Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 227732
Extracte de la Resolució del president de l’Institut d’Estudis Baleàrics per la qual es convoquen ajudes per donar suport a la creació dels sectors de les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l’audiovisual de les Illes Balears per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS 684922

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3 i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions

(http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index).

Primer. Beneficiaris

1.1. Són beneficiàries d'aquestes ajudes les persones físiques majors de 18 anys que desenvolupin la seva activitat professional en els sectors esmentats en l'apartat 1.1 de la base primera i siguin naturals de les Illes Balears o desenvolupin la seva activitat professional a les Illes Balears.

1.2. També en són beneficiaris els col·lectius de persones creadores constituïdes com a persona jurídica o comunitat de béns donades d'alta d'activitat econòmica en epígrafs vinculats a la creació i a l'activitat professional en l'àmbit de la cultura. Aquestes persones jurídiques han d'estar establertes en un estat membre de la Unió Europea o de l'espai econòmic europeu, i tenir en el moment de sol·licitar l'ajuda un establiment permanent operatiu a la comunitat autònoma de les Illes Balears amb almenys dos anys d'antiguitat o acreditar que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats s'han fet en el darrer any a les Illes Balears o que desenvolupen més del 50 % de la seva activitat a les Illes Balears.

1.3. Així mateix, en el cas d'un projecte de coautoria, en són beneficiàries les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, tot i no tenir personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments susceptibles d'obtenir la subvenció o estiguin en la situació que motiva la concessió de la subvenció.

En el cas d'agrupacions de persones físiques o jurídiques privades sense personalitat que presentin un projecte de coautoria, s'han de fer constar de manera explícita, tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, que també tindran la consideració de persones beneficiàries, com també l'import de la subvenció que ha d'aplicar cada un. En qualsevol cas, ha de nomenar-se una persona representant o apoderada única de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiària, corresponen a l'agrupació. Així mateix, l'agrupació no s'entendrà dissolta fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció prevists en la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en els articles 57 i 60 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

1.4. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de les arts escèniques, les persones sol·licitants han de tenir, com a mínim, una creació estrenada a les Illes Balears, en un espai del circuit professional per a l'exhibició d'espectacles d'arts escèniques.

1.5. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de la música, les persones sol·licitants han d'haver publicat, com a mínim, un enregistrament d'almenys 30 minuts de durada, o una estrena a l'Estat espanyol (fora de les Illes Balears) o a l'estranger. En el cas de la sublínia de música per a l'entorn audiovisual i creació contemporània, les estrenes d'obres per a solista no poden haver estat interpretades per la persona que ha realitzat la composició.

En les sublínies de jazz i de música popular i urbana, no es tenen en compte en aquest còmput els discs recopilatoris o les remescles.

1.6. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de la literatura, el còmic i la il·lustració, les persones sol·licitants han de tenir publicat, com a mínim, un títol. En aquest còmput no es tenen en compte les autoedicions.

En el cas de les ajudes a la creació de còmic i il·lustració (punt III.2), quan es tracta d'una coautoria en què l'autor del text no compleix el punt 4.1 i l'il·lustrador el compleix, l'autor del text no es considerarà beneficiari de la subvenció.

1.7. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de les arts plàstiques, les persones sol·licitants han d'acreditar, com a mínim, una exposició individual o tres exposicions col·lectives en un espai de difusió d'art contemporani (museu, centre d'art, sala d'exposició) o bé que la seva obra ha estat objecte d'una publicació monogràfica. En el còmput de les publicacions no es tenen en compte les autoedicions.

En el cas de fotografia i vídeo, les persones sol·licitants han d'acreditar, com a mínim, un projecte individual d'exposició o publicació a un espai o plataforma de difusió especialitzats o bé la participació en tres projectes d'exposició o publicació col·lectius a espais o plataformes de difusió especialitzats. En el còmput de les publicacions no es tenen en compte les autoedicions.

1.8. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit audiovisual, les persones sol·licitants han d'acreditar, com a mínim, que consten com a guionista o coguionista en almenys un llargmetratge, curtmetratge o sèrie estrenats públicament a plataformes, TV, festivals o sales de cinema.

1.9. No es poden acollir a aquestes ajudes les persones beneficiàries de la convocatòria de subvencions de l'IEB per donar suport a la creació dels sectors de les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l'audiovisual de les Illes Balears per a l'any 2022.

1.10. Queden excloses com a beneficiàries les societats públiques i les entitats de dret públic, així com qualsevol empresa o organització en què la participació d'aquests ens sigui majoritària.

1.11. No poden ser beneficiàries d'ajudes les persones físiques o jurídiques següents:

a) Les que incorrin en qualsevol de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, entre les quals hi ha haver sol·licitat la declaració de concurs, haver estat declarades insolvents en qualsevol procediment, estar declarades en concurs, estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitades d'acord amb la Llei concursal sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat a la sentència de qualificació del concurs.

b) Les que hagin estat sancionades o condemnades per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, d'acord amb l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

c) Les que hagin estat sancionades mitjançant una resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar la fòbia contra el col·lectiu LGTBI, o qualsevol altra d'aplicable.

Segon. Objecte i finalitat

2.1. Aquesta convocatòria té per objecte donar suport als creadors i creadores per a processos específics de recerca i creació adreçats a la futura producció d'obres i projectes relacionats amb les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l'audiovisual de les Illes Balears.

2.2. L'IEB no concedeix en cap cas subvencions que vulnerin la legalitat vigent (especialment en matèria de drets d'autor, dades personals i drets d'imatge, igualtat de gènere, drets humans, igualtat del col·lectiu LGTBI+, i protecció de menors i de persones i col·lectius en condicions d'especial vulnerabilitat i/o risc d'exclusió).

En cap cas l'IEB no es farà responsable dels incompliments de la legalitat o de l'ús indegut de les subvencions per finalitats il·lícites que puguin excedir de les capacitats de control de l'instructor de l'expedient. El beneficiari és responsable de la correcta utilització dels fons i l'autor de l'obra assumeix la responsabilitat del contingut del projecte final.

Tercer. Bases reguladores

Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

Quart. Import i imputació pressupostària

4.1. L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria pluriennal és de 490.000 euros, amb càrrec al capítol 4 dels pressuposts de l'Institut d'Estudis Baleàrics, d'acord amb les anualitats següents:

  • 2023: 50.000 euros
  • 2024: 440.000 euros

4.2. L'import global que comprèn la present convocatòria es distribueix en les següents línies d'ajudes, que, si escau, estan dividides en sublínies i modalitats:

Línia per a les arts escèniques: 98.000 euros

Sublínia de textos teatrals: 32.700 euros

Sublínia de creació coreogràfica: 32.650 euros

Sublínia de creació circense, de carrer i de nous formats: 32.650 euros

 

Línia per a la música: 98.000 euros

Sublínia de música per a l'entorn audiovisual i creació contemporània: 29.750 euros

Sublínia de jazz: 24.250 euros

Sublínia de música popular i urbana: 44.000 euros

 

Línia per a la literatura, el còmic i la il·lustració: 98.000 euros

Sublínia de textos literaris: 54.000 euros

Sublínia de còmic i il·lustració: 44.000 euros

 

Línia per a les arts visuals: 98.000 euros

Sublínia de projectes de recerca i creació artística d'arts visuals, fotografia i vídeo amb producció d'obra: 90.000 euros

Sublínia de projectes de recerca i creació artística d'arts visuals, fotografia i vídeo sense producció d'obra: 8.000 euros

 

 

Línia per a l'audiovisual: 98.000 euros

Sublínia de guió de llargmetratge cinematogràfic de ficció o animació, llargmetratge documental i sèrie: 83.000 euros

Sublínia de guió de curtmetratge de ficció o animació i curtmetratge documental: 15.000 euros

Les condicions de cada línia, sublínia i modalitat es detallen en l'apartat corresponent de la base segona, «Condicions específiques»:

a. Ajudes a la creació en l'àmbit de les arts escèniques

b. Ajudes a la creació en l'àmbit de la música

c. Ajudes a la creació en l'àmbit de la literatura, el còmic i la il·lustració

d. Ajudes a la creació en l'àmbit de les arts visuals

e. Ajudes a la creació en l'àmbit de l'audiovisual

4.3. La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a la disponibilitat pressupostària que estableix l'apartat anterior.

4.4. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Aquesta ampliació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de manera expressa.

4.5. En cas que no s'arribi a atorgar la totalitat del pressupost de cada línia, el romanent s'ha d'atorgar proporcionalment a les altres línies, seguint els criteris de major puntuació dels projectes.

Cinquè. Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds, adreçades a l'IEB, comença l'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB i romandrà obert fins al 15 de juny de 2023.

 

(Signat electrònicament: 31 de març de 2023)

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics Miquel Company i Pons