Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 788640
Decret 91/2023, de 15 de desembre, pel qual es regula la pesca marítima i el marisqueig a les zones que integren la xarxa ecològica europea Natura 2000 declarades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es modifiquen el Decret 22/2016, de 22 d’abril, el Decret 22/2018, de 6 de juliol, el Decret 55/2022, de 19 de desembre i el Decret 19/2019, de 15 de març

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 

Preàmbul

I

La Xarxa Natura 2000 és una xarxa ecològica europea que té per objecte contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre existents tenint en compte les exigències econòmiques, socials i culturals de cada territori.

La xarxa ecològica europea Natura 2000 s'ha configurat en aplicació de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres (Directiva Hàbitats) i de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació dels ocells silvestres (Directiva Aus), totes dues transposades a l'ordenament jurídic espanyol mitjançant la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat.

Atès que alguns espais de la Xarxa Natura 2000 tenen àmbit marítim, és necessari compaginar l'explotació dels recursos marins amb la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre que justificaren la declaració d'aquests espais. Per això, l'òrgan competent en matèria de pesca ha de fixar un marc de regulació homogeni —a incloure en tots els instruments de protecció mediambiental— per tal de reduir, per una part, l'accidentalitat de les captures d'algunes espècies d'interès comunitari i, per l'altra, les possibles afectacions a determinats hàbitats marins a aquests àmbits.

En qualsevol cas, l'establiment d'uns criteris mínims de regulació de l'esforç pesquer no exclou, ateses les singularitats o peculiaritats de determinats espais Natura 2000, l'elaboració d'especificitats normatives suplementàries en la matèria.

 

II

Alhora, per homogeneïtzar la normativa autonòmica amb la nacional, mitjançant aquest Decret es modifica el Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears, introduint l'obligació de disposar d'una assegurança per exercir l'activitat de pesca-turisme, tal com determina l'article 7 del Reial decret 239/2019, de 5 d'abril, pel qual s'estableixen les condicions per al desenvolupament de l'activitat de pesca-turisme.

També, i per afavorir la venda directa des dels productors als consumidors finals, es modifica el Decret 22/2018, de 6 de juliol, pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears, incrementant el valor econòmic màxim de les vendes de 50 € a 100 €.

Així mateix, per reduir l'exposició hiperbàrica necessària per obtenir l'acreditació de bussejador científic així como per facilitar-ne l'obtenció i per agilitzar el reconeixement de les titulacions professionals dels països de l'espai econòmic europeu es modifica el Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears.

Finalment, i de forma urgent, la Comissió Europea ha exigit un canvi puntual del Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes Balears com a condició imprescindible per poder autoritzar, per a les Illes Balears, l'exempció per al que disposa l'article 13 del Reglament (CE) 1967/2006, del Consell de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers de la mar Mediterrània i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament núm. 1626/94. Aquest canvi consisteix en eliminar la referència a l'article 4 del Reglament (CE) 1967/2006 que consta a l'article 1.1 del Decret 19/2019. Atès que la pesca amb arts de tirada tradicionals s'ha de practicar necessàriament a l'hivern perquè es quan les espècies diana d'aquesta pesqueria (jonquillo, cabotí i gerret) són accessibles, per no perdre la temporada de 2023-24, no es pot tramitar la modificació del Decret 19/2019 mitjançant el procediment habitual i s'ha de recórrer a aquest Decret.

Així mateix, s'elimina la referència a l'article 9 del Reglament (CE) 1967/2006 que consta a l'article 1.1 del Decret 19/2019, ja que aquell article 9 fou suprimit per l'article 32 a del Reglament 2019/1241/(UE) de 20 de juny.

 

III

Pel que fa a l'àmbit competencial, l'article 30.22 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors, marisqueig i aqüicultura. Aquesta matèria és l'objecte de regulació de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, la qual té entre les seves finalitats la protecció, la conservació i la regeneració dels recursos marins i els seus ecosistemes i l'explotació racional i responsable dels recursos pesquers.

Així, l'article 6.5 de la Llei 6/2013 estableix que, per tal de donar coherència a les actuacions i mantenir amb les màximes garanties un estat de conservació favorable dels hàbitats i de les espècies, el Govern de les Illes Balears ha d'establir un mecanisme de col·laboració permanent entre els departaments competents en matèria de pesca i en matèria de medi ambient, amb l'objectiu de gestionar de forma homogènia els recursos marins en tots els espais de rellevància ambiental declarats d'acord amb el que disposa la Llei 5/2005, de 26 de maig, de conservació d'espais de rellevància ambiental, i seguint les directives europees de conservació de la Xarxa Natura.

En aquest marc, el projecte normatiu té els següents objectius: regular

la pesca marítima i el marisqueig a les zones que integren la xarxa ecològica europea Natura 2000 declarades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; modificar el Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears; modificar el Decret 22/2018, de 6 de juliol, pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears; modificar el Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears; i modificar Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes Balears.

Al respecte, la potestat reglamentària correspon al Govern de les Illes Balears, atès que la regulació fa referència a matèries que no s'emparen pròpiament en l'article 70 de l'Estatut d'Autonomia, i atès que la regulació es projecte sobre zones que integren la xarxa ecològica europea Natura 2000 declarades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb una regulació connexa amb la normativa mediambiental.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els següents principis de bona regulació: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l'instrument més adequat per garantir la conservació dels recursos pesquers a les zones de la xarxa ecològica europea Natura 2000 a les Illes Balears; de proporcionalitat, atès que la norma s'ha d'entendre com un desplegament reglamentari de primer grau de l'article 6.5 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma que s'insereix amb caràcter estable al marc normatiu autonòmic; de transparència, en relació amb el qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma; d'eficiència, perquè la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries; de qualitat, en tant que mitjançant la regulació s'atenen els objectius projectats segons s'ha analitzat; i de simplificació, atès que s'ha seguit els tràmits necessaris per acomplir amb l'objectiu de la norma.

El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, (BOIB núm. 94 de 10 de juliol de 2023); modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 102 de 20 de juliol de 2023); i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 117 de 24 d'agost de 2023); a l'article 10.b) estableix que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins, pesca marítima en aigües interiors i marisqueig.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma s'han consultat les entitats representatives dels sectors afectats i el Consell Pesquer de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 15 de desembre de 2023, dict el següent

 

 

Decret

Article 1 Objecte

Els objectius d'aquesta norma son: regular la pesca i el marisqueig a les zones de la xarxa ecològica europea Natura 2000, amb àmbit marí, declarades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; modificar el Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears; modificar el Decret 22/2018, de 6 de juliol, pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears; modificar el Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears i modificar el Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes Balears.

Article 2 Àmbit d'aplicació

1. Aquest Decret serà d'aplicació a les zones d'especial conservació, els següents llocs d'interès comunitari i les zones d'especial protecció per a les aus que integren la xarxa ecològica europea Natura 2000, amb àmbit marí, declarades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

ES5310071

ZEC

Cala en Brut

ES5310072

ZEC

Caleta de Binillautí

ES0000233

ZEC i ZEPA

D'Addaia a s'Albufera

ES5310070

ZEC

Punta Redona - Arenal d'en Castell

ES0000234

ZEC i ZEPA

S'Albufera des Grau

ES5310109

ZEC

Àrea marina de Cala Saona

ES5310111

ZEC

Àrea marina de Platja de Migjorn

ES5310110

ZEC

Àrea marina de Platja de Tramuntana

ES5310025

ZEC i ZEPA

Cap de Barbaria

ES5310024

ZEC i ZEPA

La Mola

ES5310073

ZEC

Àrea marina Punta Prima - Illa de l'Aire

ES0000084

ZEC i ZEPA

Ses Salines d'Eivissa i Formentera

ES5310094

ZEC

Cala Figuera

ES5310077

ZEC

Es Rajolí

ES5310081

ZEC

Port des Canonge

ES5310082

ZEC

S'Estaca - Punta de Deià

ES5310005

LIC

Badies de Pollença i Alcúdia

ES5310097

LIC

Àrea marina Costa de Llevant

ES5310030

LIC

Costa de Llevant

ES5310099

LIC

Portocolom

ES5310096

LIC

Punta de n'Amer

ES5310035

LIC

Àrea marina del nord de Menorca

ES5310069

LIC

Cala d'Algairens

ES5310104

LIC

Costa de l'oest d'Eivissa

ES0000078

LIC i ZEPA

Es Vedrà - es Vedranell

ES5310023

LIC i ZEPA

Illots de ponent d'Eivissa

ES5310103

LIC

Àrea marina Cap de Cala Figuera

ES0000081

ZEPA

Cap Enderrocat - Cap Blanc

ES5310128

LIC

Cap Enderrocat i Cap Blanc

ES5310036

LIC

Àrea marina del sud de Ciutadella

ES5310075

LIC

Arenal de Son Saura

ES5310068

LIC

Cap Negre

ES5310074

LIC

De Cala de Llucalari a Calescoves

ES0000221

LIC i ZEPA

Sa Dragonera

ES5310107

LIC

Àrea marina de Tagomago

ES0000242

LIC i ZEPA

Illots de Santa Eulària, Redona i es Canar

ES0000082

LIC i ZEPA

Tagomago

ES0000227

LIC i ZEPA

Muntanyes d'Artà

ES5310106

LIC

Àrea marina de ses Margalides

ES5310105

LIC

Es Amunts d'Eivissa

ES5310112

LIC

Nord de Sant Joan

2. Aquest Decret també serà d'aplicació als espais Natura 2000 que, amb àmbit marí, pugui declarar en un futur el Govern de les Illes Balears.

Article 3 Pesca i marisqueig professional

Als espais definits a l'article 2 d'aquest Decret s'aplicaran les següents mesures addicionals:

a ) Per a la pesca amb palangró, les embarcacions hauran d'implementar, durant els mesos de febrer a juliol, alguna de les següents mesures de mitigació de captura accidental d'aus marines:

  • Calada nocturna.
  • Canvi d'esca (cal evitar el peix de tipus sardina).
  • Increment del pes de les línies de calada.
  • Incorporació de sistemes espantaocells a l'art.
  • Altres mesures avalades per la millor evidència científica, els criteris per a la definició de les quals es determinaran, si escau, per desplegament normatiu.

b) Per a la pesca amb xarxes d'emmallament, tremallades o no, quan els espais disposin d'una cartografia que assenyali l'existència de fons ocupats per les comunitats de maërl, precoral·ligen o coral·ligen, aquestes xarxes únicament podran romandre calades un màxim de 24 hores. Tots els fragments d'algues coral·linàcies (algues vermelles calcàries) arrencats per les xarxes hauran de ser retornats a la mar en el menor temps possible, sempre inferior a cinc minuts. En el cas que l'espai sigui coincident amb una reserva marina, s'aplicarà la regulació relativa al temps de calada de les xarxes que sigui més restrictiva.

c) Per a la pesca d'arrossegament de fons, en cas que dins l'espai o en part d'aquest en sigui possible la pràctica, les embarcacions hauran d'instal·lar portes pelàgiques que no contactin amb el substrat marí.

d) Per al marisqueig, en cas que dins l'espai coincideixi una zona de producció de mol·luscs i altres invertebrats marins, s'haurà de complir la normativa de les zones de producció a les Illes Balears.

Article 4 Pesca recreativa de superfície i marisqueig recreatiu

Per a l'exercici de la pesca recreativa de superfície i marisqueig recreatiu als espais de la Xarxa Natura 2000 definits a l'article 2 d'aquest Decret que no coincideixin totalment o parcialment amb l'àmbit d'una reserva marina o amb l'àrea marina d'un espai natural protegit, s'aplicaran el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, i el Decret 31/2021, de 31 de maig, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears.

Article 5 Pesca recreativa submarina

Per a la pesca recreativa submarina als espais de la Xarxa Natura 2000 definits a l'article 2 d'aquest Decret que no coincideixin totalment ni parcialment amb l'àmbit d'una reserva marina o amb l'àrea marina d'un espai natural protegit, s'aplicaran el Decret 34/2014, d'1 d'agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears, i el Decret 31/2021, de 31 de maig, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears, sens perjudici que el pla de gestió de l'espai n'estableixi una regulació addicional.

 

​​​​​​​Article 6 Infraccions i sancions

El règim sancionador que es disposa en aquest Decret és el que s'estableix en els capítols I, II, III i IV del títol XII de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, i les disposicions que hi concorden.

Disposició transitòria única Període d'adaptació

1. S'estableix un període de dos anys, comptadors a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret, per a l'aplicació efectiva de les obligacions regulades a l'apartat a) de l'article 3.

2. S'estableix un període de cinc anys, comptadors a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret, per a l'aplicació efectiva de les obligacions regulades a l'apartat c) de l'article 3.

Disposició derogatòria única Normativa derogada

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin a aquest Decret, el contradiguin o siguin incompatibles amb el que disposa.

Disposició final primera Modificació del Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears

Es modifica l'apartat 3 de l'article 5 del Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

3. Per a l'exercici de l'activitat de pesca-turisme, s'haurà de disposar d'una assegurança obligatòria tal com estableix l'article 7 del Reial decret 239/2019, de 5 d'abril, pel qual s'estableixen les condicions per al desenvolupament de l'activitat de pesca-turisme.

Disposició final segona Modificació del Decret 22/2018, de 6 de juliol, pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears

Es modifica el primer paràgraf de l'apartat 3 de l'article 9 del Decret 22/2018, de 6 de juliol, pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

Els concessionaris de les llotges o establiments autoritzats i reconeguts poden vendre a particulars un màxim de 30 kg fins a un màxim de 300 € de productes pesquers, sempre que aquests destinin el producte al consum propi i no el comercialitzin, i la venda s'emmarqui en alguna de les mesures de diversificació dels sectors pesquer i aqüícola que regula el Decret 22/2016, de 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola a les Illes Balears. En aquest cas també és necessari emetre la nota de venda corresponent.

Disposició final tercera Modificació del Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears

Es modifica l'apartat c) de l'article 6.4 del Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears, que tendrà la redacció següent:

c) Certificat d'haver realitzat un curs de busseig científic impartit per un centre reconegut per l'autoritat competent en educació o l'obtenció d'un certificat ISO en busseig científic. En cas de no disposar del certificat del curs de busseig científic, es podrà presentar un certificat acreditatiu d'experiència demostrable en busseig científic amb un mínim de 10 immersions anuals, que es poden acreditar per un any o diversos amb múltiples de 10 per any. Aquest certificat serà emès pel responsable del centre o entitat en que es realitzin els estudis o s'hagin realitzat les immersions.

Es modifiquen els apartats 2 i 3 de l'article 7 del Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiu, científic i per a fins de servei públic en aigües marítimes i continentals de les Illes Balears, que tendran la redacció següent:

2. En cas de no disposar de l'esmentada targeta professional o disposar de titulacions de països pertanyents a l'espai econòmic europeu serà necessària a més de la documentació esmentada a l'apartat 1.a) d'aquest article, la documentació següent:

a) Fotocòpia del títol original.

3. Un cop comprovada la validesa de la titulació presentada, es podrà sol·licitar l'expedició de la targeta d'acreditació d'identitat subaquàtica d'acord amb el que estableix el capítol IV.​​​​​​​

Disposició final quarta Modificació del Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes Balears

Es modifica l'article 1.1 del Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes Balears, que tindrà la redacció següent:

1 L'objecte d'aquesta norma és l'aprovació del Pla de Gestió Pluriinsular que reguli la pesqueria amb arts de tirada tradicional (jonquillera i artet o gerretera) en aigües de les Illes Balears, per tal de sol·licitar l'excepcionalitat prevista a l'article 13 del Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers a la mar Mediterrània.

Disposició final cinquena Desplegament normatiu

S'autoritza el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Decret.

Disposició final sisena Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de desembre de 2023

 

La presidenta

El conseller d'Agricultura, Pesca

Margarita Prohens Rigo

i Medi Natural

 

Joan Simonet Pons