Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 513766
Resolució del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual s’aprova la convocatòria d’eleccions per a la renovació dels membres dels Consells Reguladors de la Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca, Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca, Indicació Geogràfica Protegida Ensaïmada de Mallorca i Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

El mes de novembre hauran transcorregut quatre anys de la constitució dels actuals consells reguladors de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Mallorca, de la Denominació d'Origen Protegida Oliva de Mallorca, de la Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca, de la Indicació Geogràfica Protegida Ensaïmada de Mallorca i de la Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca. D'acord amb els articles 2 i 3 del Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, la durada del mandat dels vocals, titulars i suplents dels consells reguladors serà d'un màxim de 4 anys, i estableix que, tres mesos abans que acabi el mandat dels vocals dels consells reguladors, s'hauran de convocar eleccions per renovar-ne els membres.

Fonaments de dret

1. L'article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. Els articles 2 i 3 del Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Convocar les eleccions, d'acord amb l'annex I, per a la renovació dels membres dels Consells Reguladors següents:

  • Denominació d'Origen Protegida Oli de Mallorca
  • Denominació d'Origen Protegida Oliva de Mallorca
  • Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca
  • Indicació Geogràfica Protegida Ensaïmada de Mallorca
  • Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca

2. Aprovar el calendari electoral de cada procés electoral, inclòs a l'annex II.

3. Facultar a cada Junta Electoral perquè desenvolupi les actuacions que resultin adients per a la tramitació del distints processos electorals.

4. Ordenar la publicació d'aquesta convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 8 d'agost de 2023

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons

 

ANNEX 1 Convocatòria d'eleccions per a la renovació dels membres del consells reguladors de la DOP Oli de Mallorca, de la DOP Oliva de Mallorca, de la IGP Ametlla de Mallorca, de la IGP Ensaïmada de Mallorca i de la IGP Sobrassada de Mallorca

1. Convocatòria d'eleccions

D'acord amb l'article 3 del Decret 139/2002, de 22 de novembre, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, es convoquen eleccions per a la renovació dels membres dels consells reguladors de la DOP Oli de Mallorca, de la DOP Oliva de Mallorca, de la IGP Ametlla de Mallorca, de la IGP Ensaïmada de Mallorca i de la IGP Sobrassada de Mallorca.

2. Calendari del procés electoral

El calendari que ha de regir el procés electoral, referit a dies naturals, és el que figura en l'annex II.

En cas que algun dels dies que es fixen en el calendari electoral coincideixi amb diumenge o festiu s'habilitarà, al mateix efecte, el dia hàbil següent.

3. Terminis

D'acord amb el que preveu la disposició addicional segona del Decret 139/2002 i amb l'objectiu de poder complir els terminis de presentació d'escrits i recursos que s'estableixen en el calendari electoral, tots els terminis acaben a les 14.00 hores i l'únic lloc on es poden presentar els documents és el Registre de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, situat al carrer de la Reina Constança, 4 de Palma.

4. Junta electoral

a) Es constitueixen les juntes electorals següents

  • Junta electoral de la DOP Oli de Mallorca
  • Junta electoral de la DOP Oliva de Mallorca
  • Junta electoral de la IGP Ametlla de Mallorca
  • Junta electoral de la IGP Ensaïmada de Mallorca
  • Junta electoral de la IGP Sobrassada de Mallorca

b) Tenen la seu a les dependències de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, situada al carrer de la Reina Constança, 4 de Palma.

c) Cada una d'aquestes estarà formada per les persones següents:

- Un president o una presidenta, designat/da i nomenat/da pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

- Un representant de cadascuna de les organitzacions professionals agràries, de les unions de cooperatives agràries i de les associacions empresarials amb implantació a Mallorca. Seran nomenats pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural d'entre els que proposin aquestes entitats.

- Dos funcionaris designats i nomenats pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, un dels quals ha de ser llicenciat en dret.

- Un/a representant designat per cada un dels consells reguladors que tenen convocades eleccions i nomenats pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

La presidenta o president i cada vocal han de disposar mínim d'un suplent designat de la mateixa manera que el titular.

Per proposar representants, les organitzacions professionals agràries, les unions de cooperatives agràries i les associacions empresarials han d'acreditar la inscripció en els registres corresponents, i la seva proposta ha de ser subscrita per qui en tingui la representació, d'acord amb els estatuts.

En cas que una organització estigui integrada en una altra d'ordre superior, no pot presentar candidatura si la superior en presenta.

Les propostes s'han de presentar davant del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini que s'assenyala en el calendari electoral (annex II).

5. Censos electorals

DOP Oli de Mallorca

D'acord amb l'article 14 de l'annex de l'Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca de 31 d'octubre de 2002 per la qual s'aprova el Reglament de la denominació d'origen Oli de Mallorca, els censos electorals seran els següents:

  • Cens A, Registre de plantacions d'oliverar: constituït per les persones titulars de plantacions d'oliverar inscrites en el Registre d'Oliverar del Consell Regulador.
  • Cens B, Registre de Tafones: constituït per les persones titulars de tafones inscrites en el Registre de Tafones del Consell Regulador.
  • Cens C, Registre de Plantes envasadores-comercialitzadores: constituït per les persones titulars de plantes envasadores-comercialitzadores inscrites en el Registre de Plantes envasadores-comercialitzadores del Consell Regulador.

DOP Oliva de Mallorca

D'acord amb l'article 11 de l'annex II de l'Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 7 d'agost de 2013 per la qual es concedeix la protecció nacional transitòria a la Denominació d'Origen Protegida Oliva de Mallorca i es regula el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oliva Mallorquina, els censos electorals seran els següents:

  • Cens A: Registre de productors i plantacions
  • Cens B: Registre d'elaboradors i envasadors

IGP Ametlla de Mallorca

D'acord amb l'article 11 de l'annex 2 de l'Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 3 de juliol de 2014 per la qual s'aprova el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca i se'n regula el Consell Regulador, els censos electorals seran els següents:

  • Registre de productors i plantacions
  • Registre de manipuladors i magatzemistes a granel
  • Registre de trencadors
  • Registre de repeladors
  • Registre de torradors
  • Registre d'envasadors

IGP Ensaïmada de Mallorca

D'acord amb l'article 15 del Decret 41/2003, de 25 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la indicació geogràfica protegida Ensaïmada de Mallorca, el cens electoral estarà format pel:

  • Registre d'elaboradors

IGP Sobrassada de Mallorca

D'acord amb l'article 14 del Decret 136/1993, de 16 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la denominació específica Sobrassada de Mallorca i del seu Consell Regulador, els censos electorals seran els següents:

  • Secció A: Elaboradors de Sobrassada de Mallorca
  • Secció B: Elaboradors de Sobrassada de Mallorca de porc negre

Els consells reguladors han de presentar aquests censos actualitzats degudament en els terminis prevists en el calendari electoral (annex 2) davant la Junta Electoral corresponent, que ordenarà l'exposició a la seu de la JED i a la seu del Consell Regulador respectiu.

6. Candidatures

Pot ser candidat a vocal d'aquests consells reguladors qualsevol persona titular que, abans de la data d'entrada en vigor de la convocatòria, es trobi degudament inscrita i amb activitat en els censos definitius, en ple ús dels seus drets civils i que no hagi estat sancionada per resolució ferma amb la suspensió de la inscripció en el registre corresponent.

La sol·licitud d'inclusió com a candidat a vocal del Consell Regulador que s'ha de formalitzar en el model d'acceptació de candidatura i s'ha d'acompanyar amb la documentació preceptiva que preveu l'article 16 del Decret 139/2002, pel qual es regulen els processos electorals dels consells reguladors.

El nombre de vocals que s'ha d'elegir de cada Consell Regulador i de cadascun dels seus censos són els següents:

 

DOP Oli de Mallorca

  • Cens A. Registre de plantacions d'oliverar: 4 vocals
  • Cens B. Registre de tafones: 2 vocals
  • Cens C. Registre de Plantes envasadores-comercialitzadores: 2 vocals

DOP Oliva de Mallorca

  • Cens A Registre de productors i plantacions: 3 vocals
  • Cens B Registre d'elaboradors i envasadors: 3 vocals

IGP Sobrassada de Mallorca

  • Secció A. Elaboradors de Sobrassada de Mallorca: 4 vocals
  • Secció B. Elaboradors de Sobrassada de Mallorca de porc negre: 2 vocals

IGP Ensaïmada de Mallorca

  • Registre d'elaboradors: 6 vocals

IGP Ametlla de Mallorca

  • Registre de productors i plantacions: 5 vocals
  • Registre de manipuladors i magatzemistes a granel: 1 vocal
  • Registre de trencadors: 1 vocal
  • Registre de repeladors: 1 vocal
  • Registre de torradors: 1 vocal
  • Registre d'envasadors: 1 vocal

7. Mesa electoral

S'ha de constituir una mesa electoral per cada procés electoral, ubicada a la seu del seu Consell Regulador, i ha d'estar composta per un president i dos vocals, nomenats per resolució del president de la Junta Electoral de la Denominació en el termini que es preveu en el calendari electoral (annex 2).

8. Documentació electoral

La documentació del procés electoral serà la següent:

  • Model d'acceptació de candidatura
  • Model de declaració d'elegibilitat
  • Model de documentació per poder exercir el vot per correu
  • Model de papereta de votació
  • Model de sobre de votació
  • Model d'acta de constitució de la mesa electoral
  • Model d'acta de la sessió electoral

Aquesta documentació serà aprovada per la JED respectiva.

9. Jornada de votació

La jornada de votació de cada procés electoral s'iniciarà a les 9.00 hores del dia que figura al calendari electoral (annex 2), amb la constitució de la Mesa Electoral, inclosos els interventors, si n'hi ha. Després d'això, s'ha d'estendre l'acta de constitució de la Mesa, segons el model aprovat per la JED i, posteriorment, començarà la votació.

La presidenta o president, després de comprovar l'existència de tots els mitjans necessaris per al desenvolupament normal de la jornada de votació, ordenarà que comenci la jornada, que durarà fins a les 13.00 hores.

El desenvolupament de la jornada de votació s'ha d'adequar al Decret 139/2002, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària.

Una vegada conclosa la votació i acabat l'escrutini, s'ha de redactar l'acta de la sessió, d'acord amb el model aprovat per la JED; tot seguit, els membres de la Mesa Electoral han de completar la documentació electoral, que es lliurarà a la JED corresponent.

10. Sessió constitutiva del Consell Regulador

La constitució de cada consell regulador electe serà el dia que així figuri al calendari electoral.

En la sessió constitutiva, tal com preveu l'article 28 del Decret 139/2002, pel qual es regula el procés electoral per a la renovació dels membres dels consells reguladors de les denominacions de qualitat agroalimentària, els nous vocals electes prendran possessió.

A la mateixa sessió, el consell en ple proposarà els candidats a president i vicepresident i els vocals tècnics.

 

ANNEX 2 Calendari electoral

DATA

PERÍODE

CONCEPTE

4/09/2023

 

 

Convocatòria d'eleccions, data d'entrada en vigor

 

5/09/2023

12/09/2023

Presentació de representants a la JED

 

5/09/2023

19/09/2023

Enviament del cens electoral a la JED per part del Consell Regulador

13/09/2023

 

 

Designació de membres de la JED

20/09/2023

 

 

Constitució de la JED

Aprovació del cens provisional

Aprovació dels models de la documentació electoral

 

20/09/2023

4/10/2023

Exposició del cens provisional a la seu de la JED i del Consell Regulador

 

20/09/2023

4/10/2023

Reclamacions sobre el cens electoral provisional

9/10/2023

 

 

Reunió de la JED:

Resolució de les reclamacions als cens provisional Aprovació del cens definitiu

 

9/10/2023

15/11/2023

Exposició del cens definitiu a la seu de la JED i del Consell Regulador

 

9/10/2023

19/10/2023

Presentació de candidatures a vocals del Consell Regulador

23/10/2023

 

 

Reunió de la JED

Proclamació provisional dels candidats

 

23/10/2023

30/10/2023

Exposició de la proclamació provisional dels candidats

 

23/10/2023

30/10/2023

Presentació de recursos a la proclamació provisional dels candidats

2/11/2023

 

 

Reunió de la JED

Resolució dels recursos a les candidatures provisionals Proclamació definitiva dels candidats

Nomenament dels membres de la Mesa Electoral

 

02/11/2023

15/11/2023

Exposició de la proclamació definitiva dels candidats

 

02/11/2023

08/11/2023

Notificació del nomenament dels membres de la Mesa electoral

 

02/11/2023

08/11/2023

Al·legacions al nomenament dels membres de la Mesa Electoral

 

02/11/2023

13/11/2023

Campanya electoral

 

09/10/2023

06/11/2023

Sol·licituds per votar per correu

 

02/11/2023

09/11/2023

Tramesa de documentació als sol·licitants del vot per correu

 

2/11/2023

10/11/2023

Nomenaments dels interventors

15/11/2023

 

 

Eleccions

17/11/2023

 

 

Reunió de la JED

Proclamació definitiva dels resultats electorals

Assignació i proclamació provisional del vocals electes

 

17/11/2023

22/11/2023

Recursos contra la proclamació de vocals electes

24/11/2023

 

 

Reunió de la JED

Resolució dels recursos a la proclamació provisional del vocals electes

Proclamació definitiva dels vocals electes

Tramesa de credencials vocals electes

28/11/2023

 

 

Sessió constitutiva del Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca

28/11/2023

 

 

Sessió constitutiva del Consell Regulador de la IGP Ensaïmada de Mallorca

29/11/2023

 

 

Sessió constitutiva del Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca

4/12/2023

 

 

Sessió constitutiva del Consell Regulador de la DOP Oli de Mallorca

4/12/2023

 

 

Sessió constitutiva del Consell Regulador de la DOP Oliva de Mallorca