Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 167327
Acord del Consell de Govern de 15 de març de 2024 pel qual es declara com a inversió d’interès autonòmic la construcció d’un edifici per albergar els Laboratoris de control oficial de Sanitat animal, Lactologia i Sanitat vegetal de les Illes Balears a Son Ferriol, al terme  municipal de Palma, a una finca propietat de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix mesures d'agilització i simplificació dels procediments administratius relatius a l'execució d'obres i inversions públiques per a dotacions d'aquests equipaments públics, i regula els efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears, amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en aquests àmbits.

Un dels objectius de la Llei 3/2019, agrària de les Illes Balears, és la garantia de l'aplicació de la normativa en sanitat animal comunitària i estatal, pel que fa a la protecció davant la introducció de malalties noves al territori de les Illes Balears o de l'augment de malalties ja existents, així com la normativa sanitària encaminada a la millora de l'estat sanitari de la ramaderia de les Illes Balears mitjançant l'aplicació de mesures de control i erradicació de malalties animals. La mateixa Llei, estableix en el seu article 31 que les administracions públiques, i en especial les competents en matèria agrària, han de vetllar perquè la producció i l'activitat agrària s'atenguin als principis d'una producció d'aliments segurs i de qualitat, i de la sobirania alimentària, la seguretat alimentària, la sanitat vegetal i el benestar i la sanitat animal, entre altres.

La sanitat animal garanteix la salut pública, no només en el que es refereix a la prevenció d'enfermetats transmisibles entre els animals i les persones humanes, sino en l'objectiu fonamental de la producció primària, que no és altre que el d'obtenir aliments sans, segurs i de qualitat. La Xarxa de Laboratoris de Control Oficial s'estructura en tres nivells: Els laboratoris de referència de la UE coordinen els laboratoris nacionals dels Estats Membres i, aquests, a la vegada, els laboratoris oficials de les Comunitats Autònomes. El Reglament (UE) 2017/625 estableix les funcions de cadascun d'ells i els requisits mínims de funcionament que han de complir. D'aquesta manera, s'aconsegueix que els mètodes de diagnosi i anàlisi utilitzats siguin conformes al desenvolupament científico-tècnic, siguin fiables i estiguin armonitzats a fi que els resultats siguin homologables. Disposar de laboratoris autonòmics oficials, a més, garanteix que la presa de decisions públiques sigui molt més dinàmica, resolutiva, i eficient.

L'article 4.c del Decret 24/2014, de 23 de maig, pel qual es regulen els requisits que han de complir els laboratoris de salut ambiental i seguretat alimentària, el procediment de declaració responsable i el Registre de Laboratoris de Salut Ambiental i Seguretat Alimentària, estableix com a requisit fer les anàlisis en un local que tingui els mitjans materials necessaris per a la realització correcta, amb les condicions de seguretat i d'higiene adequades, i una separació (física o temporal) entre les diferents àrees de treball, així com disposar d'un lloc per poder emmagatzemar les mostres en les condicions de conservació correctes.

En l'actualitat, els laboratoris de control oficial estan ubicats en la mateixa finca, en un edifici antic. Com és habitual en edificis tan antics, que exerceix la seva activitat des de molt abans de les primeres normatives, s'han anat fent reformes i adaptacions a la normativa sobrevinguda, però en l'actualitat aquestes instal·lacions han quedat obsoletes en quant a espai, a instal·lacions, i als requisits mínims establerts en la normativa citada anteriorment.

La propietat es troba al nucli urbà de Son Ferriol, a Palma. La parcel·la té la classificació urbanística de D2a, amb una profunditat edificable de 14m, dels quals de retranquetxos són 3 metres, i 11m de profunditat edificable.

La Direcció General d'Habitatge i Arquitectura va elaborar el Projecte bàsic del projecte, i l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears el va presentar en data 17/10/2022, a l'Ajuntament de Palma, juntament amb la sol·licitud d'obtenció de llicència d'obres (número d'expedient 2022/05737).

D'acord amb l'article 7 del Decret Llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús sanitari o social.

Per tot el citat, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en la sessió de 15 de març de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'un edifici per albergar els laboratoris de control oficial de Sanitat Animal, Lactologia i Sanitat Vegetal de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a Son Ferriol, en una finca de superfície 1.294m2, referència cadastral 5304408DD7850C0001SI, propietat de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), en sòl urbà, d'ús 5.Equipament.Sanitari, ubicada al carrer Babieca, 2 - cantonada carrer Esperanto- de Son Ferriol, al terme municipal de Palma, número d'expedient 2022/05737, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Palma.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de març de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens