Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 338552
Acord del Consell de Govern de 22 de maig de 2023 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres d’ampliació del CEIP Els Molins (T.M. d’Andratx) i es considera sistema general d’equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07005A014006030000RO, ubicada al terme municipal d’Andratx, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears
Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.
Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.
El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.
Amb la finalitat de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».
Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.
El CEIP Els Molins es va construir l'any 1995 com un centre incomplet d'una unitat d'Educació Infantil i dues unitats d'Educació Primària. Actualment, el centre té en funcionament tres unitats d'Educació Infantil i sis unitats d'Educació Primària, amb un total de 74 alumnes. Per atendre aquest increment de grups, es varen instal·lar tres aules i dos banys modulars.
En aquests moments, la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) està finalitzant la redacció del projecte d'execució de l'ampliació del centre existent. L'ampliació consisteix en la construcció d'un pavelló exempt que alberga 4 aules, un passadís exterior cobert i un espai exterior d'extensió d'aula. El programa consisteix en 3 aules d'infantil, que incorporen un bany, i una aula polivalent que es pot destinar a psicomotricitat o menjador amb un petit office-cuina, que permeti albergar un servei de càtering. L'ampliació permetrà la retirada de les aules modulars i d'aquesta manera es donarà compliment al Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària.
L'edifici existent té una superfície construïda de 362.70m2 i l'ampliació tindrà una superfície construïda de 405,05m2.
El planejament vigent d'Andratx (NNSS A.D. parcial 2007 publicades al BOIB de dia 1 de maig de 2007), classifica la parcel·la com a sòl urbà i la qualifica com a equipament docent (E – Escolar S'Arracó). Si bé, la parcel·la objecte de projecte es troba part a sòl urbà i part en sòl rústic, de tal manera que l'edifici existent es troba a la part de sòl urbà, però l'ampliació a realitzar es troba a la part de sòl rústic.
Atès el que s'ha exposat anteriorment, i per donar compliment al Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per ampliar el CEIP Els Molins.
D'acord amb el que recull article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa d'un termini de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar-ne l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.
D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 22de maig de 2023, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres d'ampliació del CEIP Els Molins (T.M. d'Andratx) i es considera sistema general d'equipament públic educatiu en sòl rústic la parcel·la cadastral 07005A014006030000RO, ubicada al terme municipal d'Andratx, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament d'Andratx.
Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 22 de maig de 2023
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez