Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 618718
Aprovació definitiva modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acord del Ple de data 27/07/2023 de l'Ajuntament d'Inca pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica.

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de data 27 de juliol de 2023 de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica, el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

 ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

CAPÍTOL 1 Disposició general

ARTICLE 1

Conformement a l'article 15.2, amb relació a l'article 59.1, tots dos de l'RD Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest ajuntament exigirà l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, d'acord amb les normes contingudes a la present ordenança.

 

CAPÍTOL 2 Naturalesa i fet imposable

ARTICLE 2

1. L'Impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat de vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, sigui quina sigui la seva classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagi estat matriculat als registres públics corresponents i mentre no se n'hagi donat de baixa. Als efectes d'aquest impost, també es consideraran aptes els vehicles amb permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost:

 

a) Els vehicles que, havent estat donats de baixa als registres per antiguitat del seu model, poden ser autoritzats per circular excepcionalment en ocasió d'exhibicions, certàmens o curses limitades als d'aquesta naturalesa.

b) Els remolcs i semiremolcs estirats per vehicles de tracció mecànica amb càrrega útil no superior als 750 quilograms.

 

CAPÍTOL 3 Exempcions i bonificacions

ARTICLE 3

1. Estaran exempts de l'impost:

 

a) Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels països respectius, identificats externament i a condició de reciprocitat en l'extensió i el grau. Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic..

c) Els vehicles respecte dels quals així se derivi del que es disposi en Tractats o convenis internacionals.

d) Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

e) Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones minusvàlides per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà mentre es mantenguin les dites circumstàncies, tant per als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com per als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

Als efectes del que es disposa en aquest apartat, es consideraran persones amb minusvalidesa les que tenguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

Al sol·licitar l'exempció la persona interessada declarar expressament l'ús exclussiu del vehicle així com la renúncia a l'exempció si es gaudeix en un altre vehicle.

Per poder gaudir d'aquesta exempció, ha de constar l'existència del certificat de minusvàlua emés per organisme o autoritat competent.

 

f) Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tenguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor.

g) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de la cartilla d'inspecció agrícola.

Per poder gaudir d'aquesta exempció, es comprovarà en el fitxer remés per la Prefectura Provincial de Trànsit, que el vehicle té atorgat el servei agrícola per disposar de la cartilla d'inspecció de maquinària agrícola.

2. Amb caràcter general, l'efecte de la concessió de les exempcions comença a partir de l'exercici següent a la data de la sol·licitud.

En el cas d'altes per matricular (en el Registre de la Prefectura Provincial de Trànsit), la concessió tindrà efectes des de l'exercici de la sol·licitud, a no ser que ja estigués gaudint de l'exempció de discapacitat en un altre vehicle, en aquest cas l'aplicació en el nou vehicle de l'exempció produirà efectes a partir de l'exercici següent al de la sol·licitud.

L'Ajuntament podrà requerir la presentació de qualsevol altra documentació que estimi necessària amb motiu de l'exempció que se sol·licita, així com efectuar comprovacions dels vehicles per constatar l'adequació als seu destí o finalitat.

ARTICLE 4

1. Una bonificació del 100% en la quota de l'impost, als vehicles declarats històrics i aquells vehicles amb una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys, comptats a partir de la data de fabricació. Si no es coneix aquesta data, es prendrà com a tal la de la seva primera matriculació i, si no n'hi ha, la data en què el vehicle es va deixar de fabricar.

2. Una bonificació del 75% a la quota de l'impost, per als vehicles amb distintiu ambiental Zero Emissions de la DGT. Tindran aquesta consideració:

  • Vehicles elèctrics de bateria (BEV).
  • Vehicles elèctrics d'autonomia estesa (REEV).
  • Vehicles híbrids endollables amb una autonomia mínima en mode exclusiu elèctric de 40 quilòmetres (PHEV).
  • Vehicles elèctrics de cèl·lula de combustible (FCEV).
  • Vehicle de combustió d'hidrogen (HICEV)

3. Una bonificació del 50 % a la quota de l'impost, per a aquells vehicles amb distintiu ambiental ECO de la DGT. Tindran aquesta consideració:

  • Els vehicles híbrids endollables amb autonomia en mode exclusiu elèctric de menys de 40 km (PHEV).
  • Híbrids no endollables (HEV).
  • Vehicles amb combustible GLP
  • Vehicles amb combustible GNC o GNL.

4. La concessió de les bonificacions d'aquest impost comença a partir de l'exercici següent a la data de la sol·licitud i no pot tenir caràcter retroactiu. En el supòsit d'altes per matricular (en el Registre de la Prefectura Provincial de Trànsit), la concessió tindrà efectes des de l'exercici de la sol·licitud.

5. Les exempcions i bonificacions poden ser atorgades d'ofici per l'Ajuntament, sense necessitat de que els interessats ho sol·licitin, sempre i quan els vehicles pels quals es sol·licita la bonificació o exempció es trobin degudament inscrits en el Registre de la Direcció General de Tràfic.

En el cas d'altes per matricular, s'ha d'aportar la targeta d'inspecció tècnica del vehicle per poder gaudir d'exempcions i bonificacions.

6. Les bonificacions regulades en aquest article són incompatibles entre sí.

 

CAPÍTOL 4 Subjectes passius i responsables

ARTICLE 5

1. Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, a nom de les quals consti el vehicle al permís de circulació.

2. Els subjectes passius, determinats segons l'apartat anterior, hauran de satisfer l'impost a aquest ajuntament quan el domicili que consti al permís de circulació del vehicle estigui situat al terme municipal d'Inca.

Qualsevol modificació haurà de ser comunicada a la Prefectura Provincial de Trànsit en els termes que estableix la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial i el Reglament general de vehicles.

ARTICLE 6

Respecte dels responsables del tribut, hom s'ajustarà al que disposa l'Ordenança fiscal general d'aquest municipi, a la Llei general tributària i a totes les altres disposicions que siguin aplicables.

 

CAPÍTOL 5 Quota tributària

ARTICLE 7

1. Les diferents quotes del present impost corresponents a cadascuna de les categories de vehicles seran el resultat de multiplicar les tarifes bàsiques establertes a l'article 95.4 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, pels coeficients que s'indiquen en l'apartat següent.

2. Sense perjudici de les modificacions que es puguin practicar mitjançant la Llei de pressupostos generals de l'Estat, les quotes seran les següents:

CLASSE DE VEHICLE I POTÈNCIA

QUOFICIENTS APLICATS SOBRE QUOTES MÍNIMES

QUOTES TRIBUTÀRIES RESULTANTS

ART 95.4

RD 2/2004

A) TURISMES

 

 

De menys de 8 cavalls fiscals

1,8542

23,40 €

De 8 a 11,99 cavalls fiscals

1,8721

63,80 €

De 12 a 15,99 cavalls fiscals

1,8404

132,40 €

De 16 a 19,99 cavalls fiscals

1,9763

177,10 €

De 20 o més cavalls fiscals

1,9768

221,40 €

B) AUTOBUSOS

 

 

De menys de 21 places

1,8499

154,10 €

De 21 a 50 places

1,8510

219,60 €

De més de 50 places

1,8510

274,50 €

C) CAMIONS

 

 

De menys de 1.000 kg de càrrega útil

1,8570

78,70 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil

1,8499

154,10 €

De més de 2.999 a 9.999 kg de càrrega útil

1,8510

219,60 €

De més de 9.999 kg de càrrega útil

1,8510

274,50 €

D) TRACTORS

 

 

De menys de 16 cavalls fiscals

1,8619

32,90 €

De 16 a 25 cavalls fiscals

1,8401

51,10 €

De més de 25 cavalls fiscals

1,8499

154,10 €

E) REMOLCS I SEMIREMOLCS ESTIRATS PER VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

 

 

De menys de 1.000 kg i més de 750 kg de càrrega útil

1,8619

32,90 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil

1,8401

51,10 €

De més de 2.999 kg de càrrega útil

1,8499

154,10 €

F) ALTRES VEHICLES

 

 

Vehicles de menys de 49 cc i ciclomotors

1,9231

8,50 €

Motocicletes fins a 125 cc

1,9231

8,50 €

Motocicletes de més de 125 cc fins a 250 cc

1,8340

13,70 €

Motocicletes de més de 250 cc fins a 500 cc

1,8218

27,60 €

Motocicletes de més de 500 cc fins a 1.000 cc

1,9776

59,90 €

Motocicletes de més de 1.000 cc

1,9776

119,80 €

3. Als efectes d'aquest impost, el concepte de les diverses classes de vehicles relacionades a les tarifes de l'impost serà el descrit en l'annex II del Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles.

Per l'aplicació de les tarifes ha d'estar al disposat en la taula continguda en l'annex d'aquesta ordenança, la qual especifica el codi de classificació dels vehicles per criteris de construcció que contempla l'Annex II del Reglament General de Vehicles, la descripció i el tipus de tarifa per la qual tributa.

Per altre banda, i fins que estigui regulat en la Llei d'Hisendes Locals, les motocicletes elèctriques tributaran per la quota pròpia de les motocicletes de fins a 125cc.

4. Pel càlcul de la potència fiscal expressada en cavalls fiscals s'establirà d'acord amb l'article 11.20 del RD 2822/98, de 23 de desembre, en relació a l'annex V del mateix texte.

5. Per al càlcul de la càrrega útil del vehicle es restarà a la massa màxima admissible (MMA) la tara del vehicle o, si escau, la massa en ordre de marxa (MOM), magnitud a què prèviament es deduirà la massa estàndard del conductor de 75 kg i, per als autobusos i autocars, la massa de l'acompanyant de 75 kg si el porta.

Si a la targeta d'inspecció tècnica apareix la distinció entre “MMA” (massa màxima admissible) i la “MMTA” (massa màxima tècnicament admissible), s'estarà als quilos expressats a la MMA, que correspon al major pes en càrrega amb el que se'n permet la circulació, d'acord amb el que indica el Codi de circulació i el Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles; aquest pes serà sempre inferior o igual al MMTA.

 

CAPÍTOL 6 Període impositiu i meritació

ARTICLE 8

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, tret del cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia que es produeixi aquesta adquisició.

2. L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle. També serà aplicable l'esmentat prorrateig en els casos de baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, comptant des del moment en què es produeixi la citada baixa temporal en el registre públic corresponent.

Pel que fa a les baixes temporals per altres motius (voluntàries), així com a les altes per fi de baixa temporal voluntària, no cabrà el prorrateig de la quota.

 

CAPÍTOL 7 Gestió de l'impost

ARTICLE 9

1. Als efectes del que disposa l'article 98.1 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'Ajuntament d'Inca estableix el sistema d'autoliquidació per la gestió i cobrança d'aquest impost, en els supòsits de primera adquisició del vehicle o matriculació i en els casos que es produeixi la seva rehabilitació i autorització per circular.

En aquests supòsits, el subjecte passiu haurà de practicar en l'imprés habilitat per l'Administració municipal, l'autoliquidació de l'impost i ingressar el seu import en les entitats col·laboradores de recaptació autoritzades per l'Ajuntament d'Inca.

Aquesta autoliquidació tindrà la consideració de liquidació provisional, mentre que l'oficina gestora no comprovi que s'ha fet mitjançant l'aplicació correcta de les normes reguladores de l'impost.

2. Els qui sol⋅licitin la matriculació d'un vehicle hauran de presentar alhora a la Prefectura Provincial de Trànsit l'esmentada autoliquidació que acrediti el pagament de l'impost o l'exempció, degudament diligenciada de cobrament per la recaptació municipal o revisada per l'oficina gestora municipal, respectivament.

3. En els casos de vehicles ja matriculats, la recaptació de les quotes corresponents es farà mitjançant el sistema de padró anual en què figuraran tots els vehicles subjectes l'impost que estiguin inscrits al corresponent registre públic a nom de persones o entitats domiciliades en aquest terme municipal.

4. El padró o la matrícula de l'impost s'exposarà al públic durant el termini d'un mes, per tal que els legítims interessats el puguin examinar i , si s'escau, formular les reclamacions oportunes.

L'exposició al públic s'anunciarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cadascun dels subjectes passius.

9. El cobrament de l'impost serà anual.

ARTICLE 10

El que disposa l'article anterior en relació a la gestió de l'Impost, s'entendrà modificat quan normes de rang superior disposin altrament.

ARTICLE 11

La Prefectura Provincial de Trànsit no tramitarà el canvi de titularitat administrativa d'un vehicle fins que el titular registral no acrediti el pagament de l'impost referit al període impositiu de l'any anterior en què es fa el tràmit.

A l'efecte de l'acreditació anterior, l'Ajuntament d'Inca, en finalitzar el període voluntari, comunicarà informàticament al Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit l'impagament del deute corresponent al període impositiu de l'any en curs. La inexistència d'anotacions per impagament al Registre de Vehicles implicarà, als únics efectes de realització del tràmit, l'acreditació anteriorment assenyalada.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança fiscal entrarà en vigor a partir del dia 1 de gener de 2024 i continuarà la seva vigència fins que no sigui derogada."

 

ANNEX

Codi RGV1

Descripció classificació per construcció RGV

Tipus tarifa

Dada tècnica

3

Ciclomotor

CICLOMOTOR

Cilindrada

4

Motocicleta

MOTOCICLETA

Cilindrada

5

Motocarro

MOTOCICLETA

Cilindrada

6

Automòbil de tres rodes

MOTOCICLETA

Cilindrada

10

Turisme

TURISME

Potència fiscal

11

Autobús o autocar MMA < ó =3.500 kg

AUTOBUSOS

Places

12

Autobús o autocar MMA > 3.500 kg

AUTOBUSOS

Places

13

Autobús o autocar articulat

AUTOBUSOS

Places

14

Autobús o autocar mixt

AUTOBUSOS

Places

15

Trolebús

AUTOBUSOS

Places

16

Autobús o autocar de dos pisos

AUTOBUSOS

Places

17

Pick-up

càrrega<=525 kg turisme; cárrega>525 kg camió

Càrrega útil

20

Camió MMA < ó =3.500 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

21

Camión 3.500 kg. < MMA < ó = 12.500 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

22

Camió MMA > 12.000 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

23

Tracto-camió

TRACTOR

Potència fiscal

24

Furgó/furgoneta MMA < ó = 3.500 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

25

Furgó 3.500 kg. < MMA < ó = 12.000 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

26

Furgó MMA > 12.000 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

30

Derivat de turisme

càrrega<=525 kg turisme; càrrega>525 kg camión

Càrrega útil

31

Vehícul mixt adaptable

càrrega<=525 kg turisme; càrrega>525 kg camión

Càrrega útil

32

Auto-caravana MMA < ó = 3.500 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

33

Auto-caravana MMA > 3.500 kg

CAMIÓ

Càrrega útil

40

Remolc i semirremolc lleuger MMA < ó = 750 kg

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

41

Remolc i semirremolc 750 kg. < MMA < ó = 3.500 kg

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

42

Remolc i semirremolc 3.500 kg. < MMA < ó = 10.000 kg

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

43

Remolc i semirremolc MMA > 10.000 kg

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

50

Tractor agrícola

TRACTOR

Potència fiscal

51

Motocultor

TRACTOR

Potència fiscal

52

Portador

TRACTOR

Potència fiscal

53

Tractocarro

TRACTOR

Potència fiscal

54

Remolc agrícola

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

55

Màquina agrícola automotriu

TRACTOR

Potència fiscal

56

Màquina agrícola remolcada

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

60

Tractor d'obres

TRACTOR

Potència fiscal

61

Màquina d'obres automotriu

TRACTOR

Potència fiscal

62

Màquina d'obres remolcada

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

63

Tractor de serveis

TRACTOR

Potència fiscal

64

Màquina de serveis automotriu

TRACTOR

Potència fiscal

65

Máquina de serveis remolcada

REMOLC/SEMIRREMOLC

Càrrega útil

66

QUAD-ATV

MOTOCICLETA

Cilindrada

70

Militars

TRACTOR

Potència fiscal

78

Vehicle Especial

TRACTOR

Potència fiscal

80

Tren turístic

TRACTOR

Potència fisc

1  El código RGV corresponde al espacio denominado en la ficha técnica “CL”.

Contra el present Acordo, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Document signat electrònicament (28 de setembre de 2023)

El batle Virgilio Moreno Sarrio