Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 783762
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la modificació puntual (MP) de les normes subsidiàries (NNSS) de planejament per a la implantació d’un sistema general viari d’accés a l’equipament docent de Can Peu Blanc, TM de sa Pobla (Exp 88e/2023)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 24 d'agost de 2023, i d'acord amb l'article 8.1.a) del Decret 3/2022, de 28 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 31 d'1 de març de 2022),

RESOLC FORMULAR

L'informe ambiental estratègic sobre la modificació puntual (MP) de les normes subsidiàries (NNSS) de planejament per a la implantació d'un sistema general viari d'accés a l'equipament docent de Can Peu Blanc, terme municipal de sa Pobla, en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

L'objecte d'aquest informe ambiental estratègic és determinar d'acord amb els criteris establerts a l'annex V si la present modificació puntual (MP), no té efectes significatius sobre el medi ambient, o bé, s'ha de sotmetre al procediment ordinari per tenir efectes significatius.

Segons l'apartat 3. b) de l'article 12 del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears:

«3. Seran objecte d'avaluació ambiental estratègica simplificada:

b) Els plans i programes, i les seves revisions, que estableixin un marc per a l'autorització de projectes en el futur, però no compleixin els altres requisits que s'indiquen en les lletres a) i b) de l'apartat 1 d'aquest article.»

També la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, a l'article 6, d'àmbit d'aplicació de l'avaluació ambiental estratègica, en el punt 2. c), objecte del procediment simplificat, inclou les modificacions menors de plans i programes que estableixen un marc per a la autorització en el futur de projectes.

Per tant, la modificació del planejament referida es tramitarà com a una AAE Simplificada i seguirà el procediment establert al Títol II, Capítol I, secció 2a, de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, referida a l'avaluació ambiental estratègica simplificada.

No obstant això, la MP no es sotmetrà a la fase de consultes d'acord amb la disposició final segona, punt 5, de la Llei 9/2022, de 23 de novembre, de règim jurídic i de procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada, que modifica l'apartat 3 de l'article 19 del text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, amb la redacció següent:

“3. En els casos que l'òrgan ambiental, a instància motivada de l'òrgan substantiu, valori, amb l'informe tècnic previ, que el pla, el programa o la seva modificació, no té efectes significatius sobre el medi ambient, podrà formular directament l'informe ambiental estratègic sense sotmetre'l a la fase de consultes.”

2. Descripció i ubicació de la modificació puntual de planejament

La modificació puntual s'ubica a sa Pobla, al límit nord del nucli urbà, entre la Ronda de Santa Margalida i l'IES Can Peu Blanc.

L'objecte de la modificació és la implantació d'un sistema general viari i de comunicacions que connecti el nucli urbà amb l'equipament docent públic (IES Can Peu Blanc). Aquest sistema general se situa sobre la carretera actualment existent (camí de can Peu Blanc) i el seu objecte és possibilitar la connexió rodada, per als vianants i amb bicicleta, del nucli amb l'àmbit de l'equipament docent que dista uns 300 ml.

S'afecta una superfície de sòl privat de 1.145 m2 (no computada la superfície del vial actual) de la qual 527 m2 estan qualificats com a sòl rústic i 618 m2 com a sòl urbanitzable industrial dins de l'àmbit del sector S-4 de les NNSS.

Es modifica l'annex 3 de les normes urbanístiques de l'àmbit del sector urbanitzable industrial S-4 que redueix les seves dimensions passant de 50.491m2 a 49.873m2, i s'afegeix que els usos comercials estan subjectes al compliment del PECMA i que els equipaments es regulen segons LUIB. Es modifica l'annex 4 de les normes afegint la fitxa corresponent a aquest nou sistema general.

3. Avaluació dels efectes previsibles

La MP incorpora un nou sistema general viari a les NNSS de sa Pobla que pretén incrementar les dimensions actuals del vial asfaltat que té una calçada de 7 m i vorera d'1 m, que transcorre des del nucli de sa Pobla fins a l'institut, i la modificació farà que tengui una calçada de 7 metres, 3 metres de vorera i 2 metres de carril bici. D'aquesta manera els efectes seran positius al habilitar el trànsit per a vianants i bicicletes i no només per a vehicles.

Els efectes de la futura execució del projecte seran lleus durant la fase d'obra al ser una actuació de baixa entitat i durant la fase de funcionament es preveuen impactes positius.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

No s'ha realitzat el tràmit de consulta per aplicació de la disposició final segona, punt 5, de la Llei 9/2022, de 23 de novembre, de règim jurídic i de procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada, que modifica l'apartat 3 de l'article 19 del text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013

S'han analitzat el criteris de l'annex V de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que la MP pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1) Característiques de la MP:

La MP consisteix en disposar d'un sistema general viari per permetre ampliar el viari existent i que l'accés des del nucli urbà de sa Pobla a l'IES can Peu Blanc compti amb una vorera de 3 m per a vianants i un carril bici de 2 m. Així, la MP estableix un marc per a aquest futur projecte.

2) Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada:

La modificació puntual s'ubica a sa Pobla, al camí de can Peu Blanc, situat al límit nord del nucli urbà, entre la Ronda de Santa Margalida i l'IES Can Peu Blanc, en sòl urbà industrial i en sòl rústic àrea de transició, amb ús de conreu.

La zona presenta vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers alta amb vulnerabilitat a la contaminació per nitrats. Es troba a la massa d'aigua subterrània 1811M1 sa Pobla, un aqüífer superficial en mal estat quantitatiu i qualitatiu. A uns 500 m de l'inici del viari es localitzen dos pous de subministrament urbà (CAT_185_Vigent DI_2094 i CAT_ 186_Vigent DI_5264).

L'àmbit de la MP té una superfície de 1.145 m2 de manera que és de baixa entitat i els efectes de l'execució del futur projecte sobre l'aire, la flora i la fauna no seran significatius, mentre que durant la fase de funcionament seran positius al facilitar el transport a peu i en bicicleta.

No obstat això, s'han de prendre mesures per prevenir els impactes durant la fase d'obres sobre el domini públic hidràulic del futur projecte atès que es situa en zona de vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers alta i durant la fase de disseny i funcionament per minimitzar l'impacte sobre el paisatge i permetre la permeabilitat del sòl.

Conclusions de l'Informe ambiental estratègic

Primer. No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la modificació puntual (MP) de les normes subsidiàries (NNSS) de planejament per a la implantació d'un sistema general viari d'accés a l'equipament docent de Can Peu Blanc, terme municipal de sa Pobla, firmada en data octubre de 2022 pels arquitectes Antoni Ramis Ramos i José Maria Mayol Comas, amb aprovació inicial de l'Ajuntament Ple en data 20 d'abril de 2023, atès que no es preveu que la MP pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, sempre i quan es compleixin les següents condicions:

A la redacció de les NNSS a l'annex 4 de les normes urbanístiques que descriu el sistema general viari d'accés a l'equipament docent de can Peu Blanc, s'han d'incloure les redaccions següents:

1. On es descriu «Ubicació: adossat al sector industrial S-5. En part transcorre dins del sector urbanitzable industrial S-4 i en part en sòl rústic comú (àrea de transició d'harmonització). Està situat sobre l'actual Camí de can Peu Blanc entre la Ronda de Santa Margalida i l'IES Can Peu Blanc», s'ha d'afegir: «, al marge esquerra en direcció nord, i comptarà amb una vorera de 3 m per a vianants i un carril bici de 2 m, tal i com consta al plànol de les NNSS 3.1 Ordenació del nucli urbà de sa Pobla».

2. S'ha d'afegir que el futur projecte de vorera i carril bici ha d'adoptar tècniques o sistemes urbans de drenatge sostenible per fomentar la infiltració de l'aigua de pluja; per minimitzar l'afecció del paisatge l'acabat del projecte ha de ser amb colors no estridents i que s'integrin a l'entorn rural que l'envolta; ha de tenir en compte les determinacions de la Llei 3/2005, de 20 d'abril, de protecció del medi nocturn de les Illes Balears i les lluminàries han de ser de baix consum energètic.

3. S'ha d'afegir que durant la fase d'obres:

  • Atès que la zona presenta un nivell de la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers alt, s'atendrà al que disposa l'art. 2 punt 1 c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística: «Durant l'execució de les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants, incloses les derivades del manteniment de les maquinàries».
  • S'hauran de tenir en compte bones pràctiques per tal de minimitzar la contaminació atmosfèrica: https://www.caib.es/sites/atmosfera/ca/l/documents_dinteres_qualitat_de_laire-780/?mcont=3180

4. També s'han d'afegir les mesures ambientals i les actuacions proposades pel Programa de Vigilància Ambiental incloses a l'apartat cinquè de l'Informe d'avaluació estratègica firmat per Mª Pilar Ramírez Roig, llicenciada en geografia, de la consultoria de gestió site 5, en data de desembre de 2022.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al comitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'aprovació del pla o programa, d'acord amb el que disposa l'article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 13 de desembre de 2023)

La directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística Maria Paz Andrade Barberá Per suplència de la presidència de la CMAIB (BOIB núm. 106 de 29 de juliol 2023)