Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 338579
Aprovació definitiva Reglament regulador de la Mesa de Turisme de Manacor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament en sessió de 13 de febrer de 2023 aprovà inicialment el Reglament regulador de la Mesa de Turisme de Manacor, que fou publicat en el BOIB núm. 28 de 4 de març de 202327 de febrer de 2023 als efectes de reclamacions; i finalitzats els tràmits d'exposició pública sense que constin presentades reclamacions aquesta modificació esdevé definitivament aprovada sense necessitat de nou acord exprés; i transcorregut el termini previst a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, es procedeix a la publicació de l'aprovació definitiva i el text íntegre de l'esmentada normativa, amb incorporació al text definitiu, que es transcriu, els suggeriments efectuats per l'Institut Balear de la Dona quan a la substitució d'expressions que no suposen cap alteració del contingut del text aprovat provisionalment.

«REGLAMENT REGULADOR DE LA MESA DE TURISME DE MANACOR

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, així com Llei 8/2012, de 19 de juliol, del Turisme de les Illes Balears, atorguen de manera expressa competències als municipis en matèria turística i al sector empresarial el dret a la participació en les decisions de les administracions en l'esmentada matèria. L'Ajuntament de Manacor reconeix la importància que té el turisme per al nostre municipi com a element d'atracció i generació de riquesa, espai de convivència i de qualitat de vida.

En aquest sentit el reglament de Participació Ciutadana preveu l'existència de creació de grups de treball, òrgans de participació ciutadana que canalitzen propostes, iniciatives i inquietuds sobre temes d'interès general, essent el turisme un d'ells, sense que les propostes i dictàmens tinguin caràcter vinculant per l'administració, però si orientatiu.

És objecte del present reglament la creació de la Mesa de Turisme de Manacor. El present reglament regula la creació, les funcions, la composició i el règim de convocatòries de les sessions, del Ple i dels grups de feina, reglament que haurà de ser aprovat pel ple de l'Ajuntament.

ARTICLE 1.- OBJECTE I DEFINICIÓ

La Mesa de Turisme de l'Ajuntament de Manacor té per finalitat canalitzar la participació de la ciutadania i de les associacions en els assumptes relacionats amb el turisme al municipi de Manacor. La Mesa de Turisme queda adscrita a la delegació de Turisme, sense integrar-se en l'estructura orgànica de la mateixa, com a òrgan assessor de la delegació. Queda regulada també la composició, l'organització i el funcionament de la Mesa de Turisme.

Es crea aquesta via de participació i col·laboració amb la convicció que a través de l'aportació de les entitats relacionades amb el Turisme, es podrà donar una resposta a les necessitats en matèria turística del municipi per tal de millorar la qualitat, de contribuir a la promoció, d'ajudar a la desestacionalització i a qualsevol tema que pugui sorgir referent al Turisme del nostre terme.

ARTICLE 2.- FUNCIONS

Les funcions de la Mesa de Turisme són les següents:

  1. Conèixer els plans municipals de la delegació de Turisme i participar en la definició de les polítiques turístiques locals i en la programació de noves línies d'actuació així com proposar la creació de nous productes turístics innovadors.
  2. Conèixer les actuacions concretes i/o programes que realitzin cada una de les entitats que pertanyen als grups de feina, així com el resultat de les mateixes.
  3. Formular per part de l'Ajuntament propostes d'actuació per a cada una de les zones turístiques.
  4. Col·laborar amb la implantació i desenvolupament de sistema local de gestió de qualitat turística i altres projectes que es derivin d'aquesta.
  5. Impulsar i donar suport a aquelles iniciatives que s'acordin, sense ànim de lucre, per potenciar la presència i actuació a la comunitat turística així com la seva participació a la resolució dels problemes turístics detectats al municipi de Manacor.
  6. Avaluar les dates i estadístiques en torn a l'activitat turística

ARTICLE 3.- COMPOSICIÓ

La Mesa de Turisme, que tendrà sempre que sigui possible, una composició paritària, estarà formada per:

  • La presidència serà exercida per la batlessa/el batle de Manacor
  • La vice-presidència serà exercida per la delegada o delegat de Turisme que substituirà el president o presidenta en els casos d'absència, malaltia o impediment que impossibiliti l'exercici de les seves funcions, així com exercir les funcions que aquest li delegui expressament.
  • El tècnic o tècnica municipal de l'oficina de Turisme o el tècnic o tècnica de Turisme que se designi en cada moment.
  • El tècnic o la tècnica municipal de serveis jurídics i el tècnic o tècnic/a que es designi en cada moment segons la matèria a tractar.
  • Una persona representant de cada grup polític municipal representat en el Ple de la corporació.
  • Una vocalia en representació dels IES locals que imparteixen mòduls de formació professional en àmbit turístic.
  • Set persones representants d'empreses turístiques: 4 vocalies en representació d'associacions hoteleres del terme de Manacor, dues vocalies en representació d'altres agents turístics i una vocalia en representació de l'associació de professionals de comerç i indústria de Manacor.
  • Una persona representant de cada un dels grups de feina constituïts.
  • Excepcionalment podran formar part, amb veu, però sense vot, persones físiques o representants de persones jurídiques que es consideri oportú que participin a la reunió. La convidada a la Mesa de Turisme és competència exclusiva de la presidència de la Mesa de Turisme.

ARTICLE 4.- ÒRGANS

La Mesa de Turisme s'estructura en els òrgans següents:

  1. Ple
  2. Grups de feina

ARTICLE 5.- PLE

El Ple estarà format per la totalitat d'integrants de la Mesa de Turisme.

Seran funcions del Ple:

  1. Constituir els grups de feina que siguin necessaris per l'anàlisi i el debat de les qüestions plantejades i determinar la incorporació a distints òrgans de personal tècnic de la delegació de turisme i altres tècnics/tècniques municipals que es precisin en funció de la finalitat de la comissió.
  2. Estudiar, i en el seu cas, aprovar les propostes, informes i estudis presentats pels grups de feina.
  3. Aprovar la memòria anual d'activitats.

ARTICLE 6.- RÈGIM DE FUNCIONAMENT DEL PLE

El Ple de la Mesa de Turisme es reunirà en sessió ordinària dues vegades a l'any amb una periodicitat de sis mesos i prèvia convocatòria del president o del a presidenta i sempre que s'estimi convenient o es sol·liciti al menys dos terços de les persones integrants.

A la convocatòria de la reunió s'acompanyarà l'ordre del dia.

Quedarà constituït el Ple de la Mesa quan es trobin presents el president o la presidenta, el vicepresident o la vicepresidenta i la persona que exerceixi de secretari o secretària i la meitat de les persones integrants de la Mesa de Turisme.

Si no hi hagués quòrum, el ple es constituiria en segona convocatòria mitja hora després de la senyalada per la primera sempre que hi hagi al menys la tercera part de les persones membres amb veu i sense vot, entre les que hi haurà de ser el president o la presidenta, el vicepresident o la vicepresidenta, i el secretari o la secretària.

El president o la presidenta de la Mesa de Turisme designarà entre el personal de la delegació de Turisme una persona que exerceixi la secretaria del ple, actuant amb veu però sense vot.

La persona que exerceixi la secretaria de la sessió n'estendrà acta, la qual serà aprovada a la sessió següent.

ARTICLE 7.- GRUPS DE FEINA

L'Ajuntament de Manacor impulsarà en tots els seus nuclis de població grups de feina que permetin coordinar accions per fomentar l'activitat turística i econòmica establint un marc permanent de col·laboració.

Els grups de feina es constituiran o be amb caràcter permanent o totes les vegades que faci falta per a la conclusió de les feines. La seva composició, els objectius i la seva durada seran establertes pel Ple de la Mesa.

Les persones representants dels grups de feina traslladaran a la Mesa de Turisme acords o possibles accions per dur a terme.

ARTICLE 8.- ACORDS

Els acords es prendran per majoria simple de les persones membres assistents. El president o la presidenta de la Mesa de Turisme decidirà en cas d'empat amb el vot de qualitat.

ARTICLE 9.- DURADA DELS CÀRRECS

La durada en el càrrec dels membres que formen part de la Mesa de Turisme serà la del temps que duri el seu mandat a les seves associacions i la dels càrrecs públics serà per l'exercici que duri el seu mandat o càrrec. Si alguna de les persones membres causés baixa a l'entitat que representa, serà baixa automàtica a la Mesa de Turisme.

ARTICLE 10.- ADSCRIPCIÓ

La Mesa de Turisme queda adscrita a la delegació municipal de Turisme, la qual garanteix el funcionament administratiu i d'organització amb càrrec a les seves consignacions pressupostàries.

DISPOSICIÓ FINAL

En allò no previst al present articulat es regirà per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, ROF (Reglament d'Organització i Funcionament) i per la resta de normativa local».

Contra aquesta aprovació definitiva es pot interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos des de la publicació d'aquest edicte, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

 

Manacor, a la data de signatura electrònica (22 de maig de 2023)

El batle Miquel Oliver Gomila