Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 167317
Acord del Consell de Govern de 15 de març de 2024 pel qual s’autoritza el projecte executiu de la construcció d’una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç, prèviament declarada inversió d’interès autonòmic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, té per objecte impulsar de forma urgent l'activitat econòmica pública i privada a les Illes Balears, i, per assolir la finalitat proposada, s'adopten mesures d'agilització i simplificació dels procediments administratius, entre d'altres. L'article 4 estableix que són inversions d'interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial. I l'article 5 estableix que la declaració d'una inversió d'interès autonòmic és adoptada pel Consell de Govern a proposta de qualsevol conseller en l'àmbit de la seva respectiva competència. Aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, però només tindrà efecte a partir de la data en què es declari l'interès autonòmic de la inversió. La declaració d'inversió d'interès autonòmic implica un impuls preferent i ràpid en els diferents tràmits administratius, davant qualsevol administració de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, té per objecte, segons l'article 1, impulsar la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris i socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; establir mesures d'agilitació i simplificació dels procediments administratius relatius a l'execució d'obres i inversions públiques per a dotacions d'aquests equipaments públics, i regular els efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears, amb la finalitat d'atendre la creixent demanda de serveis i prestacions en aquests àmbits. Segons l'article 2, als efectes d'aquest Decret llei, es consideren «equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears» els que siguin promoguts, finançats i/o desenvolupats per òrgans de la mateixa Comunitat Autònoma o les seves entitats instrumentals de dret públic.

L'article 7 del Decret llei 1/2018 disposa que un equipament públic d'ús educatiu, de recerca, sanitari o social es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo. Per a la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, de recerca, sanitari o social com una inversió d'interès autonòmic, el Consell de Govern ha d'identificar els terrenys on s'ubica o s'ha d'ubicar l'equipament públic, indicar l'administració a la qual correspon la titularitat, determinar l'ús concret que s'ha de donar a l'equipament i assenyalar el sistema general d'equipament al sòl al qual s'adscriu o, si l'equipament ja existeix, informar de la classificació i la qualificació urbanística corresponent.

L'article 8 del Decret llei 1/2018 regula els aspectes que comporten la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, de recerca, sanitari o social com a inversió d'interès autonòmic, referents a qualificació del sòl, determinacions urbanístiques de l'equipament, condicions del projecte de construcció de l'equipament, aprovació del projecte de construcció, execució de les obres de construcció, termini d'execució de l'actuació, finalització de les obres, primera ocupació i utilització de l'equipament, i adequació urbanística. En el punt quart, referent a l'aprovació del projecte de construcció, s'estableix que correspon al Consell de Govern l'autorització del projecte a proposta de la conselleria competent, amb el tràmit previ d'informació pública en el termini de quinze dies naturals i l'informe favorable de l'ajuntament on s'ubiqui l'equipament, que s'ha d'emetre en el mateix termini. Si transcorre aquest termini i l'òrgan municipal no ha notificat cap resolució en contra, l'informe s'entendrà favorable.

En data 23 d'agost de 2021, per acord del Consell de Govern, es va declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç des Cardassar, que se situarà a les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, amb les referències cadastrals 07051A007001190000DM i 07051A007006540000DB, respectivament; ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en el Registre de la Propietat de Manacor núm. 1 i actualment estan classificades com a sòl rústic (BOIB núm. 113, de 24 d'agost de 2021).

El projecte de construcció d'una residència per a persones grans dependents a Sant Llorenç és una actuació que es troba inclosa dins l'annex 2 (relació de projectes declarats estratègics) de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, modificat per l'Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 (BOIB núm. 67, de de 24 de maig de 2022) pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), concretament dins el projecte identificat amb el número 6, «Ampliació i reforma de la xarxa residencial i de centres de dia», tal com acredita el certificat del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de 22 d'octubre de 2021.

En data 16 de novembre de 2021, el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears i l'Ajuntament de Sant Llorenç van subscriure el conveni per a la cessió de la propietat de la finca registral 3744, que constitueix les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, a l'efecte de dur-hi a terme les obres de construcció d'una residència per a persones grans dependents. En data 22 de novembre de 2022 es va subscriure una addenda per a la modificació del conveni de col·laboració entre el Consorci i l'Ajuntament de Sant Llorenç per a la construcció d'una residència per a persones grans dependents, en què es disposa que l'Ajuntament cedeix al Consorci, durant el termini d'execució de les obres de la residència, l'ús de la parcel·la amb referència cadastral 07051A007090210000DO (polígon 7, parcel·la 9021), amb la finalitat que es pugui dur a terme el subministrament d'aigua, sanejament, electricitat, telefonia, fibra òptica i qualsevol altre servei a la finca 3744, propietat del Consorci, en la qual es construirà la residència per a persones grans dependents.

En data 15 de maig de 2023, per acord del Consell de Govern, es va modificar l'Acord del Consell de Govern de 23 d'agost de 2021 en el sentit d'incloure dins l'àmbit d'afectació la parcel·la amb referència cadastral 07051A007090210000DO (polígon 7, parcel·la 9021), en què s'han de dur a terme les obres de subministrament d'aigua, sanejament, electricitat, telefonia, fibra òptica i altres serveis de la residència a la finca 3744 de Sant Llorenç, propietat del Consorci (BOIB núm. 66, de 18 de maig de 2023).

En data 26 de gener de 2024, per acord del Consell de Govern, es va renovar la declaració d'interès autonòmic esmentada, aprovada per l'Acord del Consell de Govern de 23 d'agost de 2021 (BOIB núm.13 de 27 de gener de 2024).

En aquests acords es feia referència a les competències autonòmiques en matèria de polítiques d'atenció a persones dependents i a les previsions de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la qual va procurar la implantació de nous recursos, en execució dels mandats inclosos en la Llei i atenent a la creació dels nous drets subjectius. Entre els recursos que s'han d'oferir a les persones beneficiàries es troba el servei residencial, regulat en el Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats. No obstant això, accedir als diferents recursos prevists legalment no sempre és possible. A més, en la conformació actual de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència es constata la manca de serveis i la saturació dels existents.

El Consorci, en execució del que disposa el conveni amb l'Ajuntament i mitjançant un procediment negociat sense publicitat derivat del concurs del projecte PCAO 11/2021, va formalitzar el contracte de serveis d'arquitecte per a la redacció del projecte de construcció d'una residència amb l'UTE Natalia Clúa Longas + Jaime Clúa + CLC Clúa Longas Arquitectos, SLP.

El projecte es va haver de sotmetre al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental previst en el punt 1 de l'article 13 del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, fet que va retardar la redacció del projecte d'execució. La declaració d'impacte ambiental favorable es va produir en data 23 de setembre de 2023 (BOIB núm. 132, de 26 de setembre).

En data 13 de febrer de 2024 es va emetre l'informe tècnic de l'arquitecte del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears de supervisió i proposta d'aprovació del projecte executiu integrat de la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç. En aquest informe es detallen les característiques del projecte, la descripció, la documentació, l'observança de la normativa aplicable, el compliment dels contractes, el pressupost de contracte per un import de 6.849.389,92 euros, IVA inclòs, més una taxa i fiança de residus de 13.853,87 euros, i, finalment, s'informa favorablement sobre el projecte bàsic i executiu presentat.

En compliment de l'article 8.4 del Decret llei 1/2018, en el BOIB núm. 22, de 15 de febrer de 2024, es va publicar el projecte executiu integrat d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç, per un termini de quinze dies naturals. Un cop finalitzat el termini indicat, no s'han presentat al·legacions, tal com acredita el certificat del tècnic jurídic del Consorci de 7 de març de 2024.

Així mateix, segons el certificat del gerent del Consorci de 7 de març de 2024, en data 14 de febrer de 2024 es va sol·licitar un informe a l'Ajuntament de Sant Llorenç, segons l'article 8.4 del Decret llei 1/2018, referent al projecte executiu de la construcció d'una residència per a persones grans i al fet que, una vegada finalitzat el termini previst de quinze dies naturals, no s'ha rebut cap informe ni al·legació de l'Ajuntament.

El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears es va crear en virtut de l'Acord del Consell de Govern de 23 de desembre de 2010, fruit de la fusió dels consorcis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, amb la finalitat d'impulsar, programar, promoure, finançar i executar la creació d'infraestructures, equipaments, instal·lacions i, en general, tot tipus de recursos sociosanitaris, assistencials i socials. El Consorci es configura com una entitat del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que s'adscriu a la Conselleria de Famílies i Afers Socials, segons la disposició addicional primera i l'annex 1 del Decret 12/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Famílies i Afers Socials, en la sessió de 15 de març de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Autoritzar el projecte executiu de la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç, que se situarà a les parcel·les 119, 654 i 9021 del polígon 7, amb les referències cadastrals 07051A007001190000DM, 07051A007006540000D i 07051A007090210000DO, respectivament, amb la qualificació de terreny rústic, atesa la declaració d'inversió d'interès autonòmic per l'Acord del Consell de Govern de 23 d'agost de 2021 (BOIB núm. 113, de 24 d'agost de 2021), renovada per l'Acord del Consell de Govern de 26 de gener de 2024 (BOIB núm. 13, de 27 de gener de 2024).

Segon. Notificar aquest Acord a les entitats interessades.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de març de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens