Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 168441
Aprovació Pla Estratègic de Subvencions 2023 de l'Ajuntament de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern Local d'aquest Ajuntament, en sessió ordinària de dia 14 de febrer de 2023, acordà aprovar el Pla Estratègic de Subvencions per a l'exercici 2023 que s'adjunta i que forma part de l‘acord.

PREÀMBUL

L'article 8.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, té caràcter bàsic, fet pel qual tots els Ajuntaments que pretenguin atorgar subvencions han d'aprovar el seu Pla Estratègic de Subvencions corresponent.

Cal tenir en compte la disposició addicional tretzena de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, que estableix que els plans i els programes relatius a polítiques públiques sectorials que estiguin previstos en normes legals o reglamentàries tenen la consideració de plans estratègics de subvencions sempre que recullin el contingut previst en l'article 8.1 de la Llei 38/2003.

En compliment del que disposa la Disposició final tercera de la Llei esmentada, el Govern ha aprovat el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en el termini de sis mesos a partir de la seva entrada en vigor del mateix (25 d'octubre de 2006), els plans estratègics de subvencions o dels plans i programes sectorials vigents s'adaptaran a allò establert en el mateix.

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, suposa un pas més en el procés de perfeccionament i racionalització del sistema econòmic. Un dels principis que regeix la Llei és el de la transparència que, junt amb la gran varietat d'instruments que s'articulen en la Llei, afecta de forma directa en un increment dels nivells d'eficàcia i eficiència en la gestió de la despesa pública subvencional.

En aquest aspecte, una major informació sobre les subvencions farà possible eliminar les distorsions i interferències que puguin afectar al mercat, a més de facilitar la complementarietat i coherència de les actuacions de les diferents Administracions Públiques evitant qualsevol tipus de solapament.

Per millorar l'eficàcia, en la Legislació es preveu que es procedeixi a elaborar un Pla Estratègic de Subvencions - instrument d'organització de les polítiques públiques que té com a finalitat el foment d'una activitat d'utilitat pública o interès social o de promoció d'una finalitat pública - amb caràcter previ al naixement de les subvencions.

Per això, aquest Ajuntament aprova el Pla Estratègic de Subvencions l'articulat del qual figura tot seguit.

 

CAPÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.

L'establiment de subvencions per part d'aquest Ajuntament durant el període de 2023 s'ajustarà a allò que preveu aquest Pla.

Article 2.

L'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla requerirà la inclusió de les consignacions corresponents en els Pressupostos municipals de cada any i l'aprovació de les Ordenances que contenguin les bases reguladores de la seva concessió.

Article 3.

L'establiment de subvencions queda supeditat al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, fet pel qual les consignacions pressupostàries que s'aprovin i les bases reguladores de la seva concessió s'acomodaran en cada moment a aquests objectius.

Article 4.

L'aprovació del Pla Estratègic de Subvencions no suposa la generació de cap dret en favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir cap indemnització o compensació en cas que el Pla no se porti a la pràctica en el seus propis termes.

 

CAPÍTOL II BENEFICIARIS I MATÈRIES EN QUÈ S'ESTABLIRAN SUBVENCIONS

Article 5.

L'Ajuntament concedirà subvencions a favor de persones o Entitats privades amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de fins públics atribuïts a la competència local.

Article 6.

L'Ajuntament estableix per a l'any 2022 els següents objectius estratègics:

1.- Patrimoni: Fomentar la rehabilitació d'immobles i d'elements amb rellevància patrimonial, així com dels jaciments arqueològics del municipi de Felanitx

2.- Millorar la qualitat educativa.

3.- Fomentar la pràctica de l'esport i l'associacionisme esportiu.

4.- Suport econòmic a persones necessitades, a famílies amb menors en situació de risc, associacionisme i participació ciutadana.

5.- Foment de la qualitat turística de les empreses del municipi de Felanitx.

6.- Incentivar el desenvolupament econòmic local a través dels petits comerços així com l'associacionisme comercial.

7.- Fomentar activitats i projectes mediambientals i defensa de la natura.

8.- Foment de la cultura: Música, cultura popular, manteniment i conservació del patrimoni cultural del municipi.

9.- Fomentar activitats en l'àmbit de la joventut.

10.- Participació Ciutadana.

 

CAPÍTOL III CONTROL I AVALUACIÓ DEL PLA ESTRATÈGIC

Article 7.

El regidor de cada àrea gestora efectuarà el control del compliment d'aquest Pla durant el seu període de vigència.

Una vegada l'any com a mínim, el regidor de cada àrea gestora ha de presentar davant el Ple una actualització dels plans en una Memòria en què es contempli, almenys, el grau de compliment del Pla, l'eficàcia i l'eficiència de l'atorgament de subvencions en consecució dels objectius i els efectes pretesos i conclusions, amb proposta de suggeriments per a l'elaboració del següent Pla Estratègic de Subvencions.

 

 

ANNEX I 
PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS ANY 2022

(Article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions)

1.- Objectiu estratègic: PATRIMONI

2.- Objectiu estratègic: EDUCACIÓ

3.- Objectiu estratègic: FOMENT DE L'ESPORT

4.- Objectiu estratègic: ACCIÓ SOCIAL

5.- Objectiu estratègic: FOMENT DEL TURISME

6.- Objectiu estratègic: FOMENT DEL COMERÇ

7.- Objectiu estratègic: MEDI AMBIENT

8. Objectiu estratègic: CULTURA

9. Objectiu estratègic: JOVENTUT

10.Objecte estratègic: PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

Objectiu estratègic. 1

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

1522.780001

PATRIMONI

Propietaris  de l'immoble, tant si es tracta d'una o més persones físiques, d'una societat mercantil, com d'una comunitat de propietaris.

Foment d'actuacions d'adequació, millora, rehabilitació o conservació de les façanes d'edificis del nucli urbà de Felanitx.

60.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

1522.780000

PATRIMONI

Propietaris  de l'immoble, tant si es tracta d'una o més persones físiques, d'una societat mercantil, com d'una comunitat de propietaris.

Foment d'actuacions d'adequació, millora, rehabilitació o conservació dels immobles emplaçats en l'àmbit del Conjunt Històric de la ciutat de Felanitx així com als inclosos en el Catàleg Municipal d'aquesta; tot amb la finalitat de garantir la col·laboració entre l'administració pública i els particulars per a la recuperació del Patrimoni Arquitectònic de Felanitx.

40.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

1640.480000

PATRIMONI

Fundació Cementeri Parroquial de s‘Horta

L'objecte del conveni és establir el règim regulador dels drets i obligacions, derivats de la concessió de la subvenció Nominativa  a favor de la Fundació Cementiri Parroquial de s'Horta.

10.000,00

Fons propis

Nominativa

3360.480000

PATRIMONI

Universitat de els Illes Balears.

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a la Universitat de les Illes Balears, per  potenciar un grup de recerca arqueològica en l'àmbit del patrimoni arqueològic de Felanitx, i particularment, els treballs arqueològics i de difusió del jaciment arqueològic dels Closos de Can Gaià.

12.000,00

Fons propis

Nominativa

3360.480001

PATRIMONI

Parròquia de Sant Miquel de Felanitx

L'objecte d'aquest conveni es la de coadjuvar en manteniment d'un element tan important i singular pel patrimoni d'aquest poble com és l'Esglèsia des Convent.

5.000,00

Fons propis

Nominativa

Objectiu estratègic. 2

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

3230.480000

EDUCACIÓ

AMIPAS dels centres docents i escoletes de 0 a 3 anys, del terme de Felanitx

Ajudes econòmiques destinades a finançar activitats de les associacions de pares i mares dels centres docents ubicades al municipi de Felanitx, per a la realització d'activitats extraescolars de caire cultural, esportiu o de lleure dirigides a la comunitat educativa.

12.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

3230.480001

EDUCACIÓ

Centres Escolars

Ajudes destinades als centres escolars ubicats en el municipi de Felanitx, per a la compra de material necessari per a pal·liar les carències dels alumnes amb menor poder adquisitiu.

25.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

3230.480002

EDUCACIÓ

Persones físiques, alumnes empadronats al terme municipal de Felanitx, que cursin estudis de batxiller, cicles formatius de grau mitjà o superior, a la UIB i qualsevol centre públic o concertat fora de les illes balears quan no sigui possible cursar-los a la UIB o a un centre concertat de les Illes Balears.

L'objecte d'aquestes bases és la regulació de les beques per al transport escolar de batxiller o graus formatius i universitaris d'estudiants empadronats al terme de Felanitx.

38.000,00

Fons propis

Concurrència no competitiva

3260.480000

EDUCACIÓ

Fundació per a l'ensenyament de la música i la dansa a Felanitx

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a la Fundació per a l'ensenyament de la música i la dansa a Felanitx per a la gestió, promoció i suport, sense ànim de lucre, d'iniciatives relacionades amb l'ensenyament de la música i la dansa.

200.000,00

Fons propis

Nominativa

3230.472003

EDUCACIÓ

Centres de Primer Cicle d'Educació Infantil, del Terme de Felanitx

Finançar les despeses de manteniment originades en els referits Centres per tal que redundi en un menor cost de les places i faciliti l'accés en condicions més avantatjoses als infants amb edat compresa entre 0 i 3 anys.

13.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

3230.480003

CHROMBOOKS

Centres escolars del Terme de Felanitx.

Adquisició de dispositius digitals que estableixin els centre en base al sistema que utilitzin, així com connectivitat a internet per pal·liar les mancances dels alumnes amb menor poder adquisitiu.

15.000,00

Fons propis

Concurrència no competitiva

Objectiu estratègic. 3

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

3420.480000

ESPORTS

Associacions esportives i esportistes individuals

Ajudes destinades a associacions esportives i esportistes individuals pel foment d'activitats esportives en el terme municipal de Felanitx, amb la finalitat de promocionar i fomentar la pràctica de l'esport en aquest municipi.

75.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

3420.480002

ESPORTS

Club Triatló Portocolom

Ajuda destinada a fomentar l'activitat esportiva en un àmbit internacional.

40.000,00

Fons propis

Nominativa

 

Objectiu estratègic. 4

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

2310.480000

ACCIÓ SOCIAL

Persones físiques empadronades al Terme Municipal de Felanitx amb mancances econòmiques

Ajudes econòmiques destinades a famílies amb menors en risc, amb l'objectiu de pal·liar o prevenir situacions d'emergència social derivades de la mancança de recursos econòmics per atendre les situacions de cobertura de necessitats

70.000,00

Fons propis

Concessió directa previ informe dels Serveis socials municipals.

2310.480001

ACCIÓ SOCIAL

DACESMA

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a DACESMA,  pel finançament de tots els serveis, activitats i programes per a persones de Felanitx amb dany cerebral sobrevingut i les seves famílies.

14.000,00

Fons propis

Nominativa

2310.480002

ACCIÓ SOCIAL

Mestresses de casa

Ajudes econòmiques destinades a finançar activitats que promouen la participació de les Mestresses de cases, amb l'objectiu de millorar el seu benestar.

2.600,00

Fons propis

Concurrència competitiva

2312.480000

ACCIÓ SOCIAL

Fons Mallorquí de Solidaritat

L'objecte del conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a l'Associació Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, per contribuir a les finalitats de l'associació de la qual l'Ajuntament n'és soci.

17.000,00

Fons propis

Nominativa

2310.480001

ACCIÓ SOCIAL

APROSCOM

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a APROSCOM per contribuir a a finançar el Programa de suport a l'activitat de menjador escolar per a persones amb discapacitat intel·lectual.

13.750,00

Fons propis

Nominativa

2310.480001

ACCIÓ SOCIAL

ESTEL DE LLEVANT

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a Estel de Llevant per finançar els programes, projectes i accions dirigits a l'atenció de persones afectades per malalties mentals.

12.250,00

Fons propis

Nominativa

2311.480000

ACCIÓ SOCIAL

Associacions o entitats privades sense ànim de lucre,  que realitzin activitats i manifestacions socioculturals, esportives, etc. dirigides a l'atenció i millora de les condicions de vida de les persones majors.

Realització d'activitats que promouen la participació de les persones majors del municipi, amb l'objectiu de millorar el seu benestar i la seva integració social.

12.500,00

Fons propis

Concurrència competitiva

Objectiu estratègic. 5

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

4320.479000

TURISME

Associació Hotelera de Portocolom

L'objecte d'aquest conveni es establir les condicions de la concessió de la subvenció a l'associació hotelera de Portocolom per finançar l'assistència a fires, edició de fullets i altres esdeveniments que promocionin la imatge de Portocolom, la seva cultura, festes i paisatge

4.000,00

Fons propis

Nominativa

Objectiu estratègic. 6

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

4310.480001

COMERÇ

Associacions de comerciants i empresaris sense ànim de lucre

Difusió i promoció de l'entramat empresarial i comercial de Felanitx mitjançant activitats que beneficiïn a la xarxa comercial de Felanitx

6.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

4310.470000

COMERÇ - emprenedors

Persones físiques donades d'alta al règim especial de treballadors autònoms com les persones jurídiques que a data de la presentació de la sol·licitud desenvolupin una activitat comercial minorista/detallista, de serveis i de restauració al municipi de Felanitx.

La present Convocatòria té com a finalitat regular les ajudes econòmiques que l'Ajuntament de Felanitx pretén destinar a estimular la creació d'oportunitats de negoci al centre de Felanitx i a determinats carrers de Portocolom mitjançant la concessió de subvencions que promoguin el desenvolupament empresarial.

20.000,00

Fons propis

Concurrència no competitiva

4310.470001

COMERÇ

Comerços i petites empreses del municipi de Felanitx, amb establiments oberts al públic, i les persones físiques majors de 18 anys que realitzin compres en aquests establiments.

L'objectiu consisteix a fomentar l'impuls de petites i mitjanes empreses per tal que augmentin les seves vendes i, alhora, fomentar el desenvolupament econòmic local del municipi de Felanitx, d'acord amb les competències atribuïdes a l'article 29.1 t) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, per tal d'augmentar la productivitat i competitivitat dels comerços.

40.000,00

Fons propis

Ajudes directes

 

​​​​​​​Objectiu estratègic. 7

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

1700.480000

MEDI AMBIENT

Entitats sense ànim de lucre que treballin pel foment de la caça i la preservació de la natura, i la ornicultura, l'ornitologia  i conservació del medi natural

Realització d'activitats, iniciatives i projectes mediambientals dins del Terme de Felanitx, de les entitats sense ànim de lucre que treballin pel foment de la caça i la preservació de la natura, la ornicultura i l'ornitologia, per desenvolupar programes d'estudi, divulgació i conservació del medi natural

4.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

Objectiu estratègic. 8

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

3300.480000

CULTURA

Fundació Mossèn Cosme Bauçà

Finançar les activitats pròpies dels seus estatuts, en especial recollir i conservar els manuscrits, impresos i altres objectes que tenguin algun valor històric o artístic relacionats amb Felanitx, i promoure i divulgar a Felanitx el coneixement de la nostra història, l'art, els costums, etc., mitjançant publicacions, conferències i exposicions.

40.000,00

Fons propis

Nominativa

3300.480001

CULTURA

Agrupacions folklòriques de ball tradicional de Felanitx

Foment i difusió del folklore i la cultura popular felanitxera fora de Mallorca

4.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

​​​​​​​​​​​​​​Objectiu estratègic. 9

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

3370.480000

JOVENTUT

Persones físiques o jurídiques que realitzin activitats destinades a la infància o joventut

Ajudes destinades a L'objecte d'aquest plec és l'atorgament de subvencions no nominatives per a dur a terme projectes d'activitats habituals i/o puntuals destinats a la infància o a la joventut.

1.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

3370.480001

ESPLAI/LLEURE

Persones físiques o jurídiques d'esplai o lleure de la ciutat que promoguin les activitats per a les quals es demana subvenció.

Ajudes destinades a   promoure i recolzar els valors de l'educació en el lleure, que es consideren un element per a la dinamització del temps de lleure i la cohesió social, a la vegada que contribueix a la conciliació de la vida personal i familiar.

1.000,00

Fons propis

Concurrència competitiva

Objectiu estratègic. 10

PARTIDA

PRESSUPOSTARIA

ÀREA

GESTORA

SECTORS BENEFICIARIS

OBJECTE

IMPORT €

FONT FINANÇA-MENT

MODALITAT

9240.480000

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Associacions que a través de la seva programació anual d'activitats promoguin la participació ciutadana

Activitats de caire social com són cursos, tallers, projectes, esdeveniments que realitzin les associacions del terme municipal de Felanitx amb la voluntat de promoure la participació ciutadana i dinamitzar la vida social del municipi.

15.500,00

Fons propis

Concurrència competitiva

 

​​​​​​​Felanitx, document signat electrònicament (7 de març de 2023

El batle ​​​​​​​Jaume Montserrat Vaquer)