Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 331806
Ordre 16/2023 del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de 17 de maig de 2023 per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d’ocupació gestionades pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Preàmbul

I

L'actual marc constitucional estableix un Estat social i democràtic de dret on les administracions públiques serveixen amb objectivitat els interessos generals d'acord amb els principis d'eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració, competència, coordinació i subordinació a la Llei i al Dret.

Per tal de dur endavant les seves accions i aconseguir el compliment dels objectius, les administracions públiques actuen de diverses maneres. Una de les formes clàssiques d'actuació és l'activitat de foment, definida com l'activitat de l'Administració que incentiva i promou de forma indirecta l'activitat d'altres persones físiques o jurídiques quan actuen amb la finalitat de servir l'interès general. La principal o més important de les activitats de foment és la concessió de subvencions, definides com qualsevol disposició gratuïta de fons públics i, en general, de qualsevol recurs públic avaluat econòmicament, que l'Administració atorga a favor d'una persona física o jurídica, pública o privada, i que es destinen a activitats d'utilitat pública o d'interès social, o a la consecució d'una finalitat pública.

El Servei d'Ocupació de les Illes Balears és un organisme autònom, creat mitjançant la Llei 7/2000, de 15 de juny (BOIB núm. 80, de 29 de juny), modificada per la Llei 8/2004, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública (BOIB núm. 186, de 30 de desembre), pel Decret llei 4/2011, de 5 d'agost (BOIB núm. 119, de 6 d'agost) i per la disposició final setena de la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per a l'any 2015, que disposa que el SOIB té com a finalitat la planificació, gestió i coordinació de polítiques d'ocupació, amb funcions concretes d'informació, orientació i intermediació en el mercat laboral, el foment de l'ocupació en tots els seus vessants i el desenvolupament de la formació professional per a l'ocupació.

L'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024 aprovada pel Reial decret 1069/2021, de 4 de desembre (BOE núm. 292, de 7 de desembre), es configura com el marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral en el conjunt de l'Estat. L'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024 conforma el marc estatal de referència dels serveis públics d'ocupació per dissenyar i gestionar les seves polítiques i determina el marc conceptual i organitzatiu al qual s'hauran de referir totes les actuacions que es duguin a terme al si del Sistema Nacional d'Ocupació en matèria de polítiques actives i formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, els principis, els objectius comuns, els instruments que s'han d'utilitzar, la planificació estratègica de les actuacions que s'han de desenvolupar i els recursos financers amb què es preveu comptar per complir els objectius i les actuacions esmentats.

Per tant, recull, en contacte amb els agents socials, l'anàlisi de situació i les tendències del mercat de treball, les actuacions i els objectius estratègics i estructurals en matèria de polítiques d'activació per a l'ocupació per a l'estat, els marcs pressupostaris i de finançament i els criteris de gestió de fons, i n'estableix cinc objectius estratègics.

Les polítiques actives d'ocupació són definides en l'article 31 de la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d'Ocupació, com el conjunt de serveis i programes d'orientació, ocupació, intermediació, ocupació, formació en el treball i assessorament per a l'autoocupació i l'emprenedoria dirigides a impulsar la creació d'ocupació i a millorar les possibilitats d'accés a una ocupació digna, per compte aliè o propi, de les persones demandants dels serveis d'ocupació, al manteniment i la millora de la seva ocupabilitat i al foment de l'esperit empresarial i de l'economia social. Elevar l'ocupabilitat de les persones demandants dels serveis d'ocupació, reduir les bretxes de gènere i aconseguir l'ajust simultani entre oferta i demanda d'ocupació, a través d'una fluïdesa més gran de la informació i d'uns serveis d'ocupació eficaços i eficients, seran objectius prioritaris de les polítiques actives. En particular, s'haurà de garantir, a les persones pertanyents a col·lectius prioritaris per a la política d'ocupació, la prestació dels serveis especialitzats per facilitar-ne la inserció laboral o, si escau, el manteniment de l'ocupació i la promoció professional.

En particular, s'ha de promoure la igualtat efectiva de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació i les carreres professionals.

Així mateix, l'article 12.4 de la Llei 3/2023, de 23 de febrer, d'Ocupació, identifica set eixos de les polítiques d'activació per a l'ocupació: orientació; formació, oportunitats d'ocupació; oportunitats d'ocupació per a persones amb discapacitat, igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació; emprenedoria i millora del marc institucional.

D'acord amb l'article 32 de la mateixa Llei d'Ocupació les polítiques definides a l'apartat anterior s'han de desenvolupar a tot l'Estat, en el marc dels instruments de planificació i coordinació de la política d'ocupació (l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació, el Pla Anual per al Foment de l'Ocupació Digne i el Sistema Públic Integrat d'Informació dels Serveis d'Ocupació), tenint en compte la cartera comuna i els serveis complementaris prestats pels serveis del sistema nacional d'ocupació i els requeriments dels mercats de treball locals, a fi d'afavorir la col·locació de les persones demandants d'ocupació.

Els serveis i programes de polítiques actives d'ocupació s'han de dissenyar i dur a terme per l'Agència Espanyola d'Ocupació i els serveis d'ocupació de les comunitats autònomes en l'àmbit de les competències respectives.

Els recursos econòmics destinats a les polítiques actives d'ocupació han de ser gestionats, en l'àmbit de les competències respectives, pels serveis públics d'ocupació indicats i els serveis i programes inclosos en els instruments de planificació i coordinació de la política d'ocupació podran ser gestionats directament pels serveis públics d'ocupació esmentats o mitjançant la col·laboració publicoprivada, a través de la subscripció de contractes-programa, la concessió de subvencions públiques, contractació administrativa, especialment mitjançant la subscripció d'acords marc, subscripció de convenis o qualsevol altra forma jurídica ajustada a dret.

D'acord amb l'article 50.1, paràgraf segon de la mateixa Llei d'Ocupació, es defineixen detalladament els col·lectius d'atenció prioritària per a la política d'ocupació i s'estableix que el Govern i les comunitats autònomes adoptaran, d'acord amb els preceptes constitucionals i estatutaris, així com amb els compromisos assumits en l'àmbit de la Unió Europea i en l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació, programes específics destinats a fomentar l'ocupació de les persones amb dificultats especials per a l'accés i el manteniment de l'ocupació i per al desenvolupament de la seva ocupabilitat, amb l'objecte de promoure una atenció específica cap a les persones integrants d'aquests en la planificació, el disseny i l'execució de les polítiques d'ocupació.

Així mateix, d'acord amb l'article 50.3, els serveis d'ocupació de les comunitats autònomes, sens perjudici de la particular atenció que hauran de prestar als col·lectius considerats prioritaris, podran identificar els seus propis, amb la finalitat de prestar-los una atenció diferenciada a la vista de les peculiaritats dels diferents territoris, i ser finançats igualment com els que estableix l'apartat 1.

D'altra banda, l'article 35 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes estableix que les bases reguladores de les subvencions corresponents puguin incloure la valoració d'actuacions d'efectiva consecució de la igualtat per part de les entitats sol·licitants.

L'article 42 d'aquesta Llei estableix que les polítiques d'ocupació tindran com un dels objectius prioritaris augmentar la participació de les dones en el mercat de treball i avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes. Per això, es millorarà l'ocupabilitat i la permanència en l'ocupació de les dones, i es potenciarà el seu nivell formatiu i la seva adaptabilitat als requeriments del mercat de treball.

Els programes d'inserció laboral activa comprenen tots els nivells educatius i edat de les dones, incloent-hi els de formació professional, escoles taller i cases d'oficis, dirigits a persones en atur, i es podran destinar prioritàriament a col·lectius específics de dones o preveure'n una proporció determinada.

Així mateix, les convocatòries hauran d'incorporar la transversabilitat de la perspectiva de gènere en el disseny, l'execució i l'avaluació de cada línia de subvencions, identificant, analitzant i actuant davant les desigualtats entre dones i homes.

L'article 6 del Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el programa d'inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere estableix que amb la finalitat d'assolir un major grau de participació d'aquestes persones en els diferents programes de polítiques actives d'ocupació que siguin necessaris per al correcte desenvolupament del seu procés d'inserció professional, en l'aplicació dels criteris de prioritat per a la selecció de participants d'aquests programes, s'ha d'assenyalar específicament la condició de víctima de violència de gènere, i se li atorga especial prioritat a aquesta condició.

II

L'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions disposa que no es pot iniciar el procediment de concessió de subvencions sense que el conseller competent n'hagi establert prèviament les bases reguladores corresponents mitjançant una ordre. Aquest mateix precepte legal atribueix als consellers, en ús de la seva potestat reglamentària, l'aprovació de les bases normatives que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit sectorial de cada conselleria.

D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer de 2021, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer) la competència en l'àmbit material de la gestió del treball correspon a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball a la qual s'adscriu el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) d'acord amb el Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 131, de 25 de juliol).

La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, en l'article 41, atribueix als consellers la facultat de dictar ordres en les matèries pròpies de la seva conselleria.

En data 24 d'octubre de 2013 es va publicar al BOIB núm. 146, l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats, de 10 d'octubre de 2013, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

Atès el temps transcorregut i arran dels darrers canvis normatius que afecten, entre altres qüestions, la reducció de càrregues administratives de les persones interessades, la tramitació electrònica dels procediments, la modificació de la Llei d'ocupació, les previsions sobre ajudes d'Estat, etc, es considera necessari aprovar una nova ordre que estableixi les bases reguladores de la concessió de subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears, en substitució de l'anterior, tenint en compte els aspectes mínims que exigeix l'article 13 del Text refós de la Llei de subvencions.

III

Aquesta disposició reglamentària s'estructura en 35 articles, una disposició transitòria única, una disposició derogatòria única relativa a la derogació de l'anterior Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats, de 10 d'octubre de 2013, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears, i una disposició final única relativa a l'entrada en vigor de l'ordre.

IV

Aquesta Ordre s'adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació, de conformitat amb l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En primer lloc, dona compliment als principis de necessitat i eficàcia, ja que l'elaboració d'aquesta disposició respon a l'interès general, atès que té com a finalitat garantir les condicions i el procediment d'acord amb el qual es concediran les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears i, per tant, respectant el dret de les persones físiques o jurídiques interessades a conèixer les condicions d'acord amb les quals es resoldrà un procediment de concessió de subvencions, al marge de les condicions concretes que es poden establir en les convocatòries específiques que es dictin de conformitat amb aquestes bases.

En virtut del principi de proporcionalitat, aquesta disposició reglamentària és adequada per assolir la finalitat que la justifica, tenint en compte que l'objectiu és establir les bases reguladores que donaran cobertura jurídica a les convocatòries que es dictin en matèria de polítiques actives d'ocupació d'acord amb el que estableix l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions. D'altra banda, s'ha seguit el procediment general per a la tramitació d'una disposició reglamentària previst en la Llei 1/2019 amb les especialitats recollides en l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions i el contingut concret assenyalat en l'article 13.

El principi de seguretat jurídica es respecta perquè la norma és coherent amb l'ordenament jurídic europeu, nacional i autonòmic. Aquesta disposició ha incorporat els canvis normatius dels darrers anys derivats de l'aprovació de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre; la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la CAIB; les successives modificacions del Text refós de la Llei de subvencions i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; i l'aprovació de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD), així com el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (RGPD).

En virtut del principi de transparència, el projecte s'ha sotmès a la consulta pública prèvia de participació de la ciutadania en l'elaboració de la norma i als tràmits d'audiència i informació pública corresponents que preveuen els articles 55 i 58 de la Llei 1/2019, ja esmentada, la qual cosa ha possibilitat la participació ciutadana i l'accés al procés d'elaboració normativa.

En aplicació del principi d'eficiència, aquesta Ordre suposa unes càrregues administratives mínimes i necessàries per a les persones administrades i racionalitza, en la seva aplicació, la gestió dels recursos públics perquè es durà a terme amb els recursos existents al Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

Així mateix, aquesta Ordre s'ajusta als principis de qualitat i simplificació, atès que aquesta norma no suposa un increment de càrregues administratives respecte a la norma anterior, sinó que al contrari, s'introdueixen mesures de simplificació documental que s'inclouen en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, que impliquen una reducció de càrregues.

V

Hem de tenir en compte també que, d'acord amb la Llei 39/2015, cal una norma reglamentària que desplegui les previsions de l'article 14.3 per ampliar els subjectes, dins l'àmbit de les persones físiques, obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions. Tenint en compte l'experiència del SOIB en aquesta matèria i considerant que els autònoms són persones físiques i que es tracta d'un col·lectiu sui generis, a efectes de la Llei 39/2015 a l'ordre de bases s'ha previst que el col·lectiu d'autònoms estigui obligat a relacionar-se electrònicament amb l'administració en l'àmbit de les subvencions que s'estableixin en el marc d'aquestes bases reguladores.

Respecte dels subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb l'Administració, s'ha de dir també que l'article 68 de la Llei 39/2015, no és aplicable als procediments iniciats d'ofici, tal com ja ha assenyalat el Tribunal Suprem, per tant, no es poden aplicar els efectes que estableix l'article 68.4 quant al fet que la sol·licitud no s'entendrà presentada fins a la data en què esmeni la presentació electrònica. Això no impedeix que, en cas que els beneficiaris es triïn per un criteri de selecció basat en l'ordre d'entrada de les sol·licituds, sigui raonable considerar que s'ha de tenir en compte la data de l'esmena (tant del registre electrònic, com de l'esmena completa de qualsevol altra documentació) per establir l'ordre definitiu per resoldre l'expedient, si bé la sol·licitud no s'entendrà presentada fora del termini establert, sempre que s'esmeni dins el termini concedit al requeriment fet a propòsit.

Respecte de la normativa europea, s'ha pres en consideració, ja que s'ha previst que quan les subvencions es financiïn per Fons Europeus les convocatòries han de preveure el compliment de la normativa europea, en concret, el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència; i el Reglament (UE, EURATOM) 2020/2093 del Consell, de 17 de desembre de 2020, pel qual s'estableix el marc financer pluriennal per al període 2021-2027, o normativa que els substitueixi. S'ha tengut en compte també la normativa europea relativa al compliment dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea en matèria d'ajuts de l'Estat i el Reglament general d'exempció per categories, aprovat per Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior; el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013; i el Reglament Europeu (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021 pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives entre d'altres al Fons Social Europeu Plus.

En concret, i en aplicació del Reglament Europeu (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021 pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives entre d'altres al Fons Social Europeu Plus: es preveu l'aplicació d'opcions de costs simplificats. Per això, juntament amb els mòduls en aquestes bases s'ha introduït el sistema de justificació de costs simplificats.

Finalment, és important que les polítiques actives d'ocupació a les quals es vol subvenir contribueixin a complir el mandat estatutari de normalitzar l'ús social de la llengua catalana (article 35 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears). Per aquesta raó, les convocatòries de subvencions publicades a l'empara d'aquestes bases han de garantir el compliment de l'article 25.3 del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, segons el qual s'ha de preveure l'ús del català en tots els actes subvencionats o patrocinats per l'Administració de la Comunitat Autònoma.

Per tot això, en ús de les facultats que m'atribueix l'article 46.2 de la Llei 1/2019, en relació amb l'article 12.1 del Text refós de la Llei de subvencions, dict la següent

ORDRE

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1 Objecte

1. L'objecte d'aquesta Ordre és establir les bases reguladores que han de regir les subvencions per a programes de polítiques actives d'ocupació enteses com el conjunt d'accions i mesures d'orientació, foment de l'ocupació i formació dirigides a millorar les possibilitats d'accés a l'ocupació, per compte propi o d'altri, de les persones desocupades; el manteniment de l'ocupació i la promoció professional de les persones ocupades, i el foment de l'esperit empresarial i de l'economia social, que es convoquin des del Servei d'Ocupació de les Illes Balears. Aquestes subvencions podran estar cofinançades també amb fons europeus i, a aquest efecte, les convocatòries que s'estableixin hauran de complir també amb el règim jurídic que els sigui aplicable.

2. Poden ser objecte d'ajuts els programes de polítiques actives d'ocupació següents:

a. Orientació professional: accions i mesures d'informació, acompanyament, motivació i assessorament que, tenint en compte les circumstàncies personals i professionals de la persona beneficiària, li permetin determinar les seves capacitats i interessos a més de gestionar la seva trajectòria individual d'aprenentatge, la recerca d'ocupació o la posada en pràctica d'iniciatives empresarials.

b. Formació i requalificació: accions i mesures d'aprenentatge, formació, requalificació o reciclatge professional incloses en el sistema de formació professional per a l'ocupació.

c. Oportunitats d'ocupació i foment de la contractació: accions i mesures que tinguin per objecte incentivar-ne la contractació, la creació d'ocupació o el manteniment dels llocs de feina, ja sigui amb caràcter general o dirigides a sectors o col·lectius específics.

d. Oportunitats d'ocupació i formació: accions i mesures que impliquin la realització d'un treball efectiu en un entorn real que permetin adquirir formació o experiència professional dirigides a la qualificació o inserció laboral.

e. Foment de la igualtat d'oportunitats en l'ocupació: accions i mesures que promoguin la igualtat entre dones i homes en l'accés a l'ocupació, la permanència i la promoció professional, així com la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a més de la corresponsabilitat d'homes i dones en l'assumpció de les responsabilitats familiars.

f. Oportunitats per a col·lectius amb dificultats especials: accions i mesures d'inserció laboral (orientació, formació, acompanyament, etc.) de col·lectius que, de forma estructural o conjuntural, presenten dificultats especials per a l'accés i la permanència en el treball.

g. Autoocupació i creació d'empreses: accions i mesures dirigides a fomentar les iniciatives empresarials mitjançant el treball autònom i l'economia social.

h. Promoció del desenvolupament i l'activitat econòmica territorial: accions i mesures encaminades a generar ocupació, crear activitat empresarial, dinamitzar i impulsar el desenvolupament socioeconòmic local.

i. Foment de la mobilitat geogràfica i/o sectorial: accions i mesures que facilitin el desplaçament o canvi de residència per accedir a un lloc de feina o la requalificació a fi de promoure la contractació en un sector d'activitat diferent en el qual s'ha treballat habitualment, especialment quan es tracti de sectors emergents o amb alta ocupabilitat.

j. Accions d'intermediació laboral.

k. Projectes integrats: accions i mesures que combinin accions diverses definides en els supòsits anteriors.

l. Activitats per promoure les polítiques actives d'ocupació.

m. Qualsevol altra mesura que desenvolupi una política activa d'ocupació d'acord amb la definició de l'apartat 1 d'aquest article.

3. Cada convocatòria en concret que defineixi i desenvolupi aquestes polítiques actives d'ocupació haurà d'indicar la forma en què contribueix a aconseguir els objectius establerts en el pla estratègic vigent en cada moment.

Article 2 Beneficiaris

1. Pot ser beneficiària qualsevol persona o entitat, física o jurídica, pública o privada, com també les agrupacions de persones físiques o jurídiques, les comunitats de béns i qualsevol altra entitat sense personalitat jurídica prevista a l'article 9.3 del Text refós de la Llei de subvencions que, a més d'executar l'objecte o l'activitat que fonamenti l'atorgament de la subvenció, compleixi els requisits que preveuen aquestes bases, i els específics que assenyalin les convocatòries corresponents.

2. No poden ser beneficiaris de subvencions:

a) Les persones, les entitats o les agrupacions en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions i en l'article 13.2 i 3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

b) Les entitats sol·licitants que hagin estat sancionades o condemnades per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma d'acord amb la Llei 11/2016, de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes i les que es determinen a la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

c) Les que hagin estat sancionades amb les sancions accessòries de pèrdua del dret a obtenir subvencions i ajuts en els termes prevists a l'article 46.1.b) del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social.

d) Les que hagin estat sancionades per resolució administrativa ferma per alguna de les infraccions qualificades com a molt greus, en els termes i terminis que preveu el títol IV de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tractament i no discriminació.

e) Les que hagin estat sancionades mitjançant resolució ferma en via administrativa amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb els apartats 2.a) i 3.a) de l'article 37 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia.

f) Les que hagin estat sancionades amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir un ajut o subvenció mitjançant qualsevol altra norma aplicable.

Article 3 Convocatòries

1. Les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquestes bases s'han d'aprovar per resolució del president o presidenta del Servei d'Ocupació de les Illes Balears i s'han de publicar en el BOIB, sense perjudici de les delegacions o les desconcentracions que es pugui fer en altres òrgans administratius.

2. L'acte de convocatòria ha de contenir, com a mínim, els aspectes que s'indiquen en l'article 15.2 del Text refós de la Llei de subvencions, així com també els terminis i pròrrogues de l'article 15 d'aquesta Ordre, i la resta d'aspectes que s'hi preveuen.

En el disseny de les convocatòries s'hauran d'establir els objectius prioritaris de les polítiques actives que la Llei d'ocupació i els instruments de planificació estableixin en cada moment.

Quan la convocatòria tingui per objecte finançar un programa específic destinat a fomentar l'ocupació de col·lectius especialment vulnerables envers el mercat de treball, ha d'establir els col·lectius prioritaris d'acord amb el que assenyalen els articles 50 a 54 de la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d'Ocupació, i l'article 42 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones.

En aquests programes, quan es consideri necessari per al desenvolupament correcte del seu procés d'inserció professional, en l'aplicació dels criteris de prioritat per a la selecció de participants, s'ha d'assenyalar específicament la condició de víctima de violència de gènere, i se li ha d'atorgar especial prioritat a aquesta condició en compliment de l'article 6 del Reial decret 1917/2008, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el programa d'inserció sociolaboral per a dones víctimes de violència de gènere.

3. Les convocatòries hauran d'establir si les subvencions susceptibles de ser atorgades constitueixen o no ajuts de l'Estat en els termes prevists en els articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

En el cas que els ajuts no es considerin ajuts de l'Estat, s'haurà de motivar a la convocatòria els elements que justifiquen l'absència d'ajut estatal, de conformitat amb la Comunicació 2016/C 262/01 de la Comissió relativa al concepte d'ajut estatal, o instrument que el substitueixi.

En el supòsit que la subvenció constitueixi un ajut de l'Estat, a la convocatòria s'ha d'assenyalar quin és el règim aplicable de la manera següent:

  • Ha d'assenyalar si s'acull a un reglament de minimis, i ha de fer referència al reglament concret, inclosa la referència de publicació al DOUE.
  • Ha d'assenyalar si s'acull al reglament general d'exempció per categories, aprovat per Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior (o la normativa que el substitueixi o que pugui aprovar la Comissió Europea), així com els requisits que es compleixen per entendre que s'hi poden acollir (efecte incentivador, intensitat d'ajut, i o despeses subvencionables, etc.).` En aquest supòsit la convocatòria s'ha de comunicar a l'òrgan europeu competent, d'acord amb la normativa o procediments establerts.
  • Si la subvenció constitueix un ajut de l'Estat, s'ha de notificar a la Comissió Europea, i a la convocatòria s'ha de fer referència expressa al número d'identificació d'ajut estatal atorgat per la Comissió Europea (SA number) i fer constar que s'han complit les condicions imposades per la Comissió Europea en la seva decisió favorable d'autorització.

Així mateix, a les convocatòries s'hauran de fer constar si s'han aplicat règims normatius per situacions excepcionals, que flexibilitzin o exceptuïn el marc normatiu general exposat.

4. En les convocatòries s'ha d'assenyalar la quantia màxima de la disponibilitat pressupostària per atendre les sol·licituds de la convocatòria, amb indicació de la partida o partides pressupostàries a les quals s'ha d'imputar la despesa i, si escau, de les anualitats i dels imports corresponents en el supòsit que es tramitin subvencions pluriennals, tenint en compte les regles particulars següents:

a. La consignació de l'import màxim destinat a les subvencions no significa que s'hagi de distribuir necessàriament en la seva totalitat entre les sol·licituds presentades.

b. L'import consignat inicialment es pot ampliar, mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, sempre que les sol·licituds encara no s'hagin resolt. La modificació mencionada, excepte que s'estableixi el contrari, no implica que el termini per presentar les sol·licituds s'ampliï, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes expressament.

c. Quan la quantia total màxima de les subvencions convocades es distribueixi entre diferents crèdits pressupostaris, s'entén que la distribució té caràcter estimatiu, i l'eventual alteració no exigeix la modificació de la convocatòria, sense perjudici de la tramitació del procediment pressupostari i comptable que pertoqui.

d. El conjunt de les subvencions atorgades en cada convocatòria no pot superar la quantitat total del crèdit que s'hi prevegi. Excepcionalment, la convocatòria pot fixar, a més de la quantia total màxima dins els crèdits disponibles, una quantia addicional l'aplicació de la qual a la concessió de subvencions no requereix una nova convocatòria. La convocatòria ha de fer constar expressament que l'efectivitat de la quantia addicional queda condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en un moment anterior a la resolució de la concessió de la subvenció.

5. En cada convocatòria s'ha d'indicar la forma de notificació individual o mitjançant la publicació de les resolucions, d'acord amb l'article 21.4 del Text refós de la Llei de subvencions i els articles 40 a 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Estaran obligats a relacionar-se per mitjans electrònics les entitats sol·licitants de les subvencions que hi estiguin obligades segons l'article 14.2 de la mateixa norma, així com els treballadors autònoms.

6. Així mateix, es pot establir en cada convocatòria que les comunicacions de les incidències en el transcurs de l'execució dels projectes que no requereixin notificació es puguin realitzar mitjançant l'aplicació informàtica de gestió del SOIB. Pel que fa als interessats no obligats a relacionar-se electrònicament amb l'administració, podran consentir l'ús d'aquestes comunicacions mitjançant aquesta aplicació.

7. Les convocatòries que es tramitin de manera telemàtica, han de complir amb les previsions del Decret 113/2010, de 5 de novembre, d'accés electrònic als serveis públics de l'Administració de la CAIB en concordança amb la Llei 39/2015.

8. En compliment del que preveu l'article 7.a) de la Llei 11/2016, 28 juliol, d'igualtat de dones i homes, la convocatòria ha de preveure la inclusió de la variable de sexe en totes les estadístiques, enquestes i registres autonòmics que es duguin a terme de l'activitat subvencionada.

9. Quan les subvencions es financin per Fons Europeus, les convocatòries han de preveure el compliment de la normativa europea. En concret, el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i el Reglament (UE, EURATOM) 2020/2093 del Consell, de 17 de desembre de 2020, pel qual s'estableix el marc financer pluriennal per al període 2021-2027, o normativa que els substitueixi.

 

TÍTOL II GESTIÓ I AVALUACIÓ DE LES SUBVENCIONS

Article 4 Presentació de sol·licituds

1. Les persones sol·licitants de les subvencions, que estiguin obligades a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, així com els treballadors autònoms, han de presentar les sol·licituds de subvenció i la documentació adjunta, segons els models establerts en cada convocatòria, per mitjans electrònics, a través del tràmit telemàtic creat a l'efecte que estarà disponible a la seu electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el termini establert en la convocatòria.

2. Si algun dels subjectes esmentats a l'apartat anterior presenta la sol·licitud presencialment, l'òrgan instructor l' ha de requerir perquè l'esmeni, en la forma establerta a l'apartat 7 d'aquest mateix article, mitjançant la presentació electrònica.

En cas que el criteri de selecció dels beneficiaris es basi en l'ordre d'entrada de les sol·licituds, la data de presentació de l'esmena és la que estableix l'ordre definitiu per resoldre l'expedient.

3. Les persones interessades, quan siguin persones físiques, no obligades a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, poden presentar les sol·licituds de subvenció i la documentació adjunta segons els models establerts en cada convocatòria per mitjans electrònics, de la forma determinada a l'apartat anterior; o bé de manera presencial en qualsevol de les formes establertes a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre i a l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. Les persones interessades han d'adjuntar a la sol·licitud, que ha de reflectir les dades personals de la persona o entitat interessada, la documentació que estableixi la convocatòria, que en qualsevol cas s'ha d'ajustar a les prescripcions del Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, i de l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, d'entre l'assenyalada a continuació, sense perjudici que es requereixi alguna altra documentació, en els supòsits que es consideri oportú:

a. En cas de persona física, una còpia del document d'identitat (NIF o NIE) del sol·licitant o dels seus representants legals i, si escau, el certificat d'empadronament.

b. En cas de persones jurídiques, agrupacions de persones o entitats sense personalitat jurídica esmentades a l'article 9.3 del Text refós de la Llei de subvencions, el document constitutiu de l'entitat o l'agrupació i, si escau, els estatuts socials degudament inscrits en el registre corresponent, el certificat d'inscripció registral dels documents esmentats, com també l'acreditació de la representació amb què actua la persona signant de la sol·licitud. També hauran de presentar el número d'identificació fiscal (NIF) i la documentació següent, segons els casos:

  • Els consells insulars, els ajuntaments, les mancomunitats i les comarques, un certificat de l'òrgan competent de l'entitat acreditatiu de la representació amb què actua la persona signant de la sol·licitud.
  • Pel que fa al sector públic institucional, una còpia de la publicació en el butlletí oficial corresponent de la creació o del reconeixement de l'entitat, i també l'acreditació de la representació amb què actua la persona signant de la sol·licitud.
  • En cas de persones jurídiques no incloses en els paràgrafs anteriors, agrupacions de persones o entitats sense personalitat jurídica, el document constitutiu de l'entitat o agrupació i, si escau, els estatuts socials degudament inscrits en el registre corresponent, o el certificat d'inscripció en el registre dels documents esmentats, així com l'acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.
  • En el cas de les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat, que assenyala l'article 9.3 del Text refós de la Llei de subvencions, així mateix hauran de fer constar en la sol·licitud els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, com també l'import de la subvenció que hi ha d'aplicar cadascú. En tot cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'agrupació i hauran de complir la resta de requisits que estableix aquest article.

c. Si escau, una memòria explicativa de l'activitat que ha de dur a terme, indicant-hi el pressupost, el detall d'ingressos i les despeses previstes, si s'escau, amb IVA desglossat, els antecedents, la descripció de la inversió, i els objectius i els mitjans humans i materials necessaris per executar-la, la llengua o les llengües en què es preveu desenvolupar l'activitat objecte de la inversió, així com qualsevol altra dada en què es detalli de manera específica l'activitat objecte de subvenció.

d. Les declaracions responsable següents, d'acord amb el model establert en cada convocatòria que estarà a disposició de les persones interessades en el web del SOIB i a la seu electrònica de la CAIB:

 

1r.. De no incórrer en cap causa de prohibició o incompatibilitat per percebre la subvenció d'acord amb la normativa aplicable.

2n. De complir les obligacions que s'estableixen a l'article 14 d'aquesta Ordre, com també les que s'estableixin en la convocatòria corresponent.

3r. De no haver estat sancionada o condemnada en els darrers tres anys per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma.

4t. Les que hagin estat sancionades per resolució administrativa ferma per alguna de les infraccions qualificades com a molt greus, en els termes terminis que preveu el títol IV de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tractament i no discriminació.

5è. De no haver sol·licitat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger o, en cas contrari, una relació de les entitats a les quals ha sol·licitat una subvenció per a la mateixa finalitat o de les quals n'ha obtingut alguna, amb indicació de la quantia sol·licitada o concedida.

6è. En el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000,00 euros, els certificats de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària que indiquin que està al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i tributàries davant l'Administració de l'Estat, es poden substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant que indiqui que està al corrent en les obligacions corresponents.

7è. En el cas que la persona o entitat interessada no sigui perceptora de la Comunitat Autònoma, una declaració responsable de la veracitat de les dades bancàries aportades, tal com disposa el Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, d'acord amb el model que estableixi l'administració.

8è. En el supòsit que les subvencions que estableixin les convocatòries siguin ajuts de minimis, han de presentar una declaració de tots els ajuts de minimis rebuts en el període establert, conforme s'estableix en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, o normativa que el substitueix.

9è. Que l'entitat compleix els requisits que estableix l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a l'àmbit d'aplicació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

e) Un certificat de l'entitat, d'acord amb el model establert en cada convocatòria acreditatiu de complir les obligacions d'acord amb l'article 42 de la Llei 7/2018, de 3 de juliol, de promoció de la seguretat i salut en el treball a les Illes Balears, i l'article 46 i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions o sancions en l'ordre social, amb els termes següents:

  • Que disposa d'un sistema de gestió preventiu en alguna de les modalitats previstes i d'un pla de prevenció de riscs laborals en els termes que disposa la Llei 31/1995.
  • Que l'entitat no està sancionada amb la sanció accessòria de pèrdua o d'exclusió per accedir a ajuts, bonificacions i beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació o formació professional per a l'ocupació prevista en els articles 46.1.b) i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000.
  • Que l'entitat no ha estat sancionada en virtut de resolució administrativa o sentència judicial ferma en els tres darrers anys per faltes molt greus en matèria de prevenció de riscs laborals, de conformitat amb l'article 13 del Reial decret legislatiu 5/2000.

f) Les declaracions responsables que estableixi cada convocatòria.

g) La resta de documentació que es determini amb caràcter específic en cada convocatòria pública.

5. Les persones o les entitats sol·licitants les dades de les quals estiguin inscrites en el Registre de sol·licitants de subvencions prevists en l'article 35 del Text refós de la Llei de subvencions, i en els termes fixats pel reglament dictat en desplegament d'aquest article, queden exempts de l'obligació de presentar la documentació lliurada al Registre.

6. Quan l'Administració pugui comprovar electrònicament la informació facilitada per la persona interessada per tècniques telemàtiques, la comprovació s'ha de fer d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, i el capítol IV del Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, i no s'ha d'exigir a la persona interessada l'aportació de documents.

7. Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals que exigeix la convocatòria corresponent o no incorpora els documents exigits, en aplicació de l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s'ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini improrrogable de 10 dies hàbils, esmeni l'errada o presenti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa així, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que estableix l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En el cas que el criteri de selecció dels beneficiaris es basi en l'ordre d'entrada de les sol·licituds, no computarà l'entrada de la sol·licitud fins al moment que consti tota la documentació completa, als efectes d'establir l'ordre definitiu per resoldre l'expedient.

8. Quan la tramitació sigui telemàtica, la presentació de la sol·licitud i la documentació complementària s'ha de fer, en els termes fixats en el Decret 113/2010, de 5 de novembre, d'accés electrònic als serveis públics de l'Administració de la CAIB, en concordança amb la Llei 39/2015.

9. La presentació de la sol·licitud suposa que la persona o l'entitat interessada accepta les prescripcions que estableixen el Text refós de la Llei de subvencions, aquesta Ordre i la convocatòria corresponent.

10. Si ho estableix la convocatòria, es pot dictar un únic requeriment per a totes les sol·licituds presentades, amb indicació de la deficiència detectada en cada cas, el qual s'ha de publicar en el BOIB i, si escau, a la pàgina web del SOIB. En aquests casos, la resolució que determini tenir-los per desistits de les sol·licituds que no s'hagin esmenat, la qual també s'ha de publicar en els mateixos termes esmentats, substitueix la prevista en l'article 68.1 de la Llei 39/2015.

11. L'òrgan instructor del procediment pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.

Article 5 Acreditació del compliment de les obligacions tributàries i la Seguretat Social

1. L'òrgan instructor comprovarà d'ofici que la persona o l'entitat està al corrent en el compliment de les obligacions amb la hisenda de la Comunitat Autònoma, en els termes establerts en l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta circumstància ha de quedar acreditada en l'expedient.

2. De conformitat amb els articles 53.1.d), 28.2 i 28.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el Servei d'Ocupació de les Illes Balears pot obtenir els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les seves obligacions amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i la Seguretat social mitjançant autorització expressa per la consulta o no oposició expressa respectivament.

En cas que el sol·licitant de la subvenció no autoritzi aquesta consulta a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària o s'oposi a la consulta a la Seguretat social, haurà d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent d'aquestes obligacions, juntament amb la sol·licitud d'ajuts.

Article 6 Principis i criteris generals de concessió de les subvencions

1. Les subvencions que regula aquesta Ordre s'han de concedir amb subjecció als principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o l'entitat que la concedeix i eficiència en l'assignació dels recursos públics, amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb indicació de les partides a què s'han d'imputar les despeses corresponents i han d'estar supeditades a l'existència de crèdit adequat i suficient.

2. D'acord amb això, i sense perjudici dels criteris específics corresponents a cada línia de subvencions que s'estableixi en la convocatòria, l'avaluació de les sol·licituds ha de tenir en compte, quan sigui rellevant per l'objecte de la subvenció i sempre que sigui possible, els criteris genèrics següents:

a. L'adequació del projecte o l'activitat que s'ha de desenvolupar a les finalitats, els objectius i les prioritats marcats en la convocatòria; així com, a les necessitats del territori.

b. Qualitat i coherència interna en el desenvolupament de la proposta tècnica.

c. La capacitat tècnica o l'experiència per dur a terme el projecte o activitat.

d. La incorporació de la transversalitat de gènere. Així mateix, es poden valorar actuacions d'efectiva consecució de la igualtat per part de les entitats sol·licitants previstes en l'article 35 de la Llei orgànica 3/2007 de mesures per a la igualtat efectiva entre dones i homes.

3. La ponderació atorgada a cada criteri s'ha d'establir en la convocatòria d'acord amb l'adequació de l'activitat projectada amb la consecució de la finalitat de la subvenció. Així mateix, es podrà establir una puntuació mínima per a l'aprovació dels projectes i criteris de desempat.

4. Els criteris s'han de redactar amb una terminologia clara, concisa i simple, amb l'objecte d'evitar, en la mesura que es pugui, que la persona interessada s'equivoqui, faci errades o interpretacions indegudes que n'ocasionin l'exclusió en el procés de concessió de la subvenció.

5. Les convocatòries podran preveure minoracions a la puntuació atorgada. Aquestes poden establir-se tenint en compte incompliments de compromisos o obligacions en l'execució de les subvencions percebudes en anys anteriors (expedients de reintegraments, revocacions per renúncia o inexecució...), i així com d'altres criteris que es considerin convenients, d'acord amb el que estableixi la convocatòria. També es podran preveure minoracions en el cas que les persones o entitats beneficiàries hagin estat sancionades en matèria de subvencions i en matèria social, o d'altres sancions que es consideri convenient minorar a la convocatòria. Les minoracions a les puntuacions també es podran aplicar a persones o entitats vinculades, en el cas que la convocatòria en qüestió permeti la subcontractació.

Article 7 Selecció de les persones o entitats beneficiàries

1. Com a regla general, el sistema de selecció ha de ser el concurs, el qual constitueix la via ordinària de selecció de les persones o entitats beneficiàries. Als efectes prevists en aquesta Ordre, s'entén per concurs el que disposa l'article 17.1 del Text refós de la Llei de subvencions. De conformitat amb aquest procediment i una vegada valorats i comparats els projectes, els programes o les activitats sol·licitats, d'acord amb els criteris de valoració fixats en la convocatòria corresponent, s'han d'atribuir els imports dels ajuts sol·licitats, d'acord amb l'ordre de prelació establert segons la puntuació obtinguda, fins que s'exhaureixin els crèdits destinats a la convocatòria. En aplicació del que disposa l'apartat següent d'aquest article, la resta de sol·licituds han de quedar excloses per falta de disponibilitat pressupostària.

2. No obstant això, la selecció dels beneficiaris es pot dur a terme per procediments que no són de concurs quan no siguin necessàries la comparació i la prelació, en un únic procediment, de totes les sol·licituds entre si. En aquests casos, les sol·licituds de subvenció es poden resoldre individualment, encara que no hagi acabat el termini de presentació, d'acord amb el que disposen els apartats 2 i 3 de l'article 17 del Text refós de la Llei de subvencions.

3. Quan així es prevegi a la convocatòria, la resolució de concessió, a més de contenir els sol·licitants a qui es concedeix la subvenció i la desestimació expressa de les restants sol·licituds, podrà incloure una relació ordenada de totes les sol·licituds que, complint amb les condicions administratives i tècniques establertes a les bases reguladores per adquirir la condició de beneficiari, no hagin estat estimades per depassar-se la quantia màxima del crèdit fixat a la convocatòria, amb indicació de la puntuació atorgada a cadascuna en funció dels criteris de valoració previstos a la mateixa, de la forma i amb les condicions que preveu l'article 11.7 d'aquesta Ordre.

4. Quan les característiques de la subvenció ho permetin, la convocatòria pot preveure l'execució de diversos procediments de selecció successius al llarg d'un mateix exercici pressupostari o dins diferents exercicis pressupostaris; se n'han d'indicar els aspectes següents:

a. El nombre de procediments i resolucions successives que s'han de dictar.

b. L'import màxim que s'ha d'atorgar en cada període, tenint en compte la durada i el volum de sol·licituds previstes. No obstant això, en els casos en què una vegada finalitzat qualsevol dels períodes no s'hagi exhaurit l'import màxim previst inicialment per a cadascun, la quantitat no aplicada es podrà traslladar al període següent, mitjançant resolució de l'òrgan competent per concedir les subvencions, que es publicarà a la seu electrònica.

c. El termini en què, per a cadascun dels períodes, es poden presentar les sol·licituds.

d. El termini màxim de resolució de cadascun dels procediments.

En les convocatòries que prevegin aquests procediments de selecció successius, cada resolució s'ha de pronunciar sobre les sol·licituds presentades en el corresponent període de temps i acordar l'atorgament de subvencions d'acord amb els criteris que regeixen la convocatòria, sense superar la quantia que per a cada període s'hagi establert en la convocatòria.

Article 8 Òrgans competents i tramitació de l'expedient de convocatòria

1. El director o directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears és l'òrgan competent per instruir i tramitar el procediment, en els termes establerts en l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions i en l'article 10 d'aquesta Ordre.

2. El president o presidenta del Servei d'Ocupació de les Illes Balears és l'òrgan competent per iniciar el procediment d'aprovació de la convocatòria de la subvenció mitjançant resolució, així com per dictar la resolució de concessió o denegació de la subvenció, o si escau, d'inadmissió a tràmit de la sol·licitud, com també, si escau, de les resolucions de modificació de la resolució de concessió i de reintegrament dels articles 12 i 29 d'aquesta Ordre. Així mateix, és competent per comprovar la justificació de la subvenció i l'aplicació efectiva de la subvenció concedida de conformitat amb el que disposa l'article 42 del Text refós esmentat i aquesta Ordre.

3. Les notificacions que es derivin de cada procediment s'han de fer per mitjans electrònics mitjançant la plataforma de notificació que estigui establerta, de conformitat amb l'article 43 de la Llei 39/2015, en tot cas, quan l'interessat resulti obligat a rebre les notificacions per aquesta via, amb les excepcions indicades a l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, així com a les persones interessades no obligades que hagin triat el mitjà de notificació per mitjans electrònics.

4. El servei gestor de la línia de subvenció corresponent ha d'impulsar la tramitació de l'expedient de convocatòria, i ha d'emetre, si escau, o sol·licitar a l'òrgan corresponent, l'informe que regula l'apartat 2.6.1.b) de l'Annex de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juny de 2022 (BOIB núm. 80, de 21 de juny) pel qual s'aplica la previsió de l'article 117.2 de la Llei de finances respecte a l'exercici de la funció interventora en règim de fiscalització prèvia limitada, o el precepte que el substitueixi. En cas de sol·licitar-lo, a la petició de l'informe, s'hi ha d'acompanyar la resolució d'inici del procediment d'aprovació de la convocatòria de subvencions dictada pel president del SOIB; una memòria justificativa suficientment motivada dels aspectes que suposin l'exercici d'una potestat discrecional, que haurà de signar el director o la directora del SOIB, amb la indicació de la línia del pla estratègic de subvencions vigent. Així mateix, també s'hi ha d'acompanyar l'esborrany de la convocatòria de subvencions, així com els altres documents corresponents, segons el tipus d'expedient.

Article 9 Comissió Avaluadora

1. La Comissió Avaluadora és l'òrgan col·legiat al qual correspon examinar i comparar les sol·licituds presentades d'acord amb els criteris de valoració fixats a la convocatòria, i emetre un informe en la qual es concreti el resultat de l'avaluació i una prelació de les sol·licituds. Aquest informe ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució que ha de formular l'òrgan instructor competent.

2. Únicament és obligatòria la constitució d'una comissió avaluadora en els supòsits prevists en l'article 19.2 del Text refós de la Llei de subvencions.

3. En els supòsits en què no s'hagi de constituir, podrà existir si així ho preveu la resolució de convocatòria respectiva.

4. En els casos en què la Comissió Avaluadora no es constitueixi, s'ha de determinar en la convocatòria l'òrgan que ha d'examinar les sol·licituds i emetre l'informe que serveixi de base per a la proposta de resolució.

5. La Comissió Avaluadora està composta per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres, designats en la convocatòria d'acord amb criteris de competència professional i experiència. Aquesta Comissió Avaluadora haurà de presentar una composició paritària, sempre que aquest fet sigui tècnicament viable.

6. Quant a la valoració dels projectes d'acord amb els criteris que estableixi la convocatòria, en cap cas no es valoraran els projectes que no s'adaptin a l'objecte de la convocatòria o que hagin presentat entitats que no compleixin els requisits per resultar beneficiàries de les subvencions.

7. Els membres de la Comissió Avaluadora han de garantir la integritat, la seguretat i la confidencialitat en el tractament de les dades personals de les persones físiques sol·licitants de les subvencions, d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i la lliure circulació d'aquestes dades, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Article 10 Instrucció

1. L'òrgan competent per instruir els procediments que es tramitin a l'empara d'aquesta disposició és el director o la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, que ha de determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució, i, en concret, les que determini l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions.

2. A l'efecte de determinar les persones o les entitats participants admeses en la convocatòria de subvenció corresponent, l'òrgan instructor, si pertoca, ha de requerir les persones i entitats sol·licitants l'esmena de les sol·licituds en els termes que preveu l'article 4.7 d'aquesta Ordre.

3. Així mateix, en els supòsits en què, posteriorment, el procediment de concessió es paralitzi per qualsevol causa imputable a la persona o a l'entitat sol·licitant de la subvenció, l'òrgan instructor ha d'advertir que, transcorregut el termini que s'indica en cada convocatòria, se'n produirà la caducitat. Si finalitza aquest termini i la persona o l'entitat sol·licitant no ha dut a terme les activitats necessàries per reprendre la tramitació, l'òrgan instructor ha de proposar, a l'òrgan competent per resoldre l'arxivament de les actuacions i, una vegada dictada la resolució corresponent, ha de notificar-ho a la persona interessada.

4. L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe de la Comissió Avaluadora o de l'òrgan que determini la convocatòria en els termes assenyalats en l'article 9.4, ha de formular la proposta de resolució provisional, motivada degudament, que s'ha de notificar als interessats en la forma que es determini en la convocatòria, i s'ha de concedir un termini d'entre 10 i 15 dies per presentar al·legacions.

5. Es pot prescindir del tràmit d'audiència si no hi ha altres fets ni es tenen en compte altres al·legacions que les formulades pels interessats. En aquest cas, la proposta de resolució provisional formulada tindrà el caràcter de definitiva.

6. En qualsevol cas, l'òrgan instructor pot proposar, en la proposta provisional, la millora de la sol·licitud i, en particular, la modificació del pressupost presentat per la persona o l'entitat sol·licitant o les condicions i la forma d'execució de l'activitat que ha proposat, sempre que això no perjudiqui terceres persones. En aquests casos, s'ha de demanar la conformitat de la persona o l'entitat sol·licitant, la qual s'entén atorgada si la proposta formulada per l'òrgan instructor explicita clarament les modificacions corresponents i la persona o entitat sol·licitant no hi manifesta oposició, per escrit, dins el tràmit d'audiència. En qualsevol altre cas, la sol·licitud s'ha de mantenir en els termes expressats per la persona o l'entitat sol·licitant en l'escrit inicial, sense perjudici de les correccions que, si escau, es desprenguin de l'escrit d'oposició que presenti. Cada convocatòria podrà establir també les condicions, límits i percentatges aplicables a aquestes modificacions.

7. Sense perjudici del que preveu l'apartat anterior, quan la subvenció tengui per objecte el finançament d'actuacions que hagi de fer el sol·licitant i l'import de la subvenció que resulti de l'informe previ que serveix de base per redactar la proposta de resolució sigui inferior a l'import sol·licitat, l'instructor pot instar al sol·licitant la modificació la sol·licitud mitjançant la reformulació, en el termini corresponent al tràmit d'audiència, a fi d'ajustar-la a l'import de la subvenció susceptible d'atorgament d'acord amb el que exposa l'article 16.3 del Text refós de la Llei de subvencions. Cada convocatòria podrà establir també les condicions, límits i percentatges aplicables a aquestes modificacions. En qualsevol cas ha de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció. La convocatòria podrà establir que si transcorre el termini sense que la persona beneficiària accepti la reformulació proposada, s'ha d'entendre tàcitament acceptada per l'import susceptible d'atorgament.

8. Quan per l'objecte de la subvenció no siguin possibles les modificacions en els termes exposats en els apartats 6 i 7 anteriors, s'ha de preveure en la convocatòria corresponent.

9. Tenint en compte l'informe, les al·legacions del sol·licitant en el tràmit d'audiència i la reformulació de la sol·licitud, si escau, l'òrgan instructor ha de formular la proposta de resolució definitiva, degudament motivada, la qual s'ha de pronunciar sobre tots els aspectes que estableix l'article següent, relatiu a la resolució i, si escau, sobre les modificacions assenyalades en els apartats anteriors.

10. La proposta de resolució definitiva, quan sigui procedent, es podrà notificar a les persones interessades mitjançant un dels sistemes següents: notificació individual, o bé mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, mitjançant la Carpeta Ciutadana (DEHU) o a la pàgina web del SOIB, d'acord amb el sistema que estableixi la convocatòria.

11. En els casos i els termes que estableixi la convocatòria, les persones interessades proposades com a beneficiàries de les subvencions han de comunicar a l'òrgan instructor l'acceptació o la renúncia de la subvenció proposada en el termini d'entre 10 i 15 dies. Si la convocatòria no estableix el contrari, es considera que la persona beneficiària accepta la proposta de resolució si no manifesta la renúncia dins el termini atorgat.

12. Les propostes de resolució provisional i definitives no creen, davant l'Administració, cap dret a favor de la persona beneficiària que es proposi, mentre no es dicti la resolució de concessió i es notifiqui o publiqui.

Article 11 Resolució i notificació

1. La resolució ha de ser motivada i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia individual de la subvenció concedida.

2. El termini màxim per dictar i notificar la resolució de concessió és el que assenyala la convocatòria corresponent. Si acaba el termini sense que s'hagi notificat la resolució la persona interessada ha d'entendre que se n'ha desestimat la sol·licitud.

3. Quan les característiques del procediment de concessió de la subvenció ho aconsellin, la convocatòria pot establir que el termini màxim per resoldre el procediment de concessió i per notificar la resolució es computi a partir d'una data posterior a la data de publicació de la convocatòria.

4. Les modificacions dels terminis establerts s'han de regir pel que disposen els articles 32 i 33 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5. La resolució s'ha de notificar individualment o mitjançant publicació en el BOIB, d'acord amb el que disposi la convocatòria.

 

6. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per determinar la valoració tècnica i la subvenció que s'ha de concedir i, en qualsevol cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, dona lloc a la modificació de la resolució de concessió o, si escau, de l'acord convencional, la qual cosa implica la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció i, si escau, el reintegrament de les quanties percebudes indegudament, excepte si es donen les condicions establertes en l'article 12 d'aquesta Ordre.

7. La convocatòria pot determinar que la resolució de concessió, a més de contenir les persones o les entitats sol·licitants als quals es concedeix la subvenció i la desestimació expressa de les altres sol·licituds, pot incloure una relació ordenada de totes les sol·licituds que, tot i complir les condicions administratives i tècniques establertes en la convocatòria per adquirir la condició de beneficiari no hagin estat estimades perquè excedeixin la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació de la puntuació obtinguda a cadascuna en funció dels criteris de valoració previstos.

En aquest cas, si algun dels beneficiaris renuncia a la subvenció o n'incompleix les obligacions, amb la consegüent pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció, l'òrgan concedent ha d'acordar, sense necessitat de dictar una nova convocatòria, la concessió de la subvenció al sol·licitant o sol·licitants següents en ordre de puntuació, sempre que amb la renúncia o l'incompliment per part d'algun dels beneficiaris, s'hagi alliberat crèdit suficient per atendre com a mínim una de les sol·licituds denegades, sempre que sigui possible l'execució en el moment d'atorgar-se.

L'òrgan concedent de la subvenció ha de comunicar aquesta opció als interessats a fi que accedeixin a la proposta de subvenció i, si escau, l'acceptin, en el termini improrrogable de deu dies. Una vegada acceptada la proposta per part de la o les persones sol·licitants, el president o presidenta del SOIB ha de dictar l'acte de concessió i notificar-lo en els termes establerts en el Text refós de la Llei de subvencions.

8. En qualsevol cas, la resolució de concessió es pot substituir per l'acabament convencional en els termes que preveu l'article 23 del Text refós de la Llei de subvencions, i també es pot complementar mitjançant els convenis instrumentals a què es referix l'article 21.2 del mateix Text.

Article 12 Modificació de la resolució de concessió

1. La persona o l'entitat beneficiària pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i prèviament a l'acabament del termini màxim d'execució i/o justificació de l'activitat, la modificació del contingut de la resolució, sempre que no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció, no perjudiqui tercers, i l'autoritzi l'òrgan concedent de la subvenció mitjançant una resolució expressa de modificació.

2. Quan així ho disposi la convocatòria, i a l'efecte de l'autorització a què fa referència l'apartat anterior, en relació amb l'article 24.3 del Text refós de la Llei de subvencions, sempre que es respectin les condicions fixades en l'article esmentat, no es consideren modificacions que hagin de ser objecte d'autorització les variacions entre les quanties dels diferents conceptes del pressupost del projecte que, sense alterar la quantia total de l'ajut i del valor del programa, no superin el 10 % respecte del pressupost aprovat, per la qual cosa, en aquest cas, no s'ha de sol·licitar l'autorització, sense perjudici de comunicar-ho en el termini previst a la lletra i de l'article 15.1.

3. En el cas que la modificació suposi una ampliació del termini d'execució de l'activitat o de la seva justificació s'ha d'aplicar el que disposa l'article 15.3 d'aquesta Ordre.

Article 13 Entitats col·laboradores

1. El lliurament dels fons públics als beneficiaris o la realització d'altres funcions de gestió de les subvencions que s'atorguin a l'empara d'aquesta disposició, es pot dur a terme mitjançant entitats col·laboradores, d'acord amb l'article 26 del Text refós de la Llei de subvencions.

2. El règim de col·laboració d'aquestes entitats s'ha de subjectar a les normes que estableixen els articles 26 a 28 del Text refós de la Llei de subvencions i als termes que, si escau, s'estableixen en la convocatòria i en el conveni corresponent.

3. Poden ser designades entitats col·laboradores les entitats esmentades a l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions. Pel que fa a les persones jurídiques esmentades a l'apartat f) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions han de complir les condicions de solvència i eficàcia que estableixi la convocatòria corresponent.

Article 14 Obligacions dels beneficiaris

Són obligacions de la persona beneficiària les següents:

a) Comunicar a l'òrgan competent l'acceptació de la proposta definitiva de resolució quan la convocatòria hagi establert l'obligació d'acceptar expressament aquesta proposta, en els termes que estableixi cada convocatòria.

b) Dur a terme l'activitat o la inversió o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.

c) Justificar la realització de l'activitat, com també el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció.

d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control financer que duguin a terme els òrgans competents, i aportar tota la informació que li requereixin en l'exercici d'aquestes actuacions.

e) Disposar de pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els danys que en l'execució del projecte es puguin causar a terceres persones, i així el SOIB quedar-ne exonerat de qualsevol responsabilitat.

f) Sotmetre's a les actuacions de comprovació tècniques i econòmiques que ha d'efectuar el SOIB i la Inspecció de Treball i Seguretat Social; les de control financer que corresponguin a la Intervenció General de l'Administració autonòmica de les Illes Balears, en relació amb les subvencions concedides, i les previstes en la legislació de la Sindicatura de Comptes i dels òrgans competents del Fons Social Europeu, o d'altres òrgans de control.

g) Comunicar a l'òrgan que la concedeix o, si escau, a l'entitat col·laboradora, la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions o ingressos per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

h) Acreditar, en la forma que s'estableixi a cada convocatòria i abans de dictar la proposta de resolució de concessió, que s'està al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la Hisenda autonòmica.

i) Deixar constància de la percepció i l'aplicació de la subvenció en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, hagi de dur la persona beneficiària d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que li sigui aplicable.

j) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

k) Adoptar, en els termes que estableixin les convocatòries corresponents, les mesures de difusió relatives al caràcter públic del finançament de l'activitat objecte de subvenció.

l) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits prevists en l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions.

m) Comunicar a l'òrgan concedent qualsevol variació de la seva situació diferent de les establertes a l'article 12.1 d'aquesta ordre, que pugui tenir incidència en la conservació i la quantia dels ajuts i que no requereixi l'autorització prevista a l'article esmentat.

n) Presentar tota la informació requerida per l'òrgan de control financer.

o) Respectar les directrius i els protocols que pugui establir el SOIB relatius al desenvolupament de les activitats, sense perjudici que les entitats beneficiàries usin metodologies pròpies supervisades i aprovades pel SOIB.

p) Disposar dels mitjans tècnics i informàtics adients per connectar-se als dispositius informàtics per a la gestió del programa que eventualment determini el SOIB.

q) Les entitats beneficiàries han de complir les disposicions legislatives sobre protecció de dades de caràcter personal, concretament la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, i el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016.

r) En el supòsit que les subvencions que estableixin les convocatòries siguin ajuts de minimis s'haurà d'incloure al text de la convocatòria l'exigència que el beneficiari acrediti no haver rebut amb càrrec als ajuts subjectes al règim de minimis un import superior a 200.000 euros rebuts en els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs, conforme s'estableix en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, o normativa que el substitueixi.

s) En el cas que hi hagi finançament o cofinançament del Fons Social Europeu i a la convocatòria de subvencions s'hagi establert un sistema de justificació basat en costs reals, d'acord amb article 74.1 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021 pel qual s'estableixen les disposicions comunes a distints tipus de fons (o normativa que el substitueixi), les entitats beneficiàries hauran d'usar un sistema de comptabilitat separada o una codificació comptable adequada en relació amb totes les transaccions relacionades amb aquestes operacions que permeti identificar-les clarament, i el seguiment d'una pista d'auditoria, sense perjudici de les normes de comptabilitat nacional.

t) Adoptar les mesures de difusió pública i publicitat, de manera que, tota la publicitat, la documentació escrita, els anuncis o la senyalització exterior, com també qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic o telemàtic que es derivi d'aquesta activitat ha d'estar com a mínim en català i s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i dones. També s'hi ha de fer constar la participació del SOIB, i el cofinançament d'altres entitats, si escau, mitjançant elements identificatius d'aquests organismes d'acord amb el que estableixi la convocatòria respecte d'aquests logotips o bé a les instruccions disponibles al web del SOIB.

Tota la publicitat o la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar al SOIB amb l'antelació que estableixi la convocatòria, abans de fer-la pública, i se n'ha d'assenyalar el text i també el disseny de la publicitat que se'n vol fer, juntament amb el nom dels mitjans en què es farà la difusió, els dies i les hores, si escau. En cas que hi detecti irregularitats, el SOIB ho ha de comunicar al beneficiari perquè les esmeni. A mesura que es facin aquestes actuacions de publicitat i difusió el beneficiari ha de trametre al servei de seguiment tècnic del SOIB las evidències que han tingut lloc.

u) Les que cada convocatòria estableixi amb caràcter específic.

 

 

​​​​​​​Article 15 Regles generals sobre els terminis i les pròrrogues

1. Els interessats s'han de subjectar als terminis i pròrrogues que estableixen les convocatòries, amb els límits següents:

a. Entre quinze dies naturals i cinc mesos per presentar les sol·licituds de subvenció.

Quan les característiques de la subvenció ho facin recomanable, les convocatòries corresponents podran preveure un termini superior al que s'estableixi en el paràgraf anterior, tenint en compte el termini màxim per dictar i notificar la resolució de concessió.

b. Deu dies per esmenar la sol·licitud o la documentació presentada d'acord amb l'establert a l'article 4 d'aquesta Ordre.

c. Entre deu i quinze dies per al tràmit d'audiència, si pertoca, previ a la proposta de resolució provisional, de conformitat amb l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

d. Entre deu i quinze dies per acceptar o renunciar a la proposta de resolució definitiva, comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació. Si transcorre el termini i l'entitat no ha expressat la seva voluntat s'entendrà que accepta la subvenció en els termes assenyalats a la proposta.

e. Fins a sis mesos per dictar la resolució expressa de concessió o denegació, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el BOIB, o des d'una data posterior quan concorrin les circumstàncies assenyalades en l'article 11.3 d'aquesta Ordre.

f. Fins a 15 dies per comunicar l'inici de l'activitat objecte de subvenció, en el cas que la convocatòria estableixi aquesta obligació.

g. El termini màxim de justificació de la subvenció s'establirà en la convocatòria respectiva, i pot consistir en una data certa o en una data determinable comptadora des del termini de finalització de l'activitat. En el cas que no s'hagi presentat, s'ha de requerir perquè ho presenti en el termini de 15 dies addicionals improrrogables.

h. Deu dies per esmenar els defectes en la justificació de la subvenció que, si escau, apreciï l'òrgan competent per comprovar la justificació i l'aplicació de la subvenció, amb la comunicació prèvia per escrit dirigida a la persona beneficiària, excepte que la convocatòria estableixi un termini superior.

i. Un màxim de trenta dies hàbils per comunicar les variacions a què es refereix l'apartat m) de l'article 14 d'aquesta Ordre.

j. Tres dies hàbils per comunicar la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquest termini es computarà des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

k. Un termini màxim de deu dies hàbils per sol·licitar l'autorització a què es refereix l'article 12.1 d'aquesta Ordre.

En la resta de supòsits no establerts en les lletres anteriors s'han d'observar els terminis que estableix la convocatòria.

2. El fet que hagi transcorregut el termini màxim a què es referix la lletra e) de l'apartat anterior i no s'hagi notificat la resolució expressa faculta la persona o l'entitat interessada perquè entengui desestimada la sol·licitud.

Quan el nombre de sol·licituds formulades o qualsevol altra causa justificada impedeixi raonablement el compliment del termini assenyalat a l'apartat anterior, l'òrgan competent per resoldre pot acordar-ne l'ampliació del termini previst a l'article 15. e) d'aquesta Ordre, d'acord amb l'article 23 de la Llei 39/2015.

3. Així mateix, d'ofici o a instància de part, es pot ampliar el termini màxim d'acabament de l'activitat o de presentació de la justificació o (sempre que aquest no hagi estat determinant per a la concessió de la subvenció) per mitjà d'una resolució motivada de l'òrgan competent per resoldre, d'acord amb el que estableix l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, quan sigui necessari per causes imprevisibles i per força major degudament motivades.

Article 16 Determinació de l'import de la subvenció

1. El pressupost total del projecte ha d'estar compost pel conjunt de partides subvencionables i, si escau, pels recursos propis de la persona o l'entitat, o per altres recursos que financin el projecte.

L'òrgan instructor, d'acord amb el que disposi la convocatòria, pot aplicar factors de correcció consistents a reduir o excloure determinades despeses directes o indirectes relatives al cost total del projecte, amb una motivació prèvia que ha de constar en l'acta de la Comissió Avaluadora, en la proposta de resolució provisional i en la resolució. En aquest cas el projecte aprovat és el que determina la resolució de concessió.

2. En cada convocatòria s'han d'establir les regles per determinar l'import de la subvenció, les quals poden consistir:

a. En un import cert establert en la convocatòria, o bé en l'import sol·licitat, en funció del pressupost presentat per l'entitat, d'acord amb els criteris que estableixi la convocatòria.

b. En una quantia en proporció a la puntuació que la Comissió Avaluadora o l'instructor hagi atribuït al projecte, al programa o a l'activitat sol·licitada.

c. En una quantia d'acord amb la puntuació assignada al projecte, programa o activitat presentats i les escales d'imports que per a cada tram de punts determini la convocatòria.

d. Per aplicació de qualsevol sistema de mòduls o altres opcions de costs simplificats, d'acord amb la normativa que sigui d'aplicació.

e. La combinació d'algun dels mètodes descrits als apartats anteriors.

3. Respecte de la determinació de l'import que disposa aquest article, la convocatòria pot establir imports màxims en les subvencions.

4. Quan, per aplicació de les regles de repartiment i determinació previstes en les lletres b) i c) de l'apartat 2 d'aquest article, la suma dels imports dels ajuts que corresponguin als sol·licitants que compleixen els requisits per ser beneficiaris sigui superior a la quantia global màxima fixada en la convocatòria, l'import que els correspongui a cadascun s'ha d'ajustar de la forma que determini cada convocatòria i, en cas de no fer-ne referència, s'ha de reduir proporcionalment.

5. Quan les característiques de la subvenció i la convocatòria ho prevegin, l'òrgan competent pot aplicar regles de prorrateig de l'import global màxim destinat a la convocatòria entre els sol·licitants que acompleixin els requisits per ser beneficiaris. En tot cas, com a conseqüència de l'aplicació d'aquesta regla de prorrateig, no es pot atribuir a la persona o l'entitat sol·licitant una subvenció per un import superior al qual s'ha sol·licitat.

6. Les convocatòries poden preveure activitats de durada superior a l'exercici pressupostari.

7. L'import de les subvencions regulades en aquesta Ordre no pot ser, en cap cas, d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajuts, superi el cost de l'activitat subvencionada.

8. En qualsevol cas, l'import dels ajuts no pot superar la quantitat sol·licitada.

Article 17 Pagament de les subvencions

1. Amb caràcter general el pagament s'ha de fer efectiu quan s'hagi justificat que s'ha complit la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció, a partir del que resulti de la liquidació a què es refereix l'article 42 bis del Text refós de la Llei de subvencions, i sense perjudici del que disposa l'apartat 2 d'aquest article.

2. Sens perjudici del que estableix l'article 39 del Text refós de la Llei de subvencions, la justificació, la liquidació i el pagament consegüent poden fer-se en un sol moment en acabar l'activitat o de manera fraccionada, mitjançant justificacions i liquidacions parcials, amb les condicions i els requisits que s'estableixen específicament en cada convocatòria. Aquestes liquidacions parcials es regeixen per les mateixes normes que conté l'article 42 bis d'aquesta llei per a la liquidació de la subvenció, llevat del termini màxim per dictar-les i notificar-les que serà de sis mesos, d'acord amb el que estableix l'article 36.2 del Text refós de la Llei de subvencions.

3. Es poden fer bestretes de pagament sobre la subvenció concedida, en els termes que estableix l'article 37 del Text refós de la Llei de subvencions, amb els límits i els requisits fixats en la convocatòria de la subvenció o, en el cas de procediments de concessió iniciats a instància de part, en la resolució i/o en el conveni corresponent, i exigir, quan pertoqui, les garanties adients, d'acord amb la legislació vigent.

4. Quan es tracti de subvencions destinades a finançar projectes que incloguin formació en alternança amb l'ocupació, incloent la formació vinculada als contractes de formació amb alternança no finançada amb bonificacions, així com els programes públics mixtes d'ocupació-formació, els pagaments anticipats podran ser de fins al 100 % de la subvenció, d'acord amb la disposició addicional 9 del Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual es regulen els programes comuns d'activació per a l'ocupació del sistema nacional d'ocupació.

 

TÍTOL III LA JUSTIFICACIÓ DE LES SUBVENCIONS

Article 18 Justificació de la subvenció

1. Les persones o les entitats beneficiàries tenen l'obligació de justificar, davant l'òrgan que concedeix, l'aplicació dels fons percebuts i el compliment de la resta de condicions imposades a la finalitat que hagi servit de fonament a la concessió de la subvenció.

2. La justificació econòmica de la subvenció es pot fer a costs reals, mitjançant el sistema de costs simplificats, o qualsevol combinació de les anteriors.

3. La convocatòria ha de determinar la forma de justificació, d'entre les modalitats següents:

a. Compte justificatiu que pot revestir les formes següents:

i. Compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament.

ii. Compte justificatiu simplificat.

iii. Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria.

 

b. Presentació d'estats comptables.

c. Justificació per mòduls o qualsevol altre tipus de costs simplificats.

4. Per als ajuts que es concedeixin en consideració a la concurrència d'una determinada situació en la persona o l'entitat beneficiària, i així ho determini la convocatòria, no s'ha de requerir cap altra justificació que acrediti la situació referida prèviament a la concessió i complir els requisits exigits per concedir-la.

5. Quan el beneficiari posi de manifest en la justificació de la subvenció que s'han produït alteracions en la manera d'executar l'activitat subvencionada que no alteren substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció i que haguessin pogut ser objecte de l'autorització a què es refereix l'article 12.1 d'aquesta Ordre, es pot acceptar la justificació, sense exigir la revocació o el reintegrament de la subvenció, sens perjudici de les sancions que puguin correspondre, sempre que acceptar-la no suposi danys a tercers, tot i tenint en compte, si escau, els criteris de gradació a què es refereix l'article 28.3 d'aquesta Ordre.

6. El termini per presentar la justificació de la subvenció es determinarà a la convocatòria tot respectant el que estableix l'article 15 d'aquesta Ordre.

Article 19 Compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament

1. El compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament signat per la persona o l'entitat beneficiària o el seu representant, ha de contenir, amb caràcter general:

a. Memòria d'actuacions que ha de recollir una declaració de les activitats efectuades objecte de la subvenció i dels resultats obtinguts, en la forma i amb els models que determini la convocatòria.

b. Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que ha d'incloure:

 

1r) Una relació classificada de totes les despeses subvencionables, d'acord amb l'estructura de costs establerta en la convocatòria, amb identificació del creditor i el document, l'import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament.

En el cas que la subvenció s'atorgui sobre el percentatge d'un pressupost, s'hi han d'indicar les possibles desviacions. No serà necessari assenyalar-les quan la subvenció es configuri en la convocatòria com un import cert i sense referència a un percentatge o fracció del cost total. En aquest darrer cas, s'entendrà que és a compte del beneficiari la diferència del finançament necessari per a la total execució de l'activitat subvencionada i haurà de reintegrar el finançament públic únicament per l'import que excedeixi el cost total de l'activitat esmentada.

2n) Indicació, si escau, dels criteris de repartiment de les despeses directes i/o indirectes incorporades a la relació de despeses.

3r) Una declaració responsable actualitzada en la qual es faci constar que l'entitat sol·licitant no ha sol·licitat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger. En cas contrari, una relació de les entitats a les quals ha sol·licitat una subvenció per a la mateixa finalitat o de les quals n'ha obtingut alguna, amb indicació de la quantia concedida.

4t) Les factures o altres documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic o mercantil o amb eficàcia administrativa, en original o còpia.

En el cas que les factures siguin electròniques, han de complir els requisits exigits per a la seva acceptació en l'àmbit tributari.

5è) Els justificants de pagament de les despeses imputades que s'hauran d'acreditar en la forma assenyalada en l'article 26 de l'Ordre.

6è) Si escau, els tres pressuposts que, en aplicació de l'apartat 3 de l'article 27 d'aquesta Ordre, hagi sol·licitat la persona beneficiària, i la justificació del procés de licitació i la motivació adequada quan l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

7è) Si escau, el justificant de la devolució voluntària dels fons públics percebuts com a bestreta i no aplicats a l'objecte subvencionable.

8è) La documentació addicional que estableixi la convocatòria.

2. Les convocatòries poden establir continguts específics del compte i models per presentar-ne la documentació.

3. En el cas d'aquells obligats a relacionar-se telemàticament amb l'Administració, les convocatòries poden preveure que la documentació acreditativa es pot aportar en el moment de la presentació del compte justificatiu o de forma parcial durant l'execució de l'activitat, mitjançant les eines de gestió del SOIB.

4. En el cas que hi hagi finançament o cofinançament del Fons Social Europeu, d'acord amb article 74.1 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableixen les disposicions comuns a distints tipus de fons (o normativa que el substitueixi), les entitats beneficiàries hauran d'usar un sistema de comptabilitat separada o una codificació comptable adequada en relació amb totes les transaccions relacionades amb aquestes operacions que permeti identificar-les clarament, i el seguiment d'una pista d'auditoria, sense perjudici de les normes de comptabilitat nacional.

Article 20 Compte justificatiu simplificat

1. La modalitat de compte justificatiu simplificat es podrà preveure per a subvencions concedides per un import inferior a 60.000,00 €, excepte que la normativa aplicable al fons corresponent no ho permeti.

2. El compte justificatiu ha de contenir la mateixa informació i documentació que preveu l'article 19, amb excepció dels apartats 4t i 5è de l'apartat 19.1.b).

3. L'òrgan concedent ha de comprovar el compte justificatiu i requerir la persona beneficiària perquè trameti els justificants que consideri oportuns, que s'han de determinar a cada convocatòria.

Article 21 Compte justificatiu amb aportació d'informe d'auditoria

1. Les convocatòries de subvencions poden establir que la forma de justificació sigui un compte justificatiu amb aportació d'un informe d'auditoria. En aquest cas, el compte justificatiu ha de contenir la informació següent:

a) Memòria d'actuacions que ha de recollir una declaració de les activitats efectuades objecte de la subvenció i dels resultats obtinguts, en la forma i amb els models que determini la convocatòria.

b) Una memòria econòmica justificativa de les despeses subvencionables que ha de contenir, com a mínim, un estat representatiu de les despeses en què s'hagi incorregut en la realització de les activitats subvencionades, agrupades degudament i, si escau, les quanties inicialment pressupostades i les desviacions esdevingudes.

c) Un informe de revisió del compte justificatiu que ha de fer i signar un auditor inscrit com a exercent en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes, dependent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, que ha de garantir, mitjançant un examen independent, que la persona beneficiària ha complit els requisits perquè es pugui considerar subvencionable.

2. L'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions s'ha de fer d'acord amb l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, que aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions, en l'àmbit del sector públic estatal, prevists en l'article 74 del Reglament de la Llei general de subvencions, i amb subjecció a les normes d'actuació i supervisió que, si escau, proposi la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el SOIB.

3. Quan la convocatòria prevegi aquest sistema de justificació, el cost derivat de l'auditoria pot ser subvencionat en les condicions i amb els límits que estableixi cada convocatòria.

Article 22 Justificació de les subvencions concedides a consells insulars, entitats locals i entitats instrumentals del sector públic insular i local

Quan les entitats beneficiàries siguin consells insulars, entitats locals i entitats instrumentals del sector públic insular i local, les convocatòries poden preveure que la justificació de les subvencions concedides a aquestes entitats pugui justificar-se mitjançant un certificat emès pel titular de l'òrgan gestor de la subvenció que acrediti l'execució de l'activitat i el compliment de la finalitat de la subvenció; també d'un informe emès per la Intervenció o l'òrgan de control equivalent de l'entitat subvencionada que acrediti la veracitat i la regularitat de la documentació justificativa de la subvenció, sempre que prèviament s'hagi subscrit un conveni de col·laboració a l'efecte amb aquestes entitats per poder dur a terme aquest sistema de justificació.

Article 23 La justificació mitjançant mòduls o altres tipus de costs simplificats

1. La justificació de la subvenció mitjançant mòduls o qualsevol altre tipus de costs simplificats s'ha de dur a terme mitjançant la presentació de la documentació següent:

a) Memòria d'actuacions que ha de recollir una declaració de les activitats efectuades objecte de la subvenció i dels resultats obtinguts, en la forma i amb els models que determini la convocatòria.

b) Memòria econòmica justificativa que ha de contenir els aspectes següents:

b.1. En el cas dels mòduls:

  • Acreditació o declaració de la persona o l'entitat beneficiària sobre el nombre d'unitats físiques considerades com a mòdul.
  • Quantia de la subvenció calculada sobre la base de les activitats quantificades en la memòria tècnica d'actuació i els mòduls.

b.2. En el cas de la resta de costs simplificats, el que determini cada convocatòria.

c) Una declaració responsable actualitzada en la qual es faci constar que l'entitat sol·licitant no ha demanat ni rebut cap altre ajut per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger o, en cas contrari, una relació de les entitats a les quals ha sol·licitat una subvenció per a la mateixa finalitat o de les quals n'ha obtingut alguna, amb indicació de la quantia concedida.

d) Si escau, el justificant de la devolució voluntària dels fons públics percebuts com a bestreta i no aplicats a l'objecte subvencionable.

e) La resta de documentació que es pugui determinar a la convocatòria corresponent.

2. Les persones o entitats beneficiàries estan dispensades de l'obligació de presentar llibres, registres i documents de transcendència comptable o mercantil, sense perjudici dels requeriments que puguin fer els òrgans administratius competents per comprovar i controlar l'aplicació de la subvenció. No obstant això, els beneficiaris tenen l'obligació de custodiar la documentació corresponent durant el terminis assenyalats per la normativa aplicable.

3. La justificació mitjançant el sistema de mòduls o la resta de costs simplificats que estableix l'apartat 16.2.d) d'aquesta Ordre, requerirà que la determinació de l'import de la subvenció s'hagi establert d'acord amb el mateix sistema.

Article 24 Supòsit de justificació mitjançant estats comptables

1. Les convocatòries, a més del que es prevegi per justificar la consecució dels objectius previstos, poden determinar que la subvenció es justifiqui mitjançant la presentació d'estats comptables en els casos que descriu l'article 80.1 del Reglament general de subvencions.

2. A més de la informació que descriu l'apartat anterior, la convocatòria podrà determinar el lliurament d'un informe complementari elaborat per l'auditor de comptes a l'efecte d'identificar i quantificar les despeses susceptibles de subvenció.

Article 25 Comprovació de la justificació adequada de la subvenció

1. L'òrgan instructor ha de comprovar, d'acord amb la normativa d'aplicació, la justificació documental de la subvenció, per la qual cosa ha de revisar la documentació que obligatòriament ha d'aportar la persona o l'entitat beneficiària o, si escau, l'entitat col·laboradora.

2. Amb independència del mitjà de justificació aplicable a la subvenció, els beneficiaris estan obligats a recaptar i custodiar tota la documentació que acrediti l'aplicació de cada despesa ocasionada per l'execució de l'activitat subvencionada i mantenir-la a disposició de les administracions competents en matèria de control, seguiment i justificació de subvencions públiques, i pot ser requerida en qualsevol moment durant el termini de conservació dels documents determinat en la normativa vigent o en la convocatòria.

3. Quan no es presenti la documentació justificativa a la qual fa referència aquest apartat, l'òrgan competent ha de requerir la persona beneficiària perquè l'aporti en un termini improrrogable de 15 dies hàbils. Transcorregut aquest termini, el fet de no haver presentat la justificació té com a conseqüència la pèrdua del dret a cobrar la subvenció o l'inici d'un procediment de reintegrament o revocació, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'article 92 del Reglament general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions.

Article 26 Acreditació de les despeses

1. Es consideren despeses subvencionables les que responen, sens dubte, a la naturalesa de l'activitat subvencionada, siguin estrictament necessàries i es duguin a terme en el termini fixat en la convocatòria i estiguin pagades abans de la finalització del període de justificació, excepte que la convocatòria estableixi un altre període.

En el cas que el beneficiari sigui una empresa, les despeses subvencionables en les quals hagi incorregut en les seves operacions comercials hauran d'haver estat abonades en els terminis de pagament que preveu la normativa sectorial que li sigui d'aplicació o, si no n'hi ha, els que estableix la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

2. En cap cas el cost de l'adquisició de les despeses subvencionables podrà ser superior al valor de mercat.

3. Als efectes d'imputació de les despeses subvencionables, la fracció que s'apliqui sobre una altra categoria de costs es podrà determinar en funció del que estableixin els reglaments europeus o altra normativa que sigui d'aplicació. En aquest cas, l'esmentada fracció de cost no requereix una justificació addicional.

4. En el supòsit que la convocatòria exigeixi la justificació del pagament de les despeses imputables a l'activitat subvencionada, l'acreditació dels pagaments s'ha de fer mitjançant transferència bancària, xec nominatiu, domiciliació bancària, ingrés en compte corrent o qualsevol altre mitjà acceptat per la normativa vigent, de manera que se'n puguin identificar les dades, el càrrec de l'import de la factura o altre document de suport de la despesa i la realitat de la sortida dels fons de l'entitat beneficiària i la identitat de la persona beneficiària del pagament. Únicament s'admeten els pagaments en efectiu inferiors a l'import que marqui la convocatòria corresponent per proveïdor o creditor, que s'han d'acreditar mitjançant el rebut signat i segellat pel proveïdor o creditor suficientment identificat i amb el número i data del document. Aquest import no podrà ser superior al que preveu la legislació vigent en matèria fiscal pel pagament en efectiu de despeses.

5. Es considera efectivament pagada la despesa, a l'efecte de tenir-la en compte com a subvencionable, amb la cessió del dret al cobrament de la subvenció a favor dels creditors d'acord amb el que estableix l'article 83.1 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, o normativa que el substitueixi.

En qualsevol cas, si una vegada feta l'activitat i finalitzat el termini per justificar el pagament, s'hagués pagat només una part de les despeses en què s'hagués incorregut, a l'efecte de pèrdua del dret al cobrament, s'ha d'aplicar el principi de proporcionalitat.

6. En el cas d'adquisició, construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, la persona beneficiària ha de destinar el bé al fi concret pel qual es va concedir la subvenció per un període no inferior a cinc anys en el cas de béns inscriptibles en un registre públic, ni dos anys per a la resta de béns, excepte que la convocatòria corresponent estableixi un període superior.

7. Són subvencionables, si així ho preveuen les convocatòries respectives, les despeses financeres, d'assessoria jurídica o financera, les despeses notarials i registrals, i les despeses pericials per dur a terme el projecte subvencionat i les d'administració específiques, sempre que estiguin directament relacionades amb l'activitat subvencionada i siguin indispensables per preparar-la o executar-la adequadament.

8. En el cas que les factures siguin electròniques, han de complir els requisits exigits per acceptar-les en l'àmbit tributari.

9. Quan l'import de la despesa subvencionable superi les quantitats establertes en la Llei de contractes del sector públic pel contracte menor, la persona beneficiària ha de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contractació del compromís per executar l'obra, prestar el servei o lliurar el bé, excepte que per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi hagi en el mercat un nombre suficient d'entitats que el subministrin o el prestin, o excepte que la despesa s'hagi fet abans de la sol·licitud de la subvenció. L'elecció entre les ofertes presentades s'ha de fer d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'ha de justificar en una memòria quan l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa. S'ha de presentar la justificació del procés de licitació en la forma marcada a l'apartat 3 de l'article 27 d'aquesta Ordre.

Article 27 Subcontractació de les activitats

1. La persona o l'entitat beneficiària pot subcontractar fins a un 90 % de l'execució de l'activitat subvencionada, sempre que això impliqui un valor afegit al contingut de l'activitat i així es prevegi en la convocatòria, d'acord amb els límits i les condicions que estableix l'article 38 del Text refós de la Llei de subvencions.

2. En qualsevol cas, l'entitat beneficiària ha de presentar una comunicació prèvia de la intenció de subcontractar en el termini fixat en la convocatòria abans d'iniciar l'objecte del contracte, juntament amb la documentació següent:

a. Declaració jurada de l'existència o no de vinculació amb l'entitat subcontractada.

b. Memòria explicativa que justifiqui el valor afegit que aporta la subcontractació al projecte i la impossibilitat de dur a terme per si mateix l'activitat subvencionada.

c. Acreditació de la capacitat i competència del subcontractista.

3. Si la quantia de la subcontractació supera les quantitats que estableix la Llei de contractes del sector públic per al contracte menor, juntament amb la comunicació prèvia i la documentació a què es fa referència en l'apartat anterior, ha de presentar la justificació del procés de licitació en la forma determinada en l'article 31.3 de la Llei general de subvencions. I així mateix, ha de presentar abans d'iniciar la subcontractació:

a. Carta d'invitació a les entitats o empreses seleccionades, i les tres ofertes presentades amb justificants de tramesa i recepció a fi d'acreditar a través de qualsevol mitjà admissible en dret la constància del contingut i de la data d'enviament i recepció.

b. Memòria explicativa amb l'avaluació de les propostes, i la justificació de l'elecció escollida si no recau en la proposta econòmica més favorable. En aquests casos s'ha de justificar l'elecció d'acord amb criteris com la major qualitat del bé o servei, la major experiència de l'entitat, el termini d'execució més breu o les millores que ofereixin, sempre que aquestes afectin directament l'objecte de la subvenció o bé a l'interès general.

4. Quan l'activitat subcontractada amb tercers supera el 20 % de l'import de la subvenció i aquest import supera els 60.000,00 €, a més de les prescripcions esmentades en l'apartat anterior, la subcontractació està sotmesa al compliment del requisits següents:

a. Que el contracte se subscrigui per escrit.

b. Que la formalització d'aquest l'autoritzi prèviament l'òrgan competent per concedir la subvenció.

Les despeses d'assessoria jurídica i notarials que pertoquin, derivades de la formalització del contracte subscrit per a la subcontractació, tenenla consideració de despesa subvencionable si així ho determina la corresponent convocatòria.

5. El subcontractista no pot a la vegada subcontractar l'activitat amb tercers.

6. La subcontractació ha d'anar referida al preu de mercat, no es pot pactar un percentatge de la subvenció ni definir-se sobre la base de mòduls econòmics màxims.

7. En cap cas es pot fraccionar un contracte amb l'objecte de disminuir-ne la quantia i eludir el compliment dels requisits aquí exposats i dels establerts en els articles 29.4 i 31.3 de la Llei general de subvencions.

8. L'entitat beneficiària ha d'assumir tota la responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'Administració. L'entitat i el contractista han d'assegurar el desenvolupament satisfactori de les funcions dels organismes de seguiment i control.

9. La persona beneficiària no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb les persones o les entitats esmentades en l'article 29.7 de la Llei general de subvencions, i es considera que existeix vinculació amb les persones físiques o jurídiques o agrupacions sense personalitat en les quals concorrin alguna de les circumstàncies esmentades en l'article 68.2 del Reglament general de subvencions.

10. En el cas de subcontractació amb una entitat vinculada s'ha de sol·licitar en tots els casos l'autorització prèvia i s'ha de presentar l'esborrany del contracte per escrit i la formalització posterior del mateix.

11. Els subcontractistes han de subscriure i lliurar a la persona o entitat beneficiària, a més de les factures o els documents equivalents, un estat amb el detall dels costs per naturalesa econòmica i, si escau, del benefici derivat de la realització de l'activitat subcontractada, que s'ha de mantenir a disposició dels òrgans competents per comprovar i controlar l'aplicació de la subvenció.

 

TÍTOL IV CONTROL DE LES SUBVENCIONS

Article 28 Revocació i criteris de gradació

1. Excepte els supòsits que regula l'article 12 d'aquesta Ordre, l'alteració, intencionada o no, de les condicions que s'han de tenir en compte per concedir la subvenció; l'incompliment total o parcial de les obligacions o dels compromisos que ha de complir la persona o l'entitat beneficiària i, en qualsevol cas, l'obtenció de subvencions incompatibles prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada.

2. La revocació total o parcial de la subvenció s'ha de dur a terme mitjançant una resolució de modificació de la resolució de concessió que ha d'especificar la causa, així com també la valoració del grau d'incompliment, i ha de fixar l'import que, si escau, ha de percebre finalment la persona o l'entitat beneficiària. A aquest efecte, s'ha de dur a terme el procediment assenyalat a l'article 89 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. No obstant això, en els casos en què, com a conseqüència de l'abonament previ de la subvenció, la persona o l'entitat beneficiària n'hagi de reintegrar la totalitat o una part, no s'ha de dictar cap resolució de modificació i s'ha d'iniciar el procediment de reintegrament corresponent.

3. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, com també la resta de criteris de gradació següents:

a. En el cas d'execució parcial de l'activitat objecte de subvenció, s'ha de tenir en compte el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas. En particular, s'ha de tenir en compte l'existència de mòduls, de fases o d'unitats individualitzades susceptibles de realització independent.

b. En cas d'alteració de les condicions d'execució, s'ha de tenir en compte el grau d'incidència d'aquestes alteracions en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de distinta naturalesa, quan la convocatòria així ho estableixi, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb altres, excepte que la resolució estableixi una altra cosa o que afecti el compliment de la finalitat essencial de la subvenció.

c. Els criteris específics que, si escau, fixi la convocatòria.

Article 29 Reintegrament de la subvenció

1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, de la subvenció, com també el procediment per exigir-lo, es regeixen pel que estableix l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions i per la normativa reglamentària de desplegament, tenint en compte els criteris de gradació a què es refereix l'article 28.3 d'aquesta Ordre.

2. En el cas que la causa del reintegrament dugui causa de la invalidesa de la resolució de concessió s'ha de revisar prèviament aquesta resolució en els termes establerts en l'article 25 del Text refós esmentat i en la resta de disposicions aplicables.

3. Quan hi hagi excés de les subvencions percebudes de diferents entitats públiques respecte del cost del projecte o activitat, i siguin compatibles entre si, la persona beneficiària ha de reintegrar l'excés juntament amb els interessos de demora i ha d'unir els justificants de pagament a la justificació corresponent. El reintegrament de l'excés s'ha de fer a favor de les entitats concedents en proporció a les subvencions concedides per cadascuna. No obstant això, quan sigui l'Administració la que adverteixi l'excés de finançament, ha d'exigir el reintegrament per l'import total de l'excés, fins al límit de la subvenció atorgada.

4. D'acord amb l'article 44.3 del Text refós de la Llei de subvencions, s'entendrà que el compliment del beneficiari s'aproxima al compliment total quan superi el 70 % de l'objecte de la subvenció als efectes de la imposició dels interessos i, per tant, no s'han d'exigir els interessos de demora.

Article 30 Incompliment de l'obligació de difusió publicitària

En cas d'incompliment de l'obligació de difusió publicitària de l'article 14 d'aquesta Ordre, s'han d'aplicar les regles especials següents:

1a. Si encara en resulta possible el compliment en els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir la persona o l'entitat beneficiària que adopti les mesures de difusió corresponents en un termini no superior a quinze dies, amb l'advertiment exprés de l'obligació de reintegrament de la subvenció que, en cas contrari, es pugui derivar.

2a. Si ja s'han desenvolupat les activitats afectades per aquestes mesures i no en resulta possible el compliment en els termes prevists, per tant, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el previst inicialment. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini no superior a quinze dies perquè s'adoptin les mesures, amb l'advertiment exprés de l'obligació de reintegrament de la subvenció que, en cas contrari, es pugui derivar.

3a. Sense perjudici del règim sancionador que, si escau, resulti aplicable, la revocació de la subvenció ha d'exigir que la persona o l'entitat beneficiària compleixi el requeriment a què es refereixen les regles 1a o 2a anteriors.

Article 31 Compatibilitat amb altres ajuts

1. Cada convocatòria ha d'assenyalar la compatibilitat o incompatibilitat de la subvenció amb altres ajuts que la persona beneficiària pugui obtenir d'aquesta mateixa Administració o d'altres entitats públiques o privades.

2. Escau exigir el reintegrament de la subvenció quan l'òrgan concedent tingui coneixement que un beneficiari n'ha percebut una altra o d'altres incompatibles amb l'atorgada sense haver-ne fet la renúncia corresponent, o en el supòsit esmentat a l'article 29.3 d'aquesta ordre.

Article 32 Subrogació de subvencions i successió d'empreses

1. Es permet la subrogació en els casos de successió d'empreses (fusió, absorció, canvi de forma jurídica, mort del beneficiari, etc.) sempre que es continuï amb l'activitat de l'empresa del beneficiari de la subvenció, amb l'autorització expressa del SOIB, i sempre que es compleixin les condicions següents:

  • L'entitat ha de comunicar i acreditar la transformació jurídica i el canvi de raó social, si s'escau.
  • L'entitat resultant ha de reunir tots els requisits exigits a la convocatòria per ser beneficiària, en el moment de la subrogació.
  • La Comissió Avaluadora haurà de valorar si les condicions subjectives i personalíssimes varen ser determinants als efectes d'adjudicar la subvenció a la nova entitat, i si aquesta valoració implicàs un canvi de puntuació, ha de resoldre en conseqüència.
  • S'ha de sol·licitar informe jurídic.

2. A més del previst a l'apartat anterior, també es permet la subrogació quan així ho permeti la mateixa convocatòria per motius justificats i amb els requisits que s'estableixin.

Article 33 Règim d'infraccions i sancions

Les accions o les omissions que constitueixen infraccions administratives en matèria de subvencions es troben tipificades en els articles 56, 57 i 58 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i donaran lloc a l'aplicació del règim de sancions previst en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions.

Article 34 Informació i coordinació amb la base de dades de subvencions

1. D'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, el text de la convocatòria s'ha de comunicar a la Base de dades nacional de subvencions (BDNS) amb la resta de la informació que es requereixi, i també s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears juntament amb indicació dels recursos que poden interposar les persones o les entitats interessades.

2. D'acord amb l'article 32 del Text refós de la Llei de subvencions, els òrgans i les entitats a què es refereix l'article 31 de la mateixa norma estan obligats a trametre a la intervenció general de la CAIB la informació sobre subvencions, els lliuraments dineraris sense contraprestació i la resta d'ajuts que, si escau, gestionin en el marc d'aquesta ordre de bases.

3. D'acord amb la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears, s'han de publicar i mantenir actualitzades a la pàgina web del SOIB la relació de les línies d'ajuts o subvencions que s'hagin de convocar en cada exercici pressupostari i la resta de dades i d'informació que es detallen en l'article 22 d'aquesta Llei.

Article 35 Publicitat de les subvencions concedides

Sense perjudici de les normes que, si escau, s'estableixen per mitjà del desplegament reglamentari a què es refereix l'article 34.1 del Text refós de la Llei de subvencions, s'ha de publicar en la Base de dades nacional de subvencions (BDNS) les subvencions concedides per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i les entitats que en depenen de la forma allà assenyalada.

Disposició transitòria única Règim transitori dels procediments

Els procediments administratius de concessió i justificació de subvencions ja iniciats abans de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre s'han de regir per la normativa vigent en el moment de l'inici del procediment.

Disposició derogatòria única Normes que es deroguen

Queden derogades les normes de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquesta Ordre i expressament l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats, de 10 d'octubre de 2013, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel SOIB (BOIB núm. 146, de 24 d'octubre).

Disposició final única Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 17 de maig de 2023

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez