Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

CONSORCI SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL

Núm. 779315
Resolució del vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial de concessió de subvencions de la convocatòria de subvencions extraordinàries per pal·liar els efectes de la borrasca Juliette a la Serra de Tramuntana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 693641

El vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha dictat, el dia 11 de desembre de 2023, la resolució següent:

<< Antecedents

1. La vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, en data 8 de maig de 2023, va resoldre aprovar la convocatòria de subvencions extraordinàries per pal·liar els efectes de la borrasca Juliette a la Serra de Tramuntana.

2. L'extracte de la indicada convocatòria de subvencions es va publicar al BOIB núm. 60, d'11 de maig de 2023.

3. Durant el període d'un mes per presentar sol·licituds es varen presentar 121  sol·licituds.

4. Les sol·licituds s'han revisat pel centre gestor i el personal del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència. Servei que té encomanada la funció de gestionar el Consorci Serra de Tramuntana. Arran d'aquesta revisió, en diverses dates, el sr. Pere Mas Roig, tècnic de valoracions agrícoles d'aquest Servei, i el sr. Arne Kröger, tècnic del Servei d'Ordenació del Territori del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures, han emès els informes tècnics, dels quals es fonamenta la viabilitat tècnica dels projectes sol·licitats i es proposa la concessió que es reflectiran a l'annex 1.

Així mateix, i respecte d'aquells sol·licituds que no compleixen els requisits de la convocatòria, s'ha emès el corresponent informe jurídic i tècnic, del qual es recollirà la succinta motivació a l'annex 2 de la present resolució.

Per altra banda, a l'annex 3 s'ha recollit l'acceptació de renúncies de cinc sol·licitants a continuar amb la tramitació de la sol·licitud de subvenció, que s'ha fonamentat en base a un informe jurídic de l'instructor de l'expedient.

5. Revisada la documentació administrativa i tècnica presentada, en data 5 de desembre de 2023, el cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència, en les seves funcions d'instructor de l'expedient, va emetre l'informe sobre el compliment dels requisits de la convocatòria per part de les entitats beneficiàries i ha emès informe jurídic favorable sobre els aspectes jurídics de la proposta de resolució de concessió de les subvencions que ens ocupa.

6. La intervenció Delegada ha fiscalitzat de conformitat aquest expedient en data 11 de desembre de 2023.

Fonaments de dret

1. El procediment de concessió de les subvencions regulades per la present convocatòria pública s'ha dut a terme, mitjançant règim de concurrència no competitiva, d'acord amb l'article 17,2 de l'Ordenança General de Subvencions, per ordre d'entrada en el registre del Consorci Serra de Tramuntana, en els termes de la base cinquena de la convocatòria. D'aquesta manera seran subvencionades fins exhaurir el total del crèdit assignat per a la convocatòria totes aquelles sol·licituds completes que compleixin els requisits que s'hi estableixen, i, per tant, no és necessària la comparació entre les sol·licituds.

Al cas que ens ocupa, atenent l'ordre de prioritat d'entrada per registre de les sol·licituds presentades, s'ha previst el crèdit adequat i suficient per fer front a les despeses que es deriven de la línia de subvencions extraordinàries per pal·liar els efectes de la borrasca Juliette a la Serra de Tramuntana i queda crèdit inicial suficient per poder dur a terme la concessió de totes les subvencions sol·licitades en aquesta convocatòria.

2. Per determinar l'import que es proposa concedir a cada beneficiari s'ha valorat la seva sol·licitud, la documentació aportada i la comprovació de la realitat física en la que es pretén actuar, d'acord amb les regles previstes a la base onzena i els límits regulats a les bases quarta i cinquena de la convocatòria.

La base quarta de la convocatòria disposa que per fer front a aquesta convocatòria, es destina la quantitat total d'un milió cinc-cents mil euros (1.500.000,00 €) distribuïts en funció dels destinataris de la següent manera:

“...

a) Set-cents cinquanta mil euros (750.000,00 €) per a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitats de béns i comunitats de regants, que es preveuran a la partida pressupostària 00.33615.78902 del Pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana de l'any 2023.

b) Set-cents cinquanta mil euros (750.000,00 €) per a explotacions agràries, que es preveuran a la partida pressupostària 00.33615.77902 del Pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana de l'any 2023...”

I que d'acord amb la base cinquena de la convocatòria es distribuirà de la manera següent:

“...

Cada persona física, agrupació de persones físiques, entitat sense ànim de lucre, Comunitat de béns, comunitat de regants o explotació agrària pot presentar un màxim de dos sol·licituds:

  • Una per les actuacions agrícoles, etnològiques i arquitectòniques, amb un import màxim de 25.000,00 €. En aquest cas, en una única sol·licitud es poden contemplar diversos tipus d'actuació (agrícola, etnològica o arquitectònica) dins la mateixa sol·licitud, amb l'únic condicionant de què la suma total màxima que es pot concedir com a subvenció serà de 25.000,00 €.

  • Una altra per les actuacions patrimonials a immobles declarats BIC, amb un import màxim de 50.000,00 €. En aquest cas, a aquesta sol·licitud només es podran contemplar actuacions patrimonials a immobles declarats BIC.

Així, les actuacions que tenguin un cost de fins a 25.000,00 €, o de 50.000,00€, podran ser finançades al 100%, i si les actuacions que es volen realitzar superen les quanties concedides haurà de ser finançada per cada sol·licitant en la quantia que superi els imports concedits.

...”

3. La base onzena estableix les funcions de l'instructor de l'expedient, que “ha de dur a terme totes les actuacions o els actes de tràmit necessaris per vetllar pel compliment dels requisits de la convocatòria, a més d'exercir les facultats previstes en l'article 16 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i les que s'esmenten en l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca. L'òrgan instructor pot requerir a les entitats sol·licitants els informes o els aclariments que consideri convenients. L'instructor de l'expedient podrà assessorar-se per qualsevol tècnic del Consell de Mallorca que consideri adequat”. Sent el Consorci Serra de Tramuntana el centre gestor responsable del seguiment de les subvencions.

4. La base segona regula la condició de beneficiari d'aquestes subvencions i estableix, entre d'altres, que no poden ser beneficiaris els que, en el moment que l'òrgan instructor de la convocatòria ha de fer la proposta d'acord definitiva, no estan al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i amb les obligacions tributàries amb el Consell de Mallorca i el Consorci Serra de Tramuntana. Igualment, la base segona estableix que les esmentades circumstàncies s'han d'acreditar abans de la proposta de resolució de concessió i en el moment de pagament.

En el sentit indicat, s'ha constatat en el moment de la concessió que els sol·licitants no incompleixen amb les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i amb les obligacions tributàries amb el Consell de Mallorca.

5. La proposta de resolució s'ajusta al que estableix l'article 16.4 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de Subvencions, en el sentit que ha d'incloure la relació d'entitats beneficiàries, atès que inclou la relació de persones beneficiàries, amb indicació del beneficiari, el NIF parcial, el concepte, el pressupost, la quantia sol·licitada i l'import concedit, a més de la resta de sol·licituds desestimades o excloses.

6. Als diferents informes tècnics de valoració de les actuacions a realitzar s'han constatat una sèrie de condicionants, que si bé no s'han de tractar ara com a tals, sinó com a prescripcions o observacions a la concessió de les subvencions, pel que així es reflexa a la proposta de resolució de concessió.

7. L'òrgan competent per a la resolució de la present convocatòria és la vicepresidència del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, tal com s'estableix a la base onzena de la convocatòria.

Per tot el que s'ha exposat i d'acord amb la base onzena de la convocatòria, resolc,

Resolució

1. Denegar les sol·licituds que es detallen a l'Annex 2 adjunt, pels motius que s'hi indiquen, atès que no compleixen els requisits establerts a la present convocatòria de subvencions.

2. Acceptar els desistiments i les renúncies presentats per les persones que es detallen en l'Annex 3 adjunt.

3. Concedir als sol·licitants que es detallen als Annexes 1.A i 1.B adjunts, la quantitat total d'un milió dos-cents noranta-un mil quatre-cents quaranta-set euros amb sis cèntims (1.291.447,06 €) i disposar-ne la despesa a favor seu.

D'aquesta quantitat total, sis-cents noranta-quatre mil set-cents cinquanta-cinc euros amb trenta-tres cèntims (694.755,33 €) va destinada a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitat de béns i comunitats de regants, i s'ha d'imputar a l'aplicació pressupostària 00.33615.78902 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023 i al projecte amb finançament afectat 2023/2/33615/3/1 (A 220230000235 i A 220230000237). A l'annex 1.A consta l'import que es concedeix i la operació comptable D provisional que va associada a cada expedient.

I cinc-cents noranta-sis mil sis-cents noranta-un euros amb setanta-tres cèntims (596.691,73 €) va destinada a explotacions agràries, i s'ha d'imputar a l'aplicació pressupostària 00.33615.77902 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023 i al projecte amb finançament afectat 2023/2/33615/3/1 (A 220230000236). A l'annex 1.B consta l'import que es concedeix i  l'operació comptable D provisional que va associada a cada expedient.

4. Anular la diferència de crèdit del document comptable A 220230000235 i A 220230000237 de la partida pressupostària 00.33615.78902 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023, per un import de cinquanta-cinc mil dos-cents quaranta-quatre euros amb seixanta-set cèntims (55.244,67 €) - (A/ 920230000824 – A/ 920230000825).

5. Anular la diferència de crèdit del document comptable A 220230000236 de la partida pressupostària 00.33615.77902 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023, per un import de cent cinquanta-tres mil tres-cents vuit euros amb vint-i-set cèntims (153.308,27 €) - (A/ 920230000826).

6. Requerir als beneficiaris prevists a l'annex 1.A i 1.B perquè compleixin amb les obligacions previstes a la base quinzena de la convocatòria, i també executin i justifiquin la subvenció rebuda d'acord amb els terminis prevists a la base catorzena. És a dir, les beneficiàries o els beneficiaris, hauran d'haver executat i justificat les actuacions fins dia 20 de desembre de 2023..

7. Remetre aquesta resolució a la Base de Dades Nacional de Subvencions, i publicar-la al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web del Consorci de la Serra de Tramuntana (www.serradetramuntana.net).

8. Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa es pot interposar, el recurs potestatiu de reposició davant la presidència del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la publicació de la present resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Contra la desestimació expressa del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

Un cop transcorreguts tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs potestatiu de reposició, sense limitació temporal, mentre no hi hagi resolució expressa.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualssevol altres recursos que s'estimi oportú i pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.>>

 

Palma, 12 de desembre de 2023

El cap de servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu

Documents adjunts