Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA

Núm. 210123
Resolució del conseller d’Hisenda i Funció Pública per aprovar les bases generals i específiques que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l’Administració General de les categories de tècnic d’administració general, d’administratiu d’administració general i d’auxiliar d’administració general, de les ofertes d’ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d’ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i les convocatòries respectives

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 91.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, preveu que les corporacions locals formularan públicament la seva oferta d'ocupació, ajustant-se als criteris fixats a la normativa bàsica estatal, i l'article 70 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, estableix que les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que s'hagin de proveir mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés seran objecte de l'oferta d'ocupació pública, o a través d'altre instrument similar de gestió del proveïment de les necessitats de personal.

D'altra banda, l'article 193 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, afegeix, entre altres coses, que l'oferta d'ocupació pública ha d'indicar l'escala, la subescala, la classe o l'especialitat del personal funcionari, o el nivell i la categoria professional del personal laboral a què corresponguin les places vacants i també que l'oferta d'ocupació s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

L'article 20. Dos.1.d)  de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2023 (BOE núm. 308, de 24 de desembre de 2022), preveu la possibilitat d'articular l'Oferta amb una taxa específica en els termes de l'apartat dos.4, el qual estableix, amb caràcter extraordinari, una taxa específica que sigui necessària per donar compliment de l'objectiu previst a la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública, i que aquesta temporalitat a l'ocupació pública no superi el 8 per cent de les places de naturalesa estructural en cadascun dels seus àmbits, sempre que estigui justificat d'acord amb l'instrument de planificació pluriennal amb què haurà de comptar.

Atès això, el Consell de Mallorca ha aprovat l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2021, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 48, de 10 d'abril de 2021), l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2022, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 166, de 22 de desembre de 2022).

Altrament, l'Institut Mallorquí d'Afers socials (IMAS) ha aprovat l'oferta d'ocupació pública de personal funcionari per a l'any 2021, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 162, de 23 de desembre de 2021) i  l'oferta d'ocupació pública de personal funcionari per a l'any 2023, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària i de la taxa específica de l'article 20 de la Llei de Pressupostos de l'Estat per a l'any 2023 (BOIB núm. 173, de 23 de desembre de 2023).

En aquest context, per donar efectivitat als principis d'economia, de celeritat i d'eficàcia que han de presidir l'actuació administrativa, resulta procedent unificar els aspectes comuns de les convocatòries que han de desplegar les ofertes de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes de 2021 i 2023 de l'IMAS. Per això, s'han d'aprovar unes bases generals que constitueixin el règim jurídic que ha de regir de manera uniforme el desenvolupament dels processos selectius de personal funcionari per al torn lliure com per al torn de discapacitats. Tot això sense perjudici de les especificitats, derivades de les característiques de les diferents escales, subescales, classes i categories o especialitats, que s'hauran de recollir a les bases específiques de cada convocatòria.

L'article 28.1.e) de la Llei de Consells Insulars atribueix al Consell executiu la competència consistent en aprovar les bases de les convocatòries de selecció i proveïment de llocs de treball i qualsevol altra actuació en matèria de personal que no estigui expressament atribuïda a un altre òrgan.

L'article 7.2.13 dels Estatuts de l'IMAS, aprovats pel Ple del Consell de Mallorca, de dia 11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2029) correspon a la seva presidència  convocar i resoldre els procediments de selecció, establir-ne les bases, els programes i el contingut de les proves i nomenar els membres dels òrgans de selecció.

Mitjançant l'Acord del Ple del Consell de Mallorca de 14 de març de 2024, es delega la competència de l'apartat 13 de l'article 7 dels Estatuts de l'IMAS del president de l'IMAS al conseller d'Hisenda i Funció Pública del Consell Insular de Mallorca per dur a terme la convocatòria i resoldre el procediment de selecció, inclosa la resolució de recursos, si fos el cas, de les places de l'escala d'administració general de les categories de tècnic/a superior (dret), administratiu/iva i auxiliar d'administració general de les ofertes públiques d'ocupació ordinàries dels anys 2021 i 2023 (BOIB núm. 43, de 30 de març de 2024).

L'article 2 del Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local, disposa que l'ingrés en la funció pública local s'ha de realitzar, amb caràcter general, mitjançant el sistema d'oposició. Així mateix, la disposició addicional divuitena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que “En tots els processos selectius per a l'accés al cos o l'escala derivats de la taxa ordinària de reposició no inclosos en els processos d'estabilització a què es refereix la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, l'accés a la funció pública de la comunitat autònoma s'ha de dur a terme, preferentment, pel sistema d'oposició”.

L'article 37.1.l) del TREBEP disposa que són objecte de negociació, en el seu àmbit respectiu i en relació amb les competències de cada Administració pública i amb l'abast que legalment sigui procedent en cada cas els criteris generals sobre ofertes d'ocupació pública. L'article 38.3 del TREBEP estableix que els acords han de versar sobre matèries competència dels respectius òrgans de de govern i que per a la seva validesa i eficàcia és necessària la seva aprovació expressa i formal per part d'aquests òrgans.

L'article 42 del decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOCAIB núm. 41, de 5 d'abril de 1994, i aquest article afegit pel Decret 47/1998, de 24 d'abril, BOCAIB núm. 58, de 30 d'abril de 1998) estableix que “Les proves de promoció interna, en les quals s'hauran de respectar els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, es podran dur a terme en convocatòries independents a les d'ingrés quan, per conveniència de la planificació general dels recursos, així ho autoritzi el Consell de Govern”.

Pel que fa a l'administració local, l'article 100 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del Règim Local, disposa que correspon a l'Administració General de l'Estat establir reglamentàriament les regles bàsiques i els temaris mínims als quals s'ha d'ajustar el procediment de selecció del personal funcionari. A l'empara d'aquesta atribució, el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, estableix les regles bàsiques i els programes mínims a que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local i ho fa amb caràcter bàsic d'acord amb l'article 149.1.18 de la Constitució Espanyola.

Consta a l'expedient el certificat de la Mesa General de Negociació Conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS de data 22 de març de 2024 on es recull que, a sol·licitud de la part sindical, la proposta de Bases exclou la promoció interna que es durà a terme de forma independent.

Consta a l'expedient informes econòmics de 25 de març de 2024 respecte de les ofertes d'ocupació pública dels exercicis 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de 4 d'abril de 2024 respecte a les ofertes d'ocupació pública dels exercicis de 2021 i 2023 de l'IMAS on s'indica que hi ha crèdit adequat i suficient i compleix amb el principi d'estabilitat pressupostària.

Consta a l'expedient l'informe jurídic de 26 de març de 2024 mitjançant el qual s'informa favorablement la proposta de resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca corresponent a l'expedient per a l'aprovació de les bases generals i específiques que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les categories de tècnic d'administració general, d'administratiu d'administració general i d'auxiliar d'administració general de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i les convocatòries respectives.

Consta a l'expedient informe de fiscalització de conformitat de 4 d'abril de 2024.

Per tot l'anterior, una vegada conclosa la negociació amb les organitzacions sindicals més representatives presents a la Mesa General de Negociació Conjunta del personal funcionari i laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS, i d'acord amb el que estableix l'Acord del Ple del Consell de Mallorca de 14 de març de 2024 (BOIB núm. 43, de 30 de març de 2024) i l'Acord del consell executiu de dia 28 de setembre de 2022, (BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) pels quals es delega la competència, dict la següent:

Resolució

1. Aprovar les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que s'adjunten com a annex I.

2. Aprovar les bases específiques i el temari que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de Tècnic d'Administració General (TAG) de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que s'adjunten com a annex II i III.

3. Aprovar les bases específiques i el temari que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants d'Administratiu d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, que s'adjunten com a annex IV i V.

4. Aprovar les bases específiques i el temari que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants d'Auxiliar d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2022 del Consell de Mallorca i de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que s'adjunten com a annex VI i VII.

5. Convocar els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), pel sistema d'oposició, de les categories de Tècnic d'Administració General (TAG), d'Administratiu d'Administració General i  d'Auxiliar d'Administració General.

6. Publicar les bases i les convocatòries dels processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i en la Seu electrònica del Consell de Mallorca.

7. Publicar l'anunci de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

8. Establir que el termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

9. Establir que les persones aspirants a aquestes convocatòries han de presentar de forma telemàtica una sol·licitud de participació i formalitzar el corresponent tràmit telemàtic disponible en la Seu electrònica del Consell Insular de Mallorca (seu.conselldemallorca.net).

10. Establir que, quan d'acord amb les bases específiques, hagi torn de reserva de persones amb discapacitat, en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per realitzar-les.

11. Designar els Tribunals Qualificadors dels processos selectius de les categories següents:

Tècnic d'administració general (TAG)

President/a:

Titular: Jaume Ramon Maimó

Suplent: Ramón Rosselló Lozano

Vocals:

- Primer.

Titular:  M. Dels Angles Vanrell Julià

Suplent: Marta J. Vallespir Flo

- Segon.

Titular: Aina M. Gil Salleras

Suplent: Catalina Comellas Bosch

- Tercer.

Titular: Juan A. Comas Capó

Suplent: Catalina Dols Fiol

- Quart.

Titular: Irene Gelabert Llambías

Suplent: Àgueda Martorell Font

Administratiu/iva d'Administració General

President/a:

Titular: Guillem Bestard Peña

Suplent: Manuel Castilla Carmona

Vocals:

- Primer.

Titular: M. Isabel Inarejos Verdugo

Suplent: M. Magdalena Nadal Rosselló

- Segon.

Titular: Francesca Amengual Darder

Suplent: Margarita Melià Obrador

- Tercer.

Titular: Margarita Cremades Oliver

Suplent: M.C. Pía Cerdà Ferrer de Sant Jordi

- Quart.

Titular: Pilar Calafat Peñas

Suplent: Ana M. Garijo Garijo

Auxiliar d'Administració General

President/a:

Titular: Maria Vicens Tomas

Suplent: Immaculada Borras Salas

Vocals:

- Primer.

Titular: Jerònima Salvà Mut

Suplent: M. Isabel Jaume Orell

- Segon.

Titular: Raquel Hernandez Rico

Suplent: Fabiana Ruiz Carlín

- Tercer.

Titular: M. Jesus Marín Perdices

Suplent: Cecilia Mas Pirille

- Quart.

Titular: M. Jesus Ruiz García

Suplent: M. Angeles Yuste Badillo

12. Establir que, juntament amb la Resolució del conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca que estableix la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives, s'especificaran la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

(Signat electrònicament: 4 d'abril de 2024)

El conseller executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública (per delegació del Consell Executiu, segons acord de dia 28 de setembre de 2022, BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) Rafael Ángel Bosch Sans

 

ANNEX I Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració General de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

1. Normes generals

1.1. Objecte

Les presents bases generals regulen els aspectes comuns dels diferents processos selectius per a la cobertura de les places vacants de personal funcionari de l'administració general previstes a les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i a les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), sense perjudici de les especificacions que contemplen les bases específiques de cada categoria.

1.2. Normativa aplicable

Els processos selectius s'ajustaran a allò establert a aquestes bases generals, a les bases específiques i a les corresponents convocatòries. A més, serà d'aplicació l'article 103 de la Constitució Espanyola; el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant TREBEP); la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local; el RD 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'estableixen les regles bàsiques i programes mínims als que s'han d'ajustar els procediments de selecció dels funcionaris d'Administració local; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; la Llei 4/2016, de 6 d'abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública; la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic;  el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març; Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció del personal funcionari interí de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, aprovada per Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 14 de febrer de 2013, modificat per Acord de Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de juny de 2022 (BOIB núm. 69 de 16 de maig de 2013; BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022) i l'Acord del Ple del Consell de Mallorca de 14 de març de 2024, pel qual es delega la competència de l'apartat 13 de l'article 7 dels Estatuts de l'IMAS del president de l'IMAS al conseller d'Hisenda i Funció Pública del Consell Insular de Mallorca per dur a terme la convocatòria i resoldre el procediment de selecció, inclosa la resolució de recursos, si fos el cas, de les places de l'escala d'administració general de les categories de tècnic/a superior (dret), administratiu/iva i auxiliar d'administració general de les ofertes públiques d'ocupació ordinàries dels anys 2021 i 2023 (BOIB núm. 43, de 30 de març de 2024).

L'oferta pública del Consell de Mallorca 2021 publicada al BOIB núm. 48, de 10 d'abril de 2021 i l'oferta pública 2022 publicada al BOIB núm. 166, de 22 de desembre de 2022. L'oferta pública de l'IMAS 2021 publicada al BOIB núm. 162, de 23 de desembre de 2021, i l'oferta pública de l'IMAS 2023 publicada al BOIB núm. 173, de 23 de desembre de 2023.

1.3. Processos selectius

1.3.1. Els processos selectius d'accés al Consell Insular de Mallorca i l'IMAS garanteix el compliment dels principis de lliure concurrència, igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, i el sotmetiment al principi de legalitat.

1.3.2. Els processos selectius s'ajustaran a allò que disposen l'article 61 del TREBEP, el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'Administració local i l'article 45 de la Llei 3/2007, de 27 de març de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Es duran a terme, en tot cas, mitjançant el sistema d'oposició, amb les proves, valoracions, exercicis i puntuacions que s'estableixen a les bases específiques.

1.3.3. Les persones aspirants podran participar pel torn lliure o pel torn de discapacitat.

1.3.4. Les persones amb discapacitat han de fer les mateixes proves que la resta de persones aspirants de la convocatòria a la qual correspongui la reserva, en condicions d'igualtat, sens perjudici de les adaptacions que es preveuen en la base 3.3. Sol·licitud d'adaptació per a la realització de l'exercici.

1.4. Llengua de tramitació del procediment i dels exercicis

La tramitació dels procediments selectius ha de complir amb el que disposa l'article 23 del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb la seva disposició addicional vuitena.

Les persones que participin en l'oposició poden elegir fer els exercicis en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. A aquest efecte, els tribunals s'han d'encarregar que els exercicis s'elaborin i es lliurin complint les previsions del Decret esmentat al paràgraf anterior.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1 Per a l'admissió a les proves selectives serà necessari que les persones aspirants compleixin els requisits següents en el dia de finalització del termini de presentació de sol·licituds de cada convocatòria i durant tot el procés selectiu fins la pressa de possessió:

a) Nacionalitat: Tenir la nacionalitat espanyola o complir els requisits establerts a l'article 57 del TREBEP, en el supòsit d'accés a la funció pública per a nacionals d'altres estats.

b) Edat: Tenir 16 anys i no haver arribat a l'edat de jubilació forçosa.

c) Titulació (anvers i revers): Estar en possessió de la titulació exigida a les bases específiques o en condicions d'obtenir-la en la data en què acabi el termini de presentació d'instàncies. En el supòsit de no haver-se expedit el títol, només es podrà acreditar amb la certificació supletòria provisional, d'acord amb l'article 14 del Reial decret 1002/2010, de 5 d'agost, sobre expedició de títols universitaris oficials, i d'acord amb l'article 3.4 del Reial Decret 1850/2009, de 4 de desembre, en relació a l'expedició de títols acadèmics i professionals. En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar l'homologació o el reconeixement corresponent del Ministeri competent en la matèria. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.

d) Català: Estar en possessió dels coneixements de llengua catalana que s'indiquin a les bases específiques. L'acreditació dels coneixements orals i escrits de català s'ha de fer mitjançant algun dels certificats següents:

 

- Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears. 

- Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.

- Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.

- Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

- Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

 

e) Les persones aspirants que no posseeixin la nacionalitat espanyola i del seu origen no se'n desprengui el coneixement de la llengua castellana, han d'acreditar-ne el coneixement mitjançant l'aportació del diploma d'espanyol com a llengua estrangera, regulat en el RD 1137/2002, de 31 d'octubre; o del certificat d'aptitud d'espanyol per a estrangers, expedits per les escoles oficials d'idiomes o mitjançant l'acreditació que estan en possessió d'una titulació acadèmica espanyola expedida per l'òrgan oficial competent en el territori espanyol. 

f) Taxa: Haver satisfet la taxa dels serveis de selecció de personal dins del termini de presentació d'instàncies d'acord amb el que estableix l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022).

g) No haver estat separat o separada, mitjançant un expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitats de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial. En el cas de nacionals d'un altre estat, no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent ni haver estat sotmesos a una sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu estat i ens els mateixos termes, l'accés a una ocupació pública.

h) Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l'exercici de les funcions corresponents. Les persones aspirants que accedeixin a places reservades per a discapacitats han de tenir acreditat el grau de discapacitat igual o superior al 33% i ho hauran d'acreditar en el moment corresponent.

2.2 Cada convocatòria podrà exigir el compliment d'altres requisits específics que tenguin relació objectiva i proporcionada amb les funcions assumides i les tasques a desenvolupar, sempre que es formuli d'una manera abstracta i general.

2.3 Degut a que el model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, de compliment dels requisits exigits a cada convocatòria, no es requerirà la presentació de la documentació acreditativa en el moment de presentació de la sol·licitud, si no que serà requerida en els termes establerts a les bases 5.4 i 12.1.

3. Reserva de places per a persones amb discapacitat.

3.1. Reserva de places

D'acord amb el que disposa l'article 59.1 del TREBEP, en les ofertes d'ocupació pública s'ha de reservar una quota no inferior al 7% de les vacants perquè la cobreixin persones amb discapacitat, tot considerant com a persones amb discapacitat les que defineix l'article 4.2 del Reial Decret 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.

Les convocatòries han d'especificar, si escau, el nombre de places reservades per a aquest torn.

Les vacants de la reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquesta reserva no es podran acumular a les convocades pel torn lliure, sinó que s'acumularan al torn de reserva per a persones amb discapacitat de l'oferta pública d'ocupació de l'any següent.

3.2. Requisits específics d'accés.

Les persones que hi accedeixin pel torn de reserva, a més dels requisits generals de la base 2, han de tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 % i acreditar-la mitjançant un certificat o resolució de l'òrgan competent, una vegada superades les proves selectives corresponents.

L'opció a les places reservades en la convocatòria per a qui tengui la condició legal de discapacitat s'ha de formular en la sol·licitud de participació amb una declaració expressa de les persones interessades que compleixin la condició que s'exigeix.

D'acord amb el que estableix l'article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, es consideren afectats per una discapacitat en grau igual o superior al 33 % els pensionistes de la Seguretat Social que tenguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i els pensionistes de classes passives que tenguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei.

Les condicions personals d'aptitud per exercir les funcions corresponents al lloc de feina a la qual la persona aspiri, s'han d'acreditar mitjançant un Informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública que haurà de especificar que l'aspirant es troba en condicions de complir les tasques fonamentals de l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat a què aspira, mitjançant les adaptacions necessàries dels llocs de feina i de les proves d'accés, si escauen a judici de l'Administració, respectant en tot cas els principis de mèrit i capacitat.

Si durant el desenvolupament dels processos selectius el tribunal té dubtes sobre la capacitat per a l'exercici de les funcions pròpies de l'especialitat o categoria al qual opta l'aspirant que participa per la quota de reserva, pot demanar el dictamen corresponent de compatibilitat funcional a l'òrgan de Valoració i Assessorament de la Discapacitat i de la Dependència. En aquest cas l'aspirant podrà participar condicionadament en el procés selectiu, i restarà en suspens la resolució definitiva sobre l'admissió o exclusió del procés fins a la recepció del dictamen.

Les proves selectives tendran idèntic contingut que les del torn lliure per a tots els aspirants, sense perjudici de fer les adaptacions i els ajustos raonables necessaris de temps i mitjans per a la seva realització.

Són incompatibles entre sí el torns lliure i la reserva de persones amb discapacitat.

3.3. Sol·licitud d'adaptació per a la realització dels exercicis

Les convocatòries han d'indicar expressament que en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per realitzar-les.

Les persones interessades, 15 dies hàbils abans de la realització de l'exercici, hauran de formular la sol·licitud concreta d'adaptació, adjuntant l'informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública, les adaptacions que necessitin en la instància de participació:

1) El tipus de discapacitat que posseeixen.

2) El tipus de mesures que precisen d'acord amb l'informe d'adaptació.

Els tribunals establiran en les proves selectives les adaptacions de temps i de mitjans per a aquells aspirants amb discapacitat que ho hagin demanat expressament a la sol·licitud de participació sempre que aportin l'informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública. Els tribunals han d'adoptar les mesures necessàries perquè les proves selectives es facin en condicions d'igualtat amb els aspirants del torn lliure.

Els tribunals podran requerir l'informe complementari i, si escau, la col·laboració dels òrgans tècnics que preveu l'article 4 del Decret 36/2004, de 16 d'abril.

Les persones aspirants que hagin optat per places reservades a persones amb discapacitat i durant el procés perdin la condició legal de persona amb discapacitat passaran al torn lliure.

4. Relacions a través de mitjans electrònics i mitjans d'identificació i de signatura que s'admeten

4.1. S'estableix, mitjançant aquestes bases i d'acord amb l'Ordenança reguladora de l'administració electrònica del Consell Insular de Mallorca i els organismes que en depenen, que les persones aspirants queden obligades a relacionar-se amb l'Administració  del Consell de Mallorca o de l'IMAS telemàticament en totes les fases del procediment, des de la presentació de sol·licituds de participació fins a l'elecció de destinació, incloses les reclamacions i els recursos administratius que es puguin interposar, llevat dels supòsits expressament previstos. El deure de relacionar-se amb l'Administració insular per mitjans telemàtics comprendrà l'obligació de rebre notificacions electròniques en el cas d'aquells actes o incidències que requereixin una comunicació personal. Els avisos de la posada a disposició de les notificacions personals que es duguin a terme en la Seu Electrònica s'enviaran a l'adreça electrònica que les persones interessades hagin fet constar a la instància de sol·licitud de participació.

4.2. Serà necessari un certificat electrònic vàlid o DNI electrònic per a la presentació de la sol·licitud de participació, per a l'acreditació documental dels requisits i mèrits, així com per a formular recursos, i en la resta de supòsits de l'article 11.2 de la Llei 39/2015. Les persones interessades hauran de realitzar els tràmits i les actuacions la Seu Electrònica del Consell de Mallorca i l'IMAS.

4.3. Les persones interessades són les responsables de la veracitat dels documents presentats electrònicament en les diverses fases dels procediments selectius, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, esmentada.

4.4. D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que es tracta d'un procediment de concurrència competitiva, els actes administratius que integren aquest procediment i s'hagin de notificar a les persones interessades, així com els de qualsevol procediment que se'n derivi (inclosos els anuncis de la interposició de qualsevol recurs en via administrativa o en via judicial i els tràmits d'audiència), en comptes de notificar-se, s'han de publicar al tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca. Tot això, sens perjudici que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els actes que les bases d'aquesta convocatòria determinin expressament que s'hagin de publicar. En tot cas, només tenen efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de publicació prevists en aquesta convocatòria.

En el cas de tramitació de convocatòries per part de l'IMAS s'han de publicar al tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS  i al Portal de Selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/).

5. Sol·licituds

5.1. Termini de presentació

Les persones aspirants als processos selectius poden presentar sol·licituds degudament complimentades per participar en les proves selectives de cada escala, subescala, classe i categoria o especialitat que es convoquin, sempre que reuneixin els requisits per participar-hi. Hauran d'indicar que reuneixen tots els requisits i al·legar la titulació que posseeixen i que els habilita a accedir-hi.

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

A la sol·licitud s'haurà de fer constar expressament el torn pel qual es participa d'acord amb les següents indicacions:

a) Torn lliure

b) Torn de reserva per a persones amb discapacitat

5.2. Forma de presentació

5.2.1 Les persones aspirants han de presentar de forma telemàtica una sol·licitud de participació i formalitzar el corresponent tràmit telemàtic disponible en la Seu electrònica del Consell Insular de Mallorca (seu.conselldemallorca.net). Mitjançant el tràmit telemàtic de sol·licitud de participació s'ha d'omplir el formulari electrònic que s'hi trobarà.

En el cas de tramitació de convocatòries per part de l'IMAS, la sol·licitud per prendre part en aquest procés selectiu s'ha d'emplenar mitjançant l'aplicació telemàtica de l'IMAS. A aquests efectes, s'ha d'accedir al Portal de Selecció (https://www.imasmallorca.net/rh/).

En cas que es presentin circumstàncies sobrevingudes de caràcter tècnic o de qualsevol altra naturalesa que impedeixen la presentació telemàtica, l'òrgan convocant podrà autoritzar motivadament l'ús de mitjans no electrònics per presentar la sol·licitud o per a aquells tràmits en els quals pugui resultar necessari.

Així mateix, quan una incidència tècnica hagi impossibilitat el funcionament ordinari del sistema o de l'aplicació que correspongui, i fins que es solucioni el problema, el Consell de Mallorca podrà determinar una ampliació dels terminis no vençuts, publicant a la seu electrònica tant la incidència tècnica produïda com l'ampliació concreta del termini  no vençut.

El model telemàtic específic de sol·licitud de participació inclou un apartat de dades personals i una declaració responsable, en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015, referits a la data de d'expiració del termini per a la presentació de les instàncies, amb el contingut mínim següent:

a) El compliment dels requisits generals, prevists a la base 2.

b) El compliment dels requisits específics, si escau.

c) Tenir reconeguda la condició legal de discapacitat en un nivell igual o superior al 33 %, si n'és el cas.

d) Incórrer en alguna causa d'exempció del pagament de la taxa, si n'és el cas.

e) Ser una persona víctima de violència de gènere, si n'és el cas.

En la sol·licitud de participació els aspirants han de consignar les dades relatives al compliment dels requisits de participació, i no les han d'acreditar, incloses les circumstàncies que donen dret a bonificacions o exempcions de la taxa i la condició de persona amb discapacitat, fins al termini previst en la base 12.1 o quan li sigui requerit per l'Administració.

La participació en el procés selectiu de les persones que optin pel torn de reserva per a persones amb discapacitat queda condicionada al fet que l'esmentat Informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública relatiu a les condicions personals per exercir les funcions de la plaça, sigui favorable.

5.2.2 Emplenament de la sol·licitud:

a) Emplenar el tràmit telemàtic de sol·licitud de participació així com la declaració responsable, mitjançant el qual es generarà un PDF.

b) Abonar la taxa que correspongui o al·legar-ne la situació d'exempció, reducció o bonificació de quota, sense la qual no es podrà continuar la tramitació.

c) Signar la sol·licitud que inclou la declaració responsable, complimentar i signar la instància i registrar-la. El registre de la sol·licitud de participació és requisit per a l'admissió en el procés selectiu. En el cas que no es realitzi, encara que s'hagi emplenat el model telemàtic de sol·licitud i s'hagi abonat la taxa, la persona aspirant no serà admesa en el procés.

Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document d'acreditació dels requisits i les condicions que s'exigeixen en el procés selectiu. La persona aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits i les condicions al·legades.

En el cas que s'hagi presentat més d'una sol·licitud, únicament es tendrà en compte la sol·licitud amb el darrer número de registre electrònic d'entrada.

Les sol·licituds de participació que es presentin per qualsevol altre via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic es tendran per no presentades. En cas de presentar-se la sol·licitud de manera presencial aquesta es tendrà per no presentada, llevat del que disposa l'apartat 5.2.1 d'aquestes bases.

Tota la informació relativa als tràmits del procés selectiu estarà disponible en la Seu Electrònica del Consell de Mallorca (seu.conselldemallorca.net).

En el cas de tramitació de convocatòries per part de l'IMAS, tota la informació relativa als tràmits del procés selectiu estarà disponible en la Seu Electrònica de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS (www.imasmallorca.net/rh/).

D'acord amb l'article 15 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la sol·licitud de participació està disponible en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5.2.3 Amb la finalitat de fer efectiva la protecció de les persones víctimes de violència de gènere, al llarg de tot el procediment s'han de preservar la seva identitat i les seves dades personals.

Les persones aspirants víctimes de violència de gènere han de sol·licitar aquesta protecció a la sol·licitud i han d'emplenar la declaració responsable de que es troben en aquesta circumstància, que hauran d'acreditar quan siguin requerides, mitjançant algun dels documents següents:

a) La sentència de qualsevol ordre jurisdiccional, encara que no sigui ferma, en què es declari que la persona interessada ha patit alguna de les formes de violència de gènere.

b) L'ordre de protecció vigent.

c) L'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

d) Qualsevol mesura judicial cautelar de protecció, de seguretat o d'assegurament vigent.

e) L'informe de l'Institut Balear de la Dona i dels departaments competents en aquesta matèria dels consells insulars.

f) Qualsevol altre dels mitjans de prova prevists en l'article 78 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

5.3 Requeriment d'aportació de documentació

L'Administració, d'ofici o a proposta de la persona que presideixi el tribunal, pot requerir en qualsevol moment que els aspirants aportin la documentació que acrediti el compliments dels requisits declarats, així com la veracitat de qualsevol dels documents que hagin d'aportar en aquest procés selectiu, i la persona interessada ha d'aportar-los.

Si els requisits no fossin acreditats o els documents no fossin aportats en el termini dels deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.

La inexactitud, la falsedat o l'omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori en la declaració responsable o la no presentació davant l'administració convocant de la documentació que, si escau, s'hagi requerit per acreditar el compliment d'allò declarat, determina l'exclusió del procediment selectiu, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives en què s'hagi pogut incórrer.

5.4. Pagament de la taxa dels drets d'examen

5.4.1. Els drets d'examen s'indicaran a la convocatòria. Les bonificacions i excepcions s'hauran de calcular en la data en què finalitza el termini de presentació d'instàncies:

5.4.2. Exempcions, reduccions i bonificacions de quota.

Estan exempts, en el percentatge determinat, en el pagament de la quota íntegra de la taxa els subjectes passius següents:

  • A1 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria general en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 50 %).
  • A2 – Aspirants que tenguin la condició de membre de família nombrosa de categoria especial en la data en què finalitza el termini per formular la sol·licitud per participar en el procés selectiu (exempció del 100 %).
  • B – Aspirants amb grau de discapacitat.
  • - Aspirants amb grau de discapacitat igual o superior al 33 % (exempció del 100 %).
  • C – Aspirants en situació d'atur que així figurin inscrits en els serveis públics d'ocupació durant un termini de, al manco, 1 mes abans de la data de publicació de la convocatòria (exempció del 100 %).
  • D – Aspirants que formen part d'una família monoparental (exempció del 50 %). S'entén que formen part d'una família monoparental els supòsits de separació matrimonial o quan no hi hagi vincle matrimonial, la formada per una sola de les persones progenitores i tots els fills menors d'edat que conviuen amb ella. També en formen part els fills majors d'edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada.

Les persones beneficiaries de les exempcions, reduccions i bonificacions de quota regulades a aquest article han de fer constar a les declaracions responsables estar en possessió de les acreditacions de les circumstàncies que les originin i les hauran d'acreditar en el termini establert a la base 12.1.

5.4.3 En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.

5.5. Devolució de la taxa

D'acord amb l'article 26.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, en relació amb l'article 7 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció del personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), <<quan, per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat o el servei públic no es faci, cal fer la devolució de l'import corresponent>>.

6. Tractament de dades de caràcter personal

De conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades caràcter personal i garantia dels drets digitals, les dades personals que, si escau, es generin com a conseqüència de la participació en el procés selectiu restaran emmagatzemades en un fitxer titularitat del Consell de Mallorca o de l'IMAS.

La presentació de la sol·licitud per prendre part en el procés així com la documentació adjunta comporten la manifestació del consentiment exprés de la persona interessada perquè el Consell de Mallorca o de l'IMAS tracti les seves dades en la tramitació del procés selectiu i en la publicació en els butlletins oficials, taulers d'anuncis, seu electrònica i, en general, qualsevol mitjà que s'utilitzi per a les comunicacions provisionals o definitives del procés selectiu.

La presentació i el tractament de la informació esmentada resulten obligatoris per poder participar en el procés selectiu, per la qual cosa la manca de presentació o l'oposició al tractament per part de les persones interessades impedirà la participació en el procés selectiu. Així mateix les persones aspirants han de proporcionar dades exactes, verídiques i actuals.

En el cas de convocatòries tramitades pel Consell de Mallorca, en qualsevol moment, les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió, de limitació del tractament, de portabilitat i de no ser objecte de decisions individualitzades mitjançant un escrit adreçat al Consell de Mallorca, C/ del Palau Reial, 1, 07001, de Palma, en els termes previstos en la normativa aplicable.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, en qualsevol moment, les persones aspirants poden exercir els drets d'accés, de rectificació, d'oposició, de supressió, de limitació del tractament, de portabilitat i de no ser objecte de decisions individualitzades mitjançant un escrit adreçat a l'IMAS, c. del General Riera, 67, 07010 de Palma, en els termes previstos en la normativa aplicable.

7.  Admissió de les persones aspirants

7.1. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha de dictar una resolució mitjançant la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, amb expressió de la causa d'exclusió.

Aquesta Resolució s'ha de publicar a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca (tauler d'anuncis/Recursos Humans).

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, la Presidència de l'IMAS ha de dictar una resolució mitjançant la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, amb expressió de la causa d'exclusió. Aquesta relació s'ha de publicar al Portal de Selecció de l'IMAS i en el tauler d' anuncis electrònic de l'IMAS.

7.2. Les persones interessades han de comprovar que no figuren en la relació de persones excloses i que, a més, consten en la llista de persones admeses. Per això, disposen d'un termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la resolució per la qual s'aprova la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu, per esmenar el defecte o adjuntar els documents que siguin preceptius, amb l'advertència que, si no esmenen el defecte o no presenten la documentació, es consideraran no presentades.

7.3. Finalitzat el termini al qual fa referència la base 8.2, vistes les al·legacions i, si escau, esmenats els defectes, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha de dictar una resolució per la qual s'aprova la llista definitiva de persones admeses i excloses. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, un cop finalitzat el termini al qual es refereix el paràgraf anterior i esmenades, si escau, les sol·licituds, la Presidència de l'IMAS ha de dictar una resolució per la qual s'aprova la llista definitiva de persones admeses i excloses. Aquesta resolució s'ha de fer pública en el BOIB, en el Portal de Selecció i en el tauler d'anuncis electrònic de l'IMAS.

El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria. Aquest reconeixement quedarà condicionat a la posterior acreditació del compliment dels requisits i condicions de la convocatòria, de la manera establerta a la base 12.1.

7.4. En la resolució per la qual es fa pública la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives també s'ha d'indicar el lloc, la data i l'hora de realització del primer exercici i l'ordre d'actuació dels aspirants, si escau.

8. Tribunal qualificador

8.1. Designació i composició

El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, el Tribunal Qualificador de cada procés selectiu depèn de la Presidència de l'IMAS.

La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen aquestes bases:

- Els tribunals han d'estar constituïts, com a mínim, per tres membres titulars, amb el mateix nombre de suplents.

- Tots els membres dels tribunals hauran de posseir una titulació acadèmica d'igual o de superior nivell que l'exigit als aspirants per a l'ingrés.

- Com a mínim un dels membres dels tribunals ha de posseir una titulació corresponent a la mateixa àrea de coneixements que l'exigida per a l'ingrés, si aquesta titulació és específica.

- El Tribunal Qualificador és un òrgan col·legiat i la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i de professionalitat dels membres, els quals han de pertànyer al tribunal a títol individual. Ha d'actuar amb autonomia funcional i els acords que adopta vinculen l'òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió establertes legalment.

- La composició s'ha d'ajustar, llevat de raons fundades i objectives, degudament motivades, al criteri de paritat entre homes i dones, amb capacitació, competència i preparació adequades. S'ha de garantir la idoneïtat de les persones que hagin de formar part dels tribunals de selecció per poder enjudiciar els coneixements i aptituds dels/les aspirants en relació amb les característiques de les places convocades. Es considera que hi ha una representació equilibrada quan en els òrgans de més de quatre membres cada sexe està representat almenys en un 40%; en la resta, quan els dos sexes estiguin representats.

- Les circumstàncies que concorren, amb la participació de gran part dels funcionaris de carrera en els tribunals dels processos selectius d'estabilització, aconsellen que formin part dels tribunals, preferentment, el personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública. En aquest sentit, els sorteigs es duran a terme de manera que es prioritzin els funcionaris de carrera que han estabilitzat per sobre dels altres funcionaris.

Els membres del Tribunal Qualificador estan obligats a complir el deure de secret en relació amb les deliberacions, tant pel que fa a la determinació dels exercicis, com a les qualificacions, així com en relació amb qualssevol dades, fets o circumstàncies del procés de selecció el coneixement dels quals adquireixin en virtut de la seva condició, i no poden facilitar cap informació sobre aquestes deliberacions a persones alienes al Tribunal Qualificador al qual pertanyen.

D'acord amb l'article 24 de la Constitució Espanyola, els Tribunals vetllaran pel compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre ambdós sexes i actuaran conforme al principi de transparència.

No poden formar part del Tribunal Qualificador:

- Les persones que hagin fet en els tres anys anteriors a la publicació de la convocatòria corresponent les tasques de preparació d'aspirants a proves selectives per a l'escala, la subescala, classe i categoria o especialitat de què es tracti.

- Els càrrecs de naturalesa política i el personal eventual de l'Administració, tant si estan en actiu com si fa menys de quatre anys del cessament.

- Els representants de les empleades i dels empleats públics, sense perjudici de les funcions de vigilància i vetla del bon desenvolupament del procediment selectiu. A aquests efectes, les persones representants designades han de comunicar aquesta designació i la previsió d'actuacions o de sol·licitud d'informació al Departament de Recursos Humans amb l'antelació suficient per garantir que no s'interfereix en el funcionament adequat del procediment.

- El personal funcionari interí.

8.2. Constitució i funcionament

La constitució i totes les actuacions del Tribunal Qualificador s'han de regir pel que estableixen el TREBEP; la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret 27/1994, d'11 de març.

El conseller o consellera en matèria de funció pública del Consell de Mallorca designarà el president o la presidenta del Tribunal Qualificador. En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, la Presidència de l'IMAS designarà el president  o presidenta del Tribunal Qualificador.

A la sessió de constitució hi han d'assistir, presencial o telemàticament, tots els membres del Tribunal Qualificador, titulars i suplents. Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, es designarà un secretari o secretària d'entre els membres. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del Tribunal Qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, el president o presidenta i els vocals, un dels quals actuarà com a secretari o secretària, han de ser nomenats per la Presidència de l'IMAS, entre el personal funcionari de carrera de l'IMAS, Consell de Mallorca o dels seus organismes autònoms.

De conformitat amb l'apartat 1 de l'article 13 del Decret 27/1994, el nomenament dels membres dels tribunals s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la Seu Electrònica del Consell de Mallorca o, en el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, en la Seu Electrònica de l'IMAS i el Portal de Selecció de l'IMAS.

Una vegada constituït el Tribunal Qualificador, per actuar vàlidament, és necessària la presència dels membres següents:

- President/presidenta

- Secretari/secretària

- La majoria dels vocals

Els acords s'ha d'adoptar per majoria de vots dels membres presents, i en cas d'empat, dirimeix el vot del president.

Tots els actes dels òrgans de selecció dictats en virtut de discrecionalitat tècnica en el desenvolupament de les seves funcions hauran de ser motivats.

Si en qualsevol moment el tribunal té coneixement que un aspirant no compleix algun dels requisits exigits que impossibilitin l'accés a l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat corresponent en els termes que estableix aquesta convocatòria, una vegada feta l'audiència prèvia a la persona interessada, ha de proposar-ne l'exclusió a l'òrgan convocant. En la proposta ha de comunicar les inexactituds o falsedats que hagi formulat l'aspirant en la sol·licitud.

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública pot dictar unes directrius i instruccions orientatives sobre el funcionament dels òrgans de selecció a l'efecte de coordinar totes les seves actuacions i la col·laboració del Departament de Recursos Humans i de l'Escola Mallorquina d'Administració Pública, en l'organització dels exercicis de les proves selectives i execució de les altres tasques dels tribunals qualificadors.

El Tribunal ha d'observar les directrius orientatives que dicti la consellera o el conseller competent en matèria de funció pública sobre el funcionament dels òrgans de selecció.

El Tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes que permetin als aspirants amb discapacitat que hagin efectuat la petició d'adaptació en la sol·licitud, poder participar en les proves selectives en igualtat de condicions que la resta dels participants. A aquests efectes, el Tribunal tindrà en compte l'Informe d'aptitud per a l'accés, promoció interna i provisió de llocs de feina de persones amb discapacitat a la funció pública.

Durant el desenvolupament dels exercicis, si les circumstàncies ho requereixen pel nombre d'aspirants o l'extensió o el tipus de proves, els membres titulars i suplents del Tribunal hauran poden actuar de forma conjunta.

Durant el desenvolupament de les proves selectives el Tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria, i també adoptar les decisions de com s'hagi d'actuar en els casos no prevists.

En el cas de convocatòries tramitades pel Consell de Mallorca, el Tribunal Qualificador té la seu a l'edifici del Llar de la Infància, al carrer del General Riera, 113, de Palma.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, el Tribunal Qualificador té la seu a l'edifici del carrer General Riera, 67, 07010 de Palma.

8.3. Persones assessores i col·laboradores

El Tribunal Qualificador en qualsevol sessió que ho consideri necessari, per dificultats tècniques o jurídiques, podrà acordar la necessitat de designar persones assessores especialistes, pel desenvolupament de totes o d'alguna de les proves. Igualment, hauran de respectar el deure de sigil i de secret professional.

També el Tribunal Qualificador pot sol·licitar a l'òrgan de què depèn la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o d'altres similars.

8.4. Abstenció i recusació

Els membres del Tribunal Qualificador i el personal assessor s'han d'abstenir d'intervenir en el procés quan concorrin les circumstàncies previstes en l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va anomenar.

L'abstenció i la recusació dels membres del Tribunal Qualificador es regula pels articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; pels articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i pels articles 13.8, 16, 17 i 18 del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8.5. Dietes d'assistència i dia de descans compensatori

Els membres del Tribunal Qualificador, així com el personal assessor i el personal col·laborador tenen dret a percebre les dietes que els corresponguin per l'assistència a les sessions, d'acord amb el que preveu el capítol IV del Decret 62/2011, de 20 de maig (BOIB núm. 81, de 2 de juny, en la seva darrera redacció mitjançant Decret llei 6/2022, d 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears BOIB núm. 78, de 16 de juny de 2022).

El personal col·laborador de suport a les proves selectives que tinguin lloc en dissabtes o en dies festius podran gaudir d'un dia de descans compensatori per cada sessió, que serà compatible amb la percepció de la indemnització prevista a l'article 42 de l'esmentat Decret, d'acord amb la Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció pública del Consell de Mallorca de dia 15 de juny de 2022.

8.6. Règim de recursos

Contra els actes del Tribunal Qualificador no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que les persones interessades puguin fer al·legacions per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment.

En el cas dels actes de tràmit, si aquests decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment, produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant el conseller competent en matèria de funció pública, de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

Quan es tracta de convocatòries tramitades per l'IMAS, en el cas dels actes de tràmit, si aquests decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment, produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca, d'acord amb l'article 28.1 dels estatuts de l'IMAS i de conformitat amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

9. Sistema d'accés i desenvolupament dels processos selectius

9.1. Sistema d'accés

Els processos de selecció es realitzaran mitjançant el sistema d'oposició i constaran dels exercicis que es determinen a les bases específiques que s'adjunten per a cada convocatòria o especialitat.

9.2. Contingut i elaboració dels exercicis

Les bases específiques inclouran els exercicis i els temaris.

El contingut de les proves guardarà relació amb els procediments, tasques i funcions habituals dels llocs de treball objecte de cada convocatòria.

Els tribunals poden elaborar els exàmens ells mateixos o encomanar la seva elaboració que haurà de ser revisada i validada per part seva.

Quan el tribunal acordi elaborar algun dels exercicis, pot proposar la designació de les persones especialistes necessaris per col·laborar-hi.

En tot cas, s'ha de respectar rigorosament el tenor literal que descrigui el contingut de cada exercici, així com subjectar-se al temari que consta en els annexos adjunts per a cada categoria o especialitat. Només en allò no previst expressament a les bases específiques, el tribunal pot aplicar la seva discrecionalitat tècnica i autonomia funcional.

Els tribunals hauran de garantir la confidencialitat del contingut de les proves fins el moment en que es duguin a terme.

Les bases específiques inclouen el temari de cada categoria d'acord amb el que disposa el Reial decret 896/1991, de 7 de juny, que estableix les regles bàsiques i els programes mínims al que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local. Aquests temaris s'adapten a les funcions pròpies de les diferents classes, escales, subescales o categories.

En el supòsit que amb posterioritat a l'aprovació d'aquestes bases es modifiqui la normativa reguladora del contingut dels temaris, seran d'aplicació les referències que es trobin en vigor en el moment de la realització de les proves.

9.3. Ordre d'actuació

L'ordre d'actuació de les persones aspirants en els exercicis s'ha d'iniciar alfabèticament per la persona aspirant el primer llinatge del qual comenci per la lletra que determini el sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.

9.4. Calendari de les proves

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i  en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, la Presidència de l'IMAS ha d'aprovar  la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i  en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. En el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS, l'anunci de realització dels exercicis següents s'ha de fer públic en la Seu Electrònica de l'IMAS almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis.

No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca o la Presidència de l'IMAS podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

9.5. Procediment de crida

Les persones aspirants seran convocades per a cada exercici en crida única, encara que l'exercici s'hagi de dividir en diversos torns.

Les persones aspirants hauran d'assistir al torn al que hagin estat convocades i seran excloses del procés selectiu les qui no hi compareguin. Les persones que justifiquin la no presentació a la data de la prova per motius de força major, podran realitzar la prova en una data posterior prèvia consideració com a tal per part del Tribunal Qualificador. Es consideren causes de força major les següents:

- Embaràs de risc o part: Si alguna de les persones aspirants no pot  assistir al procés selectiu a causa d'un embaràs de risc o de part, degudament acreditats, la seva situació quedarà condicionada a la finalització del procés i a la superació de les fases que hagin quedat ajornades, les quals no es podran demorar de manera que es menyscabi el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorada pel tribunal que adoptarà un acord motivat a aquest efecte. En tot cas, les proves ajornades hauran de dur-se a terme abans de la publicació de la llista provisional dels aspirants que han superat el procés selectiu.

- Víctimes de violència de gènere: les persones aspirants que siguin víctimes de violència de gènere i no puguin assistir a la convocatòria del procés selectiu per motius de seguretat, ho hauran d'acreditar degudament al Tribunal Qualificador, que podrà fixar la data de realització de la prova ajornada de manera que aquest ajornament no menyscabi els drets de les altres persones aspirants. En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de la publicació de la llista provisional del procés selectiu.

- Situacions declarades de d'alerta o emergència: Aquestes situacions s'hauran de declarar per l'autoritat administrativa competent en matèria de protecció civil i emergències, sempre que suposin la recomanació o la prohibició de desplaçament o que afectin significativament als medis de transport.  En tot cas, la prova s'ha de celebrar abans de la publicació de la llista provisional del procés selectiu.

Les persones aspirants una vegada hagin estat cridades i disposin dels exercicis, tendran deu minuts per entregar els exercicis en blanc i es consideraran com a no presentats.

9.6. Acreditació de la identitat de les persones aspirants

Amb caràcter previ a l'inici dels exercicis, es requerirà a les persones aspirants perquè acreditin la seva identitat. A més, en qualsevol altre moment, el tribunal pot requerir-les  l'acreditació.

9.7. Garantia de transparència i objectivitat: anonimat de les persones aspirants

El tribunal ha de respectar els principis d'imparcialitat, professionalitat, independència, igualtat, objectivitat i transparència durant tot el procés selectiu, per la qual cosa ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir que els exercicis de l'oposició que siguin escrits, es corregeixin sense conèixer la identitat de les persones aspirants.

El tribunal ha d'excloure les persones en els fulls d'examen de les quals figurin noms, traços, marques o signes que en permetin conèixer la identitat.

Així mateix, el tribunal ha d'adoptar les mesures necessàries per tal d'evitar que les persones aspirants utilitzin qualsevol mitjà, inclosos els electrònics, en la realització de les proves, que puguin desvirtuar l'aplicació dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat, així com per garantir la transparència de les proves selectives.

9.8. Qualificació dels exercicis

La qualificació dels exercicis s'ha de fer d'acord amb els criteris de valoració i de puntuació que es determinin en cada cas en les bases específiques. En desenvolupament dels criteris de valoració establerts en bases específiques, els tribunals qualificadors poden fixar criteris concrets o particulars per totes o algunes de les proves, sempre que els hagin donat a conèixer als aspirants amb caràcter previ a la realització de la prova corresponent.

9.9. Publicació de les notes dels exercicis

Un cop acabat cada un dels exercicis del procés selectiu, s'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca, la llista provisional de puntuacions, amb nom, llinatges, i el document d'identitat anonimitzat, amb indicació de la puntuació obtinguda, desglossada, si escau, per torns d'accés. En el cas de les convocatòries tramitades per l'IMAS s'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Seu electrònica de l'IMAS i el Portal de Selecció de l'IMAS.

Per efectuar una reclamació o sol·licitar la revisió de l'exercici, les persones interessades disposen d'un termini de tres dies hàbils des del dia següent a que es publiqui la llista provisional. El tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils, i en tot cas, abans de començar l'exercici següent per resoldre'n les reclamacions i publicar la llista definitiva de puntuacions de l'exercici.

Amb la llista de puntuacions definitiva s'ha d'anunciar la data de l'exercici següent, sempre amb una antelació mínima de tres dies hàbils.

Les reclamacions i al·legacions presentades a les llistes provisionals s'entendran contestades amb la publicació de les llistes definitives d'aspirants que han superat l'exercici corresponent.

10. Relacions de persones aspirants seleccionades i ordre de prelació en l'oposició

10.1. Relació provisional de persones aspirants que han superat l'oposició

Finalitzats tots els exercicis de l'oposició, el tribunal ha de fer pública al tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca, en el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS a la Seu electrònica de l'IMAS i al Portal de Selecció de l'IMAS, la llista provisional de persones que han superat l'oposició, que ha d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda, per ordre de major a menor puntuació i referida a cada un dels torns.

La relació de persones que han superat l'oposició es determina únicament per la superació de tots els exercicis eliminatoris i per la suma de les puntuacions obtingudes en el conjunt d'aquests exercicis.

A fi d'evitar errors, i si se'n produeixen, de possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert, les persones aspirants han de comprovar que figuren en la relació de persones aspirants que han superat l'oposició i que, a més, la suma de les puntuacions dels diferents exercicis és correcta. Per això, disposen d'un termini de tres dies hàbils, a partir de l'endemà de la publicació de la llista provisional de persones que han superat l'oposició, per esmenar el defecte. El Tribunal disposa d'un termini de set dies hàbils per resoldre les reclamacions.

10.2. Resolució d'empats

En cas d'empat en la suma de tots els exercicis eliminatoris de l'oposició d'algunes de les persones aspirants, s'aplicaran els següents criteris de desempat:

- L'empat s'ha de resoldre d'acord amb la major puntuació atorgada a l'exercici pràctic, si n'hi ha. Si no obstant això no s'ha resolt l'empat o no hi ha exercici pràctic, es tenen en compte els altres exercicis de l'oposició, per ordre invers a la seva realització.

- Si persisteix l'empat, en cas d'infrarepresentació del sexe femení en l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat de què es tracti l'empat, s'ha de resoldre donant prioritat a les dones, amb els requisits assenyalats a l'article 43 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, en cas que hi hagi igualtat de capacitació, es donarà prioritat a les dones en les  escales, subescales, classes, categories o especialitats de l'Administració en què la seva representació sigui inferior al 40%, excepte si es donen en l'altre candidat circumstàncies que no siguin discriminatòries per raó de sexe i que justifiquin que no s'apliqui la mesura, com ara la pertinença a altres col·lectius amb dificultats per a l'accés a l'ocupació.

- En darrer lloc, si persisteix l'empat, s'aplicarà la lletra del primer llinatge de la persona aspirant derivada del sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió dels llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.

10.3. Llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició.

Un cop resoltes les reclamacions, si escau, el tribunal ha d'aprovar la llista definitiva de les persones aspirants que han superat l'oposició.

Aquesta llista haurà d'incloure nom i llinatges, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda. En cas, de que es modifiqui la puntuació entre el llistat provisional i definitiu, s'ha de motivar aquest canvi.

10.4. Ordre de prelació en l'oposició i relació de les persones seleccionades

L'ordre final de prelació de les persones que hagin superat l'oposició, inclòs el torn de  reserva de places per a persones amb discapacitat, està determinat per la suma de la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis eliminatoris.

D'entre les persones aspirants que han superat l'oposició el tribunal considerarà  seleccionades per accedir a la categoria corresponent aquelles que hagin obtingut la puntuació més alta, tenint en compte que el nombre de persones seleccionades no pot ser superior al de les places vacants convocades.

Amb la finalitat d'assegurar la cobertura de totes les places, quan es produeixin renuncies dels aspirants o per circumstàncies sobrevingudes es dedueixi la impossibilitat d'incorporació d'algun dels aspirants, abans del seu nomenament o presa de possessió, l'òrgan competent podrà requerir al tribunal la relació complementaria dels aspirants que segueixin als proposats pel seu possible nomenament com a funcionaris/es de carrera.

11. Publicació de la relació de persones seleccionades i llocs de treball que s'ofereixen

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca, a la vista de les relacions definitives de persones seleccionades elaborades pels tribunals corresponents, ha de dictar una resolució i ordenar la publicació i al tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca.

Per les convocatòries tramitades per l'IMAS, la Presidència de l'IMAS, a la vista de les relacions definitives de persones seleccionades elaborades pels tribunals corresponents, ha de dictar una resolució i ordenar la publicació i al tauler d'anuncis de la Seu electrònica de l'IMAS i el Portal de Selecció de l'IMAS.

En la mateixa resolució s'ha d'oferir a totes les persones seleccionades la llista de llocs de treball corresponents a la totalitat de les places convocades perquè, mitjançant el tramit telemàtic, manifestin l'ordre de prelació de tots els llocs de feina oferts. 

Els criteris per determinar els llocs de treball a oferir a les persones seleccionades seran els següents:

- En primer lloc, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada coberts a partir del dia 8 de juliol de 2021, data d'entrada en vigor del Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per la reducció de la temporalitat a l'oferta pública, per ordre del més antic al més recents.

- En segon lloc, si els llocs de treball de l'apartat anterior no són suficients, s'oferiran tots els llocs de treball vacants de la categoria convocada que consten a la RLLT del Consell de Mallorca i de l'IMAS en funció de les places convocades de cada una.

- En tercer lloc, si no són suficients els llocs de treball de l'apartat anterior, s'oferiran els llocs de treball de la categoria convocada ocupats per persones interines, per ordre del més recent al més antic.

12. Presentació de documents de les persones seleccionades

12.1. Documentació que s'exigeix

En el termini de vint dies naturals comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista definitiva de persones seleccionades en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca, i en el cas de convocatòries tramitades per l'IMAS en la Seu electrònica del Consell de Mallorca i Portal de Selecció de l'IMAS, aquestes han de presentar en els registres electrònics de l'IMAS els documents següents:

a) Documentació acreditativa de la titulació exigida per la convocatòria respectiva d'acord amb la base 2.1.c).

b) Documentació acreditativa del català exigit per la convocatòria respectiva d'acord amb la base 2.1.d).

c) Declaració jurada o promesa de no haver estat separat/a mitjançant expedient disciplinari del servei de qualssevol de les Administracions Públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les Comunitats Autònomes, ni trobar-se inhabilitats de forma absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial per accedir a la escala, subescala, classe i categoria o especialitat del funcionariat del qual haguessin estat separats o inhabilitats, segons els model que facilitarà l'òrgan competent en matèria de funció pública.

Els/les nacionals d'altres Estats hauran d'acreditar igualment no trobar-se inhabilitats o en situació equivalent ni haver estat sotmesos/es a sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, al seu estat i en els mateixos termes, l'accés a la funció pública.

d) Certificat de discapacitat, si escau segons les bases específiques.

e) Un certificat mèdic, en model oficial, acreditatiu de tenir les capacitats i aptituds necessàries per a l'exercici de les funcions de l'escala, subescala, classe i categoria o especialitat quan es tracti de personal funcionari de nou ingrés.

f) Declaració jurada o promesa de no ocupar cap lloc ni exercir cap activitat en el sector públic delimitat per l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; s'hi ha d'indicar, així mateix, que no realitza cap activitat privada incompatible o subjecte a reconeixement de compatibilitat i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat, per drets passius o per qualsevol règim de seguretat social públic i obligatori.

g) La documentació acreditativa de les exempcions, reduccions i bonificacions de la taxa en els termes de la base 5.4.2, si n'és el cas.

h) L'elecció de llocs, de major a menor interès, que inclourà la totalitat de llocs oferts.

12.2. Incompliment dels requisits

Si no es presenta la documentació dins el termini fixat, llevat de casos de força major, que han de ser degudament acreditats i, si escau, apreciats per l'Administració mitjançant una resolució motivada, o si en examinar-la es dedueix que hi manca algun dels requisits exigits, la persona interessada no pot ser nomenada funcionària i resten anul·lades les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què hagi pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud inicial.

No obstant el que disposa l'apartat anterior, d'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el Consell de Mallorca i l'IMAS ha de comprovar d'ofici els documents emesos per les administracions públiques que constin en la plataforma d'intermediació de dades o en altres sistemes habilitats a l'efecte. D'acord amb l'anterior, llevat que consti l'oposició de la persona interessada, l'administració, mitjançant una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a l'efecte, pot obtenir les dades de caràcter identificatiu que consten en el DNI, els certificats de coneixements de llengua catalana amb relació a les convocatòries realitzades d'acord amb els decrets de Presidència del Consell de Mallorca de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004, les titulacions acadèmiques oficials, així com, si s'escau, el títol de família nombrosa, el certificat acreditatiu de discapacitat, i les que es puguin establir. Aquestes dades s'obtindran de l'Administració General de l'Estat i d'altres òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

13. Nomenaments del personal funcionari de carrera, adjudicacions de llocs de treball i presa de possessió

13.1. Procediment

Una vegada revisada i conforme la documentació esmentada a la base 13.1, les persones que han superat el procés selectiu seran nomenades personal funcionari de carrera del Consell de Mallorca per resolució del conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca o de l'IMAS per resolució del president o presidenta de l'IMAS, que es publicaran en el BOIB.

13.2. Adjudicació de llocs de treball

En les mateixes resolucions s'adjudicaran els llocs de treball. L'adjudicació es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades. Aquestes destinacions tenen caràcter definitiu, tret del cas que no es puguin acreditar els requisits dels llocs de treball oferts o que es tracti de llocs singularitzats d'acord amb l'apartat 5 de l'article 32 de la Llei 3/2007, circumstància que implicarà l'ocupació del lloc en adscripció provisional.

D'acord amb el que disposa l'article 5 del Decret 36/2004, s'han d'oferir a les persones amb discapacitat que hagin superat les proves selectives llocs de treball adaptats o adaptables a la seva discapacitat.

13.3. Presa de possessió

La presa de possessió s'ha d'efectuar en el termini de tres hàbils, comptadors a partir de l'endemà que es publiqui al BOIB la resolució esmentada, sens perjudici de l'aplicació del que disposa el paràgraf segon de l'article 37 del Decret 27/1994.

13.4. Permanència en la destinació

D'acord amb l'article 3.7 del Decret 33/1994, de 28 de març, el personal funcionari que, obtingui una destinació definitiva no pot participar en els procediments de provisió de llocs de feina durant un termini mínim de dos anys comptadors des del dia en què prenguin possessió del lloc de treball.

Tampoc no poden participar, durant el període d'un any, en les convocatòries per atorgar comissions de serveis, excepte que hi hagi hagut una primera convocatòria de la comissió de serveis, corresponent a un lloc de prefectura, i hagi quedat deserta perquè no hi ha funcionaris o funcionàries de carrera que compleixin els requisits establerts.

14. Borses de personal funcionari interí derivades dels processos selectius

Els diferents procediments selectius generaran una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb el nombre d'exercicis que hagin aprovat i, quant a aquests exercicis, amb la suma de la puntuació obtinguda.

En cas d'empat, s'aplicaran els criteris de desempat previstos a l'article 3.5 del Decret 30/2009, de 22 de maig. Si malgrat l'aplicació dels criteris de desempat persisteix l'empat, s'aplicarà la lletra del primer llinatge de la persona aspirant derivada del sorteig anual fet per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública, de conformitat amb l'article 17 del Reial decret 364/1995, de 10 de març, pel qual s'aprova el Reglament general d'ingrés del personal al servei de l'Administració general de l'Estat i de provisió dels llocs de treball i promoció professional dels funcionaris civils de l'Administració general de l'Estat.

En els supòsits de quota reservada a persones amb discapacitat, s'han de formar borses de persones aspirants amb discapacitat i s'han d'aplicar els criteris previstos a l'apartat 3 de l'article 9 del Decret 30/2009, de 22 de maig. Les persones aspirants que hagin participat a la convocatòria en qüestió i hagin aconseguit el nivell mínim suficient, podran formar part de les borses de persones aspirants a personal funcionari interí, en el lloc que correspongui segons la puntuació final obtinguda. Així mateix, se'ls ha d'oferir el cinc per cent del total de llocs de treball que resultin vacants i, a aquest efecte, se'ls ha d'oferir, de cada cos i escala on hi hagi reserva, les vacants número 10 i les posteriors de vint en vint.

La borsa de personal funcionari interí resultant de cada procés selectiu restarà en vigor fins a l'aprovació d'una nova borsa resultant d'una convocatòria ordinària posterior i tindrà caràcter preferent respecte a les borses vigents de la mateixa categoria existents al Consell de Mallorca i a l'IMAS. Les persones integrades en aquestes borses podran rebre ofertes de feina del Consell de Mallorca, de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), i de l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, indistintament.

15. Règim de recursos

Contra l'acord del Consell Executiu d'aprovació d'aquestes bases, que no posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que preveuen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 22.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre de consells insulars.

16. Publicació

Aquestes bases generals i les bases específiques adjuntes comencen a vigir l'endemà de la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

 

ANNEX II Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de tècnic d'administració general (TAG) de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de 18 places de tècnic d'administració general (TAG) del Consell Insular de Mallorca i pel torn lliure i pel torn de discapacitats i 4 places de l'IMAS pel torn lliure, amb la distribució següent:

- Pel torn lliure:  21 places

- Pel torn de discapacitats: 1 plaça

1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:

Escala: administració general

Subescala: tècnica

Grup: A

Subgrup : A1

Categoria: tècnic-a d'administració general

Sistema de selecció: oposició

Vinculació: funcionari-a

1.1.3 Correspondència

Les places de Tècnic-a d'administració general del Consell de Mallorca tenen correspondència amb les places de Tècnic-a superior de l'escala de l'administració general amb requisit de Grau en Dret de l'IMAS.

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el d'oposició per al torn lliure i pel torn de reserva per a persones amb discapacitat.

Per a l'agilització del procés selectiu les convocatòries dels dos torns es faran coincidir.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1 A més dels que es preveuen a les bases generals:

- Estar en possessió del títol de grau o llicenciatura en Economia o Administració i  direcció d'empreses, Ciències polítiques, Dret o Ciències jurídiques de les administracions públiques o equivalent.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència.

- Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell C1 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

• Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.

• Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.

• Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.

• Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

• Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

4. Calendari dels exercicis

La convocatòria haurà d'indicar el calendari previst per a la realització de les proves.

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de la convocatòria. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de les persones aspirants aprovades de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis.

No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El tribunal qualificador estarà constituït per un president o presidenta funcionari de carrera, designat pel conseller o consellera competent en matèria de funció pública, i quatre vocals, designats de la forma següent:

- Per sorteig d'entre el personal funcionari de carrera en servei actiu del Consell de Mallorca i de l'IMAS, preferentment, pel personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública.

Tots els membres hauran de reunir els requisits exigits a la normativa vigent. Aquesta designació implicarà la dels respectius suplents. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del tribunal qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.

El tribunal podrà disposar la incorporació de personal assessor especialista per a totes o algunes de les proves.

Es designarà un únic tribunal qualificador pel desenvolupament dels processos selectius del torn lliure.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 110 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 100 primeres preguntes seran avaluables i les 10 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1 punts.

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.

Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb un quart del mateix valor assignat a la resposta correcta.

El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.

La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.

El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 120 minuts.

Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en desenvolupar per escrit tres temes designats per sorteig públic, de la part específica del temari, un tema de cada una dels tres blocs del temari següents:

I.   Procediment i Règim Jurídic

II.  Contractació, Funció Pública i Hisenda

III. Consell i competències

La duració d'aquest exercici serà de 240 minuts.

Es valoraran els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la capacitat de relacionar conceptes, la referència als preceptes normatius aplicables a cada tema i la qualitat de l'expressió escrita.

Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 3.

Cada un dels temes es qualificarà de 0 a 10 punts i cada un dels temes haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de la resta dels temes. La qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda de cada un dels tres temes amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels temes s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.

El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.

Tercer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre per escrit dos supòsits de caràcter pràctic, designats per sorteig públic d'entre quatre que elaborarà el tribunal, relatius a la part específica del temari. La duració màxima de la prova serà de 150 minuts.

Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants podran, en tot moment, fer ús dels textos de normativa que creguin oportuns, sense cap marca manuscrita, i dels quals vinguin proveïdes. El tribunal podrà retirar aquells textos que consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal així com els que duguin marques manuscrites.

En aquest exercici es valorarà la capacitat de raonament, la sistemàtica en el plantejament, la claredat d'idees, la formulació de conclusions i el coneixement i l'adequada interpretació de  la  normativa aplicable als casos plantejats.

Aquest exercici es valorarà fins a un màxim de 10 punts. Serà necessari obtenir una qualificació mínima total de 5 punts per superar l'exercici. La nota s'obtindrà de la divisió de la puntuació total obtinguda entre 2.

Cada cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i haurà de tenir una puntuació mínima de 3 punts per fer mitja amb la nota de l'altre cas pràctic. La qualificació final del cas pràctic serà la mitjana obtinguda de cada cas pràctic amb una puntuació màxima de 10 punts. Per tant, si d'algun dels casos pràctics s'obté una puntuació inferior a tres punts, l'aspirant no haurà superat aquest exercici.

El Tribunal podrà declarar no superat l'exercici d'aquells que presentin una cal·ligrafia il·legible que no permeti la seva comprensió a judici de la majoria dels membres presents en el acte de qualificació.

7. Borses de personal funcionari interí derivades del procés selectiu

El procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb el nombre d'exercicis que hagin aprovat i, quant a aquests exercicis, amb la suma de la puntuació obtinguda.

 

ANNEX III Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de tècnic d'administració general (TAG) de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

Part general

1. La Constitució Espanyola de 1978. Valors superiors i principis fonamentals. Els drets i els deures fonamentals. Sistema de garanties i suspensió. La reforma constitucional

2. Les Corts Generals: composició, funcionament i funcions. Òrgans de control dependents de les Corts Generals. Òrgans consultius.

3. El Govern en el sistema constitucional espanyol. El President del Govern. El control parlamentari del Govern. El Govern: composició, organització i funcions.

4. El Poder Judicial. Regulació constitucional de la Justícia. Organització de l'Administració de Justícia: ordres jurisdiccionals i funcions. Conflictes de jurisdicció i de competències.

5. El Tribunal Constitucional. Regulació constitucional i legal. Funcions. El sistema de control de la constitucionalitat de les lleis. La Corona: funcions.

6. L'organització territorial de l'Estat: principis constitucionals. Les comunitats autònomes: organització política i administrativa. Els Estatuts d'Autonomia: naturalesa jurídica, contingut i reforma.

7. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes. Jurisprudència constitucional. El marc competencial dels ens locals.

8. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Disposicions generals. Competències i règim jurídic de la comunitat autònoma. Institucions de la comunitat autònoma: Parlament, president, Govern de les Illes Balears i consells insulars. Òrgans dependents del Parlament. Òrgans de consulta i assessorament.

9. L'Administració General de l'Estat: organització administrativa i territorial. L'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

10. L'Administració Local: principis constitucionals i regulació vigent. Tipologia d'entitats locals . El principi d'autonomia local. L'organització territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

11. El sistema de fonts de dret local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La potestat normativa de les entitats locals. Reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Altre disposicions locals. La publicitat de les normes locals. Límits a la potestat normativa local. Règim d'impugnació. Previsions de la legislació estatal de procediment administratiu comú.

12. El municipi: concepte i elements. El terme municipal, alteracions. Legislació bàsica i legislació autonòmica. La població municipal. El padró d'habitants. Les competències municipals: sistema de determinació i classes. La sostenibilitat financera de la Hisenda local com a pressupost d'exercici de competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims.

13. L'organització municipal. Regulació en la legislació estatal i autonòmica de les Illes Balears. Autonomia local i potestat d'organització. Òrgans bàsics i òrgans complementaris. Règims especials.

14. La regulació estatal i autonòmica del règim de funcionament dels òrgans locals. El règim de les sessions i dels acords dels òrgans de govern local. Règim jurídic dels actes, acords i recursos. Conflictes d'atribucions i competències. Impugnació d'actes i acords locals i exercici d'accions. Informació i participació ciutadana.

15. La província com a entitat local. Organització i competències. La cooperació municipal i la coordinació en la prestació de serveis determinats. Règims especials. Les illes: els consells i els cabildos insulars. Altres entitats locals. Legislació bàsica i autonòmica.

16. El sistema electoral local. Causes d'inelegibilitat i incompatibilitat. Elecció dels regidors i dels batles. La moció de censura en l'àmbit local. La qüestió de confiança. El recurs contenciós electoral. L'estatut dels membres de les corporacions locals. Els grups polítics.

17. Regulació, organització i funcionament del sector públic instrumental local. Normativa estatal i autonòmica aplicable. Tipologia d'ens. El redimensionament del sector públic local i la racionalització i sostenibilitat de l'Administració local. 

18. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Estructura orgànica, institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Comitè Econòmic i Social, el Comitè de les Regions i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

19. Les fonts del dret de la Unió Europea. L'ordenament jurídic comunitari: dret originari i dret derivat. Les relacions entre el dret de la Unió Europea i l'ordenament jurídic dels estats membres. Participació de les comunitats autònomes i les entitats locals en la Unió Europea. Les llibertats comunitàries. Polítiques comunes. Política regional comunitària. La cohesió econòmica, social i territorial. Els fons estructurals. Altres instruments financers.

Part específica

I. Procediment i Règim Jurídic

20. L'Administració pública i el Dret. El principi de legalitat en l'Administració. Les fonts del dret administratiu. La Constitució. Els Tractats internacionals. Tipus de disposicions legals. La llei: classes. Disposicions del poder executiu amb rang de llei. Les relacions entre l'ordenament estatal i l'autonòmic. El Reglament. Les altres fonts del dret administratiu.

21. La iniciativa legislativa i la potestat per a dictar reglaments i altres disposicions.  Iniciativa legislativa i potestat per dictar normes amb rang de llei. La potestat reglamentària i els límits d'aquesta. Els principis de bona regulació i l'avaluació normativa. La planificació normativa. Participació de la ciutadania  en el procediment d'elaboració de normes amb rang de llei i reglaments. La memòria d'anàlisi d'impacte normatiu.

22. Les potestats administratives. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Distinció entre potestats reglades i discrecionals. Vies de control de la discrecionalitat. La desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.

23. La regulació del règim jurídic del sector públic: objecte, àmbit d'aplicació i principis generals de l'actuació administrativa i d'intervenció de les administracions públiques. La potestat organitzativa de l'Administració: els òrgans administratius. Especial referència als òrgans col·legiats. La competència administrativa: aspectes generals i decisions sobre competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència.

24. El Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics. Objecte, àmbit subjectiu i finalitat. Principis generals. Portals d'Internet, Punt d'Accés General electrònic i seus electròniques. El procediment administratiu electrònic: Disposicions generals. Identificació i autenticació de les Administracions Públiques i les persones interessades. Registres, comunicacions i notificacions electròniques. Expedient administratiu electrònic.

25. Les persones davant l'activitat de l'administració. Drets de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques. Dret i obligació de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques. Col·laboració i compareixença de les persones. Les persones interessades en el procediment: cap d'obrar, concepte de persona interessada i representació. Drets de les persones interessades en el procediment administratiu.

26. El règim de cooficialitat de les llengües. La llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració. Reglament de regulació de l'ús de la llengua catalana dins l'àmbit de la competència del Consell Insular de Mallorca. Referència a les mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública.

27. L'acte administratiu. Concepte i elements. Classes. Requisits dels actes administratius. Validesa i eficàcia: el principi d'autotutela administrativa. La notificació i la publicació. L'executivitat dels actes administratius: el principi d'autotutela administrativa. L'execució forçosa dels actes administratius: mitjans i principis.

28. Les normes generals de l'actuació administrativa. Responsabilitat de la tramitació. L'obligació de resoldre. Suspensió del termini màxim per a resoldre i ampliació. El silenci administratiu i els actes presumptes: concepte i classes.

29. El procediment administratiu comú. Concepte, finalitat i principis. Regulació legal del procediment administratiu comú. Principis. Els terminis administratius. Fases del procediment . Iniciació: disposicions generals i classe. Ordenació. Instrucció. Finalització. Caducitat. Tramitació simplificada del procediment administratiu comú.

30. La invalidesa dels actes administratius. Graus. La nul·litat, l'anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. Límits a l'extensió de la nul·litat i l'anul·labilitat dels actes. La conversió, la conservació i la convalidació. La revisió dels actes en via administrativa (I). La revisió d'ofici: supòsits. La revocació. La rectificació d'errors. Límits a la revisió. La revisió dels actes en l'àmbit de l'administració local.

31. La revisió dels actes en via administrativa (I). Els recursos administratius: principis generals, objecte, requisits i procediment administratiu en via de recurs. Classes de recursos. Els procediments alternatius d'impugnació. Els recursos administratius en l'àmbit de l'administració local.

32. La jurisdicció contenciosa administrativa. Naturalesa, extensió i límits. Òrgans d'aquest ordre jurisdiccional. Parts, legitimació i objecte. Línies generals del procediment en primera o única instància. Mesures cautelars. La sentència: recursos contra les sentències. Execució de les sentències. Procediments especials.

33. La potestat sancionadora de l'Administració: concepte i significat; diferenciació del dret penal. Règim jurídic estatal i autonòmic. Principis de l'exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment administratiu en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local.

34. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Marc jurídic de la responsabilitat patrimonial de les administracions públiques. Principis bàsics. Els pressupòsits de la responsabilitat. L'acció i les especialitats del procediment administratiu en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i del personal al servei de l'Administració pública. La responsabilitat per actes dels contractistes de l'Administració que causen dany a tercers.

35. L'expropiació forçosa. Concepte, naturalesa i justificació de la potestat expropiatòria. Subjectes, objecte i causa. El procediment general. Garanties jurisdiccionals. La reversió. Singularitats procedimentals. 

36. La bona administració orientada al bé comú. L'ètica en l'Administració Pública. El Codi europeu de bona conducta administrativa. El Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Insular de Mallorca. Compliance en el sector públic.

37. La planificació de la gestió pública: naturalesa i objectius. Tipus de plans. El procés de planificació. La planificació estratègica i operativa. Programació i gestió de projectes.

38. Gestió de la qualitat en les administracions públiques. Indicadors de qualitat. Plans de millora. Models de gestió de la qualitat i d'excel·lència en la gestió: Model CAF, Normes ISO, Model EFQM, altres models

39. La transparència de l'activitat pública. La publicitat activa. El dret d'accés a la informació pública.

40. El govern obert: concepte i principis informadors: col·laboració, participació, transparència i rendició de comptes. Dades obertes i reutilització. El marc jurídic i els plans de govern obert a Espanya. L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

41. La protecció de dades de caràcter personal. Normativa en la matèria: Principis rectors del tractament de dades personals. Drets de les persones. Disposicions aplicables a tractaments concrets en l'àmbit del sector públic. Responsable i encarregat del tractament. Mesures de responsabilitat activa. El delegat de protecció de dades. Breu referència a la garantia dels drets digitals.

42. Els convenis administratius. Regulació, definició i tipus de convenis. Delimitació d'altres figures i instruments jurídics. Requisits de validesa i d'eficàcia.  Contingut i tràmits preceptius. Extinció i efectes de la resolució dels convenis. Control extern del convenis. Especial referència a la cooperació interadministrativa en l'àmbit local.

43. Les relacions administratives i interadministratives en l'àmbit local. Principis informadors.  La transferència, delegació i encomana de gestió de competències en les entitats locals. Les relacions de cooperació i col·laboració. Relacions de coordinació. La supervisió i control dels actes dels ens locals.

44. La intervenció administrativa local en l'activitat privada. Modalitats d'intervenció. Les autoritzacions i llicències administratives. Classes. La declaració responsable i la comunicació prèvia.

45. L'activitat administrativa de prestació de serveis. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. El servei públic. Concepte. La reserva de serveis en favor de les entitats locals. Formes de gestió dels serveis públics locals. La gestió directa.

46. La gestió indirecta dels serveis públics locals: la gestió contractual i altres modalitats. Regulació estatal i autonòmica. Els consorcis.

47. L'activitat administrativa de foment. La regulació aplicable a les entitats locals en la matèria, amb especial referència als consells insulars. La legislació general de subvencions. Disposicions generals: concepte de subvenció i àmbit d'aplicació. Disposicions comunes a les subvencions públiques: principis generals. Requisits per a l'atorgament de subvencions. Persones beneficiàries i requisits. Les entitats col·laboradores. Publicitat de les subvencions. La Bases de Dades Nacional de Subvencions.

48. El procediments de concessió de les subvencions. Els procediment de gestió i justificació de les subvencions públiques. El reintegrament de subvencions i la pèrdua del dret al cobrament. Aspectes generals del règim d'infraccions i sancions en matèria de subvencions.

49. Els concerts social. Regulació. Principis general i concepte. El procediment de concertació.

50. El patrimoni de les entitats locals. Legislació estatal i autonòmica aplicable. Concepte i classificació. Béns de domini públic i béns patrimonials. Alteració de la qualificació jurídica dels béns. Adquisició, alienació i cessió dels béns. Utilització i aprofitament dels béns. Conservació, protecció i defensa dels béns. Prerrogatives i potestats de les entitats locals respecte als seus béns. Referència breu al patrimoni públic del sòl.

II. Contractació

51. Marc normatiu de la contractació del sector públic. La funció estratègica de la contractació pública. Els principis generals de la contractació pública. La Llei de contractes del sector públic: Objecte i finalitat. Àmbit subjectiu d'aplicació. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i privats. Jurisdicció competent. Negocis i contractes exclosos.

52. Disposicions generals sobre la contractació del sector públic. Necessitat i idoneïtat del contracte i eficiència en la contractació. Termini de durada dels contractes i d'execució de la prestació. Llibertat de pactes i contingut mínim del contracte. Perfecció i forma del contracte. Règim d'invalidesa. El recurs especial en matèria de contractació. Altres recursos administratius i judicials.

53. Parts en el contracte. Òrgan de contractació. Capacitat i solvència de l'empresari: Normes sobre la capacitat, solvència i classificació. Prohibicions de contractar. El Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades. Garanties exigibles en la contractació del sector públic.

54. Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte i revisió. L'expedient de contractació: Inici i contingut. Aprovació. Tipus de tramitació. Aspectes generals dels plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques. Els contractes menors.

55. Adjudicació dels contractes de les administracions públiques. Normes generals relatives al procediment de licitació i adjudicació. Tipus de procediments d'adjudicació: caracterització i anàlisi específic del procediment obert.

56. Efectes, compliment i extinció dels contractes. Prerrogatives de l'Administració. Execució dels contractes. Modificació dels contractes. Suspensió i extinció. Cessió i subcontractació. Racionalitat tècnica de la contractació: aspectes principals.

57. El contracte d'obres: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte d'obres. Execució del contracte d'obres. Modificació del contracte. Compliment i resolució.

58. El contracte de concessió d'obres: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte de concessió d'obres. Efectes, compliment i extinció de les concessions. Construcció de les obres objecte de concessió. Drets i obligacions del concessionari i prerrogatives de l'Administració. Extinció de les concessions.

59. El contracte de concessió de serveis: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte de concessió de serveis. Efectes, compliment i extinció del contracte de concessió de serveis. Execució i modificació del contracte. Compliment i resolució.

60. El contracte de serveis: Delimitació del tipus contractual. Disposicions generals Execució i resolució del contracte de serveis. El contracte de subministrament: Delimitació del tipus contractual. Execució, compliment i resolució del contracte de subministrament.

61. L'organització administrativa per a la gestió de la contractació: Meses de Contractació i funcions. Remissió de la informació contractual al Tribunal de Comptes i al Registre de Contractes del Sector Públic. La Plataforma de Contractació del Sector Públic. Ús de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en el procediments regulats en la Llei de contractes del Sector Públic. Competències i normes específiques en matèria de contractació en les entitats locals, amb especial referència a l'organització en el Consell de Mallorca.

III. Funció Pública

62. El marc constitucional de la funció pública. La regulació estatal bàsica i autonòmica del personal al servei de les administracions públiques, amb referència específica al personal de l'Administració local. Classes de personal empleat públic i règim jurídic. La Regulació i el règim jurídic del personal de les entitats locals de les Illes Balears.

63. Ordenació i organització del personal i dels llocs de treball: plantilla, relació de llocs de treball, estructuració i classificació. Planificació i gestió dels recursos humans: plans d'ordenació, oferta d'ocupació pública i altres instruments de racionalització.

64. Adquisició i pèrdua de la relació de servei. L'accés a l'ocupació pública: principis, requisits, sistemes i procediments selectius. El règim de provisió de llocs de treballs i la mobilitat. Altres sistemes d'ocupació dels llocs de treball.

65. Els drets del personal empleat públic. Drets individuals. Règim retributiu i de la Seguretat Social. Jornada de treball, permisos, llicències i vacances.

66. El drets del personal empleat públic d'exercici col·lectiu. La sindicació i la representació. La negociació col·lectiva i la participació en la determinació de les condicions de treball. El dret de vaga.

67. La carrera administrativa o professional. El grau personal. La promoció interna. L'avaluació de l'acompliment. Situacions administratives del personal empleat públic.

68. Els deures del personal empleat públic i codi de conducta. Principis d'actuació. El règim de responsabilitats. El règim d'incompatibilitats. El règim disciplinari.

69. La contractació laboral en l'Administració pública. Regulació. Els convenis col·lectius de treball. El contracte de treball. Modalitats de la contractació.

70. La prevenció de riscos laborals: objecte i justificació. La Llei de prevenció de riscos laborals: Àmbit d'aplicació. Drets i deures. Els principis de l'acció preventiva. L'avaluació de riscos. Obligacions de les persones en matèria de prevenció de riscos. Organització de la prevenció en el Consell de Mallorca.

71. Els delictes contra l'Administració Pública. Concepte d'autoritat i funcionari públic a efectes penals. Aspectes generals dels delictes de prevaricació, desobediència i denegació d'auxili, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, tràfic d'influències i malversació de cabdals públic.

IV. Hisenda

72. Les hisendes locals. Principis constitucionals i regulació legal estatal i autonòmica. Els recursos de les entitats locals en el marc de la legislació d'hisendes locals: municipis, províncies i altres entitats locals. La imposició i l'ordenació de tributs i l'establiment de recursos no tributaris.

73. El finançament i les hisendes dels consells insulars: principis estatutaris. Els recursos dels consells insulars d'acord amb la legislació d'hisendes locals i com a institució de la comunitat autònoma. El sistema de finançament definitiu dels consells insulars: disposicions i elements generals del sistema.

74. El règim jurídic de la recaptació de les entitats locals. El pagament i altres formes d'extinció dels deutes. L'ajornament i el fraccionament. La recaptació en període voluntari i en període executiu. El procediment de constrenyiment. La revisió en via administrativa dels actes sobre aplicació i efectivitat dels tributs i altres ingressos de dret públic de les entitats locals. La devolució d'ingressos indeguts.

75. El pressupost general de les entitats locals. Principis pressupostaris. Estructura i contingut, especial referència a les bases d'execució. Procediment d'elaboració i d'aprovació. La pròrroga del pressupost. Les modificacions de crèdit. La liquidació del pressupost.

76. Els crèdits del pressupost de despeses: delimitació, situació i vinculació jurídica. L'execució del pressupost de despeses i d'ingressos: fases. Els pagaments a justificar. Les bestretes de caixa fixa. Els compromisos de despesa de caràcter pluriennal. La tramitació anticipada de despeses. Els projectes de despeses. Les despeses amb finançament afectat. Atribucions del òrgans del Consell de Mallorca en la matèria.

77. L'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera. Previsions constitucionals i normativa de desplegament: objecte i principis generals. Els objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de la despesa per a les corporacions locals: àmbit d'aplicació i establiment o instrumentalització.

78. La Tresoreria de les entitats locals: definició, règim jurídic, principis i funcions. Referència a la prelació dels pagaments i als plans de tresoreria i de disposició de fons. Els sistema de comptabilitat de l'Administració local: règim jurídic aplicable, finalitats de la comptabilitat pública local i altres disposicions generals. El compte general: contingut, formació, aprovació i rendició.

79. El control intern de l'activitat economicofinancera de les entitats locals i els ens dependents d'aquestes. Aspectes generals del règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic local. La funció interventora. El règim de fiscalització i intervenció del Consell de Mallorca. Referència als controls financer, permanent i d'auditoria. Previsions legals relatives al cost efectiu dels serveis de les entitats locals.

80. El control extern de l'activitat economicofinancera de les entitats locals i els ens dependents d'aquestes. El Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes, referència especial a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears. Obligacions de les entitats locals de subministrament d'informació de la gestió economicofinancera. La responsabilitat comptable.

V. Consell i Competències

81. La illa com a entitat local territorial. Els consells insulars. Naturalesa jurídica. Configuració en la legislació estatal i autonòmica de règim local i en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Normes per les quals es regeixen. Funcionament i règim jurídic.

82. Composició, règim electoral i constitució dels consells insulars. Previsions estatutàries. La llei de règim electoral dels consells insulars: disposicions generals, convocatòria d'eleccions, sistema i procediment electoral. Regulació de la constitució i l'estatut de les conselleres i els consellers en el Reglament orgànic del Consell de Mallorca.

83. L'organització dels consells insulars. Regulació estatutària, legal i reglamentària. Òrgans necessaris i òrgans complementaris.  Òrgans de govern. Funcionament i règim jurídic. L'organització vigent en el Consell de Mallorca, règim de sessions i les normes especials de funcionament del Consell de Mallorca. Estructura departamental i organització administrativa.

84. Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Organització i competències. Funcionament i règim jurídic. 

85. La potestat reglamentària i d'organització dels consells insulars. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Altres disposicions organitzatives del Consell de Mallorca. Especial referència al Decret de la Presidència pel qual es determina l'organització del Consell de Mallorca.

86. Competències dels consells insulars en la legislació de règim local. La configuració de les competències dels consells insulars en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Clàusula de tancament. Competències pròpies. Funcions executives de competències. Règim jurídic de les competències. Competències del Govern de les Illes Balears en relació amb les competències pròpies dels consells insulars. El procediment de traspàs de funcions i serveis inherents a les competències pròpies. La Comissió Mixta de Transferències Govern-Consells insulars.

87. La potestat normativa dels consells insulars. Tipologia de disposicions generals i procediment d'elaboració. Referència especial a la potestat reglamentària normativa. Doctrina del Consell Consultiu. L'activitat de foment i la fixació de polítiques pròpies. La Conferència de presidents.

88. El sector públic instrumental del Consell de Mallorca. Relació d'organismes, tipologia, regulació i competències principals. La classificació dels ens instrumentals vinculats o dependents del Consell de Mallorca: finalitat.

89. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de regim local. Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica en la matèria. Referència a la llei d'atribucions de competències als consells insulars. La cooperació municipal i la coordinació en la prestació de serveis determinats. Aspectes generals del Reglament de Cooperació Local. L'Assemblea de Batles i Batlesses: naturalesa i objecte.

90. Les competències del Consell de Mallorca en matèria urbanisme i habitabilitat. Les competències en disciplina urbanística. Les competències en matèria d'ordenació territorial i litoral. Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica en la matèria.  L'organització del  Consell de Mallorca per a l'exercici de les competències.

91. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de carreteres i camins. Anàlisis de la normativa sectorial estatal i autonòmica. Referència a les lleis d'atribucions de competències als consells insulars. Competències en matèria de residus.

92. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial, i dipòsit legal de llibres. Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica. Referència a les lleis d'atribucions de competències als consells insulars. Les competències del Consell Insular de Mallorca relatives al Museu de Mallorca.

93. Les competències del Consell de Mallorca en matèria d'informació turística i promoció turística. Les Oficines d'Informació Turística del Consell de Mallorca. La Fundació Mallorca Turisme. Anàlisi de la normativa sectorial estatal l i autonòmica. Referència a les lleis d'atribucions de competències als consells insulars i al Decret de traspàs de funcions i serveis.

94. Les competències del Consell de Mallorca en matèria d'activitats. Les competències en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives. Les competències en matèria d'inspecció tècnica de vehicles. Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica en la matèria.

95. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de joventut i lleure. Competències en matèria d'esport i lleure; foment i promoció de les activitats esportives i d'oci. Competències en matèria de promoció i animació sociocultural. Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica. Referència a les lleis d'atribucions de competències als consells insulars i Decret de traspàs de funcions i serveis.

96. Les competències del Consell de Mallorca en matèria artesania, foment de la competitivitat, la capacitació i el desenvolupament de les empreses artesanes; promoció de productes artesans. Competències en matèria de caça; regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics Anàlisi de la normativa sectorial estatal i autonòmica. Referència als decrets de traspàs de funcions i serveis.

97. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de serveis socials i assistència social. Promoció de l'autonomia del col·lectiu de persones grans. Protecció i atenció a les persones dependents, a persones amb discapacitat, a persones i col·lectius en situació de pobresa o necessitat social. Autorització, acreditació i inspecció dels serveis socials. Reconeixement de la condició de família nombrosa i monoparental. Anàlisi de la normativa sectorial estatal, autonòmica i insular en la matèria (la Cartera insular de serveis socials i dels serveis de menors i família de Mallorca i el Reglament de funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat). Referència a la llei d'atribucions de competències als consells insulars i decrets d'ampliació de mitjans al Consell de Mallorca.

98. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de protecció de menors. Tutela, acolliment i adopció de menors. Anàlisi de la normativa sectorial estatal, autonòmica i insular en  la matèria (la Cartera insular de serveis socials i dels serveis de menors i família de Mallorca i el Reglament pel qual es regula el règim jurídic dels centres d'acolliment residencial de persones menors d'edat a Mallorca). Referència a la llei d'atribucions de competències als consells insulars.

99. Les competències del Consell de Mallorca en matèria de polítiques de gènere i dona. Les competències en matèria de polítiques LGTBI. Anàlisis de la normativa sectorial estatal i autonòmica. Referència al Decret de traspàs de funcions i serveis.

 

ANNEX IV Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants d'Administratiu/va d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de 18 places d'Administratiu/va d'Administració General del Consell Insular de Mallorca, pel torn lliure i pel torn de discapacitats, i 2 places d'Administratiu/va d'Administració General de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), pel torn lliure, amb la distribució següent:

- Pel torn lliure: 19 places

- Pel torn de discapacitats: 1 plaça

1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:

Escala: administració general

Subescala: administrativa

Grup: C

Subgrup : C1

Categoria: administratiu/va d'administració general

Sistema de selecció: oposició

vinculació: funcionari-a

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el d'oposició per al torn lliure i pel torn de reserva per a persones amb discapacitat.

Per a l'agilització del procés selectiu les convocatòries dels dos torns es faran coincidir.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1 A més dels que es preveuen a les bases generals:

- Estar en possessió del títol oficial de batxiller, tècnic, o equivalent.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència.

- Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell C1 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

• Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.

• Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.

• Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.

• Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

• Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 13,77 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificada pel BOIB, núm. 107, de dia 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

4. Calendari dels exercicis

La convocatòria haurà d'indicar el calendari previst per a la realització de les proves.

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de la convocatòria. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de les persones aspirants aprovades de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis.

No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El tribunal qualificador estarà constituït per un president o presidenta funcionari de carrera, designat pel conseller o consellera competent en matèria de funció pública, i quatre vocals, designats de la forma següent:

- Per sorteig d'entre el personal funcionari de carrera en servei actiu del Consell de Mallorca i de l'IMAS, preferentment, pel personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública.

Tots els membres hauran de reunir els requisits exigits a la normativa vigent. Aquesta designació implicarà la dels respectius suplents. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del tribunal qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.

El tribunal podrà disposar la incorporació de personal assessor especialista per a totes o algunes de les proves.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 80 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 75 primeres preguntes seran avaluables i les 5 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1333 punts.

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.

Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.

La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 90 minuts.

Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 25 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,4 punts.

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.

Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.

Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.

La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 60 minuts.

7. Borses de personal funcionari interí derivades del procés selectiu

El procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb el nombre d'exercicis que hagin aprovat i, quant a aquests exercicis, amb la suma de la puntuació obtinguda.

 

ANNEX V Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants d'Administratiu/va d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2022 del Consell de Mallorca i de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials

Part general

1. La Constitució espanyola. Estructura i principis generals. Els drets i els deures fonamentals i les llibertats públiques. Garantia i suspensió. Els principis rectors de la política social i econòmica.

2. Les Corts Generals: composició i funcions. El Govern i l'Administració pública. El Poder Judicial. La Corona: funcions constitucionals.

3. Organització territorial de l'Estat. Les comunitats autònomes. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. El Tribunal Constitucional.

4. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: disposicions generals i principis fonamentals. Competències i institucions de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

5. El règim local: principis constitucionals i regulació jurídica. L'autonomia local.  Entitats que integren l'Administració Local. Disposicions generals de les bases del règim local.

6. Els consells insulars. Característiques generals. Composició, organització i competències en el marc legislatiu estatal i autonòmic. Finançament i hisendes dels consells insulars.

7. Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Organització i competències.

8. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Les fonts del Dret de la Unió Europea. Incidència del dret comunitari en l'ordenament jurídic dels estats membres.  Les llibertats bàsiques comunitàries.

9. Les institucions europees: El Consell Europeu, el Consell, el Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Part específica

10. Submissió de l'Administració a la Llei i al Dret. Les fonts del Dret Públic. Jerarquia de les fonts. La Llei: elaboració i classes. Disposicions del poder executiu amb força de llei. El Reglament. Altres fonts del Dret Administratiu. 

10. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances Procediment d'elaboració i aprovació. Principis de bona regulació de les administracions públiques. Potestat normativa dels consells insulars.

11. La regulació de les relacions interadministratives. Especial referència a l'Administració Local. Impugnació d'actes i acords locals i exercici d'accions.

12. Disposicions comunes a les entitats locals: estatut del membres i règim de funcionament dels òrgans locals. Regulació de règim local de les Illes Balears. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Altres disposicions reguladores de l'organització. El sector públic del Consell de Mallorca.

13. La Llei de règim jurídic del sector públic: Disposicions generals, principis d'actuació i funcionament del sector públic. Relacions electròniques entre les administracions.

14. La Llei de procediment administratiu comú: Disposicions generals. Les persones interessades en el procediment. L'activitat de les administracions públiques. Els actes administratius.

15. La Llei de procediment administratiu comú: Disposicions sobre el procediment administratiu comú. La revisió dels actes en via administrativa: revisió d'ofici i recursos administratius. Especificitats en l'àmbit local i en el Consell de Mallorca.

16. La Jurisdicció contenciosa administrativa. Àmbit, òrgans i competències.

17. L'actuació i el funcionament del sector públic per mitjans electrònics: Disposicions generals. Portals d'internet, Punt d'Accés General electrònic i seus electròniques. Procediment administratiu per mitjans electrònics. Expedient electrònic. Relacions i col·laboració entre les administracions públiques per al funcionament del sector públic per mitjans electrònics.

18. La potestat sancionadora: principis i especialitats del procediment en matèria sancionadora. Especial referència a la potestat sancionadora local. La potestat sancionadora de l'Administració local.

19. La responsabilitat patrimonial de l'Administració: principis, caràcters i elements. Especialitats del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. Responsabilitat de les autoritats i personal al servei de les Administracions Públiques.

20. Les formes d'acció administrativa de les entitats locals. La intervenció administrativa local en l'activitat privada. Les autoritzacions administratives. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable.

21. La contractació administrativa. Tipus de contractes del sector públic. Disposicions generals sobre la contractació del sector públic. Expedient de contractació i adjudicació dels contractes: normes generals i procediments.

22. Prerrogatives de l'Administració pública en els contractes administratius.  Execució i compliment dels contractes.

23. La contractació administrativa. Parts del contracte. Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte. Garanties.

24. Normes específiques i competència en matèria de contractació en les entitats locals, especial referència al Consell de Mallorca.

25. L'activitat administrativa de foment: disposicions generals de les subvencions públiques. Concepte de subvenció, supòsits exclosos i principis generals. Persones beneficiàries i obligacions. Regulació bàsica estatal i en l'àmbit del Consell de Mallorca

26. L'activitat administrativa de foment: els procediments de concessió i gestió de subvencions. El reintegrament de subvencions. Regulació bàsica estatal i en l'àmbit del Consell de Mallorca.

27. Els béns de les entitats locals. Tipologia. Prerrogatives i potestats de les entitats locals en relació amb els seus béns.  L'inventari.

28. La iniciativa econòmica de les entitats locals i la reserva de serveis en favor de les entitats locals. El servei públic en les entitats locals. Formes de gestió dels serveis públics locals.

29. Les hisendes locals. Classificació dels recursos. Les ordenances fiscals i la potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària. Els recursos no tributaris. Els recursos dels consells insulars.

30. Els pressupost de les entitats locals: principis i procés d'aprovació. Estructura del pressupost de despeses. Compromisos de despesa pluriennal. Excepció del principi d'anualitat pressupostaria: el reconeixement extrajudicial de crèdits.

31. L'execució i liquidació del pressupost de despeses: fases. Referència al procediment i als òrgans competents en el Consell de Mallorca.  La factura electrònica en el sector públic.

32. El control intern de l'activitat economicofinancera del sector públic local. Règim de fiscalització i intervenció en el Consell de Mallorca. El control extern.

33. La Tresoreria de les Entitats Locals. Funcions de la Tresoreria. Règim jurídica de la recaptació de les Entitats Locals: el procediment de recaptació en període voluntari i en via de constrenyiment.

34. La funció pública local. Classes de personal al servei de les administracions públiques. Règim jurídic del personal de les entitats locals de les Illes Balears.  Els Drets i els deures de les persones empleades públiques.

35. La selecció del personal. La provisió de llocs de treball. Adquisició i pèrdua de la relació de servei. Situacions administratives. Règim disciplinari.

36. La prevenció de riscs laborals. Definicions. Principis de l'acció preventiva, drets i obligacions. Consulta i participació de les persones treballadores.

37. La transparència, l'accés a la informació pública i el bon govern: publicitat activa i dret d'accés a la informació pública. El Codi ètic, de bon govern i transparència del Consell de Mallorca.

38. El Govern Obert. L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

39. La protecció de dades de caràcter personal: marc normatiu, principis de la protecció de dades i drets de les persones. Responsable i encarregat del tractament. Garantia dels drets digitals.

40. Normativa estatal i autonòmica en matèria d'igualtat i contra la violència de gènere: disposicions generals, objecte, principis i polítiques públiques. La violència masclista: definició, prevenció i dret a la protecció efectiva. Normativa autonòmica relativa al drets LGTIB: objecte i principis orientadors de l'actuació dels poders públics.

 

ANNEX VI Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants d'Auxiliar d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2022 del Consell de Mallorca i de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de 21 places d'Auxiliar d'Administració General del Consell Insular de Mallorca, pel torn lliure i pel torn de reserva de persones amb discapacitat i 17 places d'Auxiliar d'Administració General de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) pel torn lliure i pel torn de reserva de persones amb discapacitat, amb la distribució següent:

- Pel torn lliure: 34 places

- Pel torn de reserva de persones amb discapacitat: 4 places

1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:

Escala: administració general

Subescala: auxiliar

Grup: C

Subgrup : C2

Denominació: auxiliar d'administració general

Sistema de selecció: oposició.

Vinculació: funcionari-a

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el d'oposició per al torn lliure, i pel torn de reserva per a persones amb discapacitat.

Per a l'agilització del procés selectiu les convocatòries dels tres torns es faran coincidir.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1 A més dels que es preveuen a les bases generals:

- Estar en possessió del títol de la titulació oficial de graduat en educació secundària obligatòria, graduat escolar o equivalent.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència.

- Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

•  Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.

•  Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.

• Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.

• Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).

• Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 13,77 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018, modificada pel BOIB, núm. 107, de dia 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

4. Calendari dels exercicis

La convocatòria haurà d'indicar el calendari previst per a la realització de les proves.

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de la convocatòria. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de les persones aspirants aprovades de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis.

No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El tribunal qualificador estarà constituït per un president o presidenta funcionari de carrera, designat pel conseller o consellera competent en matèria de funció pública, i quatre vocals, designats de la forma següent:

- Per sorteig d'entre el personal funcionari de carrera en servei actiu del Consell de Mallorca i de l'IMAS, preferentment, pel personal funcionari de carrera provinent dels processos selectius d'estabilització derivats de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública.

Tots els membres hauran de reunir els requisits exigits a la normativa vigent. Aquesta designació implicarà la dels respectius suplents. La designació del secretari/secretària s'ha de fer per acord de la majoria de membres del tribunal qualificador o bé per sorteig, a decisió del president/presidenta.

El tribunal podrà disposar la incorporació de personal assessor especialista per a totes o algunes de les proves.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

Primer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a respondre per escrit un qüestionari de 70 preguntes tipus test de la part general del temari amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 65 primeres preguntes seran avaluables i les 5 darreres seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,1538 punts.

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les quatre opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.

Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

El test que hauran de respondre les persones aspirants es designarà per sorteig públic entre un mínim de tres alternatives diferents.

La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.

El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 80 minuts.

Segon exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà en resoldre un supòsit de caràcter pràctic a elegir entre dos proposats, relacionats amb matèries de la part específica del temari. El qüestionari estarà compost de tres respostes alternatives de les quals només una serà la correcta. Cada supòsit pràctic es desglossarà en 20 preguntes més 5 preguntes addicionals que seran de reserva. S'han de contestar tant les preguntes avaluables com les de reserva. Aquestes darreres, només s'avaluaran en cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna o algunes preguntes d'ofici o a instàncies de les al·legacions presentades.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 5 punts per superar-lo. Cada pregunta correcta tindrà una puntuació de 0,5 punts.

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta, no es valoraran.

Les preguntes amb resposta errònia es penalitzarà amb un terç del valor assignat a la resposta correcta.

Els dos supòsits pràctics es designaran per sorteig públic d'entre 4 models diferents.

La qualificació de l'exercici es farà de forma mecanitzada i garantint l'anonimat.

El temps màxim per desenvolupar aquest exercici serà de 50 minuts.

7. Borses de personal funcionari interí derivades del procés selectiu

El procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb el nombre d'exercicis que hagin aprovat i, quant a aquests exercicis, amb la suma de la puntuació obtinguda.

 

ANNEX VII Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants d'Auxiliar d'Administració General de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2022 del Consell de Mallorca i de les Ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

Part general

1. La Constitució espanyola. Estructura i principis generals. Els drets i els deures fonamentals, les llibertats públiques i els principis rectors de la política social i econòmica.

2. Les Corts Generals: composició i funcions. El Govern i l'Administració pública. El Poder Judicial: principis constitucionals. La Corona: funcions constitucionals.

3. Organització territorial de l'Estat. Les comunitats autònomes. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: disposicions generals i principis fonamentals.  Competències i institucions de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

4. El règim local: principis constitucionals i regulació jurídica. L'autonomia local.  Entitats que integren l'Administració Local. Disposicions generals de les bases del règim local.

5. Els consells insulars. Característiques generals. Composició, organització i competències en el marc legislatiu estatal i autonòmic. Composició, organització i competències de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).

6. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Les fonts del dret comunitari. Les institucions europees: El Consell Europeu, el Consell, el Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Part específica

7. Submissió de l'Administració a la Llei i al Dret. Les fonts del Dret Públic. Jerarquia de les fonts. La Llei: classes.  Disposicions del poder executiu amb força de llei. El Reglament. Altres fonts del Dret Administratiu. 

8. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances Procediment d'elaboració i aprovació. Potestat normativa dels consells insulars.

9. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Organització i normes de funcionament. Altres disposicions reguladores de l'organització. El sector públic del Consell de Mallorca.

10. La Llei de règim jurídic del sector públic. Disposicions generals, principis d'actuació i funcionament del sector públic. Relacions electròniques entre les administracions.

11. La Llei de procediment administratiu comú. Les persones davant l'activitat de l'administració. Drets de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques. Les persones interessades en el procediment: cap d'obrar, concepte de persona interessada i representació.

12. L'activitat de les administracions públiques. Els actes administratius.

13. Disposicions sobre el procediment administratiu comú. Els terminis administratius. Fases del procediment: Iniciació. Ordenació. Instrucció. Finalització.

14. La revisió dels actes en via administrativa: revisió d'ofici i recursos administratius. Especificitats en l'àmbit local i en el Consell de Mallorca.

15. L'actuació i el funcionament del sector públic per mitjans electrònics: Disposicions generals. Portals d'internet, Punt d'Accés General electrònic i seus electròniques. Procediment administratiu per mitjans electrònics. Expedient electrònic. Relacions i col·laboració entre les administracions públiques per al funcionament del sector públic per mitjans electrònics.

16. La contractació administrativa. Tipus de contractes. Disposicions generals sobre la contractació del sector públic. Expedient de contractació i adjudicació dels contractes: normes generals i procediments.

17. Prerrogatives de l'Administració pública en els contractes administratius.  Execució i compliment dels contractes.

18. Normes específiques i competència en matèria de contractació en les entitats locals, especial referència al Consell de Mallorca.

19. L'activitat administrativa de foment. Disposicions comunes a les subvencions públiques. Concepte de subvenció i principis generals. Persones beneficiàries i obligacions. Procediments de concessió i gestió de subvencions. Regulació bàsica estatal i en l'àmbit del Consell de Mallorca.

20. Les hisendes locals. Classificació dels recursos. Les ordenances fiscals i la potestat reglamentaria de les entitats locals en matèria tributària. Els recursos no tributaris.

21. Els pressupost de les entitats locals: principis i procés d'aprovació. Estructura del pressupost de despeses i del d'ingressos. L'execució del pressupost de despeses: fases. La factura electrònica en el sector públic.

22. La funció pública local. Classes de personal al servei de les administracions públiques. Els Drets i els deures de les persones empleades públiques

23. La selecció del personal. Adquisició i pèrdua de la relació de servei.

24. Situacions administratives del personal empleat públic. Règim Disciplinari

25. La prevenció de riscs laborals. Principis de l'acció preventiva, drets i obligacions. Consulta i participació de les persones treballadores.

26. La transparència, l'accés a la informació pública i el bon govern: publicitat activa i dret d'accés a la informació pública. El Codi ètic, de bon govern i transparència del Consell de Mallorca.

27. Drets  i  obligacions  de  relacionar-se  electrònicament  amb  les  administracions  públiques.   Acollida i informació al ciutadà. Atenció de persones amb discapacitat. Transformació de les oficines de registre en les oficines d'assistència en matèria de registre: noves funcions. Assistència en l'ús de mitjans electrònics. Registre electrònic i sistema d'interconnexió de registres

28. El Govern Obert. L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

29. La protecció de dades de caràcter personal: marc normatiu, principis de la protecció de dades i drets de les persones.

30. Normativa estatal i autonòmica en matèria d'igualtat i contra la violència de gènere: disposicions generals, objecte, principis i polítiques públiques,. La violència masclista: definició, prevenció i dret a la protecció efectiva. Normativa autonòmica relativa al drets LGTIB: objecte i principis orientadors de l'actuació dels poders públics.