Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 159930
Pla estratègic de subvencions de la regidoria d’educació i política lingüística 2023-2025 modificat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern, en sessió de data 28 de febrer de 2023, va prendre el següent acord:

1r. APROVAR  la primera modificació del PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS 2023-2025, el qual es va aprovar per  Acord de la Junta de Govern de 6 d'abril de 2022, en el sentit següent:

x.- L'apartat C) de l'art. 9 el seu punt III Costos previsibles de manera que el total per als tres exercicis es modifica de 60.000 € a 80.000 €,  en conseqüència la redacció final quedaria de la següent forma,

III. Costos previsibles : un total de 80.000 € als tres exercicis.

x.- l'apartat C) de l'art. 9 el seu punt V Accions de manera que l'exercici 2023 s'incrementaria fins els 40.000 € dels 20.000 € actualment previstos, en conseqüència la redacció final quedaria de la següent forma,

 

V. Accions: Convocatòria anual de subvencions mitjançant procediment de concurrència competitiva per projectes que contribueixin a millorar el coneixement de la ciutat i la seva història :

 

Exercici 2023 :  40.000 €

Exercici 2024 :  20.000 €

Exercici 2025 :  20.000 €

2n.  PUBLICAR aquest Acord al BOIB i a la pagina web d'aquest Ajuntament,  juntament amb el text íntegre del Pla Estratègic una vegada introduïdes les modificacions aprovades. 

 

Pla estratègic de subvencions de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística 2023-2025 modificat

PREÀMBUL

L'article 8.1 de la Llei 38/2003, General de Subvencions de 17 de novembre, disposa que “Els òrgans de l'Administració o qualsevol ens que proposi l'establiment de subvencions, amb caràcter previ, haurà de concretar un pla estratègic de subvencions els objectius y efectes que es pretenen amb la seva aplicació, el termini necessari per a la seva consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament que es supeditarà, en tot cas, als objectius d'estabilitat”

Aquesta norma suposa un pas més en el procés de perfeccionament i racionalització del sistema econòmic, així els principis que informen la Llei són el de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació per tal d'assolir un increment als nivells de eficàcia i eficiència en la gestió de la despesa pública subvencional.

Per a millorar l'eficàcia, es preveu a la Legislació que es procedeixi a elaborar un Pla Estratègic de Subvencions, de caràcter plurianual i amb caràcter previ a l'establiment de les subvencions o dels convenis de col•laboració que la Corporació pugui celebrar amb persones, Associacions o entitats públiques o privades sense afany de lucre, i en els termes previstos a l'art. 4 de l'Ordenança General reguladora de la concessió de subvencions de l'Ajuntament de Palma, publicada al BOIB núm. 35 de 12 de març de 2015.

Els plans estratègics de subvencions es configuren com un instrument de planificació de les polítiques públiques que tenen com a objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública.

L'Àrea d'Educació i Política Lingüística i el Patronat Municipal d'Escoles d'Infants adscrit a aquesta àrea, amb aquest Pla responen al que fixa la normativa, i estableix els criteris a seguir per a la concessió de subvencions, per tal d'aportar transparència a la gestió així com fomentar el desenvolupament de projectes d'interès general dins l'àmbit de les seves competències.

 

CAPÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.

La concessió de subvencions per l'Àrea d'Educació i Política Lingüística  de l'Ajuntament de Palma durant el període 2023-2025 s'ajustarà a l'Ordenança General de Subvencions de l'ajuntament i a la resta de legislació vigent en matèria de subvencions, al present Pla Estratègic, als corresponents convenis i a les Bases de les convocatòries anuals de les subvencions.

Article 2.

L'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla, requerirà la inclusió de les consignacions corresponents en els Pressupostos municipals de cada any de vigència i a la aprovació de les respectives convocatòries que recullin les bases reguladores de la seva concessió.

Article 3.

La concessió de subvencions queda supeditada al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostaria per la qual cosa les consignacions pressupostaries que s'aprovin i les bases reguladores de la seva concessió s'ajustaran en tot moment als esmentats objectius.

Article 4.

L'aprovació del present Pla Estratègic de Subvencions no suposa la generació de dret de cap tipus a favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir indemnització o compensació alguna en cas de que el Pla no es dugui a terme.

Article 5.

Aquest Pla serà d'aplicació a les subvencions i ajuts que concedeixi l'Àrea d'Educació i Política Lingüística i els ens públics que hi estan vinculats i que també proposen l'establiment de subvencions o ajuts. A aquest efecte l'organisme autònom adscrit a l'Àrea i que també és subvencionador és el Patronat Municipal d'Escoles d'Infants.

 

CAPÍTOL II OBJECTIUS ESTRATÈGICS

Article 6.

Fomentar actuacions per aconseguir una acció eficaç i fer efectiva la participació municipal en matèria educativa així com desenvolupar estratègies dirigides a la participació de la comunitat educativa dins l'àmbit escolar i donar suport a les famílies i a la comunitat educativa en general.

Facilitar l'accés al primer cicle d'educació infantil i a activitats d'esbarjo i oci per a la primera infància així com promoure accions per afavorir la conciliació laboral i familiar. 

Fomentar iniciatives d'investigació, recuperació i difusió de la memòria històrica de Palma.

Fomentar iniciatives de promoció i difusió de la llengua.

 

CAPÍTOL III BENEFICIARIS

Article 7.

L'Àrea d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma concedirà subvencions, mitjançant alguna de les modalitat següents:

Convocatòria pública en règim de concurrència competitiva o no competitiva que es detallarà a les bases de les convocatòries,

A través de la signatura de convenis de col•laboració, a favor de persones, associacions o entitats públiques o privades amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de finalitats públiques atribuïdes a la competència local.

D'acord amb el que preveu l'Ordenança municipal de subvencions, els procediments de concessió de subvencions poden ser de forma directa o mitjançant procediment en règim de concurrència competitiva.

Amb caràcter general, les subvencions s'han de concedir en règim de concurrència. A més, poden concedir-se mitjançant ajuda directa les que figurin com a nominatives en els pressuposts municipals. Per als supòsits en els quals, d'acord amb la naturalesa de la subvenció, la seva urgència o l'interès públic, es requereixi un tipus de procediment de concessió diferent, aquest es podrà utilitzar, d'acord amb la legislació vigent, amb la justificació prèvia corresponent.

A les bases de subvenció s'ha d'indicar el procediment adequat per a cadascuna de les línies de subvenció que s'hi regulin.

Article 8.

L'Àrea d'Educació i Política lingüística de l'Ajuntament de Palma establirà anualment subvencions en les següents matèries:

A. Educació infantil 0-3 anys.

A.1.- Ajuts Escolarització 0-3.

A.2.- Ajuts Estiu 0-3

B. Activitats escolars i extra escolars als centres educatius de Palma.

C. Projectes de temàtiques relacionades amb la memòria històrica de Palma.

D. Subvencions directes.

Article 9.

S'establiran durant el període de vigilància del Pla, les següents línees de subvenció i subvencions directes:

A) EDUCACIÓ INFANTIL 0-3

A.1.- Ajuts Escolarització 0-3.

I. Objectius: Fomentar i facilitar l'accés al primer cicle d'educació infantil així com afavorir la conciliació laboral i familiar.

II. Finalitat: Garantir el dret a l'educació de qualitat dels infants i la igualtat d'oportunitats per al ple desenvolupament de la personalitat.   

III. Costos previsibles: un total de 1.260.000 € per als tres exercicis (420.000 € anuals).

IV. Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 0032100 48910 del Pressupost propi del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de  Palma per als anys 2023, 2024 i 2025. Sempre ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i de programació pressupostària plurianual.

V. Accions: convocatòria anual, sempre abans de la finalització del curs anterior per tal de resoldre abans de l'inici del curs, s'haurà de donar compliment al que s'exigeix a l'article 56 del Reglament de la llei General de Subvencions.

  • Exercici 2023 :  420.000 € 
  • Exercici 2024 :  420.000 € 
  • Exercici 2025 :  420.000 € 

VI. Indicadors: Consignació pressupostària, import final executat, nombre sol•licituds concedides per puntuació, nombre infants beneficiats.

A.2.- Ajuts Estiu 0-3.

I. Objectius: Facilitar les activitats educatives d'oci per als infants 0-3 així com afavorir la conciliació laboral i familiar durant els mesos d'estiu.

II. Finalitat: Contribuir a la igualtat d'oportunitats per al ple desenvolupament de l'infant.

III. Costos previsibles: un total de 240.000 € per als tres exercicis.

IV. Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 0032100 48910 del Pressupost propi del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de  Palma per als anys 2023, 2024 i 2025 Sempre ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i de programació pressupostària plurianual.

V. Accions: convocatòria anual, sempre abans de la finalització del curs anterior per tal de resoldre abans de l'inici del curs, s'haurà de donar compliment al que s'exigeix a l'article 56 del Reglament de la llei General de Subvencions.

  • Exercici 2023 :  80.000 € 
  • Exercici 2024:  80.000 € 
  • Exercici 2025:  80.000 € 

VI. Indicadors: Consignació pressupostària, import final executat, nombre sol•licituds concedides, nombre infants beneficiats.

B)  ACTIVITATS ESCOLARS I EXTRA ESCOLARS ALS CENTRES EDUCATIUS DE PALMA

I. Objectius: Desenvolupament d'activitats educatives i extraescolar de qualitat i accessible a tots, la posada en marxa de serveis educatius complementaris, fomentar la participació de pares i mares en l'educació i donar assistència als escolar dins l'àmbit de l'ensenyament.

II. Finalitat: Educació de qualitat igual per a tots.

III. Costos previsibles: Un total de 198.000 € per als tres exercicis.

IV. Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 10 32633 48100 del Pressupost de despeses de l'Ajuntament per els exercicis 2023, 2024 i 2025. Ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i programació pressupostària plurianual.

V. Accions: Convocatòria anual subvencions per activitats escolars i extraescolars, es convocaran abans de l'inici del curs i, preferiblement, es resoldran dins el primer trimestre del curs escolar i s'haurà de complir el que s'exigeix a l'article 56 del Reglament de Subvencions.

  • exercici 2023:  66.000 €
  • exercici 2024:  66.000 €
  • exercici 2025:  66.000 €

VI. Indicadors: nombre total d'alumnes participants, nombre d'hores lectives i extraescolars realitzades, comparatives respecte a altres cursos.

C) DONAR SUPORT ALS PROJECTES D'INVESTIGACIÓ, RECUPERACIÓ I DIFUSIÓ DE TEMÀTIQUES RELACIONADES AMB LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE PALMA

I. Objectius: L'objecte d'aquesta convocatòria és promoure la realització de projectes i publicacions centrats en l'estudi i la difusió de temàtiques relacionades amb la memòria històrica de Palma que es considerin d'utilitat pública o social i d'interès general, que redundin en benefici dels ciutadans de Palma, dins l'àmbit de les competències de l'àrea.

II. Finalitat: Promoure el coneixement de la Memòria de la Ciutat.

III. Costos previsibles: un total de 80.000 € per als tres exercicis.

IV. Finançament: Es durà a terme amb fons propis, amb càrrec a la Partida 10 33610 48100 del Pressupost de despeses de l'Ajuntament pels exercicis 2023, 2024 i 2025. Sempre ajustat a objectius d'estabilitat pressupostària i de programació pressupostària plurianual.

V. Accions: Convocatòria anual de subvencions mitjançant procediment de concurrència competitiva per projectes que contribueixin a millorar el coneixement de la ciutat i la seva història.

  • Exercici 2023:  40.000 €
  • Exercici 2024:  20.000 €
  • Exercici 2025:  20.000 €

D)  SUBVENCIONS DIRECTES

Subvenció directe en favor de l'entitat Institut d'estudis Baleàrics (IEB) per organitzar cursos (presencials, semipresencials i en línea) de llengua catalana per a adults al municipi de Palma durant els anys de vigència del Pla -2023, 2024 i 2025 i per un import de trenta mil euros (30.000 €). Aquesta subvenció nominativa resta referida al pressupost de despeses de la Regidoria i a la compte 10 32652 46700. Costos previsibles: un total de 90.000 € per als tres exercicis

Article 9.

Finalitzada la vigència del pla, i abans de la elaboració del següent, el Regidor/a de l'Àrea d'Educació i Política Lingüística haurà de presentar a la Junta de Govern i a la Regidoria d'Hisenda una Memòria que es reflecteixi el grau de compliment del Pla, la seva eficàcia, i eficiència en l'assoliment del objectius i efectes pretesos amb les conclusions obtingudes.

El control i avaluació dels resultats derivats de l'aplicació de l'esmentat Pla Estratègic serà realitzat amb la valoració dels indicadors quantitatius proposats.

Juntament amb els informes anuals es proposarà, si s'escau, la continuació, substitució o modificació de determinats criteris i punts de les bases de cadascuna de les línies de subvenció amb la finalitat de millorar l'eficàcia i eficiència en relació a l'assoliment dels objectius plantejats.

La qual cosa es fa pública per al seu general coneixement

 

Palma, 2 de març de 2023

El  cap de departament p.d. Decret de batlia núm 3000 de 26/02/2014 (BOIB núm. 30, de 04/03/2014) Bernat Pascual Riera