els conceptes següents:
1r. Compra de contenidors i gàbies apropiades per a l'emmagatzematge de les distintes fraccions de residus. Es tendran en compte especialment aquells projectes que presentin un augment de les fraccions recollides separadament, en especial les relacionades amb tèxtils i residus domèstics perillosos. En aquest concepte s'inclouen tant contenidors metàl·lics com gàbies o prestatges.
2n. Bàscules per al pesatge d'entrades i sortides de residus.
3r. Condicionament del terreny necessari.
4t. Ensostrat de la zona d'emmagatzematge de residus. Es prioritzarà l'ensostrat de residus, l'exposició al sol i a l'aigua dels quals tengui efectes perjudicials per al seu reciclatge o valorització. En particular els residus de RAEE, piles, tèxtils, vernissos i altres residus domèstics perillosos.
5è. Impermeabilització i recollida de vessaments de la zona d'emmagatzematge de residus perillosos.
6è. Eines informàtiques (inclòs software) per al registre tant d'entrades com de sortides de residus (arxiu cronològic telemàtic).
7è. Instal·lacions destinades a la preparació per a la reutilització, ja sigui per a l'emmagatzematge separat dels residus susceptibles de ser preparats per a la reutilització com per a la comprovació o el tractament.
8è. Elements d'informació a la pròpia deixalleria (parc verd) sobre les condicions de lliurament adequada dels residus, com ara cartells, panells o senyalització.
9è. Incorporació o millores en els sistemes de recollida itinerant de residus, com deixalleries mòbils o recollides específiques de residus voluminosos. No es valoraran factors energètics ni es finançaran millores que tenguin que veure amb la reducció d'emissions.
10è. Creació d'espais públics d'autoreparació i intercanvi d'objectes i utensilis diversos dins de les instal·lacions (mobles, roba, petits electrodomèstics, joguines).
11è. Formació per al personal de la deixalleria en matèria de preparació per a la reutilització amb l'objecte de seleccionar adequadament aquells residus susceptibles de ser preparats per a la reutilització.
No es finançaran lloguers ni el pagament de serveis a tercers.
En el cas que el projecte afecti fluxos de residus coberts per la responsabilitat ampliada del productor, no serà finançable la part atribuïble a aquesta.
b. Sublínia 4.2 Projectes de construcció i millora d'instal·lacions de triatge i classificació de residus (envasos, paper, etc.), són subvencionables els conceptes següents:
1r. Separadors òptics.
2n. Separadors balístics
3r. Separadors de metalls fèrrics i no fèrrics (per exemple, separadors magnètics, separadors de corrents de Facoult, etc,).
4t. Qualsevol altre mètode de separació distint dels enumerats anteriorment que contribueixi significativament a incrementar l'eficàcia de recuperació de materials susceptibles de ser reciclats.
5è. En el cas que el projecte afecti fluxos de residus coberts per la responsabilitat ampliada del productor, no serà finançable la part atribuïble a aquesta.
c. Sublínia 4.3 Projectes per a la millora de les instal·lacions de tractament mecànic-biològic existents per a incrementar la seva eficàcia en la recuperació de materials susceptibles de ser reciclats, són subvencionables els conceptes següents:
1r. Separadors òptics.
2n. Separadors balístics.
3r. Separadors de metalls fèrrics i no fèrrics (per exemple, separadors magnètics, separadors de corrents de Facoult, etc,).
4t. Qualsevol altre mètode de separació distint dels enumerats anteriorment que contribueixi significativament a incrementar l'eficàcia de recuperació de materials susceptibles de ser reciclats.
5è. Sistemes de tractament de la fracció orgànica separada de la fracció resta per al seu aprofitament energètic posterior.
No es subvencionable, per a aquesta sublínia, els conceptes següents:
1r. La construcció de noves instal·lacions de tractament mecànic biològic.
2n. Les millores de les instal·lacions existents, a excepció de les que tenguin per objecte la separació de materials que puguin ser objecte d'un reciclatge posterior, o les que tenguin per objecte la millora dels processos de tractament de la matèria orgànica amb la finalitat de la seva valorització energètica.
3. No son subvencionables, per a totes les línies, a més de les indicades a cada línia i sublínia a l'apartat anterior, les despeses corresponents a les retribucions de personal del beneficiari, així com les indemnitzacions per raons de servei dels funcionaris o empleats de l'entitat que elabori, executi o dugui la direcció del projecte subvencionable, llevat del supòsits de subcontractació o d'encàrrec a mitjans propis.