Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 166311
Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023 a 2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), es reobre el termini de sol·licituds i es corregeixen els errors que s’hi han detectat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 29 de desembre del 2022 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 169 la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027).

Una vegada publicada aquesta resolució, s'ha comprovat que és necessari efectuar una sèrie de precisions per tal d'adaptar-la al que estableix el Reial decret 905/2022, de 25 d'octubre, pel qual es regula la Intervenció Sectorial del Sector Vitivinícola Espanyol, en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, així com a la normativa estatal bàsica publicada amb posterioritat que estableix el Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, i en el Reial decret 147/2023, de 28 de febrer.

Atès que aquests canvis poden afectar la concurrència, es considera convenient reobrir el termini de presentació de sol·licituds.

D'altra banda, s'han detectat uns errors que s'han de corregir d'acord amb el que disposen l'article 109.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 56 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Es modifica la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 169, de 29 de desembre de 2022, en el sentit següent:

1. El punt 1.5 de l'apartat quart queda redactat de la manera següent:

“1.5. Aquestes operacions han de perseguir un o més dels objectius globals que estableix l'annex II, part A, del Reial decret 905/2022, de 25 d'octubre, així com els objectius mediambientals que preveu l'annex II, part B, en funció de les característiques de les operacions que descriu l'article 6.4 d'aquest reial decret, i per això hauran d'incloure les accions mínimes que s'hi detallen. No obstant això, les operacions que defineixen els punts 1.1 i 1.2 anteriors que no compleixin cap de les característiques establertes també seran subvencionables sempre que tinguin com a objectiu global millorar la competitivitat de l'explotació de vinya.

La replantació o els canvis de varietat s'han de fer amb qualsevol de les varietats autoritzades que es relacionen a l'annex XXI, apartat 4, del Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola.

Als efectes del que disposa l'annex II del Reial decret 905/2022, de 25 d'octubre:

- les varietats incloses en figures de qualitat diferenciada (DOP o IGP) a les Illes Balears són les que indica l'annex 4;

- les varietats millor adaptades a les condicions edafoclimàtiques de les Illes Balears són les varietats locals que assenyala l'annex 3;

- les zones de muntanya a les Illes Balears, als efectes d'aquestes ajudes, són les situades sobre la cota de 200 m als municipis següents: Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Pollença, Puigpunyent, Selva, Sóller, Santa Maria del Camí i Valldemossa”.

2. S'elimina el punt 6 de l'apartat quart, que queda sense contingut.

3. El punt 3.2 de l'apartat cinquè queda redactat de la manera següent:

“3.2. En el cas d'operacions de replantació amb sistema de conducció o sense, de reconversió de vinyes per canvis de varietat, sobreempeltat o empeltat sobre peu franc i de millora de tècniques de gestió, aquest percentatge es podrà incrementar (no són acumulatius):

3.2.1. Un 5% si el beneficiari compleix algun d'aquests criteris:

i) Estar inscrit al registre d'operadors de producció ecològica per al cultiu de la vinya.

ii) Estar inscrit al registre d'operadors de producció integrada en el cultiu de la vinya.

iii) Formar part d'una ADV/ATRIA del cultiu de la vinya.

iv) Si l'any de presentació de la sol·licitud no compleix més de 40 anys.

v) Si durant l'any natural immediatament anterior a la sol·licitud d'ajuda ha contractat una assegurança agrària a la seva explotació per al cultiu de la vinya.

3.2.2. Un 15% per a pendents pronunciats i terrasses en zones on la inclinació sigui superior al 40%.

El muntant que s'ha de percebre serà el resultat de l'aplicació del percentatge esmentat als barems estàndard de costos unitaris que assenyala l'annex 2”.

4. Es modifica el punt 4 de l'apartat cinquè, que queda redactat de la manera següent:

“4. Per determinar l'import de l'ajuda a la qual té dret un viticultor per a la reestructuració i/o la reconversió d'una superfície de vinya es mesura la parcel·la reestructurada i, si escau, la parcel·la arrabassada, seguint el mètode que estableix l'article 42 del Reglament delegat (UE) núm. 2022/126 de la Comissió, de 7 de desembre de 2021 i conforme al que estableix l'article 94.11 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre”.

5. S'afegeixen les lletres i) i j) al punt 5 de l'apartat sisè, que queden redactades de la manera següent:

“-i) Declaració responsable de no trobar-se incurs en cap del supòsits de l'article 13.2, 3 i 3.bis de a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, d'acord amb el model que figura en la web del FOGAIBA;

-j) Si n'és el cas, d'acord amb el que preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, certificació emesa per un auditor inscrit en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes que acrediti el seu compliment per la persona sol·licitant de l'ajuda, amb independència de qualsevol finançament per al cobrament anticipat de l'empresa proveïdora. A dit efecte, si de l'informe d'auditoria dels darrers comptes anuals es dedueix un compliment del 100% dels terminis de pagament a proveïdors per part del sol·licitant, serà suficient un certificat emès per l'auditor que indiqui que en el seu treball d'auditoria ha realitzat procediments per obtenir evidència de la correcció del contingut de la memòria dels comptes anuals com certificació de compliment del requisit de l'article 13.3 bis. En cas de que no sigui possible emetre aquest certificat (per no existir comptes anuals auditades o perquè aquestes reflecteixen un percentatge de compliment de terminis de pagament a proveïdors inferior al 100%), es presentarà certificació, basada en un “Informe de Procediments Acordats”, que acrediti que el sol·licitant en el moment de presentació de sol·licitud d'ajuda no té cap factura pendent de pagament en la qual s'hagin superat els terminis legals de pagament. Aquesta certificació no pot tenir, en cap cas, una antiguitat superior a un mes anterior a la data de presentació de la sol·licitud”.

6. S'afegeix un punt 3 a l'apartat setè que queda redactat de la manera següent:

“3. En cas d'empat, aquest es resoldrà amb el prorrateig de la quantitat que resti entre les operacions que resultin empatades”.

7. El punt 6 de l'apartat dotzè queda redactat de la manera següent:

“Si es comprova que alguna acció inclosa a la sol·licitud d'ajuda aprovada o, si escau, modificada no s'ha executat totalment o parcialment, l'ajut s'ha d'abonar tenint en compte les exclusions, reduccions i penalitzacions establertes en els articles 44 i 45 del Reial decret 147/2023, de 28 de febrer”.

8. Es suprimeix el punt 7 de l'apartat dotzè que queda sense contingut.

9. S'afegeixen tres epígrafs a l'apartat catorzè, amb la redacció següent:

“- El Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola.

- El Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajuts de la política agrícola comuna.

- El Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de penalitzacions en les intervencions contemplades en el Pla Estratègic de la Política Agrícola Comú, i es modifiquen varis reials decrets pels quals es regulen diferents aspectes relacionats amb l'aplicació a Espanya de la Política Agrícola Comú per al període 2023-2027.”

10. Es modifica el punt 1 de l'apartat quinzè, que queda redactat de la manera següent:

“1. Totes les sol·licituds i superfícies de vinyes seran objecte dels controls que estableix el Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajuts de la política agrícola comuna”.

11. Es modifica l'annex 2, que queda redactat de la manera següent:

“Annex 2. Barems estàndard de costos unitaris

Replantació amb sistema de conducció o sense:

- Arrabassada i recollida de ceps

Arrabassada i recollida de ceps: 478,00 €/ha.

- Preparació del sòl

Cultivador: 117,00 €/ha.

Arada: 800,00 €/ha.

Subsolat: 822,00 €/ha.

Fertilització química (1): 434,00 €/ha.

Fertilització orgànica (2): 4.400,00 €/ha.

- Desinfecció del terreny

Desinfecció del terreny: 2.300,00 €/ha.

- Despedregat (3)

Trituradora de pedres: 6.900,00 €/ha.

Mecànic: 675,00 €/ha.

Manual: 145,00 €/ha.

- Anivellació del terreny

Anivellació del terreny: 1.875,00 €/ha.

- Abancalament

Abancalament pendent ≤ 30%: 15.800,00 €/ha.

Abancalament pendent > 30%: 17.400,00 €/ha.

- Planta i plantació

Mecanitzada planta empeltada: 2,13 €/u.

Mecanitzada planta no empeltada: 1,60 €/u.

Manual planta empeltada: 2,00 €/u.

Manual planta no empeltada: 1,50 €/u

- Protectors que envolten la planta

Col·locació manual de tutors: 0,31 €/u.

Col·locació manual de protectors: 0,43 €/u.

- Sistema de conducció

Emparrat (4): 27.000,00 €/ha.

Palissada (5): 10.300,00 €/ha.

Espatllera (6): 8.700,00 €/ha.

 

Reconversió de vinyes per canvi de varietat:

- Sobreempeltat

Poda preparatòria (7): 0,23 €/u.

Empelt: 0,92 €/u.

Empeltat sobre bord: 0,92 €/u.

Millora de tècniques de gestió:

- Instal·lació del sistema de conducció

Poda preparatòria (7): 0,23 €/u.

Emparrat (4): 27.000,00 €/ha.

Palissada (5): 10.300,00 €/ha.

Espatllera (6): 8.700,00 €/ha

Replantació després de l'arrabassada per motius sanitaris o fitosanitaris per ordre de l'autoritat competent:

- Preparació del sòl

Cultivador: 117,00 €/ha.

Arada: 800,00 €/ha.

Subsolat: 822,00 €/ha.

Fertilització química (1): 434,00 €/ha.

Fertilització orgànica: (2) 4.400,00 €/ha.

- Desinfecció del terreny

Desinfecció del terreny: 2.300,00 €/ha.

- Planta i plantació

Mecanitzada planta empeltada: 2,13 €/u.

Mecanitzada planta no empeltada: 1,60 €/u.

Manual planta empeltada: 2,00 €/u.

Manual planta no empeltada: 1,50 €/u

- Protectors que envolten la planta

Col·locació manual de tutors: 0,31 €/u

Col·locació manual de protectors: 0,43 €/u

(1) Cal aportar 200 UF/ha per tenir dret a aquesta ajuda.

(2) Cal aportar 25 tn/ha per tenir dret a aquesta ajuda.

(3) Els sistemes de despedregat són excloents.

(4) Emparrat: sistema de conducció damunt de suports que manté la vegetació en horitzontal i que cobreix almenys el 50% de la vinya.

(5) Empallissada: sistema de conducció damunt suports que manté la vegetació en vertical a una altura superior a 1,4 m, mesurada des del darrer fil i amb tres o més nivells de fils, dos dels quals han de ser dobles.

(6) Espatllera: sistema de conducció damunt de suports que manté la vegetació en vertical amb almenys 1,0 m d'altura, mesurada des del darrer fil i amb un mínim de dos nivells de fils, un dels quals ha de ser doble”.

(7) Per tenir dret a aquesta ajuda, la vinya ha de tenir un mínim de 3 anys, des de la notificació de la plantació al Registre vitícola”.

12. Es modifica l'annex 3, que queda redactat de la manera següent:

“Callet, T.

Callet negrella. T

Calop blanc, B. (*)

Escursac, T.

Esperó de Gall, T.

Fogoneu, T.

Giró negre, N.

Giró Ros, B.

Gorgollassa, T.

Mancès de Tibús, T.

Manto Negro, T.

Moll, Pensal Blanca, Prensal, B.

(*) En cas que s'incloguin a l'annex XXI, apartat 4, del Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, quant a les varietats autoritzades a les Illes Balears”.

13. S'afegeix un annex 4, que queda redactat de la manera següent:

Annex 4.

Relació de varietats incloses en figures de qualitat diferenciada (DOP o IGP) a les Illes Balears

Cabernet sauvignon, T

Callet, T.

Chardonnay, B

Fogoneu, T.

Garnatxa blanca, B

Giró Ros, B.

Gorgollassa, T.

Macabeu, B

Malvasia aromàtica, Malvasia de Banyalbufar, B

Manto Negro, T.

Merlot, T

Moll, Pensal Blanca, Prensal, B.

Monestrell, T

Moscatell d'Alexandria, B

Moscatell de gra menut, B

Parellada, B

Pinot noir, T

Riesling, B

Sauvignon blanc, B

Sirà, T

Ull de llebre, T

Viognier, B”

Segon

Es corregeixen els errors detectats a la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), publicada al BOIB núm. 169, de 29 de desembre, en el sentit següent:

- En el punt 3.1 de l'apartat cinquè, on diu:

“3.1. La subvenció per a la participació en els costos de la reestructuració i de la reconversió de la vinya és el resultat d'aplicar els percentatges següents sobre els barems estàndards que fixa l'annex 2:

- 45% per a les operacions de replantació amb sistema de conducció o sense.

- 45% per a les operacions de reconversió de vinyes per canvis de varietat: sobreempeltat o empeltat sobre peu franc.

- 45% per a les operacions de millora de tècniques de gestió.

- 50% per a les operacions de replantació per arrabassada per motius sanitaris o fitosanitaris per l'autoritat competent”.

Ha de dir:

“3.1. La subvenció per a la participació en els costos de la reestructuració i de la reconversió de la vinya és el resultat d'aplicar els percentatges següents sobre els barems estàndards que fixa l'annex 2:

- 45% per a les operacions de replantació amb sistema de conducció o sense.

- 45% per a les operacions de reconversió de vinyes per canvis de varietat: sobreempeltat o empeltat sobre peu franc.

- 45% per a les operacions de millora de tècniques de gestió.

- 50% per a les operacions de replantació per arrabassada per motius sanitaris o fitosanitaris per ordre de l'autoritat competent”.

Tercer

Es corregeixen els errors detectats a la versió castellana de la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), publicada al BOIB núm. 169, de 29 de desembre de 2022, en el sentit següent:

- En el punt 1.1 de l'apartat quart i en l'annex 1:

On diu: “tableo”

Ha de dir: “abancalamiento”.

- En l'annex 1:

On diu: “margen”

Ha de dir “bancal”

Quart

Es reobre el termini de presentació de sol·licituds previst per a la convocatòria de l'any 2023 a l'apartat sisè, punt 1, de la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), publicada al BOIB núm. 169, de 29 de desembre de 2022, durant tres dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució al BOIB.  

Cinquè

En compliment del que disposa el punt 2 de l'apartat cinquè de la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 22 de desembre de 2022, per la qual es convoquen les ajudes, per als anys 2023-2027, per a la reestructuració i la reconversió de vinyes corresponents a la Intervenció Sectorial del Vi (ISV 2024-2027), publicada al BOIB núm. 169, de 29 de desembre de 2022, es dona publicitat a l'import corresponent al valor mitjà del raïm de les campanyes vitícoles 2020, 2021 i 2022: 4.559,77 €/ha.

En conseqüència, l'import de la compensació que es preveu per a la campanya 2022 queda establert en:

- 1.504,72 €/ha per a la replantació amb sistema de conducció o sense.

- 1.139,94 €/ha per a la reconversió de vinya per canvi de varietat: sobreempeltat o empeltat sobre peu franc i millora de tècniques de gestió.

Sisè

Aquesta Resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 de març de 2023

La presidenta del FOGAIBA María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño