Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 212272
Secretaria de la Junta de Govern. Proposta de modificació núm. 1 del Pla Normatiu municipal 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern de Palma en sessió ordinària de dia 27 de març de 2024 ha adoptat l'acord següent:

1. Aprovar la modificació núm. 1 del Pla normatiu municipal 2024 amb les iniciatives reglamentàries següents:

ÀREA DE MOBILITAT

INICIATIVA: Aprovació de l'ordenança de les zones de baixes emissions.

Primer.- La Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, imposa als municipis de més de 50.000 habitants l'adopció de plans de mobilitat urbana sostenible, que han d'introduir mesures de mitigació per a reduir les emissions derivades de la mobilitat, incloent almenys l'establiment de zones de baixes emissions, i també aplicable als municipis de més de 20.000 habitants quan se superin els valors límit dels contaminants regulats en el Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l'aire.

La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, en el seu article 25.2 estableix que els municipis han d'exercir competències, en els termes de la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes, en les matèries de medi ambient urbà, i específicament de protecció contra la contaminació atmosfèrica en les zones urbanes, i de trànsit i estacionament de vehicles i mobilitat, que inclou l'ordenació del trànsit de vehicles i persones en les vies urbanes.

Així l'establiment de les Zones de Baixes Emissions és una obligació legal que haurà de ser regulada pels Ajuntaments per mitjà d'ordenança municipal, que podrà estar inclosa en les normes de mobilitat sostenible o com a norma separada o independent.

Segon.- L'Ordenança estableix les Zones de Baixes Emissions del municipi de Palma, i entre d'altres regulacions, es preveu el seu objecte, finalitat, àmbit d'aplicació, competència i mesures d'implementació, així com les mesures d'intervenció municipal, les mesures específiques de restricció de trànsit, la senyalització i la coherència amb la planificació municipal.

Per tot l'exposat, es proposa incloure al Pla Normatiu Municipal 2024 la iniciativa per l'aprovació de la ordenança sobre les Zones de Baixes Emissions de Palma.

RESPONSABLE: Departament de Mobilitat

ÀREA: Àrea delegada de  Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

INICIATIVA: Modificació i actualització reglament de prestacions econòmiques d'urgència social aprovat per ple municipal el 17 de juny de 2021 i publicat al BOIB nº 88.

SITUACIÓ ACTUAL/MOTIVACIÓ: Des de l'any 2021 a dia d'avui s'ha aprovat normativa autonòmica que regula les prestacions d'urgència social de competència municipal que cal incorporar i actualitzar al reglament municipal, concretament la llei 4/2023 de prestacions socials de caràcter autonòmic de la CAIB. Per altra  banda cal actualitzar algunes prestacions del catàleg actual i alguns dels requisits d'accés per adaptar-los a les necessitats i noves situacions socials de Palma.

RESPONSABLE: Àrea delegada de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

ÀREA: Àrea delegada de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

INICIATIVA: Modificació i actualització del reglament de Serveis d'atenció domiciliària municipal aprovat per Ple municipal el 25 novembre 2021 i publicat al BOIB nº 167 de 4 desembre 2021.

SITUACIÓ ACTUAL/MOTIVACIÓ: Des de l'any 2021 a dia d'avui s'han desplegat serveis de dret concurrents d'atenció domiciliària des de la Fundació Balear de Dependència de la CAIB que es solapen amb els nostres serveis municipals. Cal revisar els requisits i criteris d'accés als serveis domiciliaris municipals per tal de evitar la doble concurrència d'ambdós serveis públics, evitar duplicitats i ser més eficients en la prestació municipal prioritzant les situacions de risc de persones majors que no poden accedir a les prestacions de dret d'ajuda domiciliària d ela CAIB.

RESPONSABLE: Àrea delegada de  Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

ÀREA: Àrea delegada de  Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

INICIATIVA: Modificació del Reglament del serveis d'acolliment municipal per famílies aprovat per pla municipal el 28 octubre 2021i publicat al BOIB nº 157 de 13 de novembre de 2021.

SITUACIÓ ACTUAL/MOTIVACIÓ: Ens cal revisar i actualitzar els requisits d'accés al servei atesa la detecció de nous perfils i necessitats de famílies que arriben a Palma sense alternativa habitacional, el col·lapse que tenim en els serveis d'acolliment i l'establiment d'un nou règim intern que permeti un fluxe més àgil d'entrades i sortides de famílies.

RESPONSABLE: Àrea delegada de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

ÀREA: Àrea delegada de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

INICIATIVA: Revisió dels preus públics dels serveis domiciliaris i dels Casals d'autonomia personal municipals.

SITUACIÓ ACTUAL/MOTIVACIÓ: Cal actualitzar-los amb l'IPC anual. Formen part de l'ordenança municipal de preus públics i taxes.

RESPONSABLE: Àrea delegada de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut.

2. Publicar l'acord en el Portal de Transparència i en el BOIB.

 

Palma, 4 d'abril de 2024

El secretari adjunt Miquel Ballester Oliver