Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 340652
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports de 22 de maig de 2023 per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per al suport als recursos tècnics de les organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) de les Illes Balears per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Identificador BDNS: 696723

Fets

1. D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Conselleria d'Afers Socials i Esports, i concretament la Direcció General de Cooperació, exerceix les competències en matèria de cooperació social i econòmica de caràcter exterior i polítiques de solidaritat i desenvolupament humà en pobles i països no desenvolupats o en vies de desenvolupament.

2. Aquesta convocatòria s'emmarca en el Pla Director de la Cooperació al Desenvolupament de les Illes Balears 2020-2023, que és l'eina de planificació que assenyala el camí que ha de seguir la política autonòmica de cooperació al desenvolupament i posa l'accent en la millora de la qualitat, en la coordinació i la complementarietat entre els diversos actors, en l'alineament amb les estratègies locals de desenvolupament i en la informació i la transparència.

3. El Pla Director descriu els agents més representatius que impulsen la solidaritat internacional a les Illes Balears. Des de la societat civil, un dels principals col·lectius que interactuen de manera directa en iniciatives de cooperació són les organitzacions no governamentals per al desenvolupament (d'ara endavant, ONGD). La dimensió i el grau de professionalització de les ONGD és divers, i hi ha entitats que no tenen la capacitat econòmica suficient per contractar personal tècnic o executar determinades despeses. En aquest marc, la Conselleria d'Afers Socials i Esports considera prioritari disposar d'una línia de reforç destinada al suport econòmic d'aquestes entitats, a fi de facilitar el desenvolupament de les seves funcions.

4. En data 25 de març de 2023, es publica en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 20 de març de 2023 per la qual es modifica l'annex del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021. Aquesta modificació preveu la inclusió d'una nova línia de subvencions en el marc de l'objectiu IV.3, referida als ajuts per al suport als recursos tècnics de les organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) de les Illes Balears.

5. En data 30 de març de 2023, al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 40, es va publicar la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global.

6. Normativament, aquesta convocatòria es regeix pel Decret 15/2018, de 8 de juny, del règim especial de les ajudes a l'exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional i del Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears (BOIB núm. 72, de 12 de juny). Els ajuts s'adrecen a les entitats jurídiques privades sense ànim de lucre radicades a les Illes Balears que duen a terme activitats en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat.

7. Les ajudes susceptibles de ser atorgades en aquesta convocatòria no impliquen ajudes d'estat, d'acord amb la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajuda estatal conforme a allò que disposa l'article 107, apartat 1, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, atès que les activitats que es presentin estan lligades a una activitat no econòmica de les organitzacions no governamentals de desenvolupament sol·licitants.

Per tot això, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre; a proposta de la directora general de Cooperació; amb l'informe previ del Servei Jurídic de la Conselleria d'Afers Socials i Esports; amb la fiscalització prèvia de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, i fent ús de les facultats que m'atribueixen la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

 

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per al suport als recursos tècnics de les organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) de les Illes Balears per a l'any 2023, d'acord amb les bases que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Autoritzar una despesa de 50.000,00 € (cinquanta mil euros), amb càrrec a la partida pressupostària 17501.232A01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

3. Designar la directora general de Cooperació òrgan instructor del procediment de concessió de subvencions derivat d'aquesta convocatòria.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 22 de maig de 2023

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez

 

ANNEX  1 Bases de la convocatòria

1. Objecte i finalitats

L'objecte d'aquesta convocatòria és la concessió de subvencions a iniciatives impulsades per organitzacions no governamentals de desenvolupament (ONGD) de les Illes Balears, orientades a finançar despeses d'assistència tècnica que facilitin la seva participació en projectes solidaris. La dimensió i el grau de professionalització de les ONGD és divers, i hi ha entitats que no tenen la capacitat econòmica suficient per contractar personal tècnic o per executar determinades despeses. En aquest marc, la Direcció General de Cooperació publica aquesta convocatòria de subvencions destinada al suport econòmic i reforç d'aquestes entitats, a fi de facilitar que desenvolupin les seves funcions.

2. Import i crèdit pressupostari

2.1. L'import màxim que es destina a la convocatòria és de 50.000,00 € (cinquanta mil euros), amb càrrec a la partida pressupostària 17501.232A01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

2.2. L'import màxim previst es pot ampliar mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Aquesta ampliació no implica ampliar el termini per presentar sol·licituds ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes expressament.

3. Entitats beneficiàries i requisits

3.1. Poden ser beneficiàries de les subvencions que estableix aquesta convocatòria les ONGD inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals de les Illes Balears que no disposin de personal tècnic contractat de forma estable, ni a la seu de l'entitat ni, si n'és el cas, a la seva delegació a les Illes Balears, com a mínim, en el darrer any anterior a la publicació d'aquesta convocatòria.

3.2. Les entitats esmentades en el punt anterior han de complir els requisits següents:

a) Estar inscrites en el Registre d'ONGD de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 43 del Decret 15/2018. Cal que la constitució legal de l'entitat i la presència efectiva a les Illes Balears s'hagin produït com a mínim dos anys abans de la publicació de la convocatòria. A l'efecte del que s'estableix respecte al requisit de l'antiguitat que han d'acreditar les entitats beneficiàries, en el cas de successió d'entitats s'ha de respectar l'antiguitat originària de l'entitat, sempre que aquesta circumstància s'acrediti en els nous estatuts.

b) No disposar de personal tècnic contractat de forma estable, ni a la seu de l'entitat ni, si n'és el cas, a la delegació a les Illes Balears, com a mínim, en el darrer any anterior a la publicació d'aquesta convocatòria.

c) Haver justificat suficientment les subvencions o ajudes rebudes anteriorment del Govern de les Illes Balears, si n'és el cas.

d) No estar sotmeses a cap procediment de reintegrament de subvencions públiques o a cap procediment sancionador.

e) No incórrer en cap de les prohibicions que estableixen l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

4. Forma i termini de presentació de les sol·licituds

4.1.Les ONGD interessades han de presentar les sol·licituds de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic específic disponible al procediment publicat al web de la Direcció General de Cooperació (http://dgcooper.caib.es), juntament la documentació que s'indica a l'apartat 5.

4.2. No s'han d'admetre a tràmit les sol·licituds presentades per qualsevol altra forma electrònica diferent de la que s'assenyala al punt anterior.

4.3. El termini de presentació de sol·licituds és de vint dies hàbils comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4.4. La presentació de la sol·licitud de subvenció implica que s'accepten les prescripcions contingudes en aquesta convocatòria i en el Decret 15/2018.

4.5. La presentació de la sol·licitud per prendre part en aquesta convocatòria implica el consentiment per tractar les dades personals que s'hi puguin incloure, per tal de poder tramitar-la.

5. Documentació que s'ha de presentar

5.1. Amb la sol·licitud les ONGD sol·licitants han de presentar la documentació següent:

a) Declaració responsable relativa a la veracitat de les dades bancàries (n'ha de tenir la titularitat l'entitat sol·licitant), d'acord amb el model normalitzat disponible en el web http://dgcooper.caib.es. En el cas que els comptes ja estiguin d'alta a la Comunitat Autònoma, n'hi ha prou d'especificar en quin s'ha de fer el pagament.

b) En el cas de les fundacions, document acreditatiu d'estar al corrent en el compliment de les obligacions comptables amb el protectorat en el moment de presentar la sol·licitud.

c) Un certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària en què consti que està al corrent en el pagament de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant l'Administració de l'Estat, en el cas que l'entitat sol·licitant denegui expressament en la sol·licitud l'autorització perquè es comprovi d'ofici.

d) D'acord amb els models normalitzats disponibles en el web http://dgcooper.caib.es, les declaracions responsables següents:

  • De complir les obligacions que estableixen per a les entitats beneficiàries l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, l'article 21 del Decret 15/2018 i aquesta convocatòria.
  • De no incórrer en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per percebre l'ajut, d'acord amb la normativa aplicable, i de no haver estat mai objecte de sancions administratives ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
  • De disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'activitat objecte de subvenció en el moment que es publica la convocatòria.
  • De totes les ajudes i les subvencions sol·licitades a qualsevol institució, pública o privada, nacional o estrangera, relacionades amb la sol·licitud, o que s'hagin concedit a l'entitat.

e) Un organigrama actualitzat de l'ONGD sol·licitant i la composició del seu òrgan directiu. En l'organigrama s'ha d'especificar l'estructura organitzativa personalitzada i s'ha d'indicar, si escau, el tipus de relació amb l'entitat (si es tracta de personal voluntari o remunerat i, en aquest cas, contractat per a actuacions determinades o de manera estable), així com la categoria professional de cada una de les persones contractades de manera estable.

 f) Declaració responsable de no disposar de personal tècnic contractat de forma estable, ni a la seu de l'entitat ni, si n'és el cas, a la seva delegació a es Illes Balears, com a mínim, en el darrer any anterior a la publicació d'aquesta convocatòria. L'òrgan instructor podrà requerir a l'entitat la documentació que així ho acrediti.

5.2. Amb relació a la documentació que es determina en els apartats anteriors, s'ha de notificar a l'òrgan competent per resoldre el procediment qualsevol modificació que es produeixi durant el període subvencionat fins que es notifiqui el tancament de l'expedient.

5.3. En el cas que les sol·licituds no compleixin els requisits legals o els que exigeixen el Decret 15/2018 i aquesta convocatòria, o no incorporin la documentació esmentada en els paràgrafs anteriors, s'ha de requerir l'entitat interessada perquè esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, amb l'advertiment que, si transcorre el termini de deu dies hàbils i no l'ha esmenat, es considerarà que desisteix de la petició i s'arxivarà l'expedient sense més tràmits, amb la resolució prèvia corresponent, en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015.

5.4. Si el procediment de concessió es paralitza per causa imputable a l'entitat sol·licitant de l'ajut, per no complir algun tràmit preceptiu en el termini atorgat a l'efecte, se la podrà declarar decaiguda en el dret al tràmit corresponent, i la Direcció General de Cooperació proposarà a la consellera d'Afers Socials i Esports la resolució del procediment; això no obstant, sempre que no afecti a tercers, s'admetrà l'actuació de l'entitat interessada i produirà els efectes legals, si es produís abans o dins el dia en què es notifiqui la resolució en què es tengui per transcorregut el termini.

5.5. D'ofici, l'òrgan instructor ha d'adjuntar a la sol·licitud l'acreditació que l'entitat està corrent de les obligacions amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; i en cas que l'entitat s'oposi expressament, ho haurà d'acreditar.

6. Nombre de sol·licituds, quantia i termini d'execució

6.1. Cada entitat pot presentar un màxim d'una sol·licitud de subvenció en aquesta convocatòria.

6.2. L'import màxim que es pot sol·licitar es de 3.500,00 €.

6.3. Els ajuts s'atorguen per cobrir les despeses duites a terme entre l'1 de gener de 2023 i el 30 d'abril de 2024.

7. Criteris per a la concessió de la subvenció

L'import global màxim que es destina a la convocatòria s'ha de repartir entre totes les ONGD sol·licitants que compleixin els requisits per ser-ne beneficiàries, i en cap cas no podrà superar la quantia sol·licitada per cada una de les entitats.

En cas que l'import total de les sol·licituds sigui superior al crèdit disponible de la convocatòria, s'ha de distribuir l'import global màxim entre totes les entitats sol·licitants de forma prorratejada, ajustant a la baixa l'import sol·licitat per cada una de les entitats que compleixin els requisits indicats en la convocatòria.

8. Despeses subvencionables

8.1. Són subvencionables amb límit màxim de 3.500€, les despeses de serveis professionals externs, quan siguin imputables a activitats, com són, entre d'altres, de gestió comptable, de comunicació i visibilitat, de formulació i justificació de projectes o d'elaboració de plans estratègics de l'ONGD. També es poden imputar despeses de manteniment de llocs web i aplicacions informàtiques, sempre que estiguin directament relacionades amb l'objecte de l'activitat subvencionada.

En cap cas el cost de les despeses subvencionables pot ser superior al valor del mercat, de conformitat amb el que disposa l'article 40.1 del Text refós de la Llei de subvencions.

8.2. No són despeses subvencionables les despeses de lloguer o altres tipus de tinença de la seu social, subministraments energètics, assegurances, tributs i taxes municipals, atencions protocol·làries, captació de socis o voluntaris, actuacions d'apadrinament i material de marxandatge. Tampoc són despeses subvencionables els interessos deutors dels comptes bancaris, els interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals, ni les despeses de procediments judicials.

8.3. Les despeses s'han de justificar d'acord amb el punt 12 d'aquesta convocatòria.

9. Òrgans competents per iniciar i instruir el procediment

9.1. El procediment s'inicia d'ofici per resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports, i es fa efectiu mitjançant la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

9.2. La competència per instruir el procediment correspon a la directora general de Cooperació, qui ha de verificar el compliment dels requisits necessaris per accedir a les subvencions i ha de dur a terme, d'ofici, les actuacions necessàries per impulsar i ordenar el procediment i elaborar-ne la proposta de resolució, d'acord amb el que disposa aquesta convocatòria.

9.3. Als efectes de determinar les ONGD admeses a la convocatòria, en el cas que les sol·licituds no compleixin els requisits legals o els que exigeixen el Decret 15/2018 i aquesta convocatòria, s'ha de requerir l'entitat interessada perquè esmeni el defecte o aporti la documentació, amb l'advertiment que, si transcorre el termini de deu dies hàbils sense que s'hagi esmenat, es considera que desisteix de la sol·licitud i s'arxivarà l'expedient sense més tràmits, amb la resolució prèvia corresponent, en els termes que preveu l'article 21.1 de la Llei 39/2015. El requeriment s'ha de publicar al web http://dgcooper.caib.es.

10. Resolució del procediment

10.1. L'òrgan competent per resoldre el procediment és la consellera d'Afers Socials i Esports.

10.2. Les resolucions dictades en aquest procediment, tant de concessió com de denegació, han de ser motivades i han de fixar, en el cas de la concessió, la quantia de la subvenció concedida. D'acord amb l'article 45.1 b) de la Llei 39/2015, s'han de publicar en el web http://dgcooper.caib.es, en el termini màxim de sis mesos comptadors des de la data de presentació de les sol·licituds.

10.3. En cap cas, l'import de la subvenció concedida pot ser superior a la quantia sol·licitada.

10.4. Contra aquestes resolucions, que exhaureixen la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015 i l'article 57 de la Llei 3/2003. També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

11. Pagament de les subvencions

El pagament de les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es durà a terme íntegrament una vegada resolta la concessió de la subvenció, mitjançant una bestreta del 100 % de la quantia concedida i sense necessitat de constitució de garanties, d'acord amb el que estableix l'article 20.3.a) de la Llei 8/2023, de 27 de març, de cooperació per a la transformació global, i l'article 22 del Decret 15/2018.

12. Justificació de la subvenció

12.1. Les subvencions atorgades s'han de justificar mitjançant la modalitat de compte justificatiu, amb la relació numerada i correlativa de les factures o d'altres documents de valor probatori equivalent, amb indicació de la quantia en euros i del concepte corresponent a cada factura, segons el model facilitat per la Direcció General de Cooperació en el web http://dgcooper.caib.es.

12.2. Les despeses que s'imputin a la subvenció s'han d'haver produït entre l'1 de gener i el 30 d'abril de 2024. Les despeses produïdes fora d'aquest termini no són elegibles.

12.3. En el cas que l'òrgan competent per comprovar la justificació i l'aplicació de l'ajut n'apreciï defectes en la justificació, ho ha de comunicar prèviament per escrit a l'entitat beneficiària, amb la finalitat que ho esmeni. L'entitat disposa d'un termini de deu dies hàbils per esmenar-ho.

12.4. El termini per justificar les subvencions concedides finalitza el dia 31 de juliol de 2024.

13. Compatibilitat

Les subvencions que s'atorguin d'acord amb aquesta convocatòria són compatibles amb altres ajudes i subvencions, independentment de la naturalesa i de l'entitat que les concedeixi, sempre que, conjuntament o aïlladament, no superin el cost total de l'activitat objecte d'ajut.

14. Responsabilitat i règim sancionador

14.1. L'entitat beneficiària de la subvenció és l'única responsable de realitzar l'activitat que és el fonament de la concessió, en la forma i amb les condicions establertes, com també de justificar les despeses que deriven d'executar-lo.

14.2. Les entitats beneficiàries queden sotmeses a les responsabilitats i al règim sancionador establerts en la normativa en matèria de subvencions sobre infraccions administratives.

15. Reintegrament, revocació i criteris de gradació

15.1. Com a pressupòsit de l'obligació de l'òrgan competent d'iniciar el procediment de revocació o de reintegrament total o parcial de la subvenció concedida i no justificada totalment o parcialment, s'ha de dictar i notificar una liquidació de la subvenció, d'acord amb el que estableix l'article 42 del Text refós de la Llei de subvencions.

15.2. Pertoquen revocar la subvenció i reintegrar les quanties percebudes en els casos que preveu la normativa vigent en matèria de subvencions.

15.3. Pel que fa a la revocació i al reintegrament de la subvenció, cal atenir-se al que disposen els articles 37 i 38 del Decret 15/2018.