Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 181750
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de correcció d’errades del temari de les proves d’ingrés per cobrir places de personal funcionari del cos de gestió de l’Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, convocades per Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 19 de desembre de 2022 (BOIB núm. 165, de 20 de desembre)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. En data 20 de desembre de 2022 es va publicar en el BOIB núm. 165 la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual es va aprovar la convocatòria, les bases, els exercicis i temari, i el barem de mèrits de les proves selectives per a l'ingrés, pel torn lliure i pel torn de promoció interna vertical i pel torn de promoció interna creuada, inclosa la reserva per a persones amb discapacitat, per cobrir places de personal funcionari a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. En aquesta resolució, s'ha advertit que en el punt 2.2 de l'annex 3, corresponent al temari del cos de gestió, hi manquen 5 temes, concretament, els temes 27, 28, 29, 30 i 31. S'ha d'esmenar aquesta errada afegint al temari els temes que hi manquen i refent la numeració del mateix en els termes que estableix l'annex d'aquesta resolució.

Fonaments de dret

1. L'article 109.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que aquestes poden rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de les persones interessades, els errors materials, de fet o aritmètics que hi hagi en els seus actes.

2. D'altra banda, l'article 56 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la rectificació dels errors materials, aritmètics i de fet en actes i disposicions administratius correspon a l'òrgan que hagi dictat l'acte o la disposició.

3. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (modificat pel Decret 25/2021, de 8 de març i pel Decret 1/2022, de 27 de juliol de la presidenta de las Illes Balears).

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

1. Esmenar l'errada advertida en el temari de les proves selectives per cobrir places, pel torn lliure, de personal funcionari del cos de gestió de l'Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, contingut en el punt 2.2 de l'annex 3 de la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 19 de desembre de 2022 per la qual es convoquen aquestes proves (BOIB núm. 165, de 20 de desembre), en els termes establerts en l'annex de la present Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de Recursos

Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 13 de març de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX

En l'apartat 2 (TEMARIS) punt 2, referent al temari de les proves selectives per cobrir places, pel torn lliure, del cos de gestió,

On hi diu,

2. Cos de Gestió

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: concepte, característiques, estructura i contingut. Els principis constitucionals fonamentals. Els valors superiors de l'ordenament jurídic en la Constitució. La reforma constitucional.

Tema 2. Els drets i els deures fonamentals a la Constitució espanyola de 1978. Els drets fonamentals. Naturalesa jurídica. Fonament i funcions. La regulació positiva. Concepte i classificació. Sistemes de protecció o de garantia i suspensió. Els deures fonamentals: classes. La regulació positiva.

Tema 3. L'Estat de les autonomies o clàusula d'estat autonòmic. L'organització institucional autonòmica. La delimitació constitucional del repartiment de competències legislatives i executives en la Constitució espanyola. Competències exclusives, competències compartides i competències concurrents. Legislació estatal i execució a càrrec de les comunitats autònomes. Legislació bàsica estatal i legislació de desplegament i execució a càrrec de les comunitats autònomes. Bases i coordinació de l'Estat.

Tema 4. El Tribunal Constitucional: organització, composició, funcionament i competències del Tribunal Constitucional. Els processos d'inconstitucionalitat i el recurs d'empara. Els conflictes constitucionals. Conflictes constitucionals entre òrgans de l'Estat. Els conflictes positius i negatius de competència. La impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes.

Tema 5. Les Corts Generals (I): concepte, característiques i composició. L'organització de les cambres. El funcionament de les cambres. La funció legislativa de les Corts Generals, en especial, el procediment d'elaboració de les lleis. La funció financera i pressupostària. La funció parlamentària de control del Govern. Altres funcions constitucionals.

Tema 6. Les Corts Generals (II). Els òrgans dependents de les Corts Generals. El Tribunal de Comptes: concepte, naturalesa jurídica, composició, organització, funcionament i funcions. El Defensor del Poble: concepte, naturalesa jurídica, designació, cessament i funcions. Procediment d'actuació.

Tema 7. El Govern: concepte, naturalesa jurídica i antecedents. La composició del Govern. Les funcions del Govern. El president del Govern: naturalesa jurídica, nomenament i funcions. Els ministres: naturalesa jurídica i funcions. Les comissions delegades del Govern. L'estatut jurídic dels membres del Govern i la seva responsabilitat. Nomenament i cessament del Govern. El Govern en funcions.

Tema 8. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears: procés d'elaboració, estructura i contingut bàsic. Principis fonamentals. La reforma de l'Estatut d'autonomia.

Tema 9. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). El Parlament de les Illes Balears (1): concepte, naturalesa jurídica i composició. L'estatut dels diputats. L'organització del Parlament.

Tema 10. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El Parlament de les Illes Balears (2). El funcionament del Parlament: legislatura i període de sessions, constitució i dissolució de la cambra. El Ple i les comissions, la Diputació Permanent i els acords del Parlament. Les funcions del Parlament, en especial, les funcions legislativa i de control del Govern.

Tema 11. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). Els òrgans dependents del Parlament. El Síndic de Greuges: concepte, antecedents i naturalesa jurídica. Estatut personal, funcions i procediment d'actuació. La Sindicatura de Comptes: concepte, antecedents i naturalesa jurídica. Composició, funcions i procediment d'actuació. L'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Composició, funcions i procediment d'actuació.

Tema 12. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). El president de les Illes Balears: naturalesa jurídica i elecció. L'estatut personal del president: les atribucions. La responsabilitat del president i del Govern davant el Parlament. La qüestió de confiança i la moció de censura.

Tema 13. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). El Govern de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. La composició del Govern. Les funcions. El funcionament. Els òrgans de suport i col·laboració del Govern.

Tema 14. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VI). L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: concepte i regulació. Principis d'actuació i organització. Òrgans i unitats administratives: concepte i classes. Les conselleries i la seva estructura interna. Els consellers: atribucions. Els òrgans directius de les conselleries: concepte i atribucions. Els òrgans col·legiats: concepte i règim jurídic.

Tema 15 Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VII). Els òrgans de consulta i assessorament. El Consell Consultiu de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Composició, estatut personal i funcions. Funcionament i procediment d'actuació. El Consell Econòmic i Social de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Funcions. La composició i l'estatut dels seus membres. Els òrgans i el funcionament. Règim econòmic, financer i de personal.

Tema 16. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VIII). Els consells insulars: concepte, naturalesa jurídica i antecedents. La regulació vigent. La composició dels consells insulars. L'organització. Les competències dels consells insulars: classes i règim jurídic. El funcionament dels consells insulars.

Tema 17. El sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Disposicions generals. Organismes públics, organismes de naturalesa privada de titularitat pública i consorcis.

Tema 18. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Tractament de les competències en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

Tema 19. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració.

Tema 20. La Unió Europea: concepte. Antecedents històrics. Objectius i naturalesa jurídica. Tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L'adhesió d'Espanya.

Tema 21. L'estructura orgànica de la Unió Europea (I). El Consell Europeu. El Consell: composició, funcionament i competències. La Comissió Europea: composició, funcionament i competències. El Parlament Europeu: composició, funcionament i competències. El Tribunal de Comptes: composició, funcionament i competències. Òrgans consultius: el Comitè Econòmic i Social Europeu i el Comitè Europeu de les Regions. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea: composició, funcionament, organització i competències. El sistema judicial comunitari: processos davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'articulació amb l'Administració de justícia dels estats membres.

Tema 22. Les fonts del dret de la Unió Europea. L'ordenament jurídic comunitari. El dret originari o primari: els tractats originaris i de modificació modificatius. El dret derivat: reglaments, directives i decisions. Altres fonts: recomanacions i dictàmens. Actes atípics.

Tema 23. Les llibertats comunitàries: plantejament. La lliure circulació de mercaderies: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i excepcions. La lliure circulació de capitals: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i etapes. La lliure circulació de persones: concepte, àmbit d'aplicació i contingut. La lliure circulació de serveis: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i excepcions

Tema 24. El bon govern: concepte. Principis de bon govern de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Principis ètics i regles de conducta dels càrrecs públics en la normativa autonòmica. El codi ètic del Govern de les Illes Balears. Conflicte d'interessos i deure d'inhibició o d'abstenció. El govern obert: concepte i principis informadors (col·laboració, participació, transparència i rendició de comptes).

Tema 25. Transparència: concepte i tipus. Publicitat activa: principis generals i tècnics i límits. Obligacions d'informació d'acord amb la normativa bàsica estatal i l'autonòmica. Dret d'accés a la informació pública: marc normatiu i concepte d'informació pública. Breu referència als límits, a la protecció de dades personals i a les causes d'inadmissió. Trets principals del procediment.

Tema 26. Drets i obligacions de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques. Canals d'atenció a la ciutadania: presencial, telefònic i electrònic. Registre electrònic: normativa estatal bàsica i autonòmica. Sistema d'Interconnexió de Registres: concepte. Queixes i suggeriments. El Punt d'Accés General: concepte i continguts. Seu electrònica: concepte i regulació. La Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Relacions electròniques entre les administracions públiques. Regulació estatal i autonòmica. La interoperabilitat a les administracions públiques. La Plataforma d'Interoperabilitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PINBAL).

Tema 32. El document electrònic administratiu: característiques. Drets documentals dels ciutadans. Les metadades. La gestió dels documents administratius: els gestors d'expedients. La conservació dels documents: l'arxiu electrònic únic i la política de gestió documental. Les còpies dels documents administratius i privats: validesa i eficàcia. Aportació de documents a càrrec dels interessats en el procediment administratiu, documents no exigibles a la ciutadania i aportació diferida de documentació.

Tema 33. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d'igualtat entre dones i homes i prevenció de la violència de gènere. Òrgans competents a escala d'Estat i autonòmica en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere. Normativa autonòmica en matèria de prevenció, correcció i eliminació de tota discriminació per raó d'orientació sexual i identitat de gènere. Els plans estratègics estatals i autonòmics per a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Regulació dels plans d'igualtat i la seva aplicació a les administracions públiques. El Pla d'Igualtat del personal de serveis generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 34. L'Administració de les comunitats autònomes: regulació constitucional i característiques. Els ordenaments juridicoadministratius de les comunitats autònomes: la pluralitat d'ordenaments jurídics i els seus principis de relació. La concurrència normativa entre l'Estat i les comunitats autònomes. L'execució autonòmica de la legislació estatal. La coordinació estatal. Les clàusules residual, de prevalença i de supletorietat.

Tema 35. L'Administració institucional i corporativa: plantejament general. L'Administració institucional: doctrina general i classes. L'Administració corporativa. Les administracions independents.

Tema 36. La relació jurídica. Els ciutadans com a titular de drets davant l'Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar. La representació i els mitjans per acreditar-la: el Registre electrònic general d'apoderaments. Sistemes d'identificació i de signatura electrònica dels interessats en el procediment i la seva utilització.

Tema 37. Les fonts del dret administratiu: els principis de jerarquia i competència. La llei: concepte i requisits. Classes de lleis. La llei orgànica. Les lleis ordinàries. Les disposicions del Govern amb rang de llei: decrets legislatius i decrets llei. El reglament: concepte i fonament. Límits de la potestat reglamentària. Classes de reglaments. Els reglaments il·legals. La inderogabilitat singular dels reglaments. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 38. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: concepte, àmbit d'aplicació i principis generals. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic: concepte, àmbit d'aplicació i principis generals. Referència especial a la Llei de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 39. El dret administratiu: concepte i característiques. L'organització administrativa: concepte, principis i sistemes d'organització. Els òrgans administratius: concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'Administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic: la creació d'òrgans administratius i els òrgans col·legiats.

Tema 40. La competència administrativa: concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència: la delegació, l'avocació, l'encàrrec de gestió, la delegació de firma i la suplència. La desconcentració. Les relacions interorgàniques: classes. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d'atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L'autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 41. L'acte administratiu: concepte i naturalesa jurídica. Classes d'actes administratius. Elements de l'acte administratiu. Validesa i eficàcia dels actes administratius: la notificació i la publicació. Referència especial a la notificació electrònica. L'obligació de resoldre i els actes presumptes. El silenci administratiu: concepte i classes. Antecedents i règim actual. L'execució forçosa dels actes administratius.

Tema 42. El procediment administratiu (I). El procediment administratiu: concepte i finalitat. La regulació del procediment administratiu en el dret espanyol. Principis inspiradors del procediment administratiu. Els drets dels ciutadans en el procediment. Els interessats: concepte, capacitat i representació. Els terminis administratius: regulació i jurisprudència. L'estructura del procediment administratiu i les seves fases. La iniciació: formes i efectes. El desenvolupament: l'ordenació del procediment i la instrucció. La terminació del procediment: causes.

Tema 43. La invalidesa dels actes administratius i els seus graus. La nul·litat de ple dret, l'anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. La incomunicació d'invalidesa, la conversió, la conservació i la convalidació. La revisió d'ofici dels actes administratius. La revisió d'ofici dels actes nuls. La declaració de lesivitat d'actes anul·lables. Suspensió dels actes objecte de revisió. La revocació. La rectificació dels errors. Límits a la revisió.

Tema 44. Els recursos administratius: concepte i naturalesa jurídica. Classes de recursos i regulació positiva. Requisits subjectius i objectius. El procediment administratiu en via de recurs: especialitats. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió. Els procediments alternatius d'impugnació.

Tema 45. La jurisdicció contenciosa administrativa: concepte, naturalesa, extensió i límits. Òrgans d'aquest ordre jurisdiccional. L'execució de sentències. El recurs contenciós administratiu: concepte i naturalesa jurídica. Les parts en el procés contenciós administratiu. Actes impugnables. Procediment general del recurs contenciós administratiu: requisits previs, iniciació i tramitació. El recurs de súplica,  d'apel·lació, de cassació i de revisió. Recurs contenciós especial dels drets i de les llibertats fonamentals.

Tema 46. Els procediments especials: plantejament. El procediment per a l'elaboració de disposicions de caràcter general. Referència especial a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 47. Els contractes administratius (I). La legislació de contractes del sector públic. La normativa de contractes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Contractes administratius: concepte i característiques. Naturalesa jurídica. Classes de contractes de les administracions públiques. Elements dels contractes administratius: subjecte, objecte, causa. La forma dels contractes administratius: el procediment administratiu de contractació i les seves fases. L'adjudicació del contracte: procediments d'adjudicació i formes d'elecció del contractista. Comunicació, formalització i publicació. La doctrina dels actes separables.

Tema 48. Els contractes administratius (II). El contingut dels contractes administratius: drets i deures de les parts. Les garanties del compliment contractual. Les prerrogatives de l'Administració i les garanties del contractista. L'extinció dels contractes administratius: compliment i resolució. L'execució en sentit impropi: la cessió del contracte i la subcontractació.

Tema 49. Els convenis: concepte i classificació. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut, tràmits, extinció i efectes. Remissió dels convenis al Tribunal de Comptes. L'exclusió dels convenis del marc de la Llei de contractes del sector públic.

Tema 50. El patrimoni de les administracions públiques: concepte i classes. El domini públic: concepte i naturalesa jurídica. Afectació, desafectació i mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. Els béns patrimonials: concepte i règim jurídic.

Tema 51. Les formes de l'acció administrativa. El foment: concepte. Manifestacions de l'activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia: concepte. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L'activitat administrativa de servei públic. Concepte i classes de serveis públics. Les formes de gestió dels serveis públics: la gestió directa, indirecta i mixta. La concessió: concepte i classes. Contingut i extinció de la concessió.

Tema 52. Règim jurídic de les subvencions públiques. Normativa estatal i autonòmica aplicable. Bases reguladores i convocatòria. Procediment de concessió. Obligacions dels beneficiaris. Justificació de les subvencions. La comprovació i la liquidació de les subvencions a càrrec dels òrgans gestors. El control de les subvencions a càrrec dels òrgans de fiscalització interna i externa. Revocació i reintegrament.

Tema 53. Marc normatiu relatiu a la protecció de dades de les persones físiques. Principis de la protecció de dades personals. Drets de les persones. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.

Tema 54. La regulació constitucional de la funció pública: principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local.

Tema 55. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei 3/2007 de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. El personal al servei de l'Administració pública. El personal funcionari. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial. Òrgans competents en matèria de funció pública.

Tema 56. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Estructura i organització actual de la funció pública. La relació de llocs de treball. Els plans d'ocupació pública. Cossos, escales i especialitats i grups de classificació del personal funcionari.

Tema 57. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). La constitució de la relació funcionarial. La selecció del personal funcionari. L'adquisició de la condició de funcionari. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 58. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). Els drets individuals del personal funcionari. Referència especial a la carrera professional. Les situacions administratives del personal funcionari de carrera. Els deures del personal funcionari. El codi de conducta. Les incompatibilitats del personal funcionari.

Tema 59. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). Els drets individuals del personal funcionari exercits col·lectivament. El dret de sindicació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga. La responsabilitat del personal funcionari: classes. La responsabilitat disciplinària. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.

Tema 60. El dret del treball. Les fonts del dret del treball. Els principis d'aplicació de les normes laborals. Els convenis col·lectius de treball. Tipus de convenis. L'eficàcia dels convenis. La negociació col·lectiva: parts, procediment, contingut i límits. La negociació col·lectiva a les administracions públiques. Participació i règim de representació del personal. El Conveni col·lectiu del personal laboral al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 61. La prevenció de riscs laborals. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a l'Administració.

Tema 62. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Principis rectors de l'activitat economicofinancera i principis pressupostaris. Règim jurídic general dels drets i les obligacions integrants de la hisenda pública. Contingut i estructura dels pressuposts generals. El fons de contingència.

Tema 63. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Procediment d'elaboració dels pressuposts. Pròrroga dels pressuposts. Crèdits pressupostaris i principi d'especialitat. Situació dels crèdits: crèdits retinguts, crèdits disponibles i crèdits no disponibles.

Tema 64. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). Modificacions pressupostàries. Despeses pluriennals. Despeses estructurals i despeses recurrents. Procediment de gestió de les despeses. Tramitació anticipada dels expedients de despesa. Pagaments per justificar. Pagaments indeguts.

Tema 65. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). Despeses amb finançament afectat. Gestió del pressupost d'ingressos. Devolucions d'ingressos. Tancament del pressupost i liquidació. Seguiment de l'execució, plans economicofinancers, de reequilibri i d'ajust.

Hi ha de dir,

2. Cos de Gestió

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: concepte, característiques, estructura i contingut. Els principis constitucionals fonamentals. Els valors superiors de l'ordenament jurídic en la Constitució. La reforma constitucional.

Tema 2. Els drets i els deures fonamentals a la Constitució espanyola de 1978. Els drets fonamentals. Naturalesa jurídica. Fonament i funcions. La regulació positiva. Concepte i classificació. Sistemes de protecció o de garantia i suspensió. Els deures fonamentals: classes. La regulació positiva.

Tema 3. L'Estat de les autonomies o clàusula d'estat autonòmic. L'organització institucional autonòmica. La delimitació constitucional del repartiment de competències legislatives i executives en la Constitució espanyola. Competències exclusives, competències compartides i competències concurrents. Legislació estatal i execució a càrrec de les comunitats autònomes. Legislació bàsica estatal i legislació de  desplegament i execució a càrrec de les comunitats autònomes. Bases i coordinació de l'Estat.

Tema 4. El Tribunal Constitucional: organització, composició, funcionament i competències del Tribunal Constitucional. Els processos d'inconstitucionalitat i el recurs d'empara. Els conflictes constitucionals. Conflictes constitucionals entre òrgans de l'Estat. Els conflictes positius i negatius de competència. La impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes.

Tema 5. Les Corts Generals (I): concepte, característiques i composició. L'organització de les cambres. El funcionament de les cambres. La funció legislativa de les Corts Generals, en especial, el procediment d'elaboració de les lleis. La funció financera i pressupostària. La funció parlamentària de control del Govern. Altres funcions constitucionals.

Tema 6. Les Corts Generals (II). Els òrgans dependents de les Corts Generals. El Tribunal de Comptes: concepte, naturalesa jurídica, composició, organització, funcionament i funcions. El Defensor del Poble: concepte, naturalesa jurídica, designació, cessament i funcions. Procediment d'actuació.

Tema 7. El Govern: concepte, naturalesa jurídica i antecedents. La composició del Govern. Les funcions del Govern. El president del Govern: naturalesa jurídica, nomenament i funcions. Els ministres: naturalesa jurídica i funcions. Les comissions delegades del Govern. L'estatut jurídic dels membres del Govern i la seva responsabilitat. Nomenament i cessament del Govern. El Govern en funcions.

Tema 8. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears: procés d'elaboració, estructura i contingut bàsic. Principis fonamentals. La reforma de l'Estatut d'autonomia.

Tema 9. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). El Parlament de les Illes Balears (1): concepte, naturalesa jurídica i composició. L'estatut dels diputats. L'organització del Parlament.

Tema 10. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). El Parlament de les Illes Balears (2). El funcionament del Parlament: legislatura i període de sessions, constitució i dissolució de la cambra. El Ple i les comissions, la Diputació Permanent i els acords del Parlament. Les funcions del Parlament, en especial, les funcions legislativa i de control del Govern.

Tema 11. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). Els òrgans dependents del Parlament. El Síndic de Greuges: concepte, antecedents i naturalesa jurídica. Estatut personal, funcions i procediment d'actuació. La Sindicatura de Comptes: concepte, antecedents i naturalesa jurídica. Composició, funcions i procediment d'actuació. L'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Composició, funcions i procediment d'actuació.

Tema 12. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). El president de les Illes Balears: naturalesa jurídica i elecció. L'estatut personal del president: les atribucions. La responsabilitat del president i del Govern davant el Parlament. La qüestió de confiança i la moció de censura.

Tema 13. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). El Govern de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. La composició del Govern. Les funcions. El funcionament. Els òrgans de suport i col·laboració del Govern.

Tema 14. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VI). L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: concepte i regulació. Principis d'actuació i organització. Òrgans i unitats administratives: concepte i classes. Les conselleries i la seva estructura interna. Els consellers: atribucions. Els òrgans directius de les conselleries: concepte i atribucions. Els òrgans col·legiats: concepte i règim jurídic.

Tema 15 Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VII). Els òrgans de consulta i assessorament. El Consell Consultiu de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Composició, estatut personal i funcions. Funcionament i procediment d'actuació. El Consell Econòmic i Social de les Illes Balears: concepte i naturalesa jurídica. Funcions. La composició i l'estatut dels seus membres. Els òrgans i el funcionament. Règim econòmic, financer i de personal.

Tema 16. Les institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VIII). Els consells insulars: concepte, naturalesa jurídica i antecedents. La regulació vigent. La composició dels consells insulars. L'organització. Les competències dels consells insulars: classes i règim jurídic. El funcionament dels consells insulars.

Tema 17. El sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Disposicions generals. Organismes públics, organismes de naturalesa privada de titularitat pública i consorcis.

Tema 18. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Tractament de les competències en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

Tema 19. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració.

Tema 20. La Unió Europea: concepte. Antecedents històrics. Objectius i naturalesa jurídica. Tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L'adhesió d'Espanya.

Tema 21. L'estructura orgànica de la Unió Europea (I). El Consell Europeu. El Consell: composició, funcionament i competències. La Comissió Europea: composició, funcionament i competències. El Parlament Europeu: composició, funcionament i competències. El Tribunal de Comptes: composició, funcionament i competències. Òrgans consultius: el Comitè Econòmic i Social Europeu i el Comitè Europeu de les Regions. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea: composició, funcionament, organització i competències. El sistema judicial comunitari: processos davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'articulació amb l'Administració de justícia dels estats membres.

Tema 22. Les fonts del dret de la Unió Europea. L'ordenament jurídic comunitari. El dret originari o primari: els tractats originaris i de modificació modificatius. El dret derivat: reglaments, directives i decisions. Altres fonts: recomanacions i dictàmens. Actes atípics.

Tema 23. Les llibertats comunitàries: plantejament. La lliure circulació de mercaderies: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i excepcions. La lliure circulació de capitals: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i etapes. La lliure circulació de persones: concepte, àmbit d'aplicació i contingut. La lliure circulació de serveis: concepte, àmbit d'aplicació, contingut i excepcions

Tema 24. El bon govern: concepte. Principis de bon govern de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Principis ètics i regles de conducta dels càrrecs públics en la normativa autonòmica. El codi ètic del Govern de les Illes Balears. Conflicte d'interessos i deure d'inhibició o d'abstenció. El govern obert: concepte i principis informadors (col·laboració, participació, transparència i rendició de comptes).

Tema 25. Transparència: concepte i tipus. Publicitat activa: principis generals i tècnics i límits. Obligacions d'informació d'acord amb la normativa bàsica estatal i l'autonòmica. Dret d'accés a la informació pública: marc normatiu i concepte d'informació pública. Breu referència als límits, a la protecció de dades personals i a les causes d'inadmissió. Trets principals del procediment.

Tema 26. Drets i obligacions de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques. Canals d'atenció a la ciutadania: presencial, telefònic i electrònic. Registre electrònic: normativa estatal bàsica i autonòmica. Sistema d'Interconnexió de Registres: concepte. Queixes i suggeriments. El Punt d'Accés General: concepte i continguts. Seu electrònica: concepte i regulació. La Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Relacions electròniques entre les administracions públiques. Regulació estatal i autonòmica. La interoperabilitat a les administracions públiques. La Plataforma d'Interoperabilitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PINBAL).

Tema 27. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania d'accedir-hi. Els portals d'Internet. El Punt d'Accés General: concepte i continguts. Seu electrònica. La Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'actuació administrativa automatitzada. Les relacions electròniques entre les administracions públiques. Regulació estatal i autonòmica. La interoperabilitat a les administracions públiques.

Tema 28. Simplificació administrativa: de procediments. Anàlisi i avaluació d'impacte normatiu de les normes. Instruments per a la simplificació de procediments, declaracions responsables i comunicacions. Aportació de documents a càrrec dels interessats en el procediment administratiu, documents no exigibles a la ciutadania i aportació diferida de documentació.

Tema 29. El document electrònic administratiu: característiques. Drets documentals dels ciutadans. Les metadades. La gestió dels documents administratius: els gestors d'expedients. La conservació dels documents: l'arxiu electrònic únic i la política de gestió documental. Les còpies dels documents administratius i privats: validesa i eficàcia. Aportació de documents a càrrec dels interessats en el procediment administratiu, documents no exigibles a la ciutadania i aportació diferida de documentació.

Tema 30. Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d'igualtat entre dones i homes i prevenció de la violència de gènere. Òrgans competents a escala d'Estat i autonòmica en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere. Normativa autonòmica en matèria de prevenció, correcció i eliminació de tota discriminació per raó d'orientació sexual i identitat de gènere. Els plans estratègics estatals i autonòmics per a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Regulació dels plans d'igualtat i la seva aplicació a les administracions públiques. El Pla d'Igualtat del personal de serveis generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 31. L'Administració de les comunitats autònomes: regulació constitucional i característiques. Els ordenaments juridicoadministratius de les comunitats autònomes: la pluralitat d'ordenaments jurídics i els seus principis de relació. La concurrència normativa entre l'Estat i les comunitats autònomes. L'execució autonòmica de la legislació estatal. La coordinació estatal. Les clàusules residual, de prevalença i de supletorietat.

Tema 32. L'Administració institucional i corporativa: plantejament general. L'Administració institucional: doctrina general i classes. L'Administració corporativa. Les administracions independents.

Tema 33. La relació jurídica. Els ciutadans com a titular de drets davant l'Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar. La representació i els mitjans per acreditar-la: el Registre electrònic general d'apoderaments. Sistemes d'identificació i de signatura electrònica dels interessats en el procediment i la seva utilització.

Tema 34. Les fonts del dret administratiu: els principis de jerarquia i competència. La llei: concepte i requisits. Classes de lleis. La llei orgànica. Les lleis ordinàries. Les disposicions del Govern amb rang de llei: decrets legislatius i decrets llei. El reglament: concepte i fonament. Límits de la potestat reglamentària. Classes de reglaments. Els reglaments il·legals. La inderogabilitat singular dels reglaments. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 35. L'Administració pública i el dret. El dret administratiu: concepte i característiques. L'organització administrativa: concepte, principis i sistemes d'organització. L'organització administrativa i el dret. La potestat organitzadora.

Tema 36. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: concepte, àmbit d'aplicació i principis generals. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic: concepte, àmbit d'aplicació i principis generals. Referència especial a la Llei de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 37. El dret administratiu: concepte i característiques. L'organització administrativa: concepte, principis i sistemes d'organització. Els òrgans administratius: concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'Administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic: la creació d'òrgans administratius i els òrgans col·legiats.

Tema 38. La competència administrativa: concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència: la delegació, l'avocació, l'encàrrec de gestió, la delegació de firma i la suplència. La desconcentració. Les relacions interorgàniques: classes. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d'atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L'autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 39. L'acte administratiu: concepte i naturalesa jurídica. Classes d'actes administratius. Elements de l'acte administratiu. Validesa i eficàcia dels actes administratius: la notificació i la publicació. Referència especial a la notificació electrònica. L'obligació de resoldre i els actes presumptes. El silenci administratiu: concepte i classes. Antecedents i règim actual. L'execució forçosa dels actes administratius.

Tema 40. El procediment administratiu (I). El procediment administratiu: concepte i finalitat. La regulació del procediment administratiu en el dret espanyol. Principis inspiradors del procediment administratiu. Els drets dels ciutadans en el procediment. Els interessats: concepte, capacitat i representació. Els terminis administratius: regulació i jurisprudència. L'estructura del procediment administratiu i les seves fases. La iniciació: formes i efectes. El desenvolupament: l'ordenació del procediment i la instrucció. La terminació del procediment: causes.

Tema 41. La invalidesa dels actes administratius i els seus graus. La nul·litat de ple dret, l'anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. La incomunicació d'invalidesa, la conversió, la conservació i la convalidació. La revisió d'ofici dels actes administratius. La revisió d'ofici dels actes nuls. La declaració de lesivitat d'actes anul·lables. Suspensió dels actes objecte de revisió. La revocació. La rectificació dels errors. Límits a la revisió.

Tema 42. Els recursos administratius: concepte i naturalesa jurídica. Classes de recursos i regulació positiva. Requisits subjectius i objectius. El procediment administratiu en via de recurs: especialitats. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió. Els procediments alternatius d'impugnació.

Tema 43. La jurisdicció contenciosa administrativa: concepte, naturalesa, extensió i límits. Òrgans d'aquest ordre jurisdiccional. L'execució de sentències. El recurs contenciós administratiu: concepte i naturalesa jurídica. Les parts en el procés contenciós administratiu. Actes impugnables. Procediment general del recurs contenciós administratiu: requisits previs, iniciació i tramitació. El recurs de súplica, d'apel·lació, de cassació i de revisió. Recurs contenciós especial dels drets i de les llibertats fonamentals.

Tema 44. Els procediments especials: plantejament. El procediment per a l'elaboració de disposicions de caràcter general. Referència especial a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 45. La responsabilitat patrimonial de l'Administració: els principis i els requisits de la responsabilitat patrimonial. L'efectivitat de la responsabilitat patrimonial: la indemnització i el procediment de responsabilitat. L'acció de repetició.

Tema 46. La potestat sancionadora de l'Administració i el procediment administratiu sancionador: plantejament. Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora. El procediment administratiu sancionador: principis i estructura del procediment sancionador.

Tema 47. Els contractes administratius (I). La legislació de contractes del sector públic. La normativa de contractes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Contractes administratius: concepte i característiques. Naturalesa jurídica. Classes de contractes de les administracions públiques. Elements dels contractes administratius: subjecte, objecte, causa. La forma dels contractes administratius: el procediment administratiu de contractació i les seves fases. L'adjudicació del contracte: procediments d'adjudicació i formes d'elecció del contractista. Comunicació, formalització i publicació. La doctrina dels actes separables.

Tema 48. Els contractes administratius (II). El contingut dels contractes administratius: drets i deures de les parts. Les garanties del compliment contractual. Les prerrogatives de l'Administració i les garanties del contractista. L'extinció dels contractes administratius: compliment i resolució. L'execució en sentit impropi: la cessió del contracte i la subcontractació.

Tema 49. Els convenis: concepte i classificació. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut, tràmits, extinció i efectes. Remissió dels convenis al Tribunal de Comptes. L'exclusió dels convenis del marc de la Llei de contractes del sector públic.

Tema 50. El patrimoni de les administracions públiques: concepte i classes. El domini públic: concepte i naturalesa jurídica. Afectació, desafectació i mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. Els béns patrimonials: concepte i règim jurídic.

Tema 51. Les formes de l'acció administrativa. El foment: concepte. Manifestacions de l'activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia: concepte. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L'activitat administrativa de servei públic. Concepte i classes de serveis públics. Les formes de gestió dels serveis públics: la gestió directa, indirecta i mixta. La concessió: concepte i classes. Contingut i extinció de la concessió.

Tema 52. Règim jurídic de les subvencions públiques. Normativa estatal i autonòmica aplicable. Bases reguladores i convocatòria. Procediment de concessió. Obligacions dels beneficiaris. Justificació de les subvencions. La comprovació i la liquidació de les subvencions a càrrec dels òrgans gestors. El control de les subvencions a càrrec dels òrgans de fiscalització interna i externa. Revocació i reintegrament.

Tema 53. Marc normatiu relatiu a la protecció de dades de les persones físiques. Principis de la protecció de dades personals. Drets de les persones. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.

Tema 54. La regulació constitucional de la funció pública: principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local.

Tema 55. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei 3/2007 de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. El personal al servei de l'Administració pública. El personal funcionari. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial. Òrgans competents en matèria de funció pública.

Tema 56. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Estructura i organització actual de la funció pública. La relació de llocs de treball. Els plans d'ocupació pública. Cossos, escales i especialitats i grups de classificació del personal funcionari.

Tema 57. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). La constitució de la relació funcionarial. La selecció del personal funcionari. L'adquisició de la condició de funcionari. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 58. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). Els drets individuals del personal funcionari. Referència especial a la carrera professional. Les situacions administratives del personal funcionari de carrera. Els deures del personal funcionari. El codi de conducta. Les incompatibilitats del personal funcionari.

Tema 59. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). Els drets individuals del personal funcionari exercits col·lectivament. El dret de sindicació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga. La responsabilitat del personal funcionari: classes. La responsabilitat disciplinària. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.

Tema 60. El dret del treball. Les fonts del dret del treball. Els principis d'aplicació de les normes laborals. Els convenis col·lectius de treball. Tipus de convenis. L'eficàcia dels convenis. La negociació col·lectiva: parts, procediment, contingut i límits. La negociació col·lectiva a les administracions públiques. Participació i règim de representació del personal. El Conveni col·lectiu del personal laboral al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 61. La prevenció de riscs laborals. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a l'Administració.

Tema 62. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Principis rectors de l'activitat economicofinancera i principis pressupostaris. Règim jurídic general dels drets i les obligacions integrants de la hisenda pública. Contingut i estructura dels pressuposts generals. El fons de contingència.

Tema 63. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Procediment d'elaboració dels pressuposts. Pròrroga dels pressuposts. Crèdits pressupostaris i principi d'especialitat. Situació dels crèdits: crèdits retinguts, crèdits disponibles i crèdits no disponibles.

Tema 64. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). Modificacions pressupostàries. Despeses pluriennals. Despeses estructurals i despeses recurrents. Procediment de gestió de les despeses. Tramitació anticipada dels expedients de despesa. Pagaments per justificar. Pagaments indeguts.

Tema 65. Pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). Despeses amb finançament afectat. Gestió del pressupost d'ingressos. Devolucions d'ingressos. Tancament del pressupost i liquidació. Seguiment de l'execució, plans economicofinancers, de reequilibri i d'ajust.