Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 273496
Aprovació definitiva Ordenança reguladora de residus i del consum responsable del municipi de Manacor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió de 13 de març de 2023, aprovà definitivament l'ordenança reguladora de residus i del consum responsable del municipi de Manacor; i, transcorregut el termini previst a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, es procedeix a la publicació d'aqueix acord d'aprovació definitiva així com del text íntegre de l'esmentada normativa.

«Proposta del delegat de Medi Ambient i Mobilitat per a l'aprovació definitiva de l'ordenança reguladora de residus i del consum responsable del municipi de Manacor.

Antecedents

1. El Ple de l‘Ajuntament en sessió de dia 14 novembre de 2022 acordà, aprovar inicialment l'Ordenança reguladora de residus i de consum responsable (Exp. 4289/2022)

2. Aquest acord d'aprovació inicial es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 154 de dia 26 de novembre de 2022 i al tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Manacor el 23 de novembre de 2022, quedant exposat per un termini de 30 dies hàbils als efectes que els interessats poguessin examinar els expedients i presentar les reclamacions que estimessin oportunes.

- Dins el termini legalment establert, no s'han presentat al·legacions.

3. Simultàniament, i en compliment de l'article 102 c) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, es va procedir a donar audiència prèvia durant 30 dies hàbils a les associacions veïnals i de defensa de persones consumidores i usuàries establertes en l'àmbit territorial de Manacor que estiguin inscrites en el registre municipal i que les seves finalitats guardin relació amb l'objecte de la disposició aprovada. En aquest sentit, es va procedir a donar audiència a les següents associacions.

  • AA.VV i comerciants es Mercat i es Torrent
  • A, C i E zona Llevant i Pimem
  • AA.VV de Llevant na Camel·la i Baix des Cós
  • A, C i E, na Capellera
  • Associacions veïnats Son Vent de Son Macià
  • Associació de veïnats de Son Fangos
  • Associació Veïns des Serralt
  • A.V. des Convent , s'Antigor, Tren i Centre
  • A.V. de sa Torre
  • A. V. Porto Cristo
  • Comerciants e Ind. Porto Cristo
  • A.V. Cala Morlanda
  • A.C des Centre

Finalitzat el termini d'audiència, no s'han rebut reclamacions ni al·legacions de cap tipus per part de cap de les associacions esmentades.

4. De conformitat amb l'article 5 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat entre dones i homes, es va sol·licitar a l'Institut Balear de la Dona el corresponent informe d'avaluació d'impacte de gènere en relació a l'acord d'aprovació inicial de l'Ordenança reguladora de residus i de consum responsable, i que conclou que en la redacció de la normativa no s'ha detectat cap situació de desigualtat per qüestió de gènere, i considera que la norma és neutra al gènere, només s'han realitzat alguns canvis seguint les recomanacions que no suposen cap alteració del contingut del text aprovat provisionalment, per la qual cosa es pot aprovar sense més tràmits.

5. Informe favorable de la TAG de data 31 de gener de 2023.

Per tot això propòs que, amb dictamen previ de la Comissió Informativa General, el Ple de l'Ajuntament adopti el següent

 

Acord

1. Aprovar definitivament l' Ordenança reguladora de residus i de consum responsable del municipi de Manacor, d'acord amb el text que es transcriu a continuació

2. Publicar aquest acord definitiu en el BOIB, juntament amb el text íntegre de l' Ordenança reguladora de e residus i de consum responsable del municipi de Manacor.

L'entrada en vigor queda prevista pel dia de la publicació del text íntegre en el BOIB, una vegada comunicat l'acord d'aprovació definitiva de l'Ordenança, amb la tramesa d'una còpia del text al Govern de les Illes Balears i a la Delegació del Govern als efectes prevists a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, i transcorregut el termini de 15 dies hàbils des que aquests organismes reben la còpia.

El text definitiu de l' ordenança que s'aprova és el següent:

Ordenança de residus i del consum responsable del municipi de Manacor

TÍTOL I  DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objecte de l'ordenança

La present ordenança té per objecte, dins el marc de les competències municipals, regular dins del terme municipal de Manacor:

1. La neteja viària i dels espais d'ús públic, tan pel que fa a la seva realització com al seu correcte manteniment.

2. La recollida i gestió dels residus urbans o municipals, respectant el principi de jerarquia (prevenció, preparació per a la reutilització, reciclatge, altres formes de valorització material, valorització energètica i eliminació), en compliment i adaptació al que estableix el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de l'illa de Mallorca, publicat al BOIB núm. 81 de 18 de juny de 2019 i la Llei 8/2019 de 19 de febrer de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, publicada al BOIB núm. 23 de 21 de febrer de 2019.

3. Els drets i deures dels productors i posseïdors de residus urbans i assimilables ubicats en el municipi de Manacor.

4. Tal com estableix l'art. 31 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears en el títol IV de la present ordenança es defineix el concepte, el servei i l'ús de les deixalleries municipals en caràcter general, sense perjudici d'una regulació a posteriori mitjançant un reglament específic.

5. L'establiment d'objectius d'educació ambiental per la prevenció de la generació de residus i la lluita contra el malbaratament alimentari.

6. Vetllar per un consum responsable del conjunt de la ciutadania que eviti la generació de residus.

En els casos no regulats per aquesta ordenança però que per les seves característiques o circumstàncies pugin estar compresos en el seu àmbit d'aplicació, s'hi aplicaran per analogia les normes d'aquesta que tenguin similitud amb el cas contemplat.

Article 2. Conceptes que afecten a la present ordenança

Les definicions dels conceptes que apareixen en aquest text es troben detallades en l'Annex I.

Article 3. Competències municipals

Son competència de l'Ajuntament de Manacor:

1. La prestació dels serveis de recollida de residus sòlids urbans, neteja viària i gestió de les deixalleries del municipi de Manacor.

2. Establir les normes de comportament i col·laboració ciutadana per evitar l'embrutiment i deteriorament de la imatge dels nuclis del terme municipal de Manacor.

3. Atendre les reclamacions, denúncies i suggeriments de la ciutadania del municipi de Manacor.

4. Exercir de policia com a mesura per prevenir i/o sancionar les accions que afectin negativament als serveis anteriors. L'Ajuntament pot obligar a qui cometi la infracció a reparar els desperfectes o incompliments sense perjudici d'imposar les sancions pertinents.

5. Informar a la ciutadania del funcionament dels diferents sistemes de gestió de residus sòlids urbans.

6. Realitzar subsidiàriament els treballs de neteja i de gestió de residus que segons l'Ordenança ha d'efectuar la ciutadania, després del requeriment previ als propietaris o propietàries o persones usuàries, i se'ls imputarà el cost dels serveis prestats sense perjudici de les sancions administratives que corresponguin en cada cas.

7. Establir a través de les ordenances fiscals, les taxes que hauran d'abonar les persones usuàries en contraprestació als serveis de neteja, recollida i tractament de residus. Establir tarifes diferenciades o reduïdes en el supòsit de pràctiques de compostatge domèstic o comunitari; de bones pràctiques dutes a terme per la ciutadania i empreses en accions de prevenció de residus, reutilització, preparació per a la reutilització dels residus generats i correcte recollida selectiva, especialment pel que fa a la matèria orgànica compostable; i per a les persones i les unitats familiars en situació de risc d'exclusió social.

8. Informar a la ciutadania de les obligacions i deures que es deriven de la normativa administrativa d'ordre superior respecte als residus generats als habitatges, oficines, comerços, empreses, etc.

9. Establir els sistemes adients per tal de fomentar la prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus, en aquest ordre.

Article 4. Deures generals de la ciutadania:

Són deures generals de la ciutadania:

Complir la present Ordenança.

1. Denunciar les infraccions que es deriven de la present Ordenança.

2. Pagar les corresponents taxes relatives a la prestació del servei de recollida i tractament de residus urbans i neteja viària.

3. Mantenir una conducta encaminada a evitar i prevenir el deteriorament del municipi, a la minimització de la producció de residus, a la separació de les fraccions reciclables i, en general, a la preservació de l'entorn de Manacor.

4. Dirigir les seves reclamacions, denúncies i suggeriments directament a l'Ajuntament de Manacor.

 

TÍTOL II NETEJA VIÀRIA I NORMES DE COMPORTAMENT SOBRE LES VIES I ZONES PÚBLIQUES

Capítol I  Prestació del servei de neteja viària i d'espais públics

Article 5. Del servei de neteja viària i d'espais públics.

1. Constitueix una competència reservada a l'Ajuntament la prestació del servei de neteja viària, estant obligat a gestionar-lo mitjançant qualsevol de les formes previstes a la normativa reguladora de la contractació pública en l'àmbit municipal.

2. El servei de neteja viària es prestarà amb caràcter obligatori a:

a. Vies públiques municipals en espais urbans.

b. Parcs, jardins, zones verdes i la resta d'espais lliures municipals.

c. Altres espais i béns de domini i ús públic municipals.

3. S'entén per neteja pública l'eliminació de la brutícia en l'àmbit descrit a l'article anterior, mitjançant l'aplicació dels mitjans, tècniques i pla de treball que, en cada moment i en relació al tipus de residu i l'espai de què es tracti, es consideri més adequat i convenient.

4. L'Ajuntament no està obligat a realitzar la neteja pública viària de brutícia produïda a conseqüència de:

a. Accidents o altres circumstàncies imprevisibles o inevitables, de força major.

b. Activitats mercantils, d'espectacles o recreatives, socials i similars que, realitzades mitjançant l'ocupació o utilització de vies o espais lliures de domini i ús públic, ocasionin una brutor superior o diferent de l'habitual, a excepció d'activitats d'espectacles o recreatives, socials i similars organitzades per l'Ajuntament.

5. La freqüència de neteja viària dependrà d'una sèrie de variables com son la temporada en els nuclis turístics, la pressió a què estigui sotmesa la via pública, l'existència de col·legis, la proliferació d'establiments d'oci, etc.

6. La neteja viària que facin els veïns i veïnes davant la seva façana no suposarà mai una sanció i serà recomanable sempre i quan no provoqui molèsties a la resta de veïns i veïnes i vianants ni generi acumulacions o deposicions inadequades de residus. Es permet agranar i fregar exclusivament amb aigua neta la voravia i carrer de la zona d'influència de cada habitatge.

 

Article 6. Neteja de zones de domini particular

La neteja de les vies, zones comunes, zones verdes, balcons, etc. de domini particular l'haurà de dur a terme la propietat. No obstant hi ha excepcions que es descriuen en el Capítol III del Títol II.

Article 7. Servei de neteja viària

La neteja de la via i zones públiques comprèn la neteja i recollida de residus en la xarxa viària municipal i concretament inclou:

  • La neteja, buidament i el manteniment bàsic de papereres.
  • La retirada d'animals morts de la via pública.
  • La neteja del paviment de les vies públiques.
  • La neteja d'excrements de cans, coloms i altres animals domèstics.
  • La neteja dels escocells dels arbres.
  • L'escatat de la vegetació espontània.
  • La neteja dels embornals.
  • Neteja de pintades, grafits i altres expressions gràfiques en elements públics.

Article 8. Prohibicions a la via pública

A les vies públiques, queda prohibit:

1. Tirar a la via pública cap tipus de residu (papers, llosques, xiclets, excrements, etc.), tan per part dels vianants com per part dels ocupants de vehicles i habitatges.

2. El desguàs damunt la calçada o voravies d'aigua procedent d'aparells de refrigeració, així com l'abocament i el degoteig d'aigua des de les terrasses i balcons dels habitatges.

3. Abandonar a la via pública els residus que resultin de netejar jardins, patis o terrasses o de podar arbres.

4. Espolsar estores, roba i utensilis domèstics sobre les vies i espais lliures públics tant si l'operació té lloc des de balcons com si es fa directament sobre la via pública.

5. Evacuar aigua bruta damunt les vies, espais lliures públics i embornals.

6. Dipositar o estacionar a la xarxa viària pública qualsevol tipus d'objecte o material que obstaculitzi o impedeixi la normal prestació del servei de neteja viària i pugui afectar la seguretat vial o dificultar el pas dels vianants. Es prohibeix especialment l'abandonament de carretons de compra, que sempre s'han de retornar a l'establiment comercial de procedència.

7. Llençar cap a l'exterior, sobre les vies o espais lliures públics, residus procedents de l'agranada o neteja dels habitatges, balcons, comerços i oficines i altres locals, edificis o recintes.

8. El dipòsit de bosses de residus domiciliaris a dins i fora de les papereres, l'ús de les quals es reserva exclusivament als residus produïts ocasionalment pels vianants.

9. Banyar-se o rentar animals, roba, fruites, verdures o objectes de qualsevol mena als estanys i fonts públiques.

10. Abandonar en la via pública les defecacions dels animals. Els propietaris i propietàries han de recollir les defecacions que els seus cans o altres animals de companyia hagin realitzat en la via pública i dipositar-les en els contenidors específics, papereres o contenidors.

En els “pipicans” i espais específics en què els propietaris i propietàries poden deixar defecar els cans també cal recollir els excrements i dipositar-los en els contenidors específics, papereres o contenidors.

11. Deixar menjar disponible per als animals a la via pública. Queden exceptuades d'aquesta norma les actuacions especifiques per al control de poblacions d'animals en l'entorn urbà que comptin amb l'autorització dels serveis municipals.

12. Rentar i/o reparar vehicles en les vies públiques.

13. Realitzar activitats en la via pública que la puguin embrutar, entre d'altres, manipular residus, seleccionar i acumular materials sense autorització, realitzar activitats de pintura i envernissat, etc.

14. L'abocament o l'abandonament de residus, qualsevol que en sigui la natura, proporció o quantitat als camins, a les platges, zones costaneres o espais de domini públic o abocar-los al mar o als torrents.

 

Capítol II El manteniment de la neteja viària com a resultat d'un comportament cívic

Article 9. Objecte i subjectes

En aquest capítol es regulen tota una sèrie de mesures encaminades a satisfer el dret a gaudir d'un espai públic net i no degradat.

1. Els articles inclosos en aquest capítol s'apliquen:

a. A tots els espais públics de la ciutat (carrers, vies de circulació, places, avingudes, passejos, parcs, fonts, etc.) així com a les construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i a la resta de béns i elements de domini públic municipal ubicats en els espais públics.

b. Aquest capítol s'aplicarà també als espais de titularitat privada quan s'hi realitzin conductes o activitats que tenguin conseqüències negatives per a l'espai públic o per a la convivència.

2. La ciutadania i vianants estan obligats a prevenir l'embrutiment del municipi de Manacor d'acord amb el que preveu aquesta ordenança i les disposicions que la desenvolupin.

3. L'Ajuntament exigirà el compliment immediat d'aquesta Ordenança i obligarà al causant a reparar el dany causat, sense perjudici de la sanció que correspongui.

Article 10. Papereres i contenidors ubicats a la via pública

1. Està prohibit que la ciutadania i el públic en general manipuli les papereres, els contenidors i els seus elements (forquilles, subjeccions, etc.) sense autorització dels serveis municipals; es prohibeix especialment desplaçar-los, buidar-los, arrabassar-los o dur a terme qualsevol altre acte que en deteriori la imatge, els inutilitzi, redueixi l'ús a què estan destinats o escampi els residus en ells dipositats per la via pública.

2. Queda prohibit dipositar bosses de fems dins i fora de les papereres de la via pública.

3. Abocar llosques enceses o qualsevol altre matèria incandescent o corrosiva a les papereres o contenidors de la via pública.

4. Deixar residus a sobre, a terra o al costat dels contenidors de residus, encara que els contenidors estiguin plens.

5. Queda prohibit dipositar-hi qualsevol residu no adient a cada tipus de contenidor o paperera.

Article 11. Necessitats fisiològiques

Està prohibit fer les necessitats fisiològiques com ara defecar, orinar, escopir, en qualsevol dels espais definits en l'article 9, així com en els portals, escales i façanes de titularitat privada que delimiten l'espai públic. Aquestes necessitats només es podran realitzar en les instal·lacions o elements que estiguin destinats especialment a aquest fi.

Article 12. Grafits, pintades i altres expressions gràfiques

1. És prohibit realitzar qualsevol tipus de grafit, pintada, taca, escrit, inscripció o grafisme, amb qualsevol matèria o bé ratllant la superfície, sobre qualsevol element o superfície de l'espai públic, així com en l'exterior o interior d'equipaments, infraestructures o elements d'un servei públic i instal·lacions en general inclosos el mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general. Queden exclosos els murals artístics que es realitzin amb l'autorització del propietari o propietària o amb autorització municipal.

2. Quan el grafit o pintada es realitzi en un bé privat que es trobi instal·lat de manera visible o permanent en la via pública, serà necessària l'autorització expressa de l'Ajuntament.

3. L'Ajuntament, subsidiàriament, podrà netejar o reparar els danys causats per la infracció, amb càrrec a la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents.

Article 13. Mesures de prevenció de producció de residus generats per pancartes, cartells, fullets i publicitat comercial

1. La col·locació de cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius, papers enganxats o qualsevol altra forma de publicitat, anunci o propaganda, haurà d'efectuar-se únicament en els llocs expressament habilitats a l'efecte per l'autoritat municipal. Es prohibeix la col·locació de cartells i pancartes en edificis i instal·lacions municipals, en qualsevol espai públic o element del paisatge i el mobiliari urbà o natural, sense autorització expressa de l'Ajuntament.

Els titulars de l'autorització a què es refereix el punt anterior seran els responsables de la retirada dels materials instal·lats i de reposar els elements al seu estat anterior, d'acord amb les indicacions que donin els serveis municipals.

2. Es prohibeix esquinçar, arrencar i llençar a l'espai públic cartells i anuncis, pancartes i objectes similars.

3. Es prohibeix col·locar publicitat sobre la part exterior dels vidres dels vehicles amb finalitat comercial, així com escampar i llençar tota classe de fullets o papers de publicitat comercial o qualsevol material similar a la via pública. Es prohibeix deixar la publicitat enganxada a les portes i finestres de les finques.

4. La publicitat s'ha de dipositar a l'interior de les bústies particulars i/o en aquells espais establerts a aquest efecte. Es prohibeix deixar la publicitat fora dels vestíbuls i portals de les finques així com enganxada a les portes i finestres.

5. Les persones físiques o jurídiques que promoguin la contractació o difusió del missatge respondran directament i solidàriament de les infraccions precedents amb els autors materials del fet.

6. Pel que no està contemplat en aquesta ordenança serà d'aplicació la normativa municipal, autonòmica i estatal, específica sobre publicitat.

 

Capítol III La neteja viària derivada de l'ús especial de la via pública.

Article 14. Responsabilitat de neteja de terrenys d'ús privatiu

És responsabilitat dels particulars mantenir nets aquells terrenys que, tot i ser públics, restin subjectes a un ús privatiu per particulars i altres administracions públiques o entitats, prèvies les oportunes llicències o concessions.

Article 15. Neteja de l'espai urbà sotmès a la influència d'establiments comercials

Els titulars d'establiments comercials, fixes o no, com bars, cafès, restaurants, quioscs, llocs de venda o similars, estan obligats a mantenir en condicions adients de netedat les pròpies instal·lacions, l'espai de la via pública que ocupin amb taules, cadires, etc. i l'espai urbà sotmès a la seva influència. Aquests hauran d'instal·lar pel seu compte i càrrec les papereres necessàries en la seva façana exterior per preservar la neteja dels voltants, tenint en compte les característiques dels residus per a la seva correcta selecció, essent també responsables del seu correcte buidament.

Article 16. Neteja de mostradors, portes, tendals o cortines d'establiments comercials

La neteja dels mostradors, portes, tendals o cortines dels establiments comercials es durà a terme de forma que desprès quedi neta la via pública. Aquestes operacions hauran de realitzar-se abans de les 10.00 del matí.

Article 17. Neteja i estacionament de vehicles d'empreses de lloguer

Les empreses de lloguer de vehicles no podran realitzar en cap cas la neteja dels vehicles, ni estacionar els seus vehicles en la via pública sense l'autorització adient i sempre dins del compliment de la regulació normativa específica. Per tant, hauran de disposar d'un espai per al dipòsit-estacionament i per a dur a terme la neteja.

Article 18. Mesures de minimització de residus generats en establiments comercials i del canal HORECA

1. Els establiments fixes que serveixen menjar amb embolcalls i begudes, com ara establiments de menjar ràpid, bars, cafès, etc. no podran distribuir plats, coberts, tassons, tasses, safates alimentàries de plàstic d'un sol ús. Tot i que es podran distribuir elements compostables, es prioritzaran i fomentaran els elements reutilitzables. En qualsevol cas els establiments hauran de prendre mesures de conscienciació cívica per evitar l'abandonament inadequat dels residus que es generen, independentment del seu material de fabricació, i fer-se responsables de les tasques de neteja de l'àrea d'influència propera de l'activitat. Aquesta àrea d'influència serà tota la terrassa ocupada, més 2 metres al voltant del seu perímetre, així com 2 metres al voltant de la façana de l'establiment.

2. Els establiments comercials que disposen, entre els seus equipaments, carretons de compra, estan obligats a establir mesures de prevenció de la dispersió i abandonament d'aquests elements fora del recinte de l'activitat comercial, a més d'establir mesures correctores de la dispersió dels propis carretons. En qualsevol cas, els carretons de compra estaran sempre identificats amb el nom comercial de l'activitat. L'Ajuntament podrà recollir els carretons que es trobin en la via pública i mitjançant la corresponent Ordenança fiscal establirà una taxa i el procediment per a la seva recuperació.

3. Els establiments comercials no podran distribuir bosses de plàstic lleugeres d'un sol ús. Només es permetran les compostables molt lleugeres, sempre que es destinin únicament a productes alimentaris. Aquells establiments que distribueixin bosses de plàstic sense la consideració de lleugeres o molt lleugeres hauran de cobrar un preu per aquestes.

4. Els establiments comercials i del sector HORECA han d'adoptar les mesures necessàries per reduir la generació i perillositat de residus i fomentar l'ús de productes reutilitzables com ara envasos de begudes i envasos pel transport d'aliments, prioritzar productes de gran capacitat o a granel per productes d'alimentació i beguda o de neteja. Al sector HORECA per a consums al mateix local no es permet ús de productes alimentaris en monodosi (excepció oli) ni estris d'un sol ús a excepció de torcaboques i estovalles de cel·lulosa.

5. Els establiments del canal HORECA i comercials facilitaran i fomentaran que els consumidors utilitzin els seus propis envasos i bosses per al transport d'aliments.

6. Els establiments del canal HORECA han d'oferir sempre als consumidors, clients o usuàries i usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d'aigua no envasada, de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment sempre que l'Ajuntament garanteixi que és apta per al consum humà i que es presenten les condicions sanitàries exigibles.

7. Els allotjaments turístics prioritzaran l'ús de productes de neteja i higiene íntima (xampú, sabó, pasta de dents, etc.) oferts als clients en dispensadors o en envasos de gran format, evitant els productes en monodosis.

8. En els establiments que distribueixin aliments (venda minorista, bars, restaurants, hotels, etc.) s'adoptaran mesures per reduir el malbaratament alimentari, per exemple, fomentant que els consumidors s'emportin les restes de menjar no consumit als seus domicilis, introduint pràctiques per reduir els excedents alimentaris a la cuina o facilitant la donació dels excedents alimentaris.

Article 19. Activitats públiques al carrer i espais públics

1. Els organitzadors d'un acte públic al carrer o en un espai públic seran responsables de la brutor produïda com a conseqüència de la celebració d'aquest acte. Als efectes de la neteja, els organitzadors estan obligats a informar l'Ajuntament del lloc, recorregut i horari de l'acte que es celebrarà.

2. L'Ajuntament assumeix la neteja dels espais públics on es facin actes culturals, festius o cívics, organitzats per entitats sense ànim de lucre, prèvia petició formal d'ús de l'espai i que promogui, patrocini o autoritzi l'Ajuntament.

3. En aquells supòsits en què els organitzadors d'un acte públic en una via o espai públic no efectuïn posteriorment la neteja del carrer, essent-hi obligats, aquesta serà efectuada subsidiàriament pels serveis municipals a càrrec de l'organitzador, amb independència de la sanció corresponent.

4. En l'organització i el desenvolupament de qualsevol tipus d'esdeveniment (obert o restringit) han de prevaldre els criteris de reducció i reutilització. És obligatòria la separació selectiva dels residus generats almenys en les fraccions següents: paper i cartró, envasos, matèria orgànica, vidre i resta.

5. En cas d'incompliment de les condicions i mesures establertes als apartats anteriors, i sense perjudici de les responsabilitats que es derivin de la infracció, l'Ajuntament pot adoptar les mesures necessàries per la recuperació de l'estat de neteja original, inclosa la suspensió de l'activitat.

Article 20. Reducció de productes d'un sol ús en activitats públiques i espais públics

1. En aquells actes públics i en aquells actes organitzats per empreses, entitats i/o particulars en espais públics, en els quals s'hagin de fer servir tassons i/o algun tipus de vaixella, s'han de fer servir vaixelles i tassons retornables. En cas que, per normes de seguretat i/o higiene, justificades a l'Ajuntament, no es pugui fer servir aquest tipus de servei, s'han de fer servir vaixelles i tassons compostables certificats. En cas que l'entitat promotora de l'acte no disposi de vaixella i tassons reutilitzables, podrà utilitzar la vaixella i els tassons reutilitzables propietat de l'Ajuntament, en la forma que s'estableixi reglamentàriament, sempre i quan l'Ajuntament disposi d'aquest servei de préstec, o bé contractar un servei de préstec de vaixelles. En tot cas, s'ha d'implantar un sistema de dipòsit per evitar l'abandonament d'envasos i tassons reutilitzables o la seva gestió incorrecta.

2. En esdeveniments públics, inclosos els esportius, s'han d'implantar alternatives a la venda i la distribució de begudes envasades d'un sol ús i s'ha de garantir l'accés a aigua no envasada o en botelles reutilitzables.

3. L'Ajuntament ha de posar a l'abast de les entitats i la ciutadania mecanismes que possibilitin i facilitin l'acompliment d'aquestes mesures, així com fer-ne publicitat per donar-les a conèixer.

Article 21. Platges i zones de bany

1. L'Ajuntament mantindrà les platges i llocs públics de bany en les degudes condicions de netedat, higiene i salubritat.

2. L' Ajuntament podrà incorporar mesures per prevenir la generació i dispersió de residus a la platja, com per exemple la realització de campanyes de sensibilització i la delimitació de platges com a espais saludables lliures de fum del tabac, en la forma que s'estableixi reglamentàriament.

3. Queda prohibit l'abocament o abandonament de residus o deixalles, de qualsevol naturalesa (papers, fulletons o materials de publicitat, restes de menjar, tassons, llaunes, botelles, altres envasos, llosques de tabac, etc.), proporció o quantitat, a les platges i zones de bany. També queda prohibit deixar abandonades cadires de platja, ombrel·les, roba, sabates, etc.

4. Queda prohibida la generació, encesa de fogueres o focs en aquests espais, llevat d'autorització expressa, així com la utilització de qualsevol tipus de sabó a les dutxes i rentapeus a l'aire lliure, o a la mar.

5. Les persones usuàries de platges i zones de bany estan obligats a dipositar els residus i deixalles que produeixen als recipients (contenidors i papereres) habilitats a l'efecte. Si no n'hi ha, s'han de recollir i dipositar correctament com als contenidors de la via pública.

6. Correspon al titular d'una concessió o llicència administrativa d'activitat sobre platges o zones de bany la neteja de la superfície d'ocupació i/o àrea d'influència, els residus assimilables a domèstics procedents d'aquesta es dipositaran, exclusivament, dins de bosses tancades i en contenidors adequats, per tal de facilitar la seva gestió com a residus domèstics, sense perjudici de l'obligació de disposar de contenidors propis, si escau. A aquest efecte, estaran subjectes al que es disposa en matèria de separació selectiva de residus i totes les disposicions d'aquesta Ordenança i als plecs de condicions de la concessió corresponent. Aquells establiments que serveixin menjar amb embolcalls i begudes hauran de complir l'article 18.

7. Els quiosc de platges hauran de fer servir tassons reutilitzables per a les begudes i hauran d'establir sistemes de dipòsit per assegurar el seu retorn i correcte gestió. L'Ajuntament així ho establirà a les condicions d'explotació dels quiosc de les platges.

Article 22. Residus de mercats

1. Els titulars de les parades del mercat estan obligats a separar de forma selectiva els residus generats per l'activitat de mercat almenys en les fraccions següents:

a. Matèria orgànica

b. Envasos

c. Paper i cartró

d. Vidre

e. Resta

Amb aquesta finalitat cada parada de mercat disposarà de contenidors específics per a cada fracció.

2. A l'hora del tancament dels mercats setmanal, els titulars de les parades dipositaran el contingut de cada contenidor en el lloc del mercat indicat per l'Ajuntament.

3. Els titulars de la parades de mercat seran responsables de la gestió correcta dels residus generats per la seva activitat.

 

Capítol IV L'embrutiment i la neteja de la via pública derivada d'obres i activitats diverses

Article 23. Responsabilitat dels titulars d'obres i altres activitats

Els titulars d'obres i altres activitats que puguin ocasionar l'embrutiment de la via pública estan obligats a adoptar les mesures adients per evitar-ho, així com la de netejar la part de la via pública i els elements estructurals que s'hagin vist afectats i retirar els materials residuals.

Sens prejudici de la regulació establerta per la present ordenança, els titulars d'obres resten obligats al compliment de les condicions establertes al text refós de l'ordenança municipal per a la gestió dels residus de la construcció-demolició de Manacor, publicada al BOIB número 66 de 3 de maig de 2007.

Article 24. Mesures preventives

Sense perjudici de les condicions que es determinin en la llicència d'autorització que empari l'execució d'obres, instal·lacions o altres activitats, d'acord amb la normativa urbanística i sobre l'ocupació i activitats en espais lliures públics o d'ús públic, s'han d'observar les següents mesures preventives:

1. Els residus i materials de subministrament que s'han d'utilitzar a les vores no ocuparan la via pública ni les voreres sense la prèvia autorització municipal. En tot cas, es prohibeix l'ocupació de la via pública per àrids a granel.

2. La utilització de contenidors per a residus de construcció i demolició serà sempre preceptiva quan els materials excedeixin del volum d'un metre cúbic, excepte en les obres d'urbanització de la via pública. Si els contenidors o sacs han d'estar situats en la via pública serà sempre preceptiva la corresponent autorització. Els contenidors i sacs han de disposar de tancament per evitar abocaments incontrolats i han d'estar degudament senyalitzats. Els contenidors i sacs han de romandre tancats o coberts el màxim temps possible que permeti l'activitat; en qualsevol cas, han de quedar correctament tapats o coberts fora de l'horari de treball a l'obra o a l'activitat.

3. Qui promogui o sigui titular de l'activitat serà responsable de la neteja de l'àrea afectada pels contenidors i sacs i de la recollida dels residus que hagin quedat incorrectament dipositats en les rodalies del contenidor.

4. Les superfícies immediates als treballs de prospeccions, canalitzacions i connexions realitzades en la via pública hauran de mantenir-se sempre netes i exemptes e materials residuals. En tot cas, les terres extretes s'hauran de protegir de tal manera que impedeixi que els materials s'escampin.

5. La càrrega i descàrrega de materials s'ha d'efectuar en el recinte o les zones prèviament tancades, instal·lant conductes per a la càrrega i descàrrega de materials de construcció i enderrocs, per tal de garantir la seguretat de les persones i evitar l'embrutiment de la via pública.

6. Les operacions complementaries d'obres i instal·lacions, com per exemple pastar, serrar, llimar, soldar i similars s'han d'efectuar, en tot cas, a l'interior de l'immoble, solar o zona acotada de les vies o espais lliures públics determinats en la corresponent autorització administrativa.

Article 25. Runa i enderrocs de petites obres a la via pública

Les persones físiques o jurídiques que realitzin petites obres a la via pública amb motiu de canalitzacions, tapat de cales, etc. han de retirar la runa i els enderrocs dins les 48 hores següents a la finalització dels treballs, mentrestant es deixaran totalment senyalitzats i degudament dipositats en saques o contenidors destinats a aquesta finalitat concreta, per tal de no obstaculitzar la circulació de vianants ni de vehicles. Si el termini no és suficient, el peticionari o peticionària ho farà saber al servei amb un termini màxim prorrogable de 48 hores.

Article 26. Transport de materials d'obres i residus

Per reduir les emissions degudes al transport, la càrrega i la descàrrega de material, els propietaris i propietàries i conductors/es de vehicles que transportin terres, runes, matèries polsoses, formigó o qualsevol altre matèria que quan s'escampi embruti la via púbica i que, per tant, puguin ocasionar danys a terceres persones, hauran de complir les següents condicions:

1. Dur a terme la càrrega i descàrrega del material lentament, i evitar fer-ho en situacions en què el vent bufi fort, és a dir, quan es superin els 30 km/h o bé s'assoleixi nivell 5 en l'escala de Beaufort.

2. Reduir tant com sigui possible l'altura des de la qual es carrega i descarrega el material.

3. Cobrir amb lones el compartiment de càrrega dels camions o altres vehicles de transport amb independència de la tipologia de material transportat. És preferible, però, utilitzar camions tancats.

4. Assegurar unes bones condicions del compartiment de càrrega de manera que no hi hagi pèrdues de pols durant el transport.

5. Acabada la càrrega o descàrrega de qualsevol vehicle, el seu personal netejarà les voravies i carrers que hagi embrutat durant l'operació, retirant de la via pública els residus escampats. Seran responsables de l'incompliment els propietaris i propietàries dels vehicles i, en cas que aquests no siguin coneguts, ho seran els titulars dels establiments o finques on s'hagi efectuat la càrrega o descàrrega.

 

Capítol V De la neteja i manteniment de solars i immobles

Article 30. Neteja de solars, terrenys i immobles

Els propietaris i propietàries de solars, terrenys i immobles els hauran de mantenir lliures de deixalles i residus i en les degudes condicions d'higiene, salubritat, seguretat i ornat públic i, en tot cas hauran de realitzar-ne el tancament dels solars i terrenys. La prescripció anterior inclou l'exigència de la desratització i eliminació de plagues, la desinfecció dels solars i l'eliminació de les proliferacions de restes vegetals que puguin suposar molèsties per al veïnatge i riscos d'incendi. És potestat de l'Ajuntament la inspecció i la realització subsidiària dels treballs de neteja, després dels tràmit administratiu corresponent, siguin els solars de propietat pública o privada.

Article 31. Potestat dels serveis municipals

Els serveis municipals poden procedir subsidiàriament a l'execució dels treballs a què fa referència l'article anterior amb la imputació del cost dels treballs realitzats a càrrec dels propietaris i propietàries de solars i terrenys i sense perjudici de les sancions corresponents.

En cas d'absència manifesta dels seus propietaris o propietàries, serà potestat de l'Ajuntament, després dels tràmits legals necessaris, l'enderroc del tancament dels solars de propietat privada quan per motiu d'ús públic es faci necessari accedir-hi.

L'Ajuntament imputarà als propietaris o propietàries els costos de l'enderrocament a què fa referència l'article anterior, així com els de reconstrucció de la part afectada del tancament.

 

Article 32. Prohibició d'abocament de residus en solars o parcel·les

Està totalment prohibit abocar temporal o definitivament qualsevol tipus de residu en un solar o parcel·la, tan públics com privats.

Article 33. Obligació de neteja i manteniment de l'estètica

Els propietaris i propietàries de les finques, habitatges i establiment, o subsidiàriament els titulars de l'ús dels mateixos, tenen l'obligació de tenir sempre netes les diferents parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, de manera que s'aconsegueixi una uniformitat en la seva estètica, d'acord amb el seu entorn urbanístic, i es mantinguin les condicions adients de seguretat, salubritat, neteja i ornament públic.

 

TÍTOL III DE LA RECOLLIDA DE RESIDUS SÒLIDS URBANS O MUNICIPALS

Capítol I  Objecte i tipologies de residus objecte de recollida

Article 34. Objectius

Els objectius d'aquest títol són regular:

1. La tipologia de residus urbans objecte de recollida municipal.

2. La prestació del servei de recollida de residus urbans.

3. Les obligacions de la ciutadania en referència a la separació i disposició dels residus urbans i assimilables per a la posterior recollida i corresponent tractament.

Article 35. Residus urbans en funció de llur procedència

1. Són residus urbans o municipals els que es generen en els domicilis particulars, comerços, oficines i serveis, així com tots aquells que no tenguin la classificació de perillosos i que per la seva naturalesa o composició es puguin assimilar als produïts als anteriors llocs o activitats. Concretament:

a. Els generats als domicilis per l'activitat domèstica particular.

b. Els produïts per activitats comercials (hotels, restaurants, bars, comerços, oficines, etc.) assimilables en quantitat i qualitat als que es produeixen als domicilis.

c. Els produïts pels centres d'ensenyaments públics i privats que siguin assimilables a residus domèstics.

d. Els produïts a les instal·lacions públiques assimilables a residus domèstics.

e. Els residus procedents de la neteja de vies públiques, zones verdes i platges.

f. Animals domèstics morts que es trobin en la via pública.

Article 36. Gestió de residus no inclosos a la llista

Els productors de residus no inclosos en la llista anterior hauran de gestionar per ells mateixos la correcta eliminació dels residus que produeixin, d'acord amb la normativa vigent.

Article 37. Residus d'activitats domèstiques, comercials, industrials o de serveis

Els residus produïts per les activitats domèstiques, comercials, industrials o de serveis han de ser sempre gestionats segons la normativa vigent i no es permesa l'eliminació de residus valoritzables mitjançant la crema.

Article 38. Comunicació de producció de residus perillosos

Les activitats que produeixin residus perillosos tenen l'obligació de comunicar-ho als òrgans competents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, gestionar els seus residus perillosos a través dels gestors de residus perillosos adients i sol·licitar les autoritzacions administratives que calguin. En qualsevol cas, queda prohibida l'aportació de residus catalogats com a perillosos a qualsevol dels contenidors de residus urbans o a la seva àrea propera.

Article 39. Classificació dels residus urbans en funció de la seva composició.

Per tal de definir les diferents formes per a la seva gestió, els residus municipals es divideixen en les fraccions residuals següents:

1. Residus municipals ordinaris.

a. Paper-cartró: diaris, revistes, fullets, cartons, paper escrit, paper d'ordinador, paper de cuina i tota casta d'embalatges de paper i cartó.

b. Vidre: residus de botelles d'aigües minerals de vidre, de vins, licors, cerveses, refrescos, pots de vidre d'aliments, confitures perfums etc.

c. Envasos multimaterials (plàstics i metalls): inclou els plàstics d'envasos, metalls d'envasos com llaunes o embalatge, els brics i els plàstics films de les bosses, entre d'altres. Es podran incloure també altres plàstics i metalls quan es compleixin les condicions de la disposició transitòria primera de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears i quan el Consell de Mallorca així ho disposi al Pla Director Sectorial de Residus de Mallorca i es gaudeixi de les infraestructures necessàries per a l'efectiva separació d'aquests materials.

d. Matèria orgànica: comprèn els residus orgànics propis dels domicilis que es produeixen principalment en les cuines per manipulació, preparació i consum de menjar, i també els residus provinents de generadors singulars, com ara mercats, restaurants, hotels, comerços d'aliments, superfícies comercials i altres. També s'inclouen en aquesta categoria els residus de jardineria i poda, tan si provenen d'espais públics i privats, si el volum generat no arriba a la categoria de residu voluminós.

e. Rebuig o fracció resta: comprèn la fracció residual dels residus municipals un cop efectuades les recollides selectives i que encara pot contenir materials valoritzables.

2. Residus voluminosos: son els que no es poden evacuar per mitjans convencionals de recollida per causa de la seva envergadura, com grans electrodomèstics, mobles, matalassos, somiers, portes i altres. Els sistemes de recollida són els porta a porta prèvia petició telefònica, l'aportació directa a les deixalleries o qualsevol altre que l'Ajuntament de Manacor pugui establir.

3. Tèxtils: inclou restes de roba, pedaços, calçat i altres peces de vestir de pell, que es generen de forma ordinari en els habitatges particulars.

4. Residus d'aparells elèctrics i electrònics: aparells elèctrics i electrònics i els seus materials, components, consumibles i subconjunts que els componen. Poden procedir tant de llars particulars com d'usos professionals.

5. Residus municipals especials procedents de les activitats domèstiques: tenen el mateix origen que els residus ordinaris, però a causa de la seva composició han de gestionar-se de forma diferenciada perquè poden comprometre la recuperació d'altres fraccions, a més de comportar un risc pel medi ambient o per la salut de les persones, com ara pintures, fluorescents, piles usades, olis usats, bateries de cotxe, runes i enderroc de petites reparacions domiciliàries i pneumàtics fora d'ús.

6. Olis vegetals usats: els residus d'olis vegetals propis de les activitats de fregir domèstiques o dels bars, restaurants, hotels i altres serveis de restauració, així com els olis de conserves. No s'inclouen aquí altres greixos alimentaris.

Article 40. Prestació del servei de recollida municipal

1. La prestació del servei de recollida municipal és obligatori per part de l'Ajuntament i de recepció obligatòria per les persones físiques o jurídiques que tenguin el seu domicili al municipi de Manacor o hi generin residus.

2. L'Ajuntament només estarà obligat a la recollida, en els termes que s'estableixen en aquesta ordenança, dels residus municipals generats a:

a. Urbanitzacions recepcionades.

b. Terrenys classificats com a sòl urbà que permetin el trànsit dels vehicles adscrits al servei de recollida.

c. Quan siguin generats per qualsevol establiment públic, independentment de la qualificació del sòl on exerceixin l'activitat.

d. Els residus generats en àmbits diferents dels enumerats en els apartats anteriors s'hauran de dipositar als contenidors més propers.

3. Als efectes del que disposa aquesta Ordenança, el servei de recollida de residus es classifica en ordinari i especial. La recollida ordinària és un servei de prestació obligatòria que es duu a terme per l'Ajuntament i la recollida especial es duu per l'Ajuntament únicament quan l'usuari o usuària ho sol·licita i si l'Ajuntament té implantat el corresponent servei i, si cal, es meritarà la taxa o preu públic corresponent.

Seran objecte de recollida ordinària les categories de residus següents:

a. Els residus domèstics procedents de llars particulars.

b. Els residus domèstics d'origen comercial i d'altres serveis, així com els sanitaris assimilables a domèstics

c. Els procedents de neteja de vies públiques, zones verdes, àrees recreatives.

d. Els recollits a través de la deixalleria.

Podran ser objecte del servei de recollida especial les categories de residus següents:

e. Residus comercials no perillosos i residu industrial assimilable a domèstic, sempre i quan la quantitat lliurada per servei pugui ser assumida per l'Ajuntament d'acord amb la capacitat i mitjans tècnics disponibles.

f. Animals domèstics morts

g. Residus voluminosos, com mobles i estris

h. Residus d'aparells elèctrics i electrònics

i. Residus de podes i altres residus de jardineria no comercials.

4. El servei de recollida municipal de residus comprèn les següents actuacions:

a. Planificació dels serveis de recollida ordinària i especial de residus, adequant amb aquests efectes la disposició de mitjans i determinant el sistema de recollida de residus més eficient i eficaç de les diferents fraccions. Tot això en funció de les necessitats previstes permanentment pel servei.

b. Recollida de residus en la forma prèviament establerta.

c. Transport i descàrrega dels residus a les instal·lacions i plantes autoritzades de tractament per a la seva gestió posterior, o bé de tractament final.

d. Manteniment, rentat i reposició dels contenidors adscrits al servei de recollida i altres punts de recollida municipal, amb excepció d'aquells contenidors que siguin d'ús exclusiu (contenidors propis).

e. Manteniment, rentat i reposició dels vehicles de recollida.

f. Recollida de les restes generades a conseqüència de les anteriors operacions.

5. L'Ajuntament durà a terme la recollida ordinària de les diferents fraccions de residus municipals a través d'una o diverses modalitats:

a. Porta a porta: consistent en el dipòsit del residu en poalets d'ús exclusiu identificats degudament, dins bossa o en fardells en el cas de cartró i que es lliura al servei de recollida a la via pública davant de la façana de l'habitatge de la persona usuària, en lloc visible per facilitar la tasca de recollida.

b. Contenidors de superfície o soterrats agrupats en àrees d'aportació o àrees d'emergència: consistent en el dipòsit del residu en contenidors ubicats a la via pública de diferent tipologia depenent de les característiques de la fracció a recollir, i degudament identificats segons la fracció recollida. El seu accés pot ser restringit a un grup d'usuaris i usuàries o obert a tota la població.

c. Deixalleria.

d. Altres sistemes que es puguin establir.

L'Ajuntament prioritzarà sistemes de recollida que garanteixin bons resultats i que tendeixin a sistemes no anònims com els Porta a Porta i els contenidors intel·ligents. La matèria orgànica tan sols es podrà recollir mitjançant contenidors intel·ligents o sistemes de recollida porta a porta per obtenir una recollida de qualitat, amb baixos nivells de materials impropis.

6. La recollida selectiva és obligatòria per a les fraccions paper, metall, plàstic, vidre, matèria orgànica , podes, tèxtils, oli vegetal, residus d'aparells elèctrics i electrònics, residus voluminosos i residus especials d'origen domiciliari.

7. L'Ajuntament adquireix la possessió dels residus domèstics, sempre que li siguin lliurats per a la seva recollida, o quan el seu posseïdor se'n desprengui dipositant-los en una àrea d'aportació voluntària o lloc habilitat a l'efecte, així com els abandonats o abocats als espais indicats a l'article 5.2.

8. Correspon a l'Ajuntament aprovar, en el marc de les seves competències i en coordinació amb els plans autonòmics de gestió de residus, el seu propi programa de gestió de residus i/o el seu programa de prevenció de residus.

Article 41. Mesures i actuacions de conscienciació i gestió preventiva dels residus impulsades per l'Ajuntament

1. L'Ajuntament durà a terme mesures encaminades a fomentar la reducció de residus mitjançant actuacions com:

a. Posada en funcionament de mecanismes per incentivar mesures de reducció i de recollida selectiva de residus municipals.

b. Foment de la substitució de productes d'un sol ús per envasos retornables, productes reutilitzables i productes no envasats.

c. Foment de la venda i la compra a granel, els béns i serveis duradors, l'ús de productes que siguin eficients en la despesa de recursos, reparables, compostables i reciclables.

d. Fomentar l'ús de productes d'higiene íntima reutilitzables .

e. Foment del compostatge domèstic de la fracció orgànica dels residus municipals en els domicilis particulars i del compostatge comunitari.

f. Foment de pràctiques enfocades a la prevenció del malbaratament alimentari.

g. Foment de la preparació per a la reutilització de residus a les deixalleries o fomentant i facilitant l'activitat d'entitats d'inserció laboral.

h. A l'hora d'adquirir productes, serveis i obres, l'Ajuntament incorporarà criteris de compra pública verda per garantir l'ús eficient de recursos i la producció i consum sostenibles seguint els criteris de prevenció de la generació de residus fixats per la conselleria competent en matèria de medi ambient del Govern de les Illes Balears.

i. Inclusió a la política de compres municipals de criteris d'adjudicació favorables a la reducció en origen i el foment de productes reutilitzables i de segona ma

j. L'Ajuntament establirà com a obligatori l'ús de productes de neteja naturals i/o ecològics amb certificació a totes les contractes i compres públiques.

k. L'Ajuntament establirà un règim especial de beneficis fiscals i ajudes econòmiques per fomentar activitats i la participació de la ciutadania en el foment de la reducció de residus, la preparació per a la reutilització (especialment respecte dels residus d'aparells elèctrics i electrònics, roba i mobles) i de la recollida selectiva de qualitat.

2. L'Ajuntament publicarà les condicions de prestació del servei de recollida segons la modalitat que s'estableixi per a cada fracció i, especialment, les relatives als dies i horaris de dipòsit i recollida de les diferents fraccions de residus, condicions i punts de lliurament així com qualsevol altra que estimi convenient per a l'ús correcte del servei.

3. L'Ajuntament establirà els mecanismes d'informació del servei de recollida de residus per als nous veïns i veïnes quan es donin d'alta en el padró i per a les activitats econòmiques quan iniciïn la seva activitat.

4. L'Ajuntament promourà la realització de campanyes i jornades de sensibilització i educació en matèria de prevenció de residus, reutilització i recollida separada de residus.

5. L'Ajuntament no vendrà begudes en envasos d'un sol ús en edificis i instal·lacions de les administracions amb excepció de centres sanitaris i educatius. S'hauran d'instal·lar i mantenir operatives fonts d'aigua potable, sempre i quan es garanteixin condicions d'higiene i seguretat alimentària. Alternativament es podrà subministrar aigua en envasos reutilitzables. Els tassons hauran de ser reutilitzables o compostables.

Article 42. Compostatge domèstic i comunitari

1. El compostatge domèstic i el comunitari, si bé tindran consideració d'operació de reciclatge a efectes de consecució d'objectius, disposaran d'un règim simplificat d'autorització si es du a terme d'acord amb els preceptes següents:

a) Els bioresidus compostats procediran únicament dels domicilis o jardins de les persones usuàries de la instal·lació, però el material estructurant també podrà tenir altres procedències, com les restes de podes de parcs i jardins públics, palla, restes agrícoles i similars.

b) El compost resultant serà utilitzat exclusivament per les persones usuàries de la instal·lació i no es podrà comercialitzar a tercers.

c) La capacitat màxima de les instal·lacions no superarà 20 m3, comptant el volum dels compostadors però no el del material estructurant, que podrà disposar, com a màxim, de 10 m3 més per a l'emmagatzematge.

2. L'Ajuntament vetllarà perquè les instal·lacions de compostatge domèstic o comunitari produeixin un compost de qualitat, amb les condicions d'higiene degudes, característiques físicoquímiques, paràmetres biològics i contingut d'impropis.

3. Els punts de compostatge comunitari poden implantar-se en sòl públic o privat i haurà de ser autoritzat per l'Ajuntament.

Mantindran una distància mínima de 15 metres a zones habitades i altres espais sensibles, com zones comercials, centres sanitaris, llits de torrents o infraestructures de captació i emmagatzematge d'aigua.

Disposaran de mesures per evitar les males olors, l'accés de rosegadors i altres animals, i restaran sota responsabilitat d'una persona, que s'encarregarà de supervisar-ne l'ús i funcionament.

4. Obtinguda l'autorització municipal pertinent, els centres de compostatge comunitari hauran de presentar comunicació prèvia i declaració responsable de la seva activitat davant l'òrgan competent en matèria de residus del Govern de les Illes Balears.

5. L'Ajuntament aportarà a l'òrgan competent en matèria de residus del Govern de les Illes Balears, d'acord amb les previsions de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, les dades anuals relatives a les instal·lacions de compostatge comunitari que hagin autoritzat.

6. Amb autorització de la conselleria competent en matèria de residus es podran realitzar altres operacions de compostatge que permetin la seva comercialització o permuta.

 

Capítol II Servei de recollida ordinària

Article 43. Prestació del servei

1. Correspon a l'Ajuntament prestar el servei de recollida de residus urbans ordinaris, d'acord amb el què preveu aquesta Ordenança i la normativa aplicable, i conforme amb els sistemes tècnics i organitzatius que en cada moment consideri més convenient per als seus interessos, tenint en compte l'eficiència operativa i econòmica del servei i la qualitat del servei prestat a les persones usuàries.

2. Els serveis de recollida municipal són la recollida porta a porta i la recollida de contenidors de voravia preferentment formant àrees d'aportació. La relació de carrers on es realitza cada modalitat de recollida es troba actualitzada i disponible a les oficines municipals de l'Àrea de medi ambient i n'informarà degudament a la població.

Article 44. Obligacions generals

1. Els productors i posseïdors inicials dels residus de competència municipal són responsables de lliurar-los per a la seva gestió correcta. La seva responsabilitat conclou quan els hagin lliurat en els termes previstos en aquesta Ordenança i en la resta de normativa aplicable.

2. Els serveis municipals de recollida poden rebutjar la recollida de residus que no hagin estat presentats convenientment i lliurats per l'usuari o usuària, d'acord amb aquesta Ordenança. En aquests casos, els serveis municipals han d'informar a l'usuari o usuària del motiu pel qual no s'ha recollit els residus a través del sistema d'informació que l'Ajuntament fixi.

3. Si els residus han estat lliurats per a la recollida en les condicions establertes en aquesta Ordenança, l'Ajuntament adquireix la propietat dels residus.

4. Els productors i posseïdors inicials dels residus han d'utilitzar el servei de recollida de residus del municipi d'acord amb la modalitat de recollida que estableixi l'Ajuntament per cada fracció i per a cada usuari i usuària.

5. Els ciutadans i ciutadanes han de dipositar les diferents fraccions objecte de recollida selectiva en els contenidors específics de les àrees d'aportació, a més de complir les instruccions del servei de recollida porta a porta establert a determinades zones del municipi.

Article 45. Recollida selectiva dels residus urbans ordinaris

1. Són objecte de recollida selectiva les fraccions de paper-cartró, vidre, plàstic i metall, matèria orgànica i residu tèxtil. Tot i l'obligat compliment de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus urbans, l'Ajuntament fomentarà i impulsarà la realització del compostatge casolà i de recollides específiques de material vegetal d'origen domiciliari. Així mateix, les restes de podes dels habitatges particulars poden dipositar-se en les deixalleries o en els contenidors específics per a la seva recollida.

2. En relació a les mesures de foment i impuls del compostatge casolà, ja sigui domèstic o comunitari, es preveuran tarifes diferenciades o reduïdes per als ciutadans i ciutadanes que realitzin aquesta pràctica.

3. La recollida de la fracció orgànica per part de l'Ajuntament és obligatòria. En referència a la separació de la matèria orgànica per part de la població:

a) La separació de matèria orgànica serà obligatòria per la població que viu en àrees on hi ha implantada la modalitat de recollida porta a porta i per als establiments públics i privats.

b) La separació de la matèria orgànica serà recomanable per la població que viu en àrees del municipi on els residus ordinaris es recullen en contenidors de voravia o soterrats.

Article 46. Servei de recollida dels residus urbans ordinaris

1. En la modalitat de recollida en els contenidors de voravia:

a. L'Ajuntament decidirà el nombre, volum i ubicació dels contenidors, seguint criteris d'eficiència en la recollida i proximitat amb la ciutadania, i sempre considerant les indicacions del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de l'illa de Mallorca. Així i tot, el lloc d'ubicació podrà ser canviat, prèvia petició raonada, en base a circumstàncies específiques de la zona.

b. La recollida dels contenidors de voravia es realitzarà a través de camions recol·lectors.

c. La ubicació dels contenidors a la via pública ha de causar les mínimes molèsties tant a vianants com a la circulació dels vehicles.

d. Els contenidors s'han de situar prop de les persones usuàries. L'Ajuntament col·locarà els contenidors seguint els següents criteris: nombre de contenidors, distància màxima habitatge-contenidor, circulació viària, recorreguts dels vehicles recol·lectors. Per norma general tots els habitatges situats en zones de contenidors tindran contenidors a una distància màxima de 120m.

e. La ciutadania podrà fer sol·licituds per a canviar la ubicació dels contenidors, que seran estudiades pels serveis municipals.

f. Als poblats, establiments o complexos turístics, etc., amb carrers interiors o sales específiques per a la disposició dels contenidors on no sigui possible l'accés del vehicle de recollida de residus per davant o a prop dels portals, les comunitats, propietaris i propietàries o residents traslladaran, amb els seus propis mitjans, els residus als contenidors més propers, d'acord amb el que estipulen les presents ordenances.

 

2. En la modalitat del porta a porta:

a. Els residus s'han de dipositar en bosses tancades i/o dins un poal depenent de la fracció de residus, d'acord al que s'estableix a l'Article 49 de la present Ordenança. Els residus es dipositaran en la voravia davant de l'entrada de cada un dels habitatges o edificis, o als llocs especialment assenyalats.

b. Correspon a les persones usuàries el manteniment i rentat dels poalets. La recollida només podrà ser realitzada pel servei municipal autoritzat. Mai es podran entregar els residus urbans als operaris o operàries encarregats d'agranar i regar els carrers.

c. El lliurament dels residus al servei de recollida pels edificis plurifamiliars es farà davant del portal de l'edifici o en el lloc que s'estableixi per part de l'Ajuntament, respectant el calendari de recollida.

d. Els poalets d'ús exclusiu s'han de deixar a la via pública amb la tapa baixada i fent ús del sistema de tancament, si en disposa. En el cas d'utilitzar penjadors, penjats correctament d'acord amb les indicacions de l'Ajuntament.

e. Els habitatges ubicats en sòl rústic han de dur els residus a les deixalleries o a les àrees d'aportació de contenidors, d'ús col·lectiu, amb o sense accés restringit i habilitades per l'Ajuntament, qui es farà càrrec també del seu tancament, si s'escau. La ubicació d'aquestes àrees d'aportació de contenidors atendrà criteris d'eficiència, econòmics, organitzatius, de proximitat i accessibilitat per a les persones usuàries i de salut i seguretat públiques.

Article 47. Neteja i manteniment dels contenidors de voravia

a. Els serveis municipals o, en el seu defecte, l'adjudicatari del servei de neteja viària i recollida de residus, són responsable de la neteja, el manteniment i la conservació en bon estat de tots els contenidors de la via pública.

b. La neteja i manteniment dels recipients i contenidors particulars l'hauran de realitzar els propietaris o propietàries o persones que designi la propietat, tot i que poden establir-se col·laboracions amb els serveis municipals.

c. Per raons extraordinàries es podran realitzar neteges d'emergència per tal de garantir el manteniment de les condicions de salubritat pública.

Article 48. Producció de residus urbans en volum superior al domèstic

Els establiments, comerços turístics, locals públics o privats i complexos residencials que produeixin quantitats considerables de residus hauran d'atendre a les normes i suggeriments del servei de recollida o personal autoritzat. En aquests casos, quan la quantitat de rebuig produït sigui de tal magnitud que justifiqui l'ús exclusiu de més de la meitat d'un contenidor de voravia, el titulars de l'activitat responsable hauran d'adquirir els contenidors propis, compatibles amb els sistemes de buidament establerts al municipi.

Article 49. Drets i deures de la ciutadania

1. En la modalitat de recollida en contenidors

a. La ciutadania dipositarà els residus urbans sempre dins bosses tancades i adequades per evitar el goteig.

b. Els residus, correctament separats per fraccions, s'han de dipositar sempre a dins els contenidors específics, en cap cas s'han de deixar a terra o a sobre dels contenidors.

c. En cada contenidor només s'hi pot dipositar la fracció que correspon en cada cas.

d. Les bosses de residus s'han de dipositar dins dels contenidors de residus corresponent entre les 20h i les 22h. Als ciutadans que resideixen a habitatges situats en sòl rústic es permet dipositar els residus als contenidors a partir de les 18h.

e. Les bosses de residus s'han de dipositar dins dels contenidors, en cap cas s'han de deixar a terra ni damunt el contenidor.

f. La fracció de paper i cartró es dipositarà en els contenidors blaus de les àrees d'aportació o de les deixalleries.

g. La fracció de vidre es dipositarà en els contenidors verds de les àrees d'aportació o de les deixalleries.

h. La fracció envasos multimaterials de plàstics i metalls es dipositarà en els contenidors grocs de les àrees d'aportació o de les deixalleries.

i. En el cas de la fracció de matèria orgànica, els ciutadans/anes que viuen en zones on la recollida dels residus es realitza amb contenidors no estaran obligats però hauran de prioritzar la separació de la matèria orgànica i dipositar-la en l'interior de contenidors específics intel·ligents, sempre dins de bosses tancades i compostables, d'acord amb la norma UNE EN 13.432: 2001.

j. Tancar la tapa del contenidor després de dipositar la bossa de fems.

k. Disposar de contenidors de residus situats prop de les persones usuàries dins de les zones urbanes, a una distància màxima aproximada de 120m.

l. Els ciutadans i ciutadanes que viuen en el sòl rústic poden dipositar els seus residus a qualsevol dels contenidors del municipi de Manacor, incloses les deixalleries.

m. Els ciutadans i ciutadanes tenen la responsabilitat de separar les fraccions de paper, vidre i plàstic i metall i matèria orgànica i dipositar-les en els contenidors selectius adients.

n. Denunciar l'ús incorrecte d'una àrea d'aportació.

2. En la modalitat de recollida porta a porta

a. La fracció de paper i cartró es dipositarà en un poal, una bossa de paper, una capsa o deixar-los fermats.

b. La fracció de vidre es dipositarà directament dins d'un poal, preferiblement sense bossa.

c. La fracció envasos multimaterials de plàstics i metalls es dipositarà en bosses tancades o dins un poal.

d. És obligatòria la separació de la fracció de la matèria orgànica i dipositar-la en bosses compostables tancades, que compleixin la norma UNE EN 13.432: 2001, i dins un poal.

e. El rebuig o la fracció resta s'haurà de dipositar en bosses tancades i preferiblement dins un poal.

f. La disposició de les bosses tancades i/o els poals s'efectuarà deixant-los en la voravia davant de l'entrada de cada un dels habitatges o edificis, o als llocs especialment assenyalats., respectant el calendari i horari de recollida establert per l'Ajuntament.

g. Les bosses de residus urbans ordinaris o els poals s'han de dipositar entre les 20 h i les 22h o pel matí, abans de les 9h, en el cas del vidre.

h. Els ciutadans i ciutadanes de Manacor tenen la responsabilitat de separar les fraccions de paper, vidre i plàstic i metall i de l'orgànica i dipositar-les en bosses o poals, segons el que s'estableix en aquesta Ordenança.

Article 50. Prohibicions en la deposició i recollida de residus urbans

1. En la modalitat de recollida en contenidors queda prohibit:

a. Aportar les bosses de residus abans de les 20 h i després de les 22 h en les zones de recollida a través de contenidors de voravia, tot i que pels ciutadans i ciutadanes del municipi de Manacor que resideixen a habitatges situats en sòl rústic es permet dipositar els residus als contenidors a partir de les 18h.

b. Deixar les bosses de fems i residus a terra.

c. Canviar la ubicació d'un contenidor per pròpia iniciativa.

d. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins els contenidors de rebuig, ja que aquesta mena de residus disposen de circuits de recollida selectiva.

e. Dipositar els residus sense bossa.

2. En la modalitat de recollida porta a porta queda prohibit:

a. Aportar les bosses de residus urbans ordinaris o els poals abans de les 20 h i després de les 22h o pel matí, després de les 9h, en el cas del vidre.

b. Dipositar els residus de les diferents fraccions residuals de forma contrària al que s'estableix a l'Article 49 de la present Ordenança.

c. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins la fracció del rebuig.

3. Dipositar als contenidors de vorera, a les bosses o poals qualsevol tipus de residu que no correspongui (residus de construcció, residus perillosos, residus voluminosos, etc.).

4. Dipositar residus líquids, tòxics i/o perillosos, materials en combustió i objectes metàl·lics, voluminosos, etc. que puguin avariar els vehicles recol·lectors o causar danys als operaris o operàries encarregats de la recollida.

5. Evacuar qualsevol tipus de residu urbà per la xarxa de clavegueram o de pluvials, fins i tot, en el supòsit que s'hagi triturat prèviament i/o liquat.

6. Queda totalment prohibida la evacuació d'oli vegetals de cuina per la xarxa de clavegueram o xarxa d'aigües pluvials.

7. No es permesa la instal·lació de capoladors domèstics industrials que per les seves característiques evacuïn els productes capolats a les xarxes de sanejament.

8. Eliminar mitjançant cremació els residus urbans, assimilables a urbans i residus valoritzables que disposin de vies de tractament segons la normativa vigent.

9. La instal·lació fixa o temporal de cremadors domèstics, individuals o col·lectius, per a cremar fems.

Article 51. Generadors singulars

51.1. Serveis prestats als generadors singulars.

L'Ajuntament determinarà en quines àrees o sectors del municipi, o bé a quins generadors singulars del municipi podrà prestar el servei de recollida de generadors singulars, atenent qüestions d'eficiència del servei (zones remotes i fora de l'àmbit de les rutes de recollida, accés no adequat, etc.) o per altres raons que es considerin oportunes, de manera que disposaran d'un servei de recollida porta a porta de les fraccions de paper i cartró, vidre, plàstic i metall i matèria orgànica.

En cas de no prestar-se el servei de recollida de productors singulars serà l'Ajuntament qui determinarà les condicions i el mètode de recollida aplicable.

Així mateix, en casos determinats, l'Ajuntament podrà requerir el registre de l'activitat com a productor singular de residus atenent a les seves particularitats, requerint-li l'adquisició de contenidors de residus propis.

51.2. Obligacions dels generadors singulars.

a. Tot establiment públic o privat ha de tenir establerta la separació en origen de tots els seus residus, i en conseqüència, la possessió dels corresponents contenidors per emmagatzemar-los. Queda totalment prohibida la barreja de les diferents fraccions de residus.

b. Les activitats econòmiques productores de fraccions de residus objecte de recollida selectiva seran considerats generadors singulars atenent els criteris establerts a l'art. 51.1.

c. Les noves activitats econòmiques o els canvis de titularitat hauran d'informar de la tipologia de residus generats i al seva quantitat per tal de poder tramitar la seva declaració de generadors singular.

d. Tots els generadors singulars estan obligats a informar de qualsevol modificació de les dades de la seva activitat (titular, tipologia de residus, nom comercial, etc.).

e. Els generadors singular que optin per gestionar per si mateixos els residus comercials no perillosos assimilables a domèstics hauran d'informar l'Ajuntament de les fraccions i quantitats gestionades, amb la periodicitat indicada per l'Ajuntament i com a mínim anualment.

51.3. Obligacions respecte a l'emmagatzematge dels residus.

a. Els generadors singulars han de disposar en les seves instal·lacions. El nombre de contenidors i el seu volum serà suficient per a l'emmagatzematge de la fracció objecte de recollida ubicat en un espai de fàcil accés i que permeti la mobilitat del camió de recollida.

b. Els contenidors seran propietat de l'establiment i hauran de mantenir-los nets i en bon estat de manteniment. La neteja i manteniment serà a càrrec del generadors singular.

c. El contenidor destinat a cada fracció haurà d'estar clarament diferenciat mitjançant colors, etiquetes i rètols, per evitar confusions relatives a la fracció que contenen, així com per facilitar-ne la identificació als operaris o operàries del servei de recollida.

d. Els contenidors han de tenir retolat el nom de l'activitat a què pertanyen.

e. Els contenidors seran homologats per al sistema de recollida ofert.

f. Els generadors Singulars hauran d'adaptar els locals de les activitats per disposar d'espai suficient per als contenidors que aquests requereixin per gestionar els seus residus.

g. Els productors singulars hauran de comptar amb una cambra refrigerada per emmagatzemar aquesta fracció fins al moment del seu lliurament quant generin:

 

1. més de 5000 litres/dia corresponent a la fracció resta fracció, i/o

2. més de 1000 litres/dia de la fracció orgànica.

Els productors singulars registrats abans de la publicació d'aquesta ordenança, disposaran d'un any, comptadors des de la publicació d'aquesta norma, per adaptar-s'hi.

No es prestarà el servei de recollida de residus als productors singulars si no es compleixen tots els punts anteriors, sense perjudici de la sanció corresponent

51.4. Obligacions respecte a la recollida residus.

a. Fracció resta:

  • S'ha de presentar sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia.
  • Els residus es lliuraran sempre dins de bosses tancades a l'interior del contenidor, també tancat.
  • El gruix de la bossa serà adequat al tipus de residu que contingui, sempre que la galga mínima sigui de 200.
  • Queda totalment prohibit dipositar residus fora del contenidor

b. Fracció envasos lleugers:

  • Els envasos lleugers, buits, es lliuraran dins de bosses tancades. Aquestes s'introduiran a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció, lliures d'impropis (brutitat o altres residus).
  • Queda totalment prohibit dipositar residus fora del contenidor

c. Fracció paper i cartró:

  • Els cartons es presentaran ben plegats i doblegats per tal de reduir-ne el volum i facilitar-ne la manipulació.
  • S'han de dipositar sempre dins dels contenidors designats per a aquesta fracció.
  • Queda totalment prohibit dipositar els cartons fora del contenidor corresponent.

d. Fracció envasos de vidre:

  • Els envasos i ampolles de vidre s'han d'introduir sense bossa a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció.
  • Els envasos de vidre es lliuraran sense impropis, com ara taps o restes de brutícia.
  • Queda totalment prohibit dipositar els residus fora del contenidor

e. Fracció orgànica:

  • S'ha de presentar sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia.
  • Els residus es lliuraran sempre dins de bosses tancades a l'interior del contenidor, també tancat.
  • S'utilitzaran bosses compostables.
  • Queda totalment prohibit dipositar residus fora del contenidor

No es prestarà el servei de recollida de residus als productors singulars si no es compleixen tots els punts anteriors, sense perjudici de la sanció corresponent.

Article 52. Propietat dels residus recollits selectivament

1. D'acord amb l'article 17.1.c) i 17.2 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, els posseïdor de residus urbans estaran obligats a lliurar-los a les entitats locals per al seu reciclatge, valorització o eliminació, en les condicions que determini l'ordenança. Les entitats locals adquiriran la propietat dels residus des del lliurament o aportació d'aquests per part del ciutadà (posseïdor) i, a partir d'aquest moment, aquest últim quedarà exempt de responsabilitat pels danys que pugin ocasionar aquests residus, sempre que en la seva aportació s'hagi observat el compliment d'aquesta ordenança i altres normes d'aplicació.

2. Es prohibeix seleccionar i retirar per al seu aprofitament qualsevol classe de material residual dipositat en els contenidors de recollida de residus.

 

Capítol III Servei de recollida dels residus voluminosos

Article 53. Residus voluminosos

Es consideren residus voluminosos aquells residus que per les seves característiques (dimensions, propietats, pes, etc.) no poden ser objecte de recollida ordinària. En qualsevol cas tendran la consideració de residu voluminós els següents:

1. Electrodomèstics i aparells elèctrics i electrònics rebutjats (inclou els residus d'aparells elèctrics i electrònics que s'especifiquen en els annexos I i II del Pla Director Sectorial per a la gestió dels residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca).

2. Matalassos rebutjats.

3. Els residus assimilables i definits en algunes categories o subcategories de la Llista Europea de residus aprovada per la Decisió 2014/955/UE de la Comissió, de 18 de desembre de 2014, per la que es modifica la Decisió 2000/532/CE, sobre la llista de residus, de conformitat amb la Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell.

Article 54. Recollida municipal de residus voluminosos domiciliaris.

1. Els residus voluminosos domiciliaris són objecte d'una recollida municipal específica i personalitzada, previ avís telefònic, al portal de l'immoble, i es realitzarà per part dels serveis municipals o de l'empresa concessionària en la prestació del servei de recollida d'aquest tipus de residus. Els residus voluminosos d'origen domiciliari també poden ser traslladats directament pels seus posseïdors a les deixalleries municipals i centres de reutilització.

2. La recollida domiciliària de residus voluminosos respondrà a un màxim de 4 peces o unitats de residu voluminós per petició i dia de recollida, per tal d'optimitzar la cobertura del servei i poder respondre al màxim de persones usuàries.

3. Els residus voluminosos no es poden dipositar a l'interior ni a l'exterior dels contenidors de residus urbans, ni abocar-se en espais públics o privats, ni tampoc cremar-se.

Article 55. Servei permanent d'atenció a la ciutadania

L'Ajuntament o l'empresa concessionària en la prestació del servei de recollida de residus voluminosos han de disposar d'un servei permanent d'atenció a la ciutadania per atendre les sol·licituds de recollida domiciliària d'aquests residus.

Article 56. Cost de la retirada dels voluminosos, mobles i estris abandonats en cas d'abandonament o mal ús del servei

En cas d'abandonament o mal ús del servei de recollida específica, el responsable es farà càrrec del cost de la retirada dels voluminosos, mobles i estris abandonats, sense perjudici de les sancions administratives que corresponguin.

 

Capítol IV Abandonament de vehicles en les vies públiques.

Article 57. Prohibició d'abandonament

Queda prohibit que el titular d'un vehicle al final de la seva vida útil es desprengui d'aquest abandonant-lo en les vies públiques, camins i altres espais de titularitat municipal.

Article 58. Obligacions

Al final de la vida útil d'un vehicle el titular està obligat a lliurar-lo a un centre autoritzat de tractament.

El lliurament del vehicle es pot fer directament per part del titular al centre a que es refereix l'apartat anterior o per mitjà d'una instal·lació de recepció.

Article 59. Vehicles abandonats

Les consideracions respecte la definició de vehicles abandonats, els procediments per a la seva retirada, així com el règim d'infraccions i sancions aplicables són les descrites en l'Ordenança reguladora del règim aplicable als vehicles abandonats a la via pública del municipi de Manacor.

 

Capítol V Residus especials d'origen domiciliari

Article 60. Gestió dels residus especials d'origen domiciliari

Els residus especials no es poden mesclar amb la resta de les fraccions de residus sinó que s'han de dur de forma segregada a les deixalleries municipals en el cas que l'Ajuntament tingui establerts els contenidors per aquest tipus de material, o als centres de recepció adients, com és el cas dels dipòsits específics per a medicaments caducats a les farmàcies, o els contenidors selectius de piles als comerços especialitzats i grans magatzems.

 

Capítol VI Servei de recollida d'olis vegetals usats

Article 61. Recollida d'olis vegetals usats

1. L'Ajuntament de Manacor implantarà els sistemes de recollida d'olis vegetals usats que millor s'adaptin a les necessitats dels particulars i, si s'escau, dels establiments de restauració. Com a mínim es recollirà l'oli vegetal usat a les deixalleries fixes i mòbil del municipi.

2. Els olis vegetals usats seran dipositats dins envasos de plàstic tapats i es lliuraran a les deixalleries, o a altres espais i contenidors habilitats a tal efecte.

 

Capítol VII Servei de recollida del tèxtil

Article 62. Recollida de tèxtils

1. La recollida de tèxtils comprèn els vestits, la roba de casa i altres materials tèxtils, així com el calçat i complements fabricats en cuir.

2. L'Ajuntament de Manacor implantarà els sistemes de recollida de tèxtils que millor s'adaptin a les necessitats de la ciutadania. Com a mínim es recollirà la fracció tèxtil a les deixalleries del municipi.

3. L'Ajuntament prioritzarà la gestió del residu tèxtil fent ús de la facultat que té de reserva de mercat a empreses d'inserció o centres d'especial ocupació que disposin de projectes socials.

 

TÍTOL IV DEIXALLERIES

Article 63. Definició

1. Les deixalleries són instal·lacions de recepció, emmagatzematge selectiu i preclassificació de productes usats destinats a la reutilització, així com de residus municipals en espera de tractaments posteriors, com la preparació per a la reutilització, la valorització i l'eliminació.

2. Les deixalleries seran instal·lacions de titularitat municipal, tancades i amb accés regulat mitjançant sistemes de control, els quals podran ser automatitzats o no.

3. El seu ús, gestió i funcionament vendrà regulat mitjançant el reglament corresponent.

Article 64. Del servei de deixalleria

1. L'Ajuntament ha de garantir el servei de deixalleria a tota la ciutadania, per a la recepció i recollida de determinats residus d'origen domiciliari. Aquest servei es podrà prestar baix la modalitat de deixalleria fixa o bé de deixalleria mòbil.

2. Les deixalleries municipals es podran, sempre que sigui possible, habilitar com espais d'intercanvi, mercats de segona mà i programes de reparació dels béns de consum per allargar la seva vida útil.

3. El servei de deixalleria serà gratuït per a tota la ciutadania, en el cas de residus d'origen domiciliari. En qualsevol cas l'Ajuntament podrà fixar límits d'aportacions dels residus admissibles quan per les quantitats i la naturalesa dels mateixos puguin ser considerats no domèstics, i si escau, les taxes pertinents.

4. L'horari del servei de deixalleria es fixarà mitjançant el reglament corresponent. Aquest horari romandrà exposat a l'exterior el recinte.

5. A part del servei de recepció i recollida com a tal, les deixalleries municipals han de poder servir com a recurs d'educació ambiental per conscienciar les usuàries i usuaris de la necessitat de reduir i reutilitzar residus, i a la població en general.

Article 65. De l'ús de les deixalleries

1. L'Ajuntament ha d'incentivar l'ús de les deixalleries per part de la ciutadania com a punt de recollida d'aquells residus que no siguin objecte de recollida domiciliària en les modalitats de porta a porta (sense o amb a cita prèvia) o contenidors de via pública.

2. En caràcter general, poden utilitzar les deixalleries del municipi de Manacor els ciutadans i els generadors singulars qualificats. En qualsevol cas el seu ús vendrà definit pel reglament corresponent.

3. Els residus admissibles a les deixalleries seran aquells, que sent perillosos o no, tenguin un origen domiciliari. Així mateix es pot preveure la recepció i recollida d'altres residus d'origen comercial, industrial, d'oficines i serveis en general, sempre que així ho estableixi el corresponent reglament.

4. En cap cas s'admetran a les deixalleries municipals els residus infecciosos, radioactius, material explosiu o inflamable, etc; residus industrials (excepte els definits al reglament), residus hospitalaris i vehicles fora d'ús.

5. El reglament d'ús, gestió i funcionament de les deixalleries definiran els residus admissible i no admissibles per a cada tipus de deixalleria en funció de la seva modalitat, ubicació i característiques de les instal·lacions.

6. En caràcter general a les deixalleries municipals no serà permès:

a. La recerca entre els residus rebuts a les deixalleries, tant per part del personal propi com per persones alienes al mateix.

b. Treure material dipositat dins dels contenidors de les deixalleries per a destinar-lo a aprofitaments privatius, excepte aquells materials destinats a la reutilització o a la preparació per a la reutilització sempre que contin amb autorització de l'Ajuntament.

c. L'accés al recinte de tota persona no autoritzada per l'administració fora de l'horari d'obertura.

d. La descàrrega de residus en zones diferents a les destinades a aquest fi i l'incompliment de les instruccions del personal de la deixalleria.

e. La descàrrega i la recepció de residus industrials de qualsevol tipus, llevat del cas de disposar d'autorització expressa de l'Ajuntament.

f. L'abandonament de cap de residus a fora del recinte de la deixalleria, ni el seu abocament fora de l'horari d'obertura.

En qualsevol cas el reglament corresponent podrà establir altres actuacions que puguin constituir una conducta sancionable.

Article 66. De la reutilització o la preparació per a la reutilització

1. L'Ajuntament inclourà en les deixalleries fixes el servei de recepció i emmagatzematge selectiu de productes usats i residus destinats a la seva reutilització o preparació per a la reutilització, com a mínim per a residus d'aparells elèctrics i electrònics, mobles, tèxtils, joguines, llibres i parament de la llar.

Així mateix s'inclouran les activitats necessàries per a la preparació per a la reutilització, ja sigui de manera directa o bé a través de centres i/o entitats específiques.

2. L'Ajuntament desenvoluparà un procediment per facilitar la recuperació, classificació i reutilització de documents que continguin valor patrimonial, història o cultural important (mapes, revistes, llibres etc.).

 

TÍTOL V EDUCACIÓ AMBIENTAL I PREVENCIÓ DEL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Article 67. Accions d'educació, formació i conscienciació

L'Ajuntament, per iniciativa pròpia o en col·laboració amb empreses o entitats, durà a terme les accions següents d'educació ambiental per aconseguir els objectius establerts en aquesta ordenança:

1. Informar de les conseqüències negatives per al medi derivades de l'ús incorrecte de productes que generen residus perillosos i de l'augment de la producció de residus, i informar dels beneficis derivats d'un consum responsable.

2. Millorar la informació a disposició de la ciutadania sobre prevenció en la generació de residus, la seva separació correcta en origen, possible reutilització i el seu reciclatge.

3. Promoure la participació activa en les accions de reducció de la producció de residus i llur perillositat, en accions de reutilització i en la implementació de la recollida selectiva.

4. Dur a terme actuacions concretes d'informació a la ciutadania respecte de la necessitat de no confondre la recollida selectiva dels olis vegetals i minerals, en tant que els segons mai no s'han de dipositar en els contenidors prevists per a la recollida dels primers.

5. Promoure accions de sensibilització per evitar l'abandonament de residus i evitar la degradació d'espais naturals terrestres i d'ecosistemes marins, així com urbans, per tal de garantir la conservació dels sòls i promoure'n la regeneració.

6. Promoure accions de sensibilització i formació per fomentar mesures per a la prevenció i la preparació per a la reutilització dels residus.

7. Promoure actuacions de conscienciació ciutadana i per a la recollida del material d'interès històric o cultural, com llibres o arxius, que es pugui acabar dipositant en un contenidor de paper i cartó.

8. Preveure, en els contractes de recollida i/o tractament de residus motiu de licitació pública, un 1% mínim destinat a mesures de formació i sensibilització, que haurà d'executar l'adjudicatari en relació amb els punts anteriors.

Article 68. Sobre el malbaratament alimentari

1. L'Ajuntament durà a terme actuacions encaminades a fomentar la reducció de la generació del malbaratament alimentari en la producció primària, en la transformació i la fabricació, la venda minorista i altres tipus de distribució d'aliments, en centres educatius i sanitaris, en restaurants i serveis alimentaris i també a les llars.

2. L'Ajuntament contribuirà al pacte social promogut pel Govern de les Illes Balears per assolir una reducció efectiva i sensible del malbaratament alimentari. Aquesta contribució serà en forma d'accions com les següents:

a) Efectuar una diagnosi sobre el malbaratament alimentari al municipi de Manacor.

b) Establir mecanismes perquè els excedents d'aquests productes siguin lliurats a organitzacions socials i distribuïts a persones que els necessitin amb totes les garanties exigibles.

c) Contribuir a conscienciar tota la cadena alimentària, des de productors a consumidors, de la necessitat d'un consum responsable i reduir el malbaratament alimentari.

3. Aquestes mesures s'adaptaran a la normativa específica que pugui aprovar el Govern de les Illes Balears.

 

TÍTOL VI RÈGIM SANCIONADOR I RESPONSABILITAT ADMINISTRATIVA

Article 69. Definició d'infracció

Es consideren infraccions administratives, d'acord amb el contingut d'aquesta Ordenança, les accions o omissions que contravinguin el que s'estableix aquesta Ordenança. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 70. Inici de l'expedient sancionador

El procediment sancionador es podrà iniciar d'ofici per part de l'Ajuntament, o a conseqüència d'una denúncia de qualsevol persona, sempre que es descrigui la infracció, el presumpte infractor o infractora, lloc i data en què s'hagi comès. Les informacions aportades per la Policia Local i altre funcionariat competent donen fe dels fets, les situacions o les activitats per adoptar la resolució procedent, llevat de proves en sentit contrari.

En el cas que la denúncia resulti temeràriament injustificada, les despeses que origini la inspecció aniran a càrrec del denunciant.

Article 71. Òrgan competent

L'òrgan competent per imposar les sancions és el batle de l'Ajuntament de Manacor.

Article 72. Principis

L'exercici de la potestat sancionadora s'ajustarà als principis següents: de legalitat, d'irretroactivitat, de tipicitat, de responsabilitat i proporcionalitat.

Per l'aplicació de les sancions s'atendrà al grau de culpabilitat, entitat de la falta comesa, perillositat i impacte ambiental que impliqui la infracció, reincidència i reiteració d'altres circumstàncies atenuants o agravants que hi ocorrin.

S'entén que hi ha reincidència quan qui cometi la infracció ha estat sancionat, per resolució ferma, per raó d'haver comès més d'una infracció de la mateixa natura dins el període de l'any immediatament anterior.

Article 73. Responsabilitat

Són responsables totes les persones físiques o jurídiques que duguin a terme les accions o omissions tipificades així en aquesta ordenança.

Article 74. Prescripció

Les infraccions regulades per aquesta ordenança molt greus prescriuen als 6 mesos, les greus als 4 mesos i les lleus als 2 mesos, comptant el termini des de la fi real de la conducta infractora.

Les sancions molt greus i greus prescriuen en els mateixos terminis assenyalats al paràgraf anterior, les lleus als dos mesos, comptant des de l'endemà del dia que la resolució sancionadora adquireixi fermesa en totes les vies.

Article 75. Exigència de l'import de les multes i despeses

L'import de les multes i de les despeses ocasionades per l'execució subsidiària de les activitats de restauració dels béns danyats, com a conseqüència de les infraccions previstes en la present ordenança, es poden exigir per via de constrenyiment administratiu.

Article 76. Restauració de la realitat física alterada i indemnització

La prescripció d'infraccions i de sancions no afecta l'obligació de restaurar la realitat física alterada ni la d'indemnitzar pels danys i perjudicis causats.

Article 77. Infraccions lleus

1. Les pertorbacions lleus de la convivència que afectin de forma lleu, immediata i directament a la tranquil·litat o a l'exercici de drets legítims d'altres persones, al normal desenvolupament d'activitats de tota classe conforme a la normativa aplicable o a la salubritat o ornat públic, així com les pertorbacions lleus del normal funcionament d'un servei públic.

Entre d'altres, es detallen:

1. Tirar a la via pública cap tipus de residu (papers, llosques, xiclets, excrements, etc.) (8.1).

2. El desguàs damunt la calçada o voravies d'aigua procedent d'aparells de refrigeració, així com l'abocament i el degoteig d'aigua des de les terrasses i balcons dels habitatges. (8.2).

3. Espolsar estores, roba i utensilis domèstics sobre les vies i espais lliures públics. (8.4).

4. Llençar cap a l'exterior, sobre les vies o espais lliures públics, residus procedents de l'agranada o neteja dels habitatges, balcons, comerços i oficines i altres locals, edificis o recintes. (8.7).

5. El dipòsit de bosses de residus domiciliaris a dins i fora de les papereres. (8.8).

6. Banyar-se o rentar animals, roba, fruites, verdures o objectes de qualsevol mena als estanys i fonts públiques. (8.9).

7. Abandonar en la via pública les defecacions dels animals. (8.10).

8. Deixar menjar disponible per als animals a la via pública. (8.11).

9. Rentar i/o reparar vehicles en les vies públiques. (8.12).

10. Deixar residus a sobre, a terra o al costat dels contenidors de residus, encara que els contenidors estiguin plens. (10.4).

11. Dipositar residus no adients a cada tipus de contenidor o paperera. (10.5).

12. Fer les necessitats fisiològiques en qualsevol dels espais definits en l'article 9, així com en els portals, escales i façanes de titularitat privada que delimiten l'espai públic.(11).

13. Col·locar cartells i pancartes en edificis i instal·lacions municipals, en qualsevol espai públic o element del paisatge i el mobiliari urbà o natural, sense autorització expressa de l'Ajuntament. (13.1).

14. Esquinçar, arrencar i llençar a l'espai públic cartells i anuncis, pancartes i objectes similars. (13.2).

15. Col·locar publicitat sobre la part exterior dels vidres dels vehicles, escampar i llençar fullets o papers de publicitat comercial a la via pública. Deixar la publicitat enganxada a les portes i finestres de les finques. (13.3).

16. Deixar la publicitat fora dels vestíbuls i portals de les finques així com enganxada a les portes i finestres. (13.4).

17. No mantenir nets aquells terrenys públics que restin subjectes a un ús privatiu.(14).

18. No mantenir, com a titular d'un establiment comercial, les pròpies instal·lacions i l'espai de la via pública que s'ocupa en condicions adients de netedat. (15).

19. Realitzar la neteja dels mostradors, portes, tendals o cortines d'establiments comercials després de les 10.00 del matí. No deixar la via pública neta.

20. Distribuir envasos de plàstic d'un sol ús a establiments fixes que serveixen menjar. Tot i que es podran distribuir elements compostables, es prioritzaran i fomentaran els elements reutilitzables. (18.1).

21. Distribuir bosses de plàstic lleugeres d'un sol ús. (18.3).

22. Al sector HORECA, ús de productes alimentaris en monodosi (excepció oli) ni estris d'un sol ús a excepció de torcaboques i estovalles de cel·lulosa. (18.4).

23. No cobrir amb lones el compartiment de càrrega dels camions o altres vehicles de transport amb independència de la tipologia de material transportat. (26.3).

24. Deixar a la via pública residus generats durant l'operació de càrrega o descàrrega de qualsevol vehicle. (26.5).

25. No dispositar les diferents fraccions objecte de recollida selectiva en els contenidors específics de les àrees d'aportació, o incomplir les instruccions del servei de recollida porta a porta establert a determinades zones del municipi. (44.5).

26. Aportar les bosses de residus abans de les 20 h i després de les 22 h en les zones de recollida, tot i que pels ciutadans i ciutadanes del municipi de Manacor que resideixen a habitatges situats en sòl rústic es permet dipositar els residus als contenidors a partir de les 18h. ( 50.1.a).

27. Deixar les bosses de fems i residus a terra. (50.1.b).

28. Canviar la ubicació d'un contenidor per pròpia iniciativa. (50.1.c).

29. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins els contenidors de rebuig. (50.1.d).

30. Dipositar els residus sense bossa. (50.1.e).

31. Aportar les bosses de residus urbans ordinaris o els poals abans de les 20 h i després de les 22h o pel matí, després de les 9h, en el cas del vidre. ( 50.2.a).

32. Dipositar els residus de les diferents fraccions residuals de forma contrària al que s'estableix a l'Article 49 de la present Ordenança. ( 50.2.b).

33. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins la fracció del rebuig. ( 50.2.c).

34. Dipositar als contenidors de vorera, a les bosses o poals qualsevol tipus de residu que no correspongui (residus de construcció, residus perillosos, residus voluminosos, etc.). ( 50.3).

35. Generadors singulars. No informar de qualsevol modificació de les dades de la seva activitat (titular, tipologia de residus, nom comercial, etc.). (51.2.d).

36. Generadors singulars. No tenir el contenidor destinat a cada fracció clarament diferenciat mitjançant colors, etiquetes i rètols. (51.3.c).

37. Generadors singulars. No tenir retolat el contenidor amb el nom de l'activitat a què pertanyen. ( 51.3.d).

38. Generadors singulars. No disposar de contenidors homologats per al sistema de recollida ofert. ( 51.3.e).

39. Generadors singulars. No adaptar els locals de les activitats per disposar d'espai suficient per als contenidors que aquests requereixin per gestionar els seus residus. ( 51.3.f).

40. Generadors singulars. No comptar amb una cambra refrigerada per emmagatzemar la fracció fins al moment del seu lliurament quant generin més de 5000 litres/dia corresponent a la fracció resta fracció, i/o més de 1000 litres/dia de la fracció orgànica. ( 51.3.g).

41. Dipositar qualsevol tipus de fracció fora del contenidor. (51.4).

42. Fracció resta. No presentar la fracció sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia. (51.4.a).

43. No lliurar els residus dins de bosses tancades a l'interior del contenidor. (51.4.a).

44. No lliurar els envasos lleugers, buits, dins de bosses tancades, a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció, lliures d'impropis. (51.4.b).

45. No lliurar els cartrons ben plegat i doblegats. (51.4.c).

46. No dipositar el paper i cartró dins dels contenidors designats per a aquesta fracció. (51.4.c).

47. No dipositar els envasos i ampolles de vidre a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció. S'han d'introduir sense bossa (51.4.d).

48. Lliurar els envasos i ampolles de vidre amb impropis, com ara taps o restes de brutícia. (51.4.d).

49. No presentar la fracció orgànica sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia. (51.4.e).

50. No lliurar el residus sempre dins de bosses tancades a l'interior del contenidor, també tancat. (51.4.e).

51. No utilitzar bosses compostables. (51.4.e).

52. Seleccionar i retirar per al seu aprofitament qualsevol classe de material residual dipositat en els contenidors de recollida de residus. (52.2).

2. Qualsevol incompliment d'aquesta ordenança que no estigui tipificat com a infracció greu o molt greu en aquesta ordenança, d'acord amb les disposicions i classificacions establertes per a les infraccions i sancions en la Llei 7/1985 de 2 d'abril de bases de Règim Local, serà lleu.

Article 78. Infraccions greus

1. Les pertorbacions greus de la convivència que afectin de forma greu, immediata i directament a la tranquil·litat o a l'exercici de drets legítims d'altres persones, al normal desenvolupament d'activitats de tota classe conforme a la normativa aplicable o a la salubritat o ornat públic, així com les pertorbacions greus del normal funcionament d'un servei públic.

Entre d'altres, es detallen:

1. La reincidència en dues o més infraccions lleus.

2. Abandonar a la via pública els residus que resultin de netejar jardins, patis o terrasses o de podar arbres. (8.3).

3. Evacuar aigua bruta damunt les vies, espais lliures públics i embornals. (8.5).

4. Dipositar o estacionar a la xarxa viària pública qualsevol tipus d'objecte o material que obstaculitzi o impedeixi la normal prestació del servei de neteja viària i pugui afectar la seguretat vial o dificultar el pas dels vianants. Es prohibeix especialment l'abandonament de carretons de compra, que sempre s'han de retornar a l'establiment comercial de procedència. (8.6).

5. Realitzar activitats en la via pública que la puguin embrutar, entre d'altres, manipular residus, seleccionar i acumular materials sense autorització, realitzar activitats de pintura i envernissat, etc. (8.13).

6. Abocar residus, qualsevol que en sigui la natura, proporció o quantitat als camins, a les platges, zones costaneres o espais de domini públic o abocar-los al mar o als torrents. (8.14).

7. Manipular les papereres, els contenidors i els seus elements sense autorització dels serveis municipals. (10.1).

8. Dipositar bosses de fems dins i fora de les papereres de la via pública. (10.2).

9. Abocar llosques enceses o qualsevol altre matèria incandescent o corrosiva a les papereres o contenidors de la via pública. (10.3).

10. Realitzar la neteja dels vehicles per part de les empreses de lloguer de vehicles, estacionar els vehicles en la via pública sense l'autorització. (17).

11. No adoptar les mesures adients, per part dels titulars d'obres i altres activitats, per evitar l'embrutiment de la via pública, així com no netejar la part de la via pública i els elements estructurals que s'hagin vist afectats i retirar els materials residuals.

12. No complir les condicions establertes al text refós de l'ordenança municipal per a la gestió dels residus de la construcció-demolició de Manacor, publicada al BOIB número 66 de 3 de maig de 2007. (23).

13. Ocupar la via pública i voreres sense la prèvia autorització municipal amb residus i materials de subministrament. En tot cas, ocupar la via pública per àrids a granel. (24.1).

14. Utilitzar contenidors per a residus de construcció i demolició. Situar contenidors o sacs a la via pública sense la corresponent autorització. No disposar de tancament dels contenidors o sacs per evitar abocaments incontrolats i han d'estar degudament senyalitzats. (24.2).

15. No netejar l'àrea afectada pels contenidors i sacs i de la recollida dels residus que hagin quedat incorrectament dipositats en les rodalies del contenidor. (24.3).

16. No efectuar la càrrega i descàrrega de materials a recintes o zones prèviament tancades, instal·lant conductes per a la càrrega i descàrrega de materials de construcció i enderrocs, per tal de garantir la seguretat de les persones i evitar l'embrutiment de la via pública. (24.5).

17. Efectuar operacions complementaries d'obres i instal·lacions, com per exemple pastar, serrar, llimar, soldar i similars a espais lliures públics sense la corresponent autorització administrativa. (24.6).

18. No retirar la runa i els enderrocs dins les 48 hores següents a la finalització dels treballs. (25).

19. No mantenir solars, terrenys i immobles lliures de deixalles i residus i en les degudes condicions d'higiene, salubritat, seguretat i ornat públic i, en tot cas hauran de realitzar-ne el tancament dels solars i terrenys. La prescripció anterior inclou l'exigència de la desratització i eliminació de plagues, la desinfecció dels solars i l'eliminació de les proliferacions de restes vegetals que puguin suposar molèsties per al veïnatge i riscos d'incendi. És potestat de l'Ajuntament la inspecció i la realització subsidiària dels treballs de neteja, després dels tràmit administratiu corresponent, siguin els solars de propietat pública o privada. (30).

20. Abocar temporal o definitivament qualsevol tipus de residu en un solar o parcel·la, tan públics com privats. (32).

21. No mantenir netes les diferents parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, de manera que s'aconsegueixi una uniformitat en la seva estètica, d'acord amb el seu entorn urbanístic, i es mantinguin les condicions adients de seguretat, salubritat, neteja i ornament públic. (33).

22. No comunicar les activitats que produeixin residus perillosos als òrgans competents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No gestionar els residus perillosos a través dels gestors de residus perillosos adients i sol·licitar les autoritzacions administratives que calguin. Aportar residus catalogats com a perillosos a qualsevol dels contenidors de residus urbans o a la seva àrea propera. (38).

23. Dipositar residus líquids, tòxics i/o perillosos, materials en combustió i objectes metàl·lics, voluminosos, etc. que puguin avariar els vehicles recol·lectors o causar danys als operaris o operàries encarregats de la recollida. ( 50.4).

24. Evacuar qualsevol tipus de residu urbà per la xarxa de clavegueram o de pluvials, fins i tot, en el supòsit que s'hagi triturat prèviament i/o liquat. ( 50.5).

25. Evacuar olis vegetals de cuina per la xarxa de clavegueram o xarxa d'aigües pluvials. ( 50.6).

26. Instal·lar capoladors domèstics industrials que per les seves característiques evacuïn els productes capolats a les xarxes de sanejament. ( 50.7).

27. Eliminar mitjançant cremació els residus urbans, assimilables a urbans i residus valoritzables que disposin de vies de tractament segons la normativa vigent. ( 50.8).

28. Instal·lar fixa o temporalment cremadors domèstics, individuals o col·lectius, per a cremar fems. ( 50.9).

29. Barrejar les diferents fraccions de residus. Tot establiment públic o privat ha de tenir establerta la separació en origen dels seus residus. (51.2.a).

30. Dipositar residus voluminosos a l'interior o a l'exterior dels contenidors de residus urbans, abocar-los en espais públics o privats, o cremar-los. (54.3).

31. Abandonar un vehicle al final de la seva vida útil en les vies públiques , camins i altres espais de titularitat municipal. (57).

32. La rebusca entre els residus rebuts a les deixalleries, tant per part del personal propi com per persones alienes al mateix. (65.6.a).

33. Accedir al recinte de la deixalleria de tota persona no autoritzada per l'administració fora de l'horari d'obertura. (65.6.c).

34. Descarregar residus en zones diferents a les destinades a aquest fi i l'incompliment de les instruccions del personal de la deixalleria. (65.6.d).

35. Treure material dipositat dins dels contenidors de les deixalleries per a destinar-lo a aprofitaments privatius, excepte aquells materials destinats a la reutilització o a la preparació per a la reutilització sempre que contin amb autorització de l'Ajuntament. (65.6.b).

36. Descarregar residus industrials de qualsevol tipus, llevat del cas de disposar d'autorització expressa de l'Ajuntament. (65.6.e).

37. Abandonament de residus a fora del recinte de la deixalleria, o el seu abocament fora de l'horari d'obertura. (65.6.f).

Article 79. Són infraccions molt greus

1. La reincidència en dues o més infraccions greus.

2. Les pertorbacions molts greus de la convivència que afectin de forma molt greu, immediata i directament a la tranquil·litat o a l'exercici de drets legítims d'altres persones, al normal desenvolupament d'activitats de tota classe conforme a la normativa aplicable o a la salubritat o ornat públic.

Respecte de la recollida de residus sòlids urbans:

1. L'abandonament, abocament, vessament o eliminació incontrolats de residus urbans, sempre que s'hagi produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la salut de les persones.

2. L'aportació de fraccions de residus catalogades com a perilloses a qualsevol dels contenidors dedicats a la recollida de residus urbans (article 38), sempre que com conseqüència d'aquest fet s'hagi produït un dany o deteriorament molt greu per al medi ambient o s'hagi posat en perill greu la salut de les persones.

Article 80. Sancions

Les actuacions que suposin una infracció al que estableix l'Ordenança estaran sancionades de la forma següent:

1. A les infraccions lleus se'ls hi aplicarà una multa que pot arribar fins al 25 % del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció entre 50,00 i 750,00 euros.

2. Les infraccions greus es podran sancionar amb una multa que pot arribar fins al 50 % del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció de 750,01 fins a 1.500,00 euros.

3. Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb multes que oscil·len entre el 50% i el 100 % del màxim que estableix la llei. És a dir, es pot aplicar una sanció des de 1.500,01 fins a 3.000,00 euros.

Per establir les quanties exactes, es tindran en compte aspectes tals com la intensitat dels danys causats, la intencionalitat, la reincidència, el grau de pertorbació, etc. A l'annex II es concreten les quanties exactes per a cada infracció.

Article 81. Col·laboració en l'execució de mesures judicials en matèria de menors i recollida de residus

1. L'Ajuntament promourà la signatura d'acords de col·laboració amb les entitats públiques competents en matèria de menors de la comunitat autònoma.

2. Els acords de col·laboració a què fa referència l'apartat anterior tenen per objecte facilitar l'execució de les mesures judicials de reforma imposades pels jutjats de menors consistents en treball en benefici de la comunitat, d'acord amb el Reial decret 1774/2004, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el reglament que desenvolupa la Llei Reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors, facilitant que aquests puguin realitzar com a prestacions en benefici de la comunitat labors de neteja i de recollida de residus, sempre que estiguin relacionades amb la naturalesa del bé jurídic lesionat pel fet comès per aquells.

Disposició addicional I

Aquesta Ordenança entra en vigor el dia de la publicació del text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, una vegada comunicat l'acord d'aprovació definitiva de l'Ordenança, amb la tramesa d'una còpia del text al Govern de les Illes Balears i a la Delegació del Govern als efectes prevists a la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, i transcorregut el termini de 15 dies hàbils des que aquests organismes reben la còpia.

Disposició addicional II

Qualsevol supòsit o aspecte no previst en aquesta ordenança es regirà per allò previst a les següents disposicions legals:

1. Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular

2. Llei 8/2019 de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears

3. Pla Director Sectorial de Residus no perillosos de Mallorca.

4. Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus Perillosos de les Illes Balears.

5. Plec de Prescripcions Tècniques del servei de recollida de residus aplicable al municipi de Manacor.

6. Altres normes de rang superior i que per la seva naturalesa entren dins l'àmbit d'aplicació.

Disposició derogatòria.

Amb l'entrada en vigor de la present ordenança queda derogada l'anterior Ordenança reguladora de la neteja viària, recollida de residus sòlids urbans i gestió de les deixalleries del terme municipal de Manacor publicada al BOIB núm. 25 del 15 de febrer de 2007.

 

ANNEX I Definicions

1) Aparells elèctrics i electrònics: Tots els aparells que necessiten corrent elèctric o camps electromagnètics per funcionar degudament i els aparells necessaris per generar, transmetre i mesurar aquests corrents i camps, d'acord amb les categories que estableix l'annex I del Pla director sectorial per a la gestió dels residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca, i que estiguin destinats a utilitzar-se amb una tensió nominal no superior a 1.000 V de corrent altern i 1.500 V de corrent continu.

2) Àrees d'aportació: llocs o zones d'ús públic posades a disposició del ciutadà destinades a facilitar la recollida selectiva dels residus urbans no perillosos, separant-los en origen segons les diferents fraccions.

3) Bosses compostables: Bosses fabricats segons la norma UNE EN 13.432:2001 o equivalent.

4) Ciutadà/ana: Per la present norma tendran la consideració de ciutadà/ana tota persona posseïdora de residus degut a que desenvolupa una activitat generadora de residus urbans o municipals. S'inclouen:

a) Tots els habitants del municipi, ja ho siguin de dret o de fet.

b) Tots els ocupants dels habitatges ubicats dins el municipi, ja ho siguin com ocupants habituals ja ho siguin com visitants.

c) Tots els responsables i els empleats dels comerços, de les empreses de serveis, de les oficines i de les indústries ubicades dins el municipi, independentment de que estiguin empadronades a un altre municipi.

5) Centre autoritzat de tractament: instal·lacions públiques i privades, autoritzades per portar a terme qualsevol de les operacions de tractament dels vehicles al final de la seva vida útil. Aquests centres han de garantir la reutilització, el reciclatge i valorització del vehicle, o bé pels mateixos centres o per mitjà d'altres centres de tractament.

6) Contenidor: recipient normalitzat destinat a rebre els residus aportats pels ciutadans i ciutadanes.

7) Contenidor intel·ligent: recipient destinat a rebre residus aportats pels ciutadans i ciutadanes que s'obren solament quan identifiquen a la persona usuària.

8) Domicili: S'entén per domicili dins aquesta ordenança qualsevol habitatge particular.

9) Eliminació: Tot procediment dirigit, bé a l'abocament dels residus o bé a la seva destrucció, total o parcial, realitzat sense posar en perill la salut humana i sense utilitzar mètodes que puguin causar perjudicis al medi ambient. En tot cas, estaran inclosos en aquest concepte els procediments enumerats a l'annex II.A de la Decisió de la Comissió (96/350/CE) de 24 de maig de 1996, incorporada al dret intern per l'Ordre MAM/304/2002, de 8 de febrer, per la qual es publiquen les operacions de valorització i eliminació de residus i la llista europea de residus.

10) Embornal: Qualsevol dels forats de desguàs practicats a cada costat d'una calçada.

11) Emmagatzematge: El dipòsit temporal de residus, amb caràcter previ a la seva valorització o eliminació, per temps inferior a dos anys o a sis mesos si es tracta de residus perillosos, a no ser que reglamentàriament s'estableixin terminis inferiors.

12) Fracció plàstic i metall: Les llaunes (d'acer, alumini, etc.), els envasos de plàstic de tot tipus, els envasos de cartó-alumini i altres materials de plàstic i metall inclosos en els residus urbans.

13) Fracció orgànica dels residus urbans o municipals (FORM): Compren els residus orgànics propis de la llar, que es produeixen principalment a les cuines en la manipulació, preparació, i consum del menjar, i també els residus provinents de generadors singulars com els mercats municipals, restaurants, hotels, grans superfícies, etc. També s'inclouen en aquesta categoria els residus de jardineria o poda ja sigui a nivell privat o públic.

14) Fracció paper i cartó: Paper imprès, envasos domèstics de paper-cartó amb el punt verd, envasos domèstics de paper-cartó sense el punt verd, envasos comercials de paper-cartó amb el punt verd i envasos comercials de paper-cartó sense punt verd.

15) Fracció resta: Fracció de materials dels residus urbans o municipals que no estan dintre de les altres fraccions (orgànica, paper-cartó, vidre i plàstic i metall).

16) Fracció vidre: Envàs de vidre, sencer o romput (botelles i pots).

17) Generador singular: els productors o els posseïdors de residus d'origen comercial o industrial, però equiparables als domèstics, i que donen compliment als criteris fixats en les ordenances municipals als efectes de la seva gestió.

18) Gestor de residus: La persona o entitat, pública o privada que realitzi qualsevol de les operacions que composen la gestió dels residus, sigui o no el productor dels mateixos.

19) HORECA: Acrònim d'Hotels, Restaurants i cafeteries.

20) Iglú:Tipus de contenidor que es fa servir per a la recollida selectiva en les àrees d'aportació i deixalleries i que es caracteritza pel seu gran volum (més de 2.500 litres) i pel seu buidat mitjançant grua.

21) Instal·lació de recepció de vehicles: instal·lacions de titularitat privada, que per raó de la seva activitat econòmica es fan càrrec temporalment del vehicle al final de la seva vida útil per traslladar-los als centres de tractament que porten a terme la descontaminació.

22) Malbaratament alimentari:  tractament com a residus, per part dels operadors de la cadena agroalimentària i els consumidors finals, de productes alimentaris descartats per raons econòmiques o estètiques o per la proximitat de la data de consum preferent o caducitat, malgrat que segueixen sent perfectament adequats per al consum humà pel fet de mantenir el seu valor nutritiu.

23) Materials impropis: Elements que contaminen les fraccions de residus recollides selectivament per no ser lliurats en els seus contenidors específics.

24) Deixalleria: Àrea d'aportació de titularitat municipal tancada i delimitada i que tengui aquesta qualificació per part del Consell de Mallorca.

25) Pneumàtics fora d'ús: Aquells pneumàtics que pel seu estat han de ser destinats al reciclatge o la valorització o no poden continuar en servei sense aplicar-los processos que n'allarguin la vida útil.

26) Porta a porta: sistema de recollida consistent en lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció.

27) Posseïdor: El productor de residus o la persona física o jurídica que els tengui en el seu poder i que no tengui la condició de gestor de residus.

28) Preparació per a la reutilització: L'operació de valorització consistent en la comprovació, neteja o reparació, mitjançant la qual productes o components de productes que s'hagin convertit en residus es preparen perquè puguin reutilitzar-se sense cap altra transformació prèvia.

29) Productor: Qualsevol persona física o jurídica que les seves activitats, excloent la derivada del consum domèstic, produeixin residus o que faci operacions de tractament previ, de mescla, o d'un altre tipus que provoquin un canvi de naturalesa o de composició d'aquests residus.

30) Productors o generadors singulars: Són aquells posseïdors de residus que per les seves característiques, localització, quantitat i qualitat dels seus residus es poden agrupar en vista a una millor gestió dels esmentats residus.

31) Productors o generadors singulars qualificats: La relació de productors o generadors singulars potencials del municipi que estiguin qualificats com a generadors singulars de fet i de dret.

La qualificació d'un posseïdor de les fraccions de residus de paper-cartó, vidre i plàstic i metall  com a generador singular qualificat és competència de l'Ajuntament, el qual crearà una llista o relació de tots els generadors singulars qualificats del municipi.

32) Reciclatge: La transformació dels residus, dintre d'un procés de producció per a la seva finalitat inicial o per a altres finalitats, inclòs el compostatge i la biometanització, però no la incineració amb recuperació d'energia.

33) Recollida porta a porta: Sistema de recollida selectiva dels residus urbans que es fonamenta en el fet que els posseïdors dels residus efectuen la segregació de les diverses fraccions dels seus residus en origen, però en lloc de dipositar-les en uns contenidors que de forma permanent romanen a la via pública, les diverses fraccions(matèria orgànica, paper-cartó, vidre, plàstic i metall i resta) són recollides directament en el punt de generació d'acord amb un calendari preestablert.

34) Recollida selectiva: El sistema de recollida diferenciada de materials orgànics fermentables i de materials reciclables, així com qualsevol altre sistema de recollida diferenciada que permeti la separació dels materials valoritzables continguts en els residus.

35) Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE): Tots els aparells elèctrics i electrònics que passen a ser residus d'acord amb la seva definició; aquest terme comprèn tots aquells components, subconjunts i consumibles que formen part del producte en el moment en què es rebutja.

36) Residus de la construcció: Els definits en la categoria 17 del Llistat Europeu de Residus aprovat per la Decisió del Consell de 23 de juliol de 2001, per la que es modifica la Decisió 2000/532/2000 de la Comissió en relació a la llista de residus i que s'adjunta en l'annex II de la present ordenança.

37) Residus especials d'origen domiciliari: A l'efecte d'aquesta ordenança, es consideren residus especials d'origen domiciliari aquells que per la seves característiques i composició han de ser gestionats de manera diferent perquè poden comprometre la recuperació d'altres fraccions de residus o els tractaments biològics, i poden comportar un risc per al medi ambient o per a la salut de les persones.

S'inclouen: fluorescents i llums de vapor de mercuri, tòners i cartutxos de tinta, bateries    de        cotxe i pneumàtics fora d'ús, dissolvents, pintures i vernissos, piles  de mercuri, cadmi o altres elements, plom i compostos de plom, pesticides, productes de neteja i desinfecció, aerosols, substàncies químiques que fem servir a la llar, etc..

38) Residus perillosos: Aquells que figurin en la llista de residus, marcats com perillosos (*), aprovada per la Decisió 2001/118/CEE de la Comissió Europea, de 16 de gener de 2001 (DOCE L47, 16/2/01) i incorporada a l'ordenament estatal per l'Ordre MAM/304/2002, de 8 de febrer (BOE 43 de 19/2/2002)

39) Residus urbans o municipals: Els generats en els domicilis particulars, comerços, oficines i serveis, així com tots aquells que no tenguin la qualificació de perillosos i que per la seva naturalesa o composició puguin assimilar-se als produïts en els anteriors llocs o activitats.

Tendran també la consideració de residus urbans els següents: residus procedents de la neteja de vies públiques, zones verdes, àrees recreatives i platges. Animals domèstics morts, així com mobles, béns i vehicles al final de la seva vida útil. Residus i runes procedents d'obres menors de construcció i reparació domiciliària.

40) Residus voluminosos: Aquells residus que per les seves característiques (dimensions, pes, propietats, ...) no poden ser objecte de recollida ordinària. En qualsevol cas tendran la consideració de residu voluminós els següents:-

- Electrodomèstics i aparells elèctrics i electrònics rebutjats (inclou els residus d'aparells elèctrics i electrònics que s'especifiquen als annexos I i II del Pla director sectorial per a la gestió dels residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús de l'illa de Mallorca).

- Matalassos rebutjats.

- Els residus assimilables i definits en algunes categories o subcategories de la Llista europea de residus aprovada per la Decisió 2001/118/CEE de la Comissió Europea, de 16 de gener de 2001 (DOCE L47, 16/2/01).

41) Reutilització: La utilització d'un producte usat per a la mateixa finalitat per a la qual va ser dissenyat originàriament.

42) Vaixella d'un sol ús: Els elements considerats com a vaixella d'un sol ús són els tassons, tasses, plats i coberts dissenyats per permetre que el titular els descarti després d'un sol ús.

43) Vaixella compostable: són els tassons, tasses, plats i coberts fabricats segons la norma UNE-EN 13432:2001 o equivalent.

44)  Valorització: Tot procediment que permet l'aprofitament dels recursos continguts en els residus sense posar en perill la salut humana i sense utilitzar mètodes que poden causar perjudicis al medi ambient. En tot cas, estaran inclosos en aquest concepte els procediments enumerats a l'annex II.B de la Decisió de la Comissió (96/350/CE) de 24 de maig de 1996, incorporada al dret intern per l'Ordre MAM/304/2002, de 8 de febrer, per la qual es publiquen les operacions de valorització i eliminació de residus i la llista europea de residus.

45) Via pública: Als efectes de neteja es consideren com a via pública les avingudes, passeigs, carrers, places, voreres, travesseres, camins, jardins i zones verdes i demés béns d'ús públic municipal destinats directament a l'ús comú general dels ciutadans i ciutadanes.

46) Vorera: Part lateral d'una via urbana, generalment més alta que la calçada, destinada al pas de la gent que va a peu.

 

ANNEX II Quantificació de les sancions

Infraccions lleus

Quantia de la sanció

1. Tirar a la via pública cap tipus de residu (papers, llosques, xiclets, excrements, etc.) (8.1).

50,00 €

2. El desguàs damunt la calçada o voravies d'aigua procedent d'aparells de refrigeració, així com l'abocament i el degoteig d'aigua des de les terrasses i balcons dels habitatges. (8.2).

100,00 €

3. Espolsar estores, roba i utensilis domèstics sobre les vies i espais lliures públics. (8.4).

100,00 €

4. Llençar cap a l'exterior, sobre les vies o espais lliures públics, residus procedents de l'agranada o neteja dels habitatges, balcons, comerços i oficines i altres locals, edificis o recintes. (8.7).

100,00 €

5. El dipòsit de bosses de residus domiciliaris a dins i fora de les papereres. (8.8).

50,00 €

6. Banyar-se o rentar animals, roba, fruites, verdures o objectes de qualsevol mena als estanys i fonts públiques. (8.9).

100,00 €

7. Abandonar en la via pública les defecacions dels animals. (8.10).

200,00 €

8. Deixar menjar disponible per als animals a la via pública. (8.11).

100,00 €

9. Rentar i/o reparar vehicles en les vies públiques. (8.12).

100,00 €

10. Deixar residus a sobre, a terra o al costat dels contenidors de residus, encara que els contenidors estiguin plens. (10.4).

100,00 €

11. Dipositar residus no adients a cada tipus de contenidor o paperera. (10.5).

100,00 €

12. Fer les necessitats fisiològiques en qualsevol dels espais definits en l'article 9, així com en els portals, escales i façanes de titularitat privada que delimiten l'espai públic.(11).

200,00 €

13. Col·locar cartells i pancartes en edificis i instal·lacions municipals, en qualsevol espai públic o element del paisatge i el mobiliari urbà o natural, sense autorització expressa de l'Ajuntament. (13.1).

100,00 €

14. Esquinçar, arrencar i llençar a l'espai públic cartells i anuncis, pancartes i objectes similars. (13.2).

100,00 €

15. Col·locar publicitat sobre la part exterior dels vidres dels vehicles, escampar i llençar fullets o papers de publicitat comercial a la via pública. Deixar la publicitat enganxada a les portes i finestres de les finques. (13.3).

200,00 €

16. Deixar la publicitat fora dels vestíbuls i portals de les finques així com enganxada a les portes i finestres. (13.4).

200,00 €

17. No mantenir nets aquells terrenys públics que restin subjectes a un ús privatiu.(14).

100,00 €

18. No mantenir, com a titular d'un establiment comercial, les pròpies instal·lacions i l'espai de la via pública que s'ocupa en condicions adients de netedat. (15).

100,00 €

19. Realitzar la neteja dels mostradors, portes, tendals o cortines d'establiments comercials després de les 10.00 del matí. No deixar la via pública neta.

100,00 €

20. Distribuir envasos de plàstic d'un sol ús a establiments fixes que serveixen menjar. Tot i que es podran distribuir elements compostables, es prioritzaran i fomentaran els elements reutilitzables. (18.1).

300,00 €

21. Distribuir bosses de plàstic lleugeres d'un sol ús. (18.3).

300,00 €

22. Al sector HORECA, ús de productes alimentaris en monodosi (excepció oli) ni estris d'un sol ús a excepció de torcaboques i estovalles de cel·lulosa. (18.4).

300,00 €

23. No cobrir amb lones el compartiment de càrrega dels camions o altres vehicles de transport amb independència de la tipologia de material transportat. (26.3).

300,00 €

24. Deixar a la via pública residus generats durant l'operació de càrrega o descàrrega de qualsevol vehicle. (26.5).

300,00 €

25. No dispositar les diferents fraccions objecte de recollida selectiva en els contenidors específics de les àrees d'aportació, o incomplir les instruccions del servei de recollida porta a porta establert a determinades zones del municipi. (44.5).

100,00 €

26. Aportar les bosses de residus abans de les 20 h i després de les 22 h en les zones de recollida, tot i que pels ciutadans i ciutadanes del municipi de Manacor que resideixen a habitatges situats en sòl rústic es permet dipositar els residus als contenidors a partir de les 18h. ( 50.1.a).

100,00 €

27. Deixar les bosses de fems i residus a terra. (50.1.b).

100,00 €

28. Canviar la ubicació d'un contenidor per pròpia iniciativa. (50.1.c).

50,00 €

29. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins els contenidors de rebuig. (50.1.d).

100,00 €

30. Dipositar els residus sense bossa. (50.1.e).

50,00 €

31. Aportar les bosses de residus urbans ordinaris o els poals abans de les 20 h i després de les 22h o pel matí, després de les 9h, en el cas del vidre. ( 50.2.a).

100,00 €

32. Dipositar els residus de les diferents fraccions residuals de forma contrària al que s'estableix a l'Article 49 de la present Ordenança. ( 50.2.b).

100,00 €

33. Dipositar residus de paper, vidre, plàstic, metall i matèria orgànica dins la fracció del rebuig. ( 50.2.c).

100,00 €

34. Dipositar als contenidors de vorera, a les bosses o poals qualsevol tipus de residu que no correspongui (residus de construcció, residus perillosos, residus voluminosos, etc.). ( 50.3).

300,00 €

35. Generadors singulars. No informar de qualsevol modificació de les dades de la seva activitat (titular, tipologia de residus, nom comercial, etc.). (51.2.d).

100,00 €

36. Generadors singulars. No tenir el contenidor destinat a cada fracció clarament diferenciat mitjançant colors, etiquetes i rètols. (51.3.c).

100,00 €

37. Generadors singulars. No tenir retolat el contenidor amb el nom de l'activitat a què pertanyen. ( 51.3.d).

100,00 €

38. Generadors singulars. No disposar de contenidors homologats per al sistema de recollida ofert. ( 51.3.e).

100,00 €

39. Generadors singulars. No adaptar els locals de les activitats per disposar d'espai suficient per als contenidors que aquests requereixin per gestionar els seus residus. ( 51.3.f).

300,00 €

40. Generadors singulars. No comptar amb una cambra refrigerada per emmagatzemar la fracció fins al moment del seu lliurament quant generin més de 5000 litres/dia corresponent a la fracció resta fracció, i/o més de 1000 litres/dia de la fracció orgànica. ( 51.3.g).

300,00 €

41. Dipositar qualsevol tipus de fracció fora del contenidor. (51.4).

100,00 €

42. Fracció resta. No presentar la fracció sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia. (51.4.a).

100,00 €

43. No lliurar els residus dins de bosses tancades a l'interior del contenidor. (51.4.a).

100,00 €

44. No lliurar els envasos lleugers, buits, dins de bosses tancades, a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció, lliures d'impropis. (51.4.b).

100,00 €

45. No lliurar els cartrons ben plegat i doblegats. (51.4.c).

100,00 €

46. No dipositar el paper i cartró dins dels contenidors designats per a aquesta fracció. (51.4.c).

100,00 €

47. No dipositar els envasos i ampolles de vidre a l'interior del contenidor designat per a aquesta fracció. S'han d'introduir sense bossa (51.4.d).

100,00 €

48. Lliurar els envasos i ampolles de vidre amb impropis, com ara taps o restes de brutícia. (51.4.d).

100,00 €

49. No presentar la fracció orgànica sempre continguda a l'interior de contenidors de titularitat pròpia. (51.4.e).

100,00 €

50. No lliurar el residus sempre dins de bosses tancades a l'interior del contenidor, també tancat. (51.4.e).

100,00 €

51. No utilitzar bosses compostables. (51.4.e).

100,00 €

52. Seleccionar i retirar per al seu aprofitament qualsevol classe de material residual dipositat en els contenidors de recollida de residus. (52.2).

100,00 €

 

Infraccions greus

Quantia de la sanció

1. La reincidència en dues o més infraccions lleus.

750,01 €

2. Abandonar a la via pública els residus que resultin de netejar jardins, patis o terrasses o de podar arbres. (8.3).

750,01 €

3. Evacuar aigua bruta damunt les vies, espais lliures públics i embornals. (8.5).

750,01 €

4. Dipositar o estacionar a la xarxa viària pública qualsevol tipus d'objecte o material que obstaculitzi o impedeixi la normal prestació del servei de neteja viària i pugui afectar la seguretat vial o dificultar el pas dels vianants. Es prohibeix especialment l'abandonament de carretons de compra, que sempre s'han de retornar a l'establiment comercial de procedència. (8.6).

750,01 €

5. Realitzar activitats en la via pública que la puguin embrutar, entre d'altres, manipular residus, seleccionar i acumular materials sense autorització, realitzar activitats de pintura i envernissat, etc. (8.13).

750,01 €

6. Abocar residus, qualsevol que en sigui la natura, proporció o quantitat als camins, a les platges, zones costaneres o espais de domini públic o abocar-los al mar o als torrents. (8.14).

1.000,00 €

7. Manipular les papereres, els contenidors i els seus elements sense autorització dels serveis municipals. (10.1).

750,01 €

8. Dipositar bosses de fems dins i fora de les papereres de la via pública. (10.2).

750,01 €

9. Abocar llosques enceses o qualsevol altre matèria incandescent o corrosiva a les papereres o contenidors de la via pública. (10.3).

750,01 €

10. Realitzar la neteja dels vehicles per part de les empreses de lloguer de vehicles, estacionar els vehicles en la via pública sense l'autorització. (17).

750,01 €

11. No adoptar les mesures adients, per part dels titulars d'obres i altres activitats, per evitar l'embrutiment de la via pública, així com no netejar la part de la via pública i els elements estructurals que s'hagin vist afectats i retirar els materials residuals.

750,01 €

12. No complir les condicions establertes al text refós de l'ordenança municipal per a la gestió dels residus de la construcció-demolició de Manacor, publicada al BOIB número 66 de 3 de maig de 2007. (23).

750,01 €

13. Ocupar la via pública i voreres sense la prèvia autorització municipal amb residus i materials de subministrament. En tot cas, ocupar la via pública per àrids a granel. (24.1).

750,01 €

14. Utilitzar contenidors per a residus de construcció i demolició. Situar contenidors o sacs a la via pública sense la corresponent autorització. No disposar de tancament dels contenidors o sacs per evitar abocaments incontrolats i han d'estar degudament senyalitzats. (24.2).

750,01 €

15. No netejar l'àrea afectada pels contenidors i sacs i de la recollida dels residus que hagin quedat incorrectament dipositats en les rodalies del contenidor. (24.3).

750,01 €

16. No efectuar la càrrega i descàrrega de materials a recintes o zones prèviament tancades, instal·lant conductes per a la càrrega i descàrrega de materials de construcció i enderrocs, per tal de garantir la seguretat de les persones i evitar l'embrutiment de la via pública. (24.5).

750,01 €

17. Efectuar operacions complementaries d'obres i instal·lacions, com per exemple pastar, serrar, llimar, soldar i similars a espais lliures públics sense la corresponent autorització administrativa. (24.6).

750,01 €

18. No retirar la runa i els enderrocs dins les 48 hores següents a la finalització dels treballs. (25).

750,01 €

19. No mantenir solars, terrenys i immobles lliures de deixalles i residus i en les degudes condicions d'higiene, salubritat, seguretat i ornat públic i, en tot cas hauran de realitzar-ne el tancament dels solars i terrenys. La prescripció anterior inclou l'exigència de la desratització i eliminació de plagues, la desinfecció dels solars i l'eliminació de les proliferacions de restes vegetals que puguin suposar molèsties per al veïnatge i riscos d'incendi. És potestat de l'Ajuntament la inspecció i la realització subsidiària dels treballs de neteja, després dels tràmit administratiu corresponent, siguin els solars de propietat pública o privada. (30).

750,01 €

20. Abocar temporal o definitivament qualsevol tipus de residu en un solar o parcel·la, tan públics com privats. (32).

750,01 €

21. No mantenir netes les diferents parts dels immobles que siguin visibles des de la via pública, de manera que s'aconsegueixi una uniformitat en la seva estètica, d'acord amb el seu entorn urbanístic, i es mantinguin les condicions adients de seguretat, salubritat, neteja i ornament públic. (33).

750,01 €

22. No comunicar les activitats que produeixin residus perillosos als òrgans competents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No gestionar els residus perillosos a través dels gestors de residus perillosos adients i sol·licitar les autoritzacions administratives que calguin. Aportar residus catalogats com a perillosos a qualsevol dels contenidors de residus urbans o a la seva àrea propera. (38).

750,01 €

23. Dipositar residus líquids, tòxics i/o perillosos, materials en combustió i objectes metàl·lics, voluminosos, etc. que puguin avariar els vehicles recol·lectors o causar danys als operaris o operàries encarregats de la recollida. ( 50.4).

1.500,00 €

24. Evacuar qualsevol tipus de residu urbà per la xarxa de clavegueram o de pluvials, fins i tot, en el supòsit que s'hagi triturat prèviament i/o liquat. ( 50.5).

1.000,00 €

25. Evacuar olis vegetals de cuina per la xarxa de clavegueram o xarxa d'aigües pluvials. ( 50.6).

1.000,00 €

26. Instal·lar capoladors domèstics industrials que per les seves característiques evacuïn els productes capolats a les xarxes de sanejament. ( 50.7).

750,01 €

27. Eliminar mitjançant cremació els residus urbans, assimilables a urbans i residus valoritzables que disposin de vies de tractament segons la normativa vigent. ( 50.8).

750,01 €

28. Instal·lar fixa o temporalment cremadors domèstics, individuals o col·lectius, per a cremar fems. ( 50.9).

750,01 €

29. Barrejar les diferents fraccions de residus. Tot establiment públic o privat ha de tenir establerta la separació en origen dels seus residus. (51.2.a).

750,01 €

30. Dipositar residus voluminosos a l'interior o a l'exterior dels contenidors de residus urbans, abocar-los en espais públics o privats, o cremar-los. (54.3).

750,01 €

31. Abandonar un vehicle al final de la seva vida útil en les vies públiques , camins i altres espais de titularitat municipal. (57).

750,01 €

32. La rebusca entre els residus rebuts a les deixalleries, tant per part del personal propi com per persones alienes al mateix. (65.6.a).

750,01 €

33. Accedir al recinte de la deixalleria de tota persona no autoritzada per l'administració fora de l'horari d'obertura. (65.6.c).

750,01 €

34. Descarregar residus en zones diferents a les destinades a aquest fi i l'incompliment de les instruccions del personal de la deixalleria. (65.6.d).

750,01 €

35. Treure material dipositat dins dels contenidors de les deixalleries per a destinar-lo a aprofitaments privatius, excepte aquells materials destinats a la reutilització o a la preparació per a la reutilització sempre que contin amb autorització de l'Ajuntament. (65.6.b).

750,01 €

36. Descarregar residus industrials de qualsevol tipus, llevat del cas de disposar d'autorització expressa de l'Ajuntament. (65.6.e).

750,01 €

37. Abandonament de residus a fora del recinte de la deixalleria, o el seu abocament fora de l'horari d'obertura. (65.6.f).

750,01 €

Contra aquest acord que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des del següent al de la publicació.

 

Manacor, a la data de signatura electrònica (21 d'abril de 2023)

El batle Miquel Oliver Gomila