Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLOSETA

Núm. 784665
Aprovació definitiva de modificació de l'article 5.5 de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per a Llicències Urbanístiques i/o Comunicacions Prèvies

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició al públic de l'acord provisional relatiu a la ordenança fiscal reguladora de la Taxa per Llicències Urbanístiques i/o Comunicacions Prèvies, aprovada en sessió plenària de la Corporació de dia 25-10-2023, no s' han presentat reclamacions, s'eleva a definitiu dit acord segons prevéu l'article 17 del TRLHL, Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i el text íntegre de l'ordenança es publicarà en el BOIB, i serà d'aplicació el mateix dia de la seva publicació en el BOIB.

 

Lloseta, (signat electrònicament: 14 de desembre de 2023)

La batlessa Angelina Pérez Sánchez.

 

S'insereix a continuació el text íntegre de l'ordenança:

“TAXA PER LLICENCIES URBANÍSTIQUES, I/O COMUNICACIONS PRÈVIES.-

Article 1º.- FONAMENT I NATURALESA.-

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el disposat als articles 15 a 19 de TRLHL de 2004, Ajuntament ordena la "taxa per llicència urbanística", que es regirà per la present Ordenança fiscal.

Article 2º.- FET IMPOSABLE.-

Constitueix el fet imposable de la taxa, l'activitat municipal, tècnica i administrativa, tendent a verificar si els actes d'edificació i ús del sòl, al que es refereix  l'art.146 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre d'urbanisme de les Illes Balears, i demés legislació del sòl i ordenació urbanística que resulti d'aplicació; que s'hagin de realitzar al terme municipal, s'ajusten a les normes urbanístiques, d'edificació i policia previstes a la LUIB, i a les Normes Subsidiàries de Planejament del Municipi, o bé la realització de les activitats administratives de control en els supòsits en què l'exigència de llicència sigui substituïda per la presentació de comunicació prèvia conforme l'art. 148 de dita norma.

Article 3º.- SUBJECTE PASSIU.-

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 35 de la Llei General Tributària,  que siguin propietaris o posseïdors, o, al seu cas, arrendataris dels  immobles on es  projecti realitzar o es realitzen les construccions i instal·lacions o es projecti executar o s'executin les obres.

2. En tot cas, tindran la condició de substituts del o de la contribuent els constructors i contractistes de les obres.

Article 4º.- RESPONSABLES.-

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu, les persones físiques i jurídiques a que es refereixen l'article 42 de la Llei General Tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els suposats i a l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei General Tributària.

Article 5º.- QUOTA TRIBUTARIA.-

A) Llicències d'obra:

1.- El tipus de gravamen serà: l'1,5 %  sobre el cost total d'execució material previst de la construcció, instal·lació o obra en el moment de sol·licitar la llicència, o presentar la declaració responsable o comunicació prèvia.

2.- El tipus de gravamen serà del 2'5%  si el pressupost d'execució material de les obres supera els 600.000'00 euros, quan es tracti d'instal·lacions industrials, i si es tracta de construccions de tipus residencial, s'aplicarà el mateix tipus quan el pressupost superi els 900.000 euros.

3.- La quota tributària mínima serà de 50'00 euros.

4.- A les obres no acabades en el termini concedit a la respectiva llicència, la tarifa a aplicar serà l'1 % de l'import de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres, per cada any o fracció per demora de l'acabament de les obres, fins que es justifiqui documentalment, mitjançant la certificació que acrediti que  aquelles s'han finalitzat d'acord amb el projecte autoritzat.

5.- Quan es tracti de segregacions, divisions, parcel·lacions de béns immobles, la quota tributària serà de 150€.

B) Llicències de primera ocupació: la quota tributària serà de 1'00 euros/m2 de superfície edificada.

C) expedició de certificacions urbanístiques: la quota tributària serà de 50 euros.

Article 6º.- EXEMPCIONS I BONIFICACIONS.-

No es concedirà cap exempció ni bonificació a l'exacció de la taxa.

Article 7º.- MERITACIO I ACREDITACIÓ DE LA TAXA.-

1. Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï l'activitat municipal que constitueix el seu fet imposable. A aquests efectes, s'entendrà iniciada l'esmentada activitat a la data de presentació de  l'oportuna sol·licitud de la llicència urbanística, si el subjecte passiu formulés expressament aquesta, o amb la presentació de la comunicació prèvia.

Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa no es presti o desenvolupi, es procedirà a la devolució de l'import corresponent.

2. Quan les obres s'hagin iniciat o executat sense haver obtingut  l'oportuna llicència, o  sense haver presentat la comunicació prèvia, la taxa es meritarà quan s'iniciï efectivament  l'activitat municipal conduent a determinar si l'obra en qüestió és o no autoritzable, independentment de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per a l'autorització d'aquestes obres o la seva demolició si no foren autoritzables.

3. L'obligació de contribuir, una vegada nascuda, no es veurà afectada de cap manera per la concessió de la llicència condicionada a la modificació del projecte presentat, ni per la renúncia o desistiment del sol·licitant una vegada concedida la llicència o comunicació prèvia, sempre i quan s'hagin emesos informes tècnics i/o jurídics; en el cas de no haver-se emesos, l'obligació de contribuir quedarà reduïda al 50% de la quota tributària íntegra.

Article 8º.- LIQUIDACIÓ I INGRÉS.-

1.- La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació i s'haurà d'acreditar en el moment de sol·licitar la llicència urbanística o presentar la declaració responsable o comunicació prèvia.

Quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació o l'expedient, no es tramitarà sense que s'hagi acreditat el pagament de la taxa.

El pagament de la taxa no pressuposa en cap cas l'atorgament de la llicència o verificació administrativa conforme.

2.- La liquidació definitiva que es practiqui serà notificada al subjecte passiu contribuent i al substitut o la substituta, per al seu ingrés directe a la tresoreria municipal utilitzant els medis de pagament i els terminis que assenyala el Reglament General de Recaptació.

Article 9º.- INFRACCIONS I SANCIONS.-

En tot el relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries així com de les sancions que a les mateixes corresponguin en cada cas, s'estarà al disposat als articles 77 i següents de la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ FINAL I DEROGATÒRIA

La present Ordenança Fiscal, entrarà en vigor el mateix dia de la seva  publicació al BOIB, de conformitat amb el que disposa l'art. 17 del TR-LHL de 2004, regulador de les Hisendes Locals, quedant en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.-

Queda expressament derogat el text regulador de la taxa per llicències urbanístiques i instal·lacions, declaracions responsables i/o comunicacions prèvies publicada al BOIB de 06 de setembre de 2014 . Núm. 121.

Contra l'acord d'aprovació definitiva de l'ordenança fiscal, conforme disposa l'article 19 de la RDL 2/2004, de 5 de maç, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, els interessats podran interposar recurs contenciós administratiu directe, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta disposició en el BOIB, davant la Sala de lo contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.