Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 318110
Aprovació definitiva del Reglament de les colònies felines

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Que l'Ajuntament Ple, en sessió ordinària de data 25-04-2023, adoptà entre d'altres, el següent acord:

Primer.- Aprovar definitivament el REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DE LES COLÒNIES FELINES I MOIXOS COMUNITARIS DE MARRATXÍ: ATRIBUCIONS DE LES PERSONES CUIDADORES, CONTROL DE NATALITAT I RESPONSABILITAT CIUTADANA, que després de les esmenes que s'han acceptat queda redactat en els termes del document que s'adjunta.

Segon.- L'acord d'aprovació i el text del Reglament serà publicat al BOIB i a la seu electrònica de l'Ajuntament de Marratxí i es notificarà als interessats.

“REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DE LES COLÒNIES FELINES I MOIXOS COMUNITARIS DE MARRATXÍ: ATRIBUCIONS DE LES PERSONES CUIDADORES, CONTROL DE NATALITAT I RESPONSABILITAT CIUTADANA

Els moixos són una de les espècies més comunes com a animal de companyia i, a més, formen part de la fauna urbana de moltes ciutats. Són animals independents i territorials, que s'assenten a llocs on poden sobreviure, sigui perquè els alimenten o perquè tenen accés a menjar.

La irresponsabilitat d'alguns propietaris de moixos, no fent un control de natalitat adient del seu animal de companyia, el seu abandonament o de la seva descendència al carrer, i l'elevada capacitat de procrear dels felins ha provocat l'existència d'agrupacions de moixos sense control al terme municipal de Marratxí. Aquests moixos abandonats, i la seva descendència, s'han convertit en moixos sense sostre o comunitaris, caracteritzats per no estar socialitzats amb els éssers humans i, en general, no sent adoptables.

Aquest excés de moixos sense sostre al nostre municipi i la seva concentració a solars i espais públics fa que de vegades la tradicional convivència entre l'home i el moix es transformi en un problema que romp l'equilibri d'una antiga relació beneficiosa per a ambdues parts i afecta, no només el benestar animal, sinó també la concòrdia veïnal.

Els principals punts de conflicte derivats de l'accés de moixos als espais públics són:

  • Salut pública: problemes i molèsties als veïnats que viuen en zones pròximes a colònies, com la concentració de deposicions i orins, acumulacions de restes de menjar aportades de forma descontrolada per part d'alguns ciutadans, un possible increment de les al·lèrgies per part de la comunitat, entre altres.
  • Accidents de trànsit: l'atropellament de moixos pot provocar la seva mortalitat, empitjorament de les seves condicions de salut i risc d'accidents a persones.
  • Possibilitat de contagi de malalties entre moixos.
  • Possibilitat d'afectació de la biodiversitat local.
  • Reproducció indiscriminada: augment exponencial de la població felina.

Les colònies felines controlades actuen com a sistema de gestió que ajuda a disminuir la població de moixos comunitaris, millorant així la majoria dels problemes que aquests ocasionen. Els moixos sanats, a part d'evitar el creixement de població, també eviten els conflictes entre moixos en èpoques de reproducció, eliminant així molèsties per renous i olors que afecten els veïns, i de proliferació de malalties contagioses.

Cal remarcar, que els intents d'erradicar colònies senceres acostumen a fracassar, atès que el buit ecològic generat és ràpidament colonitzat per altres moixos, creant una nova colònia. Aquests moixos nouvinguts tornen a començar un nou cicle reproductiu al nínxol ecològic que havia quedat vacant després de l'erradicació de la colònia inicial, amb la qual cosa es reedita el problema inicial de superpoblació de felins no controlats.

Per tot el que s'ha exposat, i seguint els criteris tècnics i recomanacions sanitàries, ambientals i de benestar animal de gestió de colònies felines de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la CAIB, quant a la redacció del present reglament, es pretén elaborar una sistemàtica d'actuació que permeti millorar el benestar d'aquests animals sense sostre o comunitaris i l'harmonia veïnal, tenint com a pilars fonamentals els següents punts:

1. La col·laboració entre les persones cuidadores/voluntàries de les colònies felines i l'Ajuntament de Marratxí.

2. L'esforç continuat dels agents implicats per a intentar que la població de moixos de la colònia es mantingui sana i amb una taxa de natalitat zero.

3. L'àrea utilitzada per a establir una colònia felina serà, per regla general, de titularitat municipal i s'ha de mantenir en òptimes condicions d'higiene i seguretat.

4. Les colònies felines ubicades en zones privades es gestionaran amb el protocol adient ajustat a cada situació, prioritzant el control de natalitat mitjançant el programa CER.

5. El control poblacional dels moixos comunitaris a tot el municipi mitjançant el programa CER per a poder estabilitzar la població i aconseguir una davallada paulatina.

Amb tot l'esmentat, es procedeix a la redacció del present Reglament de funcionament de les colònies felines i control de natalitat per a tots els moixos comunitaris del municipi de Marratxí.

I. Objecte i àmbit d'aplicació.

PRIMER.- L'objecte d'aquest Reglament és establir:

a) El règim de funcionament del programa de control ètic dels moixos sense sostre que viuen a l'entorn humà.

b) La forma i condicions per a l'exercici de les atribucions de les persones cuidadores/voluntàries.

El Reglament és d'aplicació a les colònies felines i moixos comunitaris del terme municipal de Marratxí.

SEGON.- Definicions.

Colònia felina: grup de moixos comunitaris vinculats entre ells i, especialment, amb el territori en el qual viuen i troben mitjans per la seva subsistència.

Gestió de colònies felines: procediment normalitzat en conformitat al desenvolupament reglamentari establert per l'administració competent, a partir del qual un grup de moixos comunitaris no adoptables són alimentats, censats i sotmesos a un programa sanitari i de control poblacional CER, controlant l'arribada de nous individus.

Cuidador/a de colònia felina: s'entén com a cuidador/a de la colònia felina aquella persona que una vegada feta la sol·licitud d'alta d'una o diverses colònies (dins el marc establert per aquest Reglament) accepti la responsabilitat, dins les seves atribucions, de la seva gestió com a encarregada principal de la colònia. Les persones cuidadores de colònies felines tenen cura pel benestar animal i s'encarreguen de proporcionar menjar i atenció veterinària als moixos amb el suport de l'Ajuntament.

Voluntari/ària d'una colònia felina: s'entén com a voluntari/ària d'una colònia felina aquella persona que, una vegada feta la sol·licitud d'alta d'una o diverses colònies (dins el marc establert per aquest Reglament) accepti la responsabilitat, dins les seves atribucions, de contribuir al funcionament de la colònia.

Moix comunitari o sense sostre: animal que pertany a l'espècie del felí domèstic (Felis catus) i que viu en llibertat, però vinculat a un territori i que no està socialitzat i, per tant, no és fàcilment adoptable per l'ésser humà encara que la seva existència es desenvolupa al seu voltant per tal de subsistir. Com a mesura efectiva del control de natalitat dels moixos de Marratxí, qualsevol moix sense identificar se'l considerarà un moix comunitari.

Moix comunitari controlat: és un moix comunitari al qual se li ha aplicat el programa CER (Captura-Esterilització-Retorn). Se'ls identifica mitjançant un marcatge a l'orella.

Moix abandonat: moix que vaga sense destí, sense control o sense la companyia o supervisió de cap persona, identificat o no, i sense haver estat denunciada la seva pèrdua o sostracció en els terminis establerts.

També es consideren moixos abandonats els que no han sigut recollits pel seu titular o responsable de les residències, centres veterinaris o establiments similars en els quals els haguessin traslladat prèviament.

Moix extraviat: moix que, identificat o no, vaga sense destí i sense control, sempre que la persona propietària hagi comunicat la seva pèrdua.

Moix vagabund: moix abandonat o extraviat.

Moix rondador: moix que surt sense supervisió a l'exterior de la propietat del seu titular i que circula lliurement per zones públiques o privades.

 

II. Sol·licitud i autorització de les persones cuidadores de les colònies felines i dels moixos comunitaris a la via pública i solars municipals.

TERCER.- La persona que vulgui ser cuidadora d'una colònia felina a la via pública o en solars de titularitat municipal haurà de sol·licitar la seva autorització presentant l'Annex I degudament emplenat al Registre Municipal. La sol·licitud contindrà la informació precisa per a identificar el peticionari o peticionària de l'alta de la colònia, a més de la resta d'informació que resulti pertinent segons la normativa general de procediment comú.

Per a poder donar d'alta la colònia felina serà necessari:

  • Identificar el cuidador principal. En cap cas, les persones cuidadores podran ostentar aquesta condició a més de tres (3) colònies. No obstant això, podran inscriure's com a voluntaris per a una o diverses colònies en concret o per a totes en general.
  • Identificar la ubicació de la colònia objecte de registre.
  • Indicar el nombre d'exemplars que formaran part d'aquesta colònia, que com a mínim seran tres (3), essent desitjable que el nombre màxim d'exemplars estigués al voltant de quinze (15), sempre que sigui possible. En qualsevol cas, i depenent de la ubicació de la colònia, de les dimensions i d'altres factors, cadascuna quedarà subjecta a estudi tècnic d'idoneïtat.
  • Fer una memòria inicial de la colònia (Annex III), en la qual s'inclourà: nombre de moixos amb la seva corresponent descripció, sexe, edat aproximada, estat de salut general i estadística de nombre d'exemplars sense esterilitzar. Es podrà complementar amb el nom dels exemplars fotografiats i les possibles incidències mèdiques (vacunes, intervencions clíniques i malalties).

Les persones que vulguin ser voluntàries a les colònies felines registrades podran presentar la sol·licitud de l'Annex I, indicant la informació precisa per a identificar el peticionari o peticionària, a més de la resta d'informació que resulti pertinent segons la normativa general de procediment comú.

Les persones cuidadores de les colònies hauran d'estar empadronades al municipi de Marratxí i ser majors de 18 anys. Les persones voluntàries, per altra banda, hauran de ser majors de 18 anys, no serà necessari que estiguin empadronats i podran ostentar aquesta condició per a una o diverses colònies en concret o per a totes en general.

QUART.- L'àrea de Medi Ambient, prèvia valoració tècnica de les circumstàncies que concorren a cada supòsit i que es trobaran detallades a la sol·licitud de l'Annex I per a l'alta/baixa de la colònia, s'encarregarà d'aprovar o rebutjar la sol·licitud.

En cas d'aprovació de la sol·licitud, es dotarà a cada colònia felina d'un nom d'identificació i es determinarà el lloc en el que, exclusivament, quedarà registrada la seva ubicació d'acord amb l'Expositiu Cinquè d'aquest Reglament. Aquesta autorització serà renovable cada tres (3) anys. Juntament amb l'autorització, s'entregarà una senyalització específica i oficial per a identificar la citada colònia i les normes d'aplicació. L'autorització es durà a terme mitjançant l'aprovació d'un Decret de Batlia i es crearà un Registre Municipal de Colònies Felines.

En cas de no complir-se els requisits per a l'aprovació de la colònia, es realitzarà un informe de deficiències indicant els motius de la denegació de la sol·licitud, disposant els sol·licitants d'un període de 15 dies naturals per a fer les esmenes pertinents.

CINQUÈ.- Criteris per a la ubicació de les colònies felines:

1. No es recomana la ubicació de colònies al voltant de centres sanitaris, hospitals, centres escolars, residències de gent gran, residències d'infants.

2. La presència de colònies felines és incompatible amb parcs amb jocs infantils.

3. Al voltant o dins els cementeris municipals les colònies de moixos han de mantenir-se ubicades en llocs discrets.

4. No es podran ubicar colònies a l'aeròdrom de Son Bonet, ni en vies de comunicació ràpida, delimitant-se cas per cas, una àrea de protecció de fins a 300 metres a aquestes zones per evitar que els animals de les colònies puguin arribar a aquests indrets. En tot cas, seran inadmissibles en rotondes o llocs amb risc d'atropellament per als animals.

5. Només es podran ubicar en espais urbans públics o en solars de titularitat municipal, mantenint una franja de protecció de 100 metres com a mínim del medi rural. S'ha d'evitar la proliferació de colònies a zones de sòl rústic.

6. No seran registrades colònies felines dins d'espais naturals d'especial interès i/o protecció, sigui com sigui el grau de protecció, així com en espais on existeixi una fauna d'especial rellevància. Sí que es podrà registrar si existeix una distància mínima de 500 m.

7. No es retiraran els moixos que es trobin a una zona on, per les anteriors circumstàncies, no es pugui registrar una colònia. Si encara no han estat sotmesos a control veterinari i castració, seran capturats a aquests efectes. S'intentarà la seva reubicació gradual a un altre lloc, consensuada amb les persones cuidadores de la colònia, al més aviat possible.

En qualsevol cas, cadascuna quedarà subjecta a estudi tècnic d'idoneïtat.

SISÈ.- Cada any, dins el termini d'un (1) mes natural des del registre de la colònia felina, la persona cuidadora de la colònia haurà de presentar una memòria anual de control de la mateixa (annex III) amb la següent informació:

  • Llista dels exemplars que formen la colònia amb la seva corresponent descripció, sexe, edat aproximada, estat de salut general i incidències. Es podrà complementar amb el nom dels exemplars i fotografies. Breu referència a les noves incorporacions i baixes.
  • Estadística d'animals esterilitzats i sense esterilitzar.
  • Dates de les desparasitacions de la colònia.
  • Nombre de moixos casolans abandonats que viuen a la colònia.

Aquesta memòria anual de control té tres objectius principals:

  • No sobrepassar el nombre d'exemplars per colònia aconsellat en el Reglament.
  • Elaborar un llistat amb les noves incorporacions encara no registrades, indicant la data d'esterilització. Si quedessin esterilitzacions pendents, indicar el motiu per la qual cosa no s'ha dut a terme.
  • Elaborar un llistat amb el nombre d'abandonaments d'exemplars domèstics que s'han afegit a la colònia durant un període sol·licitat.

SETÈ.- Per a les següents renovacions de les autoritzacions de les persones cuidadores de les colònies felines serà imprescindible:

  • Que tots els moixos de la colònia compleixin els requisits esmentats en el Títol III d'aquest Reglament quant a criteris de sanitat i benestar animal.
  • Que no s'hagin produït cap infracció greu per part de la persona cuidadora de la colònia felina respecte a aquest Reglament.

VUITÈ.- En cas que la persona cuidadora d'una colònia es doni de baixa d'aquesta, o es retiri per part de l'Ajuntament la seva autorització, s'obrirà un període de tres (3) mesos perquè es pugui presentar una altra persona en el seu lloc. Durant aquest temps, les persones voluntàries podran exercir les seves funcions encomanades per al bon funcionament diari de la colònia. En cas que aquest període coincideixi amb el període de presentació de la memòria anual de control, el nou titular tindrà un (1) mes

per presentar-la després de la presentació de la seva sol·licitud d'alta com a persona cuidadora de la colònia felina.

III. Criteris de sanitat i benestar animal.

NOVÈ.- La totalitat dels exemplars que formin part de la colònia felina seran esterilitzats, seguint el procediment de Captura-Esterilització-Retorn, preferentment després dels 6 mesos d'edat, i marcats amb senyal de cunya a l'orella (per a facilitar així la identificació dels exemplars sense esterilitzar). En la mesura que sigui possible, s'aprofitarà l'operació d'esterilització per a aplicar un tractament de desparasitació, i altres mesures segons criteri veterinari.

Tots els exemplars de la colònia seran desparasitats cada any i hauran de presentar un estat saludable.

DESÈ.- Els exemplars que formin part de la colònia que siguin malalts simptomàtics seran sotmesos a la realització de la prova FeLV/FIV. En cas de donar positiu, no podran formar part de la colònia i, si és factible, hauran d'entrar a un programa d'adopció o acollida, o es realitzarà el sacrifici d'aquells que siguin irrecuperables fisiològicament, d'acord amb l'informe veterinari.

Els exemplars que estiguin ferits de mort o manifestin patologies incurables i que els comportin un sofriment hauran de ser sacrificats sempre que el pronòstic clínic sigui irreversible, per a evitar el seu sofriment.

Quant al virus de la ràbia, en el cas de detectar-se, s'aplicarà el Pla Nacional de Contingència Contra la Ràbia Animal i tota la normativa d'aplicació.

IV.- De la col·laboració i supervisió municipal.

ONZÈ.- La cura de la colònia felina i el benestar dels seus membres s'ha de considerar tasques de la persona cuidadora de la colònia, sota la supervisió i col·laboració de l'Ajuntament, i amb l'ajuda dels voluntaris.

DOTZÈ.- L'Ajuntament tindrà en tot moment potestat per dur a terme la supervisió de l'estat de les colònies felines, així com de mantenir o modificar de manera raonada els criteris de gestió d'aquestes.

L'Ajuntament realitzarà una inspecció inicial en el moment previ a qualsevol registre de nova colònia, i totes les inspeccions de seguiment i control que consideri necessàries.

TRETZÈ.- L'Ajuntament vetllarà per l'harmonia entre les colònies felines registrades i els veïns del terme municipal de Marratxí. Per a afavorir aquesta harmonia, es faran campanyes de conscienciació per a explicar tots els beneficis que implica tenir colònies felines controlades dins els nuclis urbans del terme municipal de Marratxí.

En cas de detectar-se que una colònia felina registrada provoca molèsties greus als veïns (mitjançant queixes oficials), l'Ajuntament es compromet a mediar entre les parts i trobar una solució consensuada. En cas de persistència de les molèsties, s'intentarà un canvi d'ubicació de la colònia felina registrada o dels exemplars conflictius. Aquesta mesura només serà estudiada en última opció i prou motivada. L'Ajuntament, juntament amb l'opinió de les persones cuidadores de les colònies, podrà proposar un nou destí per a aquests exemplars.

CATORZÈ.- Respecte a les colònies felines registrades i moixos comunitaris:

  • L'Ajuntament crearà un registre municipal de colònies registrades, on s'inclouran les persones cuidadores i voluntàries d'aquesta, la seva localització, el nombre d'exemplars que forma la colònia (actualitzat anualment), el tant per cent (%) de membres esterilitzats i el nombre dels nous exemplars que durant l'any s'han instal·lat a la colònia per causes diverses.
  • La ubicació de les colònies estarà assenyalada de forma oficial per l'Ajuntament de Marratxí, mitjançant cartell específic i explicatiu del funcionament de les colònies.
  • L'àrea de Medi Ambient, amb ajuda del voluntariat, habilitarà i condicionarà, en la mesura del possible, el lloc per alimentar els moixos de la colònia, dotant de menjadors, abeuradors, areners i llocs per donar refugi als moixos en cas d'inclemències del temps. Resta prohibit realitzar qualsevol alteració, sense autorització, del dit condicionament. Així mateix, la brigada de Medi Ambient quedarà facultada per a dur a terme la retirada de les anomalies que es detectin a les zones habilitades.
  • L'Ajuntament expedirà dos (2) tipus de carnets: un per a les persones cuidadores de cada colònia i un per a les persones voluntàries de les colònies, en les quals s'especificarà si és general o per a una o diverses colònies en concret.
  • En funció de l'evolució del nombre d'exemplars d'una colònia, l'Ajuntament podrà requerir que els nous exemplars que es detectin a una colònia hagin de ser reubicats després de la seva captura i esterilització, de forma consensuada amb els cuidadors/es de les colònies felines afectades.
  • L'Ajuntament oferirà cursos/xerrades de formació per a les persones voluntàries de les colònies registrades, a fi d'homogeneïtzar la gestió de totes les colònies.
  • L'Ajuntament aportarà un pressupost anual, d'acord amb la disponibilitat pressupostària, per a la col·laboració amb les persones cuidadores de les colònies felines, enfocat principalment a l'esterilització i al manteniment del benestar dels membres de les colònies.
  • L'Ajuntament vetllarà per la seguretat de tots els moixos comunitaris i de les persones cuidadores i voluntàries.

QUINZÈ.- L'àrea de Medi Ambient, com a mesura amb caràcter de sanció, podrà en qualsevol moment acordar la revocació de l'acreditació del voluntari/ària, o l'autorització del cuidador/a de la colònia, en el cas d'incompliment reiterat d'alguna de les obligacions d'aquest Reglament que així ho justifiqui.

El referit acord es dictarà prèvia audiència als interessats on se'ls comunicaran els incompliments detectats. En cas que finalment es retiri l'autorització de la persona cuidadora de la colònia, s'obrirà un termini de tres (3) mesos per a rebre la sol·licitud d'una nova persona cuidadora per a fer-se càrrec de la colònia. L'Ajuntament es farà càrrec de la seva gestió i podrà prendre les mesures necessàries respecte dels membres de la colònia amb ajuda del voluntariat.

V. Règim d'exercici de la condició de persona cuidadora i voluntària.

SETZÈ.- Les persones cuidadores/voluntàries hauran de portar l'acreditació lliurada per l'àrea de Medi Ambient en un lloc visible en el moment de realitzar les seves funcions en relació amb els moixos de les colònies, a fi de garantir que cap persona aliena no autoritzada pugui actuar-hi. I en tot cas, hauran d'exhibir-la a requeriment dels funcionaris/representants autoritzats de l'Ajuntament de Marratxí que tinguin encomanada les funcions d'inspecció.

DISSETÈ.- Tasques encomanades a les persones cuidadores autoritzades:

  • Presentar dins el mateix mes de l'alta de la colònia dels següents anys la memòria anual de control seguint les directrius establertes en aquest Reglament.
  • Mantenir una higiene estricta de les zones habilitades de la colònia, així com les condicions de neteja de menjadores i abeuradors. Cada colònia que ho necessiti disposarà d'una àrea d'areners a zones de fàcil accés (perquè puguin netejar-se amb la periodicitat necessària) i allunyats de zones de pas de persones (per evitar males olors).
  • L'alimentació bàsica dels moixos serà el pinso sec, intentant ajustar al màxim les quantitats en relació amb el nombre d'exemplars. No obstant això, es podrà donar aliment humit segons les necessitats i dificultats dels animals. Les sobres del menjar humit seran retirades i els recipients netejats per evitar males olors i presència d'insectes.
  • Renovar el carnet de la persona cuidadora autoritzada cada tres (3) anys.
  • Capturar i esterilitzar els membres de les colònies felines, i mantenir-los en bon estat de salut i desparasitats, sempre que sigui possible i amb la participació de l'Ajuntament.
  • Comunicar a l'Ajuntament els canvis de les seves dades de contacte.
  • Comunicar els incidents greus ocorreguts a les colònies a l'Ajuntament.
  • No contravenir cap de les disposicions d'aquest Reglament ni de l'Ordenança Municipal, així com de la resta de normes que són d'aplicació.
 

DIVUITÈ.- Tasques encomanades a les persones voluntàries:

  • Seguir les instruccions i directrius de les persones cuidadores de la colònia prescrites en aquest Reglament.
  • Les persones voluntàries inscrites a una colònia o diverses en concret podran alimentar els exemplars d'altres colònies registrades.
  • Comunicar a l'Ajuntament els canvis de les seves dades de contacte.
  • Renovar el carnet de voluntari cada tres (3) anys.
  • No contravenir cap de les disposicions d'aquest Reglament ni de l'Ordenança Municipal, així com de la resta de normes que són d'aplicació.

DINOVÈ.- Sense perjudici de les obligacions del present Reglament, les persones cuidadores i voluntàries encarregades de les colònies felines i l'Ajuntament, en la mesura de la seva disponibilitat pressupostària, hauran de complir les obligacions i responsabilitats derivades de la Llei 11/2019, de 8 de març, del Voluntariat de les Illes Balears, i de la resta de normativa que pugui resultar d'aplicació.

VI.- Prohibicions per a la ciutadania.

VINTÈ.- Les actuacions prohibides dins les colònies per a la ciutadania són:

  • Alimentar els exemplars de la colònia, en especial, amb restes de menjar casolà o menjar humit.
  • Molestar o maltractar els exemplars de les colònies.
  • Amollar els cans dins la colònia.
  • Retirar o dipositar qualsevol element dins la colònia, inclosos el menjar i l'aigua.
  • Posar verí o qualsevol altre producte perjudicial per a la salut dels animals.
  • Abandonar exemplars dins les colònies registrades o sostreure exemplars d'aquestes.
  • Impedir a les persones cuidadores o voluntàries de les colònies exercir les seves funcions, o increpar-los per aquest motiu.

VII.- Infraccions i sancions.

VINT-I-UNÈ.- Infraccions de les persones cuidadores/voluntàries:

Les accions o omissions que contravinguin aquest Reglament tindran el caràcter d'infraccions administratives, i es classifiquen en molt greus, greus i lleus.

1. Es consideraran infraccions lleus:

a. Alimentar als exemplars felins d'una colònia fora del lloc autoritzat.

b. No exhibir l'acreditació de persona cuidadora o voluntària de la colònia felina a requeriment d'un agent de l'autoritat, o exhibir l'autorització per a l'alimentació d'una colònia felina diferent.

c. Incloure elements no autoritzats als llocs habilitats per a l'alimentació de la colònia felina, o l'alteració, de la manera que sigui, del condicionament d'aquests llocs.

2. Es considerarà infracció greu:

a. La comissió, en el termini de tres anys, de fins a tres infraccions lleus, quan així hagin estat declarades per resolució ferma.

b. Tenir exemplars a la colònia felina registrada en males condicions sanitàries.

c. Tenir els llocs habilitats per a l'alimentació de la colònia felina en deficients condicions d'higiene i salubritat.

d. Ser sancionat per alguna de les infraccions de la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen a l'entorn humà en el període de tres anys.

e. Incomplir reiteradament les peticions per part de l'Ajuntament de reduir el nombre de moixos d'una colònia felina.

3. Es considerarà infracció molt greu:

a. La comissió, en el termini de tres anys, de més d'una infracció greu, quan així hagin estat declarades per resolució ferma.

b. Amollar moixos sense sostre capturats a altres municipis dins de les colònies felines registrades del municipi de Marratxí.

La comissió d'una infracció molt greu comportarà la revocació immediata de l'autorització de la persona cuidadora o voluntària infractora, i la seva inhabilitació durant el període de dos (2) anys per a ser persona cuidadora i/o voluntària de qualsevol colònia felina registrada. Una vegada revocada la seva autorització, quedarà sotmesa a les normes de la resta de la ciutadania respecte de les colònies felines.

 

VINT-I-DOSÈ.- Infraccions de les persones alienes a les colònies felines registrades:

1. Es consideraran infraccions lleus:

a. Alimentar els exemplars d'una colònia sense la corresponent autorització per part de l'autoritat competent.

b. Molestar els exemplars de les colònies o amollar els cans dins aquesta.

c. Retirar o dipositar qualsevol element dins la colònia, inclosos el menjar i l'aigua.

2. Es consideraran infraccions greus:

a. La comissió, en el termini d'un any, de fins a tres infraccions lleus, quan així hagin estat declarades per resolució ferma.

b. Impedir a les persones cuidadores o voluntàries de les colònies exercir les seves funcions, o increpar-los per aquest motiu.

c. Maltractar els exemplars de les colònies.

3. Es consideraran infraccions molt greus:

a. La comissió, en el termini d'un any, de més de dues infraccions greus, quan així hagin estat declarades per resolució ferma.

b. Abandonar exemplars dins les colònies registrades o sostreure exemplars d'aquestes.

c. Posar verí o qualsevol altre producte perjudicial per a la salut dels animals.

VINT-I-TRESÈ.- Sancions per a les persones alienes a les colònies felines registrades:

1. Les infraccions lleus se sancionaran amb una multa de fins a 100,00 a 300,00 euros.

2. Les infraccions greus se sancionaran amb una multa des de 300,01 euros fins a 1.000 euros.

3. Les infraccions molt greus se sancionaran amb una multa des de 1.000,01 euros fins a 3.000 euros.

VINT-I-QUATRÈ.- Graduació de les sancions

En tot cas, es tindrà en compte en la graduació de les sancions, la deguda adequació entre la sanció i el fet constitutiu de la infracció, considerant-ne especialment la seva repercussió, la seva transcendència pel que respecta a la salut i seguretat de les persones, o dels seus béns, i del medi ambient, les circumstàncies del responsable, el seu grau d'intencionalitat, participació i benefici obtingut, la reincidència, així com la irreversibilitat dels danys o deterioracions produïdes.

VIII.- Actualització de l'autorització de les persones cuidadores de les colònies existents.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA.- Des de l'entrada en vigor del present reglament es concedeix un període d'un any per a l'actualització de les autoritzacions de les persones cuidadores de les colònies existents al municipi.

L'Ajuntament comunicarà a les persones responsables inscrites actualment, la situació en què es troba la colònia i les mesures necessàries perquè es pugui inscriure tenint en compte el present Reglament. En cas que la ubicació de la colònia no sigui possible per estar dins d'una de les àrees prohibides per aquest reglament, l'Ajuntament procurarà en la mesura del possible trobar una nova ubicació per a la colònia. En tot cas, no es podran registrar colònies que no compleixin els requisits establerts en aquest reglament.

IX.- Entrada en vigor.

DISPOSICIÓ FINAL.- El present Reglament entrarà en vigor l'endemà de la publicació al BOIB de l'acord d'aprovació definitiva i una vegada transcorregut el termini que assenyala l'article 113 de la llei reguladora de bases de règim local.”

Contra aquest acord que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des del següent al de la publicació.

 

(Signat electrònicament: 9 de maig de 2023

El batle Miquel Cabot Rodríguez)