Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 232903
Acord del Consell de Govern de 3 d’abril de 2023 pel qual s’autoritza l’ocupació urgent dels terrenys afectats per l’expropiació corresponent al "Projecte constructiu de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, en el terme municipal de Llucmajor"

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 25 i el 26 de gener de 2023 va tenir entrada a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears l'escrit de la consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca en què sol·licita la declaració d'ocupació urgent dels terrenys necessaris per executar les obres del "Projecte constructiu de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, en el terme municipal de Llucmajor." Amb aquest escrit es trameten els documents relatius a la sol·licitud de declaració d'ocupació urgent amb la finalitat que el Consell de Govern la declari, si escau.

El 15 de febrer de 2023 es va requerir al Consell Insular de Mallorca l'aportació d'una còpia de l'anunci de l'obertura del tràmit d'informació pública publicat en el web del Consell Insular de Mallorca i en el tauler d'edictes de l'Ajuntament de Llucmajor. El 17 de febrer de 2023 va tenir entrada la resposta, juntament amb els escrits sol·licitats.

La documentació aportada pel Consell Insular de Mallorca és la següent:

a) L'Acord d'aprovació inicial del Projecte bàsic i projectes complementaris, estudi de costos i relació individual dels béns i drets afectats per la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament ubicada en el terme municipal de Llucmajor, signat l'11 d'octubre de 2022 per la Presidenta del Consell Insular de Mallorca (per delegació de competències). Els punts de l'acord són els següents:

- Aprovar inicialment el projecte bàsic de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, planta de Llucmajor, i projectes complementaris.

- Aprovar inicialment l'estudi de costos d'explotació de la planta de compostatge de FORM Llucmajor així com aprovar inicialment uns costos fixos i uns costos variables.

- Advertir que el projecte constructiu no es podrà executar fins que el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca aprovi la modificació del contracte subscrit amb TIRME, SA.

- Sotmetre el projecte al tràmit d'informació pública perquè qualsevol persona pugui examinar-lo i presentar-hi al·legacions de conformitat amb l'article 149.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, i l'article 83 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

- Aprovar inicialment, en concordança amb l'annex núm. 6 de la memòria del projecte, la relació concreta i individualitzada dels béns i drets afectats del terme municipal de Llucmajor.

- Sotmetre la relació de béns i drets esmentada al tràmit d'informació pública perquè qualsevol persona pugui formular al·legacions, rectificar errors o oposar-se per raons de fons o forma a la necessitat d'ocupació, de conformitat amb l'article 18 i següents de la Llei d'expropiació forçosa i altres articles concordants del Decret de 26 d'abril de 1957.

- Ordenar obrir un termini d'informació pública de vint dies amb la inserció prèvia d'un anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el web del Consell Insular de Mallorca i en un diari d'àmbit insular, i disposar que durant aquest termini la informació es podrà consultar a la web de la institució.

- Disposar la tramesa a l'Ajuntament de Llucmajor d'un anunci amb la relació de béns i drets afectats, juntament amb la memòria del projecte, a l'efecte que s'insereixin en el seu tauler d'edictes per un termini de vint dies.

- Notificar aquest acord i donar accés a l'expedient a TIRME, SA.

b) L'anunci d'informació pública de l'Acord de la Presidenta del Consell Insular de Mallorca pel qual s'aprova inicialment el Projecte bàsic de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, planta de Llucmajor, i projectes complementaris de la planta fotovoltaica i de la línia de mitja tensió, i la relació concreta i individualitzada dels següents béns i drets afectats, signat el 14 d'octubre de 2022, per la vicepresidenta segona i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient.

Aquest anunci, a més dels punts de l'Acord abans esmentats, incorpora un text en què s'exposa que la relació concreta de béns i drets afectats pel projecte constructiu es sotmet al tràmit d'informació pública «perquè totes les persones interessades hi puguin formular les al·legacions que creguin oportunes, puguin rectificar els possibles errors que s'apreciïn en relació de les finques afectades, o oposar-se, per raons de fons o forma, a la necessitat d'ocupació, als efectes prevists a l'article 56.1 del reglament de la Llei d'expropiació forçosa referents a la urgent ocupació».

 

c) La publicació de l'anunci d'obertura del tràmit d'informació pública en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, núm. 136, de 20 d'octubre de 2022.

d) L'anunci publicat en el Diario de Mallorca el dia 20 de setembre de 2022 (pàgina 21).

e) L'anunci publicat en el tauler d'edictes del Consell Insular de Mallorca així com el publicat en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Llucmajor, en la versió catalana i la versió castellana.

f) La diligència d'aprovació pel Consell Executiu en la sessió ordinària de dia 21 de desembre de 2022, de la Proposta d'acord d'aprovació definitiva de la relació individualitzada de béns i drets afectats i la necessitat d'urgent ocupació del Projecte bàsic i projectes complementaris de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament ubicada en el terme municipal de Llucmajor. Els punts de l'acord són els següents:

- Resoldre i estimar parcialment les al·legacions presentades pel senyor J.C.S. i la senyora LL.C.A. i notificar-los la resposta així com també a la mercantil Transportes Mifluser SL com a part interessada.

- Aprovar definitivament, en concordança amb l'informe complementari d'1 de desembre de 2022, la relació concreta i individualitzada dels béns i drets afectats i declarar la seva necessitat d'ocupació.

- Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

- Sol·licitar al Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la declaració d'ocupació urgent dels béns afectats per dur a terme les expropiacions relatives al projecte esmentat.

g) L'Acord de consell executiu de 21 de desembre de 2022 d'aprovació definitiva de la relació individualitzada dels béns i drets afectats i necessitat d'urgent ocupació del Projecte bàsic i projectes complementaris de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament ubicada al TM de Llucmajor, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, núm. 167, de 24 de desembre de 2022.

h) L'Acord de la presidenta del Consell Insular de Mallorca de data 12 de desembre de 2022 d'aprovació definitiva del Projecte bàsic i projectes complementaris i estudi de costos de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament ubicada al TM de Llucmajor, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, núm. 165, de 20 de desembre de 2022. Els punts de l'acord són els següents:

- Resoldre les al·legacions presentades en termini, inadmetre les extemporànies i notificar-los la resposta.

- Aprovar definitivament el Projecte bàsic de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, planta de Llucmajor, i projectes complementaris de la planta fotovoltaica i de la línia de mitja tensió.

- Aprovar definitivament l'estudi de costos d'explotació, de costos fixos i de costos variables.

- Advertir que el projecte constructiu no es podrà executar fins que el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca aprovi la modificació del contracte subscrit amb TIRME, SA.

- Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

i) L'informe del cap del Servei Tècnic de la Direcció Insular de Residus, signat el 3 d'agost de 2022, sobre la urgència en l'obtenció dels terrenys afectats pel Projecte de construcció de la nova planta de compostatge de fracció orgànica de residus municipals ubicada a Llucmajor.

j) El certificat del secretari del Consell Insular de Mallorca, de 30 de novembre de 2022, signat amb el vistiplau del conseller executiu de la Presidència, en què certifica els punts següents:

- Que l'11 d'octubre de 2022 el Ple del Consell de Mallorca va acordar aprovar inicialment el Projecte bàsic de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament en el municipi de Llucmajor, i sotmetre'l al tràmit d'informació pública.

- Que, en la mateixa resolució i en concordança amb la memòria del Projecte, va acordar aprovar inicialment la relació de béns i drets afectats i sotmetre-la al tràmit d'informació pública perquè totes les persones interessades hi poguessin formular les al·legacions que creguessin oportunes, rectificar els possibles errors en la relació amb les finques afectades, oposar-se, per raons de fons o forma, a la necessitat d'ocupació i a la tramitació del procediment d'ocupació urgent.

- Que el tràmit d'informació pública esmentat s'ha fet mitjançant la inserció de l'anunci corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 136, de dia 20 d'octubre de 2022, en el diari Diari de Mallorca de dia 20 d'octubre de 2022, en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell Insular de Mallorca i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Llucmajor. El termini per presentar al·legacions fou el comprès entre dia 20 d'octubre de 2022 i 18 de novembre de 2022.

- Que s'han presentat cinc al·legacions, una de les quals fora de termini, però cap fan referència a la tramitació del procediment d'ocupació urgent dels terrenys previst en la Llei de 16 de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa.

k) El certificat del secretari de l'Ajuntament de Llucmajor, signat el 29 de novembre de 2022, en què certifica que l'anunci del Projecte de construcció de la planta de reciclatge va estar exposat al públic des del dia 20 d'octubre al 17 de novembre de 2022, i que no es presentaren al·legacions.

l) El certificat de la interventora general del Consell Insular de Mallorca, signat el 23 de gener de 2023, d'existència de crèdit disponible per atendre les despeses derivades de l'expropiació dels béns afectats per l'execució del Projecte de construcció de la nova planta de compostatge de fracció orgànica de residus municipals ubicada a Llucmajor, per un import de 152.720,46 € en l'exercici de 2023.

m) La memòria justificativa de la relació de béns i dret afectats per l'expropiació de la parcel·la de Llucmajor per la nova planta de compostatge, signada pel cap del Servei Tècnic de la Direcció Insular de Residus el 3 d'agost de 2022.

n) Els plànols parcel·laris dels béns afectats, inclosos dins el document denominat «Anejo 06: Disponibilidad de terrenos», signat el 12 de setembre de 2022.

o) La relació definitiva de les persones afectades, així com dels seus béns i drets en format digital.

p) A més, s'ha incorporat l'Acta del Ple del Consell Insular de Mallorca, de dia 21 d'abril de 2022, en què es va aprovar per unanimitat la Proposta d'Acord de declaració d'interès general de l'obra pública de construcció de la planta de compostatge FORM de Llucmajor, per tal de poder executar les obres d'infraestructures de gestió i tractament de residus de l'illa de Mallorca.

Cal referir-se a l'informe del cap del Servei Tècnic de la Direcció Insular de Residus, signat el 3 d'agost de 2022, sobre la urgència en l'obtenció dels terrenys afectats per les obres corresponents al Projecte constructiu de la planta de compostatge de fracció orgànica de residus ubicada a Llucmajor. Aquest informe justifica la declaració d'ocupació urgent dels terrenys afectats per aquest expedient d'expropiació forçosa en els termes següents:

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió de dia 9 de maig de 2019, va acordar l'aprovació definitiva del Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de l'illa de Mallorca (PDSRNPMA).

La normativa del PDSRNPMA i els seus documents annexos es varen publicar al BOIB núm. 81 de 18 de juny de 2019.

El Ple del Consell de Mallorca, a proposta de les conselleres executives de Territori i de Sostenibilitat i Medi Ambient, adoptà en sessió ordinària de dia 10 de febrer de 2022, l'Acord d'aprovació de la correcció d'errades materials detectades al Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de l'Illa de Mallorca (PDSRNP), que va ser publicat al BOIB núm. 33 de 5 de març de 2022.

El vigent PDSRNPMA preveu el tractament obligatori dins el servei públic insularitzat de gestió de residus urbans, dels residus biodegradables de cuines i restaurants i de parcs i jardins, de recollida segregada municipal.

La Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu y del Consell, de 30 de maig de 2018, per la que es modifica la Directiva 2008/98/CE sobre els residus, la Llei 7/2022, de 8 d'abril, deresidus i sols contaminats per una economia circular i Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residusi sòls contaminats de les Illes Balears estableixen l'obligatorietat per als ens locals de les Illes Balears la recollida diferenciada de matèria orgànica compostable (fracció orgànica dels residus domèstics) i poda, el tractament d'aquesta fracció en la producció de compost i el tractament insularitzat de la fracció orgànica dels residus domèstics. Tot això, per a la consecució dels objectius quantitatius i qualitatius de reciclatge dels residus generats.

Actualment 44 dels 53 municipis de l'illa, un 83 %, ja tenen implantada la recollida selectiva de la FORM. Concretament, el 2021 es varen recollir 23.120 tones de matèria orgànica (FORM i material estructurant). Són 8.000 més que el 2020. La recollida de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) a Mallorca es va incrementar un 45 % respecte del 2020.

Els sis primers mesos de 2022, la recollida selectiva de FORM s'ha incrementat, de mitjana, un 51%:

  FORM    
  2021 2022 %
GENER 1.429.640 1.745.740 22,1%
FEBRER 1.422.240 1.674.200 17,7%
MARÇ 1.591.080 2.138.520 34,4%
ABRIL 1.642.160 2.827.580 72,2%
MAIG 2.175.280 3.772.420 73,4%
JUNY 2.549.580 4.183.060 64,1%
JULIOL 3.334.540    
AGOST 3.625.860    
SETEMBRE 3.377.680    
OCTUBRE 2.793.580    
NOVEMBRE 1.898.480    
DESEMBRE 1.760.140    
TOTALES 10.809.980 16.341.520 51,2%

L'evolució de la recollida selectiva de la FORM aquests darrers anys mostra un fort creixement. El dia 30 de maig de 2022 es va batre el rècord d'entrada en un sol dia de FORM al Servei Públic insularitat (203,28 tones), ja que mai n'havien entrat més de 200 el mateix dia. Actualment únicament les instal·lacions de Can Canut (Terme municipal de Marratxí) admeten FORM per al seu tractament.

Els importants ritmes de creixement de la separació en origen de la FORM, l'esforç municipal en la recollida selectiva d'aquesta fracció dels residus, la insuficiència de capacitat de tractament a les instal·lacions del Servei Públic Insularitzat de tractament de residus en un horitzó de 2 anys i la ubicació excèntrica de la generació de la planta de Can Canut obliguen al urgent desenvolupament del projecte, construcció, posada en servei i explotació de la nova planta de compostatge de FORM.

Amb aquesta finalitat, l'art. 10.2 del PDSRNPMA preveu la construcció, entrada en servei i explotació d'una planta de compostatge pel tractament de la matèria orgànica d'origen domiciliari ubicada al terme municipal de Llucmajor.

La documentació gràfica del citat PDSRNPMA preveu la reserva de sol per a la ubicació concreta d'aquesta infraestructura.

Per tot això i amb l'objectiu de posar en funcionament la planta de compostatge de Llucmajor amb la major urgència possible, en data 4 d'abril de 2022 es va acordar pel Ple del Consell de Mallorca la declaració d'interès general l'obra de la planta de compostatge de Llucmajor amb el seus paràmetres urbanístics.

La futura de Llucmajor esdevé fonamental per assolir, en el mig termini, les obligacions legals sobrevingudes i els objectius de gestió i tractament de la matèria orgànica a la illa de Mallorca.

Per tot allò exposat anteriorment, el tècnic que subscriu aquest informe considera necessària la tramitació per urgència de l'expedient d'expropiacions de bens i drets afectats per la obra esmentada.

El 27 de març de 2023, una vegada examinat l'expedient del Consell Insular de Mallorca, la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local va emetre un informe jurídic. Aquest informe exposa que, per declarar l'ocupació urgent, són necessaris certs requisits, com, en el cas que hi concorrin unes circumstàncies excepcionals, que aquestes circumstàncies estiguin degudament motivades i documentades en l'expedient administratiu i que, a més, impossibilitin que l'Administració compleixi els objectius que pretén assolir si utilitza el procediment ordinari.

Aquests requisits generals es fonamenten en la jurisprudència del Tribunal Suprem en relació amb l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa i l'article 56 del Reglament de la Llei d'expropiació forçosa. Aquesta jurisprudència del Tribunal Suprem consta en les sentències de la Sala Contenciosa Administrativa de 30 de setembre de 1992 (recurs 1581/1990), de 3 de desembre de 1992 (recurs 1797/1989), de 9 de març de 1993 (recurs 8333/1990), de 23 de setembre de 1997 (recurs 14176/1991), de 10 de desembre de 1997 (recurs 4575/1993), de 22 de desembre de 1997 (recurs 782/1996), de 3 de desembre de 1998 (recurs 5821/1994), de 14 de novembre de 2000 (recurs 2939/1996), de 18 de maig de 2002 (recurs 628/1998), de 25 d'abril de 2003 (recurs 318/1999), de 16 de juny de 2004 (recurs 6068/1999), de 14 de febrer de 2005 (recurs 2381/1999) i d'11 d'octubre de 2006 (recurs 5909/2003), entre d'altres.

L'informe jurídic esmentat considera procedent la declaració d'ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell Insular de Mallorca, atès que resta acreditada la concurrència de circumstàncies de caràcter excepcional que fan recomanable recórrer al procediment d'urgència i que es fonamenten en la insuficiència de capacitat de tractament de les instal·lacions actuals i que la recollida i tractament de residus és un servei bàsic i essencial la prestació del qual és obligatori.

Per tant, la declaració d'ocupació urgent dels béns afectats per l'expropiació dels terrenys afectats pel «Projecte constructiu de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament,» té com a finalitat millorar la gestió de la recollida selectiva, en particular, garantir la capacitat de tractament atesos els increments de volum exposats en l'informe tècnic. Els arguments que s'han exposat justifiquen la declaració d'ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell Insular de Mallorca.

 

​​​​​​​S'ha de tenir en compte el que disposa l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa, pel que fa a l'excepcionalitat de la declaració d'ocupació urgent, en relació amb l'article 56 del Reglament que l'aplica.

Així mateix, s'ha de considerar que la competència que atorga l'article 52 al Consell de Ministres es va transferir a la Comunitat Autònoma mitjançant el Reial decret 2612/1982, de 24 de juliol, sobre transferència de competències, funcions i serveis de l'Administració de l'Estat al Consell General Interinsular de Balears en matèria d'Administració local, i s'ha de preveure el que disposen l'article 32.1 de la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, d'Estatut d'autonomia per a les Illes Balears, i el Decret 81/1984, de 30 d'agost, pel qual s'assumeixen i es distribueixen les competències transferides pel Reial decret 2612/1982.

L'article 2.2.b) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix l'exercici de la competència en matèria de relacions de col·laboració, cooperació i coordinació amb els ens territorials a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local. En conseqüència, exerceix també les competències en matèria d'expropiació forçosa i, per tant, la proposta de declaració d'ocupació urgent dels béns i drets afectats en tots els expedients que tramitin les corporacions locals que ho sol·licitin.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, en la sessió de dia 3 d'abril de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar l'ocupació urgent dels terrenys afectats per dur a terme l'expropiació relativa al «Projecte constructiu de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, en el terme municipal de Llucmajor», atesa la sol·licitud del Consell Insular de Mallorca i a l'efecte del que estableix l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa. Els béns i drets afectats per la declaració d'ocupació urgent s'enumeren, de manera individualitzada i amb la indicació dels titulars, en l'annex 1 d'aquest Acord.

Segon. Fonamentar la urgència en la documentació presentada pel Consell Insular de Mallorca, en especial en l'informe tècnic del cap del Servei Tècnic de la Direcció Insular de Residus, signat el 3 d'agost de 2022, el qual es recull en l'informe jurídic de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local. Aquest, considera procedent la declaració d'urgència del Consell de Govern, perquè en el cas hi concorren circumstàncies excepcionals que motiven la declaració d'ocupació urgent dels béns i drets afectats per l'expedient d'expropiació forçosa i que es basen en l'adopció de mesures que posen remei a la insuficiència de capacitat de tractament de les instal·lacions actuals, essent la recollida i el tractament de residus és un servei bàsic i essencial la prestació del qual és obligatori per als municipis.

Tercer. Fer constar que, durant el període d'informació pública a què s'ha sotmès la sol·licitud d'ocupació urgent, s'han presentat al·legacions que, no obstant això, no fan referència a la urgència, i que el Consell Insular de Mallorca disposa de crèdit adequat i suficient per fer front a les despeses derivades de l'expropiació.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Cinquè. Notificar a les persones que consten com a interessades en l'expedient que, contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació de l'Acord, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 3 d'abril de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

 

 

ANNEX 1

Llista concreta i individualitzada dels béns, els drets i les persones afectades per l'expropiació en relació amb el «Projecte constructiu de la planta de compostatge per a fracció FORM recollida selectivament, en el terme municipal de Llucmajor»

POL.

PARCEL·LA

REF. CADASTRAL

TITULAR

M2 AFECTATS

9

184 (C+K)

07031A009001840000ES

JAIME CALDES SOCIAS i LLUCIA CALDES ADROVER

30.672,92

 

POL.

PARCEL·LA

REF. CADASTRAL

ARRENDATARI

M2 AFECTATS

9

184 (C+K)

07031A009001840000ES

TRANSPORTES MIFLUSER, S.L.

pendents de determinar