Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FAMÍLIES I AFERS SOCIALS

Núm. 176498
Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials per la qual es modifica la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d’acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l’adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d’estades diürnes per als anys 2022-2031

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Identificador BDNS: 618129

Fets

  1. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 47, de 7 d'abril de 2022, es va publicar la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 28 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031.

  2. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 42, de 4 d'abril de 2023, es va publicar la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 29 de març de 2023 per la qual es modifica la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031, per ampliar en sis milions cinc-cents mil euros (6.500.000,00 €) la dotació de la convocatòria.

  3.  El punt 2.1 de l'annex de la Resolució per la qual s'aprova la convocatòria estableix l'àmbit temporal de les despeses subvencionables dels projectes que s'hagin duit a terme o executat, o que es duguin a terme o s'executin, dins el període comprès entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2027, encara que corresponguin a actuacions iniciades abans d'aquest període.

  4. El punt 2.2 de l'annex fixa la data màxima per a l'inici de les obres al dia 30 de setembre de 2023. Excepcionalment, quan hi concorrin circumstàncies que impedeixin iniciar les obres abans d'aquesta data, es pot sol·licitar una pròrroga d'inici d'obres com a màxim fins al 31 de març de 2024, tot justificant aquestes circumstàncies. La pròrroga ha de ser autoritzada per l'òrgan gestor. Així mateix, les entitats han de disposar del certificat de final d'obra abans del 31 de març de 2027.

  5. D'acord amb aquest darrer punt, diverses entitats beneficiàries van presentar a la Direcció General d'Afers Socials sol·licituds d'ampliació del termini d'inici de les obres, i en conseqüència, la Direcció General d'Afers Socials va dictar les respectives resolucions d'autorització de pròrroga del termini per a l'inici de les obres fins al 31 de març de 2024.

  6. En data 18 de març de 2024, el director general d'Afers Socials va emetre un informe justificatiu en el qual posa de manifest les dificultats administratives en relació amb la tramitació de les llicències urbanístiques competència de les corporacions locals, la qual cosa implica una gran variabilitat de la durada dels diversos procediments depenent del municipi. A més, s'ha de tenir en compte la complexitat d'alguns dels projectes d'inversió subvencionats amb la convocatòria, així com el fet que en els darrers anys la implementació de l'Administració electrònica està suposant l'aparició de circumstàncies imprevistes i imprevisibles relacionades amb la ciberseguretat, fet que ja posa de manifest l'article 32.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d'ara endavant, Llei 39/2015).

  7. L'article 32.1 de la Llei 39/2015 estableix que l'Administració, excepte precepte en contra, pot concedir d'ofici o a petició dels interessats, una ampliació dels terminis establerts que no excedeixi la meitat d'aquests, si les circumstàncies ho aconsellen i amb això no es perjudiquen drets de tercers.

  8. Aquesta modificació no afecta la concurrència ni la resta de principis que regeixen la gestió de les subvencions establerts en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, ni tampoc implica que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes expressament, i no es perjudiquen en cap cas els drets de terceres persones, atès que només implica una ampliació del termini d'inici de les obres que ja preveia la convocatòria.

  9.  Les circumstàncies exposades justifiquen l'ampliació del termini d'inici de les obres, previst en el punt 2.2 de l'annex de la convocatòria, per poder complir l'objectiu final que estableix el punt 1.1 del mateix annex, això és la dotació de places de serveis residencials i serveis d'estades diürnes.

  10. Així, per motius d'interès públic, per facilitar que els beneficiaris puguin dur a terme els seus projectes, per complir les finalitats que persegueix la Conselleria de Famílies i Afers Socials a través de la Direcció General d'Afers Socials per millorar la qualitat de vida i promoure l'autonomia personal, familiar i dels grups, prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en situació d'exclusió social, tal com disposa l'article 3 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, és coherent i necessari ampliar el termini previst en el punt 2.2 de l'annex de la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031, d'acord amb la planificació establerta.

Fonaments de dret

  1. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

  2. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

  3. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

  4. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

  5. El Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre), d'acord amb les modificacions posteriors.

  6.  El Decret 8/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94, de 10 de juliol de 2023).

  7. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 94, de 10 de juliol de 2023), modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears.

  8. L'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març).

  9. La Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 28 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031 (BOIB núm. 47, de 7 d'abril), modificada per la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 29 de març de 2023 (BOIB núm. 42, de 4 d'abril).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Ampliar el termini per a l'inici de les obres de la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031.

2. Modificar el punt 2 de l'annex de la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 28 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats del tercer sector d'acció social per finançar les inversions per a la construcció, la reforma i rehabilitació, l'adaptació o ampliació de centres o millora dels serveis actuals, en terrenys o edificis propis o adquirits, destinats a places per a serveis residencials i serveis d'estades diürnes per als anys 2022-2031, que queda redactat de la manera següent:

2. Àmbit temporal

2.1. Són subvencionables les despeses dels projectes que compleixin els requisits que estableix aquesta convocatòria i que s'hagin duit a terme o executat, o que es duguin a terme o s'executin, dins el període comprès entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2027, encara que corresponguin a actuacions iniciades abans d'aquest període.

2.2. La data màxima per a l'inici de les obres es fixa per al dia 30 de setembre de 2023. Excepcionalment, quan hi concorrin circumstàncies que impedeixin iniciar les obres abans d'aquesta data, es podrà sol·licitar una pròrroga d'inici de les obres fins al 31 de març 2024, tot justificant aquestes circumstàncies. En el supòsit que es mantenguin aquestes circumstàncies o n'apareguin d'altres d'imprevistes o imprevisibles que dificultin o impossibilitin l'inici de les obres abans del 31 de març 2024, es podrà demanar una segona pròrroga addicional d'inici de les obres, com a màxim fins al 15 de setembre de 2024.

Ambdues pròrrogues hauran de ser autoritzades per l'òrgan gestor. Així mateix, les entitats hauran de disposar del certificat de final d'obra abans del 31 de març de 2027.

3. Comunicar aquesta Resolució a la Base de Dades Nacional de Subvencions.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Famílies i Afers Socials en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (19 de març de 2024)

La consellera de Famílies i Afers Socials Catalina Cirer Adrover