Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA

Núm. 196828
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques i instal·lacions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent-se presentat cap reclamació o suggeriment, durant el període d'exposició al públic, respecte a l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques i instal·lacions, havent-se publicat l'anunci relatiu en el Boib núm. 16 de dia 4 de febrer de 2023, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es dóna per aprovada definitivament l'esmentada modificació, publicant-se íntegrament a continuació el text complet de l'ordenança:

Ordenança fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques i instal·lacions.

Article 1. Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució, per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i conforme amb el dispost als articles 15 a 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament estableix la Taxa per llicències urbanístiques o declaracions responsables en matèria d'obres, que es regeix per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen el previst a l'article 57 en relació amb l'article 20.4 lletra h) de l'esmentat RDL 2/2004 modificat pel Reial Decret-llei 19/2012, de 25 de maig.

L'objecte d'aquesta exacció és la prestació dels serveis administratius, tècnics i jurídics, que es realitzin, dins l'àmbit de les competències municipals, per a la tramitació de les sol·licituds de llicències urbanístiques o tramitació del procediment de comunicació prèvia, tot això en relació als actes subjectes a prèvia i preceptiva llicència urbanística o a comunicació prèvia d'acord amb la Llei 2/2014, 25 de març, d'ordenació i ús del sòl (LOUS) o qualsevol altre normativa que pugui obligar a obtenir llicència urbanística o a presentar comunicació prèvia.

Article 2. Fet imposable

El fet imposable és determinat per l'activitat municipal que tendeix a verificar, com a supòsit necessari per a l'atorgament de la llicència prèvia o de legalització, si les sol·licituds i projectes s'ajusten a les previsions i determinacions de la Llei del sòl, normativa urbanística municipal i altres disposicions generals i particulars que s'hi puguin aplicar.

En el cas dels procediments de comunicació prèvia, prevists a l'article 141 de la LOUS, l'activitat municipal consisteix en la comprovació del compliment dels requisits prevists en aquest article i en la resta de la normativa resulti d'aplicació.

2.2 Aquesta taxa és independent i compatible amb l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres, que es regeix per la seva pròpia ordenança.

Article 3. Subjecte Passiu

3.1 Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es referix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que siguin propietaris o posseïdors, o, si és el cas, arrendataris dels immobles en què es projecti fer les construccions o instal·lacions o es projecti fer les obres.

3.2 En tot cas, tenen la condició de substituts del contribuent els constructors i contractistes de les obres.

Article 4. Responsables

4.1 Han de respondre solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

4.2 Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els casos i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.

 

Article 5. Base imposable i quota tributària

1. El tipus de gravamen serà:

L'1% sobre el Pressupost d'execució material de les obres o instal·lacions, i demés actes subjectes a prèvia llicència.

La quota tributària mínima serà de 64€.

Per a les pròrrogues de llicència d'obra major, la quota és l'1% del pressupost de l'obra pendent de fer, segons el certificat expedit pel director tècnic de l'obra.

El 0,15% amb un mínim de 164,00 € sobre el valor que tinguin senyalats els terrenys i construccions a efectes de l'Impost sobre Béns Immobles, quan es tracti de segregacions, divisions parcel·lacions de béns immobles, i de demolició de construccions.

Per a la superfície dels cartells d'obra col·locats de forma visible des de la via pública: 10€

Article 7. Meritació

7.1 La taxa es merita i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï l'activitat municipal que constitueix el fet imposable. En aquests efectes, s'entendrà iniciada aquesta activitat en la data de presentació de la sol·licitud de llicència urbanística o comunicació prèvia corresponent.

7.2 Una vegada nascuda l'obligació de contribuir, no l'afectaran de cap manera la denegació de la llicència sol·licitada o la seva concessió condicionada a la modificació del projecte presentat, ni la renúncia o desistiment del sol·licitant després que se li ha concedit la llicència, o una vegada s'hagi presentada la comunicació prèvia.

7.3 De conformitat al dispost a l'article 26 RDL 2/2004, de 28 de desembre s'exigirà el dipòsit previ de la taxa, en cas contrari no s'iniciarà l'expedient.

7.4 La caducitat de les llicències no dóna dret al seu titular a obtenir cap devolució de les taxes ingressades.

Article 8. Declaració

8.1 Quan la llicència de què es tracti sigui per aquells actes en que no s'exigeixi la formulació d'un projecte subscrit per un tècnic o una tècnica competent, s'adjuntarà a la sol·licitud un pressupost de les obres que s'han de realitzar amb una descripció detallada de la superfície afectada, de l'emplaçament, dels materials que s'han d'utilitzar i, en general, de les característiques de l'obra o acte de les dades de les quals permetin comprovar el seu cost.

8.2 Si una vegada formulada la sol·licitud de llicència es modifica parcial o totalment o s'amplia el projecte caldrà notificar-ho a l'administració municipal tot adjuntant el nou pressupost o el reformat i, si escau, plànols i memòries de la modificació o ampliació, restant obligada la persona sol·licitadora a l'ampliació del dipòsit provisional de la taxa en la quantia que pertoqui.

Article 9. Liquidació i ingrés

9.1 De conformitat amb el que disposa l'article 27 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, s'ha d'exigir el dipòsit previ de l'import total provisional de la taxa, que s'ha d'abonar a la tresoreria municipal; si no es compleix aquest requisit, no es tramitarà l'expedient.

9.2 Les liquidacions inicials tenen el caràcter de provisionals fins que, una vegada acabades les obres, l'Administració municipal comprovi que s'han fet efectivament i el seu cost real i efectiu; tot això, sense perjudici de la legalització, si escau, de l'obra definitiva feta, i de la imposició, si és el cas, de les sancions que siguin procedents. La mateixa comprovació es pot fer quant a la superfície dels cartells declarada pel sol·licitant.

9.3 En vista del resultat de la comprovació, s'ha de practicar la liquidació provisional o definitiva.

9.4 Les liquidacions que es practiquin s'han de notificar als subjectes passius perquè les ingressi a la tresoreria municipal utilitzant els mitjans de pagament i els terminis que assenyala el Reglament general de recaptació.

9.5 Les quotes liquidades i no satisfetes dins el període voluntari s'han de fer efectives per la via de constrenyiment d'acord amb el Reglament general de recaptació i la resta de disposicions d'aplicació.

Article 10. Inspecció

10.1 L'execució de les obres queda subjecta a la vigilància, la fiscalització i la revisió de l'Ajuntament, les quals han de dur a terme els seus tècnics i agents.

10.2 Les llicències i les cartes de pagament, o fotocòpies de les unes i les altres, han d'estar al lloc de les obres mentre durin per poder ser exhibides a requeriment dels agents municipals, els quals en cap cas poden retirar-les perquè és inexcusable la permanència d'aquests documents al lloc de les obres.

Disposició final

La present modificació entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i estarà en vigor fins a la seva modificació i derogació expressa.

El que es fa públic pel seu general coneixement i als efectes oportuns, contra l'esmentat acord d'aprovació definitiva de modificació de l'esmentada ordenança els/les interessats/des podran interposar en la jurisdicció contenciós-administrativa, recursos contenciós-administratiu en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte i de conformitat amb l'establert en l'article 19.1 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes Locals.

 

Santa Eugènia, a la data de la signatura electrònica (21 de març de 2023)

El batle Joan Riutort Crespí