Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 233112
Acord del Consell de Govern de 3 d’abril de 2023 pel qual es ratifica l'acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 27 de març de 2023 pel qual desenvolupa el règim jurídic i es determinen les quanties corresponents dels llocs de difícil cobertura

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La disposició addicional tercera de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020 va regular el plus de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera, remetent-se a les quanties retributives detallades en l'Acord del Consell de Govern de 2 de novembre de 2012 pel qual s'estableixen una sèrie de complements salarials per al personal sanitari facultatiu del subgrup A1 del Servei de Salut de les Illes Balears (BOIB núm. 165, de 6 de novembre) .

La disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023, ha modificat l'objecte, l'àmbit d'aplicació, així com la denominació del plus de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera, que ara passa a denominar-se complement de llocs de difícil cobertura.

L'esmentada disposició addicional tretzena no va regular les quanties corresponents a aquest complement, però en el punt 4 va remetre la concreció d'aquestes a una regulació reglamentària, o per mitjà d'un acord del Consell de Govern.

El 22 de desembre de 2022, la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va aprovar l'Acord pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears (d'ara endavant, l'Acord de 22 de desembre de 2022), que va ser ratificat per mitjà de l'Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 i publicat l'endemà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

En aquest punt cal destacar que el 20 de febrer de 2023, d'acord amb el que disposa l'article 4 del Decret 5/2017, de 27 de gener, de la Comissió Interdepartamental de Retribucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aquesta Comissió va emetre un informe favorable relatiu a aquest Acord de 22 de desembre de 2022 l'article del qual 19 és objecte ara de desenvolupament.

L'article 19 de l'Acord esmentat anteriorment estableix el següent:

Article 19. Adequació i extensió del concepte retributiu de fidelització

Adequació: S'actualitzen els imports corresponents al Plus de Fidelització conforme a l'Annex VII.

Extensió: En els termes previstos en la Llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma per a l'any 2023, els quals seran detallats en un Acord de Mesa Sectorial de Sanitat que haurà de ser ratificat pel Consell de Govern, s'estendrà l'àmbit subjectiu d'aplicació del Plus de Fidelització (o complement que el substitueixi) a l'efecte que el puguin percebre el personal pertanyent a les categories professionals que es determinin. Aquest Acord haurà de ser ratificat abans de la finalització del primer trimestre de l'any 2023 i produirà efectes el 1r de gener de 2023.

El plus de fidelització era un complement destinat a remunerar la permanència dels professionals a les illes menors, per la qual cosa les quanties s'estructuraven en tres trams temporals; per altra banda, el complement de llocs de difícil cobertura neix amb vocació de captar professionals amb la finalitat d'ocupar places que, per raons d'índole tècnica o econòmica, són deficitàries. Per aquest motiu el dret a meritació d'aquest complement sorgeix des del moment en què s'ocupa la plaça i el seu import es fixa amb independència del període de permanència.

Així mateix, cal destacar que, a dia d'avui, hi ha raons d'índole tècnica relacionades amb la creació del subconcepte pressupostari i amb l'adequació de l'aplicació informàtica que instrumentalitza el pagament de les retribucions del personal que impedeixen implementar l'abonament de les retribucions de referència, en la data indicada en l'últim incís de l'article 19 de l'Acord de 22 de desembre de 2022.

Així doncs, de conformitat amb allò que estableix l'esmentat article 19 abans transcrit i en la disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, es fa necessari adoptar un acord a l'efecte de desenvolupar el règim jurídic i determinar les quanties corresponents al «complement de llocs de difícil cobertura».

No obstant l'anterior, i mentre no es formalitzi aquest acord de manera transitòria i excepcional, es considera convenient adoptar, una sèrie de mesures a l'efecte d'evitar perjudicis econòmics als professionals que exerceixen les seves funcions en les àrees de salut de Menorca o d'Eivissa i Formentera i dotar de seguretat jurídica aquests professionals.

Per tot això, i de conformitat amb l'article 80.1 de la Llei 55/2003, en el si de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears —formada per l'Administració i les organitzacions sindicals amb representació en ella— el 27 de març de 2023 es va aprovar un acord pel qual es desenvolupa el règim jurídic i es determinen les quanties corresponents dels llocs de difícil cobertura

 L'article 38 del Text refós de l'estatut bàsic de l'empleat públic (aprovat pel Reial decret 5/2015, de 30 d'octubre), en relació amb l'article 80 de la Llei 55/2003, disposa que els acords que versin sobre matèries que siguin competència del consell de govern d'una comunitat autònoma requereixen l'aprovació expressa i formal d'aquest òrgan perquè tenguin validesa i eficàcia.

Per tot això el Consell de Govern a proposta de la consellera de Salut i Consum en la sessió de dia 3 d'abril de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Ratificar l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 27 de març de 2023 pel qual es desenvolupa el règim jurídic i es determinen les quanties corresponents dels llocs de difícil cobertura.

Segon. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord, que s'annexa, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercer. Disposar que les mesures contingudes en aquest Acord seran aplicables durant l'exercici de 2023; tot això sens perjudici del que disposa l'apartat segon del punt tercer de l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 27 de març de 2023.

 

Palma, 3 d'abril de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

 

 

ANNEX Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 27 de març de 2023 pel qual es desenvolupa el règim jurídic i es determinen les quanties corresponents dels llocs de difícil cobertura

Parts

Per l'Administració, la directora general de Funció Pública, designada per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears —o les persones en qui deleguin—, de conformitat amb el punt 2 de l'annex de l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per la part sindical, els representants de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial que consten com a signants d'aquest acord.

Antecedents

1. El punt segon de l'Acord de Consell de Govern de 2 de novembre de 2012 (BOIB núm. 165, de 6 de novembre), sota la rúbrica «Fidelització d'Eivissa i de Menorca» va determinar les quanties que havia de percebre el personal sanitari facultatiu del subgrup A1 que prestàs serveis en aquest àmbit territorial durant el període de temps establert en l'Acord.

2. Posteriorment, la disposició addicional tercera de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020 va regular el plus de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera, remetent-se a les quanties retributives detallades en l'Acord de 2 de novembre de 2012, esmentat en l'antecedent anterior.

3. La disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023, ha modificat l'objecte, l'àmbit d'aplicació, així com la denominació del plus de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera, que ara es passa a denominar complement de llocs de difícil cobertura.

4. Tal com apareix definit en el punt 2 de la precitada disposició: «El complement de llocs de difícil cobertura és la retribució complementària que està lligada a l'ocupació d'aquelles places i aquells llocs de treball d'una plantilla orgànica de personal estatutari la provisió dels quals es vegi dificultada per raons d'índole tècnica o geogràfica», afegint el punt 3 que es consideren places i llocs de difícil cobertura totes les places i llocs de treball de personal estatutari sanitari dels subgrups A1 i A2 corresponents a la plantilla orgànica de la Gerència Territorial de Menorca i de la Gerència Territorial d'Eivissa i Formentera.

5. La disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, no va regular les quanties corresponents a aquest complement, però al punt 4 va remetre la concreció d'aquestes a una regulació reglamentària, o mitjançant un acord del Consell de Govern en el marc del capítol XIV de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, amb l'informe previ de la Comissió Interdepartamental de Retribucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. El 22 de desembre de 2022, la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va aprovar l'Acord pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears (d'ara endavant, l'Acord de 22 de desembre de 2022), que va ser ratificat per mitjà de l'Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 i publicat l'endemà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

7. L'article 19 de l'Acord citat abans estableix el següent:

Article 19. Adequació i extensió del concepte retributiu de fidelització

Adequació: S'actualitzen els imports corresponents al Plus de Fidelització conforme a l'Annex VII.

Extensió: En els termes previstos en la Llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma per a l'any 2023, els quals seran detallats en un Acord de Mesa Sectorial de Sanitat que haurà de ser ratificat pel Consell de Govern, s'estendrà l'àmbit subjectiu d'aplicació del Plus de Fidelització (o complement que el substitueixi) a l'efecte que el puguin percebre el personal pertanyent a les categories professionals que es determinin. Aquest Acord haurà de ser ratificat abans de la finalització del primer trimestre de l'any 2023 i produirà efectes el 1r de gener de 2023.

El plus de fidelització era un complement destinat a remunerar la permanència dels professionals en les illes menors, per la qual cosa les quanties s'estructuraven en tres trams temporals. Mentre que el complement de llocs de difícil cobertura neix amb vocació de captar professionals amb la finalitat d'ocupar places que, per raons d'índole tècnica o econòmica, són deficitàries; per aquest motiu el dret a meritació d'aquest complement sorgeix des del moment en què s'ocupa la plaça i el seu import es fixa amb independència del període de permanència.

Així mateix, cal destacar que, a dia d'avui, hi ha raons d'índole tècnica relacionades amb la creació del subconcepte pressupostari i amb l'adequació de l'aplicació informàtica que instrumentalitza el pagament de les retribucions del personal que impedeixen implementar l'abonament de les retribucions de referència, en la data indicada en l'últim incís de l'article 19 de l'Acord de 22 de desembre de 2022.

Així doncs, de conformitat amb el que estableix l'esmentat article 19 abans transcrit i la disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, es fa necessari adoptar un acord a l'efecte de desenvolupar el règim jurídic i determinar les quanties corresponents al «complement de llocs de difícil cobertura».

No obstant l'anterior, i mentre es formalitzi aquest acord de manera transitòria i excepcional, es considera convenient adoptar, una sèrie de mesures a l'efecte d'evitar perjudicis econòmics als professionals que exerceixen les seves funcions en les àrees de salut de Menorca o d'Eivissa i Formentera i dotar de seguretat jurídica aquests professionals.

Per tot això, d'acord amb l'article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut i de conformitat amb el que estableix la Resolució de la Consellera de Salut i Consum de 3 de novembre de 2020 per la qual es deleguen diferents competències en matèria de personal estatutari en els òrgans del Servei de Salut de les Illes Balears, les parts que integram la Mesa Sectorial de Sanitat ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per subscriure el següent

Acord

Primer. Objecte

L'objecte d'aquest acord és establir un règim transitori aplicable fins que es desenvolupi el règim jurídic i quanties corresponents al complement de llocs de difícil cobertura (abans, plus de fidelització) del personal estatuari del Servei de Salut de les Illes Balears.

Segon. Període d'adaptació durant l'exercici de 2023

1. Ateses les circumstàncies exposades en l'antecedent setè relatives a la dificultat d'implementar les retribucions de referència, en la data indicada en l'últim incís de l'article 19 de l'Acord de 22 de desembre de 2022 i a l'efecte d'evitar perjudicis econòmics als professionals que exerceixen les seves funcions en les àrees de salut de Menorca o d'Eivissa i Formentera s'adopten, amb caràcter excepcional i transitòriament, les mesures que s'indiquen a continuació:

a. El personal estatutari sanitari del subgrup A1 que abans del 1r de gener de 2023 percebés el plus de fidelització previst en la disposició addicional tercera de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, continuarà percebent les quanties que vingués percebent conformement a aquesta norma, de conformitat amb l'actualització prevista en l'annex VII de l'Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears.

b. El personal estatutari sanitari del subgrup A1 que abans del 1r de gener de 2023 vingués exercint les seves funcions en les àrees de salut de Menorca, Eivissa i Formentera i no hagués percebut el plus de fidelització descrit en el paràgraf anterior rebrà la quantitat de 2.400 euros.

c. El personal estatutari sanitari del subgrup A1 que ocupi un lloc de difícil cobertura amb posterioritat a 31 de desembre de 2022 percebrà a partir del 1r de gener de 2023 l'import de 4.000 euros anuals, o la part proporcional si escau.

d. Durant el primer semestre de l'any 2023, del 1r de gener al 30 juny, el personal estatutari sanitari del subgrup A2 que ocupi un lloc de difícil cobertura percebrà un total de 150 euros mensuals.

e. Durant el segon semestre de l'any 2023, del 1r de juliol al 31 de desembre, el personal estatutari sanitari del subgrup A2 que ocupi un lloc de difícil cobertura percebrà un total de 250 euros mensuals.

f. A partir del 1r de gener de l'any 2024, tot el personal estatutari sanitari del subgrup A2 que ocupi un lloc de difícil cobertura percebrà un total de 4.800 euros anuals.

g. A partir del 1r de gener de 2024, tot el personal estatutari sanitari del subgrup A1 que ocupi un lloc de difícil cobertura percebrà un total de 6.600 euros anuals.

2. Les quanties regulades en aquest punt es reportaran i abonaran en dotze mensualitats del mateix import. Per a la fixació de les quanties, ja s'ha tingut en compte la variació retributiva interanual, tal com figura en l'annex VII de l'Acord de 22 de desembre de 2022.

3. La percepció d'aquesta retribució és compatible amb l'abonament del complement regulat en la disposició addicional setena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013

4. Les quanties regulades en aquest punt s'abonaran, transitòriament, a compte del complement de llocs de difícil cobertura, amb càrrec al subconcepte econòmic establert en el punt tercer de la disposició addicional tercera de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020.

Tercer. Efectes

1. Les mesures contingudes en aquest acord seran aplicables durant l'exercici de 2023.

2. De conformitat amb el que estableix el citat article 19 de l'Acord de la Mesa Sectorial de 22 de desembre de 2022 i la disposició addicional tretzena de la Llei 11/2022, és necessari adoptar un acord a l'efecte de desenvolupar el règim jurídic i determinar les quanties corresponents al «complement de llocs de difícil cobertura». Aquest acord s'ha de formalitzar abans del 31 de desembre de 2023.

L'acord esmentat ha de ser objecte de negociació en el si de la Mesa Sectorial de Sanitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i haurà de ser ratificat degudament pel Consell de Govern de les illes Balears.

Aquest acord haurà de comptar en tot cas amb l'informe previ de la Comissió Interdepartamental de Retribucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Fins aleshores, i en tot cas a partir del 1r de gener de 2024, les quanties establertes en l'apartat segon punt 1 lletres f) i g) d'aquest acord, s'abonaran transitòriament, a compte del complement de llocs de difícil cobertura, amb càrrec al subconcepte econòmic establert en el punt tercer de la disposició addicional tercera de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020.

 

Disposició transitòria.

En els termes disposats en el paràgraf segon de l'article 17 de l'Acord de 22 de desembre de 2022, la quantitat a percebre pel personal que compleixi amb els requisits establerts en aquest article serà de 4.800 euros a percebre en un pagament únic.

Com a prova de conformitat, signam aquest document.

Palma, 27 de març de 2023

Per l'Administració                                                                                                   Per les organitzacions sindicals                                                                                                                                   SATSE    SIMEBAL CESM ​​​​​​​                                                                                                                                  UGT       CSIF