Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 64588
Conveni urbanístic signat respecte de la cessió obligatòria i gratuïta d terrenys amb destinació a sistemes generals – vials, vinculats a l’execució d’obres d’urbanització i adequació de vials respecte de la unitat d’actuació anomenada UA SRQ-01, referent a la finca registral núm. 542, emplaçada al nucli de sa Roqueta, TM Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Ple del Consell Insular de Formentera en sessió ordinària de 31 de març de 2023 s'acordà la incoació d'expedient de conveni urbanístic de cessió anticipada dels terrenys de cessió obligatòria i gratuïta destinats a sistemes generals – vials, vinculats a l'execució d'obres d'urbanització i adequació de vials respecte de la unitat d'actuació anomenada UA SRQ-01, referent a la finca registral núm. 542, emplaçada al nucli de sa Roqueta, TM Formentera; i es procedí a la seva exposició pública, mitjançant anunci al BOIB núm. 62 de 13 de maig de 2023 i al Tauler d'anuncis virtual de la pàgina web del Consell (www.conselldeformentera.cat) des del 17 de maig de 2023.

Una vegada realitzat el preceptiu tràmit d'audiència no es varen presentar al·legacions en el termini d'informació pública a l'acord d'incoació del conveni urbanístic.

De l'anàlisi recent de les vies públiques ja cedides a l'administració local i de la concreta configuració dels terrenys de cessió, va resultar una modificació sensible de la planimetria incorporada a l'expedient d'incoació del conveni urbanístic.

En conseqüència, la Junta de Govern del Consell Insular de Formentera en sessió que va tenir lloc el dia 5 de desembre de 2023, va aprovar el conveni urbanístic amb el Sr. M.R.T, respecte de la cessió anticipada dels terrenys de cessió obligatòria i gratuïta destinats a sistemes generals – vials, vinculats a l'execució d'obres d'urbanització i adequació de vials de la unitat d'actuació anomenada UA SRQ-01, referent a la finca registral núm. 542, emplaçada al nucli de sa Roqueta, TM Formentera

Finalment, en data 22 de desembre de 2023 es procedí a la perfecció del conveni urbanístic mitjançant la signatura de les parts interessades i, a partir d'aquell moment el seu contingut obliga a les parts.

Per la qual cosa, es fa públic el contingut íntegre del conveni urbanístic aprovat definitivament i signat, que és del següent tenor literal,

CONVENI URBANÍSTIC DE CESSIÓ ANTICIPADA DE TERRENYS DE CESSIÓ OBLIGATÒRIA I GRATUÏTA AMB DESTINACIÓ A SISTEMES GENERALS – VIALS, VINCULATS A L'EXECUCIÓ D'OBRES D'URBANITZACIÓ I ADEQUACIÓ DE VIALS DE LA UNITAT D'ACTUACIÓ ANOMENADA UA SRQ-01, REFERENT A LA FINCA REGISTRAL NÚM. 542, EMPLAÇADA AL NUCLI DE SA ROQUETA, TM FORMENTERA.

Formentera, el 22 de desembre de 2023.

REUNITS

D'una banda,

El Sr. Lorenzo Córdoba Marí, en la seua condició de president del Consell Insular de Formentera, qui actua en nombre i representació de la Corporació que presideix, d'acord amb arts. 21.1.k, 120.1,122 i 133.3 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars. Degudament autoritzat per acord de la Junta de Govern de 31 de març de 2023 i de 5 de desembre de 2023.

Assistit pel Sr. Ángel Custodio Navarro Sánchez, secretari del Consell Insular de Formentera, als efectes de donar fe, assistir i assessorar al Sr. president en compliment de l'establert en el Reial decret 128/2018, de 16 de març, pel qual es regula el règim jurídic dels funcionaris d'administració local amb habilitació de caràcter nacional.

De l'altra

El Sr. M.R.T, amb DNI (...), en el seu nom propi.

Les parts reunides, en la representació que ostenten, es reconeixen capacitat legal suficient per atorgar el present document, i en virtut del mateix, de mutu acord

MANIFESTEN

PRIMER.- Que el Sr. M.R.T. és titular del ple domini de la següent finca, que s'inclou dins la Unitat d'Actuació UA SRQ-01, de les previstes pel Pla Territorial Insular de Formentera, PTI, definitivament aprovat pel Ple del Consell de Formentera en la sessió de 30 setembre 2010 (BOIB núm. 151 ext.; de 27.10.2010; actualment, com a quarta modificació, text aprovat segons acord d'aprovació definitiva del Ple, en la sessió de 25 de febrer de 2020. (BOIB núm. 110; de 18.06.2020):

Dades registrals de la finca:

Datos de la finca:

Finca de Formentera número 542, inscrita al Libro 9 Folio 101 Inscripción 6a

Código registral único 07037000005547

Referencia catastral 4984903CC6857N0001XW

No consta coordinada gráficamente con el Catastro

Rústica.- Remanente de esta finca denominada "can Tumás" o "can Debaix", de tierra improductiva y arenal, sita en la parroquia de San Fernando, término de Formentera. Tiene una cabida inscrita después de segregaciones efectuadas de cuarenta y cinco áreas ochenta centiáreas y 80 decímetros cuadrados, si bien en el título que se inscribe se dice que su cabida, según reciente medición es de dos hectáreas veintiún áreas y veintiocho centiáreas.

Superficie del terreno: 4.580,80 m2

Linderos:

Norte, zona marítimo terrestre

Sur, Mariano Mayans, Matías Torres Escandell y Francisca Ribas Marí

Este, señores de Vries

Oeste, señores Mouton

Titularidades:

M.R.T. por título de donación en virtud de escritura otorgada ante el Notario de Formentera don José Cerdá Gimeno el día 3 de julio de 1981.

Cargas: La obligación del titular de la finca don M.R.T, conjuntamente con su hermana doña F.R.T. de cuidar y asistir al donante don Antonio Ribas Marí y a su esposa doña Catalina Tur Mayans, en salud y enfermedad, según resulta de su inscripción 6ª de fecha 16 de diciembre de 1981, mediante escritura otorgada ante el Notario de Formentera don José Cerdá Gimeno el día 3 de julio de 1981.

S'acompanya:

Annex núm. 1: Nota simple informativa del Registre de la Propietat núm. 4 d'Eivissa, corresponent a la finca anterior.

Annex núm. 2: Fitxa cadastral descriptiva i gràfica

SEGON.- Que el PTI classifica els terrenys de la UA SRQ-01 com a sòl urbà, i segons l'ordenació detallada defineixen les següents característiques per a la mateixa:

UA SRQ-01

1. Ámbito: Terrenos con una superficie total de 21.875 m2 clasificados como suelo urbano y calificados como ET 01-SRQ (16.432 m2), EL-PR (1.305 m2) y viario (4.137 m2).

2. Objeto: Obtención del viario y ejecución del EL-PR previsto.

3. Planeamiento de desarrollo: Deberá formularse Estudio de detalle para fijación precisa de los límites de las alineaciones.

4. Sistema de actuación: Compensación.

5. Tipo de actuación de transformación urbanística: Dotación.

6. Ordenación: Con arreglo a las determinaciones de cada calificación.

TERCER.- El Consell Insular de Formentera té previst dur a terme una actuació encaminada a millorar les condicions de la mobilitat general de l'illa per a l'execució de la qual és necessari disposar dels terrenys qualificats com a viari que s'inclouen dins l'àmbit de la UA SRQ-01 i que han de ser objecte de cessió obligatòria i gratuïta segons la pròpia fitxa urbanística.

Per tot això és què la propietat i el Consell Insular de Formentera estan d'acord en la signatura del Conveni Urbanístic de gestió present, amb la finalitat de cedir anticipadament i gratuïtament els terrenys de cessió obligatòria amb destinació a viari inclosos a l'àmbit de la UA SRQ-01, tot mantenint el propietari el dret a l'aprofitament urbanístic corresponent a la superfície del terreny que se cedeix i que estableix el PTI per a l'àmbit d'actuació de la UA SRQ-01, donat que la cessió en ple domini i lliure de càrregues de la superfície de terreny destinat a viari és obligatòria i anticipa el deures de cessió que estableix el planejament, amb caràcter obligatori, i que haurien de cedir en desenvolupament de la legislació urbanística en vigor.

S'acompanya en els plànols de l'annex núm. 3 el plànol 01 de situació de la UA SRQ-01, el plànol 02 de l'ámbit de l'actuació aprovada, el plànol 03 de les finques inicials i el plànol 04 de les finques resultants.

QUART.- L'acord present, que comporta la cessió anticipada dels terrenys per a la construcció del viari, és un supòsit de fet dels establerts a l'art. 9.10 del PTI de Formentera:

“(…)

10. Los procedimientos de agilización de la gestión en los que se faculte la previa ocupación de los terrenos de cesión, o mediante reparcelación voluntaria u otras fórmulas jurídicas se efectúe ésta, constituirá un supuesto justificado para que el Consell de Formentera:

a. En el caso de actuaciones de renovación urbana o de reforma interior en zonas de uso residencial predominante, considere la actuación vinculada a la reordenación de una zona turística y reduzca la reserva prevista en el artículo 37 de la Ley 12/2017, de 29 de diciembre, de urbanismo de las Illes Balears, y en caso de actuaciones distintas de las anteriores no exija tal reserva.

b. Considere reducida al máximo legalmente factible y ya empleada en actuación vinculada a finalidad definida para el patrimonio público de suelo, la cesión regulada en el artículo 29 de la Ley 12/2017, de 29 de diciembre, de urbanismo de las Illes Balears

En aquest sentit es podrà considerar d'aplicació, a l'instrument d'equidistribució de la UA SRQ-01 que es presenti, l'assenyalat a l'article 9.10 del PTI de Formentera, amb expressa reserva de l'aprofitament subjectiu corresponent a la parcel·la objecte de l'actual transmissió anticipada que haurà de materialitzar-se mitjançant l'adjudicació del aprofitament urbanístic que proporcionalment correspongui mitjançant l'aprovació del referit instrument d'equidistribució.

CINQUÈ.- Coneguts els expressats antecedents, els sotasignants acorden portar a termini la present cessió gratuïta i anticipada dels terrenys de cessió obligatòria qualificats com a viari amb expressa reserva del aprofitament urbanístic que correspongui a cada finca integrant de la UA SRQ-01, amb subjecció al que a continuació:

PACTEN

PRIMER.- En virtut del Conveni Urbanístic present, el propietari de la finca afectada integrant a la UA SRQ-01, cedeix a favor del Consell Insular de Formentera els terrenys qualificats com a viari com cessió anticipada, gratuïta i obligatòria, terrenys que es segregaran de la finca matriu en els següents termes:

UA SRQ-01

Parcel·la amb referència cadastral 4984903CC6857N0001XW

Superfície segons registre: 4.580,80 superfície afectada pel projecte: 779,59 m2

Dades registrals: Llibre 9, foli 101; finca 542

Titular: Sr. Miguel Ribas Tur

Càrregues: La obligación del titular de la finca don M.R.T, conjuntamente con su hermana doña F..R.T. de cuidar y asistir al donante don Antonio Ribas Marí y a su esposa doña Catalina Tur Mayans, en salud y enfermedad, según resulta de su inscripción 6ª de fecha 16 de diciembre de 1981, mediante escritura otorgada ante el Notario de Formentera don José Cerdá Gimeno el día 3 de julio de 1981.

S'acompanya com annex núm. 4 plànols de les finques romanents i de finques de cessió obligatòria amb destinació a viari en duplicat exemplar.

SEGON.- Aquests terrenys cedits tenen la condició de sol demanial afecte a l'ús i servei públic.

Atès que es tracta d'una cessió anticipada de terrenys de cessió obligatòria i gratuïta, l'aprofitament urbanístic que correspongui al propietari com a titular dels terrenys objecte de cessió, es materialitzarà a favor d'aquest en el Projecte de Reparcel·lació o equidistribució que es trameti en el seu dia.

TERCER.- El Consell Insular de Formentera accepta la cessió d'aquesta porció segregada amb el compromís de destinar i afectar els terrenys a la seua destinació conforme s'estableixi al planejament vigent. Amb la signatura de l'acord present el Consell Insular de Formentera passa a ser propietari i a disposar de completa disponibilitat damunt els terrenys i podrà lliurament executar l'obra indicada.

QUART.- El Consell Insular de Formentera incorporarà a la Memòria i als documents que integrin els instruments de reparcel·lació i urbanització de la UA SRQ-01 a l'hora del seu desenvolupament pels seus integrants, el Conveni Urbanístic present, el qual haurà d'incloure entre la documentació sotmesa a tràmit i informació pública dels instruments de gestió urbanística dels que formi part.

CINQUÈ.- El conveni urbanístic present té naturalesa i caràcter juridicoadministratiu. Per allò no regulat de manera expressa en el conveni present, les parts se sotmeten a allò establert el Text refós de la llei de sòl i rehabilitació urbana  aprovat pel Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre (articles 9.8; 25.1 i 61) i els articles 97 a 99 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, tot això en relació a la disposició addicional 6a d'aquesta darrera Llei sobre règim específic de l'illa de Formentera, i la resta de la normativa aplicable, com ara l'article 70.ter de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

SISÈ.- El Consell Insular de Formentera assumirà íntegrament totes i cadascuna de les despeses, tributs i qualsevol altre gravamen que derivi d'aquest acte, de l'atorgament dels documents públics o privats necessaris.

Les parts es comprometen a subscriure totes les esmenes o documents que siguin necessaris per la constància registral de la cessió.

SETÈ.- En cas de transmissió de la propietat o constitució de qualsevol altre dret real, el nou titular o causahavents se subrogaran en els mateixos drets i obligacions derivats del conveni present.

VUITÈ.- Les controvèrsies que, si s'escau, sorgeixin entre les parts, sigui quin sigui el seu objecte, seran resoltes per la jurisdicció contenciosa administrativa, un cop s'hagi esgotat la via administrativa.

En cas d'incompliment per part del Consell Insular seran d'aplicació les indemnitzacions que resultin de la legislació vigent en cada moment.

Així ho diuen i atorguen els compareixents, que, després d'haver estat llegit el present, el signen, juntament amb tota la documentació annexa que en forma part íntegrament, en el lloc i la data assenyalats a l'encapçalament.

Com a prova de conformitat, signam el conveni en dos exemplars.

Pel Consell Insular

El president,                                                               Per la propietat,

Sr. Lorenzo Córdoba Marí                                         Sr. M.R.T,

Davant el meu,

El Secretari de la corporació,

Sr. Ángel Custodio Navarro Sánchez.

La qual cosa es fa públic per a general coneixement.

 

(Signat electrònicament: 31 de gener de 2024)

El president del Consell insular de Formentera Lorenzo Córdoba Marí

Documents adjunts