Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 233059
Acord del Consell de Govern de 3 d’abril de 2023 pel qual s’aprova el Programa Anual d’Estadística 2023 en desplegament del Pla d’Estadística de les Illes Balears 2022-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears, estableix, en l'article 18, que el Pla d'Estadística s'ha de desplegar mitjançant programes anuals, que són l'instrument que permet conèixer, durant cada exercici, les operacions estadístiques que s'han de dur a terme. Els programes anuals aporten una visió molt completa sobre quin és el contingut específic de cada activitat, tant pel que fa a qui l'ha d'executar com als objectius, la metodologia emprada, la informació que ha d'incloure o la disponibilitat de les dades quant al seu calendari de difusió.

Aquest programa desplega el Pla d'Estadística 2022-2025, quart pla aprovat pel Decret 41/2022, de 21 de novembre, i té com a objectiu, entre altres, continuar avançant en la consolidació del Sistema estadístic de les Illes Balears (SESTIB). Això significa que l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), les unitats estadístiques de les conselleries del Govern i dels consells insulars, com també la resta d'entitats territorials, una vegada que s'incorporin al Sistema estadístic de les Illes Balears, han de dur a terme una tasca estable que es caracteritzi pel rigor metodològic dels seus productes i per l'optimització dels recursos existents.

L'activitat productiva de l'IBESTAT està determinada per la demanda d'informació, en l'àmbit balear o insular, de les variables que contenen els fitxers estadístics de les grans operacions de referència i per la realització d'operacions estadístiques significatives de caràcter turístic i empresarial mitjançant enquestes participades per l'Institut.

Com a novetats de l'IBESTAT es preveu per a enguany disposar del Marc input-output de les Illes Balears (MIOIB) de 2019, el qual permetrà servir-se d'una nova base per a altres operacions de comptes econòmics, com ara la Comptabilitat anual de les Illes Balears.

També cal destacar la Matriu de comptabilitat social de les Illes Balears (MCS). Aquest projecte implica l'estimació també dels comptes integrats de l'economia balear i la Matriu de comptabilitat nacional. La MCS és una eina de modelització econòmica que inclou la part social en el MIOIB. Es preveu finalitzar els processos, analitzar-ne els resultats obtinguts i preparar-ne la publicació al llarg de 2023. Cal destacar també les publicacions Compte de fluxos de materials i Compte d'emissions a l'atmosfera.

Igualment, cal fer esment de l'Estudi de la despesa turística dels passatgers de creuers, que s'ha dissenyat conjuntament amb l'Autoritat Portuària de les Illes Balears i que permetrà disposar d'estimacions anuals del perfil i de la despesa realitzada pels passatgers de creuers, amb desagregació per illes, i les estimacions del flux de turistes i excursionistes i la seva despesa turística a Formentera i Eivissa (FRONTUR i EGATUR Formentera) de manera desagregada.

En darrer terme, cal esmentar les noves operacions com l'anàlisi de la bretxa salarial del personal de la CAIB, que es realitza conjuntament entre la Direcció General de Funció Pública i l'IBESTAT, així com les telefonades i els incidents gestionats pel 112, i les autoritzacions d'habitatges en sòl rústic que inclouen els consells insulars.

Per la seva banda, les unitats estadístiques de les conselleries del Govern continuaran centrant la seva activitat en les explotacions estadístiques dels registres administratius dels quals són titulars, amb el reforç tècnic que implica la sistematització dels documents metodològics i gràcies a un accés més fàcil a les dades que generin les seves operacions. Amb tot això, es pretén garantir que aquest plus d'informació que generen la Comunitat Autònoma i els consells insulars de Mallorca, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera contribueixi a fer possible un coneixement més real del territori i de les activitats que s'hi desenvolupen, la qual cosa és imprescindible a l'hora d'analitzar o d'emprendre qualsevol tipus d'actuació referent a les demandes i potencialitats dels diversos àmbits que defineixen la societat de les Illes Balears en els seus diferents aspectes.

El Programa Anual d'Estadística 2023 es concreta en un total de 285 operacions estadístiques, les quals es distribueixen de la manera següent:

— La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat assumeix la gestió de 17 operacions estadístiques, 2 de les quals són de nova incorporació no previstes en el Pla, les quals substitueixen 6 operacions que s'han donat de baixa en el Pla.

— La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball assumeix la gestió de 31 operacions estadístiques.

— La Conselleria d'Educació i Formació Professional assumeix la gestió de 3 operacions estadístiques.

— La Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors assumeix la gestió de 4 operacions estadístiques.

— La Conselleria de Medi Ambient i Territori assumeix la gestió de 22 operacions estadístiques.

— La Conselleria d'Afers Socials i Esports assumeix la gestió de 29 operacions estadístiques, 1 de les quals és de nova incorporació no prevista en el Pla.

— La Conselleria de Salut i Consum assumeix la gestió de 16 operacions estadístiques.

— La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica assumeix la gestió de 5 operacions estadístiques.

— La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació assumeix la gestió de 17 operacions estadístiques.

— La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura assumeix la gestió de 4 operacions estadístiques.

— La Conselleria de Mobilitat i Habitatge assumeix la gestió de 14 operacions estadístiques.

— El Consell Insular de Mallorca assumeix la gestió de 23 operacions estadístiques, 1 de les quals ha canviat d'òrgan pel traspàs de competències en matèria d'ordenació turística i procedeix de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

— El Consell Insular de Menorca assumeix la gestió de 7 operacions estadístiques, 1 de les quals és de nova incorporació no prevista en el Pla.

— El Consell Insular d'Eivissa assumeix la gestió de 8 operacions estadístiques, 2 de les quals són de nova incorporació no previstes en el Pla.

— El Consell Insular de Formentera assumeix la gestió de 8 operacions estadístiques, 2 de les quals són de nova incorporació no previstes en el Pla.

D'altra banda, l'IBESTAT ha de dur a terme un total de 77 operacions estadístiques, de les quals 1 és de nova incorporació no prevista en el Pla.

D'aquestes 285 operacions estadístiques que preveu el Programa 2023, 9 són de nova incorporació i desapareixen 4 de les que preveia el Programa 2022. El Programa 2022 va aprovar un total de 276 operacions. Del total d'operacions que componen el Pla 2022-2025, 4 no s'integren en aquest programa.

La configuració del Programa Anual d'Estadística per a l'exercici 2023 figura en els annexos següents, que l'integren:

  • Annex 1: relació d'activitats ordenades per àrea i secció temàtica.
  • Annex 2: relació d'activitats ordenades per òrgan i departament responsable.
  • Annex 3: principals característiques identificatives i tècniques de cada operació estadística ordenades per òrgan responsable.
  • Annex 4: calendari de difusió de dades corresponent a cada operació estadística ordenat per la unitat estadística responsable.
  • Annex 5: relació consolidada d'operacions que integren el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, d'acord amb les modificacions introduïdes per aquest programa, en què s'indiquen les que es donen d'alta.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en la sessió de dia 3 d'abril de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar el Programa Anual d'Estadística 2023, que desplega el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025, en els termes que estableixen els annexos d'aquest acord, el qual conté les estadístiques d'interès de la Comunitat Autònoma que han de dur a terme els serveis que integren el Sistema estadístic de les Illes Balears.

Segon. Ordenar als responsables de les unitats estadístiques i de les operacions que l'executin d'acord amb els paràmetres que fixen aquest Programa, el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2022-2025 i la Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears.

Tercer. Disposar que aquest acord esdevingui efectiu des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a aprovar el nou programa anual d'estadística. En el cas que se n'hagin de prorrogar els efectes l'any 2024, s'hauran de considerar les adaptacions a les disponibilitats del nou exercici que pertoquin.

Quart . Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 3 d'abril de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

Documents adjunts