Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 369739
Departament de Planejament i Gestió urbanística. Servei juridicoadministratiu de Planejament. Exp: PA21-0005. Aprovació definitiva de la modificació del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) que té per objecte modificar l’àmbit de l’ actual Catàleg 09/14, Banys Àrabs i Jardins adjacents

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió celebrada el 27 d'abril de 2023, va aprovar definitivament una modificació del Pla general d'ordenació urbana (PGOU)  que té per objecte modificar l' àmbit de l' actual Catàleg 09/14, Banys Àrabs i Jardins adjacents, mitjançant el següent acord:

“INFORME DE LA TAG CAP DE SERVEI.- Per acord del Ple de l' Ajuntament de Palma, de 24 de novembre de 2022, es va aprovar inicialment la modificació del PGOU de Palma que té per objecte modificar l' àmbit de l' actual Catàleg 09/14, Banys Àrabs i Jardins adjacents, amb grau de protecció A1, de forma que quedés exclosa de l' àmbit del catàleg l' edificació d' ús residencial, que passaria a una protecció arquitectònica ambiental R4. Com a sol·licitants de la  proposta de modificació del PGOU  figuraven  Maria Francisca España Morell i la societat INCA GRINS SL, i com a redactors els arquitectes Andreu Crespí Prunés, Tolo Cursach Far, Lluís Escarmís Costa, Helena Montes Paniagua i Pep Vich Montaner.

La present modificació del PGOU es va notificar als interessats i es va sotmetre a informació pública per un termini de TRENTA DIES mitjançant la seva publicació al BOIB núm. 165 de dia 20/12/2022 (edicte11175), al diari “Diario de Mallorca”de dia 27/12/2022,  i al tauler electrònic d' anuncis i edictes de la seu electrònica d' aquesta Corporació de dia 04/01/2023 fins a dia  16/02/2023. El termini d' informació pública va finalitzar el dia 16/02/2023,  sense que durant aquest termini s' hagin presentat al·legacions.

Pel que fa a la tramitació ambiental, en data 16 d' agost de 2021 s' emet informe per la tècnica municipal de medi ambient on proposa que l' òrgan substantiu, d' acord amb l' article 12.5 del Decret legislatiu 1/2020 de 28 d' agost, pel qual s' aprova el text refós de la Llei d' avaluació ambiental de les Illes Balears, exclogui del procediment d' avaluació ambiental estratègica la Modificació del PGOU relativa al catàleg A1 (09-14) al carrer Can Serra, núm. 7, degut a que no es preveu que tengui efectes significatius sobre el medi ambient.

A l' acord d' aprovació inicial s' indicava: “Prèviament a l'aprovació definitiva se n'ha d'obtenir informe favorable de la Direcció General d'Aviació Civil”. En data 29/11/22 ha tingut entrada informe de la Direcció General d' Aviació Civil, de caràcter favorable, si bé s' assenyala que la proposta de Modificació de PGOU relativa al catàleg A1 09-14 en c/ Can Serra 7 haurà d' incorporar entre els seus plànols normatius el plànol de les Servituds Aeronàutiques de l' Aeroport de Son Bonet. Així per tant, entre la documentació que es sotmeti a aprovació definitiva s' inclourà l' esmentat plànol.

Amb posterioritat a l' aprovació inicial s' han sol·licitat i emès els següents informes:

  • Informe de  la Comissió Insular d' Ordenació del Territori i Urbanisme, amb entrada en el Servei de Planejament el 02/03/23, favorable amb l' observació segons la qual: “ Cal considerar la modificació de les fitxes dels Banys Àrabs, tant de l' element catalogat 09-14(A1) com de l' equipament EQ0C/SC 09-01-E, de manera tal que en ambdues figuri la seva condició de Bé d' interès cultural (BIC) amb la categoria de monument, amb les afeccions pròpies de la seva naturalesa.” Aquesta observació es contesta a l' informe dels serveis tècnics de Planejament de 09/03/23, segons el qual no es considera necessari modificar les fitxes esmentades; per una banda, s' indica que la fitxa de l' equipament EQ0/SC 09-01-E no està afectada per la present  Modificació puntual del PGOU; per altra banda, s' indica que tant a la fitxa del catàleg vigent amb el codi 09/14, com en la modificada, es fa referència en l' apartat 1.10 a la declaració com Monument Històric Artístic de data 3-06-1961, i són d' aplicació la Disposició Addicional primera de la Llei 16/1985, del Patrimoni Històric Espanyol i la Disposició Addicional primera de la Llei 12/1998 del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

  • Informe de la Direcció General d' Emergències i Interior, amb data d' entrada en el Servei de Planejament de 20/02/23, informe emès amb caràcter favorable.

  • Informe de l' Institut Balear de la Dona, amb data d' entrada en el servei de Planejament de 27/01/23  de caràcter favorable.

  • Informe de la Comissió del Centre Històric i Catàleg, de dia 24 de gener de 2023, de caràcter favorable.

A més, s' han sol·licitat informes a la Demarcació de Costes de les Illes Balears i a la Delegació d' Infraestructura de la Defensa. Aquests informes no s' han emès dins termini per la qual cosa es pot continuar amb la tramitació.

Atesa la tramitació haguda fins ara, es considera que es pot aprovar  el Projecte de modificació del PGOU, i elevar-lo al Consell de la Gerència i, posteriorment, al Ple per a l'aprovació definitiva.     

Es fa constar que se'n sol·licitarà informe a la Secretaria General, en virtut de les seves funcions d'assessorament legal al Ple i les comissions, atribuïdes a l'art. 122.5.e.2 de la Llei 7/85, de 2 d'abril en relació amb l'art. 123.2 del mateix text legal, que té caràcter preceptiu, perquè es tracta d'assumptes que exigeixen una majoria especial.

Atès el que disposen els articles 72 i 73 i la disposició addicional quarta de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de Capitalitat de Palma de Mallorca, d' acord amb la redacció donada per la Llei 6/2012, de 6 de juny , així com l' article 54 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d' Urbanisme de les Illes Balears, pot aprovar-se definitivament  la proposta de modificació del Pla General d' Ordenació Urbana de Palma.

Per això, i atesos els articles 172 i 175 del Reglament d'organització, funcionament i  règim jurídic de les entitats locals; els art. 127.1.c, 123.1.i, 122.4.a, i amb el quòrum establert a l'article 123.2 del capítol II, títol X de la Llei 7/85, de 2 d'abril, modificada per la Llei 57/03, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local; el RDL 781/86, de 18 d'abril; l'art. 99 i següents del Reglament orgànic del Ple, i els art. 4.1.e i 12.a del Reglament de la Gerència d'Urbanisme, es proposa al Consell de la Gerència que adopti la següent resolució:

Proposar a la Junta de Govern l'aprovació definitiva de la modificació del PGOU, i que s'elevi al Ple de l'Ajuntament, i que aquest, amb el dictamen previ de la Comissió  Informativa, adopti el següent 

ACORD

1.-Aprovar definitivament la modificació del PGOU que té per objecte modificar l' àmbit de l' actual Catàleg 09/14, Banys Àrabs i Jardins adjacents, amb grau de protecció A1, de forma que quedi exclosa de l' àmbit del catàleg l' edificació d' ús residencial, que passaria a una protecció arquitectònica ambiental R4. Com a sol·licitants de la  proposta de modificació del PGOU  figuren  Maria Francisca España Morell i la societat INCA GRINS SL, i com a redactors els arquitectes Andreu Crespí Prunés, Tolo Cursach Far, Lluís Escarmís Costa, Helena Montes Paniagua i Pep Vich Montaner. La documentació que s' aprova definitivament consisteix en: la mateixa documentació aprovada inicialment;  i el Plànol de les Servituds Aeronàutiques de l' Aeroport de Son Bonet, adjuntat per la Direcció General d' Aviació Civil amb el seu informe emès en aquest expedient, Plànol que formarà part dels Plànols normatius de la present Modificació del PGOU.

2n.- Excloure de la tramitació ambiental estratègica la present Modificació del PGOU relativa al catàleg A1 (09-14) al carrer Can Serra, núm. 7, degut  que no es preveu que tengui efectes significatius sobre el medi ambient, tot allò segons l' informe de la tècnica municipal de medi ambient de data 16 d' agost de 2021.

3er.- Publicar el present acord, juntament amb la normativa adient, al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4t.-  Donar trasllat a la Delegació de Govern, al Consell Insular de Mallorca i al Govern de les Illes Balears del present acord  dins el termini de quinze dies des de la seva adopció, tot adjuntant un exemplar degudament diligenciat de la documentació aprovada.

5è.- Comunicar el present acord a l'Oficina de Revisió del PGOU i a la resta de serveis que es  puguin trobar afectats.

6è. -Notificar el present acord als interessats.

7è.- Donar trasllat a la Direcció General d' Aviació Civil de la certificació de l' acte d' aprovació definitiva, tot adjuntant un exemplar degudament diligenciat de la documentació aprovada, de conformitat amb allò que es regula a la disposició addicional segona.6 del Real Decret 2591/1998, de 4 de desembre, en la seva redacció donada pel Real Decret 297/2013, de 26 d'abril.”

Complint amb l'art. 181 del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl, per a l'Illa de Mallorca, es publica perquè es prengui general coneixement i als efectes pertinents.

Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu de conformitat amb l'article 114 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú, i els articles 45 i ss. de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdic­ció contenciosa administrativa, modificada per la Llei orgànica 19/2003, de 23 de desembre, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la seva publicació. Tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri pertinent.

En compliment de l'art. 12.4.d)  de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, el contingut íntegre del Planejament aprovat està disponible a través del següent enllaç:

  • ENLLAÇ DEL PROJECTE:

https://ajtpalma.sharepoint.com/:f:/s/Planejament/EqmIkEkMTlxMhHs8uGlD7DIBZ2PXt186XGSvyXH3lWzPDg?e=ca4g9T

Així mateix i d' acord amb l'art. 70 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, es publica tot seguit el text complet de les ordenances d' aquesta modificació de PGOU:

 


 

 

 

Signat mitjançant signatura electrònica (30 de maig de 2023)

El cap del Departament   p.d. Decret de batlia núm 3000/2014, de 26/02/2014 (BOIB núm. 30 de  4-03-2014) Jaume Horrach Font