Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 163792
Bases reguladores i convocatòria per a la concessió d'ajudes econòmiques destinades a fomentar la identificació i esterilització de moixos domèstics per part dels seus propietaris

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern Local, en sessió celebrada el dia 22 de febrer de 2023 va aprovar la convocatòria per a concedir ajudes econòmiques destinades a fomentar la identificació i esterilització de gats domèstics per part dels seus propietaris, i es procedeix a publicar en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears l'acord adoptat, les bases reguladores i la convocatòria de subvencions, per a la seva difusió i el seu coneixement públic.

ACORD

Primera. APROVAR una convocatòria per a la concessió d'ajudes econòmiques destinades a fomentar la identificació i esterilització de gats domèstics per part dels seus propietaris, per a l'any 2023.

Segona. Autoritzar la despesa de 10.000,00€ per a les ajudes objecte d'aquesta convocatòria a càrrec de la partida pressupostària 302173004800000.

Tercera. Ordenar la publicació de les bases de la convocatòria d'ajuda en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en la Base de dades Nacional de Subvencions, així com en el tauló municipal i en la pàgina web de l'Ajuntament de Calvià.

CONVOCATÒRIA PER A LA CONCESSIÓ D'AJUDES ECONÒMIQUES DESTINADES A FOMENTAR LA IDENTIFICACIÓ I ESTERILITZACIÓ DE MOIXOS DOMÈSTICS PER PART DELS SEUS PROPIETARIS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'ordenança municipal sobre benestar i tinença d'animals que viuen a l'entorn humà (BOIB núm 36 de 25 de març de 2017), obliga les persones propietàries de moixos que tinguin accés a espais públics a la seva identificació i castració, segons el que estipula el seu article 3.

Per tant, es considera necessari dur a terme una conscienciació ciutadana sobre la importància de la castració i la identificació de moixos domèstics, per tal de promoure i augmentar el nombre màxim d'esterilitzacions d'aquestes mascotes. Amb això es contribueix a minimitzar l'augment d'exemplars abandonats als carrers i a disminuir el nombre de ventradas no desitjades al municipi.

La identificació amb xip és necessària per dificultar l'abandó i facilitar el retrobament d'animals perduts i possibilitar-ne la identificació. D'altra banda, l'esterilització de moixos domèstics suposa grans beneficis per a ells, a més de donar-los una vida més llarga i sana, evitar ventrada indesitjades o que els felins s'escapin de casa.

Per fomentar aquestes actuacions per part dels propietaris de mascotes, l'Ajuntament de Calvià estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a l'esterilització i la implantació de xips a moixos domèstics.

1. OBJECTE

L'objecte de les ajudes és impulsar la identificació i castració de moixos domèstics, una mesura per promoure i afavorir el compliment de l`Ordenança municipal de benestar i tinença d'animals que viuen a l'entorn humà.

S'entén per subvenció tota disposició dinerària realitzada per l'Ajuntament de Calvià, a favor de persones públiques o privades, i que compleixi els requisits següents:

  1. Que el lliurament es faci sense contraprestació directa de les persones beneficiàries.
  2. Que el lliurament estigui subjecte a l'exercici d'un determinat objectiu, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja realitzats o per desenvolupar, o la concurrència d'una situació, la persona beneficiària ha de complir les obligacions materials i formals que s'hagin establert.
  3. Que el projecte, l'acció, la conducta o la situació finançada tingui per objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o interès social o de promoció d'una finalitat pública. En aquest cas el foment i la promoció de la protecció dels animals domèstics al municipi de Calvià i en concret sobre el control de natalitat de felins, dins de les línies d'actuació següents:
  • LÍNIA 1. Ajuda per implantar el xip identificatiu.
  • LÍNIA 2. Ajut per fomentar l'esterilització.

2. NATURALESA JURÍDICA

2.1. Els ajuts que es concedeixin tindran el caràcter de subvenció i es regiran per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament de desplegament.

2.2. Els ajuts que es concedeixin ho seran en règim de concessió directa fins a esgotar el pressupost o finalització de l'exercici.

3. QUANTIA DE L'AJUDA I CRÈDIT PRESSUPOSTARI

3.1. El pressupost màxim que es destinarà aquest any 2023 per a la concessió de les subvencions objecte de la present convocatòria serà de 10.000€ amb càrrec a la partida 302 17300 4800000 – subvenció control felins, del Pressupost de l'Ajuntament de Calvià per a l'exercici 2023.

3.2. La reserva de crèdit d'aquesta convocatòria d'ajudes podrà ser objecte d'ampliació en el cas que les sol·licituds que compleixin requisits superin el crèdit inicial de la convocatòria, tot això d'acord amb el que regula l'article 58 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

3.3. La quantia de les ajudes aniran a càrrec de les aplicacions i per les quanties màximes següents:

  • LÍNIA 1.Ajuda per implantar el xip identificatiu. Se subvencionarà un màxim de 30,00€ per posar el xip identificatiu de l'animal degudament censat.
  • LÍNIA 2.Ajuda per a l'esterilització. Ajuts per promoure l'esterilització de moixos domèstics. L'import màxim de la subvenció es graduarà en funció del tipus d'animal i el seu sexe i d'acord amb la taula següent:

Sexe moix

Import Ajuda

Femella

80,00 €

Mascle

40,00 €

3.4. Cada sol·licitant només podrà rebre un ajut per a cada gat domèstic inscrit al Registre de identificació d'Animals de Companyia de les Illes Balears (RIACIB) i per a cada línia d'ajuda, sense sobrepassar la quantia màxima subvencionable.

3.5. Independentment de la línia d'ajuda que se sol·liciti, serà condició indispensable per atorgar l'ajuda que el moix estigui degudament identificat i castrat.

3.6. En cas de justificar un import inferior per actuacions objecte de les ajudes, s'atorgarà l'import justificat i en cap cas l'import màxim de subvenció.

3.7.No es tindran en compte en aquest còmput altres operacions i tractaments veterinaris que s'hagin realitzat paral·lelament o alhora que l'esterilització.

3.8. No es poden atorgar subvencions per un import superior a l'esmentat.

4. CONDICIONS DE LES AJUDES

4.1.Les subvencions concedides a l'empara d'aquesta convocatòria s'hauran de destinar a finançar les activitats desenvolupades al llarg del període del 1 de marçal 30 de novembre del 2023.

4.2.El procediment de concessió de les subvencions objecte d'aquesta convocatòria serà el de concurrència no competitiva.

4.3. L'adjudicació de les ajudes es realitzarà per ordre cronològic d'entrada fins a esgotar la partida pressupostària.

5. DESTINATARIS DE LES AJUDES

Els destinataris, sol·licitants de les ajudes, seran els propietaris titulars de la documentació de l'animal de companyia (moixos) empadronats al municipi. En els casos de propietaris menors d'edat no emancipats, el sol·licitant/beneficiari en serà el tutor.

6. REQUISITS DELS BENEFICIARIS

Podran ser beneficiaris d'aquestes subvencions les persones físiques propietàries dels moixos que hagin de fer l'activitat que en fonamenta l'atorgament, sempre que no estiguin afectades per cap de les prohibicions contingudes a l'art. 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i reuneixin les següents condicions:

  • Empadronades a Calvià.
  • L'animal ha d'estar identificat i inscrit al Registre d'identificació d'animals de companyia de les Illes Balears (RIACIB).En cas que no ho estigui serà de compliment obligat inscriure'l a l'esmentat registre perquè la sol·licitud d'ajuda sigui efectiva.

Queden excloses d'aquestes ajudes les esterilitzacions d'animals del carrer o de colònies felines assilvestrades.

7. SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ

7.1. La sol·licitud s'ajustarà al model que s'adjunta a les presents bases (annex I) i serà emplenada i signada pel propietari titular de la documentació de l'animal. En cas que el propietari sigui menor d'edat no emancipat, el sol·licitant/beneficiari en serà el tutor.

A la sol·licitud es podrà autoritzar la consulta de dades a l'Ajuntament perquè pugui obtenir la informació telemàticament.

7.2. Al costat de la sol·licitud es presentarà la següent documentació en original o còpia compulsada:

  1. Còpia del DNI o NIE en vigor.
  2. Còpia de la documentació de l'animal.
  3. Còpia de la factura del veterinari.
  4. Certificat actualitzat d'empadronament del sol·licitant/beneficiari, si és el cas autorització a l'Administració a la consulta del padró.
  5. Declaració responsable de les dades bancàries aportades on, si escau, s'ha d'ingressar la quantitat subvencionada, que figura com a Annex II.

La factura veterinària de la intervenció ha de constar l'actuació realitzada:

  1. Identificació (implantació de xip).
  2. Operació d'esterilització realitzada, perfectament diferenciada en concepte d'altres tractaments i operacions que s'hagin realitzat a l'animal, el número d'identificació de l'animal. El nom de qui realitza la sol·licitud ha de coincidir amb el que apareix a la factura. Les característiques de l'animal poden estar en un annex sempre que es pugui veure inequívocament que tots dos documents es refereixen al mateix animal.

8. TERMINI I LLOC DE PRESENTACIÓ DE LES SOL·LICITUDS

8.1. El termini de presentació de la sol·licitud per esterilització o implantació de xips en moixos per part dels seus propietaris, es podrà efectuar a partir de l'endemà de la publicació al butlletí oficial de les Illes Balears i fins el dia 30 de novembre de 2023

8.2. Les sol·licituds juntament amb la restant documentació que s'indica a la base següent, s'hauran de presentar al Registre General de l'Ajuntament de Calvià, sense perjudici del que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques.

8.3. La presentació de sol·licituds a aquesta convocatòria implica l'acceptació de les bases.

8.4.En cas que la documentació presentada sigui incorrecta o incompleta, es requerirà a la persona beneficiària, per tal que en el termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de la notificació, procedeixi a la seva rectificació de les esmenes necessàries, amb la indicació de que si no ho fa així s'entendrà per desistit de la sol·licitud.

9.INSTRUCCIÓ, PROPOSTA I RESOLUCIÓ DE LA CONCESSIÓ

9.1.- El procediment de concessió serà de concurrència no competitiva. Els expedients es tramitaran atenent a l'estricta ordre de presentació de les sol·licituds i documentació completa prevista a la base 7 fins a esgotar el crèdit pressupostari, i l'òrgan instructor del procediment és la Direcció General de Desenvolupament Sostenible, Medi Ambient i Transició ecològica de l'Ajuntament de Calvià.

Únicament es tindrà en compte la data de presentació de les sol·licituds a l'efecte de la determinació del seu ordre de tramitació, quan la documentació presentada estigui completa segons allò estipulat a la base setena. A aquests efectes, es considerarà com a data d'entrada de l'expedient, la de la darrera documentació presentada per poder considerar complet a efectes de la base setena.

9.2. El Servei de Medi Ambient i Transició Ecològica realitzarà d'ofici totes les actuacions que estime necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals s'hagi de formular la proposta de resolució de concessió d'ajuda.

9.3. Un cop examinades les sol·licituds pel Servei de Medi Ambient, l'òrgan competent emetrà una proposta de resolució, a la vista del que s'ha acordat, que s'elevarà a la Junta de Govern Local que acordarà la concessió de les subvencions, per a la qual cosa es podran demanar tots els informes es considerin necessaris de altres organismes, així com documentació o aclariments de la persona sol·licitant.

9.4. El procediment es podrà resoldre de forma parcial, tramitant immediatament el pagament, sense esperar la resolució de la totalitat de la convocatòria, emetent la proposta la Tinent d'Alcalde Medi Ambient i Transició Ecològica i posteriorment serà ratificada per la Junta de Govern Local.

Els acords de concessió de subvenció contindran l'atorgament de les subvencions i se'n fixaran expressament la quantia.

9.5. El termini màxim per resoldre i notificar l'acord i fer les comprovacions posteriors serà de tres mesos, comptadors des de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

9.6.La resolució del procediment posa fi a la via administrativa, podent contra aquesta interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar del dia següent a la notificació. Alternativament i de forma potestativa, es pot interposar recurs de reposició davant del mateix òrgan que ho ha dictat en el termini d'un mes a comptar de l'endemà del de la notificació.

10. RESOLUCIÓ DE SUBVENCIONS

La Junta de Govern Local, en vista de les quantitats consignades en el pressupost vigent per a l'exercici 2023, en vista de la proposició de la comissió de valoració, assignarà objectivament i de manera individual els ajuts.

11. PAGAMENT I JUSTIFICACIÓ DELS AJUTS

L'abonament de les ajudes concedides consistirà en una prestació econòmica que es formalitzarà a través del procediment següent:

Es realitzarà transferència bancària als beneficiaris per l'import a què ascendeixi l'ajut concedit. De conformitat amb el que disposa l'apartat 7 de l'article 30 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, per a la justificació dels ajuts no es requerirà cap altra documentació que l'acreditativa del requisit per obtenir la condició de beneficiari prevista a l'article 6 i 7 d'aquesta convocatòria.

Aquests ajuts no requereixen una altra justificació que l'acreditació de les condicions i els requisits necessaris per accedir-hi pel que es donaran per justificades en el moment de la seva concessió, sense perjudici de les actuacions comprovatòries de l'Administració i el control financer que es pugui estendre a verificar-ne l'exactitud.

12. OBLIGACIONS DELS BENEFICIARIS

12.1. Els beneficiaris de les ajudes concedides tindran l'obligació de comunicar a l'Ajuntament les incidències que es puguin produir.

12.2. L'obtenció fraudulenta de l'ajut serà causa de revocació de l'ajut concedit, i estaran obligats a reintegrar a l'Ajuntament les quantitats percebudes indegudament i els interessos de demora corresponents, sense perjudici de les sancions i/o accions legals que puguin derivar-se d'aquesta o altres convocatòries .

13. COMPATIBILITAT DELS AJUTS

Els ajuts regulats per aquesta convocatòria seran compatibles amb altres de la mateixa finalitat, sigui quin sigui l'Administració o Entitat que els concedeixi, sense que en cap cas l'import dels ajuts rebuts en conjunt pugui superar el cost de l'activitat subvencionada

14. CONTROL

L'Ajuntament podrà realitzar les comprovacions necessàries respecte de les ajudes concedides així com demanar informació sobre si el beneficiari es troba al corrent de pagaments amb Hisenda i amb la Seguretat Social, a més de facilitar quanta informació els sigui requerida per l'Ajuntament.

Calvià, (signat electrònicament: 28 de febrer de 2023)

La tinenta d'alcalde, delegada de Joventut, Participació Ciutadana, Medi ambient, Transició ecològica i Memòria democràtica (per delegació d'Alcaldia de 15 de juny de 2021) Margarita Plomer Fornés