Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

OFICINA MUNICIPAL DE TRIBUTS

Núm. 286570
Aprovació de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació de serveis en els centres per a gent gran del municipi de Calvià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent finalitzat el termini d'informació pública de l'acord provisional d'aprovació de l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació de serveis en els centres per a gent gran del municipi de Calvià (ordenança fiscal número 32), publicat en el BOIB núm. 28 de 4 de març de l'any en curs -anunci 1714-, i prèvia la seva aprovació inicial per Acord de la Junta de Govern Local en sessió celebrada el passat 22 de febrer de 2023, i havent-se recaptat i rebut el preceptiu informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona, i sense que s'hagin formulat o presentat altres reclamacions, objeccions o observacions.

RESOLC

Primer.- Elevar a definitiu l'acord provisional d'aprovació de l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació de serveis en els centres per a gent gran del municipi de Calvià (ordenança fiscal número 32), conforme al que es preveu en l'article 17.3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la llei d'hisendes locals, una vegada revisat el text de l'ordenança pel que fa a l'ús de llenguatge no sexista, segons informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona.

Segon.- Publicar el BOIB la nova ordenança en compliment del que es disposa en l'article 17.4 del mateix text legal a l'efecte de la seva entrada en vigor, remetent l'acord al Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Delegació del Govern a Illes Balears.

Text de l'ordenança fiscal número 32

ORDENANÇA REGULADORA DEL PREU PÚBLIC PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS EN ELS CENTRES PER A GENT GRAN DEL MUNICIPI DE CALVIÀ

Article 1r.

De conformitat amb el previst a l'article 41 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, s'estableix preu públic com a contraprestació pecuniària a satisfer per la prestació de diversos serveis en els centres públics pe a gent gran del municipi de Calvià.

Article 2n.

Constitueix el fet imposable l'activitat municipal derivada de la prestació de serveis a gent gran en el municipi de Calvià que es relaciona a continuació:

a) Servei d'atenció residencial permanent. Atenció residencial a les persones grans dependents mitjançant serveis continuats de cura personal i sanitària, quan el centre es converteixi en la residència habitual de la persona.

b) Servei de “respir”. Atenció residencial de caràcter temporal, quan s'atenguin estades de convalescència o durant les vacances, caps de setmana i/o malalties de les persones cuidadores habituals.

c) Servei d'atenció diürna. Atenció integral durant el període diürn a gent gran, que disposin d'un suport social/familiar suficient que possibiliti la permanència en el seu entorn habitual de convivència. Amb l'objectiu de millorar o mantenir el millor nivell possible d'autonomia personal i donar suport a les famílies i/o persones cuidadores. De manera opcional i subjecte a disponibilitat de places es comptarà amb un servei de transport per a les persones usuàries d'aquest servei.

d) Servei de prestacions geriàtriques individualitzades. Oferta de diferents prestacions, les quals es podran sol·licitar específicament o en el seu conjunt, en virtut de les necessitats i peculiaritats de la persona sol·licitant. Els serveis oferits són els següents:

  • Servei d'alimentació bàsic. Adaptat a les necessitats de règim de la gent gran i elaborada segons criteris dietètics. Aquest servei es podrà prestar en els propis centres i/o en els domicilis de les persones usuàries, d'acord amb el previst a l'Ordenança reguladora del servei de menjar a domicili.
  • Servei d'atenció psicològica. Atenció als familiars amb gent gran dependent com a eina per millora l'estat psíquic i físic tant de la gen gran com dels seus cuidadors habituals i prevenir situacions d'estrès que provoquin conflictes familiars relacionats amb el seu rol de persones cuidadores.
  • Servei de bugaderia. Suposa el rentat i planxat de la roba d'ús personal de les persones beneficiàries, amb caràcter setmanal, a excepció de les situacions d'incontinència, situació en la qual el servei podrà realitzar-se dues vegades per setmana. Tant la recollida com el lliurament es realitzarà en els centres que disposin del servei.

Article 3r. Naixement de l'obligació al pagament i persones obligades.

L'obligació de pagament del preu públic neix des de que s'inicia la prestació dels serveis.

Una vegada acceptat l'ingrés com a usuari/usuària a la residència, per ser autoritzada, la persona sol·licitant haurà de dipositar una fiança equivalent a tres mensualitats de la seva aportació. En cap cas aquesta quantitat podrà ser superior a l'equivalent a quinze dies de la tarifa general del servei. La fiança es tornarà, si escau, en finalitzar el servei i després de la liquidació corresponent.

Article 4t. Persones obligades al pagament del servei.

Estan obligats al pagament del preu públic regulat en aquesta Ordenança aquelles persones que es beneficiïn de la prestació de serveis referits a l'article 2n.

Seran persones obligades subsidiàries els hereus i hereues i, si escau, les herències jacents, o les persones o institucions que tenguin l'obligació legal o pactada d'atendre les persones usuàries del servei.

Article 5è. Import del preu públic.

L'import del preu públic diari dels serveis és el següent:

Servei d'atenció residencial permanent i de “respir”:                           60,00 €/dia

Servei d'atenció diürna:                                                                         24,00 €/dia

Servei de prestacions geriàtriques individualitzades:

Servei d'alimentació bàsic:

 

Dinar:                                          7,00 €/ dia

Sopar:                                          3,50 €/dia

 

Servei d'atenció psicològica:                                                               13,00 €/dia

Servei de fisioteràpia i rehabilitació:                                                  10,80 €/sessió

Servei de bugaderia:                                                                              6,50 €/servei

En cas d'hospitalització o vacances de les persones usuàries del serveis residencials permanents, “respir” i atenció diürna, els preus per reserva de plaça seran els següents:

Atenció residencial permanent i “respir”: absència forçosa 30,00 €/dia; absència voluntària 45,00 €/dia

Atenció diürna: absència forçosa 12,00 €/dia; absència voluntària 18,00 €/dia

Segons els articles 15 i 16 del Decret 63/2017, de 28 de febrer, tant el servei residencial com el d'atenció diürna

** Absència forçosa (hospitalització): 50% del preu públic

** Absència voluntària (vacances): 75% del preu públic

Aquests percentatges són d'aplicació obligatòria tant per a les places municipals com per les de conveni.

A tots els preus se'ls aplicarà, si escau, l'IVA corresponent.

Article 6è. Aportació de les persones beneficiàries al cost del servei. Reducció de tarifes.

1.- El pagament del preu públic dels serveis es realitzarà d'acord amb la capacitat econòmica de la persona usuària del servei, calculat segons el barem que, a proposta de la Comissió d'Admissió i Seguiment, es regula en aquesta Ordenança.

Les persones usuàries que tenguin reconegudes prestacions de la Seguretat Social i/o d'altres organismes, hauran de presentar documents acreditatius dels seus drets a efectes de que es pugui fixar el preu a pagar amb l'aplicació dels barems fixats per la Comissió d'Admissió i Seguiment.

Les persones usuàries dels serveis estaran obligades a comunicar a l'Ajuntament de Calvià o a l'entitat gestora del servei qualsevol variació de les seves percepcions o del seu patrimoni, amb relació a l'inicialment declarat.

La renda o capacitat de pagament es determinarà d'acord amb el previst en aquest article.

Quan amb les prestacions percebudes per la persona beneficiària es cobreixi el preu públic, aquest serà abonat íntegrament per la persona beneficiària.

Si no es cobreix el preu amb les percepcions de la forma abans esmentada, es continuaran sumant els conceptes econòmics que figuren en els barems d'aplicació.

Esgotats els conceptes i percentatges assenyalats en el barem, si la quantitat resultant no cobreix el preu públic, la tarifa s'entendrà reduïda a dita quantitat. L'import de la reducció no podrà ser superior al 85% del preu públic establert en aquesta Ordenança, a excepció de les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat social, les quals podran veure incrementada aquesta reducció previ informe dels Serveis Socials municipals i de les persones treballadores socials del centre.

L'Ajuntament de Calvià assumirà la diferència amb les tarifes generals del preu públic. Aquestes quantitats seran aportades directament a l'entitat gestora mitjançant liquidacions mensuals.

2.- Les persones usuàries que, en virtut de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència i l'Ordre, de 7 d'octubre de 2007, del departament de Serveis Socials i Família per la qual es regula el règim d'accés als serveis i prestacions econòmiques del sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, rebin una prestació econòmica vinculada al servei, abonaran de forma íntegra el seu import des del moment en que la percebin.

3.-En el cas de que es prevegi la generació de deute, la resolució per la qual es fixi l'aportació econòmica mensual de la persona beneficiària, inclourà:

  • El compromís acceptat de manera voluntària per la persona beneficiària de no alienar béns o drets del seu patrimoni que li puguin correspondre, en detriment de l'obligació de participació en el finançament del cost del servei.
  • La constitució de garanties reals o personals per assegurar el cobrament del deute, en qualsevol de les formes admeses en dret. A aquest respecte, quan en la determinació de la capacitat econòmica de la persona beneficiària s'hagin tengut en compte béns immobles o drets reals i, d'acord amb la persona beneficiària, s'afectin al pagament del deute, es podran dur a terme les actuacions necessàries per a la inscripció o anotació corresponent en el Registre del Propietat.

4.- Reducció de tarifa:

a) No podran beneficiar-se de reducció de tarifa les persones usuàries, de qualsevol dels serveis, que siguin titulars de capitals mobiliaris propis superiors a 12.000 €. Quan el saldo sigui igual o menor a 12.000 € es realitzarà la valoració de la possibilitat d'aplicar tarifa reduïda, d'acord amb les normes d'aquest article i del barem recollit com a annex en aquesta Ordenança, per ajustar el preu a la capacitat econòmica de la persona usuària.

b) El càlcul de la capacitat econòmica de les persones usuàries del servei residencial permanent es durà a terme sumant les rendes efectivament obtingudes, més les que fossin imputables als seus immobles.

El resultat d'aquest càlcul serà la base per al càlcul de la tarifa reduïda; la reducció resultant no podrà excedir el límit abans assenyalat, i s'haurà de respectar sempre el mínim de 100 € mensuals per a les despeses personals de les persones usuàries.

Tarifa reduïda anual = pensions + rendes imputables a immobles + altres rendes – 1.200 €

c) Per determinar les rendes imputables per immobles propietat de les persones usuàries, ja siguin de naturalesa urbana o rústica, es tendran en compte tots els immobles de la seva propietat, excloent el seu habitatge habitual on resideixi el cònjuge, descendent o dependent, i un únic immoble el valor de referència del qual no sigui superior a set vegades el SMI anual. L'esmentada exempció per raó del valor de l'immoble, només serà aplicable a un dels béns, en el cas que una mateixa persona interna tengui més d'una propietat per davall d'aquest llindar.

A aquests efectes, també es tendran en compte els béns immobles i el patrimoni que fos de titularitat de la persona sol·licitant del servei, durant els dos anys anteriors a la sol·licitud d'ingrés en el centre.

El càlcul de les rendes imputables a l'esmentat patrimoni es realitzarà d'acord amb les següents fórmules:

Per al primer immoble computable:

Renda pot. 1 = (Valor de referència de l'immoble no resid. Habitual – (2xSMI anual)) *6)

                                                                            100

Per al segon i posteriors immobles:

 Renda pot. 2 = (Valor de referència de l'immoble no resid. Habitual *6)

                                                                   100

d) Les persones usuàries del Servei d'Atenció Diürna o la Prestació Geriàtrica Individualitzada tendran dret a la reducció de les quantitats abonades en els termes exposats en els apartats anteriors.

5.- Els deutes derivats de la prestació del servei que no haguessin estat atesos per alguna de les vies assenyalades anteriorment, es reclamaran als obligats referits a l'article 4t d'aquesta Ordenança per les vies legalment establertes.

Article 7è.

En les quotes resultants de l'aplicació d'aquesta Ordenança, no estan incloses les despeses sanitàries de la persona usuària, no incloses a la Seguretat Social, tals com medicines, material sanitari de cures, material ortopèdic o trasllats, i totes les despeses que pugui general la persona usuària no previstes en aquesta Ordenança.

Article 8è. Normes de gestió.

El pagament del preu públic s'efectuarà mitjançant rebut expedit per l'Ajuntament o, si escau, l'entitat gestora del servei.

El preu es meritarà des del primer dia en què s'iniciï el servei. Els rebuts es giraran el dia 1 de cada mes pels serveis efectivament prestats, i el pagament es durà a terme en el termini màxim de 40 dies des de la notificació del rebut.

Es faculta l'òrgan gestor, si escau, a percebre directament el preu públic per la prestació de serveis, estant sotmès al control de l'Ajuntament, al qual se li remetrà trimestralment la informació comptable generada pel servei.

En el primer trimestre de cada any es comunicarà, mitjançant resolució administrativa de l'òrgan competent, la quantitat pendent de pagament fins a l'últim dia de l'any anterior que, si escau, es farà constar en el Registre de la Propietat afectant els béns patrimonials de la persona beneficiària.

Disposició addicional.

Tot allò que no estigui previst en aquesta Ordenança es regirà per l'Ordenança reguladora del servei, el Reglament d'admissió, econòmic i normes d'ordre intern de cadascun dels centres, el RDL 2/2004 (Text refós de la Llei de les hisendes locals) i la Llei 58/2003 General tributària.

Disposició final.

Aquesta Ordenança fou aprovada definitivament el 27 d'abril de 2023 i prèvia publicació en el BOIB, entrarà en vigor en el termini de quinze dies comptats a partir de dita publicació, conforme al que disposen els articles 70.2 i 65.2 de la Llei 7/1985, de Bases de règim local i continuarà vigent mentre no sigui derogada o modificada.

 

Calvià, data de la signatura electrònica (27 d'abril de 2023)

El tinent de batle de Transparència, Innovació i Serveis Econòmics Marcos Pecos Quintans