Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 167155
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional de 3 de març de 2023 per la qual es crea la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d’Educació Infantil

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets                                                                                    

1. L'article 12 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, segons la redacció establerta en la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, disposa que els centres que acullin de manera regular durant el calendari escolar infants d'entre zero i sis anys han de ser autoritzats per les administracions educatives com a centres d'educació infantil.

2. L'article 15.1 d'aquesta mateixa Llei especifica que les administracions públiques han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys). De la mateixa manera, han de coordinar les polítiques de cooperació entre elles i amb altres entitats per assegurar l'oferta educativa en aquest cicle. Per fer-ho, han de determinar les condicions en què es poden establir convenis amb les corporacions locals, altres administracions i entitats privades.

3. L'article 7.4 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, estableix que s'han de subscriure convenis de col·laboració amb els consells insulars i els ajuntaments per crear noves places i mantenir-les tenint en compte l'oferta existent al municipi o la zona escolar.

4. L'article 64 de la mateixa Llei 1/2022 estableix que la participació dels diversos sectors de la comunitat educativa constitueix un principi fonamental del sistema educatiu de les Illes Balears, que ha de basar-se en la presa de decisions sectorials i globals en matèria de política escolar, en la realització de negociacions de les condicions sociolaborals del personal al servei educatiu i en el diàleg amb la comunitat educativa. També determina que la participació de la comunitat educativa en el si de la conselleria competent en matèria d'educació, sense perjudici del que disposen altres normes reguladores de la participació, s'ha de realitzar a través de diverses meses específiques dels diferents sectors de la comunitat educativa.

5. El Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre, estableix com ha de ser la relació entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i altres administracions i entitats privades titulars de centres de primer cicle d'educació infantil.

6. El fet que durant els darrers anys la Conselleria d'Educació i Formació Professional hagi impulsat, mitjançant diferents convocatòries d'ajuts, un increment considerable de places públiques i de la xarxa complementària, juntament amb l'establiment de la gratuïtat del tercer curs d'educació infantil en totes les unitats dels centres públics i de la xarxa complementària, fa necessari que la Conselleria d'Educació i Formació Professional estableixi un espai de diàleg amb els diferents representants del sector del primer cicle d'educació infantil.

7. El Decret 45/2022, de 28 de novembre, pel qual es regulen les meses de participació per sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària, ordena la composició i les funcions de les meses específiques dels diferents sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària, d'acord amb el que s'estableix en els articles 64.2 i 64.3 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears. Així mateix, la disposició addicional segona d'aquest Decret obre la possibilitat que la Conselleria d'Educació i Formació Professional, amb l'objectiu d'ampliar els espais de participació, informació i consulta de la comunitat educativa, constitueixi altres meses de participació amb diferents agents, sectors o grups implicats en les qüestions que els puguin afectar.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

2. La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

3. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears.

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. El Decret 30/2020, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.                                          

6. El Decret 45/2022, de 28 de novembre, pel qual es regulen les meses de participació per sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Crear la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil en el si de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, amb la finalitat de facilitar que els agents implicats en l'educació dels primers anys de la infància disposin d'un espai de consulta, informació i participació en les decisions que afecten les polítiques públiques d'aquest àmbit.

2 .Establir que han de formar part de la Mesa de Participació del Sector del Primer Cicle d'Educació Infantil de les Illes Balears els membres següents:

a) Per part de l'Administració educativa:

- El conseller d'Educació i Formació Professional, o la persona que delegui, que n'exercirà la presidència.

- La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, o la persona que delegui, que n'exercirà la vicepresidència.

- El director general de Planificació, Ordenació i Centres, o la persona que delegui.

- El secretari general de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, o la persona que delegui.

- La cap del Departament d'Innovació, Comunitat Educativa i Formació.

- La directora de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

- Altres membres que designi el conseller d'Educació i Formació Professional, tenint en compte que el nombre de representants de l'Administració educativa ha de ser igual al nombre de la resta de membres de la Mesa.

b) Per part de les entitats i associacions:

- Un representat de cada consell insular.

- Un representant de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

- Un representant de l'Ajuntament de Palma.

- Un representant de l'Associació Assemblea 0-3 de les Illes Balears.

- Un representant d'una organització d'infància que treballi pels drets dels infants del primer cicle d'educació infantil.

- Un membre de cadascuna de les confederacions de famílies existents a les Illes Balears que tenguin representació de famílies de primer cicle d'educació infantil.

- Dos representants designats per les associacions empresarials i les organitzacions de titulars més representatives de centres privats de la xarxa complementària a la xarxa d'escoletes infantils públiques de les Illes Balears (un per cadascuna).

- Dos representants de les organitzacions sindicals més representatives del personal educatiu dels centres de primer cicle d'educació infantil de la xarxa d'escoles infantils públiques i de la xarxa complementària d'escoles públiques.

- Dues persones de reconegut prestigi amb àmplia experiència en el camp del primer cicle de l'educació infantil, designades pel conseller d'Educació i Formació Professional a proposta dels membres de la Mesa.

- Un funcionari de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, amb veu i sense vot, que ha d'actuar com a secretari.                               

3. Disposar que, en el termini de sis mesos des de la seva constitució, la Mesa ha d'elaborar el seu propi reglament de funcionament, que s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.                                           

4. Disposar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 3 de març de 2023

El conseller d'Educació i Formació Professional Martí X. March i Cerdà