Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 326741
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, de 4 de novembre de 2022, per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions amb l’objecte de finançar especialitats formatives vinculades al Catàleg de qualificacions professionals concretament certificats de professionalitat de nivell 1 i 2 i de competències clau de nivell 2 adreçades als col·lectius amb especials dificultats d’inserció en el mercat laboral «SOIB Vulnerables CP», per al període 2022-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Per  Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears de 4 de novembre de 2022 (BOIB núm 144 de 8 de novembre de 2022), s'aprova pel procediment d'urgència la convocatòria de subvencions amb l'objecte de finançar especialitats formatives vinculades al Catàleg de qualificacions professionals concretament certificats de professionalitat de nivell 1 i 2 i de competències clau de nivell 2 adreçades als col·lectius amb especials dificultats d'inserció en el mercat laboral “SOIB Vulnerables CP”, per al període 2022-2025.

2. L'apartat 4 de l'annex 1 de la convocatòria estableix el crèdit pressupostari i el distribueix en dos períodes, el primer d'ells corresponent al període 2022-2024 i un segon període 2023-2025. Ambdós períodes estan directament relacionats amb els terminis de presentació de sol·licituds de l'apartat 8 de la convocatòria de referència, en el qual es disposa:

«El termini per presentar les sol·licituds de subvenció juntament amb la documentació tècnica és el següent:

  • Pel primer període 2022-2024, 12 dies naturals comptadors des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB.
  • Pel segon període 2023-2025, des de dia 3 de juliol fins al 17 de juliol de 2023».

3. Per altra banda, a l'esmentada convocatòria es determina la manera de calcular l'import de la subvenció (apartat 17) i concretament s'esmenta que «per determinar l'import que s'ha de concedir s'aplica la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022, per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats».

4. El dia 20 de febrer de 2023, la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears ha dictat la Resolució per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, i de les proves i taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Aquesta Resolució implica la revisió a l'alça de l'import de les especialitats formatives establerts en la Resolució de 9 de març de 2022, en base a les quals es concedeixen els ajuts que es regulen en la convocatòria. 

Per tal que les entitats de formació que presentin sol·licituds de subvenció en el segon període (2023-2025) d'aquesta convocatòria, és a dir, en el termini comprés entre el dia 3 de juliol fins al 17 de juliol de 2023, se'ls concedeixin els ajuts en base als preus actualitzats, es fa necessari modificar la convocatòria de referència i afegir un nou apartat pel que fa a la determinació de l'import a concedir, en el qual es faci referència a l'aplicabilitat de la Resolució de 20 de febrer de 2023. Els components que es tenen en compte pel càlcul de la subvenció no sofriran variacions.

A més , s'ha de modificar l'apartat 26.3 de la convocatòria  per tal d'establir quina és la Resolució que s'aplica a cada període de presentació de sol·licituds per tal de calcular el cost hora màxim en concepte de retribució del formador o tutor.

Així mateix s'han de modificar els títols dels apartats 17 i 19.2 per no induir a   confusió, així com modificar el primer i darrer paràgraf de l'apartat 17 i la      redacció de l'inici de l'apartat 19.2.

5. Per altra banda, s'ha considerat oportú, atesa la conjuntura econòmica actual amb una elevada inflació dels preus i la naturalesa dels col·lectius als quals van dirigits els ajuts d'aquesta convocatòria, ajustar la forma de càlcul de la liquidació, tal i com permet l'article 56.2 del Reglament UE 1060/2021, que preveu que   “per cobrir els costos subvencionables restants d'una operació, es podrà utilitzar un tipus fix de fins el 40% dels costos directes de personal subvencionables. L'Estat membre de que es tracti no estarà obligat a efectuar cap càlcul per determinar el tipus aplicable».

Per tal d'ajustar la liquidació als paràmetres permesos, cal modificar la      convocatòria i afegir un nou apartat per tal que a les entitats que presentin  sol·licituds en el segon termini (del 3 al 17 de juliol de 2023) vegin incrementat  l'import subvencionable corresponent al bloc B.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament de desplegament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

2.  Reglament UE 1060/2021del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021.

3. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm.196, de 31 de desembre).

4. L'Ordre  EFP/942/2022, de setembre, per la qual s'aprova l'oferta formativa del sistema nacional de Formació professional en l'àmbit laboral associada al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals efectuada per les administracions competents, s'estableixen les bases reguladores, així com les condicions per al seu finançament (BOE núm 239, de 5 d'octubre)

5. El Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 131, de 25 de juliol).

6. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Modificar el títol de l'apartat 17 «Import de la subvenció»  així com el primer i el darrer paràgraf de l'esmentat apartat, els quals queden redactats de la següent manera:

«17. Import de la subvenció corresponent al primer termini de presentació de sol·licituds».

« L'import de la subvenció sol·licitada per cada entitat de formació en el primer  període de la convocatòria (2022-2024) ha de ser el resultat de la suma dels imports de totes les especialitats formatives».

       (...)

«Una vegada s'hagi executat la formació i se n'hagi presentat la justificació, s'ha de fer la liquidació i s'ha de determinar l'import finalment subvencionable, d'acord amb el que estableix l'apartat 19.2»

2. Afegir un nou apartat a l'annex de la convocatòria esmentada, amb el contingut següent:

«17 bis.  Import de la subvenció corresponent al segon termini de presentació de sol·licituds

“L'import de la subvenció sol·licitada per cada entitat de formació en el segon període de la convocatòria (2023-2025) ha de ser el resultat de la suma dels imports de totes les especialitats formatives.

Per determinar l'import que s'ha de concedir, s'aplica la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023, per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, i de les proves i taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

L'import que s'ha de concedir s'ha de calcular, per a cada especialitat formativa, mitjançant la suma dels components següents:

  • Bloc A. És l'import resultant de multiplicar el mòdul A previst en la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023 de cada especialitat per les hores de formació (sense incloure-hi les hores corresponents a les pràctiques professionals no laborals) i per 15 alumnes. Aquest import és fix, independentment del nombre d'alumnes que se sol·liciti.
  • Bloc B. És l'import resultant d'aplicar el 40 % al bloc A, multiplicat pels alumnes sol·licitats (amb un màxim de 15) i dividit per 15 alumnes.
  • Bloc C. És l'import corresponent a la despesa prevista per a personal especialitzat en col·lectius vulnerables previst a l'apartat 27.3. Es calcula multiplicant l'import de 38,22 euros per, com a màxim, el nombre d'hores d'impartició de l'especialitat formativa (sense incloure-hi les hores corresponents a les pràctiques professionals no laborals), d'acord amb les necessitats específiques del col·lectiu que s'ha d'atendre.
  • Bloc D. És l'import corresponent al mòdul de pràctiques professionals no laborals, que s'ha de calcular mitjançant el producte de 3 euros per alumne sol·licitat i hora.

En qualsevol cas, la suma dels imports dels blocs A, B i C, dividit entre els alumnes sol·licitats i les hores d'impartició, no pot ser superior a 9 euros. En cas que l'import resultant donés un cost superior als 9€/h/alumne, l'import a concedir es reduirà amb l'objecte que no superi aquest import.

Una vegada s'hagi executat la formació i se n'hagi presentat la justificació, s'ha de fer la liquidació i s'ha de determinar l'import finalment subvencionable  d'acord amb el que estableix l'apartat 19.2 bis.

3. Modificar el títol de l'apartat 19.2 «Liquidació»  i la redacció de l'inici de l'esmentat apartat que queden redactats de la següent manera:

«19.2 . Liquidació de la subvenció corresponent al primer període de la convocatòria (2022-2024)

« L'import finalment subvencionable de les subvencions que es concedeixen en  el primer període de la convocatòria (2022-2024) per a cada especialitat formativa és el següent: (...)»

4. Afegir un nou apartat a l'annex de la convocatòria esmentada, amb el contingut següent:

19.2 bis Liquidació de la subvenció corresponent al segon període de  la convocatòria (2023-2025)

L'import finalment subvencionable de les subvencions que es concedeixen en  en el segon període de la convocatòria (2023-2025) per a cada especialitat formativa és el següent:

  • Per als blocs A i C (despeses de personal formador i tutor, i despeses de personal especialitzat en col·lectius vulnerables, respectivament), l'import liquidat corresponent a les despeses realment suportades i justificades, sense poder superar l'import concedit considerat en conjunt per la suma dels dos blocs.
  • Per al bloc B (la resta de despeses, excepte les despeses derivades del mòdul de formació pràctica en centres de treball), ha de ser el resultat d'aplicar el 40 % a l'import liquidat del bloc A i el Bloc C , multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 19.4, amb un màxim de 15) i dividit per 15.
  • Per al bloc D (formació pràctica en centres de treball), l'import finalment subvencionable ha de ser l'import de les despeses realment suportades en concepte de retribució al tutor de pràctiques professionals no laborals, sense poder superar l'import concedit per aquest concepte, ni el producte de 3 euros per participant i hora.

En el cas que l'import resultant de la suma dels imports dels blocs A, B i C, dividit entre els alumnes finalment computables i les hores d'impartició, resulti superior a 9 euros, es reduirà aquest import de tal manera que l'import subvencionat finalment no sigui un cost per hora i alumne superior.

5. Modificar l'apartat 26.3 que s'ha de redactar de la manera següent:

26.3. Retribucions dels formadors i tutors

a) Per al primer període de la convocatòria 2022-2024:

El cost per hora que s'ha d'imputar en concepte de retribució del formador o del tutor no pot superar el que estableix la Resolució de la directora del SOIB de 9 de març de 2022, per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors , això com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han d'aplicar  a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius)que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors desocupats.

Pels conjunts dels conceptes de preparació, avaluació i tutoria es podrà imputar un màxim d'un 35% de les hores teòriques de formació. En tot cas, s'haurà de dedicar un mínim del 5% a les tutories.

b) Per al segon període de la convocatòria 2023-2025:

El cost per hora que s'ha d'imputar en concepte de retribució del formador o del tutor no pot superar el que estableix la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023, per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, i de les proves i taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Pels conjunts dels conceptes de preparació, avaluació i tutoria es podrà imputar un màxim d'un 35% de les hores teòriques de formació. En tot cas, s'haurà de dedicar un mínim del 5% a les tutories.

6. Ordenar la comunicació d'aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

(Signat electrònicament: 12 de maig de 2023)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del SOIB Iago Negueruela Vázquez